”Jag har kört till slut.” - 2 Timoteus 4: 7

[Från ws 04/20 s.26 29 juni - 5 juli 2020]

Enligt förhandsgranskningen är artikelns fokus hur vi alla kan vinna loppet för livet, även om vi drabbas av effekterna av framstegande ålder eller en försvagande sjukdom.

Första stycket börjar med att fråga om någon vill springa ett lopp som är svårt, särskilt när du är trött eller trött. Tja, svaret på det beror verkligen på vad som står på spel. Om vi ​​talar om OS som bara deltar var fjärde år, skulle en världsmästare förmodligen vilja delta i det loppet även när han känner sig sjuk (I din egen tid söker du efter Emil Zatopek vid Helsingfors-OS 4). Men för de flesta av oss skulle vi inte vilja köra ett svårt lopp om inte något viktigt stod på spel. Står något viktigt på spel? Ja, definitivt, vi är i livets lopp.

Vad var sammanhanget med Paulus ord i 1 Timoteus 4: 7?

Paul var på väg att avrättas som en martyr medan han fängslades i Rom:

”Ty jag hälls redan ut som ett drinkoffer, och tiden för min avgång är nära. Jag har kämpat den goda kampen, jag har avslutat loppet, jag har behållit troen. Nu ligger rättvisans krona för mig som Herren, den rättfärdiga domaren, kommer att tilldela mig den dagen - och inte bara till mig, utan också till alla som längtat efter hans uppträdande. ” - 1 Timoteus 4: 6-8 (New International Version)

Vad hade hjälpt aposteln Paulus att kunna visa så stor iver och styrka? Låt oss undersöka om vi kan hitta svaret på denna fråga i denna veckas studie.

Avsnitt 2 säger korrekt att aposteln Paulus sa att alla sanna kristna är i en ras. Hebreerbrevet 12: 1 citeras. Men låt oss läsa verserna 1 till 3.

"Därför, därför att vi har ett så stort moln av vittnen som omger oss, låt oss också kasta bort varje vikt och synd som lätt förvirrar oss, och låt oss springa med uthållighet det lopp som ställts inför oss, 2 när vi tittar intryckt på huvudagenten och perfektisten för vår tro, Jesus. För den glädje som ställdes inför honom uthärde han en tortyrstav, föraktade skam och satte sig till höger om Guds tron. 3 Tänk verkligen noga på den som har utstått sådant fientligt tal från syndare mot sina egna intressen, så att du inte får tröttna och ge upp ”

Vad skulle vi säga är de viktiga punkterna i Paulus ord ovan när vi pratar med kristna om att vara i en ras?

 • Vi omges av ett stort moln av vittnen
 • Vi bör kasta bort varje vikt och synden som lätt trasslar in oss
 • Vi bör köra loppet med uthållighet
 • Vi borde titta spänt [djärv vår] hos vår huvudagent och perfektion för vår tro, Jesus
 • För den glädje som ställdes inför honom uthärde han en tortyrstav
 • Tänk noga på den som har utstått sådant fientligt tal från syndare mot sina egna intressen, så att du inte blir trött och ger upp

Detta skrift är så kraftfullt när vi överväger detta specifika ämne och vi kommer tillbaka till varje aspekt i slutet av denna recension.

VAD ÄR LÖSEN?

I punkt 3 anges följande:

”Paul använde ibland funktioner från spelen som hölls i antika Grekland för att lära viktiga lektioner. (1 Kor. 9: 25-27; 2 Tim. 2: 5) Vid flera tillfällen använde han löpning som i en fotspår för att illustrera den kristna livsförloppet. (1 Kor. 9:24; Gal. 2: 2; Fil. 2:16) En person går in i denna "ras" när han ägnar sig åt Jehova och blir döpt (1 Pet. 3:21) Han passerar mållinjen när Jehova ger honom priset för evigt liv. ” [Fet vårt]

En genomgång av 1 Peter 3:21 visar att den gör det inte stödja uttalandet om hängivenhet och dop som avges i punkt 3.

Skriften säger helt enkelt att dop som är ett löfte om ett gott samvete för Gud räddar oss som kristna. Paulus uppgav inte att vi behövde ägna oss åt och bli döpt innan vi deltar i denna ras. Eftersom dedikation är en privat fråga börjar rasen verkligen när vi fattar beslutet att vara Kristi lärjungar.

Efter att ha blivit levande gick han och förkunnade de fängslade andarna - 20 till dem som var olydda för länge sedan när Gud väntade tålmodigt på Noas dagar medan arken byggdes. I den räddades bara ett fåtal personer, åtta totalt, genom vatten, 21 och detta vatten symboliserar dop som nu räddar dig också - inte bort smuts från kroppen utan löfte om ett klart samvete mot Gud - 1 Peter 3: 19-21 (New International Version)

För följande detaljerade diskussioner om dop, se följande artiklar

https://beroeans.net/2020/05/10/are-you-ready-to-get-baptized/

https://beroeans.net/2020/05/03/love-and-appreciation-for-jehovah-lead-to-baptism/

Punkt 4 beskriver tre likheter mellan att springa en långdistanslopp och leva ett kristet liv.

 • Vi måste följa rätt kurs
 • Vi måste fokusera på mållinjen
 • Vi måste övervinna utmaningar längs vägen

De kommande paragraferna undersöker sedan var och en av tre punkter i detalj.

FÖLJ DEN RÄTTA KURSEN

Punkt 5 säger att löpare måste följa den kurs som anges av arrangörerna av evenemanget. På samma sätt måste vi följa den kristna kursen för att få priset för evigt liv.

Avsnittet citerar sedan två skrifter för att stödja detta uttalande:

”Jag anser dock inte mitt eget liv av någon betydelse för mig, om jag bara kan avsluta min kurs och min tjänst som jag fick från Herren Jesus, för att vittna ett grundligt vittnesbörd om de goda nyheterna om Guds oförtjänta vänlighet”. - Apg 20: 24

"Till denna kurs kallades du faktiskt, för till och med Kristus led för dig och lämnade en modell för dig att följa hans steg noga." - 1 Peter 2: 21

Båda skrifterna är relevanta för denna diskussion. Kanske är det 1 Peter 2:21 ännu mer. Detta är mycket lik orden i Hebreerbrevet 12: 2 som vi behandlade i början av denna översyn.

Vad sägs om orden i Apostlagärningarna? Detta skrift är också lämpligt eftersom Jesus centrerade sitt liv kring sin tjänst och därför skulle det vara en prisvärd kurs för oss att följa. Men även om vi inte kan säga detta med absolut säkerhet, verkar det som ännu ett subtilt försök att fokusera vittnen på dörr till dörrarbete, särskilt när du överväger punkt 16 senare i denna recension.

Det finns många andra skrifter som är relevanta för denna diskussion som inte citeras i denna Vakttorns artikel. Tänk till exempel på Jakob 1:27 som säger "Den form av gudsdyrkan som är ren och obefläckad med utgångspunkt från vår Gud och Fadern, är det att ta hand om föräldralösa och änkor i deras bedrövelse, och att hålla sig utan fläck från världen." Såg Jesus efter änkor och föräldralösa barn? Utan tvekan. Vilket fint exempel Jesus egentligen var för oss alla.

BO Fokuserad och undvik stumning

Punkt 8 till 11 ger goda råd om att inte låta våra misstag eller andras misstag snubbla oss utan snarare för att vi ska fokusera och ha priset tydligt i åtanke.

HÅLL RUNNING DESPITE UTMANINGAR

Punkt 14 visar också en bra poäng: ”Paul var tvungen att hantera många utmaningar. Förutom att han blev förolämpad och förföljd av andra, kände han ibland svag och han var tvungen att hantera det han kallade ”en torn i köttet.” (2 Kor 12: 7) Men snarare än att se dessa utmaningar som en anledning till att ge upp, såg han dem som en möjlighet att lita på Jehova. ” Om vi ​​fokuserar på exempel som Paulus och andra Guds tjänare som ingår i "det stora molnet av vittnen ” vi kommer att kunna imitera Paulus och uthärda rättegångar.

Punkt 16 säger:

"Många äldre och sjuka löper på vägen till livet. De kan inte göra detta arbete i sin egen kraft. Istället drar de på Jehovas styrka genom att lyssna på kristna möten över en telefonlinje eller titta på möten genom videoströmning. Och de deltar i lärjungarnas arbete genom att bevittna för läkare, sjuksköterskor och anhöriga. ”

Även om det inte är något fel med att titta på möten med videoströmning och predika för läkare och sjuksköterskor, skulle det ha varit Jesu fokus när han möter de sjuka och de lam? Nej. Han av alla människor förstod vikten av tjänsten, men när han träffade de fattiga, de sjuka eller de halta, skulle han mata dem, läka dem och ge dem hopp. I själva verket resulterade hans handlingar i beröm för Jehova (se Matteus 15: 30-31). Vi skulle ge ett kraftfullare vittne om vi visade omsorg och omsorg för äldre och handikappade snarare än att förvänta oss att de skulle predika. De av oss med styrka och god hälsa skulle kunna utnyttja möjligheten att visa andra hur Jehovas underbara egenskaper är tydliga i våra egna handlingar och berätta för dem om löften för framtiden när vi besöker de i nöd. När andra sedan ser hur vår tro får oss att göra goda gärningar skulle de i sin tur berömma Jehova (Johannes 13:35).

Punkt 17 till 20 ger också några bra råd när det gäller att hantera fysiska begränsningar, ångest eller depression.

Slutsats

Sammantaget ger artikeln några goda råd. Men vi måste vara försiktiga med den organisatoriska lutningen i punkt 16.

Att utvidga Hebreerbrevet 12: 1-3 skulle ha lagt ett större djup till artikeln.

Paul förklarar vad vi behöver för att köra tävlingen med uthållighet:

 • Fokusera på det stora molnet av vittnen. Löpare på långväga springer alltid i grupper för att hjälpa dem att ställa in takten. Vi kan dra nytta av att imitera tron ​​"tempo" av andra kristna "löpare" i loppet för livet.
 • Vi bör kasta bort alla vikt och synd som lätt trasslar in oss. Maratonlöpare bär vanligtvis väldigt lätta kläder för att undvika att allt tynger dem. Vi bör undvika allt som skulle avskräcka eller bromsa oss under vår kristna kurs.
 • Titta noga på huvudagenten och perfektisten för vår tro, Jesus. Jesus är den bästa löparen som någonsin varit i livets lopp. Hans exempel är värd att överväga och imitera. När vi ser hur han kunde hantera förlöjligande och förföljelse till dödspunkten och ändå visa den kärlek han visade för mänskligheten, kommer vi att kunna uthärda.

9
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x