Försoning av den messianska profetian av Daniel 9: 24-27 med sekulär historia

Identifiera lösningar

Introduktion

Hittills har vi granskat problem och problem med nuvarande lösningar i del 1 och 2. Vi har också skapat en bas av fakta och därmed ett ramverk att börja med i del 3, 4 och 5. Vi har också skapat en hypotes ( en föreslagen lösning) som tar upp de viktigaste frågorna. Vi måste nu kontrollera alla frågor noggrant mot den föreslagna lösningen. Vi måste också kontrollera om fakta, särskilt de från Bibeln, lätt kan förenas.

Den primära beröringsstenen för noggrannhet kommer att vara den bibliska berättelsen. Följande lösning som kommer att testas är baserad på slutsatsen som görs i del 4 att dekretet som matchar Daniels profetier är det som gjordes av Kyros under hans första år som härskare över Babylon. Som ett resultat har vi en förkortad längd av det persiska imperiet.

Om vi ​​ska matcha profetian om 70 x 7 genom att arbeta tillbaka från 36 e.Kr. och de 69 x 7 från Jesu framträdande som Messias 29 e.Kr., måste vi flytta Babylons fall till 456 f.Kr. från 539 f.Kr. och placera Cyrus dekret under sitt första år (vanligtvis taget 538 f.Kr.) till 455 f.Kr. Detta är ett mycket radikalt drag. Det resulterar i en minskning med 83 år i Perserrikets längd.

Den föreslagna lösningen

 • Kungarna i berättelsen om Ezra 4: 5-7 är följande: Cyrus, Cambyses kallas Ahasuerus, och Bardiya / Smerdis kallas Artaxerxes, följt av Darius (1 eller den stora). Ahasueros och Artaxerxes här är inte samma som Darius och Artaxerxes som nämns senare i Ezra och Nehemiah och inte heller Esther Ahasuerus.
 • Det kan inte finnas ett 57-årigt gap mellan händelserna i Ezra 6 och Ezra 7.
 • Darius följdes av hans son Xerxes, Xerxes följdes av hans son Artaxerxes, Artaxerxes följdes av hans son Darius II, inte en annan Artaxerxes. Snarare de 2nd Artaxerxes skapades på grund av förvirring med Darius som också kallas Artaxerxes. Strax efter övertog Persiska riket av Alexander den stora när han besegrade Persien.
 • Kungarna efter varandra, som de grekiska historikerna registrerade, måste vara felaktiga. Kanske en eller flera kungar av Persien duplicerades av de grekiska historikerna antingen av misstag, förvirrade samma kung när de hänvisades till under ett annat tronnamn, eller för att förlänga sin egen grekiska historia av propagandaskäl. Ett möjligt exempel på duplikering kan vara Artaxerxes I (41) = (36) av Darius I.
 • Det bör inte finnas något krav på obevakade duplikat av Alexander från Grekland eller duplikat av Johanan och Jaddua som tjänar som högpräster som de befintliga sekulära och religiösa lösningarna kräver. Detta är viktigt eftersom det inte finns några historiska bevis för mer än en individ för någon av dessa namngivna personer.

Att granska den föreslagna lösningen innebär att man tittar på alla frågor som tas upp i del 1 och 2 och ser om (a) den föreslagna lösningen nu är rimlig som fungerbar och (b) om det finns några extra bevis som kan stödja denna slutsats.

1. Mordekai och Esters ålder, en lösning

Född

Om vi ​​förstår Ester 2: 5-6 att Mordekai togs i fångenskap med Jojakin, var detta 11 år innan Jerusalems förstörelse. Vi måste också tillåta honom minst 1 års ålder.

1st År för Cyrus

Tidsperioden mellan förstörelsen av Jerusalem i 11th Sedekias år och Babels fall till Cyrus var 48 år.

Cyrus förstås ha styrt nio år över Babylon och hans son Cambyses ytterligare 9 år.

7th År för Ahasuerus

Mordekai nämns som en ambassadör för judarna tillsammans med Zerubbabel av Josephus runt 6th - 7th år av Darius.[I] Om Darius var Ahasueros, skulle det kanske förklara hur Esther märktes av dem som letade efter en ersättning för Vashti i 6th Ahasveros år enligt Ester 2:16.

Om Ahasveros är Darius den stora, skulle Mordekai vara minst 84 år gammal. Även om detta är ganska gammalt är detta möjligt.

12th År för Ahasuerus

Som han senast nämns i 12th År Ahasuerus detta skulle betyda att han blev 89 år gammal. En bra ålder för dessa tider, men inte omöjligt. Detta står i kontrast till de nuvarande teorierna bland sekulära och religiösa forskare om att Xerxes var Ahasuerus, vilket skulle betyda att han måste vara 125 år gammal i år.

Det finns emellertid ett problem med denna lösning genom att detta skulle göra Mordekai 84 år gammal när Esther gifte sig med Darius / Ahasuerus / Artaxerxes av den erbjudna lösningen. Eftersom hon var Mordekais kusin även med en 30-årig åldersskillnad (vilket är osannolikt, men inom ramen för möjligheten) skulle hon vara för gammal vid 54 års ålder för att betraktas som ung och vacker i utseende (Esther 2: 7).

Därför kräver det en noggrann titt på Esther 2: 5-6. Passagen har följande lydelse: tillstånd ”En viss man, en jud, råkade vara i slottet Shuhan, och hans namn var Mordekai, son till Jair, son till Shimei, son till Kish, en Benjaminit, som hade tagits i utflykt från Jerusalem med de deporterade folken som togs i förvisning med Jekonja, kungen av Juda, som Nebukadnezar, kungen i Babylon tog i förvisning. Och han kom till Hadassas vaktmästare, det vill säga Ester, dotter till sin fars bror, ... Och när hennes far och hennes mor dödade tog Mordekai henne som sin dotter. ”

Det här avsnittet kan också förstås att ”vem” hänvisar till Kish, morfarfar till Mordekai som den som togs i exil från Jerusalem och att beskrivningen är att visa raden av ättlingar till Mordekai. Intressant läser BibleHub hebreiska interlinjär detta sätt (bokstavligen, dvs. i hebreiska ordordning) ”En viss jude var i staden Shushan och vars namn var Mordekai, Jair, son till Simei, son till Kis, en Benjamin, [Kish] hade förts bort från Jerusalem med de fångar som fångats med Jekonia av Juda som hade fördrivit Nebukadnesar, kungen av Babylon. ”. Ordet som visas [“Kish]” är "WHO" och den hebreiska översättaren förstår att den hänvisar till Kish snarare än Mordekai.

Om detta var fallet, skulle det faktum att Mordekai nämns återvända till Juda med de andra återvändarna enligt Ezra 2: 2 tyder på att han troligen var minst 20 år gammal.

Även med detta antagande skulle han vara 81 år (20 + 9 +8 + 1 + 36 +7) av 7th år Xerxes enligt sekulär kronologi (som vanligtvis identifieras som Ahasuerusen i Esther) och därmed skulle Esther fortfarande vara för gammal. Men med den föreslagna lösningen skulle han vara (20 + 9 + 8 + 1 + 7) = 45 år gammal. Om Esther var 20 till 25 år yngre, en möjlighet, då skulle hon vara 20 till 25 år gammal, exakt rätt ålder för att bli vald till en potentiell fru för Darius.

Men även under den föreslagna lösningen, med Xerxes som medstyre för Darius i 16 år, skulle den gemensamma identifieringen av Xerxes som Ahasuerus fortfarande lämna Esther vid 41 års ålder i Xerxes 7th år (om vi lägger hennes födelse i 3rd År för Cyrus). Även om man tillåter en osannolik 30-årig ålder mellan sitt kusin Mordecai och Esther skulle hon lämna henne vid 31 års ålder.

Finns det några bevis på Mordekai i kupongformat? Ja, det finns det.

"Mar-duk-ka" (det babyloniska motsvarande namnet Mordecai) finns som en "administrativ superintendent [II] som arbetade under Darius I åtminstone från sina år 17 till 32, exakt samma tidsperiod som vi förväntar oss att hitta Mordekai som arbetar för den persiska administrationen baserat på Bibelns berättelse. [III]. Mardukka var en hög tjänsteman som utförde några verk som revisor: Mardukka revisoren [marriš] har fått (R140)[IV]; Hirirukka skrev (surfplattan), kvittot från Mardukka han fick (PT 1) och kungskriven. Två tabletter bevisar att Mardukka var en viktig administrativ superintendent och inte bara en tjänsteman från Darius Palace. Till exempel skrev en hög tjänsteman: Tell Mardukka, Mirinza talade på följande sätt (PF 1858) och i en annan tablett (Amherst 258) beskrivs Mardukka som en översättare och kungskriven (sepīru) fäst vid Uštanus retinue, guvernören i Babylon och Beyond floden." [V]

En lösning: Ja.

2. Ezras ålder, en lösning

Född

Eftersom Seraiah (fader till Ezra) dödades av Nebukadnezzar strax efter Jerusalems förstörelse, betyder detta att Ezra måste ha födts före den tiden, den 11th år av Sedekia, 18th Regnal Nebukadnezars år. För utvärderingsändamål kommer vi att anta att Ezra var 1 år gammal.

1st År för Cyrus

Tidsperioden mellan förstörelsen av Jerusalem i 11th Sedekias år och Babels fall till Cyrus var 48 år.[Vi]

7th År för Artaxerxes

Under konventionell kronologi var perioden från Babylons fall till Cyrus till den 7th år för Artaxerxes (I) regeringstid, består av följande: Cyrus, 9 år, + Cambyses, 8 år, + Darius den stora jag, 36 år, + Xerxes, 21 år + Artaxerxes I, 7 år. Detta (1 + 48 + 9 + 8 + 36 + 21 + 7) är 130 år, en mycket osannolik ålder.

Om Skriftens artaxerxer (Nehemiah 12) hänvisade till kungen känd som Darius den store[Vii], skulle det vara 1 + 48 + 9 + 8 + 7 = 73 vilket verkligen är möjligt.

20: e artaxerxesåret

Vidare ger Nehemiah 12: 26-27,31-33 den sista referensen till Ezra och visar Ezra vid invigningen av Jerusalems mur i 20th År för Artaxerxes. Under den konventionella kronologin förlänger detta hans 130 år till omöjliga 143 år.

Om artaxerxerna från Nehemiah 12 var Darius den stora[Viii] enligt den föreslagna lösningen skulle det vara 73 + 13 = 86 år, vilket är ungefär inom möjlighetens gränser.

En lösning: Ja

3. Nehemias ålder, en lösning

Babylon faller till Cyrus

Ezra 2: 2 innehåller det första omnämnandet av Nehemiah när han berättade de som lämnade Babylon att återvända till Juda. Han nämns i sällskap med bland andra Zerubbabel, Jeshua och Mordecai. Nehemiah 7: 7 är nästan identisk med Esra 2: 2. Det är också mycket osannolikt att han var en unghund vid denna tidpunkt, eftersom alla de han nämns tillsammans med var vuxna och alla troligen var över 30 år. Konservativt kan vi därför tilldela Nehemiah en ålder av 20 år vid Babylons fall till Cyrus, men det kunde ha varit minst 10 år eller mer, högre.

20: e artaxerxesåret

I Nehemiah 12: 26-27 omnämns Nehemiah som guvernör under Joiakim, Jeshuas son [tjänstgör som högpräst] och Esra. Detta var vid tidpunkten för invigningen av muren i Jerusalem. Det här var 20th Artaxerxes år enligt Nehemiah 1: 1 och Nehemiah 2: 1. Om vi ​​accepterar att Darius I också kallas Artaxerxes från Ezra 7 och framåt och i Nehemiah (särskilt från hans 7th regeringsår), under denna lösning blir Nehemias tidsperiod förnuftig. Innan Babylon faller, minst 20 år, + Cyrus, 9 år, + Cambyses, 8 år, + Darius den stora jag eller Artaxerxes, 20 år. Således 20 + 9 + 8 + 20 = 57 år gamla.

32nd År för Artaxerxes

Nehemiah 13: 6 visar sedan att Nehemiah hade återvänt till att tjäna kungen i 32nd År för Artaxerxes, kungen av Babylon, efter att ha tjänat 12 år som guvernör. Vid denna tid skulle han fortfarande bara vara 69, definitivt en möjlighet. Kontot upptäcker att han någon gång senare återvände till Jerusalem för att få reda på frågan med att Ammoniten Tobiah fick få en stor matsal i templet av högprosten Eliashib.

Vi har därför Nehemias ålder enligt lösningen 57 + 12 +? = 69 + år. Även om det var fem år senare skulle han fortfarande vara 5 år gammal. Detta är definitivt rimligt.

En lösning: Ja

4. “7 veckor också 62 veckor”, En lösning

Du kommer ihåg att under den allmänt accepterade lösningen verkar denna delning i 7 x 7 och 62 x 7 inte ha någon relevans eller möjlig uppfyllande. Mycket intressant, men om vi tar förståelsen av Esra 6:14 som att säga "Darius, till och med Artaxerxes"[Ix] och följaktligen förstås artaxerxerna från Esra 7 och Nehemias bok nu vara Darius (I)[X] då skulle 49 år ta oss från Cyrus 1st år enligt följande: Cyrus 9 år + Cambyses 8 år + Darius 32 år = 49.

Nu är frågan, hände något av betydelse i 32nd År för Darius (I)?

Nehemiah hade varit guvernör i Juda i 12 år, från 20th år för Artaxerxes / Darius. Hans första uppgift var att övervaka återuppbyggnaden av murarna i Jerusalem. Därefter övervakade han återupprättandet av Jerusalem som en beboelig stad. Slutligen i 32nd år av Artaxerxes lämnade han Juda och återvände till kungens personliga tjänst.

Nehemiah 7: 4 indikerar att det antingen inte byggdes några hus eller väldigt få byggdes i Jerusalem förrän efter ombyggnaden av murarna som gjordes under 20th år för Artaxerxes (eller Darius I). Nehemiah 11 visar att partier gjordes för att befolkningen i Jerusalem efter ombyggnaden av murarna. Detta hade inte varit nödvändigt om Jerusalem redan hade tillräckligt med hus och redan var väl befolkat.

Detta skulle redogöra för perioden 7 gånger 7 som nämns i profetian av Daniel 9: 24-27. Det skulle också matcha tidsperioden och profetian från Daniel 9: 25b “Hon kommer att återvända och faktiskt byggas om, med ett offentligt torg och vallgrav, men i tidens sund. ” Dessa tiders sund skulle matcha en av tre möjligheter:

 1. Hela perioden på 49 år från Babylons fall till 32nd Year of Artaxerxes / Darius, som ger det bästa och bästa sättet.
 2. En annan möjlighet är från slutförandet av ombyggnaden av templet i 6th år för Darius / Artaxerxes till 32nd År för artaxerxer / Darius
 3. Den mest osannolika och den mycket kortare tidsperioden från 20th till 32nd år av Artaxerxes när Nehemiah var guvernör och övervakade återställningen av Jerusalems murar och ökningen av hus och befolkning i Jerusalem.

På så sätt skulle de få de sju sjuarna (7 år) till en lämplig slutsats under scenariot att Darius I var artaxerxerna för de senare händelserna i Ezra 49 och framåt och händelserna i Nehemiah.

En lösning: Ja

5. Förstå Daniel 11: 1-2, en lösning

Kanske är det enklaste sättet att identifiera en lösning att ta reda på vem som var den rikaste persiska kungen?

Från vad historiska register överlever verkar detta ha varit Xerxes. Darius den stora, hans far hade infört regelbunden beskattning och byggt upp en betydande rikedom. Xerxes fortsatte med detta och i 6th året för hans regeringstid inledde en massiv kampanj mot Persien. Detta varade i två år, även om fientligheterna fortsatte i ytterligare 10 år. Detta matchar beskrivningen i Daniel 11: 2 “den fjärde kommer att samla större rikedomar än alla [andra]. Och så snart han har blivit stark i sin rikedom kommer han att väcka allt mot Greklands rike. ”

Detta skulle innebära att de återstående tre kungarna måste identifieras med Cambyses II, Bardiya / Smerdis och Darius den stora.

Skulle Xerxes därför vara den sista kungen i Persien som vissa har hävdat? Det finns inget i texten på hebreiska som begränsar kungarna till fyra. Daniel fick helt enkelt veta att efter Kyros skulle det finnas ytterligare tre kungar och den fjärde skulle vara den rikaste och skulle väcka upp alla mot Konungariket Grekland. Texten varken anger eller antyder att det inte kunde finnas en femte (sekulärt känd som Artaxerxes I) och faktiskt en sjätte kung (känd som Darius II), bara att de inte anges som en del av berättelsen eftersom de inte är viktiga.

Enligt den grekiska historikern Arrian (att skriva och betjäna det romerska imperiet) utsåg Alexander att erövra Persien som en hämnd för tidigare fel. Alexander tar upp detta i sitt brev till Darius och säger:

”Dina förfäder kom till Makedonien och resten av Grekland och behandlade oss illa utan någon tidigare skada från oss. Jag, efter att ha blivit utnämnd till befälhavare och chef för grekern och önskat hämnas på perserna, övergick till Asien, fientligheter började av dig ”.[Xi]

Enligt vår lösning skulle det ha varit cirka 60-61 år tidigare. Detta är tillräckligt kort för att minnen från händelserna ska berättas av greker till Alexander. Under den befintliga sekulära kronologin skulle denna period vara över 135 år, och därmed skulle minnen ha bleknat genom generationerna.

En lösning: Ja

Vi kommer att fortsätta undersöka lösningar för utestående problem i nästa del, del 7 av vår serie.

[I] http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf Josephus, Judernas antikviteter, bok XI, kapitel 4 v 9

[II] RT HALLOCK– Persepolis Fortification Tablets i: Oriental Institute Publications 92 (Chicago Press, 1969), sid. 102,138,165,178,233,248,286,340,353,441,489,511,725. https://oi.uchicago.edu/sites/oi.uchicago.edu/files/uploads/shared/docs/oip92.pdf

[III] GG CAMERON– Persepolis Treasury Tablets in: Oriental Institute Publications 65 (University of Chicago Press, 1948), s. 83. https://oi.uchicago.edu/research/publications/oip/oip-65-persepolis-treasury-tablets

[IV] JE CHARLES; MW STOLPER - Befästningstexter sålde på auktionen av Erlenmeyer-samlingen i: Arta 2006 vol.1, s. 14-15, http://www.achemenet.com/pdf/arta/2006.001.Jones-Stolper.pdf

[V] P.BRIANT - Från Cyrus till Alexander: A History of the Persian Empire Leiden 2002, Eisenbrauns, s. 260,509. https://delong.typepad.com/files/briant-cyrus.pdf

[Vi] Se serien med artiklar “En upptäcktsresa genom tiden”. https://beroeans.net/2019/06/12/a-journey-of-discovery-through-time-an-introduction-part-1/

[Vii] En förklaring som motiverar detta alternativ när det gäller Kings namn finns senare i denna serie.

[Viii] En förklaring som motiverar detta alternativ när det gäller Kings namn finns senare i denna serie.

[Ix] Se denna användning av "waw" i Nehemiah 7: 2 'Hanania, det är Hananiah befälhavaren' och Esra 4:17 'Hälsningar och nu'.

[X] En förklaring som motiverar detta alternativ när det gäller Kings namn finns senare i det här dokumentet.

[Xi] http://www.gutenberg.org/files/46976/46976-h/46976-h.htm#Page_111

Tadua

Artiklar av Tadua.
  3
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x