Försoning av den messianska profetian av Daniel 9: 24-27 med sekulär historia

Identifiera lösningar - forts. (2)

6. De medo-persiska kungarnas successionsproblem, en lösning

Passagen vi behöver undersöka för en lösning är Ezra 4: 5-7.

Ezra 4: 5 berättar "Anställa rådgivare mot dem för att frustrera deras råd hela Kyros, Persas kung, tills dess regeringsperioden för Da ·rios, kungen i Persien."

Det fanns problem för återuppbyggnaden av templet från Kyros till Darius, den [stora] kungen av Persien. Läsningen av vers 5 indikerar tydligt att det fanns minst en kung eller mer mellan Kyros och Darius. Den hebreiska prepositionen översatt här som "ner till", kan också översättas som "upp till", "så långt som". Alla dessa fraser visar tiden som passerar mellan Kyros regering och Darius regeringstid.

Sekulär historia identifierar Cambyses (II), son till Cyrus, efterträder sin far som en kung. Josephus säger också detta.

Ezra 4: 6 fortsätter “Och under A ·s regeringstid, i början av hans regeringstid, skrev de en anklagelse mot invånarna i Juda och Jerusalem. ”

Josephus beskriver sedan ett brev skrivet till Cambyses som resulterade i att arbetet med templet och Jerusalem stoppades. (Ser "Judernas antikviteter ”, Bok XI, kapitel 2, punkt 2). Det är därför vettigt att identifiera Ahasuerusen i vers 6 med Cambyses (II). Eftersom han bara regerade åtta år, kan han inte vara Ahasverus i Esters bok som styrde minst 8 år (Ester 12: 3). Dessutom styrde kungen, olika känd som Bardiya / Smerdis / Magi, mindre än ett år, vilket lämnade mycket liten tid för att ett sådant brev skulle skickas och få ett svar, och kan helt klart inte matcha Ahasueros av Ester.

Ezra 4: 7 fortsätter “Även på Arta-xerx dayses dagar skrev Bishʹlam, Mithʹre · dath, Tabʹe · el och resten av hans kollegor till Artaxerxʹes kungen av Persien ”.

Artaxerxerna från Ezra 4: 7 skulle vara vettiga om vi identifierade honom som Darius I (den stora), men det är mycket mer troligt att kungen heter Magi / Bardiya / Smerdis. Varför? Eftersom kontot i Esra 4:24 fortsätter att säga att resultatet av detta brev var ”Det var då arbetet med Guds hus, som var i Jerusalem, slutade; och det fortsatte till det andra året av Darius, kungen av Persiens regeringstid. ” Denna formulering indikerar att det skedde en kungsbyte mellan denna Artaxerxes och Darius. Haggai 1 visar också att byggnaden startade om i 2nd År för Darius. Judarna skulle inte våga gå emot kungens ordning endast ett år tidigare om kungen var Darius. Emellertid skulle omständigheterna för bytet av kungariket från Bardya till Darius ge judarna hopp om att han skulle bli lättare.

Även om det inte kan anges kategoriskt, märker du också namnet som nämns “Mithredath”. Att han skulle skriva till kungen och läsas skulle tyda på att han var en persisk tjänsteman av något slag. När vi läser Ezra 1: 8 hittar vi en kassör i den tid Cyrus kallades också Mithredath, säkert inte en slump. Nu skulle denna tjänsteman troligen fortfarande leva bara 17-18 år senare i början av Darius regeringstid, vilket lösningen antyder kallades också Artaxerxes i Ezra. Det skulle emellertid vara omöjligt för tjänstemannen att vara samma, en del ytterligare (8 + 8 + 1 + 36 + 21) = 74 år senare. (Att lägga till regeringarna av Cyrus, Cambyses, Magi, Darius, Xerxes för att nå sekulära Artaxerxes I).

Intressant nog säger Ctesias, en grekisk historiker från cirka 400 f.Kr.Magus härskade under namnet Tanyoxarkes ”[I] , som uttalas är mycket lik Artaxerxes och märker att Magus härskade under ett annat namn, ett tronnamn. Xenophon ger också Magus namnet som Tanaoxares, mycket likt och återigen troligtvis en korruption av Artaxerxes.

Vi har också tidigare tagit upp frågan:

Skall denna Darius identifieras som Darius I (Hystapes), eller en senare Darius, som den persiska Darius vid / efter Nehemias tid? (Nehemiah 12:22). För denna lösning och också med sekulär identifiering förstås Darius som nämns i vers 5 att vara Darius I, inte en senare Darius.

En lösning: Ja

7. Den högsta prästsekvensen och tjänstens längd - En lösning

Detta är lättare att visa hur lösningen fungerar än att beskriva, men vi kommer att försöka förklara den tydligt här.

Med den förkortade successionen av persiska kungar kan en mycket rimlig följd av högprästerna skapas. Det här scenariot tar hänsyn till markörpunkter, de skrifter där det finns en identifierbar kung och år för kungens regeringstid, där Ypperstepresten faktiskt heter.

Jehozadak

Eftersom Ezra var den andra sonen till Seraiah, den högpräst som dödades av Nebukadnezzar bara månader efter Jerusalems fall, var Ezra tvungen att födas vid Jerusalems fall (2 Kings 25:18). Detta betyder också att hans äldre förstfödde bror, Jehozadak, troligen i slutet av 50-talet eller i början av 60-talet troligen hade dött innan återkomsten från Babylon, troligen föddes minst 2 år innan, kanske mer. Jeshua eller Joshua var Jehozadaks son och var därför troligt så ung som 40 år när han återvände till Juda.

Jeshua / Joshua

Denna lösning har Jeshua som omkring 43 års ålder när han återvände från landflykt. Det sista omnämnandet av Jeshua är i 2nd år av Darius, då skulle han ha varit omkring 61 år (Ezra 5: 2). Jeshua nämndes inte vid slutförandet av templet i 6th år av Darius så det kan antas att han kanske nyligen hade dött och Joiakim nu var högpräst.

Jojakim

Om vi ​​antar en minst 20 ålder för högprästen att få en förstfödd son sätter Jeshuas son, Joiakim, ungefär 23 års ålder när han återvände till Juda i 1st År för Cyrus.

Joiakim nämns som Yppersteprest av Josephus i 7th år för Artaxerxes (även Darius i detta scenario). Detta var strax efter att templet slutfördes bara 5 år senare efter det sista omnämnandet av Jeshua, i 7th år av Artaxerxes eller Darius (I), vid vilken tid, (om han föddes när hans far var 20 år) skulle han vara 44-45 år gammal. Detta skulle också ge Ezra senioritet, som Joiakims farbror, så att han kunde ta ledningen i arrangemangen för utnämningarna för tjänsten vid det nyligen avslutade templet. Detta ger därför också känsla för Josephus-berättelsen om Joiakim.

Eliashib

Eliashib nämns som högpräst i de 20th år av Artaxerxes när Nehemiah kom för att bygga upp murarna i Jerusalem (Nehemiah 3: 1). Beräknar på en konsekvent grund, om han föddes när hans far var 20, skulle han vara omkring 39 år vid denna tid. Om han bara utsågs skulle hans far, Joiakim, ha dött i åldern 57-58 år.

Nehemiah 13: 6, 28 är daterad till minst 32nd år av Artaxerxes, och troligtvis ett år eller två senare och indikerar att Eliashib fortfarande var högpräst, men att hans son Joiada hade en vuxen son vid den tiden och därmed var Joiada troligen cirka 34 år som ett minimum vid den tiden, medan Eliashib var 54 år. Baserat på informationen om Joiada dog han troligen året efter vid 55 års ålder.

Jojada

Nehemiah 13:28 nämner att den höga prästen Joiada hade en son som blev svigerson till Sanballat, horoniten. Sambandet med Nehemiah 13: 6 indikerar att detta var en period efter Nehemias återkomst till Babylon i 32nd År för Artaxerxes. En ospecificerad tid senare hade Nehemiah begärt ytterligare en frånvaro och återvände igen till Jerusalem när detta tillstånd upptäcktes. Baserat på detta var därför Joiada troligen högpräst från omkring 34 år gammal (i de 35th År för Darius / Artaxerxes), till omkring 66 års ålder.

Jonathan / Johanan / Johanan

Om Joiada dog i åldern av 66 år kunde han ha efterträtt sin son Jonathan / Jehohanan som vid denna tid skulle ha varit omkring 50 år gammal. Om han levde till 70 år, skulle hans son Jaddua ha varit nära 50 år när han blev högpräst. Men om Elephantine papyri, som diskuteras senare, ska dateras till 14th och 17th år av Darius II, där Johanan hänvisas till, dog Johanan troligen omkring 83 års ålder när Jaddua var omkring 60-62 år gammal.

Jaddua

Josephus säger att Jaddua välkomnade Alexander den Stora till Jerusalem och sannolikt skulle ha varit i hans tidiga 70-tal vid denna tid. Nehemiah 12:22 berättar att "Leviterna under E-liʹa-shib, Joiʹa ·da och Joʹʹʹnan och Jadʹdu ·a registrerades som huvuden för faderhus, även prästerna, tills kungariket Da ·rusus perser. Vår lösning har Darius III (den persiska?) Erövrat av Alexander den store.

Det framgår av Josephus att Jaddua dog inte långt efter Alexander den Stors död, då Jaddua skulle vara omkring 80 år och efterträddes av sin son Onias.[II]

Medan vissa av de åldrar som föreslås här är gissningar, är de rimliga. Troligen skulle högprästens förstfödde son normalt gifta sig omedelbart när han blev vuxen, kanske omkring 20 år. Den förstfödda sonen skulle också troligtvis få barn mycket snabbt för att säkerställa att Ypperspestlinjen följde via den förstfödde sonen.

En lösning: Ja

8. En jämförelse mellan prästerna och leviterna som återvände med Zerubbabel med dem som undertecknade förbundet med Nehemiah, en lösning

Likheterna mellan dessa två listor (se del 2, s. 13-14) har ingen mening inom ramen för den nuvarande sekulära kronologin. Om vi ​​tar det 21: e året av Artaxerxes till att vara Artaxerxes I, så betyder det att 16 av 30, det vill säga hälften av de namngivna som återvände från landflykt under första året av Cyrus, fortfarande levde 1 år senare (Cyrus 95 + Cambyses 9 + Darius 8 + Xerxes 36 + Artaxerxes 21). Eftersom de alla troligtvis var minst 21 år gamla att vara präster som skulle göra dem till minst 20 år gamla under det 115: a året av Artaxerxes I.

Detta har helt klart ingen mening. Även i dagens värld skulle vi kämpa för att hitta bara en handfull 115-åriga människor i ett land som USA eller Storbritannien, trots framsteg inom medicinska och ökade livslängden i den senare delen av de 20th århundrade. 16 bland en befolkning som kanske bara varit högst några hundra tusen eller mindre trotsar tron.

Under den föreslagna lösningen minskar emellertid denna tidsperiod på 95 år till cirka 37 år, vilket överlever överlevnaden för hälften av de som nämns i riket med en tydlig möjlighet. Om vi ​​rimligen antar att de kunde leva i slutet av 70-talet om de var friska, även för alla århundraden sedan, skulle det betyda att de kunde ha varit var som helst mellan 20 och 40 år när de återvände från Babylon till Juda och fortfarande var i sina tidiga 60-tal fram till deras sena 70-tal på 21st år för Darius I / Artaxerxes.

En lösning: Ja

9. Det 57-åriga gapet i berättelsen mellan Ezra 6 och Ezra 7, A Solution

Kontot i Ezra 6:15 ger ett datum på 3rd 12 dagth Månad (Adar) av 6th År för Darius för slutförandet av templet.

Kontot i Ezra 6:19 ger ett datum på 14th 1 dagst månad (Nisan), för att hålla påsken, och det är rimligt att dra slutsatsen att det avser 7th År av Darius och skulle ha varit bara 40 dagar senare och inte avbrutits av ett 57-årigt gap.

Kontot i Esra 6:14 visar att de återvände judarna ”Byggde och slutförde [det] på grund av Israels Guds ordning och på grund av ordningen av Kyros och Da ·rus och Artaxerxʹes kungen av Persien”.

Hur kan vi förstå detta? Vid första anblicken verkar det också finnas ett dekret från Artaxerxes också. Många antar att detta är Artaxerxes I och identifierar honom med Artaxerxerna från Nehemiah och Nehemiah som kommer till Jerusalem i hans 20th år som ett resultat av detta dekret. Men som vi etablerade tidigare fick Nehemiah inte ett dekret om att återuppbygga templet. Han bad om tillstånd att bygga om murarna i Jerusalem. Hur kan vi annars förstå detta avsnitt?

Vi kan bättre förstå passagen genom att granska översättningen av den hebreiska texten närmare. Förklaringen är lite teknisk, men på hebreiska är konjunktionen eller det sammanfogande ordet ett brev som kallas "waw”. Både de hebreiska orden för Darius och Artaxerxes har ”Waw” karaktär framför "Dareyavesh" (uttalas "daw-reh-yaw-vaysh") och framför "Artachshashta" uttalad ("ar-takh-shash-taw.") som ett konjunktivt, ”Waw” vanligtvis översätts som "och", men det kan också betyda "eller". Användningen av "eller" är inte en exklusiv åtgärd, utan som ett alternativ, likvärdigt. Ett exempel är att för att kommunicera med någon ringer du dem eller skriver till dem eller pratar med dem personligen. Var och en är ett giltigt alternativ för att uppfylla kommunikationen. Ett exklusivt exempel på exempel kan vara att du kan äta en gratis alkoholhaltig drink med din måltid så att du antingen kan beställa öl eller vin. Du kan inte få båda gratis.

Om "och" ersätts av "eller", eller kanske "jämnt" eller "också" för att läsa bättre på engelska i det sammanhang som vissa forskare hävdar, fungerar detta fortfarande som en konjunktiv. Men detta ändrar subtilt meningen i detta sammanhang och ger en bättre känsla för texten. Frasen "Darius och Artaxerxes ” vilket förstås som två separata individer, skulle då betyda "Darius eller / jämnt / också / känd som Artaxerxes ”, det vill säga att Darius och Artaxerxes är samma människor. Detta kan också förstås vara i överensstämmelse med det övergripande sammanhanget genom att förbereda läsaren för den ändring av användningen av kungen som vi hittar mellan Ezra 6 och Ezra 7.

För exempel på denna användning av ”Waw” vi kan titta i Nehemiah 7: 2, var "Jag gav min broder Hanani anklagelsen, som är Hanania, ledaren för citadellen i Jerusalem, han var en trofast man och fruktade Gud mer än många ” är mer meningsfullt med "det är" än "och" som meningen fortsätter med "han" snarare än "de". Avläsningen av detta avsnitt är besvärligt med användning av "och".

Ytterligare en poäng är att Esra 6:14 som för närvarande översatt i NWT och andra bibelöversättningar skulle indikera att Artaxerxes gav ett dekret att avsluta templet. Att i bästa fall ta denna Artaxerxes som den sekulära Artaxerxen I, skulle innebära att templet inte slutfördes förrän 20th År med Nehemiah, cirka 57 år senare. Ändå gör det bibliska berättelsen här i Ezra 6 det tydligt att templet var klart i slutet av 6th år av Darius och skulle föreslå att offren infördes tidigt på 7th år för Darius / Artaxerxes.

Kontot i Ezra 7:8 ger ett datum på 5th månad för 7th År men ger kungen som Artaxerxes. Om Darius of Ezra 6 inte kallas Artaxerxes i Ezra 7, så som den har tagits upp tidigare som ett problem, har vi ett mycket stort oförklarligt gap i historien. Darius I tros ha styrt ytterligare 30 år (totalt 36) följt av Xerxes med 21 år följt av Artaxerxes I med de första 6 åren. Detta innebär att det skulle finnas ett gap på 57 år, i slutet av vilken period Ezra skulle vara cirka 130 år gammal. För att acceptera att efter all denna tid och vid denna otroligt ålderdom beslutar Ezra först då att leda en annan återgång av leviter och andra judar tillbaka till Juda trotsar trovärdighet. Det ignorerar också det faktum att det skulle betyda att trots att templet hade slutförts för en livstid sedan för de flesta människor, hade inga regelbundna offeroffer vid templet ännu införts.

Det är mycket mer meningsfullt att när jag hörde att templet slutfördes sent på 6th året för Darius / Artaxerxes, Ezra begärde hjälp av kungen för att återupprätta undervisning i lagen och offren och Leviticus-uppgifterna vid templet. Ezra, efter att ha fått den hjälp, anlände sedan till Jerusalem först fyra månader senare, och endast i en ålder av cirka 4 år gammal, i 73th månad för 7th år för Darius / Artaxerxes.

En lösning: Ja

10. Josephus-rekord och succession av Persian Kings, A Solution

Cyrus

I Josephus ' Judiska fornminnen, Bok XI, kapitel ett, nämner han att Kyros gav order att judarna skulle återvända till sitt eget land om de ville och bygga om sin stad och bygga templet där den föregående stod. ”Jag har gett lika många av de judar som bor i mitt land för att återvända till sitt eget land och till återuppbygga sin stad och bygga Guds tempel i Jerusalem på samma plats där det var innan ”[III].

Detta skulle bekräfta vår förståelse att dekretet som behandlas är Cyrus och håller med lösningen.

En lösning: Ja

Cambyses

I, kapitel 2, punkt 2,[IV] han identifierar Cambyses [II] son ​​till Kyros som den persiska kungen som får ett brev och svarar för att stoppa judarna. Ordalydelsen är mycket lik Ezra 4: 7-24 där kungen kallas Artaxerxes.

"När Cambyses hade läst episteln, då han var naturligt ond, blev han irriterad över vad de berättade för honom och skrev tillbaka till dem på följande sätt: ”Cambyses kungen, till Rathumus historiografen, till Beeltethmus, till Semellius skriven och resten som är i uppdrag och bor i Samaria och Fönikien på detta sätt: Jag har läst brev som skickades från dig; och jag gav order att mina förfäder böcker skulle undersökas, och det konstaterades att denna stad alltid har varit en fiende för kungar, och dess invånare har väckt seditioner och krig. "[V].

Tidigare vid undersökningen av lösningen konstaterades att denna namngivning är möjlig eftersom vi fann att eventuellt någon av kungarna av Persien kunde ha använt eller kallats av någon av titlarna Darius, Ahasuerus eller Artaxerxes. I punkt 7 föresloges emellertid att brevet som identifierats som skickat till Artaxerxes troligtvis Bardiya / Smerdis / Magi som den bästa passformen, både i tid och passar in i händelser och det härskande politiska klimatet.

Misstod Josephus kungen (kanske Artaxerxes i sin referensdokumentation) med Cambyses?

Josephuss konto håller inte med om lösningen vilket bättre tillskriver brevet till Bardiya / Smerdis / The Magi som Josephus kanske inte har känt till. Denna kung regerade bara några månader (beräkningarna varierar mellan cirka 3 och 9 månader).

Bardiya / Smerdis / Magi

I kapitel 3, punkt 1,[Vi] Josephus nämner Magi (känd för oss som Bardiya eller Smerdis) härskande i ungefär ett år efter Cambyses död. Detta överensstämmer med den föreslagna lösningen.

En lösning: Ja

darius

Han nämner sedan utnämningen av Darius Hystapes till kung, stödd av persernas sju familjer. Det nämns också att han hade 127 provinser. Dessa tre fakta som finns i och överensstämmer med beskrivningen av Ahasveros i Esters bok, som vi har föreslagit var Darius I / Artaxerxes / Ahasuerus i vår lösning.

Josephus bekräftar också att Zerubbabel tilläts av Darius att fortsätta att återuppbygga templet och staden Jerusalem enligt kyrosbeslut. ”EFTER slakten av Magi, som efter Cambyses död uppnådde persernas regering under ett år, utsåg de familjer som kallades persens sju familjer Darius, Hystaspes son, till deras kung. Nu hade han, medan han var en privat man, löfte till Gud att om han skulle bli kung skulle han skicka alla Guds kärl som fanns i Babylon till templet i Jerusalem. ”[Vii]

Det finns en skillnad i det datum då templet avslutades. Esra 6:15 ger det som 6th år av Darius den 3rd av Adar medan Josephus-kontot ger det som 9th År för Darius den 23rd Adar. Alla böcker är föremål för kopieringsfel, men Josephus skriftliga berättelser sammanställdes inte nödvändigtvis med Bibeln. Dessutom är de tidigaste kända kopiorna från 9-talet till 10-talet, medan majoriteten är i 11-taletth till 16th århundraden.

Slutligen finns det mycket fler och långt äldre kopior av Bibelns avsnitt som granskas än det finns av en bok av Josephus med begränsad distribution. I händelse av konflikt strider därför denna författare mot Bibeln.[Viii] En alternativ förklaring till avvikelsen är att det angivna bibliska datumet var det som templet själv var tillräckligt fullständigt för att öppna offren, men Josephus datum var när de tillhörande byggnaderna och innergården och murarna slutfördes. Hur som helst är detta inte ett problem för lösningen.

En lösning: Ja

Xerxes

I kapitel 5[Ix] Josephus skrev att Xerxes son till Darius efterträdde sin far Darius. Han nämner sedan att Joacim son till Jeshua var Yppersteprästen. Om det var Xerxes regering så måste Joachim vara i området 84 år eller mer, en smal möjlighet. Enligt den föreslagna lösningen skulle han vara mellan 50-68 år gammal under Darius regeringstid för perioden 6th år till 20th år för Darius / Artaxerxes. Detta omnämnande av Joachim är bara meningsfullt om det var under Darius regering enligt lösningen.

Återigen är Josephus-berättelsen i överensstämmelse med den föreslagna lösningen, men det hjälper High Priest-successionen att vara vettig om vi identifierar de händelser som Xerxes tillskrivs Darius.

Händelserna och ordalydelsen tilldelad de 7th år av Xerxes i Josephus kapitel 5 punkt. 1. är mycket lik Bibelns berättelse om Ezra 7 i 7th Year of Artaxerxes, som lösningen tilldelar Darius.

Från sammanhanget verkar det vara nästa år (8th) att Joacim dog och Eliashib efterträdde honom enligt Josephus i kapitel 5, punkt 5[X]. Detta passar också in i lösningen.

I 25th år av Xerxes Nehemiah kommer till Jerusalem. (Kapitel 5, punkt 7). Detta är inte vettigt som det är. Xerxes bekräftas inte av någon annan historiker att ha styrt minst 25 år. Det stämmer inte ens med den bibliska berättelsen om Xerxes var Darius eller Artaxerxes I. Därför, eftersom detta uttalande om Josephus inte kan förenas med någon känd historia eller till Bibeln, måste det antas vara felaktigt, antingen vid den tiden för att skriva eller i sändning. (Hans skrifter hölls inte med samma omsorg som Bibeln var av masoretiska skriftlärare).

Tidpunkten för högprästarsekvensen är bara riktigt meningsfull i vår lösning, det vill säga att Darius också kallas Artaxerxes.

Tilldelningen av några av dessa händelser till Xerxes av Josephus är förbryllande eftersom de verkar alla ur kronologisk ordning på detta sätt. Även om användning av sekulär kronologi Xerxes inte styrde 25 år. Därför måste användningen av Xerxes här antas vara fel från Josephus.

En lösning: Ja

Artaxerxes

Kapitel 6[Xi] ger arven som Cyrus son till Xerxes - kallad Artaxerxes.

Enligt Josephus var det denna Artaxerxes som gifte sig med Esther, som hade en fest under det tredje året av hans regeringstid. Enligt punkt 6 härskade Artaxerxes också över 127 provinser. Dessa händelser är på sin plats även för sekulär kronologi som ofta tilldelar dem till Xerxes.

Men om vi tar den föreslagna lösningen, nämligen att Darius också kallades Artaxerxes och Ahasuerus i Bibeln och sedan föreslår att Josephus förvirrade Artaxerxes, son till Xerxes med Ezra-boken, kapitel 7 och framåt kallar Darius I, Artaxerxes, då dessa händelser om Esther kan också förenas med den föreslagna lösningen.

Kapitel 7[Xii] nämner att Eliashib efterträddes av hans son Judas och Judas av hans son John, som orsakade föroreningen av templet av Bagoses generalen för en annan artaxerxes (sekulära Artaxerxes II som är antingen vår Artaxerxes I eller Artaxerxes III?). Ytterpräst John (Johanan) efterträddes av sin son Jaddua.

Dessa förståelser av Josephus skivspel slår sig fint in i den lösning som vi har föreslagit, och i den lösningen är känslan av High Priest-successionen utan att behöva duplicera eller lägga till okända högpräster som sekulär kronologi krävs. De flesta av Josephus-berättelser om denna Artaxerxes skulle troligen vara Artaxerxes III i vår lösning.

En lösning: Ja

Darius (andra)

Kapitel 8[Xiii] nämner en annan Darius kungen. Detta är förutom Sanballat (ett annat nyckelnamn) som dog vid tidpunkten belägringen av Gaza av Alexander den store.[Xiv]

Philip, kungen av Makedonien och Alexander (den stora) nämns också vid tiden för Jaddua och ges som samtida.

Denna Darius skulle passa med Darius III av sekulär kronologi och den sista Darius av vår lösning.

Men även med den komprimerade tidslinjen för den föreslagna lösningen finns det ett gap på nästan 80 år mellan Sanballat av Nehemiah och Sanballat av Josephus med Alexander den store. Enkelt uttryckt måste slutsatsen vara att de inte kan vara samma person. En möjlighet är att den andra Sanballaten är barnbarn till den första Sanballat, eftersom namnen på sönerna till Sanballat i Nehemias tid är kända. Se vår sista del för en mer djup titt på Sanballat.

En annan viktig slutsats av en framgångsrik lösning.

En lösning: Ja

11. Apokriffens namngivning av persiska kungar i 1 & 2 Esdras, En lösning

Esdras 3: 1-3 läser “Kung Darius höll en stor fest för alla sina undersåtar och för alla som föddes i hans hus och till alla prinserna i Media och Persien och till alla satraper och kaptener och guvernörer som var under honom, från Indien till Etiopien, i de hundra tjugosju provinserna ”.

Detta är nästan identiskt med inledningsverserna från Esther 1: 1-3 som lyder: ”Nu hände det på Ahasveros dagar, det är Ahasveros som härskade som kung från Indien till Etiopien, [över] hundra och tjugosju jurisdiktioner ... Under det tredje året av regeringen höll han en bankett för alla sina prinsar och sina tjänare, militärstyrkan i Persien och medierna, adelsmännen och prinserna i jurisdiktionsområdena inför sig själv. ”

Det skulle därför ta bort alla motsägelser mellan dessa två konton om vi enligt Ahasueros och Darius enligt samma föreslagna lösning.

En lösning: Ja

Ester 13: 1 (De apokryfiska böckerna) läser "Nu är detta kopian av brevet: Den stora kungen Artaxerxes skriver dessa saker till furstarna i hundra och sju och tjugo provinser från Indien till Etiopien och till de guvernörer som är satt under dem." Det finns också liknande formuleringar i Ester 16: 1.

Dessa passager i apokryfiska Ester ger Artaxerxes som kungen istället för Ahasveros som kungen av Ester. Apokryfiska Esdras identifierar också kung Darius agerar på samma sätt som kung Ahasveros i Ester.

Det skulle därför ta bort alla motsägelser mellan dessa två konton om vi enligt den föreslagna lösningen identifierar Ahasuerus och Darius och denna Artaxerxes som samma kung.

En lösning: Ja

12. Septuagint (LXX) bevis, en lösning

I Septuagint-versionen av Esters bok finner vi att kungen heter Artaxerxes snarare än Ahasuerus.

Till exempel, Esther 1: 1 läser “Under det andra året av Artaxerxes regeringstid, den stora kungen, på Nisans första dag, Mardochaeus, Jarius son, ”... "Och det hände sig efter dessa saker på Artaxerxes dagar (denna Artaxerxes styrde över hundra tjugosju provinser från Indien)".

I Ezras bok om Septuagint hittar vi ”Assuerus” istället för Ahasuerus av den masoretiska texten, och ”Arthasastha” i stället för artaxerxerna i den masoretiska texten. Dessa små namnskillnader beror enbart på den masoretiska texten som innehåller den hebreiska transliterationen i motsats till att Septuaginten har den grekiska transliterationen. Se avsnitt H i del 5 av denna serie.

Septuagint-kontot i Ezra 4: 6-7 nämner ”Och under Assuerus regeringstid, till och med i början av hans regeringstid, skrev de ett brev mot invånarna i Juda och Jerusalem. Och på Arthasastha dagar skrev Tabeel fridfullt till Mithradates och till resten av hans medtjänstemän: hyllningssamlaren skrev till Persasas kung av perserna ett skrift på den syriska tungan.

Enligt den föreslagna lösningen skulle Ahasuerusen här vara Cambyses (II) och Artaxerxerna här skulle vara Bardiya / Smerdis / Magi enligt förståelsen av Masoretiska Ezra 4: 6-7.

En lösning: Ja

Septuaginten för Ezra 7: 1 innehåller Arthasastha istället för Artaxerxes i masoretisk text och läser "Efter dessa saker, under Arthasastha, kungen av perserna, kom Esdras, Saraias son, ".

Detta är bara skillnaden mellan hebreisk transliteration och grekisk transliteration för samma namn och enligt den föreslagna lösningen är Darius (I) av den sekulära historien som den passar beskrivningen av. Lägg märke till att Esdras motsvarar Ezra.

Detsamma gäller Nehemiah 2: 1 som lyder "Och det hände i månaden Nisan i kung Arthasastas tjugonde år, att vinet låg framför mig: ”.

En lösning: Ja

Septuagint-versionen av Ezra använder Darius på samma platser som den Masoretiska texten.

Till exempel läser Esra 4:24 "Därefter upphörde arbetet med Guds hus i Jerusalem, och det stod på plats tills det andra året av Darius, kungen av perserna." (Septuagint-version).

Slutsats:

I Septuagint-böckerna från Ezra och Nehemiah är Arthasastha konsekvent ekvivalent med Artaxerxes (även om Artaxerxes i olika berättelser är en annan kung och Assuerus som konsekvent motsvarar Ahasuerus. Septuagint Esther, som troligen översattes av en annan översättare till översättaren av Ezra och Nehemiah, har konsekvent Artaxerxes istället för Ahasuerus. Darius finns konsekvent i både Septuagint och Masoretiska texter.

En lösning: Ja

13. Cuneiform tilldelning och sekulära inskription problem som ska lösas, en lösning?

Inte än.

Fortsätter i del 8….

[I] De kompletta fragmenten av Ctesias översatt av Nichols, sida 92, avsnitt (15) https://www.academia.edu/20652164/THE_COMPLETE_FRAGMENTS_OF_CTESIAS_OF_CNIDUS_TRANSLATION_AND_COMMENTARY_WITH_AN_INTRODUCTION

[II] Josephus - Judernas antikviteter, bok XI, kapitel 8, punkt 7, http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf

[III] Sida 704 pdf-version av Kompletta verk av Josephus. http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf

[IV] Judiska fornminnen, Bok XI

[V] Sida 705 pdf-version av Kompletta verk av Josephus http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf

[Vi] Judiska fornminnen, Bok XI

[Vii] Sida 705 pdf-version av Kompletta verk av Josephus http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf

[Viii] För mer information se http://tertullian.org/rpearse/manuscripts/josephus_antiquities.htm

[Ix] Judiska fornminnen, Bok XI

[X] Judiska fornminnen, Bok XI

[Xi] Judiska fornminnen, Bok XI

[Xii] Judiska fornminnen, Bok XI

[Xiii] Judiska fornminnen, Bok XI

[Xiv] http://www.ultimatebiblereferencelibrary.com/Complete_Works_of_Josephus.pdf Josephus, Judernas antikviteter, bok XI, kapitel 8 v 4

Tadua

Artiklar av Tadua.
    2
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x