”Hur många saker har du gjort, o Jehova, min Gud, dina underbara verk och dina tankar mot oss.” - Psalm 40: 5

[Studie 21 från ws 05/20 s.20 20 juli - 26 juli 2020]

”Hur många saker du har gjort, o Jehova min Gud, dina underbara verk och dina tankar mot oss. Ingen kan jämföra med dig; Om jag skulle försöka berätta och tala om dem, skulle de vara för många för att berätta! ”-PS 40: 5

Den här artikeln diskuterar tre gåvor som Jehova har gett oss. Jorden, vår hjärna och hans ord Bibeln. Punkt 1 säger att han har gett oss förmågan att tänka och kommunicera och besvarat de viktigaste frågorna i livet.

Självklart säger psalmisten att Jehovas underbara verk är för många för att berätta. Det är därför av intresse för oss att överväga varför Vakttornsartikeln fokuserar på dessa tre.

VÅR UNIKA PLANET

"Guds visdom ses tydligt på det sätt han byggde vårt hem, jorden. ”

Punkt 4-7 är författarnas försök att bygga en uppskattning för hur Jehova har skapat jorden. Författaren beskriver några fakta om det hållbara sättet jorden utformade på.

Artikelens författare gör mycket grundläggande uttalanden i detta avsnitt av artikeln. Inget mycket detaljer ges till exempel den vetenskapliga sammansättningen och fördelen med syre. Skrifter som Romare 1:20, Hebreerbrevet 3: 4, Jon 36: 27,28 citeras, men ingen djupare förklaring av skrifternas betydelse tillhandahålls.

VÅR UNIKA HJÄRN

Detta avsnitt av artikeln syftar till att lyfta fram det underverk som är vår hjärna. Författaren ger intressant information om vår förmåga att tala. Återigen är informationen lite lätt när det gäller fakta och vetenskapliga referenser, med några synliga skrifter som Exodus 4:11. I punkt 10 belyses den skriftliga tillämpningen av hur vi kan använda vår tunga på följande sätt: "Ett sätt vi kan visa att vi uppskattar vår talpresentation är genom att förklara vår tro på Gud för dem som undrar varför vi inte accepterar läran om evolution." Detta är en bra applikation. 1 Peter 3:15 säger “Men helga Kristus som Herre i era hjärtan, alltid redo att göra ett försvar inför alla som kräver av dig en anledning till det hopp du har, men gör det med ett mildt humör och djup respekt. ”

Varför måste vi göra ett försvar med mildhet och djup respekt? En anledning är så att vi inte förklagar vår kristna tro genom att på ett orimligt sätt kränka andra som kanske inte tror på det vi gör. En annan orsak är att ofta frågor om tro kan vara kontroversiella. När vi resonerar med någon på ett lugnt och uppmätt sätt kan vi kanske vinna över dem. Men om vi deltar i ett hett argument, är det osannolikt att vi övertygar andra om att det finns giltiga skäl för vår tro.

Lägg också märke till att Skriften säger: "Inför alla som kräver dig en anledning till det hopp du har." Inte alla är intresserade av vår tro eller Kristus oavsett vilket argument vi kan komma med. Verkligheten är att även Jesus själv inte kunde övertyga alla om att han var Guds Son. "Även efter att Jesus hade gjort så många tecken i deras närvaro, skulle de fortfarande inte tro på honom." - John 12: 37 New International Version. Detta är något som organisationen alltid har kämpat med. Ibland till och med går mycket långt och uppmuntra bröderna att riskera sina liv under tanken på att stå fast och ”vittna”. Kanske detta orsakas av tron ​​att vittnen befinner sig i ”Sanningen”. Men kunde någon ha mer sanning än Jesus? (Johannes 14: 6)

Punkt 13 har några trevliga tankar om hur vi kan använda minnesgåvan.

  • att välja att komma ihåg alla tider som Jehova har hjälpt och tröstat oss tidigare Det kommer att bygga vårt förtroende för att han också kommer att hjälpa oss i framtiden.
  • att komma ihåg de goda saker som andra människor gör för oss och vara tacksamma för det de gör.
  • Vi gör bra för att imitera Jehova när det gäller de saker han väljer att glömma. Till exempel har Jehova ett perfekt minne, men om vi är omvända väljer han att förlåta och glömma de misstag vi gör.

BIBELEN - EN UNIK GIFT

I punkt 15 anges att Bibeln är en kärleksfull gåva från Jehova eftersom vi med hjälp av Bibeln får “Svarar på de viktigaste frågorna”. Detta är sant. Men om vi reflekterar sanningsenligt om denna fråga inser vi att Bibeln tystar på många aspekter av livet som är viktiga. Varför är det så? Till att börja tänka på skrifter som Johannes 21:25 som säger ”Jesus gjorde många andra saker också. Om alla var nedskrivna antar jag att även hela världen inte skulle ha plats för de böcker som skulle skrivas. ” Ny internationell version

Verkligheten är att det bara är för många frågor om livet och vår existens för att kunna besvaras i böcker. Vissa saker kommer alltid att ligga utanför människors förståelse (se Job 11: 7). Trots det är Bibeln ännu mer en gåva till oss än bara för svar på livets viktiga frågor. Varför? Det gör att vi kan reflektera över Jehovas tankesätt. Ger oss inblick i hur ofullkomna män lyckades tjäna Jehova framgångsrikt. Det ger en grund för vilken vi kan reflektera över modellen för vår tro; Jesus Kristus. (Romarna 15: 4)

Vi behöver inte ha svar på allt när vi har tro. Jesus visste själv att vissa saker bara var kända av Jehova. (Matteus 24:36). Att acceptera och erkänna detta skulle spara organisationen mycket förlägenhet, särskilt med tanke på de två tidigare artiklarna om kungen av norr och kungen i söder.

Slutsats

Artikeln försöker bygga en uppskattning för Guds gåva av jorden, våra hjärnor och Bibeln. Vissa stycken ger goda tankar om ämnena, men författaren misslyckas med att utarbeta och tillhandahålla en djupgående bibelapplikation bortsett från några citerade skrifter. Författaren ger också mycket lite intressant vetenskaplig information eller referenser för att stödja hans synpunkter.

2
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x