Hej, jag heter Eric Wilson.

En av de metoder som har resulterat i en enorm mängd kritik mot Jehovas vittnen är deras praxis att undvika alla som lämnar sin religion eller som utvisas av de äldste för vad de anser vara okristent uppförande. Det finns för närvarande ett fallschema för domstolen i Belgien i februari 2021 där Jehovas vittnens organisation anklagas för att ha begått hatbrott, till stor del på grund av deras undvikande politik.

Jehovas vittnen bryr sig inte om denna kritik. De bär det som ett hedersmärke. För dem motsvarar det ond förföljelse av uppriktiga kristna som bara gör vad Jehova Gud har sagt till dem att de måste göra. De njuter av dessa attacker eftersom de har fått höra att regeringarna kommer att attackera dem och att detta profeterades och är ett bevis på att de är Guds folk och att slutet är nära. De har också fått höra att uteslutning, när de tränar, sker det av kärlek, inte av hat.

Har de rätt?

I vår tidigare video fick vi veta att en syndare som inte omvände sig skulle behandlas som ”en nation av en nation och en skatteuppköpare”, eller som World English Bible säger:

”Om han vägrar att lyssna på dem, berätta det för församlingen. Om han inte vägrar att höra församlingen, låt honom vara för dig som hedning eller skatteuppköpare. ” (Matteus 18:17)

För att förstå sammanhanget måste vi komma ihåg att Jesus pratade med judar när han gav dem detta kommando. Hade han pratat med romare eller greker, hade hans ord om att behandla syndaren som en hedning varit lite meningsfullt.

Om vi ​​ska föra detta gudomliga direktiv vidare till vår tid och vår speciella kultur, måste vi förstå hur Jesu judiska lärjungar betraktade icke-judar och skatteuppbördare. Judar bara associerade med andra judar. Deras kontakt med hedningar var begränsat till att bedriva affärer och aktiviteter som tvingades på dem av romerskt styre. För en jud var en hedning oren, en avgudadyrkare. När det gäller en skatteuppsamlare var det andra judar som samlade in skatter för romarna och ofta vadderade sina egna fickor genom att pressa ut mer än de hade rätt till. Så judar betraktade icke-judar och skatteuppsamlare som syndare och skulle inte ha något att göra med dem socialt.

När fariséerna försökte hitta fel på Jesus frågade de alltså sina lärjungar: ”Varför äter din lärare med skatteuppbördare och syndare?” (Matteus 9:11)

Men vänta lite. Jesus bad dem behandla en syndare som inte omvände sig som en skatteuppköpare, men ändå åt Jesus med skatteuppköpare. Han utförde också helande mirakel för hedningar (se Matteus 15: 21-28; Lukas 7: 1-10). Ger Jesus sina lärjungar ett blandat budskap?

Jag har sagt detta tidigare, och jag är säker på att jag kommer att säga det många gånger mer: Om du vill förstå Bibelns budskap är det bäst att hålla begreppet familj bakom dig. Det handlar om familj. Det handlar inte om att Gud försvarar sin suveränitet. (Dessa ord finns inte ens i Bibeln.) Yehovah Gud behöver inte rättfärdiga sig själv. Han behöver inte bevisa att han har rätt att härska. Bibelns tema handlar om frälsning; om att återställa mänskligheten i Guds familj. 

Lärjungarna var nu Jesu familj. Han kallade dem både bröder och vänner. Han umgås med dem, han åt med dem, han reste med dem. Varje kontakt utanför familjen var alltid för att främja kungariket, inte för gemenskap. Så om vi ska förstå hur vi ska behandla angrande syndare som är våra andliga bröder och systrar, bör vi vända oss till församlingen under det första århundradet.

Vänd dig till Apostlagärningarna 2:42 för att se hur de tillbad i början.

”Och de fortsatte att ägna sig åt apostlarnas undervisning, att förena sig, att äta måltider och till böner.” (Apostlagärningarna 2: 42)

Det finns fyra element här:

 1. De studerade tillsammans.
 2. De associerade med varandra.
 3. De åt tillsammans.
 4. De bad tillsammans.

Gör dagens kyrkor detta?

Dessa var små familjeliknande grupper, som satt runt ett bord, äter tillsammans, pratar andliga saker, uppmuntrar varandra, ber tillsammans. 

Nuförtiden ser vi kristna valörer dyrka på detta sätt? 

Som Jehovas vittne gick jag till möten där jag satt i rad mot framsidan medan någon pratade från plattformen. Du kunde inte ifrågasätta något som sagts. Sedan sjöng vi en sång och någon bror som utvaldes av de äldste bad. Kanske pratade vi med vänner några minuter efter mötet, men sedan åkte vi alla hem, tillbaka till våra liv. Om en utesluten person kom in, lärde jag mig att inte erkänna deras existens med så mycket som ett blick eller ett hälsningsord.

Är det vad Jesus menade när han jämförde dem med skatteuppbördare och hedningar? Jesus kommunicerade med hedningar. Han botade till och med dem. Han åt också med skatteuppbördare. Något är väldigt fel med hur Jehovas vittnen tolkar Jesu ord.

Återgå till modellen för församlingsmöten som följdes under det första århundradet, om du träffades i ett privat hem, satte dig vid en måltid, njöt av konversationer under middagen, deltog i gruppbön där någon eller till och med flera kunde be, skulle du känna dig bekväm gör allt detta tillsammans med en ångerlös syndare?

Ser du skillnaden?

Ett exempel på hur detta tillämpades i 1st århundrade församling finns i brevet till tessalonikerna där Paulus ger följande råd:

”Nu ger vi er instruktioner, bröder, i vår Herre Jesu Kristi namn, att dra dig tillbaka från varje broder som går oroligt och inte enligt den tradition du fick från oss. Ty vi hör att vissa vandrar oroligt bland er och inte arbetar alls utan blandar sig med det som inte berör dem. För din del, bröder, ge inte upp att göra gott. Men om någon inte är lydig mot vårt ord genom detta brev, håll den här markerad och sluta umgås med honom, så att han kan skämmas. Och betrakta honom ändå inte som en fiende, utan fortsätt att förmana honom som en broder. ” (2 Tessalonikerna 3: 6, 11, 13--15)

Jehovas vittnen gillar att kategorisera Paulus ord här som en politik för att markera, inte utesluta. De måste göra denna skillnad, för Paulus säger att "sluta umgås med honom", men han tillägger att vi fortfarande bör fortsätta att förmana honom som en broder. Det passar inte JW: s policy för uteslutning. Så de var tvungna att uppfinna en mellanliggande väg. Detta var inte uteslutning; detta var "märkning". Med en ”markering” får de äldre inte namnge personen från plattformen, vilket kan leda till rättegångar. Istället ska de äldste hålla ett ”markeringsföredrag” där den specifika verksamheten, som att träffa ett icke-vittne, fördöms och alla ska veta vem som hänvisas till och handla därefter.

Men tänk länge och hårt på Pauls ord. "Sluta umgås med honom." Skulle judiska kristna under det första århundradet ha varit förknippade med en skatteuppköpare eller en hedning? Nej. Ändå visar Jesu handlingar att en kristen skulle förmana en skatteuppköpare eller en hedning för att rädda honom. Vad Paulus menar är att sluta umgås med den här personen som om han var en vän, en vän, en bröstkompis, men att fortfarande överväga hans andliga välfärd och försöka rädda honom.

Paulus beskriver en viss aktivitet som man inte lätt kan betrakta som synd, men ändå instruerar han församlingsmedlemmarna att agera på samma sätt gentemot en sådan person som de skulle göra mot en som begår någon lätt erkänd synd. Lägg också märke till att han inte pratar med en äldre kropp utan med varje medlem i församlingen. Detta beslut att umgås eller inte var att vara ett personligt, inte resultatet av en politik som utfärdats av någon styrande myndighet.

Detta är en mycket viktig skillnad. I själva verket fungerar det rättssystem som Jehovas vittnen har utformat för att hålla församlingen ren för att säkerställa det motsatta. Det säkerställer faktiskt att församlingen blir fördärvad. Hur är det mojligt?

Låt oss analysera detta. Vi börjar med att titta på några av de synder som faller under paraplyet av Jesu ord i Matteus 18: 15-17. Paulus varnade galaterna för att ”köttets gärningar tydligt ses och att de är sexuell omoral, orenhet, fräckhet, avgudadyrkan, spiritism, fientlighet, strid, svartsjuka, vrede, splittring, splittring, sekter, avund, berusning, vilda fester och saker som dessa. Jag varnar er om dessa saker, på samma sätt som jag redan varnat er för att de som utövar sådana saker inte kommer att ärva Guds rike. ” (Galaterna 5: 19--21)

När han säger ”och sådant” inkluderar han saker som lögn och feghet som vi vet från Uppenbarelseboken 21: 8; 22:15 är också saker som håller dig utanför kungariket. 

Att bestämma vad som är ett verk av köttet är ett enkelt binärt val. Om du älskar Gud och nästa, kommer du inte att utöva köttets gärningar. Om du hatar din nästa och älskar dig själv framför allt annat, kommer du naturligtvis att utöva köttets verk.

Vad säger Bibeln om ämnet?

Om du inte älskar din bror är du djävulens barn, Satans frö.

Jag var äldste i 40 år. Men under hela den tiden visste jag aldrig om någon som uteslutits för lögn eller fientlighet eller avund eller avundsjuka eller ilska. Rök en cigarett eller en led och du är ute på din keister så snabbt att ditt huvud kommer att snurra, men slå din fru, skvallra skadligt, avgudar män, backstab någon du avundar ... det är en annan sak. Jag kände många som gjorde allt detta, ändå var de och fortsätter att vara medlemmar med god status. Mer än så tenderar de att vara framstående. Det är vettigt, eller hur? Om en köttig människa kommer in i en maktposition, vem kan han antagligen nominera till en kollega? När de makter är de enda som utser de som kommer att komma till makten, har du ett recept på vänskap. 

Ser du varför vi kan säga att Jehovas vittnens rättssystem, snarare än att hålla församlingen ren, faktiskt korrumperar det?

Låt mig illustrera. 

Låt oss säga att du har en äldste i din församling som regelbundet utövar köttets verk. Kanske ljuger han mycket eller ägnar sig åt skadligt skvaller eller är avundsjuk i skadlig grad. Vad ska du göra? Låt oss ta ett exempel för det verkliga livet. Låt oss säga att den äldste ifråga misshandlade ditt barn sexuellt. Men med ditt unga barn som enda vittne kommer de äldste kroppen inte att agera, och så fortsätter den äldre att tjäna. Du vet dock att han är en barnmissbrukare, så du bestämmer dig för att behandla honom som en man från nationerna och en skatteuppköpare. Du umgås inte med honom. Om du går ut i en fälttjänstgrupp och han tilldelar dig till sin bilgrupp, vägrar du att gå. Om du har picknick bjuder du inte in honom; och om han dyker upp, ber du honom att gå. Om han kommer på plattformen för att hålla ett föredrag, står du och din familj upp och går. Du tillämpar det tredje steget från Matteus 18:17.

Vad tror du kommer hända? Utan tvivel kommer de äldste organet att anklaga dig för att ha orsakat splittring, för att ha handlat löst genom att utmana deras auktoritet. De anser att mannen är i gott skick, och du måste följa deras beslut.

De låter dig inte tillämpa Jesu befallning i Matteus 18. Det är bara dem som ska tillämpa. Istället måste du vara lydig mot dessa mäns befallningar. De försöker tvinga dig att umgås med någon som är en syndare i strid med Jesu befallning. Och om du vägrar kan de mycket väl utesluta dig. Om du väljer att lämna församlingen kommer de fortfarande att utesluta dig, även om de kommer att kalla det disassociation. En skillnad utan skillnad. Då tar de bort alla andras valfrihet genom att tvinga dem alla att undvika dig också.

Vid det här laget kan det vara klokt för oss att stoppa och klargöra något. Uteslutning, som definierats av Jehovas vittnens organisation, är en fullständig och total avskärning av all interaktion mellan den uteslutna individen och alla medlemmar i deras världsomfattande församling. Det kallas också undvikande av omvärlden, även om vittnen i allmänhet avvisar detta ord som tillämpligt. Det krävs en rättslig kommitté som bildats av de äldste i en församling för att officiellt utesluta någon församlingsmedlem. Alla måste följa direktivet, även om de inte känner till syndens natur. Ingen kan förlåta och återinföra syndaren heller. Endast den ursprungliga rättsliga kommittén kan göra det. Det finns ingen grund - ingen grund - i Bibeln för detta arrangemang. Det är okriptivt. Det är också djupt sårande och kärlekslöst, eftersom det försöker tvinga efterlevnad genom rädsla för straff, inte kärlek till Gud.

Det är teokratisk utpressning, lydnad genom utpressning. Antingen lyder du de äldre eller så kommer du att straffas. Bevis på detta är den styggelse som är avskiljning. 

När Nathan Knorr och Fred Franz först inledde uteslutning 1952 stötte de på ett problem. Vad ska man göra med någon som gick med i militären eller röstade i ett val. De kunde inte utesluta dem utan att stöta på allvarliga brott mot amerikansk lag. Franz kom med lösningen på disassociation. ”Åh, vi utesluter inte någon för att göra det, men de har valt att lämna oss själva. De har tagit ifrån varandra. Vi undviker dem inte. De har undvikit oss. ”

De skyller på sina offer för det lidande de själva orsakar. 

Avstängning eller uteslutning eller avskiljning som utövas av Jehovas vittnen är alla synonymer och denna praxis strider mot Kristi lag, kärlekens lag. 

Men låt oss inte gå till den andra ytterligheten. Kom ihåg att kärlek alltid söker det bästa för andra. Kärlek möjliggör inte skadligt eller skadligt beteende. Vi vill inte bli möjliggörare och blunda för skadlig aktivitet. Om vi ​​inte gör något när vi ser någon utöva synd, hur kan vi påstå att vi verkligen älskar den personen. Medveten synd förstör vårt förhållande till Gud. Hur kan det vara allt annat än skadligt?

Jude varnar:

”För vissa personer vars fördömelse skrevs för länge sedan har i hemlighet glidit in bland er. De är ogudaktiga människor som förvränger vår Guds nåd till en licens för omoral och förnekar Jesus Kristus vår enda suveräne och Herre. ” (Judas 4 NIV)

I Matteus 18: 15-17 fastställde vår enda suveräne och Herre ett tydligt förfarande för att följa när någon i vår församling ömt anger sig synd. Vi ska inte blunda. Vi måste göra något om vi vill behaga vår kung.

Men vad ska vi göra exakt? Om du förväntar dig att hitta en regel som passar alla kommer du att bli besviken. Vi har redan sett hur illa det fungerar med Jehovas vittnen. De har tagit två avsnitt ur Skriften som vi snart kommer att titta på - en om en incident i Korinth och en annan som är ett befallning från aposteln Johannes - och de har utarbetat en formel. Den går såhär. "Om du begår en synd baserat på en lista som vi har sammanställt och inte ångrar dig i aska och säckväv kommer vi att undvika dig."

Det kristna sättet är inte svartvitt. Det bygger inte på regler, utan på principer. Och dessa principer tillämpas inte av någon ansvarig utan tillämpas på individuell basis. Du kan inte skylla på någon annan än dig själv om du får fel på dem och vara säker på att Jesus inte kommer att ta ”Jag följde bara order”, som en giltig ursäkt för att få saker fel.

Omständigheterna förändras. Vad som kan fungera för att hantera en typ av synd kanske inte fungerar för att hantera en annan. De synder som Paulus hanterar när han talar till tessalonikerna kan hanteras genom att upphöra med föreningen medan han fortfarande på ett broderligt sätt förmanar de som är förolämpade. Men vad skulle hända om synden var ökänd? Låt oss titta på ett annat konto om något som hände i staden Korinth.

”Det rapporteras faktiskt att det finns sexuell omoral bland er, och av ett slag som även hedningar inte tolererar: En man sover med sin fars hustru. Och du är stolt! Borde du inte hellre ha gått i sorg och ha uteslutit mannen som har gjort det här? ” (1 Korintierna 5: 1, 2 SFB)

”Jag skrev till dig i mitt brev att inte umgås med sexuellt omoraliska människor - inte alls menande människor i denna värld som är omoraliska, eller giriga och bedragare eller avgudadyrkare. I så fall skulle du behöva lämna denna värld. Men nu skriver jag till dig att du inte får umgås med någon som hävdar att du är en bror eller syster men är sexuellt omoralisk eller girig, en avgudadyrare eller förtalare, en full eller svindlare. Ät inte ens med sådana människor. ”

”Vilken sak har jag att döma personer utanför kyrkan? Ska du inte döma dem som är inne? Gud kommer att döma dem utanför. ”Fördriv den onda personen bland dig.” (1 Korinthierna 5: 9-13 SV)

Nu kommer vi framåt ungefär ett halvt år. I sitt andra brev till korintierna skrev Paulus:

”Om någon har orsakat sorg har han inte så mycket bedrövat mig som att han har bedrövat er alla till viss del - för att inte uttrycka det för allvarligt. Det straff som han tilldelades av majoriteten är tillräcklig. Nu bör du istället förlåta och trösta honom, så att han inte blir överväldigad av överdriven sorg. Jag uppmanar dig därför att bekräfta din kärlek till honom. En annan anledning till att jag skrev till dig var att se om du skulle klara av testet och vara lydig i allt. Den du förlåter, förlåter jag också. Och det jag har förlåtit - om det var något att förlåta - har jag förlåtit i Kristi ögon för din skull, så att Satan inte skulle överlista oss. Vi är inte omedvetna om hans planer. ” (2 Korinthierna 2: 5-11 SV)

Nu är det allra första vi behöver förstå att beslutet att avbryta föreningen är personligt. Ingen har rätt att be dig göra det. Det är särskilt tydligt här av två skäl. Det första är att Paulus brev riktades till församlingarna och inte till enskilda äldste organ. Hans råd var att läsa upp för alla. Det andra är att han säger att straffen tillfredsställdes av majoriteten. Inte av alla som skulle vara fallet i Jehovas vittnens församling där alla måste lyda de äldstes kropp eller själva straffas, utan med majoritet. Det verkar som om vissa bestämde sig för att inte tillämpa Paulus råd, men det var tillräckligt att en majoritet gjorde det. Denna majoritet fick ett positivt resultat.

I det här fallet säger Paulus till församlingen att inte ens äta med en sådan man. Det kan ha antydts i brevet till Thessalonika, men här anges det specifikt. Varför? Vi kan bara spekulera. Men här är fakta: synden var känd offentligt och ansågs skandalös även för hedningar. Paulus säger specifikt till församlingen att inte sluta umgås med någon som är sexuellt omoralisk, eftersom det skulle innebära att de måste komma ut ur världen själv. Det är dock annorlunda om den sexuellt omoraliska personen är en bror. Om en hednisk skulle se en kristen vid en måltid på en offentlig plats med en annan hednisk skulle den kristna inte automatiskt smittas av förening. Med all sannolikhet skulle hedningarna tro att den kristna försökte omvända sina andra hedningar. Men om den hedniska skulle se en kristen äta middag med en annan kristen som de visste var engagerad i skandalöst sexuellt uppförande, skulle han tro att kristen godkände uppförandet. Den kristna skulle smittas av umgänge med syndaren.

Det första århundradets mötesarrangemang definieras i Apostlagärningarna 2:42 som vi redan har övervägt. Skulle du vilja sitta i ett familjelikt arrangemang för att äta tillsammans, be tillsammans, studera Guds ord tillsammans och skicka brödet och vinet som symboliserar vår frälsning med någon som är engagerad i skandalöst sexuellt missförhållande? 

Men medan Paulus sa att han inte ens skulle äta med en sådan man sa han inte "prata inte ens med honom." Om vi ​​övar det skulle vi gå längre än vad som står skrivet. Det finns människor som jag inte skulle vilja dela en måltid med och jag är säker på att du känner samma sak om vissa människor, men jag pratar fortfarande med dem. När allt kommer omkring, hur kan jag förmana någon som en bror om jag inte ens pratar med honom?

Det faktum att det bara gått några månader innan Paulus rekommenderar att de välkomnar honom tillbaka, tyder också på att de åtgärder som vidtagits av majoriteten gav god frukt. Nu riskerade de att gå åt andra hållet: från att vara för tillåtna till att vara hårda och oförlåtliga. Antingen extrem är kärlekslös.

Fick du betydelsen av Paulus sista ord i 1 Korinthierna 2:11? Här återges de av andra översättningar:

 • “... så att Satan inte kommer att överlista oss. Vi är bekanta med hans onda planer. ” (Ny levande översättning)
 • “... har gjort detta för att hindra Satan från att bli bättre. Vi vet alla vad som händer i hans sinne. ” (Samtida engelsk version)
 • ”... för att hindra Satan från att få överhanden över oss; för vi vet vad hans planer är. ” (Översättningen av goda nyheter)
 • "... så att vi inte kan utnyttjas av Satan (för vi är inte okunniga om hans planer)." (NET Bibeln)
 • Han sa till dem att förlåta mannen så att de inte skulle bli överbelastade eller överlistade av Satan eftersom de var medvetna om hans planer. Med andra ord, genom att hålla tillbaka förlåtelse, skulle de spela rätt i Satans händer och göra hans arbete för honom. 

Detta är en läxa som Jehovas vittnens styrande organ inte har lärt sig. Genom kongressvideor, äldre skolor och den muntliga lagen som överlämnats genom Circuit Overseer-nätverket inför organisationen en de facto minimiperiod för förlåtelse som inte får vara mindre än 12 månader och ofta är längre. De tillåter inte individer att ge förlåtelse på sina egna villkor och kommer till och med att straffa dem som försöker göra det. Alla förväntas göra sin del i vad som är en nedlåtande och förödmjukande behandling av någon som ångrar sig. Genom att inte följa de gudomliga råd som ges till korintierna har Jehovas vittnen systematiskt utnyttjats av Satan. De har gett Lord of the Darkness överhanden. Det verkar som om de verkligen är okunniga om hans planer.

För att försvara Jehovas vittnens praxis att inte säga så mycket som ett enda ”Hej” till en utesluten, kommer vissa att peka på 2 Johannes 7-11 som lyder:

”För många bedragare har gått ut i världen, de som inte erkänner Jesus Kristus som kommer i köttet. Detta är bedragaren och antikrist. Se upp för er själva så att ni inte förlorar det vi har arbetat med att producera, utan att ni får full belöning. Alla som driver framåt och inte förblir i Kristi lära har inte Gud. Den som förblir i denna undervisning är den som har både Fadern och Sonen. Om någon kommer till dig och inte tar med sig denna undervisning, ta inte emot honom i dina hem eller hälsar honom. För den som säger en hälsning till honom är en delare i hans onda gärningar. ” (2 Johannes 7-11 NWT)

Återigen är detta inte en regel för en-fix-allt. Vi måste överväga sammanhanget. Att begå en synd av mänsklig svaghet är inte detsamma som att medvetet och med skadlig avsikt begå synd. När jag syndar kan jag be till Gud om förlåtelse på grundval av mitt dop genom vilket jag erkänner Jesus som min frälsare. Detta dop ger mig ett rent samvete inför Gud, eftersom det är ett erkännande av syndens försoningsoffer som Gud gav oss genom sin son som kom i köttet för att återlösa oss alla. (1 Petrus 3:21)

Johannes talar här om en person som är en antikrist, en bedragare, en som förnekar att Kristus kom i köttet och en som inte har stannat kvar i Kristi lära. Mer än det, den här individen försöker övertala andra att följa honom i sin upproriska väg. Detta är en sann avfärd. Och ändå, till och med här, säger John oss inte att inte lyssna på en sådan eftersom någon annan säger att vi ska göra det. Nej, han förväntar sig att vi lyssnar och utvärderar för oss själva eftersom han säger "om någon kommer till dig och inte tar med den här läran ...". Det är därför upp till var och en av oss att lyssna och utvärdera varje undervisning som vi hör innan vi gör något .

Forskare är i allmänhet överens om att John riktade sig mot gnostikerna som var ett växande och korrumperande inflytande i församlingen under det första århundradet.

Johns råd handlar om att hantera fall av sant avfall. Att ta det och tillämpa det på alla typer av synd, är återigen att göra en regel som passar alla. Vi saknar märket. Vi misslyckas med att tillämpa kärleksprincipen och går istället för en regel som inte kräver att vi tänker eller gör ett ansvarsfullt val. 

Varför säger Paulus att inte ens hälsa en avfärdig hälsning?

Låt oss inte bli lurade av en västerländsk förståelse av vad "att hälsa" betyder. Låt oss istället överväga hur andra översättningar återger denna vers:

 • "Den som välkomnar dem ..." (New International Version)
 • “Den som uppmuntrar sådana människor ...” (New Living Translation)
 • "För den som säger till honom att glädja sig ..." (Berean Study Bible)
 • "För den som bjöd honom Godspeed ..." (King James Bible)
 • "För den som önskar dem fred ..." (Good News Translation)
 • Skulle du välkomna, uppmuntra eller glädja dig med någon som aktivt motsatte sig Kristus? Skulle du önska honom god hastighet, eller gå avsked och Gud välsigna dig?

Att göra det skulle vara att antyda att du godkänner honom och därför blir deltagare med dem i hans synd.

Sammanfattningsvis: När vi går framåt från falsk religion och in i sann tillbedjan, vill vi bara följa Kristus, inte män. Jesus gav oss sättet att ta itu med oförvändande syndare i församlingen i Matteus 18: 15--17. Paulus hjälpte oss att se hur vi kan tillämpa detta råd på ett praktiskt sätt med hjälp av situationer som rådde i Tessalonika och Korinth. När det första århundradet närmade sig sitt slut och församlingen stod inför en utmaning från den stigande tidvattnet för Gnostisim som hotade grunden för kristendomen, gav aposteln Johannes oss några tydliga riktlinjer för hur vi skulle tillämpa Jesu instruktioner. Men det är upp till var och en av oss att tillämpa den gudomliga riktningen personligen. Ingen människa eller grupp av män har befogenhet att berätta för vem vi kommer att umgås med. Vi har all vägledning vi behöver från Bibeln. Jesu ord och den heliga anden leder oss till bästa handlingssätt. Istället för hårda och snabba regler kommer vi att låta kärlek till Gud och kärlek till våra medmänniskor vara det som leder oss till att hitta den bästa handlingen för alla berörda.

Innan vi åker, finns det en sak till som jag vill diskutera. Det kommer säkert att finnas de som tittar på detta som kommer att vilja försvara Jehovas vittnens rättssystem och som sannolikt kommer att hävda att vi är onödigt kritiska och att vi måste förstå att Jehova Gud använder den styrande kroppen som sin kanal. Även om systemet med tremanskommittéer och politiken beträffande uteslutning, avskiljning och återinförande kanske inte uttryckligen definieras i Skriften, är det Jehovas utsedda kanal som förklarar dessa som giltiga och bibliska i vår nuvarande tid och tid.

Mycket bra, låt oss se vad den här kanalen har att säga om uteslutning? Kommer de att fördöma sina egna handlingar?

På tal om den katolska kyrkan, 8 januari 1947 Vaken! hade detta att säga på sidan 27 under rubriken "Är du också bortförd?"

”Auktoriteten för exkommunikation, hävdar de, baseras på Kristi och apostlarnas lärdomar, som finns i följande skrifter: Matteus 18: 15-18; 1 Korintierbrevet 5: 3-5; Galaterna 1: 8,9; 1 Timoteus 1:20; Titus 3:10. Men Hierarkiens exkommunikation, som ett straff och ”medicinskt botemedel” (katolska encyklopedin), finner inget stöd i dessa skrifter. Det är faktiskt helt främmande för bibelns läror. (Hebréerna 10: 26-31. ... Därefter, när anspråken på hierarkin ökade, blev vapnet för exkommunikation det instrument genom vilket prästerskapet uppnådde en kombination av kyrklig makt och sekulär tyranni som inte finner någon parallell i historien. Prinsar och potentater som motsatte sig Vatikanens diktat spetsades snabbt på exkommunikationens tänder och hängdes över förföljelsesbränder. ” (g47 1/8 s. 27)

Låter det bekant? Fascinerande att bara fem år senare, 1952, föddes den moderna vittnesmetoden för uteslutning. Det är bara exkommunikation med ett annat namn. Med tiden har den utvidgats tills den har blivit en virtuell kopia av det ”exkommunikationsvapen” som de så fördömde 1947. Tänk på detta brev till kretstillsynsmän daterat den 1 september 1980:

”Tänk på att för att bli utesluten behöver inte en avfällare vara en främjare av avfällda åsikter. Som nämnts i paragraf två, sida 17 i Vakttornet för 1 augusti 1980, ”Ordet” avfall ”kommer från ett grekiskt begrepp som betyder” ett avstånd från, ”ett bortfall, avhopp,” uppror, övergivande. Därför, om en döpt kristen överger Jehovas läror, som presenteras av den trogna och kloka slaven (nu känd som den styrande kroppen) och fortsätter att tro på andra läror trots biblisk tillrättavisning, så avfärdar han. Utökade, vänliga ansträngningar bör göras för att justera hans tänkande. Men om han, efter att ha gjort så långa ansträngningar för att justera sitt tänkande, fortsätter att tro på de avfällda idéerna och avvisar vad han har fått genom 'slavklassen, bör lämpliga rättsliga åtgärder vidtas.'

Finns det något fjärrkristent med en sådan politik? Om du inte håller med dem räcker det inte att vara tyst, att hålla munnen. Om du helt enkelt inte håller med deras läror i ditt hjärta, måste du bli borttagen och avskuren från hela din familj och dina vänner. Tror inte att detta var en engångspolitik som sedan dess har rättats. Ingenting har förändrats sedan 1980. Det är faktiskt värre.

Vid distriktsstämman 2012, i en del med titeln ”Undvik att testa Jehova i ditt hjärta”, fick vittnen höra att tro att den styrande kretsen hade gjort ett misstag motsvarade att tro att Jehova hade gett dem en orm snarare än en fisk. Även om ett vittne tystade och bara trodde i sitt eget hjärta att något de lärde sig var fel, var de som de upproriska israeliterna som "testade Jehova i sitt hjärta".

Sedan, i kretssamlingsprogrammet för året, under en del med titeln ”Hur kan vi visa enhet i sinnet?”, Förklarade de att ”att” tänka överens ”kan vi inte hysa idéer som strider mot Guds ord eller våra publikationer. (1 Kor 4: 6) ”

Många människor är oroade över det fria uttrycket i dessa dagar, men det styrande organet vill inte bara kontrollera vad du säger, utan även vad du tycker, och om ditt tänkande är fel, är de mer än villiga att straffa dig med den största svårighetsgrad för ditt ”fel tänkande”.

Jag har hört folk hävda att vittnen är i en mind-control-kult. Andra håller inte med. Jag säger, överväga bevisen. De kommer att utesluta dig - avskärma dig från ditt sociala stödsystem som för vissa har varit så stor en förlust att de har tagit sitt eget liv snarare än att uthärda det - och varför? För att du tänker annorlunda än dem, för att du har en motsatt åsikt. Även om du inte pratar med andra om din tro, om de lär känna det - tack och lov kan de inte läsa tankar - så kommer de att utesluta dig. Det har verkligen blivit ett mörkervapen som nu används för att kontrollera sinnet. Och tro inte att de inte är vaksamma för att försöka urskilja dina tankar. De förväntar sig att du handlar på ett visst sätt och talar på ett visst sätt. Varje avvikelse från den normen kommer att märkas. Försök att prata för mycket om Kristus, även utan att skilja dig från något skrivet i publikationerna, eller försök att be eller fortsätta en konversation utan att nämna Jehovas namn, och deras antenner börjar surra. Snart kallar de dig in i bakrummet och peppar dig med sonderande frågor.

Återigen, var är Kristi kärlek i något av detta?

De fördömde den katolska kyrkan för en politik som de bara anammade fem år senare. Detta är ett lärobokfall av kyrklig hyckleri.

När det gäller hur vi ska se på Jehovas vittnens rättsliga praxis, lämnar jag er med dessa ord att begrunda från vår Herre Jesus Kristus:

”Jesaja profeterade lämpligt om er hycklare, som det står skrivet: 'Detta folk hedrar mig med [sina] läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Det är förgäves att de fortsätter att tillbe mig, för de undervisar som läror om människors befallningar. ' Om du släpper Guds bud håller du fast vid människornas tradition. ”” (Markus 7: 6-8 NWT)

Tack för att du tittade. Om du gillade den här videon och vill bli meddelad när fler släpps, klicka på prenumerationsknappen. Nyligen lade jag ut en video som förklarade varför vi har en länk för donationer i fältet Beskrivning av våra videor. Jag ville bara ta tillfället i akt och tacka dem som hjälpte oss efter det. Det var i rätt tid, eftersom vår webbplats beroeans.net - som förresten har många artiklar som inte publiceras som videor - den webbplatsen hackades och det kostade ett ganska öre att rensa upp det. Så dessa medel användes bra. Vi fick det oskadd. Hur som helst, tack för ditt vänliga stöd. Tills nästa gång.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
  21
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x