Jesus sa till sina lärjungar att han skulle sända anden och anden skulle vägleda dem till hela sanningen. Johannes 16:13 När jag var ett Jehovas vittne var det inte anden som vägledde mig utan Vakttornets bolag. Som en följd av detta fick jag lära mig många saker som inte var rätt, och att få ut dem ur mitt huvud verkar vara en oändlig uppgift, men en glädje, för att vara säker, eftersom det finns mycket glädje i att lära mig sanningen och att se det verkliga djupet av visdom som finns lagrat på sidorna i Guds ord.

Just idag lärde jag mig en sak till och fann lite tröst för mig själv och för alla de PIMO och POMO där ute, som är, eller har gått igenom, vad jag gjorde när jag lämnade en gemenskap som hade definierat mitt liv sedan barndomen.

För att vända mig till 1 Korinthierbrevet 3:11-15, skulle jag nu vilja dela med mig av vad jag "avlärt mig" idag:

För ingen kan lägga en annan grund än den som redan lagts, som är Jesus Kristus.

Om någon bygger på denna grund med hjälp av guld, silver, ädelstenar, trä, hö eller halm, kommer hans utförande att vara uppenbart, eftersom dagen kommer att visa det. Det kommer att avslöjas med eld, och elden kommer att bevisa kvaliteten på varje mans arbete. Om det han har byggt överlever får han en belöning. Om det bränns upp kommer han att lida förlust. Han själv kommer att bli frälst, men bara som genom lågorna.(1 Kor 3:11-15 BSB)

Jag fick lära mig av organisationen att detta hängde ihop med Jehovas vittnens predikande och bibelstudiearbete. Men det var aldrig mycket meningsfullt i ljuset av slutversen. Vakttornet förklarade det så här: (Se om det är vettigt för dig.)

Nykterande ord verkligen! Det kan vara mycket smärtsamt att arbeta hårt för att hjälpa någon att bli en lärjunge, bara för att se individen ge efter för frestelser eller förföljelse och så småningom lämna sanningens väg. Paul erkänner lika mycket när han säger att vi lider förlust i sådana fall. Upplevelsen kan vara så smärtsam att vår frälsning beskrivs som "som genom eld" - som en man som förlorade allt i en brand och själv knappt räddades. (w98 11/1 s. 11 par. 14)

Jag vet inte hur fäst du blev vid dina bibelstudenter, men i mitt fall inte så mycket. När jag var en sann troende i organisationen av Jehovas vittnen, hade jag bibelstudenter som lämnade organisationen efter att jag hjälpt dem till dopet. Jag blev besviken, men att säga att "jag förlorade allt i en brand och var själv knappt räddad", skulle sträcka metaforen långt bortom bristningsgränsen. Det var verkligen inte vad aposteln syftade på.

Så just idag hade jag en vän, också en före detta JW, som gjorde mig uppmärksam på den här versen och vi diskuterade den fram och tillbaka, försökte förstå det, försökte få ut de gamla, inplanterade idéerna ur våra kollektiva hjärnor. Nu när vi tänker själva kan vi se att sättet som Vakttornet gav mening med 1 Kor 3:15 bara är löjligt självtjänande.

Men ta hjärtat! Den helige Ande leder oss till hela sanningen, precis som Jesus lovade att den skulle göra. Han sa också att sanningen också skulle göra oss fria.

 "Om ni fortsätter i Mitt ord, är ni verkligen Mina lärjungar. Då kommer du att få veta sanningen, och sanningen kommer att göra dig fri.” (Johannes 8:31).

 Fri från vad? Fri från vårt slaveri under synd, död och ja, även falsk religion. John säger samma sak för oss. När han tänker på vår frihet i Kristus, skriver han faktiskt:

 "Jag skriver för att varna dig för de människor som vilseleder dig. Men Kristus har välsignat dig med den helige Ande. Nu stannar Anden i dig, och du behöver inga lärare. Anden är sanningsenlig och lär dig allt. Så förbli ett i ditt hjärta med Kristus, precis som Anden har lärt dig att göra. 1 Johannes 2:26,27. 

 Intressant. John säger att vi, du och jag, inte behöver några lärare. Ändå skrev Paulus till efesierna:

"Och han [Kristus] gav verkligen några till apostlar, och några profeter, och några evangelister och några herdar och lärare, för att de heliga skulle fulländas till tjänsteverket, till uppbyggnaden av Kristi kropp..." (Efesierna 4:11, 12 Berean Literal Bible)

 Vi tror att detta är Guds ord, så vi letar inte efter att hitta motsägelser, utan snarare efter att lösa uppenbara motsägelser. Kanske i det här ögonblicket lär jag dig något du inte visste. Men sedan kommer några av er att lämna kommentarer och sluta med att lära mig något jag inte visste. Så vi lär alla varandra; vi föder alla varandra, vilket Jesus syftade på i Matteus 24:45 när han talade om den trogna och förståndiga slaven som gav mat åt Mästarens tjänarhushåll.

 Så aposteln Johannes utfärdade inte ett övergripande förbud mot att vi skulle lära varandra, utan han sa till oss att vi inte behöver män för att berätta för oss vad som är rätt och vad som är fel, vad som är falskt och vad som är sant.

 Män och kvinnor kan och kommer att lära andra om sin förståelse av Skriften, och de kan tro att det var Guds ande som ledde dem till den förståelsen, och det kanske var det, men i slutändan tror vi inte på något eftersom någon säger till oss det är så. Aposteln Johannes säger att vi ”inte behöver några lärare”. Anden inom oss kommer att vägleda oss till sanningen och kommer att utvärdera allt den hör så att vi också kan identifiera vad som är falskt.

 Jag säger allt detta för att jag inte vill vara som de predikanter och lärare som säger: "Den helige Ande uppenbarade detta för mig." För det skulle betyda att du borde tro på vad jag säger, för om du inte gör det går du emot den helige anden. Nej. Anden verkar genom oss alla. Så om jag kanske har hittat någon sanning som anden ledde mig till, och jag delar den upptäckten med någon annan, är det anden som också kommer att leda dem till samma sanning, eller kommer att visa dem att jag har fel, och korrekt mig, så att, som Bibeln säger, järn skärper järn, och vi båda blir slipade och leds till sanningen.

 Med allt detta i åtanke, här är vad jag tror att andan har fått mig att förstå angående innebörden av 1 Corinthians 3: 11-15.

Som alltid borde vara på vårt sätt börjar vi med sammanhanget. Paulus använder två metaforer här: Han utgår från vers 6 i 1 Korintierbrevet 3 och använder metaforen om en åker under odling.

Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud orsakade tillväxten. (1 Korintierbrevet 3:6)

Men i vers 10 byter han till en annan metafor, den om en byggnad. Byggnaden är Guds tempel.

Vet du inte att du är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i dig? (1 Korintierbrevet 3:16)

Byggnadens grund är Jesus Kristus.

För ingen kan lägga en annan grund än den som redan lagts, som är Jesus Kristus. (1 Korintierbrevet 3:11)

Okej, så grunden är Jesus Kristus och byggnaden är Guds tempel, och Guds tempel är den kristna församlingen som består av Guds barn. Tillsammans är vi Guds tempel, men är vi komponenter i det templet, som tillsammans utgör strukturen. Angående detta läser vi i Uppenbarelseboken:

Den som övervinner Jag ska göra en pelare i min Guds tempel, och han kommer aldrig mer att lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på min Guds stad (det nya Jerusalem som kommer ner från himlen från min Gud), och mitt nya namn. (Uppenbarelseboken 3:12)

Med allt detta i åtanke, när Paulus skriver, "om någon bygger på denna grund", vad händer om han inte talar om att bygga till byggnaden genom att göra omvändelser, utan snarare syftar på dig eller mig specifikt? Tänk om det vi bygger på, grunden som är Jesus Kristus, är vår egen kristna persona? Vår egen andlighet.

När jag var ett av Jehovas vittnen trodde jag på Jesus Kristus. Så jag byggde min andliga person på Jesu Kristi grund. Jag försökte inte vara som Mohammad, eller Buddha eller Shiva. Jag försökte efterlikna Guds Son, Jesus Kristus. Men materialet jag använde var hämtat från Vakttornets publikationer. Jag byggde med trä, hö och halm, inte guld, silver och ädelstenar. Trä, hö och halm är väl inte dyrbart som guld, silver och ädelstenar? Men det finns en annan skillnad mellan dessa två grupper av saker. Trä, hö och halm är brännbara. Lägg dem i eld och de brinner upp; de är borta. Men guld, silver och ädelstenar kommer att överleva en brand.

Vilken brand pratar vi om? Det blev klart för mig när jag insåg att jag, eller snarare min andlighet, var byggnadsarbetet i fråga. Låt oss läsa om vad Paulus säger med den uppfattningen och se om hans sista ord nu är meningsfulla.

Om någon bygger på denna grund med hjälp av guld, silver, ädelstenar, trä, hö eller halm, kommer hans utförande att vara uppenbart, eftersom dagen kommer att visa det. Det kommer att avslöjas med eld, och elden kommer att bevisa kvaliteten på varje mans arbete. Om det han har byggt överlever får han en belöning. Om det bränns upp kommer han att lida förlust. Han själv kommer att räddas, men bara som genom lågorna. (1 Korintierbrevet 3:12-15)

Jag byggde på Kristi grund, men jag använde brännbara material. Sedan, efter fyrtio år av byggande, kom eldprovet. Jag insåg att min byggnad var gjord av brännbart material. Allt jag byggt upp under min livstid som ett av Jehovas vittnen förbrukades; borta. Jag led av förlust. Förlusten av nästan allt jag hade hållit varmt om till den punkten. Ändå hade jag blivit räddad, "som genom lågorna". Nu börjar jag bygga om, men den här gången med rätt byggmaterial.

Jag tror att dessa verser kan ge exJWs en stor del av tröst när de lämnar organisationen av Jehovas vittnen. Jag säger inte att min uppfattning är den korrekta. Döm själv. Men en sak till som vi kan ta från detta avsnitt är att Paulus uppmanar kristna att inte följa människor. Både före det ställe vi har övervägt och efteråt, avslutningsvis, poängterar Paulus att vi inte får följa människor.

Vad är då Apollos? Och vad är Paul? De är tjänare genom vilka ni trodde, som Herren har tilldelat var och en sin roll. Jag sådde fröet och Apollos vattnade det, men Gud fick det att växa. Så varken den som planterar eller den som vattnar är något, utan bara Gud, som får saker att växa. (1 Korintierbrevet 3:5-7)

Låt ingen bedra sig själv. Om någon av er tror att han är vis i denna tidsålder, bör han bli en dåre, så att han kan bli vis. Ty den här världens visdom är dårskap i Guds ögon. Som det står skrivet: "Han fångar de visa i deras list." Och återigen: "Herren vet att de vises tankar är meningslösa." Sluta därför skryta med män. Allt är ditt, vare sig Paulus eller Apollos eller Kefas eller världen eller livet eller döden eller nuet eller framtiden. Alla tillhör dig, och du tillhör Kristus, och Kristus tillhör Gud. (1 Korintierbrevet 3:18-23)

Vad Paulus är bekymrad över är att dessa korintier inte längre byggde på Kristi grund. De byggde på människornas grund och blev människors anhängare.

Och nu kommer vi till en subtilitet av Paulus ord som är förödande och ändå så lätt att missa. När han talar om verket, konstruktionen eller byggnaden, uppförd genom att varje individ förtärs av eld, syftar han bara på de byggnader som står på grunden som är Kristus. Han försäkrar oss att om vi bygger med bra byggmaterial på denna grund, Jesus Kristus, så kan vi stå emot elden. Men om vi bygger med dåligt byggmaterial på Jesu Kristi grund, kommer vårt arbete att brännas upp, men vi kommer fortfarande att bli frälsta. Ser du den gemensamma nämnaren? Oavsett vilket byggnadsmaterial som används kommer vi att bli frälsta om vi bygger på Kristi grund. Men vad händer om vi inte har byggt på den grunden? Vad händer om vår grund är annorlunda? Tänk om vi grundade vår tro på läror från män eller en organisation? Tänk om vi istället för att älska sanningen i Guds ord älskar SANNINGEN om kyrkan eller organisationen som vi tillhör? Vittnen säger vanligtvis till varandra att de är i sanningen, men de menar inte i Kristus, utan snarare betyder att vara i sanningen att vara i organisationen.

Det jag ska säga härnäst gäller i stort sett alla organiserade kristna religioner där ute, men jag ska använda den jag är mest bekant med som exempel. Låt oss säga att det finns en tonåring som har vuxit upp sedan barndomen som ett av Jehovas vittnen. Den här unge killen tror på lärdomarna som kommer från Vakttornets publikationer och börjar bli pionjär direkt efter gymnasiet och ägnar 100 timmar i månaden åt heltidstjänsten (vi går tillbaka ett par år). Han avancerar och blir en specialpionjär, tilldelad ett avlägset territorium. En dag känner han sig extra speciell och tror att han har blivit kallad av Gud att vara en av de smorda. Han börjar ta del av emblemen, men förlöjligar aldrig något som organisationen gör eller lär ut. Han uppmärksammas och utses till kretstillsyningsman, och han följer plikttroget alla instruktioner som kommer från avdelningskontoret. Han ser till att oliktänkande behandlas för att hålla församlingen ren. Han arbetar för att skydda organisationens namn när fall av sexuella övergrepp mot barn kommer i hans väg. Så småningom bjuds han in till Betel. Efter att ha tagit honom genom standardfiltreringsprocessen blir han tilldelad det verkliga testet av organisationsförmåga: Service Desk. Där utsätts han för att allt kommer in i grenen. Detta skulle inkludera brev från sanningsälskande vittnen som har avslöjat skriftliga bevis som motsäger en del av organisationens kärnläror. Eftersom Vakttornets policy är att besvara varje brev, svarar han med standardsvaret att upprepa organisationens ståndpunkt, med tillagda stycken som råder den tvivlande att lita på den kanal som Jehova har valt, inte springa före och vänta på Jehova. Han förblir opåverkad av bevisen som går över hans skrivbord regelbundet och efter en tid, eftersom han är en av de smorda, blir han inbjuden till världshögkvarteret där han fortsätter i testplatsen för servicedisken, under vakande öga av Styrande organ. När tiden är inne, nomineras han till den upphöjda organisationen och tar på sig sin roll som en av Lärans väktare. Vid det här laget ser han allt som organisationen gör, vet allt om organisationen.

Om den här personen har byggt på Kristi grund, då någonstans på vägen, vare sig han var pionjär, eller när han tjänstgjorde som kretstillsyningsman, eller när han först var på servicedisken, eller till och med när han nyligen utnämndes till att den styrande kretsen, någonstans på vägen, skulle han ha blivit utsatt för det eldprov som Paulus talar om. Men återigen, bara om han har byggt på Kristi grund.

Jesus Kristus säger till oss: ”Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." (Johannes 14:6)

Om mannen vi hänvisar till i vår illustration tror att organisationen är "sanningen, vägen och livet", så har han byggt på fel grund, människornas grund. Han kommer inte att gå igenom den eld som Paulus talade om. Men om han till slut tror att bara Jesus är sanningen, vägen och livet, då kommer han att gå igenom den elden eftersom den elden är reserverad för dem som har byggt på den grunden och han kommer att förlora allt han har arbetat så hårt på. att bygga upp, men han själv kommer att bli frälst.

Jag tror att det här är vad vår bror Raymond Franz gick igenom.

Det är sorgligt att säga, men det genomsnittliga Jehovas vittne har inte byggt på den grund som är Kristus. Ett bra test på detta är att fråga en av dem om de skulle lyda en instruktion i Bibeln från Kristus eller en instruktion från det styrande organet om de två inte var helt överens. Det kommer att vara ett mycket ovanligt Jehovas vittne som kommer att välja Jesus framför det styrande organet. Om du fortfarande är ett av Jehovas vittnen och känner att du går igenom ett eldprov när du vaknar upp till verkligheten av organisationens falska läror och hyckleri, var modig. Om du har byggt din tro på Kristus, kommer du att komma igenom detta test och bli frälst. Det är Bibelns löfte till dig.

Det är i alla fall så jag ser att Paulus ord till korintierna är tänkta att tillämpas. Du kan se dem annorlunda. Låt anden vägleda dig. Kom ihåg att Guds kommunikationskanal inte är vilken man eller grupp av män som helst, utan Jesus Kristus. Vi har hans ord nedtecknade i Skriften, så vi behöver bara gå till honom och lyssna. Precis som en pappa sa åt oss att göra. "Detta är min son, den älskade, som jag har godkänt. Lyssna på honom." (Matteus 17:5)

Tack för att du lyssnade och ett speciellt tack till de som hjälper mig att fortsätta detta arbete.

 

 

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    14
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x