Du kanske undrar över titeln på den här videon: Sörjer det Guds Ande när vi förkastar vårt himmelska hopp om ett jordiskt paradis? Det kanske verkar lite hårt, eller lite dömande. Kom ihåg att den är speciellt avsedd för mina före detta JW-vänner som trots att de fortsätter att tro på vår himmelske Fader och hans son, Kristus Jesus, och som har börjat ta del av emblemen (enligt Jesus befallt alla som tror på honom) ) vill fortfarande inte "gå till himlen." Många har kommenterat min YouTube-kanal och även via privata e-postmeddelanden om deras preferenser, och jag ville ta itu med denna oro. Kommentarerna är ett verkligt urval av vad jag ofta ser:

"Jag känner innerst inne att jag vill äga jorden ... det här går långt utöver ett barnsligt sätt att förstå paradiset."

”Jag älskar den här planeten och Guds otroliga skapelser. Jag ser fram emot en ny jord, en som styrs av Kristus och hans andra kungar/präster och jag vill stanna här.”

"Även om jag tycker om att tro att jag är rättfärdig, har jag ingen lust att komma till himlen."

"Vi kunde alltid vänta och se. Jag är inte så orolig för vad som händer egentligen eftersom det har utlovats att det kommer att bli bra.”

Dessa kommentarer är kanske delvis ädla känslor då vi vill prisa skönheten i Guds skapelse och lita på Guds godhet; även om de förstås också är produkten av JW-indoktrinering, relikterna från årtionden av att ha fått höra att för de allra flesta människor kommer frälsning att innebära ett "jordiskt hopp", en term som inte ens finns i Bibeln. Jag säger inte att det inte finns ett jordiskt hopp. Jag frågar, finns det någonstans i Skriften där kristna erbjuds ett jordiskt hopp om frälsning?

Kristna i andra religiösa samfund tror att vi kommer till himlen när vi dör, men förstår de vad det betyder? Hoppas de verkligen på den frälsningen? Jag har pratat med väldigt många människor under mina decennier av att predika från dörr till dörr som ett av Jehovas vittnen, och jag kan med säkerhet säga att de människor jag pratade med som ansåg sig vara goda kristna, trodde att goda människor kommer till himlen . Men det är ungefär så långt det går. De har verkligen ingen aning om vad det betyder - kanske sitter på ett moln och spelar en harpa? Deras hopp var så vagt att de flesta verkligen inte längtade efter det.

Jag brukade undra varför människor från andra kristna samfund skulle kämpa så hårt för att överleva när de var sjuka, till och med uthärda fruktansvärd smärta medan de led av en dödlig sjukdom, snarare än att bara släppa taget och gå till sin belöning. Om de verkligen trodde att de skulle till en bättre plats, varför kämpa så hårt för att stanna här? Så var det inte med min far som dog i cancer 1989. Han var övertygad om sitt hopp och såg fram emot det. Naturligtvis var hans förhoppning att han skulle återuppstå till ett jordiskt paradis enligt Jehovas vittnen. Blev han vilseledd? Om han förstod det verkliga hoppet som erbjuds kristna, skulle han ha förkastat det, som så många vittnen gör? jag vet inte. Men när jag känner mannen tror jag inte det.

Hur som helst, innan vi diskuterar vad Bibeln säger om "himlen" som destinationen för sanna kristna, är det först viktigt att fråga dem som har betänkligheter om att komma till himlen, varifrån dessa farhågor egentligen kommer? Har de farhågor de har om att komma till himlen relaterat till rädsla för det okända? Tänk om de lärde sig att det himmelska hoppet inte innebär att lämna jorden och mänskligheten bakom sig för alltid och bege sig till någon okänd andevärld? Skulle det förändra deras synsätt? Eller är det verkliga problemet att de inte vill anstränga sig. Jesus säger till oss att "den port är liten och den väg som leder till livet är smal, och endast ett fåtal finner den." (Matteus 7:14)

Du förstår, som ett Jehovas vittne behövde jag inte vara tillräckligt bra för att förtjäna evigt liv. Jag behövde bara vara tillräckligt bra för att överleva Armageddon. Då skulle jag ha tusen år på mig att arbeta med vad som krävs för att förtjäna evigt liv. Det andra fårhoppet är ett slags "spring också"-pris, ett tröstpris för deltagande i loppet. Frälsning för Jehovas vittnen är mycket baserad på verk: gå på alla möten, gå ut i predikoarbetet, stödja organisationen, regelbundet Lyssna, lyda och var välsignad. Så, om du markerar alla rutor och stannar inom organisationen, kommer du att ta dig igenom Armageddon, och sedan kan du arbeta på att fullända din personlighet för att uppnå evigt liv.

Efter att sådana uppnått verklig mänsklig fullkomlighet i slutet av tusenårsriket och sedan klarat det sista testet, kommer de att vara i position att förklaras rättfärdiga för evigt mänskligt liv. — 12/1, sidorna 10, 11, 17, 18. (w85 12/15 s. 30 Kommer du ihåg?)

Kan du föreställa dig att de "uppnår" det? Efter att ha vant sig vid den kurrande rösten Vakttornet som målar upp en bild av rättfärdiga Jehovas vittnen som lever i fred i ett jordiskt paradis, kanske många före detta JW fortfarande gillar tanken på att bara vara "Jehovas vänner" - ett begrepp som ofta nämns i Vakttornets publikationer men inte en gång i Bibeln (den enda "Jehovas vänner" vän till Jehova” som Bibeln talar om var den icke-kristne Abraham i Jakob 1:23). Jehovas vittnen anser sig vara rättfärdiga och tror att de kommer att ärva ett paradis på jorden efter Harmagedon och där kommer de att arbeta mot fullkomlighet och få evigt liv i slutet av Kristi tusenåriga regering. Det är deras "jordiska hopp". Som vi vet tror Jehovas vittnen också att endast en liten grupp kristna, endast 144,000 5 som har levt sedan Kristi tid, kommer att åka till himlen som odödliga andeväsen strax före Harmagedon och att de kommer att regera från himlen. Bibeln säger faktiskt inte det. Uppenbarelseboken 10:XNUMX säger att dessa kommer att härska "på eller på jorden", men Nya Världens översättning återger det som "över" jorden, vilket är en missvisande översättning. Det är vad de förstår som ett "himmelskt hopp". Faktum är att alla skildringar av himlen som du kan se i Vakttornets publikationer föreställer vanligtvis vitklädda, skäggiga män (helt vita för den delen) som svävar bland molnen. Å andra sidan är skildringar av det jordiska hoppet som hålls fram till den stora majoriteten av Jehovas vittnen färgstarka och tilltalande, och visar lyckliga familjer som lever i trädgårdsliknande landskap, festar i den bästa maten, bygger vackra hem och njuter av fred med djurriket.

Men är all denna förvirring baserad på en falsk förståelse av vad himlen är när det gäller det kristna hoppet? Syftar himlen eller himlen på en fysisk plats eller ett tillstånd?

När du lämnar JW.orgs klostermiljö har du en syssla att ta itu med. Du måste städa huset, ta bort från ditt sinne alla falska bilder som implanterats från år av näring av Vakttornets bilder och tankar.

Så vad ska före detta JWs som söker efter Bibelns sanning och finner sin frihet i Kristus förstå om sin frälsning? Faller de fortfarande för det dolda JW-meddelandet avsett att tilltala dem med en jordiska hopp? Du förstår, om du fortfarande kommer att vara i ett syndigt tillstånd enligt JW-doktrinen, även efter din uppståndelse, eller efter att ha överlevt Armageddon, så är ribban för överlevnad in i den Nya Världen inte satt för högt. Även de orättfärdiga kommer in i den nya världen genom uppståndelsen. De lär ut att du inte behöver vara riktigt bra för att klara dig, du behöver bara vara precis tillräckligt bra för att klara ribban, för du kommer fortfarande att ha tusen år på dig att få det bra, att reda ut bristerna i din ofullkomlighet. Och bäst av allt kommer du inte att behöva utstå förföljelse för Kristus längre heller, som vi gör i den här världen. Det är mycket trevligare att föreställa sig än vad vi läser i Hebreerbrevet 10:32-34 om vad sanna kristna har fått utstå för att visa sin kärlek till Jesus.

"Kom ihåg hur du förblev trogen även om det innebar fruktansvärt lidande. Ibland blev du utsatt för offentligt förlöjligande och blev slagen, [eller undvek!] och ibland hjälpte du andra som led av samma saker. Du led tillsammans med dem som kastades i fängelse, och när allt du ägde togs ifrån dig, tog du emot det med glädje. Du visste att det fanns bättre saker som väntade på dig som kommer att vara för evigt.” (Hebréerna 10:32, 34 NLT)

Nu kan vi frestas att säga, "Ja, men både JWs och vissa ex JWs har missförstått det himmelska hoppet. Om de verkligen förstod det skulle de inte känna så.” Men du förstår, det är inte meningen. Vår frälsning är inte lika lätt som att beställa mat från en restaurangmeny: ”Jag tar det eviga livet med en sideorder av paradisjorden, och för en aptitretare, lite lekande med djuren. Men håll kungarna och prästerna. Jag fattar?

I slutet av den här videon kommer du att se att det bara finns ett hopp som erbjuds kristna. Bara en! Ta det eller lämna det. Vem fan är vi – vem som helst av oss – att tacka nej till en nådgåva från den allsmäktige Gud? Jag menar, tänk på det, den rena galningen – elakheten hos sannblåa Jehovas vittnen, och till och med några före detta JWs som har blivit vilseledda av ett jordiskt uppståndelsehopp och som nu faktiskt kommer att tacka nej till en gåva från Gud. Jag har kommit att inse att även om de föraktar materialism, på sitt eget sätt, är Jehovas vittnen väldigt materialistiska. Det är bara det att deras materialism är uppskjuten materialism. De skjuter upp att få saker de vill ha nu i hopp om att få mycket bättre saker efter Armageddon. Jag har hört mer än ett vittne längta efter något vackert hem som de besökte i predikoarbetet och säga: "Det är där jag ska bo efter Harmageddon!"

Jag kände till en "smord" äldste som höll en sträng föreläsning för församlingen i en lokal behovsdel om att det inte skulle bli ett "landgrepp" efter Harmagedon, utan "prinsarna" skulle tilldela hus till alla - "Så bara vänta på din tur!" Naturligtvis är det inget fel med att vilja ha ett vackert hem, men om ditt frälsningshopp är fokuserat på materiella begär, då missar du hela poängen med frälsningen, eller hur?

När ett Jehovas vittne säger, som ett pirrigt barn, ”Men jag vill inte gå till himlen. Jag vill stanna på den paradisiska jorden,” visar inte han eller hon en total brist på tro på Guds godhet? Var finns förtroendet att vår himmelske Fader aldrig skulle ge oss något som vi inte skulle vara otroligt glada över att få? Var är tron ​​på att han vet mycket bättre än vi någonsin kunnat, precis vad som skulle göra oss lyckliga bortom våra vildaste drömmar?

Vad vår himmelske Fader har lovat oss är att vara hans barn, Guds barn, och att ärva evigt liv. Och mer än det, att arbeta tillsammans med sin dyrbara Son för att regera i himmelriket som kungar och präster. Vi kommer att vara ansvariga för att återställa den syndiga mänskligheten till Guds familj — Ja, det kommer att bli en jordisk uppståndelse, de orättfärdigas uppståndelse. Och vårt arbete kommer att vara ett jobb som kommer att pågå i över 1,000 XNUMX år. Snacka om anställningstrygghet. Efter det, vem vet vad vår Fader har i beredskap.

Vi borde kunna stoppa den här diskussionen här. Det vi nu vet är allt vi egentligen behöver veta. Med den kunskapen, grundad på tro, har vi vad vi behöver för att fortsätta lojalitet till slutet.

Men vår Fader har valt att uppenbara mer än så för oss och han har gjort det genom sin Son. Vad som är nödvändigt är att sätta tro på Gud och tro att vad han än erbjuder oss kommer att vara otroligt bra för oss att ha. Vi ska inte tvivla på hans godhet. Icke desto mindre kan idéer som har planterats i våra hjärnor från vår tidigare religion hindra vår förståelse och väcka oro som kan underminera vår glädje över den framtid som vi har framför oss. Låt oss undersöka de olika egenskaperna hos det frälsningshopp som erbjuds i Bibeln och jämföra det med det frälsningshopp som Jehovas vittnen erbjuder.

Vi måste börja med att rensa vår tallrik från vissa missuppfattningar som kan hindra oss från att helt förstå de goda nyheterna om frälsning. Låt oss börja med frasen "himmelska hopp”. Detta är en term som inte finns i skrifterna, även om den förekommer över 300 gånger i Sällskapet Vakttornets publikationer. Hebreerbrevet 3:1 talar visserligen om en "himmelsk kallelse", men det hänvisar till den inbjudan från himlen som har gjorts genom Kristus. På liknande sätt, frasen "jordiskt paradis" finns inte heller i Bibeln, även om den förekommer 5 gånger i fotnoter i Nya världens översättning och finns nästan 2000 gånger i Sällskapets publikationer.

Ska det spela någon roll att fraserna inte förekommer i Bibeln? Tja, är inte det en av de invändningar som Jehovas vittnens organisation reser mot treenigheten? Att själva ordet aldrig finns i Skriften. Tja, om man tillämpar samma logik på de ord som de ofta använder för att beskriva den frälsning de lovar sin hjord, "himmelskt hopp", "jordiskt paradis", borde vi bortse från alla tolkningar baserade på dessa termer, eller hur?

När jag försöker resonera med människor om Treenigheten, ber jag dem att överge alla förutfattade meningar. Om de tror att Jesus är Gud som går in, kommer det att färga all förståelse de har av vilken vers som helst. Detsamma kan sägas till Jehovas vittnen angående deras frälsningshopp. Så, och det här kommer inte att bli lätt, vad du än trodde innan, vad du än föreställde dig innan när du hörde frasen "himmelskt hopp" eller "jordiskt paradis", släng det ur ditt sinne. Kan du prova det snälla? Tryck på delete-tangenten på den bilden. Låt oss börja med ett blankt blad så att våra förutfattade meningar inte står i vägen för att skaffa bibelkunskap.

Kristna förmanas att "inrikta sig på himlens verklighet, där Kristus sitter på hedersplatsen vid Guds högra sida" (Kol 3:1). Paulus sa till icke-judiska kristna att ”tänka på det som hör himlen till, inte på det som hör till jorden. Ty du dog till detta liv, och ditt verkliga liv är dolt med Kristus i Gud." (Kolosserna 3:2,3 NLT) Pratar Paulus om den fysiska platsen för himlen? Har himlen ens en fysisk plats eller påtvingar vi immateriella ting materiella begrepp? Lägg märke till att Paulus inte säger åt oss att tänka på sakerna IN himlen, men OF himmel. Jag kan inte föreställa mig saker på en plats som jag aldrig har sett eller kan se. Men jag kan tänka på saker som kommer från en plats om de sakerna finns hos mig. Vad är himlens saker som kristna vet om? Tänk på det.

Låt oss överväga vad Paulus talar om när han säger i de verser vi just läste från Kolosserbrevet 3:2,3 att vi har dött till "det här livet", och att vårt verkliga liv är dolt i Kristus. Vad menar han med att vi dog till detta liv genom att sikta in oss på himlens realiteter? Han talar om att dö till våra orättfärdiga liv som kännetecknas av att vi utför våra köttsliga och själviska böjelser. Vi kan få mer insikt om "det här livet" kontra vårt "vårt verkliga liv" från ett annat skriftställe, den här gången i Efesierbrevet.

"...på grund av sin stora kärlek till oss, Gud, som är rik på barmhärtighet, gjort oss levande med Kristus även när vi var döda i våra överträdelser. Det är av nåd du har blivit frälst! Och Gud uppväckte oss med Kristus och satte oss med honom i de himmelska rikena i Kristus Jesus." (Efesierna 2:4-6)

Så att sätta "vårt sikte på himlens realiteter" har att göra med förändringen av vår orättfärdiga natur till en rättfärdig eller från en köttslig syn till en andlig.

Det faktum att vers 6 i Efesierbrevet 2 (som vi just läst) är skriven i förfluten tid är mycket talande. Det betyder att de som är rättfärdiga redan metaforiskt sitter i de himmelska rikena fastän de fortfarande lever på jorden i sina köttsliga kroppar. Hur är det mojligt? Det händer när du tillhör Kristus. Med andra ord förstår vi att när vi döptes var våra gamla liv i grund och botten begravda med Kristus så att vi också kunde uppstå till ett nytt liv med honom (Kol 2:12) eftersom vi litade på Guds kraft . Paulus uttrycker det på ett annat sätt i Galaterbrevet:

"De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst köttet med dess passioner och begär. Eftersom vi lever av Anden, låt oss gå i takt med Anden.” (Galaterna 5:24, 25 BSB)

”Därför säger jag, vandra i Anden och du kommer inte att tillfredsställa köttets begär.” (Galaterna 5:16)

"Du, men styrs inte av köttet, utan av Anden, om Guds Ande bor i dig. Och om någon inte har Kristi Ande, så tillhör han inte Kristus. Men om Kristus är i dig, så är din kropp död på grund av synd, men din ande är levande på grund av rättfärdighet.” (Romarna 8:9,10)

Så här kan vi se medlen och göra kopplingen till varför det är möjligt att bli rättfärdig. Det är den helige andens verkan på oss eftersom vi har tro på Kristus. Alla kristna erbjuds rätten att ta emot den helige anden eftersom de har erbjudits rätten att vara Guds barn av Kristi egen auktoritet. Det är vad Johannes 1:12,13 lär oss.

Alla som sätter sann tro på Jesus Kristus (och inte på människor) kommer att få den heliga anden och vägledas av den som en garanti, en avbetalning, ett löfte eller ett tecken (som Nya världens översättning uttrycker det) att de kommer att få arv av evigt liv som Gud har lovat dem på grund av deras tro på Jesus Kristus som deras frälsare, som deras återlösare från synd och död. Det finns många skrifter som klargör detta.

”Nu är det Gud som upprättar både oss och dig i Kristus. Han smorde oss, satte sitt sigill på oss och lade sin Ande i våra hjärtan som ett löfte om vad som komma skall. (2 Korintierbrevet 1:21,22)

"Ni är alla Guds söner genom tron ​​på Kristus Jesus." (Galaterna 3:26)

"Ty alla som leds av Guds Ande är Guds söner." (Romarna 8:14)

När vi nu går tillbaka till JW-teologin och löftet som männen i Watch Tower Organization håller ut till "Guds vänner" (de andra fåren), ser vi att ett oöverstigligt problem uppstår. Hur kommer det sig att dessa "Guds vänner" kan kallas rättfärdiga eftersom de öppet erkänner att de inte tar emot, och inte vill ta emot, den helige andens smörjelse? De kan väl aldrig vara rättfärdiga utan Guds Ande?

"Ensam Anden ger evigt liv. Mänsklig ansträngning åstadkommer ingenting. Och just de ord jag har talat till dig är ande och liv." (Johannes 6:63, NLT)

”Men du är i harmoni, inte med köttet, utan med anden, om Guds ande verkligen bor i dig. Men om någon inte har Kristi ande, tillhör inte denna person honom. ”(Romans 8: 9)

Hur kan någon av oss förvänta sig att bli frälst som en rättfärdig kristen om vi inte tillhör Kristus? En kristen som inte tillhör Kristus är en motsägelse. Romarbrevet visar tydligt att om Guds ande inte bor i oss, om vi inte har blivit smorda av helig ande, så har vi inte Kristi ande och vi tillhör inte honom. Med andra ord, vi är inte kristna. Kom igen, själva ordet betyder smorde, christos på grekiska. Kolla upp det!

Det styrande organet säger åt Jehovas vittnen att se upp för avfällingar som kommer att förföra dem med falska läror. Detta kallas projektion. Det betyder att du projicerar ditt problem eller din handling eller din synd på andra – anklagar andra för att göra just det du övar på. Bröder och systrar, låt inte er själva förföras av det falska hoppet om en jordisk uppståndelse av de rättfärdiga som Guds vänner, men inte hans barn, som delas ut i publikationerna från Watch Tower Corporation. Dessa män vill att du ska lyda dem och hävda att din frälsning vilar på ditt stöd till dem. Men stanna upp ett ögonblick och kom ihåg Guds varning:

”Sätt inte din tillit till mänskliga ledare; ingen människa kan rädda dig.” (Psalm 146:3)

Människor kan aldrig göra dig rättfärdig.

Vårt enda hopp om frälsning förklaras i Apostlagärningarnas bok:

"Frälsning finns i ingen annan, för det finns inget annat namn under himlen [förutom Kristus Jesus] som har getts till människor genom vilket vi måste bli frälsta." Apostlagärningarna 4:14

Vid det här laget kanske du frågar: "Tja, exakt vad är det för hopp som hålls ut till kristna?"

Kommer vi att föras till himlen till någon plats långt borta från jorden, för att aldrig återvända? Hur kommer vi att vara? Vilken typ av kropp kommer vi att ha?

Det är frågor som kommer att kräva en annan video för att få ett korrekt svar, så vi väntar med att svara på dem tills nästa presentation. För nu är huvudpoängen som vi bör stå kvar med denna: Även om allt vi visste om hoppet som Jehova lovar oss är att vi skulle ärva evigt liv, borde det vara nog. Vår tro på Gud, tro på att han är kärleksfull och kommer att ge oss allt vi kan önska och mer, är allt vi behöver just nu. Det är inte för oss att tvivla på kvaliteten och önskvärdheten hos Guds gåvor. De enda orden ur vår mun borde vara ord av enorm tacksamhet.

Tack alla igen för att ni lyssnat och för att ni fortsätter att stödja den här kanalen. Dina donationer håller oss igång.

 

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    27
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x