Herrens kvällsmåltid: Minns vår Herre som han ville att vi skulle!

Min syster som bor i Florida har inte gått på möten i Rikets sal på över fem år. Under hela den tiden har ingen från hennes tidigare församling besökt henne för att kolla upp henne, för att ta reda på om hon är okej, för att fråga om varför hon slutade gå på möten. Så det kom som en ganska chock för henne förra veckan att få ett samtal från en av de äldste som bjöd in henne till årets minnesmärke. Är detta en del av något initiativ för att försöka stärka närvaron efter nästan två år av fjärrzoommöten? Vi får vänta och se.

Organisationen av Jehovas vittnen firar Herrens kvällsmåltid bara en gång om året. De hänvisar till den här tiden på året som "minnessäsong", bara en till i en lång lista med icke-skriftliga termer som de använder. Även om Jehovas vittnen inte tar del av emblemen, ses att missa minnesmärket som ett stort förkastande av värdet av den lösen som Jesus Kristus erbjöd för mänsklighetens räkning. Om du missar minnesdagen är du egentligen inte längre ett Jehovas vittne. Det är ironiskt att de intar denna åsikt eftersom de deltar i själva syftet att förkasta symbolerna för denna lösen, vinet som representerar hans blod och brödet som representerar hans fullkomliga mänskliga kött, båda offrade som försoning för hela mänsklighetens synder.

Sedan flera år tillbaka har jag organiserat ett minnesmärke online via YouTube som tillåter vittnen och andra (icke-vittnen och före detta vittnen) som vill ta del av emblemen utan att bli involverad i ritualerna för någon organiserad religion – att göra det privat på egen hand hem. I år planerar jag att göra något lite annorlunda. Herrens kvällsmåltid är en privat angelägenhet, så det verkar olämpligt att sända den offentligt på YouTube. En av silverkanterna i det mycket mörka molnet av coronavirus-pandemin som vi alla har genomlidit under de senaste åren är att människor har blivit mycket bekanta med att använda zoom för att delta i onlinemöten. Så i år, istället för att sända vårt minnesmärke eller nattvard på YouTube, bjuder jag in de som vill delta att gå med oss ​​på zoom. Om du skriver den här länken i en webbläsare kommer den att ta dig till en webbsida som innehåller ett schema som visar tiderna för våra vanliga möten samt tidpunkten för årets högtidlighållande av Herrens kvällsmåltid. Jag kommer också att lägga den här länken i beskrivningsfältet i den här videon.

https://beroeans.net/events/

Vi kommer att fira minnesmärket två dagar i år. Vi kommer inte att göra det på Nissan 14 eftersom det datumet inte har någon speciell betydelse, som vi snart ska lära oss. Men eftersom vi vill vara nära det datumet eftersom det är det datum som många före detta Jehovas vittnen (och Jehovas vittnen) tycker är speciellt, kommer vi att göra det den 16.th, det är en lördag klockan 8 New York-tid, vilket också kommer att hjälpa dem i Asien att delta. De kommer då att delta 00 timmar till 14 timmar framåt beroende på var de bor i Asien, Australien eller Nya Zeeland. Och sedan gör vi det igen på vårt vanliga söndagsmöte, som är kl. 16 denna gång den 12 aprilth. Och det kommer att vara, för alla som vill närvara, vid den tidpunkten. Vi kommer att göra det två gånger. Återigen, alltid på Zoom på våra möten så får du den informationen via länken jag just gav dig.

Vissa kommer att fråga: ”Varför gör vi det inte samma dag som vittnen gör det efter solnedgången?” Vi har sakta befriat oss från Jehovas vittnens falska läror och indoktrinering i flera år nu. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen. Herrens kvällsmåltid är inte en förlängning av den judiska påsken. Om vi ​​var tvungna att fira det som någon sorts årlig ritual, skulle Bibeln tydligt ha angett det. Allt Jesus sa till oss var att fortsätta göra detta till minne av honom. Vi ska inte minnas honom bara en gång om året utan alltid.

När församlingen först bildades får vi veta att "de fortsatte att ägna sig åt apostlarnas undervisning och att dela [med varandra], att äta måltider och att be." (Apostlagärningarna 2:42)

Deras tillbedjan bestod av fyra saker: apostlarnas undervisning, att dela med varandra, be tillsammans och äta tillsammans. Bröd och vin var vanliga komponenter i dessa måltider, så det skulle vara naturligt för dem att ta del av dessa emblem till en del av deras dyrkan varje gång de träffades.

Ingenstans i Bibeln får vi veta hur ofta vi måste fira Herrens kvällsmåltid. Om det bara bör göras årligen, varför finns det då ingen indikation på det någonstans i skriften?

Det judiska påsklammet var en framtidsinriktad högtid. Det såg ut mot ankomsten av det sanna påsklammet, Jesus Kristus. Men när lammet väl bjöds fram en gång för alla, fullbordades påskfesten. Herrens kvällsmåltid är en bakåtblickande ceremoni avsedd att påminna oss om vad som erbjöds oss tills han kommer. Sannerligen, alla uppoffringar och offer under Mose lag var på ett eller annat sätt symboliska representationer av offret av Kristi kropp. Allt detta uppfylldes när Kristus dog för oss, så vi behöver inte offra dem längre. Vissa av dessa erbjudanden var årliga, men andra var vanligare än så. Det som räknades var erbjudandet och inte tidpunkten för erbjudandet.

Om den exakta timingen är så viktig, borde vi då inte också styras av platsen? Borde vi inte fira Herrens kvällsmåltid efter solnedgången den 14 nissan i Jerusalem oavsett vilken tidszon vi än befinner oss i var vi än är i världen? Ritualistisk dyrkan kan bli väldigt dum väldigt snabbt.

Kan det vara så att tidpunkten eller frekvensen för att fira Herrens nattvard överlämnades till den lokala församlingen?

Vi kan lära oss något genom att undersöka Paulus brev till korintierna angående hur de höll Herrens kvällsmåltid.

". . .Men när jag ger dessa instruktioner, berömmer jag er inte, för det är inte till det bättre utan till det sämre att ni träffas. Ty först och främst hör jag att när ni samlas i en församling finns det splittring bland er; och till en viss grad tror jag det. Ty det kommer sannerligen också att finnas sekter bland er, så att de av er som är godkända också kan bli uppenbara. När ni samlas på ett ställe är det egentligen inte för att äta Herrens kvällsmåltid.” (1 Korintierbrevet 11:17-20)

Det låter verkligen inte som att han pratar om en händelse en gång om året, eller hur?

”Han gjorde samma sak med bägaren, efter att de hade ätit kvällsmåltiden, och sade: ”Denna bägare betyder det nya förbundet i kraft av mitt blod. Fortsätt att göra detta, när du dricker det, till minne av mig." Ty närhelst du äter detta bröd och dricker denna bägare, fortsätter du att förkunna Herrens död tills han kommer.” (1 Korinthierna 11:25, 26)

"Därför, mina bröder, när ni kommer tillsammans för att äta det, vänta på varandra." (1 Korintierbrevet 11:33)

Enligt Strongs Concordance är ordet översatt "när som helst". hosakis vilket betyder "så ofta som, så många gånger som". Det passar knappast med en samling en gång om året.

Faktum är att kristna borde träffas i små grupper i hemmen, dela måltider, ta del av brödet och vinet, diskutera Jesu ord och be tillsammans. Våra zoommöten är ett dåligt substitut för det, men vi hoppas att vi snart ska kunna samlas lokalt och börja dyrka som de gjorde under det första århundradet. Tills dess, gå med oss ​​antingen den 16 eller 17th april, beroende på vad som passar dig och sedan varje söndag eller lördag efteråt i vårt vanliga bibelstudium och du kommer att njuta av uppbyggande gemenskap.

Använd denna länk för att få tider och zoomlänkar: https://beroeans.net/events/

Tack så mycket för att du tittade.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    7
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x