I vår tidigare video med titeln "Sörjer det Guds Ande när vi förkastar vårt himmelska hopp om ett jordiskt paradis?  Vi ställde frågan om man verkligen kunde ha ett jordiskt hopp på paradisjorden som en rättfärdig kristen? Vi visade, med hjälp av Bibeln, att detta inte är möjligt eftersom det är smörjelsen med helig ande som gör oss rättfärdiga. Eftersom JW-doktrinen om att vara Jehovas vän och ha ett jordiskt hopp inte är bibeln, ville vi förklara från Skriften vad det enda sanna frälsningshoppet är för kristna. Vi diskuterade också att siktet inställt på himlen inte handlar om att se på himlen som om det vore en fysisk plats där vi kommer att bo. Var och hur vi faktiskt kommer att leva och arbeta är något som vi litar på att Gud kommer att avslöja i tidens fullhet med vetskapen om att vad det än blir eller hur det än visar sig, kommer det att bli bättre och mer tillfredsställande än våra vildaste föreställningar.

Jag måste klargöra något här innan jag går vidare. Jag tror att de döda kommer att återuppstå till jorden. Det kommer att bli de orättfärdigas uppståndelse och kommer att vara den stora, stora majoriteten av människor som någonsin har levt. Så tro inte ett ögonblick att jag inte tror att jorden kommer att vara bebodd under Kristi rike. Jag pratar dock inte om de dödas uppståndelse i den här videon. I den här videon pratar jag om den första uppståndelsen. DEN FÖRSTA UPPSTÄNDELSEN. Du förstår, den första uppståndelsen är inte de dödas uppståndelse utan de levandes. Det är de kristnas hopp. Om det inte är meningsfullt för dig, överväg dessa ord från vår Herre Jesus:

"Sannerligen säger jag er: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig har evigt liv och kommer inte till domen utan har gått över från döden till livet." (Johannes 5:24 New King James Version)

Du förstår, smörjelsen från Gud flyttar oss ut ur kategorin av dem som Gud anser vara döda och in i den grupp han anser vara levande, även om vi fortfarande är syndare och kan ha dött fysiskt.

Låt oss nu börja med att se över det kristna frälsningshoppet som beskrivs i Bibeln. Låt oss börja med att titta på termerna "himlen" och "himlen".

När du tänker på himlen, tänker du på en stjärnklar natthimmel, en plats med oåtkomligt ljus eller en tron ​​där Gud sitter på lysande ädelstenar? Naturligtvis ges mycket av det vi vet om himlen till oss av profeterna och apostlarna i ett levande symbolspråk eftersom vi är fysiska varelser med ändliga sensoriska kapaciteter som inte är utformade för att förstå dimensioner bortom vårt liv i rum och tid. Vi måste också komma ihåg att de av oss som har anknytning till, eller har haft anknytning, till organiserad religion, sannolikt kan ha falska antaganden om himlen; så låt oss vara medvetna om det och ta ett exegetiskt förhållningssätt till vår studie av himlen.

På grekiska är ordet för himmel οὐρανός (o-ra-nós) som betyder atmosfären, himlen, den stjärnklara synliga himlen, men också de osynliga andliga himlarna, vad vi helt enkelt kallar "himlen". En anteckning i Helps Word-studies på Biblehub.com säger att "singularen "himlen" och pluralen "himlen" har distinkta övertoner och därför bör särskiljas i översättning även om de tyvärr sällan är det."

För att vi som kristna vill förstå vårt frälsningshopp är vi angelägna om de andliga himlarna, den himmelska verkligheten i Guds kungarike. Jesus säger: ”I min Faders hus finns många rum. Om det inte vore så, skulle jag ha sagt till dig att jag går dit för att bereda plats åt dig?” (Johannes 14:2 BSB)

Hur förstår vi Jesu uttryck för en faktisk plats, till exempel ett hus med rum, i samband med verkligheten i Guds rike? Vi kan väl inte riktigt tro att Gud bor i ett hus? Du vet, med en uteplats, ett vardagsrum, sovrum, ett kök och två eller tre badrum? Jesus sa att det finns många rum i hans hus och att han går till sin Fader för att förbereda en plats åt oss. Det är uppenbart att han använder en metafor. Så vi måste sluta tänka på en plats och börja tänka på något annat, men exakt vad?

Och vad lär vi oss om himlen av Paulus? Efter sin vision av att bli uppryckt till "3:e himlen", sa han:

"Jag greps av paradiset och hört saker så häpnadsväckande att de inte kan uttryckas i ord, saker som ingen människa får berätta. (2 Korintierbrevet 12:4)

Det är förvånande, eller hur, att Paulus använder ordet "paradiset" på grekiska paradis, (pa-rá-di-sos) som definieras som "en park, en trädgård, ett paradis. Varför skulle Paulus använda ordet paradis för att beskriva en immateriell plats som himlen? Vi tenderar att tänka på paradiset som en fysisk plats som Edens trädgård med färgglada blommor och orörda vattenfall. Det är intressant att Bibeln aldrig direkt refererar till Edens lustgård som ett paradis. Ordet förekommer bara tre gånger i de kristna grekiska skrifterna. Det har dock att göra med ordet för trädgård, som får oss att tänka på Edens trädgård, och vad var unikt med just den trädgården? Det var ett hem skapat av Gud för de första människorna. Så kanske ser vi utan att tänka till Edens trädgård vid varje omnämnande av paradiset. Men vi får inte tänka på paradiset som en enda plats, utan snarare som något förberett av Gud för hans barn att bo i. Så när den döende brottslingen på ett kors bredvid Jesus bad honom att "komma ihåg mig när du kommer in i din rike!" Jesus kunde svara: "Sannerligen säger jag dig, i dag ska du vara med mig i Paradis.” (Luk 23:42,43 BSB). Med andra ord, du kommer att vara med mig på en plats som Gud har förberett för sina människobarn.

Den sista förekomsten av ordet finns i Uppenbarelseboken där Jesus talar till smorda kristna. "Den som har öra, låt honom höra vad Anden säger till församlingarna. Den som segrar ska jag ge att äta av livets träd, som finns i paradiset av Gud." (Uppenbarelseboken 2:7)

Jesus förbereder en plats för kungarna och prästerna i sin Faders hus, men Gud förbereder också jorden för att bebos av orättfärdiga uppståndna människor – de som ska dra nytta av de smorda kungarnas och prästernas prästerliga tjänster tillsammans med Jesus. Sannerligen då, som var fallet i Eden innan mänsklighetens fall i synd, kommer himmel och jord att förenas. Det andliga och det fysiska kommer att överlappa varandra. Gud kommer att vara med mänskligheten genom Kristus. I Guds goda tid kommer jorden att vara ett paradis, det vill säga ett hem förberett av Gud för hans mänskliga familj.

Ändå kan ett annat hem som Gud har förberett genom Kristus för smorda kristna, hans adoptivbarn, också med rätta kallas ett paradis. Vi talar inte om träd och blommor och porlande bäckar, utan snarare ett vackert hem för Guds barn som kommer att anta vilken form han än bestämmer. Hur kan vi uttrycka andliga tankar med jordiska ord? Vi kan inte.

Är det fel att använda termen "himmelskt hopp"? Nej, men vi måste vara försiktiga så att det inte blir ett slagord som omfattar ett falskt hopp, eftersom det inte är ett bibelns uttryck. Paulus talar om ett hopp som är reserverat för oss i himlarna – plural. Paulus berättar i sitt brev till kolosserna:

"Vi tackar alltid Gud, vår Herre Jesu Kristi Fader, när vi ber för dig, eftersom vi hört om din tro på Kristus Jesus och den kärlek du har till alla heliga på grund av hoppet som är förbehållet för dig i himlen." (Kolosserna 1:3-5 NWT)

"Heavens", plural, används hundratals gånger i Bibeln. Det är inte menat att förmedla en fysisk plats utan snarare något om ett mänskligt tillstånd, en auktoritetskälla eller regering som är över oss. En auktoritet som vi accepterar och som ger oss trygghet.

Termen "himlens rike" förekommer inte en enda gång i New World-översättningen, men det förekommer hundratals gånger i Watch Tower Corporations publikationer. Om jag säger "himmelriket" kommer du naturligtvis att tänka på en plats. Så publikationerna är i bästa fall slarviga med att tillhandahålla vad de vill kalla "mat i rätt tid". Om de skulle följa Bibeln och korrekt säga "himlens rike" (lägg märke till plural) som förekommer 33 gånger i Matteus bok, skulle de undvika att antyda en plats. Men det skulle kanske inte stödja deras doktrin att de smorda försvinner till himlen, för att aldrig mer ses. Uppenbarligen, på grund av dess plural användning, syftar det inte på flera platser utan snarare till ett styre som kommer från Gud. Med det i åtanke, låt oss läsa vad Paulus har att säga till korintierna:

"Nu säger jag detta, bröder, att kött och blod inte kan ärva Guds rike, inte heller ärver förfallet odödlighet." (1 Korinthierbrevet 15:50 Berean Literal Bible).

Här talar vi inte om en plats utan snarare ett tillstånd av vara.

Enligt sammanhanget i 1 Korintierbrevet 15 kommer vi att vara andevarelser.

”Så är det med de dödas uppståndelse. Det sås i korruption; den reses upp i oförgänglighet. Det sås i vanära; den är upphöjd i härlighet. Det sås i svaghet; den höjs till makten. Det sås en fysisk kropp; den höjs upp en andlig kropp. Om det finns en fysisk kropp, finns det också en andlig. Så står det skrivet: "Den första människan Adam blev en levande person." Den siste Adam blev en livgivande ande.” (1 Korintierbrevet 15:42-45)

Vidare säger Johannes specifikt att dessa rättfärdiga uppståndna kommer att ha en himmelsk kropp som Jesus:

"Älskade, vi är nu Guds barn, och vad vi kommer att bli har ännu inte uppenbarats. Vi vet att när Kristus uppenbarar sig kommer vi att bli lika honom, för vi kommer att se honom som han är.” (1 Johannes 3:2)

Jesus anspelade på detta när han besvarade fariséernas trickfråga:

”Jesus svarade: ”Denna tids söner gifter sig och blir gifta. Men de som anses värdiga att ta del av den kommande tidsåldern och i uppståndelsen från de döda kommer varken att gifta sig eller gifta sig. Faktum är att de inte längre kan dö, eftersom de är som änglarna. Och eftersom de är uppståndelsens söner, är de Guds söner.” (Luk 20:34-36)

Paulus upprepar Johannes och Jesu tema att de uppståndna rättfärdiga kommer att ha en andlig kropp som Jesus.

"Men vårt medborgarskap är i himlen, och vi väntar ivrigt på en Frälsare därifrån, Herren Jesus Kristus, som genom den kraft som gör det möjligt för honom att underkasta sig allting, kommer att förvandla våra ödmjuka kroppar till att bli som hans härliga kropp." (Filipperna 3:21 BSB)

Vi bör komma ihåg att att ha en andlig kropp betyder inte att Guds barn kommer att vara inlåsta för alltid i ljussfärer för att aldrig mer se jordens gröna gräs (som JW:s läror vill få oss att tro).

"Då såg jag en ny himmel och en ny jord, ty den första himlen och jorden hade försvunnit, och havet fanns inte mer. Jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen från Gud, förberedd som en brud som smyckades åt sin man. Och jag hörde en hög röst från tronen säga: "Se, Guds boning är hos människorna, och han ska bo hos dem. De kommer att vara hans folk, och Gud själv kommer att vara med dem som deras Gud. (Uppenbarelseboken 21:1-3)

Och du har låtit dem bli ett rike av präster åt vår Gud. Och de ska regera på jorden." (Uppenbarelseboken 5:10 NLT)

Det är svårt att anta att att tjäna som kungar och präster betyder något annat än att interagera med orättfärdiga människor i mänsklig form för att hjälpa dem som har omvänt sig i eller under det Messianska kungariket. Sannolikt kommer Guds barn att ta på sig en köttslig kropp (efter behov) för att utföra arbete på jorden precis som Jesus gjorde, efter att han uppstod. Kom ihåg att Jesus dök upp upprepade gånger under de 40 dagarna före sin himmelsfärd, alltid i mänsklig gestalt, och försvann sedan ur sikte. Varje gång änglarna interagerade med människor i de förkristna skrifterna, antog de mänsklig gestalt och framstod som normala män. Visserligen håller vi på med gissningar vid det här laget. Rimligt nog. Men minns du vad vi diskuterade i början? Det spelar ingen roll. Detaljerna spelar ingen roll just nu. Det som betyder något är att vi vet att Gud är kärlek och att hans kärlek är övermått, så vi har ingen anledning att tvivla på att erbjudandet som ges till oss är värt varje risk och varje uppoffring.

Vi bör också komma ihåg att som barn till Adam har vi inte rätt att bli frälsta, eller ens att ha ett frälsningshopp eftersom vi är dömda till döden. ("Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre." Romarbrevet 6:23) Det är bara som Guds barn som tror på Jesus Kristus (se Joh 1:12) , 13) och leds av Anden att vi barmhärtigt ges ett frälsningshopp. Snälla, låt oss inte göra samma misstag som Adam och tro att vi kan få frälsning på våra egna villkor. Vi måste följa Jesu exempel och göra vad vår himmelske Fader befaller oss att göra för att bli frälsta. "Inte var och en som säger till mig: 'Herre, Herre' kommer in i himmelriket, utan bara den som gör min himmelske Faders vilja." (Matteus 7:21)

Så låt oss nu se över vad Bibeln säger om vårt frälsningshopp:

Först, vi lär oss att vi har blivit frälsta av nåd (genom vår tro) som en gåva från Gud. "Men på grund av sin stora kärlek till oss gjorde Gud, som är rik på barmhärtighet, oss levande med Kristus även när vi var döda genom våra överträdelser. Det är av nåd du har blivit frälst!” (Efesierna 2:4-5)

Andra, det är Jesus Kristus som gör vår frälsning möjlig genom sitt utgjutna blod. Guds barn tar Jesus som sin medlare av det nya förbundet som det enda sättet att försonas med Gud.

"Frälsning finns i ingen annan, för det finns inget annat namn under himlen som har getts till människor genom vilket vi måste bli frälsta." (Apostlagärningarna 4:12)

"Ty det finns en Gud, och det finns en medlare mellan Gud och människorna, människan Kristus Jesus, som gav sig själv som en lösen för alla." (1 Timoteus 2:5,6).

"...Kristus är ett nytt förbunds medlare, så att de som är kallade kan få det utlovade eviga arvet – nu när han har dött som en lösen för att befria dem från de synder som begåtts under det första förbundet." (Hebréerna 9:15 BSB)

Tredje, att bli frälst av Gud innebär att besvara hans kallelse till oss genom Kristus Jesus: ”Var och en ska leva det liv som Herren har gett honom och som Gud har kallat honom. ”(1 Corinthians 7: 17)

Välsignad vare vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som har välsignat oss i Kristus med all andlig välsignelse i de himmelska rikena. För Han utvalde oss i honom innan världens grundläggning att vara helig och oklanderlig i hans närvaro. I kärlek har han förutbestämt oss för adoption som sina söner genom Jesus Kristus, enligt hans viljas välbehag.” (Efesierna 1:3-5).

Fjärde, det finns bara ETT sant kristet frälsningshopp som är att vara ett Guds smorda barn, kallat av vår Fader och mottagare av evigt liv. "Det finns en kropp och en Ande, precis som du kallades till ett hopp när du kallades; En Herre, en tro, ett dop; en Gud och allas Fader, som är över alla och genom allt och i alla." (Efesierna 4:4-6).

Jesus Kristus själv lär Guds barn att det bara finns ett frälsningshopp och det är att uthärda ett svårt liv som en rättfärdig och sedan bli belönad genom att gå in i himlarnas rike. "Lyckliga är de som är medvetna om sitt andliga behov, eftersom himlarnas rike tillhör dem (Matteus 5:3 NWT)

"Lyckliga är de som har blivit förföljda för rättfärdighetens skull, eftersom himlarnas rike tillhör dem." (Matteus 5:10 NWT)

"Lyckliga är DU när folk förebrår DU och förfölja DU och lögnaktigt säga allt slags onda saker emot DU för min skull. Gläd dig och hoppa av glädje, sedan DIN belöningen är stor i himlen; för på det sättet förföljde de profeterna tidigare DU.” (Matteus 5:11,12 NWT)

Femte, och slutligen, angående vårt frälsningshopp: det finns bara två uppståndelser som stöds i Skriften, inte tre (inga rättfärdiga vänner till Jehova som återuppstår till en paradisisk jord eller rättfärdiga överlevande från Harmagedon som stannar på jorden). Två ställen i de kristna skrifterna stödjer Bibelns undervisning om:

1) Uppståndelsen av rättfärdig att vara med Kristus som kungar och präster i himlen.

2) Uppståndelsen av orättfärdig till jorden till dom (många biblar översätter dom som "fördömelse" - deras teologi är att om du inte återuppstår med de rättfärdiga så kan du återuppstå bara för att kastas i eldsjön efter att de 1000 åren är över).

"Och jag har samma hopp till Gud som de själva värnar om, att det ska ske en uppståndelse för både de rättfärdiga och de ogudaktiga." (Apostlagärningarna 24:15 BSB)

 "Var inte förvånad över detta, för den stund kommer då alla som är i sina gravar kommer att höra hans röst och gå ut - de som har gjort gott till livets uppståndelse och de som har gjort ont till domens uppståndelse .” (Johannes 5:28,29)

Här står vårt frälsningshopp tydligt i skriften. Om vi ​​tror att vi kan vinna frälsning bara genom att vänta och se vad som händer, måste vi tänka mer noggrant. Om vi ​​tror att vi har rätt till frälsning för att vi vet att Gud och hans Son Jesus Kristus är goda, och vi vill vara goda, räcker det inte. Paulus varnar oss att arbeta fram vår frälsning med fruktan och bävan.

"Därför, min älskade precis som du alltid har lydt, inte bara i min närvaro, utan nu ännu mer i min frånvaro, fortsätt att arbeta fram din frälsning med fruktan och bävan. Ty det är Gud som verkar i dig för att vilja och handla för hans goda avsikt.” (Filipperna 2:12,13)

Inneboende för att arbeta fram vår frälsning är kärlek till sanningen. Om vi ​​inte älskar sanning, om vi tror att sanning är villkorad eller relaterad till våra egna köttsliga önskningar och begär så kan vi inte förvänta oss att Gud kommer att hitta oss, eftersom han söker dem som tillber i ande och sanning. (Johannes 4:23, 24)

Innan vi avslutar vill vi fokusera på något som många verkar sakna när det gäller vårt frälsningshopp som kristna. Paulus sa i Apg 24:15 att han hade hopp om att det skulle bli en uppståndelse för de rättfärdiga och de orättfärdiga? Varför skulle han hoppas på en uppståndelse för de orättfärdiga? Varför hoppas på orättfärdiga människor? För att svara på det går vi tillbaka till vår tredje punkt om att bli uppringd. Efesierbrevet 1:3-5 berättar att Gud utvalde oss innan världens grundläggning och förutbestämt oss till frälsning som sina söner genom Jesus Kristus. Varför välja oss? Varför predestinera en liten grupp människor för adoption? Vill han inte att alla människor ska återvända till hans familj? Naturligtvis gör han det, men sättet att åstadkomma det är att först kvalificera en liten grupp för en specifik roll. Den rollen är att tjäna både som regering och prästerskap, en ny himmel och en ny jord.

Detta framgår av Paulus ord till kolosserna: ”Han [Jesus] är före allt, och i honom håller allt samman. Och Han är huvudet för kroppen, församlingen; [det är vi] Han är den första och förstfödde bland de döda, [den förste, men Guds barn kommer att följa] så att Han i allt må ha företräde. Ty Gud behagade att få hela sin fullhet bo i honom och genom honom att försona med sig själv allt, [vilket skulle inkludera de orättfärdiga] vare sig det är på jorden eller det som finns i himlen, genom att sluta fred genom hans kors blod." (Kolosserna 1:17-20)

Jesus och hans associerade kungar och präster kommer att bilda administrationen som kommer att arbeta för att försona hela mänskligheten tillbaka i Guds familj. Så när vi talar om kristnas frälsningshopp är det ett annat hopp än vad Paulus höll ut för de orättfärdiga, men slutet är detsamma: evigt liv som en del av Guds familj.

Så, för att avsluta, låt oss ställa frågan: Är det Guds vilja som verkar i oss när vi säger att vi inte vill komma till himlen? Att vi vill vara på en paradisisk jord? Sörjer vi den helige anden när vi fokuserar på platsen och inte på den roll som vår Fader vill att vi ska spela i förverkligandet av hans syfte? Vår himmelske Fader har ett jobb för oss att utföra. Han har kallat ut oss för att göra det här arbetet. Kommer vi att svara osjälviskt?

Hebréerbrevet säger till oss: "Ty om det budskap som talades av änglar var bindande, och varje överträdelse och olydnad fick sitt rättfärdiga straff, hur ska vi fly om vi försummar en så stor frälsning? Denna frälsning tillkännagavs först av Herren, bekräftades för oss av dem som hörde honom.” (Hebréerna 2:2,3)

”Var och en som förkastade Mose lag dog utan nåd på två eller tre vittnes vittnesbörd. Hur mycket strängare tycker du att man förtjänar att straffas som har trampat på Guds Son, vanhelgat blodet i förbundet som helgade honom och förolämpat nådens Ande?” (Hebréerna 10:29 BSB)

Låt oss vara försiktiga så att vi inte förolämpar nådens ande. Om vi ​​vill uppfylla vårt sanna, enda kristna hopp om frälsning, måste vi göra vår Faders vilja som är i himlen, följa Jesus Kristus och bli rörd av den helige anden att handla i rättfärdighet. Guds barn har ett starkt engagemang att följa vår livgivande frälsare till paradiset, den plats som Gud har förberett för oss. Det är verkligen villkoret för att leva för evigt ... och kräver allt vi är och vill och hoppas. Som Jesus sa till oss i otvetydiga ordalag ”Om du vill vara min lärjunge, måste du, i jämförelse, hata alla andra – din far och mor, fru och barn, bröder och systrar – ja, till och med ditt eget liv. Annars kan du inte vara min lärjunge. Och om du inte bär ditt eget kors och följer mig, kan du inte vara min lärjunge.” (Luk 14:26)

Tack för din tid och ditt stöd.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    30
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x