"Saving Humanity"-artiklarna och de senaste om uppståndelsehoppet har täckt en del av en fortsatt diskussion: kommer kristna som har uthärdat att komma till himlen, eller vara anslutna till jorden som vi känner den nu. Jag gjorde den här forskningen när jag insåg hur mycket några av mina (på den tiden) kolleger Jehovas vittnen verkar älska idén att ge vägledning. Jag hoppas att detta kommer att hjälpa kristna att få ytterligare perspektiv på det hopp som vi har, och det hopp som finns för mänskligheten som helhet i en framtid inte långt borta. Alla texter/referenser har hämtats från New World Translation, om inte annat anges.

 

De kommer att härska som kungar: Vad är en kung?

"De ska regera som kungar med honom i 1000 år" (Upp. 20:6)

Vad är en kung? En konstig fråga, kan du tycka. Uppenbarligen är en kung någon som anger lagen och talar om för folk vad de ska göra. Många länder har eller brukade ha kungar och drottningar, som representerar staten och nationen internationellt. Men det är inte den sortens kung som John skrev om. För att förstå den avsedda rollen som en kung måste vi gå tillbaka till det forntida Israels tid.

När Jehova ledde israeliterna ut ur Egypten utsåg han Mose och Aron som sina representanter. Detta arrangemang skulle fortsätta genom Arons släktlinje (3 Mos 10:40; 13 Mos 15:17-8; 3 Mosebok 5:13). Utöver Arons prästadöme fick leviterna i uppdrag att tjäna under hans ledning för en mängd olika uppgifter, såsom undervisning, som Jehovas personliga ägodel (18 Mos 14:26-5). Moses dömde vid den tiden och hade delegerat en del av denna roll till andra på inrådan av sin svärfar (17 Mos 20:4-12). När den mosaiska lagen gavs, kom den inte med några anvisningar eller regler för att lägga till eller ta bort delar av den. Faktum är att Jesus gjorde klart att inte den minsta delen skulle tas bort från den innan den uppfylldes (Matt. XNUMX:XNUMX-XNUMX). Så det verkar som om det inte fanns någon mänsklig regering, eftersom Jehova själv var kungen och lagstiftaren (Jakob XNUMX:XNUMXa).

Efter Mose död blev översteprästen och leviterna ansvariga för att döma nationen under deras vistelse i det utlovade landet (17 Mos. 8:12-1). Samuel var en av de mest kända domarna och uppenbarligen en ättling till Aron, eftersom han fullgjorde sina plikter som endast präster hade tillstånd att utföra (7 Sam. 6:9,15-17-17). Eftersom Samuels söner visade sig vara korrupta krävde israeliterna en kung som skulle hålla dem enade och ta hand om deras juridiska angelägenheter. Jehova hade redan gjort ett arrangemang under den mosaiska lagen för att bevilja en sådan begäran, även om detta arrangemang inte verkar vara hans ursprungliga avsikt (14 Mos. 20:1–8; 18 Sam. 22:XNUMX–XNUMX).

Vi kan dra slutsatsen att att döma i juridiska frågor var kungens primära roll under den mosaiska lagen. Absalom startade sitt uppror mot sin far, kung David, genom att försöka ersätta honom som domare (2 Sam. 15:2-6). Kung Salomo fick visdom från Jehova för att kunna döma nationen och blev känd för det (1 Kon. 3:8-9,28). Kungarna agerade som en högsta domstol på sina dagar.

När Judéen intogs och folket fördes till Babylon, upphörde raden av kungar och rättvisa sågs till av myndigheterna i nationerna. Detta fortsatte efter deras återkomst, eftersom de ockuperande kungarna fortfarande hade sista ordet i hur saker och ting ordnades (Hesekviel 5:14-16, 7:25-26; Haggai. 1:1). Israeliterna åtnjöt ett visst mått av självstyre fram till Jesu dagar och därefter, även om de fortfarande var under sekulärt styre. Vi kan se det faktum vid tiden för Jesu avrättning. Enligt den mosaiska lagen skulle vissa fel bestraffas med stening. Men på grund av den romerska lagen som de var underkastade kunde israeliterna inte själva beordra eller tillämpa sådana avrättningar. Av den anledningen kunde judarna inte undvika att be landshövdingen Pilatus om godkännande när de försökte få Jesus avrättad. Denna avrättning utfördes inte heller av judarna, utan av romarna som hade befogenhet att göra detta (Joh 18:28-31; 19:10-11).

Arrangemanget ändrades inte när den mosaiska lagen ersattes med Kristi lag. Denna nya lag innehåller ingen hänvisning till att döma någon annan (Matteus 5:44-45; Johannes 13:34; Galaterbrevet 6:2; 1 Johannes 4:21), och så kommer vi fram till instruktionerna från aposteln Paulus i hans brev till romarna. Han instruerar oss att underkasta oss de överordnade myndigheterna som "Guds minister" för att belöna gott och straffa det onda (Romans 13: 1-4). Men han gav denna förklaring för att stödja en annan instruktion: vi måste göra detta för att lyda befallningen att "inte återvända ondska med ont" utan att vara "fridsamma med alla människor" och till och med försöka fylla våra fienders behov (Romans 12: 17-21). Vi hjälper oss själva att göra dessa saker genom att lämna hämnd i händerna på Jehova, som har "delegerat" detta till de sekulära myndigheternas rättssystem ända fram till denna dag.

Detta arrangemang kommer att fortsätta tills Jesus kommer tillbaka. Han kommer att kalla de sekulära myndigheterna att stå till svars för deras tillkortakommanden och den förvrängning av rättvisan som många personligen har lärt känna, följt av en ny ordning. Paulus noterade att lagen har en skugga av det som kommer, men är inte innehållet (eller bilden) av dessa ting (Hebr 10:1). Vi hittar liknande formuleringar i Kolosserna 2:16,17. Det kan betyda att under detta nya arrangemang kommer kristna att få del i att rätta till saker och ting bland många nationer och folk (Mika 4:3). Sålunda är de utsedda över "alla hans ägodelar": hela mänskligheten, som han har köpt med sitt eget blod (Matt 24:45-47; Romarbrevet 5:17; Uppenbarelseboken 20:4-6). I vilken utsträckning detta inkluderar änglar också, kan vi behöva vänta för att få reda på (1 Kor 6:2-3). Jesus gav en relevant detalj i liknelsen om Minas i Lukas 19:11-27. Observera att belöningen för trohet över relativt små saker är "auktoritet över ... städer". I Uppenbarelseboken 20:6 finner vi att de som deltar i den första uppståndelsen är präster och styr, men vad är en präst utan människor som ska representeras? Eller vad är en kung utan ett folk att regera? När man talar om den heliga staden Jerusalem, säger Uppenbarelseboken 21:23 och vidare in i kapitel 22 att nationerna kommer att dra nytta av dessa nya arrangemang.

Vilka är de kvalificerade för ett sådant styre? Det är de som "köptes" bland mänskligheten som "förstfrukt" och "följer Lammet vart det än går" (Uppenbarelseboken 14:1-5). Domen över vissa frågor kan delegeras till dem, precis som Mose delegerade mindre ärenden till olika hövdingar, som vi såg i 18 Mos 25:26-3. Det finns på samma sätt likhet med utnämningen av leviterna i 3 Mosebok 11: denna stam representerade Jehovas tagande av alla förstfödda (levande mänskliga förstaglingar) av Jakobs hus (13 Mosebok 3:1-4,17; Malaki 2:5-17) . Efter att ha blivit köpta som söner blir trogna kristna en ny skapelse precis som Jesus. De kommer att vara fullt utrustade för sin egen del i folkens helande och läran om den nya lagen, så att alla de dyrbara av folken också i sin tid kan nå en rättfärdig ställning hos den sanne Guden (19 Kor 4). :4-7; Galaterbrevet XNUMX:XNUMX-XNUMX).

Ad_Lang

Jag är född och uppvuxen i en holländsk reformerad kyrka, som grundades 1945. På grund av en del av hyckleriet lämnade jag runt min 18:e och lovade att inte vara kristen längre. När JWs första gången pratade med mig i augusti 2011 tog det några månader innan jag accepterade att ens äga en bibel, och sedan ytterligare fyra år av studier och kritiskhet, varefter jag blev döpt. Samtidigt som jag hade en känsla av att något inte stod rätt till i flera år, höll jag mitt fokus på helheten. Det visade sig att jag varit överdrivet positiv på vissa områden. Vid flera tillfällen kom frågan om sexuella övergrepp mot barn till min kännedom, och i början av 4 slutade jag med att läsa en nyhetsartikel om forskning beställd av den holländska regeringen. Det var något chockerande för mig, och jag bestämde mig för att gräva djupare. Ärendet gällde ett rättsfall i Nederländerna, där vittnena hade gått till domstol för att blockera rapporten, om hanteringen av sexuella övergrepp mot barn bland Jehovas vittnen, beordrat av ministern för rättsskydd som det holländska parlamentet enhälligt hade begärt. Bröderna hade förlorat fallet, och jag laddade ner och läste hela rapporten. Som ett vittne kunde jag inte föreställa mig varför man skulle betrakta detta dokument som ett uttryck för förföljelse. Jag kom i kontakt med Reclaimed Voices, en holländsk välgörenhetsorganisation speciellt för JWs som har upplevt sexuella övergrepp i organisationen. Jag skickade ett brev på 2020 sidor till det nederländska avdelningskontoret, där jag noggrant förklarade vad Bibeln säger om dessa saker. En engelsk översättning gick till det styrande organet i USA. Jag fick ett svar från avdelningskontoret i Storbritannien som berömde mig för att jag inkluderade Jehova i mina beslut. Mitt brev blev inte särskilt uppskattat, men det fick inga märkbara konsekvenser. Det slutade med att jag informellt avsköts när jag under ett församlingsmöte påpekade hur Johannes 16:13 relaterar till vår tjänst. Om vi ​​tillbringar mer tid i den offentliga tjänsten än med varandra, så missriktar vi vår kärlek. Jag fick reda på att den värdäldste försökte stänga av min mikrofon, aldrig fick chansen att kommentera igen och var isolerad från resten av församlingen. Eftersom jag var direkt och passionerad fortsatte jag att vara kritisk tills jag hade mitt JC-möte 34 och uteslöts, för att aldrig återvända igen. Jag hade talat om att det beslutet skulle komma med ett antal bröder, och jag är glad att se att ett stort antal fortfarande hälsar mig och till och med pratar (kort), trots ångesten över att bli sedd. Jag fortsätter med glädje att vinka till och hälsa på dem på gatan, i hopp om att obehaget som alla är på deras sida kan hjälpa dem att tänka om vad de gör.
    2
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x