Vi vet alla vad "propaganda" betyder. Det är "information, särskilt av partisk eller vilseledande natur, som används för att främja eller publicera en viss politisk sak eller synvinkel." Men det kan förvåna dig, precis som det gjorde mig, att lära dig var ordet har sitt ursprung.

För exakt 400 år sedan, 1622, inrättade påven Gregorius XV en kommitté av kardinaler med ansvar för utländska beskickningar av den katolska kyrkan med namnet Congregatio de Propaganda Fide eller församling för att sprida tron.

Ordet har en religiös etymologi. I vidare mening är propaganda en form av lögn som används av män för att förföra människor att följa dem och lyda dem och stödja dem.

Propaganda kan jämföras med en vacker bankett med överdådig mat. Det ser bra ut, och det smakar gott, och vi vill festa, men vad vi inte vet är att maten är infunderad med ett långsamt verkande gift.

Att konsumera propaganda förgiftar vårt sinne.

Hur kan vi känna igen det för vad det verkligen är? Vår Herre Jesus lämnade oss inte försvarslösa så att vi lätt skulle kunna förföras av lögnare.

"Antingen gör du trädet fint och dess frukt fin eller gör trädet ruttet och dess frukt ruttet, för på dess frukt är trädet känt. Avkomma av huggormar, hur kan du tala gott när du är ond? Ty av hjärtats överflöd talar munnen. Den gode mannen sänder ut goda ting ur sin goda skatt, medan den ogudaktige sänder ut onda saker ur sin onda skatt. Jag säger er att män kommer att avlägga redovisning på domedagen för varje olönsamt ord som de talar; ty genom dina ord kommer du att bli förklarad rättfärdig, och genom dina ord kommer du att bli dömd.” (Matt 12:33-37)

"Akomma av huggormar": Jesus talar till sin samtids religiösa ledare. På andra håll liknade han dem vid vitkalkade gravar som du ser här. Utanför ser de rena och ljusa ut men inuti är de fulla av döda mäns ben och "all sorts orenhet". (Matteus 23:27)

Religiösa ledare ger sig själva åt den noggranna iakttagaren genom de ord de använder. Jesus säger att "av hjärtats överflöd talar munnen."

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på månadens sändning på JW.org som ett exempel på religiös propaganda. Lägg märke till temat för sändningen.

KLIPP 1

Detta är ett mycket vanligt och återkommande tema bland Jehovas vittnen. Ur hjärtats överflöd talar munnen. Hur rikligt är temat enhet i hjärtat av den styrande kroppen?

En genomsökning av alla Vakttornets publikationer som går tillbaka till 1950 avslöjar några intressanta siffror. Ordet "förenad" förekommer cirka 20,000 5000 gånger. Ordet "enhet" förekommer cirka 360 gånger. Det är i snitt cirka 7 händelser per år, eller cirka XNUMX händelser i veckan på mötena, för att inte räkna antalet gånger ordet kommer upp i samtal från plattformen. Det är uppenbart att enighet är avgörande för Jehovas vittnens tro, en tro som påstås vara baserad på Bibeln.

Med tanke på att "förenad" förekommer cirka 20,000 5,000 gånger i publikationerna och "enhet" cirka XNUMX XNUMX gånger, skulle vi förvänta oss att de kristna grekiska skrifterna skulle vara mogna med detta tema och att dessa två ord skulle förekomma ofta och återspegla den betoning som organisationen ger till dem. Så låt oss ta en titt, ska vi.

I New World Translation Reference Bible förekommer "förenad" bara fem gånger. Bara fem gånger, vad konstigt. Och endast två av dessa händelser har att göra med enhet inom församlingen.

". . .Nu förmanar jag er, bröder, genom vår Herre Jesu Kristi namn att ni alla ska tala i samförstånd och att det inte ska finnas splittring bland er, utan att ni må vara väl förenade i samma sinne och i samma linje av tanken." (1 Korintierbrevet 1:10)

". . .Ty vi har också fått det goda budskapet förkunnat för oss, precis som de också hade. men det ord som hördes var inte till gagn för dem, eftersom de inte genom tron ​​förenades med dem som hörde.” (Hebréerna 4:2)

Okej, det är förvånande, eller hur? Vad sägs om ordet "enhet" som förekommer cirka 5,000 XNUMX gånger i publikationerna. Ett ord som är så viktigt i publikationerna kommer säkert att få bibelsk hjälp. Hur ofta förekommer ”enhet” i Nya världens översättning? Hundra gånger? Femtio gånger? Tio gånger? Jag känner mig lite som Abraham som försöker få Jehova att skona staden Sodom. "Om bara tio rättfärdiga män finns i staden, kommer du att skona den?" Tja, antalet gånger – översättarens fotnoter borträknade – som ordet ”enhet” förekommer i de kristna grekiska skrifterna i Nya världens översättning är en stor, fet NOLL.

Det styrande organet talar genom publikationerna av sitt hjärtas överflöd, och dess budskap är enhet. Jesus talade också av sitt hjärtas överflöd, men att vara enad var inte temat för hans predikan. Faktum är att han berättar att han kom för att orsaka raka motsatsen till enande. Han kom för att orsaka splittring.

". . .Tror du att jag kom för att ge fred på jorden? Nej, det säger jag er, utan snarare splittring.” (Luk 12:51)

Men vänta lite, du kanske frågar: "Är inte enhet bra och är inte division dåligt?" Jag skulle svara, allt beror på. Är folket i Nordkorea enat bakom sin ledare, Kim Jong-un? ja! Är det en bra sak? Vad tror du? Skulle du tvivla på rättfärdigheten av enheten i nationen Nordkorea, eftersom den enheten inte är baserad på kärlek, utan på rädsla?

Beror den enhet som Mark Sanderson skryter om på kristen kärlek, eller härrör den från rädsla för att bli avvisad för att ha en annan åsikt än den styrande kroppens? Svara inte för snabbt. Tänk på det.

Organisationen vill att du ska tro att de är de enda som är enade, medan alla andra är splittrade. Det är en del av propagandan att få sin flock att ha en oss vs dem mentalitet.

KLIPP 2

När jag var ett praktiserande Jehovas vittne brukade jag tro att det Mark Sanderson säger här var bevis på att jag tillhörde den enda sanna religionen. Jag trodde att Jehovas vittnen hade funnits och enade sedan Russells dagar, sedan 1879. Inte sant. Jehovas vittnen kom till 1931. Fram till den punkten, under Russell och sedan under Rutherford, var Watch Tower Bible and Tract Society ett tryckeri som gav andlig vägledning till många oberoende bibelstudentgrupper. När Rutherford centraliserade kontrollen 1931 var endast 25 % av de ursprungliga grupperna kvar hos Rutherford. Så mycket för enhet. Många av dessa grupper finns fortfarande kvar. Men den främsta anledningen till att organisationen inte har splittrats sedan dess är att till skillnad från mormoner, sjundedagsadventister, baptister och andra evangeliska grupper, har vittnen ett speciellt sätt att hantera alla som inte håller med ledarskapet. De attackerar dem i de tidigaste stadierna av deras kätteri när de bara börjar vara oense med ledarskapet. De har genom en felaktig tillämpning av Bibelns lag lyckats övertyga hela sin flock att undvika oliktänkande. Den enhet de så stolta skryter med är alltså ungefär som den enhet som Nordkoreas ledare åtnjuter – enhet baserad på rädsla. Detta är inte Kristi väg, som har makten att skrämma och säkerställa rädsla-baserad lojalitet, men aldrig använder den kraften, eftersom Jesus, liksom sin Fader, vill ha lojalitet baserad på kärlek.

KLIPP 3

Det är så ett propagandabudskap kan förföra dig. Det han säger är sant, till en viss grad. Det är härliga interracial bilder på glada, snygga människor som uppenbarligen har kärlek till varandra. Men vad som starkt antyds är att alla Jehovas vittnen är så här och att det ingen annanstans i världen är så här. Du hittar inte den här typen av kärleksfull enhet i världen, eller i andra kristna samfund, men du hittar den överallt du går inom organisationen för Jehovas vittnen. Det är helt enkelt inte sant.

En medlem i vår bibelstudiegrupp bor på den polska gränsen till Ukraina. Han bevittnade de många kiosker som olika välgörenhets- och religiösa organisationer har inrättat för att ge verkligt stöd till de flyktingar som flyr från kriget. Han såg uppställningar av människor på dessa platser som fick mat, kläder, transporter och tak över huvudet. Han såg också en monter som ställts upp av vittnena med den blå JW.org-logotypen, men det fanns inga uppställningar framför den, eftersom den montern bara passade Jehovas vittnen som flydde från kriget. Detta är standardproceduren bland Jehovas vittnen. Jag har själv sett detta gång på gång under mina decennier inom organisationen. Vittnen fortsätter att misslyckas med att lyda Jesu bud om kärlek:

"Du hörde att det sades: 'Du måste älska din nästa och hata din fiende.' Men jag säger er: Fortsätt att älska era fiender och be för dem som förföljer er, så att ni kan visa er själva söner till er Fader som är i himlen, eftersom han låter sin sol gå upp över både de onda och de goda och låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga. För om du älskar dem som älskar dig, vilken belöning har du då? Gör inte också skatteindrivarna samma sak? Och om du bara hälsar på dina bröder, vad gör du för extraordinär sak? Gör inte också folket i nationerna samma sak? Du måste följaktligen vara perfekt, eftersom din himmelske Fader är perfekt. (Matteus 5:43-48 NWT)

Hoppsan!

Låt oss vara tydliga med något. Jag menar inte att alla Jehovas vittnen är kärlekslösa eller själviska. De bilderna du just såg är mycket sannolikt reflektioner av sann kristen kärlek till sina medtroende. Det finns många goda kristna bland Jehovas vittnen, precis som det finns många goda kristna bland kristenhetens andra samfund. Men det finns en princip som alla religiösa ledare i alla samfund förbiser. Jag lärde mig detta först i tjugoårsåldern, även om jag inte kunde se i vilken utsträckning det gäller som jag gör nu.

Jag hade just återvänt från att predika i det sydamerikanska landet Colombia och höll på att återupprättas i mitt hemland Kanada. Avdelningen i Kanada kallade till ett möte med alla äldste i södra Ontario-området, och vi samlades i ett stort auditorium. Det äldre arrangemanget var fortfarande ganska nytt, och vi fick instruktioner om hur vi skulle klara oss under det nya arrangemanget. Don Mills från avdelningskontoret i Kanada talade till oss om situationer som uppstod i olika församlingar där det inte gick bra. Detta var eran efter 1975. De nyutnämnda äldste bidrog ofta till att församlingens moral minskade, men de var naturligtvis ovilliga att vända sig inåt och ta på sig någon skuld. Istället skulle de fixera sig vid vissa äldre trogna som alltid fanns där och alltid bara tjatade med. Don Mills sa åt oss att inte se sådana som bevis på att vi gjorde ett bra jobb som äldste. Han sa att sådana som dessa kommer att klara sig bra trots dig. Det kommer jag aldrig att glömma.

KLIPP 4

Att vara enad i de goda nyheterna du predikar och i den undervisning du får är inget att skryta om om de goda nyheterna du predikar är falska goda nyheter och den undervisning du får är full av falsk lära. Kan inte medlemmarna i kristenhetens kyrkor säga samma saker? Jesus sa inte till den samaritanska kvinnan "Gud är en Ande, och de som tillber honom måste tillbe med ande och enhet."

KLIPP 5

Mark Sanderson spelar återigen kortet Us vs. Them genom att göra det falska påståendet att det inte finns någon enhet utanför organisationen av Jehovas vittnen. Det är helt enkelt inte sant. Han behöver att du tror på detta, eftersom han använder enhet som kännetecken för sanna kristna, men det är nonsens, och ärligt talat, oskriftligt. Djävulen är enad. Kristus själv intygar detta faktum.

". . .Han kände till deras fantasi och sade till dem: ”Varje rike som är splittrat mot sig självt kommer till ödeläggelse, och ett hus [delat] mot sig själv faller. Så om Satan också är splittrad mot sig själv, hur kommer hans rike att stå sig? . .” (Lukas 11:17, 18)

Sann kristendom kännetecknas av kärlek, men inte vilken kärlek som helst. Jesus sa,

". . .Jag ger er ett nytt bud, att ni ska älska varandra; precis som jag har älskat dig, ni älskar också varandra. På detta ska alla inse att ni är mina lärjungar – om ni har kärlek sinsemellan.” (Johannes 13:34, 35)

Lade du märke till den kvalificerande egenskapen hos kristen kärlek. Det är att vi älskar varandra precis som Jesus älskar oss. Och hur älskar han oss.

". . .Ty sannerligen, Kristus dog, medan vi ännu var svaga, för ogudaktiga män vid den bestämda tiden. Ty knappast kommer någon att dö för en rättfärdig; ja, för den gode [mannen] kanske någon till och med vågar dö. Men Gud rekommenderar oss sin egen kärlek genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Romarna 5:6-8)

Det styrande organet vill att vittnen ska fokusera på enhet, för när det kommer till kärlek så klarar de inte av. Låt oss överväga detta utdrag:

KLIPP 6

Hur är det med människor som begår religiöst motiverade hatbrott mot varandra?

Om du skulle berätta för de äldste att något organisationen lär ut strider mot Skriften och du sedan skulle bevisa det med hjälp av Bibeln, vad skulle de göra? De skulle få alla Jehovas vittnen runt om i världen att undvika dig. Det är vad de skulle göra. Om du skulle börja studera Bibeln med en grupp vänner, vad skulle de äldste göra med dig? Återigen, de skulle utesluta dig och få alla dina vittnesvänner och familj att undvika dig. Är inte det ett hatbrott? Detta är inga spekulationer, som vår tidigare video visade i fallet med Diana från Utah som blev avfärdad för att hon vägrade att sluta delta i ett bibelstudium online utanför Vakttornets organisatoriska arrangemang. Det styrande organet motiverar detta avskyvärda beteende på grundval av att bevara enheten, eftersom de anser att enheten är viktigare än kärlek. Aposteln Johannes skulle inte hålla med.

"Guds barn och Djävulens barn är uppenbara av detta faktum: Var och en som inte utövar rättfärdighet har inte sitt ursprung från Gud, inte heller den som inte älskar sin bror. 11 Ty detta är budskapet som ni har hört från början, att vi ska ha kärlek till varandra; 12 inte som Kain, som kom från den onde och slaktade sin bror. Och för vad slaktade han honom? Eftersom hans egna gärningar var onda, men hans brors [var] rättfärdiga.” (1 Johannes 3:10-12)

Om du utesluter någon för att ha talat sanning, då är du som Kain. Organisationen kan inte bränna människor på bål, men de kan döda dem socialt, och eftersom de tror att en utestängd riskerar att dö för evigt i Armageddon, har de begått mord i sina hjärtan. Och varför utesluter de en älskare av sanning? För, precis som Kain, "är deras gärningar onda, men deras broders gärningar är rättfärdiga."

Nu kan du säga att jag inte är rättvis. Fördömer inte Bibeln de som orsakar splittring? Ibland "ja", men andra gånger berömmer det dem. Precis som med enhet handlar splittring bara om situationen. Ibland är enhet dåligt; ibland är division bra. Kom ihåg att Jesus sa: "Tror ni att jag kom för att ge fred på jorden? Nej, det säger jag er, utan snarare splittring.” (Lukas 12:51 NWT)

Mark Sanderson är på väg att fördöma de som orsakar splittring, men som vi kommer att se, för den kritiska tänkaren, slutar han med att han fördömer det styrande organet. Låt oss lyssna och sedan analysera.

KLIPP 7

Kom ihåg att propaganda handlar om missvisning. Här konstaterar han en sanning, men utan sammanhang. Det var splittring i den korintiska församlingen. Sedan missriktar han sina lyssnare att tro att splittringen var resultatet av att människor agerade själviskt och krävde att deras egna preferenser, bekvämligheter och åsikter var viktigare än andras. Det var inte vad Paulus förmanade korintierna mot. Jag är säker på att det finns en anledning till att Markus inte har läst hela texten från Korintierna. Att göra det ställer inte honom eller de andra medlemmarna av den styrande kretsen i ett positivt ljus. Låt oss läsa det omedelbara sammanhanget:

”För avslöjandet avslöjades för mig om ER, mina bröder, av dem från [huset till] Chloe, att det finns meningsskiljaktigheter bland ER. Vad jag menar är detta, att var och en av ER säger: ”Jag tillhör Paulus”, ”Men jag till Apolʹlos”, ”Men jag till Kefas”, ”Men jag till Kristus.” Kristus existerar delad. Paul blev väl inte spetsad för DIG? Eller blev NI döpta i Paulus namn?” (1 Korinthierna 1:11-13 NWT)

Klyftorna och meningsskiljaktigheterna var inte resultatet av själviskhet eller av att människor egoistiskt pressade sina åsikter på andra. Oenigheten var resultatet av att kristna valde att följa människorna och inte Kristus. Det skulle inte tjäna Mark Sanderson att påpeka det med tanke på att han vill att folk ska följa männen i den styrande kretsen istället för Kristus.

Paulus fortsätter med att resonera med dem:

”Vad är då Apolʹlos? Ja, vad är Paul? Förkunnare genom vilka ni blev troende, precis som Herren gav var och en. Jag planterade, Apolʹlos vattnade, men Gud fortsatte att få det att växa; så att varken är den som planterar något eller den som vattnar, utan Gud som får det att växa. Men den som planterar och den som vattnar är ett, men var och en skall få sin egen belöning efter sitt eget arbete. För vi är Guds medarbetare. NI människor är Guds åker under odling, Guds byggnad.” (1 Korintierbrevet 3:5-9)

Män är ingenting. Finns det någon som Paul idag? Om du tog alla åtta medlemmarna av den styrande kroppen och slog ihop dem till en, skulle de mäta sig med Paulus? Har de skrivit under inspiration som Paul? Nej, men Paul säger att han bara var en arbetskamrat. Och han tillrättavisar dem i den korintiska församlingen som valde att följa honom istället för Kristus. Om du idag väljer att följa Kristus istället för det styrande organet, hur länge tror du att du skulle förbli i "god status" inom församlingen av Jehovas vittnen? Paulus fortsätter resonera:

"Låt ingen förföra sig själv: Om någon bland er tror att han är vis i denna tingens ordning, låt honom bli en dåre, så att han kan bli vis. Ty denna världs visdom är dårskap hos Gud; ty det står skrivet: "Han fångar de visa i deras egen list." Och återigen: "Jehova vet att de vise männens resonemang är meningslösa." Låt därför ingen skryta med människor; ty allt tillhör DIG, vare sig Paulus eller Apolʹlos eller Kefas eller världen eller livet eller döden eller det som nu är här eller det som kommer, allt tillhör DIG; i sin tur tillhör DU Kristus; Kristus i sin tur tillhör Gud." (1 Korintierbrevet 3:18-23)

Om du läser igenom de dussintals bibelöversättningar som finns tillgängliga på internet, som genom biblehub.com, kommer du att upptäcka att ingen av dem beskriver slaven i Matteus 24:45 som "trogen och diskret", som Nya världens översättning gör. Den vanligaste återgivningen är "trogen och klok." Och vem har berättat för oss att det styrande organet är den "trogna och vise slaven"? Varför har de själva sagt det, eller hur? Och här säger Paulus till oss, efter att ha förmanat oss att inte följa människorna, att "om någon bland er tror att han är vis i denna tingens ordning, låt honom bli en dåre, så att han kan bli vis." Det styrande organet tror att de är kloka och säger det till oss, men har gjort så många dumma misstag att man skulle kunna tro att de kunde ha fått sann visdom från erfarenheten och blivit kloka - men tyvärr verkar det inte vara fallet.

Om det nu hade funnits en styrande krets under det första århundradet, skulle den här situationen ha varit idealisk för Paulus att ha riktat de korintiska brödernas uppmärksamhet på dem – som Markus ständigt gör i den här videon. Han skulle ha sagt vad vi har hört så ofta från JW-äldstes läppar: Något i stil med, "Bröder i Korint, ni måste följa anvisningarna från den kanal som Jehova använder idag, den styrande kretsen i Jerusalem." Men det gör han inte. Faktum är att varken han eller någon annan kristen bibelskribent nämner något om ett styrande organ.

Paulus fördömer faktiskt det moderna styrande organet. Fick du med hur?

När han resonerar med korintierna att de inte borde följa människor, utan bara Kristus, säger han: "Eller blev ni döpta i Paulus namn?" (1 Korintierbrevet 1:13)

När Jehovas vittnen döper en person ber de dem svara jakande på två frågor, varav den andra är "Förstår du att ditt dop identifierar dig som ett av Jehovas vittnen i samarbete med Jehovas organisation?" Det är uppenbart att Jehovas vittnen är döpta i organisationens namn.

Jag har ställt den här frågan till ett antal Jehovas vittnen och svaret är alltid detsamma: "Om du var tvungen att välja mellan att följa vad Jesus säger eller vad det styrande organet säger, vilket skulle du välja?" Svaret är det styrande organet.

Den styrande kretsen talar om enhet, när de i själva verket är skyldiga till att orsaka splittring i Kristi kropp. För dem uppnås enhet genom att följa dem, inte Jesus Kristus. Varje form av kristen enhet som inte lyder Jesus är ond. Om du tvivlar på att de gör detta, att de sätter sig över Jesus, överväg bevisen som Mark Sanderson presenterar härnäst.

KLIPP 8

"Följ anvisningar från Jehovas organisation." Först och främst, låt oss ta itu med ordet "riktning". Det är en eufemism för kommandon. Om du inte följer organisationens anvisningar kommer du att dras in i bakrummet i en Rikets sal och få stränga råd om att vara olydig mot dem som tar ledningen. Om du fortsätter att inte följa "riktningen" kommer du att förlora privilegier. Om du fortsätter att vara olydig kommer du att tas bort från församlingen. Riktning är JW talar för befallningar, så låt oss vara ärliga nu och omformulera det till "Lyda befallningarna från Jehovas organisation." Vad är en organisation – det är inte en medveten enhet. Det är inte en livsform. Så var kommer kommandona från? Från män i det styrande organet. Så låt oss återigen vara ärliga och omformulera detta till att lyda: "Lyd befallningarna från männen i det styrande organet." Det är så du får enhet.

När nu Paulus säger till korintierna att vara enade, uttrycker han det så här:

"Nu uppmanar jag er, bröder, genom vår Herre Jesu Kristi namn, att ni alla ska tala i samförstånd och att det inte ska vara splittring bland er, utan att ni må vara fullständigt förenade i samma sinne och i samma linje. av tanken." (1 Korintierbrevet 1:10)

Den styrande kretsen använder det för att insistera på att den enhet Paulus talar om kan uppnås genom att "lyda befallningarna från männen från den styrande kretsen", eller som de uttrycker det, genom att följa anvisningarna från Jehovas organisation. Men vad händer om det inte är Jehovas organisation, utan snarare det styrande organets organisation? Vad händer då?

Strax efter att ha sagt till korintierna att vara förenade i samma sinne och tankegång... direkt efter... säger Paulus vad vi redan har läst, men jag kommer att ändra det lite för att hjälpa oss alla att se Paulus poäng som den gäller vår nuvarande situation idag.

". . .det finns meningsskiljaktigheter mellan er. Vad jag menar är detta, att var och en av er säger: "Jag tillhör Jehovas organisation", "Men jag till den styrande kretsen", "Men jag till Kristus." Är Kristus delad? Det styrande organet avrättades väl inte på pålen åt dig? Eller blev du döpt i organisationens namn?” (1 Korintierbrevet 1:11-13)

Paulus poäng är att vi alla borde följa Jesus Kristus och att vi alla borde lyda honom. Men när han hyllar behovet av enhet, listar Mark Sanderson det som sin första och viktigaste punkt - behovet av att följa anvisningar från Jesus Kristus, eller behovet av att lyda befallningarna i Bibeln? Nej! Hans tonvikt ligger på att följa män. Han gör precis det han fördömer andra för att göra i den här videon.

KLIPP 9

Baserat på bevisen, vem tror du bryr sig mer om sina privilegier, stolthet och åsikter inom Jehovas vittnens församling?

När covid-vacciner blev tillgängliga gav det styrande organet "anvisning" att alla Jehovas vittnen skulle vaccineras. Nu är detta en omtvistad fråga, och jag tänker inte väga in på den ena eller andra sidan. Jag har blivit vaccinerad, men jag har nära vänner som inte är vaccinerade. Poängen jag gör är att det är en fråga för var och en att avgöra själv. Rätt eller fel, valet är personligt. Jesus Kristus har rätten och auktoriteten att säga åt mig att göra något och förvänta mig att lyda, även om jag inte vill. Men ingen människa har den auktoriteten, ändå tror det styrande organet att det har det. Den tror att riktningen eller befallningarna den utfärdar kommer från Jehova, eftersom de fungerar som hans kanal, när den verkliga kanalen Jehova använder är Jesus Kristus.

Så den enhet de främjar är inte enhet med Kristus, utan enhet med människor. Bröder och systrar inom organisationen av Jehovas vittnen, detta är en tid av prövning. Din lojalitet testas. Det råder splittring inom församlingen. Å ena sidan finns det de som följer människorna, männen i den styrande kroppen, och på andra sidan är de som lyder Kristus. Vilken är du? Kom ihåg Jesu ord: Den som bekänner mig inför andra, kommer jag också att erkänna inför min Fader i himlen. (Matteus 10:32)

Vilken effekt har dessa vår Herres ord på dig? Hur påverkar de ditt liv? Låt oss överväga det i vår nästa video.

Tack för din tid och för din hjälp med att hålla igång den här YouTube-kanalen.

 

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    12
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x