(Den här videon riktar sig specifikt till Jehovas vittnen, så jag kommer att använda New World Translation hela tiden om inget annat anges.)

Termen PIMO är av nyare ursprung och myntades av Jehovas vittnen som finner sig tvingade att dölja sina meningsskiljaktigheter med JW-doktrinen och styrande organs policy för de äldste (och de som skulle informera om dem) för att undvika att undvika för att bevara sina familjerelationer. PIMO är en akronym för Physically In, Mentally Out. Den beskriver tillståndet för dem som är tvungna att delta i möten och låtsas följa det styrande organets direktiv så att de inte kommer att undvikas, vilket innebär att de behandlas som de som är andligt döda. Naturligtvis undvek Jesus aldrig någon. Han åt med syndare och tullindrivare, eller hur? Han sa också till oss att älska våra fiender.

Mentalt, och förmodligen också andligt och känslomässigt, är PIMO inte längre en del av organisationen, men till viss del kommer utomstående observatörer fortfarande att se dem som Jehovas vittnen. De kan förmodligen inte se skillnad, om de inte också vet hur det är att vara en PIMO.

Jag känner till en PIMO som i dag tjänar som församlingsäldste, men som nu är ateist. Är inte det anmärkningsvärt?! Den här videon är inte för en sådan man eller för bara någon som skulle klassa sig som en PIMO. Till exempel finns det de som till viss del stannar kvar i organisationen, men som har tappat all tro på Gud och blivit agnostiker eller ateister. Återigen, den här videon är inte riktad till dem. De har lämnat tron. Det finns också andra som vill lämna organisationen och leva livet som de vill, fria från alla restriktioner från Gud eller människor, men som ändå vill bevara sin relation med familj och vänner. Den här videon är inte heller avsedd för dem. De PIMO jag gör den här videon för är de som fortsätter att dyrka Jehova som sin himmelske fader och som ser Jesus som sin frälsare och ledare. Dessa PIMO erkänner Jesus, och inte män, som vägen och sanningen och livet. Johannes 14:6

Finns det något sätt för sådana att lämna JW.org utan att förlora familj och vänner?

Låt oss vara brutalt ärliga här. Det enda sättet att bevara din relation med hela din familj och vänner när du inte längre tror på Jehovas vittnens doktriner är att leva ett dubbelliv. Man måste låtsas vara helt med, som den ateistiska äldste jag just nämnde. Men att leva en lögn är fel på så många plan. Det finns en verklig fara för din mentala och känslomässiga hälsa. Den typen av dubbelspel är skyldig att korrumpera själen och stressen av det kan till och med göra dig fysiskt sjuk. Mest av allt är skadan du kommer att göra på ditt förhållande till Jehova Gud. Till exempel, hur kan du fortsätta att engagera dig i predikoarbetet med vetskapen om att du säljer tro på en religion som bygger på lögner? Hur kan du uppmuntra människor att ansluta sig till en religion som du uppriktigt önskar lämna? Skulle inte det göra dig till en hycklare? Vilken skada kommer du att göra med ditt hopp om frälsning? Bibeln är ganska tydlig på detta:

”Men vad gäller fegisarna och de utan tro...och alla lögnare, kommer deras del att vara i sjön som brinner av eld och svavel. Detta betyder den andra döden.” (Uppenbarelseboken 21:8)

”Utanför finns hundarna och de som utövar spiritism och de hoppande och mördarna och avgudadyrkarna och alla gillar och bedriver lögn.” (Uppenbarelseboken 22:15)

Jehovas vittnens religion har blivit en sinneskontrollerande kult. Det var inte alltid så. Det fanns en tid då det inte fanns någon officiell policy att utesluta någon ens för grov synd. När jag var en ung man kunde vi öppet vara oense med policyer och till och med vissa bibeluppfattningar utan rädsla för att "tankepolisen" skulle komma över oss med hot om bannlysning. Även när uteslutning infördes 1952, resulterade det inte i den totala avvisning som nu är ett krav i processen. Saker och ting har definitivt förändrats. Nuförtiden behöver du inte ens bli utestängd officiellt för att bli avvisad.

Det finns nu vad som har kallats "mjuk shunning". Detta är den tysta, inofficiella processen att ta avstånd från alla som misstänks för att "inte vara helt inne"; det vill säga inte helt engagerad i organisationen. I någon sinnekontrollerande sekt räcker det inte att avstå från att kritisera ledarskapet. En medlem måste visa öppet stöd vid varje tillfälle. Du behöver inte leta längre än till innehållet i församlingsböner för att få bevis på detta. När jag växte upp i organisationen minns jag aldrig att jag hörde böner där brodern prisade det styrande organet och tackade Jehova Gud för deras närvaro och vägledning. Hoppsan! Men nu är det vanligt att höra sådana böner.

I en fältservicebilgrupp, om något positivt sägs om organisationen, måste du säga ifrån och komma överens och lägga till ditt eget beröm. Att tiga är att fördöma. Dina andra Jehovas vittnen har blivit betingade att känna att något är fel, och de kommer att reagera genom att snabbt ta avstånd från dig och prata bakom din rygg för att sprida budskapet att något är fel med dig. De kommer att informera om dig vid första tillfälle.

Visst, du kanske tror att du fortfarande är med, men du får definitivt din hatt.

Att bryta sig loss är ingen lätt sak. Processen att vakna upp till organisationens verklighet kan ta månader och till och med år. Vår himmelske Fader är tolerant och vet att vi är kött och behöver tid för att bearbeta saker, att lösa saker för att fatta ett informerat och klokt beslut. Men någon gång måste ett beslut fattas. Vad kan vi lära oss av Bibeln för att vägleda oss till det bästa sättet att göra för våra individuella omständigheter?

Vi kanske skulle kunna börja med att ta en titt på en som utan tvekan var den allra första PIMO inom det kristna samfundet:

"Senare bad Josef från Arimatea Pilatus om Jesu kropp. Nu var Josef en Jesu lärjunge, men i hemlighet för att han fruktade de judiska ledarna. Med Pilatus tillåtelse kom han och tog bort kroppen.” (Johannes 19:38)

Aposteln Johannes, som skrev årtionden efter Jerusalems förstörelse och säkert långt efter att Josef från Arimatea hade dött, talade bara om den mannens roll i att förbereda Kristi kropp för begravning. Istället för att berömma honom fokuserade han på det faktum att han var en hemlig lärjunge som höll sin tro på Jesus som Messias gömd eftersom han var rädd för det judiska styrande organet.

De andra tre evangelieförfattarna som skrev före Jerusalems förstörelse nämner inget om detta. Istället berömmer de mycket Josef. Matteus säger att han var en rik man "som också hade blivit en lärjunge till Jesus." (Matteus 27:57) Markus säger att han var ”en ansedd medlem av rådet, som också själv väntade på Guds rike” och att han ”tog mod till sig och gick in framför Pilatus och bad om Jesu kropp”. (Mark 15:43) Lukas berättar att han ”var en medlem av rådet, som var en god och rättfärdig man”, en som ”inte hade röstat till stöd för deras plan och handling”. (Luk 23:50-52)

I motsats till de tre andra evangelieskribenterna, hyllar Johannes inte Josef från Arimatea. Han talar inte om sitt mod, inte heller sin godhet och rättfärdighet, utan bara om sin rädsla för judarna och det faktum att han höll sitt lärjungeskap dolt. I nästa vers talar Johannes om en annan man som trodde på Jesus, men som också höll den gömd. "Han [Joseph av Arimataia] åtföljdes av Nikodemus, mannen som tidigare hade besökt Jesus på natten. Nikodemus kom med en blandning av myrra och aloe, ungefär sjuttiofem pund.”(John 19: 39)

Nikodemus' gåva av myrra och aloe var generös, men han var också en rik man. Även om Luke nämner gåvan berättar han för oss att Nikodemus kom på natten. Då fanns det inga gatubelysningar, så natten var en bra tid att resa om du ville hålla dina aktiviteter hemliga.

Bara Johannes namnger Nikodemus, även om det är möjligt att han var den icke namngivna "rike unge härskaren" som frågade Jesus vad han måste göra för att ärva evigt liv. Du kan hitta redogörelsen i Matteus 19:16-26 samt Lukas 18:18-30. Den härskaren lämnade Jesus bedrövad eftersom han hade många ägodelar och var ovillig att ge upp dem för att bli en efterföljare till Jesus på heltid.

Nu gjorde både Josef och Nikodemus en tjänst för Jesus genom att slå in hans kropp enligt judisk sed och förbereda den för begravning med ett överflöd av dyra aromatiska kryddor, men Johannes verkar mer benägen att fokusera på det faktum att ingen av människorna valde att öppet avslöja sin tro . Båda dessa män var rika och hade en privilegierad position i livet, och båda avskyr att förlora den statusen. Tydligen passade den typen av attityd inte bra med Johannes, den siste av apostlarna. Kom ihåg att John och hans bror Jakob var djärva och orädda. Jesus kallade dem "Åskans söner". Det var de som ville att Jesus skulle kalla ner eld från himlen över en by med samariter som inte hade tagit emot Jesus gästfritt. (Luk 9:54)

Var John för hård mot dessa två män? Förväntade han sig mer än vad det var rimligt för dem att ge? När allt kommer omkring, hade de öppet förklarat sin tro på Jesus, skulle de ha kastats ut ur det styrande rådet och fördrivits (utesluts) från synagogan, och fått utstå den utfrysning som följde med att vara en av Jesu lärjungar. De skulle troligen ha förlorat sin rikedom. Med andra ord, de var ovilliga att ge upp det som var dyrbart för dem, höll fast vid det snarare än att öppet bekänna Jesus som Kristus.

Många PIMO befinner sig idag i en liknande situation.

Det hela handlar om en enkel fråga: Vad vill du helst? Detta är en antingen/eller-situation. Vill du bevara din livsstil? Vill du undvika att förlora familjen framför allt? Kanske är du rädd för att förlora din make som har hotat att lämna dig om du fortsätter på din kurs.

Det är å ena sidan "endera sidan". Å andra sidan, "eller", kommer du att tro på Gud, tro på att han kommer att hålla det löfte som gavs till oss genom sin son? Jag hänvisar till denna:

"Peter började säga till honom: "Se! Vi har lämnat allt och följt dig.” Jesus sa: "Sannerligen säger jag er, ingen har lämnat hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åker för min skull och för de goda nyheternas skull, som inte kommer att få 100 gånger mer nu i denna period av tid – hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, med förföljelser – och i den kommande tingens ordning, evigt liv.” (Mark 10:28-30)

"Då svarade Peter: "Titta! Vi har lämnat allt och följt dig; vad kommer det då att finnas för oss?” Jesus sade till dem: "Sannerligen säger jag er, i återskapandet, när Människosonen sätter sig på sin härliga tron, kommer ni som har följt mig att sitta på 12 troner och döma Israels 12 stammar. Och var och en som har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller jord för mitt namns skull kommer att få hundra gånger så mycket och ska ärva evigt liv.” (Matteus 19:27-29)

"Men Peter sa: "Titta! Vi har lämnat det som var vårt och följt dig.” Han sade till dem: "Sannerligen säger jag er, det finns ingen som har lämnat hus eller hustru eller bröder eller föräldrar eller barn för Guds rikes skull som inte kommer att få många gånger mer under denna tid, och i den kommande tingens ordning, evigt liv.” (Luk 18:28-30)

Så där har du löftet som givits till dig av tre olika vittnen. Om ni är villiga att lida förlusten av allt som ni anser vara värdefullt, kommer ni att försäkra er själva om mycket mer än ni har förlorat i denna tingens ordning, och medan ni också kommer att utstå förföljelse, kommer ni att nå priset av evigt liv . Jag kan intyga sanningen i detta. Jag förlorade allt. Alla mina vänner, många som går tillbaka decennier – 40 och 50 år. De övergav mig i stort sett alla. Min avlidna fru höll dock med mig. Hon var ett sant Guds barn, men jag vet att det är mer undantag än regel. Jag förlorade min status, mitt rykte inom gemenskapen av Jehovas vittnen och många människor som jag trodde var mina vänner. Å andra sidan har jag hittat riktiga vänner, människor som var villiga att ge upp allt för att hålla fast vid sanningen. Det är sådana människor jag vet att jag kan lita på i en kris. Jag har verkligen hittat en mängd vänner som jag vet att jag kan lita på i tider av problem. Jesu ord har blivit sanna.

Återigen, vad är det vi verkligen vill? Ett bekvämt liv i ett samhälle vi har känt i decennier, kanske sedan födseln som jag var? Den trösten är en illusion, en som blir tunnare och tunnare ju längre tiden går. Eller vill vi säkra en plats i Guds rike?

Jesus säger:

”Alla som bekänner mig inför människorna, honom skall jag också bekänna inför min Fader som är i himlen. Men den som förnekar mig inför människorna, honom skall jag också förneka inför min Fader som är i himlen. Tro inte att jag kom för att bringa fred på jorden; Jag kom för att bringa, inte fred, utan ett svärd. Ty jag kom för att skapa splittring, med en man mot sin far och en dotter mot sin moder och en svärdotter mot sin svärmor. Sannerligen, en mans fiender kommer att vara hans eget hushåll. Den som har större tillgivenhet för far eller mor än för mig är mig inte värdig; och den som har större tillgivenhet för son eller dotter än för mig, är mig inte värdig. Och den som inte accepterar sin tortyrpåle och följer efter mig är mig inte värdig. Den som hittar sin själ kommer att förlora den, och den som förlorar sin själ för min skull kommer att finna den.” (Matteus 10:32-39)

Jesus kom inte för att ge oss ett bekvämt, fridfullt liv. Han kom för att orsaka splittring. Han säger till oss att om vi vill att han ska stå upp för oss inför Gud, måste vi erkänna honom inför människorna. Vår Herre Jesus ställer inte detta krav på oss eftersom han är egoistisk. Detta är ett kärleksfullt krav. Hur kan något som medför splittring och förföljelse betraktas som en kärleksfull försörjning?

I själva verket är det just det, och på tre olika sätt.

För det första, detta krav att öppet bekänna Jesus som Herren gynnar dig personligen. Genom att öppet erkänna Jesus Kristus inför dina vänner och familj, utövar du din tro. Detta är fallet eftersom du vet att du kommer att drabbas av vedermöda och förföljelse som ett resultat, men du gör det orädd ändå.

”Trots att tröskeln är tillfällig och lätt, fungerar den för oss en härlighet som har mer och mer överlägsen vikt och är evig; medan vi håller ögonen, inte på de saker som ses, utan på de saker som inte ses. För de saker som ses är tillfälliga, men det osynliga är evigt. ” (2 Korinthierna 4:17, 18)

Vem skulle inte vilja ha en sådan evig härlighet? Men rädsla kan hindra oss från att nå ut efter den härligheten. På vissa sätt är rädsla motsatsen till kärlek.

"Det finns ingen rädsla i kärlek, men fullkomlig kärlek driver ut rädsla, eftersom rädsla hämmar oss. Sannerligen, den som är rädd har inte blivit fullkomlig i kärlek.” (1 Johannes 4:18)

När vi möter vår rädsla och förkunnar vår tro inför män, särskilt inför familj och vänner, övervinner vi vår rädsla genom att ersätta den med kärlek. Detta resulterar i sann frihet.

Syftet med organiserad religion är att utöva kontroll över människor, att härska över flocken. När män vilseleder människor med lögner, är de beroende av sin flocks godtrogenhet för att naivt acceptera vad de får höra utan att kontrollera fakta. När de börjar undersöka och ifrågasätta blir dessa falska ledare rädda och använder ett annat verktyg för att behålla sin kontroll: rädsla för straff. I detta utmärker sig organisationen av Jehovas vittnen bland moderna kristna kyrkor. Genom år av noggrant tilltänkt indoktrinering har de lyckats övertyga hela flocken att samarbeta för att straffa alla som säger ifrån. Flocken samarbetar eftersom dess medlemmar har betingats att tro att de engagerar sig i en kärleksfull försörjning från Jehova Gud för att undvika alla oliktänkande. Rädslan för att undvikas utövar en återhållsamhet och håller det styrande organet vid makten. Genom att ge efter för denna rädsla, genom att vara rädd för att drabbas av konsekvenserna av att undvikas, förblir många PIMO:s tysta och så vinner det styrande organet, åtminstone på kort sikt.

Det finns ett andra sätt på vilket kravet att offentligt bekänna Jesus visar sig vara en kärleksfull försörjning. Det tillåter oss att visa vår kärlek till våra medkristna, både familj och vänner.

Jag började vakna för ungefär 10 år sedan. Jag önskar bara att någon för 20 eller 30 år sedan hade kommit till mig med de bibliska bevis jag nu har som bevisar att kärndoktrinerna i min tidigare religion var falska, eller är falska, och helt oskriftliga. Föreställ dig, om någon skulle komma till mig idag, en före detta vän från länge sedan, och avslöja för mig att han visste alla dessa saker tillbaka för 20 eller 30 år sedan men var rädd att berätta om dem. Jag kan försäkra dig om att jag skulle bli väldigt upprörd och besviken över att han inte hade haft tillräckligt med kärlek för mig för att ge mig den varningen då. Om jag skulle ha accepterat det eller inte kan jag inte säga. Jag skulle vilja tro att jag skulle ha gjort det, men även om jag inte hade gjort det och hade avfärdat den vännen, så skulle det vara på mig. Jag skulle inte kunna hitta fel på honom nu, eftersom han hade visat modet att riskera sitt eget välbefinnande för att varna mig.

Jag tror att det är väldigt säkert att säga att om du börjar tala ut om de sanningar du har lärt dig, kommer de allra flesta av dina vänner och familj att undvika dig. Men två saker är möjliga. En av dessa vänner eller familjemedlemmar, kanske fler, kan svara och du kommer att ha fått dem. Tänk på denna vers:

"Mina bröder, om någon bland er blir vilseledd från sanningen och en annan vänder honom tillbaka, vet att den som vänder en syndare tillbaka från sin vägs villfarelse kommer att rädda sin själ från döden och täcka en mängd synder." (Jakob 5:19, 20)

Men även om ingen lyssnar på dig kommer du att ha skyddat dig. För någon gång i framtiden kommer alla organisationens missgärningar att avslöjas tillsammans med alla andra kyrkors synder.

”Jag säger er att män kommer att avlägga redovisning på domedagen för varje olönsamt ord som de talar; ty genom dina ord kommer du att bli förklarad rättfärdig, och genom dina ord kommer du att bli dömd.” (Matt 12:36, 37)

När den dagen kommer, vill du att din make, dina barn, din pappa eller mamma eller dina nära vänner ska vända sig till dig och säga: "Du visste! Varför varnade du oss inte för detta?” Jag tror inte det.

Vissa kommer att finna anledning att inte öppet förklara sin tro på Jesus. De kanske hävdar att det kommer att förstöra deras familj att säga ifrån. De kanske till och med tror att äldre föräldrar kan dö på grund av att de har ett svagt hjärta. Var och en måste fatta sitt eget beslut, men den vägledande principen är kärlek. Vi är inte i första hand angelägna om livet nu, utan om att säkerställa det eviga livet och välfärden för all vår familj och vänner och alla andra för den delen. Vid ett tillfälle uttryckte en av Jesu lärjungar oro för familjen. Lägg märke till hur Jesus svarade:

"Då sade en annan av lärjungarna till honom: "Herre, låt mig först gå och begrava min far." Jesus sa till honom: "Fortsätt att följa mig, och låt de döda begrava sina döda." (Matt 8:21, 22)

För en utan tro kan det verka hårt, till och med grymt, men tron ​​säger oss att det kärleksfulla är att sträcka sig efter evigt liv, inte bara för sig själv utan för alla.

Det tredje sättet att uppfylla kravet att predika och bekänna Herren är kärleksfullt i fallet med Jehovas vittnen är att det kan uppmuntra andra att göra samma sak och hjälpa dem som fortfarande sover i indoktrinering att vakna. Det finns många Jehovas vittnen som är bekymrade över förändringarna i organisationen, särskilt när det gäller betoningen på lydnad mot män. Andra är medvetna om skandalen om sexuella övergrepp mot barn som tycks växa stadigt och inte kommer att försvinna. Vissa har blivit medvetna om organisationens doktrinära brister, medan andra är mycket besvärade av det övergrepp de har upplevt av självviktiga äldste.

Trots allt detta är många fångade i en slags mental tröghet, rädda för att ta språnget eftersom de inte ser något alternativ. Men om alla de som anser sig vara PIMO att stå upp och räknas, kan det skapa en svällning som inte kan ignoreras. Det kan ge mod till andra att ta liknande steg. Organisationens makt över människor är rädslan för att undvikas, och om den rädslan tas bort för att de meniga vägrar att samarbeta, då försvinner den styrande kroppens makt att kontrollera andras liv.

Jag menar inte att det här är en lätt handling. Raka motsatsen. Det kan vara det svåraste testet du någonsin kommer att möta i ditt liv. Vår Herre Jesus gjorde det mycket tydligt att ett krav för alla som kommer att följa honom är att möta samma typ av skam och vedermöda som han mötte. Kom ihåg att han gick igenom allt detta så att han kunde lära sig lydnad och bli fullkomlig.

"Även om han var en son, lärde han sig lydnad av det han led. Och sedan han hade blivit fullkomlig, blev han ansvarig för evig frälsning för alla dem som lydde honom, eftersom han av Gud har utsetts till överstepräst på Melkisedeks sätt.” (Hebréerna 5:8-10)

Detsamma gäller för oss. Om det är vår önskan att tjäna med Jesus som kungar och präster i Guds rike, kan vi förvänta oss något mindre för oss själva än vad vår Herre led för vår räkning? Han sa det till oss:

"Och den som inte accepterar sin tortyrpåle och följer efter mig är inte värdig mig. Den som hittar sin själ kommer att förlora den, och den som förlorar sin själ för min skull kommer att finna den.” (Matteus 10:32-39)

Nya världens översättning använder tortyrpål medan de flesta andra bibelöversättningar hänvisar till det som ett kors. Instrumentet tortyr och död är inte riktigt relevant. Det som är relevant är vad det representerade på den tiden. Alla som dog fastspikade vid ett kors eller påle, led först av fullständig offentlig förnedring och förlusten av allt. Vänner och familj skulle förneka den personen som undviker dem offentligt. Personen blev fråntagen all sin rikedom och till och med sina ytterkläder. Till slut tvingades han att paradera inför alla åskådare i en skamlig procession bärande instrumentet för sin avrättning. Vilket hemskt, skamligt och smärtsamt sätt att dö på. Genom att hänvisa till "hans tortyrpåle" eller "hans kors", säger Jesus till oss att om vi inte är beredda att lida skam för hans namns skull, så är vi inte värdiga hans namn.

Motståndare kommer att lägga skam, förebråelser och lögnaktiga skvaller över dig. Du måste ta in allt som om det inte alls betydde något för dig. Bryr du dig om gårdagens sopor som du lämnade på vägkanten för hämtning? Du borde bry dig om andras förtal ännu mindre. Ni ser verkligen fram emot det pris som vår Fader delar ut till oss med glädje. Vi får höra av Gud:

"Därför, eftersom vi är omgivna av en så stor sky av vittnen, låt oss också lägga undan varje tyngd och synd som håller sig så nära, och låt oss med uthållighet springa det lopp som ligger framför oss, med blickar på Jesus, grundaren. och vår tros fullkomnare, som för den glädje som låg framför honom uthärdade korset, föraktar skammen, och sitter på höger sida om Guds tron. Tänk på honom som uthärdat från syndare sådan fientlighet mot sig själv, så att du inte tröttnar eller tröttnar.” (Hebréerna 12:1-3)

Om du är en PIMO, snälla vet att jag inte berättar för dig vad du måste göra. Jag delar vår Herres ord, men beslutet är ditt eftersom du måste leva med konsekvenserna. Allt kokar ner till vad du vill. Om du söker godkännande av vår ledare, Kristus Jesus, måste du fatta ditt beslut baserat på kärlek. Din kärlek till Gud är din första kärlek, men sammanflätad med det är din kärlek till din familj och dina vänner. Vilket tillvägagångssätt tjänar bäst till att gynna dem för evigt?

Vissa har bestämt sig för att prata med sin familj och sina vänner för att diskutera det de har lärt sig i hopp om att övertyga dem om sanningen. Det kommer oundvikligen att leda till att de äldste kontaktar dig med anklagelser om avfall.

Andra har valt att skriva ett brev för att säga upp sitt medlemskap i organisationen. Om du gör det, kanske du vill överväga att först skicka brev eller e-postmeddelanden till alla dina släktingar och vänner och förklara ditt beslut i detalj så att du har en sista chans att nå dem innan ståldörren för att undvika smäller ner.

Andra väljer att inte skriva ett brev alls, och vägrar att träffa de äldste, och ser båda åtgärderna som ett erkännande av att dessa män fortfarande har en viss auktoritet över dem, vilket de inte har.

Ytterligare andra väljer ett väntande spel och en långsam försvinnande i hopp om att bevara familjerelationerna.

Du har fakta framför dig och du vet din egen situation. Riktningen från Skriften är tydlig, men det är upp till var och en att implementera den så att den passar hans eller hennes situation bäst, som alltid vägleds av den överordnade principen om kärlek till Gud och till ens medmänniskor, särskilt de som är kallade att vara barn av Gud genom sin tro på Jesus Kristus. (Galaterna 3:26).

Jag hoppas att den här videon har varit till hjälp. Var snäll och vet att det finns en växande gemenskap av trogna kristna som går igenom samma prövningar och vedermödor som du står inför, men som också inser vad det innebär att vara i Kristus som det enda sättet att bli försonad med Jehova Gud.

Välsignade är ni när människor förolämpar er, förföljer er och falskeligen säger allt ont mot er på grund av mig. Gläd dig och var glad, ty stor är din lön i himlen; ty på samma sätt förföljde de profeterna inför er. (Matteus 5:11-12)

Om du vill gå med oss ​​online, kom ihåg att vårt mötesschema finns tillgängligt på den här länken, [https://beroeans.net/events/] som jag också kommer att lägga i beskrivningen av denna video. Våra möten är enkla bibelstudier där vi läser ur Bibeln och sedan uppmanar alla att kommentera fritt.

Tack alla för ert stöd.

 

 

 

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    78
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x