Undersökning av Matteus 24, del 8: Dra Linchpin från 1914-doktrinen

by | April 18, 2020 | 1914, Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 8 kommentarer

Hej och välkommen till del 8 i vår diskussion om Matteus 24. Hittills har vi i denna serie videor sett att allt som Jesus förutsade hade uppfyllts under det första århundradet. Men Jehovas vittnen håller inte med om den bedömningen. Faktum är att de fokuserar på en fras som Jesus uttalade för att stödja deras tro att det finns en stor, modern uppfyllande av profetian. Det är en fras som bara finns i Lukas berättelse. Både Matteus och Markus spelar inte in det, och det finns inte heller någon annanstans i Skriften.

En enda fras, som är grunden för deras lära om Kristus osynliga närvaro 1914. Hur viktigt är deras tolkning av denna enda fras? Hur viktigt är hjul för din bil?

Låt mig uttrycka det så här: Vet du vad en linpin är? En linpin är en liten bit metall som passerar genom ett hål i ett fordon, som en vagn eller en vagn. Det är det som hindrar hjulen från att lossna. Här är en bild som visar hur en linpin fungerar.

Vad jag säger är att frasen eller versen i fråga är som en linpin; till synes obetydlig, men det är det enda som håller ratten från att lossna. Om tolkningen av den styrande kroppen är fel, faller hjulen i deras religiösa tro av. Deras vagn maler till stopp. Grunden för deras tro att de är Guds utvalda upphör att vara.

Jag kommer inte hålla dig i spänning längre. Jag pratar om Lukas 21:24 som lyder:

”Och de kommer att falla vid svärdets kant och föras i fångenskap till alla nationer; och Jerusalem kommer att trampas på av nationerna tills nationernas bestämda tider är fullbordade.”(Luke 21:24 NWT)

Du kanske tror att jag överdriver. Hur kan en hel religion bero på tolkningen av denna enda vers?

Låt mig svara genom att fråga er: Hur viktig är 1914 för Jehovas vittnen?

Det bästa sättet att svara på det är att tänka på vad som skulle hända om du tog bort det. Om Jesus inte gjorde det't kom osynligt 1914 för att sitta på Davids tron ​​i himmelriket, då finns det ingen grund för att hävda att de sista dagarna började det året. Det finns inte heller någon grund för den överlappande generationens tro, eftersom det beror på att den första delen av den generationen lever 1914. Men det'är mycket mer än så. Vittnen tror att Jesus började sin inspektion av kristendomen 1914 och 1919 hade han dragit slutsatsen att alla andra religioner var falska, och att bara bibelstudenterna som senare blev kända som Jehova'vittnen fick gudomligt godkännande. Som en följd utsåg han det styrande organet som sin trogna och diskreta slav 1919 och de har varit Guds enda kommunikationskanal för kristna sedan dess.

Allt detta försvinner om 1914 visar sig vara en falsk lära. Poängen vi gör här är att hela doktrinen från 1914 beror på en särskild tolkning av Lukas 21:24. Om den tolkningen är fel, läran är fel och om läran är fel, finns det ingen grund för Jehovas vittnen att göra sitt påstående att de är Guds enda sanna organisation på jorden. Slå den där dominoen och alla faller ner.

Vittnen blir bara en annan grupp med välmenande men missvisade troende som följer män snarare än Gud. (Matteus 15: 9)

För att förklara varför Lukas 21:24 är så kritiskt, måste vi förstå något om den beräkning som användes för att komma fram till 1914. För det måste vi gå till Daniel 4 där vi läser om Nebukadnessars dröm om ett stort träd som huggs ned och vars stubbe var bunden i sju gånger. Daniel tolkade symbolerna för denna dröm och förutsade att kung Nebukadnesar skulle bli galna och förlora sin tron ​​under en period av sju gånger, men då i slutet av tiden skulle hans sanning och hans tron ​​återställas för honom. Lektionen? Ingen människa kan härska förutom med Guds tillstånd. Eller som NIV Bibeln säger:

"Den Högste är suverän över alla riken på jorden och ger dem till alla han vill." (Daniel 4:32)

Men vittnen tror att det som hände med Nebukadnesar förutspår något större. De tror att det ger oss ett sätt att beräkna när Jesus skulle återvända som kung. Naturligtvis sa Jesus att ”ingen vet dagen eller timmen.” Han sa också att "han skulle återvända vid en tidpunkt som de trodde att det inte skulle vara." Men låt oss inte 'leksaka med Jesu ord' när vi har den här lilla matematiken som kan vägleda oss. (Matteus 24:42, 44; w68 8/15 s. 500-501 st. 35-36)

(För en detaljerad förklaring av doktrinen från 1914, se boken, Guds rike har närmade sig kille. 14 p. 257)

Strax utanför fladdermusen stöter vi på ett problem. Du förstår, att säga att det som hände med Nebukadnesar förutspår en större uppfyllelse är att skapa det som kallas en typisk / antitypisk uppfyllelse. Boken Guds rike har närmade sig säger ”denna dröm hade en typisk uppfyllande på Nebukadnezzar när han blev arg i sju bokstavliga "gånger" (år) och tuggade gräs som en tjur i fältet. "

Naturligtvis skulle den större uppfyllandet av Jesu påstådda tronning från 1914 kallas en antitypisk uppfyllelse. Problemet med det är att vittnesledningen nyligen avfärdade antitypes eller sekundära uppfyllande som "att gå längre än vad som står skrivet". I huvudsak motsäger de sin egen källa från 1914.

Uppriktiga Jehovas vittnen har skrivit in till den styrande kretsen och frågat om detta nya ljus betyder att 1914 inte längre kan vara sant, eftersom det beror på en antitypisk uppfyllelse. Som svar försöker organisationen komma runt denna obekväma konsekvens av deras ”nya ljus” genom att hävda att 1914 inte alls är en motbild utan bara en sekundär uppfyllelse.

Åh ja. Det är helt vettigt. De är inte samma sak alls. Du förstår, en sekundär uppfyllelse är när något som hände tidigare representerar något som kommer att hända igen i framtiden; medan en antitypisk uppfyllelse är när något som hände tidigare representerar något som kommer att hända igen i framtiden. Skillnaden är uppenbar för alla.

Men låt oss ge dem det. Låt dem leka med ord. Det kommer inte att göra någon skillnad när vi är klara med Lukas 21:24. Det är haknålen, och vi håller på att dra ut den och se hjulen falla av.

För att komma dit behöver vi lite sammanhang.

Innan Charles Taze Russell ens föddes antog en adventist vid namn William Miller att de sju gånger från Nebukadnesars dröm representerade sju profetiska år på 360 dagar vardera. Med tanke på formeln för en dag i ett år lade han till dem för att få en tidsperiod på 2,520 677 år. Men en tidsperiod är värdelös som ett medel för att mäta längden på någonting om du inte har en startpunkt, ett datum att räkna från. Han kom fram till XNUMX fvt, det år då han trodde att kung Manasse av Juda fångades av assyrierna. Frågan är, varför? Av alla datum som kan hämtas från Israels historia, varför den?

Vi kommer tillbaka till det.

Hans beräkning tog honom till 1843/44 då Kristus skulle återvända. Självklart vet vi alla att Kristus inte tvingade den stackars Miller och hans anhängare fördärvade i desillusion. En annan adventist, Nelson Barbour, tog upp den 2,520 606-åriga beräkningen, men ändrade startåret till 1914 fvt, året han trodde att Jerusalem förstördes. Återigen, varför tyckte han att händelsen var profetiskt viktig? Hur som helst, med lite numerisk gymnastik, kom han fram till 40 som den stora vedermödan, men satte närvaro av Kristus 1874 år tidigare XNUMX. Återigen tvingade Kristus inte genom att dyka upp det året, men inga bekymmer. Barbour var mer skicklig än Miller. Han ändrade helt enkelt sin förutsägelse från en synlig återgång till en osynlig.

Det var Nelson Barbour som gjorde Charles Taze Russell upphetsad över Bibelns kronologi. Datumet 1914 förblev startåret för den stora vedermödan för Russell och anhängare fram till 1969 då ledningen för Nathan Knorr och Fred Franz övergav den för ett framtida datum. Vittnen fortsatte att tro att 1874 var början på Kristi osynliga närvaro tills långt in i presidenten för domare Rutherford, när det flyttades till 1914.

Men allt detta - allt detta - förlitar sig på ett startår 607 f.Kr. För om du inte kan mäta dina 2,520 1914 år från ett startår kan du inte komma till slutdatum XNUMX, eller hur?

Vilken biblisk grund hade William Miller, Nelson Barbour och Charles Taze Russell för sina respektive startår? Alla använde Lukas 21:24.

Du kan se varför vi kallar det en linchpin scripture. Utan det finns det inget sätt att fastställa ett startår för beräkningen. Inget startår, inget slutår. Inget slutår, inget 1914. Nej 1914, inga Jehovas vittnen som Guds utvalda folk.

Om du inte kan upprätta ett år från vilket du ska köra din beräkning, blir hela saken en stor stor saga och en mycket mörk på det.

Men låt oss inte dra några slutsatser. Låt oss ta en hård titt på hur organisationen använder Lukas 21:24 för deras 1914-beräkning för att se om det finns någon giltighet för deras tolkning.

Nyckelfrasen är (från Nya världens översättning): ”Jerusalem kommer att trampas på av nationerna tills nationernas bestämda tider är uppfyllda. ”

Vårt King James Version säger detta: "Jerusalem ska förtrampas av hedningarna, tills hedarnas tider är uppfyllda."

Vårt Good News Translation ger oss: "hedningarna kommer att trampa över Jerusalem tills deras tid är slut."

Vårt Internationell standardversion har: "Jerusalem kommer att trampas på av de icke-troende tills de icke-troendes tider är uppfyllda."

Du kanske undrar hur i själva verket får de ett startår för sin beräkning av det? Tja, det kräver lite kreativ jiggery-pokery. Observera:

Teologin för Jehovas vittnen postulerar det när Jesus sa Jerusalem, han hänvisade inte riktigt till den bokstavliga staden trots sammanhanget. Nej, nej, nej, dumt. Han introducerade en metafor. Men mer än så. Detta skulle vara en metafor som skulle döljas för hans apostlar och alla lärjungar; faktiskt, från alla kristna genom tiderna tills Jehovas vittnen kom till vem den verkliga innebörden av metaforen skulle avslöjas. Vad säger vittnen att Jesus menade med ”Jerusalem”?

"Det var en återställande av Davids rike, som tidigare hade styrt i Jerusalem men som hade störtats av Nebukadnessar, kungen av Babylon år 607 f.Kr. Så vad som ägde rum år 1914 CE var det motsatta av vad som ägde rum 607 f.Kr. Nu återigen, en ättling till David regerade. ” (Guds rike har närmade sig, kap. 14 sid. 259 par. 7)

När det gäller trampningen lär de:

”Det innebar totalt 2,520 år (7 × 360 år). Under så länge höll de hedniska länderna över hela världen. Under all den tiden hade de trampade på rätten till Guds messianska rike att utöva världsstyre. "(Guds rike har närmade sig, kap. 14 sid. 260 par. 8)

Därför hedningarnas tider hänvisar till en tidsperiod som är 2,520 607 år lång och som började 1914 f.Kr. när Nebukadnessar trampade på Guds rätt att utöva världsherravälde och slutade 1914 när Gud tog tillbaka den rätten. Naturligtvis kan vem som helst urskilja de omfattande förändringarna i världsscenen som ägde rum XNUMX. Före det året trampade nationerna rätten till Guds messianska rike att utöva världsherravälde. Men sedan det året, hur tydligt det har blivit att nationerna inte längre kan trampa på det messianska rikets rätt att utöva världsherravälde. Ja, förändringarna finns överallt att se.

Vad är deras grund för att göra sådana påståenden? Varför drar de slutsatsen att Jesus inte talar om den bokstavliga staden Jerusalem utan snarare talar metaforiskt om återupprättandet av Davids rike? Varför drar de slutsatsen att trampningen inte gäller den bokstavliga staden, utan för nationerna som trampar om Guds rätt till världsstyre? Vart får de idén att Jehova till och med skulle tillåta nationerna att trampa på sin rätt att styra genom sin utvalda salva, Jesus Kristus?

Låter inte hela processen som en lärobok om eisegesis? Att införa sin egen syn på Skriften? Bara för en förändring, varför inte låta Bibeln tala för sig själv?

Låt oss börja med frasen ”hedningarnas tider”. Det kommer från två grekiska ord: kairoi etnos, bokstavligen "tider av hedningar".  ethnos hänvisar till nationer, hedningar, hedningar - i huvudsak den icke-judiska världen.

Vad betyder den här frasen? Normalt skulle vi titta i andra delar av Bibeln där den används för att fastställa en definition, men vi kan inte göra det här, eftersom det inte förekommer någon annanstans i Bibeln. Det används bara en gång, och även om Matteus och Markus täcker samma svar som vår Herre gav till lärjungarnas fråga, är det bara Lukas som innehåller detta speciella uttryck.

Så, låt oss lämna det för tillfället och titta på de andra elementen i denna vers. Talade han metaforiskt när Jesus talade om Jerusalem? Låt oss läsa sammanhanget.

”Men när du ser Jerusalem omgiven av arméer, du vet det hennes öde är nära. Låt sedan de som är i Judea fly till bergen, låt dem in staden gå ut och låt de i landet hålla sig borta staden. Ty dessa är hämndens dagar för att uppfylla allt som är skrivet. Hur eländiga dessa dagar kommer att vara för gravida och ammande mödrar! För det kommer att finnas stor nöd över landet och vrede mot detta folk. De kommer att falla vid svärdets kant och ledas i fångenskap till alla nationerna. Och Jerusalem kommer att trampas ner av hedningarna, tills hedarnas tider är uppfyllda. ” (Luke 21: 20-24 BSB)

"Jerusalem omgiven av arméer, "här öde är nära ”,“ gå ur staden", "håll dig utanför staden","Jerusalem kommer att trampas "... finns det något som tyder på att Jesus, efter att han talat så bokstavligen om den faktiska staden, plötsligt och oförklarligt växlar mitt i en mening till ett symboliskt Jerusalem?

Och sedan finns det verbspänningen som Jesus använder. Jesus var en lärare. Hans ordval var alltid extremt försiktigt och på punkt. Han gjorde inte slarviga misstag i grammatik eller verb. Om hedningarnas tider hade börjat över 600 år tidigare, med början år 607 fvt, skulle Jesus inte ha använt framtidsspänningen, eller hur? Han skulle inte ha sagt att ”Jerusalem kommer vara trampade ”, för det skulle indikera en framtida händelse. Om trampningen hade pågått sedan Babylons exil som vittnen hävdar, skulle han korrekt ha sagt ”och Jerusalem kommer att fortsätta att vara trampas på. ” Detta skulle indikera en pågående process som skulle fortsätta in i framtiden. Men det sa han inte. Han talade bara om en framtida händelse. Kan du se hur förödande detta är för läran från 1914? Vittnen behöver Jesu ord för att gälla för en händelse som redan inträffat, inte en som fortfarande ska inträffa i hans framtid. Ändå stöder hans ord inte en sådan slutsats.

Så vad betyder "hedningernas tider"? Som jag sa finns det bara en förekomst av frasen i hela Bibeln, så vi måste gå med Lukas sammanhang för att avgöra dess betydelse.

Ordet för hedningar (ethnos, från vilket vi får vårt engelska ord “etniska”) används tre gånger i den här delen.

Judar leds i fångenskap till alla ethnos eller hedningar. Jerusalem trampas eller trampas av etnos. Och denna trampning fortsätter tills tiden för ethnos är klart. Denna trampning är en framtida händelse, så tiderna för ethnos eller hedningar börjar i framtiden och slutar i framtiden.

Det verkar alltså ur sammanhanget att hedningarnas tider börjar med trampningen av den bokstavliga staden Jerusalem. Det är trampningen som är kopplad till hedningarnas tider. Det verkar också som att de bara kan trampa på Jerusalem, eftersom Jehova Gud har tillåtit det genom att ta bort sitt skydd. Mer än att tillåta det verkar det som om Gud aktivt använder hedningarna för att utföra denna trampning.

Det finns en liknelse om Jesus som hjälper oss att förstå detta bättre:

”. . .Något mer talade Jesus till dem med illustrationer och sade: ”Himmelriket kan liknas med en kung som gjorde en äktenskapshögtid för sin son. Och han skickade sina slavar för att kalla de som blev inbjudna till äktenskapet, men de var ovilliga att komma. Återigen skickade han andra slavar och sa: 'Berätta för de inbjudna:' Se! Jag har förberett min middag, mina tjurar och gödda djur slaktas och allt är klart. Kom till äktenskapsfesten. ”'Men oberoende gick de av, en till sitt eget fält, en annan till sin verksamhet; men resten grep hans slavar, behandlade dem olyckligt och dödade dem. "Kungen växte vred och skickade sina arméer och dödade de mördarna och brände deras stad." (Matteus 22: 1-7)

Kungen (Jehova) skickade sina arméer (de icke-judiska romarna) och dödade dem som mördade hans Son (Jesus) och brände deras stad (totalt förstörde Jerusalem). Jehova Gud bestämde en tid för hedningarna (den romerska armén) att trampa ner Jerusalem. När uppgiften var slutförd slutade den tid som tilldelades hedningarna.

Nu kan du ha en annan tolkning, men vad det än kan vara, kan vi med mycket hög grad säga att hedningarnas tider inte började 607 f.Kr. Varför? Eftersom Jesus inte talade om ”återupprättandet av Davids kungarike” som hade upphört att existera århundraden före hans tid. Han pratade om den bokstavliga staden Jerusalem. Han talade inte heller om en redan befintlig tidsperiod som kallades hedningarnas tider, utan om en framtida händelse, en tid som visade sig vara över 30 år i hans framtid.

Endast genom att bilda fiktiva förbindelser mellan Lukas 21:24 och Daniel kapitel 4 är det möjligt att sammanföra ett startår för 1914-doktrinen.

Och där har du det! Linsnålen har dragits. Hjulen har kommit av doktrinen från 1914. Jesus började inte härska osynligt i himlen det året. De sista dagarna började inte i oktober samma år. Generationen som lever då är inte en del av en nedräkning till Last Days till förstörelse. Jesus inspekterade inte sitt tempel då och kunde därför inte ha valt Jehovas vittnen som sitt utvalda folk. Och vidare utsågs inte den styrande kroppen - dvs. JF Rutherford och kamrater - till den trogna och diskreta slaven över organisationens materiella ägodelar 1919.

Vagnen har tappat sina hjul. 1914 är en fantasifull bluff. Det är teologiskt hokus-pokus. Det har använts av män för att samla anhängare efter sig själva genom att skapa tron ​​att de har galen kunskap om dolda sanningar. Det skapar rädsla hos sina anhängare som håller dem lojala och lydiga mot människornas befallningar. Det framkallar en artificiell känsla av brådska som får människor att tjäna med ett datum i åtanke och skapar således en verkbaserad form av tillbedjan som undergräver sann tro. Historien har visat den enorma skada som detta orsakar. Människors liv kastas ur balans. De fattar avgrundliga livsförändrande beslut baserat på tron ​​att de kan förutsäga hur nära slutet är. Stor desillusion följer besvikelsen över de förhoppningar som inte har uppfyllts. Prislappen är oberäknelig. Den förtvivlan detta medför när man inser att man har vilseleds har till och med fått vissa att ta sina egna liv.

Den falska grunden som Jehovas vittnenas religion bygger på har smulat samman. De är bara en annan grupp kristna med sin egen teologi baserad på människors lärdomar.

Frågan är, vad ska vi göra åt det? Kommer vi att stanna kvar i vagnen nu när hjulen har lossnat? Kommer vi att stå och se andra gå förbi oss? Eller kommer vi att inse att Gud gav oss två ben att gå på och därför behöver vi inte åka i någon vagn. Vi vandrar i tro - tro inte på människor utan på vår Herre Jesus Kristus. (2 Korinthierna 5: 7)

Tack för din tid.

Om du vill stödja detta arbete, använd länken i beskrivningsrutan för den här videon. Du kan också maila mig på Meleti.vivlon@gmail.com om du har några frågor eller om du vill hjälpa oss med att översätta undertexterna på våra videor.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  8
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x