Som svar på den sidste video - Del 5 - i Matthew 24-serien sendte en af ​​de faste seere mig en e-mail med spørgsmål om, hvordan to tilsyneladende relaterede passager kan forstås. Nogle vil kalde disse problematiske passager. Bibelforskere henviste til dem med den latinske sætning: crux interpretum.  Jeg var nødt til at slå det op. Jeg tror, ​​at en måde at forklare det på var at 'tolke krydser veje'. Med andre ord, det er her, meningerne divergerer.

Her er de to passager:

”Ved dette først og fremmest, at i de sidste dage kommer spottere med deres hån og følger efter deres egne lyster og siger:” Hvor er løftet om hans komme? For lige siden fædrene sovnet, fortsætter alt lige som det var fra begyndelsen af ​​skabelsen. ”(2. Peter 3: 3, 4 NASB)

Og:

”Men hver gang de forfølger dig i en by, skal du flygte til den næste; for sandelig siger jeg jer: Du vil ikke være færdig med at gå gennem Israels byer, før Menneskesønnen kommer. ”(Matteus 10:23, NASB)

 

Problemet disse skaber for mange bibelstuderende er tidselementet. Hvilke "sidste dage" taler Peter om? De sidste dage af det jødiske tingenes system? De sidste dage af det nuværende tingenesystem? Og netop hvornår kommer Menneskesønnen? Henviste Jesus til sin opstandelse? Henviste han til ødelæggelsen af ​​Jerusalem? Henviste han til sin fremtidige tilstedeværelse?

Der er simpelthen ikke nok information givet i disse vers eller deres umiddelbare sammenhæng til, at vi kan spikre svaret på disse spørgsmål på en måde, der ikke giver nogen tvivl. Dette er ikke de eneste bibelske passager, der introducerer et tidselement, der skaber forvirring for mange bibelstuderende, og som kan føre til nogle ret eksotiske fortolkninger. Lignelsen om fårene og gederne er en sådan passage. Jehovas Vidner bruger dette for at få deres tilhængere til at overholde alt det styrende råd beder dem om at gøre. (Forresten vil vi komme ind på det i Matthew 24-serien, selvom det findes i 25th kapitel i Matteus. Det kaldes "litterær licens". Kom over det.)

Alligevel fik dette mig til at tænke over eisegesis og eksegese som vi har drøftet i fortiden. For dem, der ikke har set disse videoer, eisegesis er et græsk ord, der i det væsentlige betyder "udefra og ind" og henviser til teknikken for at gå ind i et bibelvers med en forudfattet idé. Eksegese har den modsatte betydning, "indefra og ud", og henviser til forskning uden nogen forudfattede ideer, men snarere at lade ideen springe ud fra selve teksten.

Nå, jeg opdagede, at der er en anden side til eisegesis at jeg kan illustrere ved hjælp af disse to passager. Vi læser måske ikke en forudfattet idé i disse passager; vi kan faktisk tro, at vi undersøger dem med den opfattelse, at vi vil lade Skrifterne fortælle os, hvornår de sidste dage er, og hvornår Menneskesønnen kommer. Ikke desto mindre kan vi stadig nærme os disse vers eisegetisk; ikke med en forudfattet ide, men med et forudfattet fokus.

Har du nogensinde givet nogen et stykke råd kun for at få dem til at fikse på et element, et sideelement ved det, tak, og derefter strejf af og lade dig nå hen til dem, der græder: ”Vent et øjeblik! Det var ikke det, jeg mente! ”

Der er en fare for, at vi gør det netop, når vi studerer Skriften, især når Skriften har et tidselement i sig, hvilket giver os det uundgåeligt falske håb, at vi måske kan finde ud af, hvor tæt slutningen er.

Lad os starte med at spørge os selv i hver af disse passager, hvad prøver taleren at sige? Hvilket punkt prøver han at gøre?

Vi starter med passagen, Peter skrev. Lad os læse konteksten.

”Ved dette først og fremmest, at i de sidste dage kommer spottere med deres hån og følger efter deres egne lyster og siger:” Hvor er løftet om hans komme? For lige siden fædrene sovnet, fortsætter alt lige som det var fra begyndelsen af ​​skabelsen. ”For når de fastholder dette, slipper det fra deres opmærksomhed, at ved Guds ord eksisterede himlene for længe siden og jorden blev dannet af vand og med vand, hvorigennem verden på det tidspunkt blev ødelagt og blev oversvømmet med vand. Men ved hans ord bliver de nuværende himler og jord forbeholdt ild, opbevaret til dommedag og ødelæggelse af ugudelige mennesker.

Men lad ikke denne ene kendsgerning undslippe din opmærksomhed, elskede, at en dag med Herren er som tusind år og tusind år som en dag. Herren er ikke langsom med hans løfte, som nogle tæller langsomhed, men er tålmodig over for dig, ikke som ønsker, at nogen skal gå fort, men for alle at komme til omvendelse.

Men Herrens dag kommer som en tyv, hvor himlen vil forsvinde med et brøl, og elementerne vil blive ødelagt med intens varme, og jorden og dens værker vil blive brændt op. ”(2. Peter 3: 3 -10 NASB)

Vi kunne læse mere, men jeg prøver at holde disse videoer korte, og resten af ​​passagen bekræfter bare det, vi ser her. Peter giver os bestemt ikke et tegn på at vide, hvornår de sidste dage er, sådan at vi kunne forudsige, hvor tæt vi er på slutningen, da nogle religioner, inklusive min tidligere, ville have os til at tro. Fokus for hans ord handler om at holde ud og ikke opgive håbet. Han fortæller os, at der uundgåeligt vil være mennesker, som vil latterliggøre og spotte os for at sætte tro på det, der ikke kan ses, den kommende nærværelse af vores Herre Jesus. Han viser, at sådanne mennesker ignorerer historiens virkelighed ved at henvise til floden på Noahs tid. Folk på Noahs tid spottede ham bestemt for at have bygget en kæmpe ark langt fra enhver vandmasse. Men så advarer Peter os om, at Jesu komme ikke vil være noget, vi kan forudsige, for han vil komme, som en tyv kommer for at rane os, og der vil ikke være nogen advarsel. Han giver os en advarsel om, at Guds tidsplan og vores er meget forskellige. For os er en dag kun 24 timer, men for Gud er det langt over vores levetid.

Lad os nu se på Jesu ord, der er optaget i Matteus 10:23. Se igen på konteksten.

”Se, jeg sender dig ud som får midt i ulve; så vær dyster som slanger og uskyldige som duer. ”Men pas på for mennesker, for de vil overgive dig til domstolene og svøbe dig i deres synagoger; og du vil endda blive ført for guvernører og konger for min skyld som et vidnesbyrd for dem og for hedningerne. ”Men når de overleverer dig, skal du ikke bekymre dig om, hvordan eller hvad du skal sige; for det vil blive givet dig i den time, hvad du skal sige. ”For det er ikke du, der taler, men det er din fars Ånd, der taler i dig.

Broder vil forråde bror ihjel, og en far hans barn; og børn vil rejse sig imod forældre og få dem til at blive dræbt. ”Du vil blive hadet af alle på grund af Mit navn, men det er den, der har holdt ud til slutningen, der vil blive frelst.

Men hver gang de forfølger dig i en by, skal du flygte til den næste; thi sandelig siger jeg jer: I vil ikke afslutte at gå gennem Israels byer, før Menneskesønnen kommer.

En discipel er ikke over sin lærer og heller ikke en slave over sin herre. ”Det er nok for disciplen, at han bliver som sin lærer og slaven som sin herre. Hvis de har kaldt lederen af ​​huset Beelzebul, hvor meget mere vil de maligne medlemmerne af hans husstand! ”
(Matteus 10: 16-25 NASB)

Fokus for hans ord er forfølgelse og hvordan man håndterer det. Alligevel er udtrykket så mange synes at fiksere på "du vil ikke færdig med at gå gennem Israels byer, før Menneskesønnen kommer". Hvis vi savner hans hensigt og i stedet fokuserer på denne ene klausul, bliver vi distraheret fra den virkelige besked her. Vores fokus bliver så: "Hvornår kommer Menneskesønnen?" Vi bliver optaget af hvad han mener med "ikke færdig med at gå gennem Israels byer."

Kan du se, at vi ville savne det rigtige punkt?

Så lad os betragte hans ord med det fokus, han havde til hensigt. Kristne er blevet forfulgt gennem århundreder. De blev forfulgt i de tidlige dage af den kristne forsamling lige efter at Stephen var martyreret.

”Saul var meget enig med at dræbe ham. Og den dag begyndte en stor forfølgelse mod kirken i Jerusalem, og de var alle spredt over regionerne i Judea og Samaria, undtagen apostlene. ”(Apostlenes Gerninger 8: 1 NASB)

De kristne adlød Jesu ord og flygtede fra forfølgelsen. De gik ikke ind i nationerne, fordi døren til at forkynde for hedningerne endnu ikke var åbnet. Ikke desto mindre flygtede de fra Jerusalem, der var kilden til forfølgelsen på det tidspunkt.

Jeg ved, i tilfælde af Jehovas Vidner, de læser Matteus 10:23 og fortolker det til at betyde, at de ikke vil afslutte med at forkynde deres version af de gode nyheder, før Armageddon kommer. Dette har skabt mange ærlige hjerter Jehovas Vidner stor nød, fordi de læres, at alle, der dør i Armageddon, ikke har nogen opstandelse. Derfor gør dette Jehova Gud til en grusom og uretfærdig dommer, for han forudsiger faktisk, at hans folk ikke vil være i stand til at udføre advarselsbudskabet til enhver person, før dommedagen kommer.

Men Jesus siger ikke det. Det, han siger, er, at når vi bliver forfulgt, skal vi forlade. Tør støvet af bagagerummet, vend ryggen og flyg. Han siger ikke, stå din jord og accepter dit martyrdømme.

Et vidne kan tænke, ”Men hvad med alle de mennesker, som vi endnu ikke har nået i forkynnelsesarbejdet?” Det ser ud til, at vores Herre fortæller os om ikke at bekymre os om det, fordi du ikke vil nå dem på nogen måde. ”

I stedet for at blive bekymret for tidspunktet for hans tilbagevenden, er vi nødt til at fokusere på det, han prøver at fortælle os i denne passage. I stedet for at føle en vildledt forpligtelse til at fortsætte med at forkynde for mennesker, der går ud af deres måde at forfølge os, bør vi ikke føle noget kompunkt for at flygte fra stedet. At blive ville svare til piskning af en død hest. Værre, det ville betyde, at vi ikke adlyder en direkte kommando fra vores leder, Jesus. Det ville betyde arrogance fra vores side.

Vores mission er primært at arbejde i overensstemmelse med styringen af ​​den hellige ånd til indsamling af Guds udvalgte. Når vores nummer er komplet, vil Jesus komme for at bringe slutningen på tingenes system og etablere sit retfærdige rige. (Åb 6:11) Under dette rige vil vi derefter deltage i at hjælpe alle mennesker med at nå ud til adoptionen som Guds børn.

Lad os gennemgå. Peter gav os ikke et tegn på de sidste dage. Snarere sagde han os om at forvente latter og modstand, og at vores Herrens ankomst muligvis ville tage meget lang tid. Hvad han fortalte os var at udholde og ikke give ud.

Jesus fortalte os også, at forfølgelse ville komme, og at når det skete, var vi ikke bekymrede for at dække hver sidste bit territorium, men snarere at vi bare skulle flygte et andet sted.

Så når vi når en passage, der får os til at ridse på hovedet, kan vi tage et skridt tilbage og spørge os selv, hvad prøver taleren virkelig at fortælle os? Hvad er hans råd? Det er alt i Guds hænder. Vi har intet at bekymre os om. Vores eneste job er at forstå den retning, han giver os og overholde. Tak fordi du så med.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    3
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x