Hej. Mit navn er Eric Wilson. Og i dag skal jeg lære dig at fiske. Nu synes du måske det er underligt, fordi du sandsynligvis startede denne video og tænkte, at det stod i Bibelen. Nå, det er det. Der er et udtryk: Giv en mand en fisk, og du giver ham en dag; men lær ham at fiske, du fodrer ham hele livet. Det andet aspekt af det er, hvad hvis du giver en mand en fisk, ikke kun en gang, men hver dag? Hver uge, hver måned, hvert år — år efter år? Hvad sker der så? Derefter bliver manden helt afhængig af dig. Du bliver den, der giver ham alt hvad han behøver at spise. Og det er det, de fleste af os har gennemgået vores liv.

Vi har tilsluttet os en eller anden religion og spist i den organiserede religions restaurant. Og hver religion har sin egen menu, men i det væsentlige er den den samme. Du fodres med menneskers forståelse, doktriner og fortolkninger, som om de kommer fra Gud; afhængigt af disse for din frelse. Det er alt godt og godt, hvis maden virkelig er god, nærende, gavnlig. Men som mange af os er kommet til at se - desværre ikke nok af os - er maden ikke nærende.

Åh, der er en vis værdi ved det, ingen tvivl om det. Men vi har brug for det hele, og det hele skal være nærende, for at vi virkelig får gavn af det; for os at opnå frelse. Hvis en lille smule af det er giftigt, betyder det ikke noget, at resten af ​​det er nærende. Giften dræber os.

Så når vi kommer til denne erkendelse, indser vi også, at vi er nødt til at fiske for os selv. Vi er nødt til at fodre os selv; vi er nødt til at tilberede dine egne måltider; vi kan ikke stole på disse færdigretter fra religionister. Og det er problemet, for vi ved ikke, hvordan vi gør det.

Jeg modtager regelmæssigt e-mails eller kommentarer på YouTube-kanalen, hvor folk spørger mig, ”Hvad synes du om dette? Hvad mener du om det?" Det er godt og godt, men alt hvad de virkelig beder om er min fortolkning, min mening. Og er det ikke det, vi efterlader? Mænds meninger?

Bør vi ikke spørge: "Hvad siger Gud?" Men hvordan forstår vi, hvad Gud siger? Ser du, når vi begynder at lære at fiske, bygger vi på det, vi ved. Og hvad vi ved, er fortidens fejltagelser. Ser du, religion bruger eisegese for at nå frem til sine doktriner. Og det er alt, hvad vi har kendt, eisegesis, som dybest set sætter dine egne tanker i Bibelen. At få en idé og derefter lede efter noget, der kan bevise det. Og så, hvad der skete undertiden er, at du får folk, der forlader en religion, og de begynder at komme med vanvittige teorier, fordi de bruger de samme teknikker, som de efterlod.

Spørgsmålet bliver, hvad der driver eisegese eller eisegetisk tænkning?

Nå, 2 Peter 3: 5 skriver apostlen om, at han siger: (taler om andre) "efter deres ønske undgår denne kendsgerning dem." "I henhold til deres ønske undgår denne kendsgerning deres opmærksomhed" - så vi kan have en kendsgerning og ignorere den, fordi vi vil ignorere den; fordi vi vil tro på noget, som faktum ikke understøtter.

Hvad driver os? Det kan være frygt, stolthed, et ønske om prominens, vildledt loyalitet - alle negative følelser.

Den anden måde at studere Bibelen på er dog med eksegese. Det er her du lader Bibelen tale for sig selv. Det er drevet af kærlighed i Guds Ånd, og vi vil se, hvorfor vi kan sige det i denne video.

Lad mig først give dig et eksempel på eisegesis. Da jeg udgav en video på Er Jesus Michael the Archangel?, Havde jeg mange mennesker til at argumentere imod. De argumenterede for, at Jesus var Michael Ærkeenglen, og de gjorde det på grund af deres tidligere religiøse overbevisning.

Jehovas Vidner tror for det første at Jesus var Michael i sin førmenneskelige eksistens. Og de ville tage al informationen af ​​videoen, alt det skriftlige bevis, alle ræsonnementerne - de lagde det til side; de ignorerede det. De gav mig et vers, og dette var "bevis". Dette ene vers. Galaterne 4:14, og den lyder: „Og selv om min fysiske tilstand var en prøvelse for dig, behandlede du mig ikke med foragt eller afsky; men du modtog mig som en Guds engel som Kristus Jesus. ”

Hvis du ikke har en økse til at male, ville du bare læse dette for det, der står, og sige "det beviser ikke, at Jesus er en engel". Og hvis du tvivler på det, så lad mig give dig et eksempel. Lad os sige, at jeg gik til et fremmed land, og jeg blev dræbt og havde ingen penge. Jeg var fattig uden sted at bo. Og et venligt par så mig, og de tog mig ind. De fodrede mig, de gav mig et sted at bo, de satte mig på et fly derhjemme. Og jeg kunne sige om det par: ”De var så vidunderlige. De behandlede mig som en lang mistet ven som hans søn. ”

Ingen, der hører mig sige, ville sige: "Åh, en søn og en ven er ækvivalente udtryk." De ville forstå, at jeg starter med en ven og eskalerer til noget af større værdi. Og det er hvad Paulus gør her. Han sagde "som en Guds engel", og så eskalerer han til "som Kristus Jesus selv".

Sandt nok kan det være den anden ting, men hvad har du så der? Du har tvetydighed. Og hvad sker der? Nå, hvis du virkelig vil tro på noget, så vil du se bort fra tvetydigheden. Du vælger den ene fortolkning, der understøtter din tro og ignorerer den anden. Giv det ikke nogen som helst kredit, og ikke se på noget andet, der kan modsige det. Eisegetisk tænkning.

Og i dette tilfælde skønt det sandsynligvis udføres af vildledt loyalitet, sker det med frygt. Frygt, siger jeg, for hvis Jesus ikke er Ærkeenglen Michael, forsvinder hele grundlaget for Jehovas Vidners religion.

Du kan se, uden at der ikke er nogen 1914, og uden 1914, er der ingen sidste dage; og derfor ingen generation til at måle længden af ​​de sidste dage. Og så ingen 1919, som angiveligt er, da det styrende organ blev udnævnt til den trofaste og diskrete slave. Det hele forsvinder, hvis Jesus ikke er Michael Ærkeenglen. Du vil også huske, at den aktuelle forklaring af den trofaste og diskrete slave er, at den blev udnævnt i 1919, men inden dette var der ingen trofast og diskret slave, helt tilbage til Jesu tid. Igen er alt dette baseret på fortolkningen af ​​Daniel kapitel 4, der fører dem til 1914, og som kræver, at de accepterer Jesus, er Michael Ærkeenglen.

Hvorfor? Lad os følge logikken, og den vil vise os, hvor destruktivt voresegetiske ræsonnement kan være i bibelforskning. Vi starter med Apostelgerninger 1: 6, 7.

"Så da de var samlet, spurgte de ham:" Herre, genopretter du Israels rige på dette tidspunkt? " Han sagde til dem: "Det hører ikke jer til at kende de tidspunkter eller årstider, som Faderen har placeret i sin egen jurisdiktion."

I det væsentlige siger han: ”Det hører ikke med dig. Det er for Gud at vide, ikke dig. ” Hvorfor sagde han ikke: ”Se til Daniel; lad læseren bruge dømmekraft ”- for ifølge Jehovas Vidner er det hele der i Daniel?

Det er bare en beregning, som nogen kan køre. De kunne have kørt det bedre end os, fordi de kunne have gået til templet og fået den nøjagtige dato, hvor alt skete. Så hvorfor fortalte han dem ikke bare det? Var han uheldig, vildledende? Forsøgte han at skjule noget for dem, der var der for at spørge?

Ser du, problemet med dette er, at ifølge Jehovas Vidner fik vi lov til at vide dette. Vagttårnet for 1989, 15. marts, side 15, afsnit 17 siger:

„Ved hjælp af“ den trofaste og kloge slave ”hjalp Jehova også sine tjenere med at erkende årtier i forvejen at året 1914 ville markere afslutningen på Gentile Times.“

Hmm med "årtier i forvejen". Så vi fik lov til at kende de ting, “tiderne og årstiderne”, der var inden for Jehovas jurisdiktion ... men det var de ikke.

(Nu forresten ved jeg ikke, om du har bemærket dette, men det sagde, at den trofaste og diskrete slave afslørede dette årtier i forvejen. Men nu siger vi, der var ingen trofast og diskret slave indtil 1919. Det er en anden sag, selvom.)

Okay, hvordan løser vi Apostelgerninger 1: 7, hvis vi er vidner; hvis vi vil støtte 1914? Nå, bogen Ræsonnement fra Skriften, side 205 siger:

”Jesu Kristi apostle indså, at der var meget, de ikke forstod i deres tid. Bibelen viser at der ville være en stor stigning i kendskabet til sandheden i ”endens tid”. Daniel 12: 4. ”

Det er sandt, det viser det. Men hvad er tidspunktet for slutningen? Det er det, der er tilbage for os at antage, at det er vores dag. (Forresten tror jeg en bedre titel for Ræsonnement fra Skriften, ville være Baggrund i Skriften, fordi vi ikke faktisk ræsonnerer fra dem her, indfører vi vores idé i dem. Og vi får se, hvordan det sker.)

Lad os gå tilbage nu og læse Daniel 12: 4.

”Hvad dig angår, Daniel, hold ordene hemmelige, og forsegl bogen indtil endens tid. Mange vil rejse omkring, og den sande viden bliver rigelig. ”

Okay, ser du problemet med det samme? For at dette skal gælde, for at dette strider mod det, der siges i Apostelgerninger 1: 7, må vi først antage, at det taler om endetiden som nu. Det betyder, at vi er nødt til at antage, at dette er tidspunktet for slutningen. Og så er vi nødt til at forklare, hvad "rove om" betyder. Vi er nødt til at forklare som vidner - jeg tager min vidnehue på, selvom jeg ikke længere er et - vi forklarer, at det at vandre omkring betyder at gå omkring i Bibelen. Ikke rent faktisk fysisk omkring. Og den sande viden er alt inklusive ting som Jehova har lagt i sin egen jurisdiktion.

Men det siger det ikke. Det siger ikke, i hvilket omfang denne viden afsløres. Hvor meget af det afsløres. Så der er fortolkning involveret. Der er tvetydighed her. Men for at det skal fungere, skal vi ignorere tvetydigheden, vi er nødt til at trives med den menneskelige fortolkning, der understøtter vores idé.

Nu er vers 4 kun et vers i en større profeti. Kapitel 11 i Daniel er en del af denne profeti, og den diskuterer en slægt af konger. En slægt bliver kongen af ​​Norden, og en anden slægt kongen af ​​syd. Du er også nødt til at acceptere, at denne profeti handler om de sidste dage, fordi det er angivet i dette vers såvel som det 40. vers i kapitel 11. Og du skal anvende dette i 1914. Hvis du nu anvender dette på 1914 - som du skal, for det var da de sidste dage startede - hvad gør du så med Daniel 12: 1? Lad os læse det.

”I løbet af denne tid (tid med et skub mellem kongen af ​​nord og kongen syd) vil Michael rejse sig, den store prins, der står til fordel for dit folk. Og der vil forekomme en tid med nød, sådan som den ikke har fundet sted, siden der blev en nation indtil den tid. Og i løbet af den tid vil dit folk flygte, alle der findes nedskrevet i bogen. ”

Okay, hvis dette skete i 1914, så skal Michael være Jesus. Og "dit folk" - fordi det siger, at dette vil være noget, der påvirker "dit folk" - "dit folk" skal være Jehovas vidner. Det er alt sammen en profeti. Der er ingen kapiteldelinger, ingen versinddelinger. Det er en kontinuerlig skrivning. En kontinuerlig åbenbaring fra den engel til Daniel. Men der stod "i løbet af den tid", så hvis du går tilbage til Daniel 11:40 for at finde ud af, hvad den tid er, når "Michael rejser sig op", står der:

”På slutningens tid vil Sydens konge indgå med ham (den nordlige konge) i et skub, og mod ham vil Nordens konge storme med vogne og ryttere og mange skibe; og han vil komme ind i landene og feje igennem som en flod. ”

Nu begynder problemerne at dukke op. For hvis du læser denne profeti, kan du ikke få den til at strække sig i en sammenhængende rækkefølge i 2,500 år, helt fra Daniels dag og frem til nu. Så du er nødt til at forklare, 'Nå, nogle gange bortfalder kongen af ​​nord og kongen af ​​syd, de forsvinder slags. og derefter århundreder senere dukker de op igen '.

Men kapitel 11 i Daniel siger intet om, at de forsvinder og dukker op igen. Så nu opfinder vi ting. Mere menneskelig fortolkning.

Hvad med Daniel 12:11, 12? Lad os læse det:

”Og fra det tidspunkt, hvor det konstante træk er fjernet, og den modbydelige ting, der forårsager øde, er kommet på plads, vil der være 1,290 dage. "Glad er den, der holder forventning og ankommer til 1335 dage!" "

Okay, nu sidder du også fast med dette, for hvis det starter i 1914, så begynder du at tælle fra 1914, de 1,290 dage, og derefter tilføjer du de 1,335 dage. Hvilke begivenheder af betydning skete der i disse år?

Husk, Daniel 12: 6 har englen, der beskriver alt dette som "vidunderlige ting". Og hvad finder vi på som vidner, eller hvad kom vi på?

I 1922, i Cedar Point, Ohio, var der en konferencetale, der markerede de 1,290 dage. Og så i 1926 var der en anden række konventstaler og en række bøger, der blev udgivet. Og det markerer den der "holder forventning om at nå frem til de 1,335 dage."

Tal om en fantastisk underdrivelse! Det er bare fjollet. Og det var dumt på det tidspunkt, selv når jeg var fuldt involveret og troede. Jeg ville klø mig i hovedet på disse ting og sige: "Nå, vi har ikke det rigtige." Og jeg ville bare vente.

Nu kan jeg se, hvorfor vi ikke havde det rigtigt. Så vi skal se på dette igen. Vi vil se på det eksegetisk. Ville lade Jehova fortælle os, hvad han mener. Og hvordan gør vi det?

Først opgiver vi de gamle metoder. Vi ved, at vi vil tro på det, vi vil tro. Det så vi lige i Peter, ikke? Sådan fungerer det menneskelige sind. Vi vil tro på det, vi vil tro. Spørgsmålet er: “Hvis vi kun tror på det, vi vil tro, hvordan sørger vi for, at vi tror på sandheden og ikke noget bedrag?

Nå, 2 Thessalonians 2: 9, 10 siger:

“Men den lovløse er til stede ved Satans operation med al kraftfuldt arbejde og løgnagtige tegn og vidundere og ethvert uretfærdigt bedrag for dem, der går under, som en gengældelse, fordi de ikke accepterede kærlighed til sandheden for at de kunne være gemt. ”

Så hvis du vil undgå at blive bedraget, skal du elske sandheden. Og det er den første regel. Vi er nødt til at elske sandheden. Det er ikke altid så let. Ser du, dette er en binær ting. Bemærk, at de, der ikke accepterer kærligheden til sandheden, går til grunde. Så det er enten liv eller død. Det er at elske sandheden eller dø. Nu er sandheden ofte ubelejlig. Selv smertefuld. Hvad hvis det viser dig, at du har spildt dit liv? Det har du selvfølgelig ikke. Du har udsigten til uendeligt liv, evigt liv. Så ja, måske brugte du de sidste 40, 50 eller 60 år på at tro på ting, der ikke var sande. At du kunne bruge meget mere fordelagtigt. Så du har brugt så meget af dit liv. Så meget af et uendeligt liv. Faktisk er det ikke engang nøjagtigt, for det betyder, at der er en foranstaltning. Men med uendelig er der ikke. Så det, vi har spildt, er uden betydning i forhold til det, vi har opnået. Vi har fået et bedre greb om det evige liv.

Jesus sagde, "sandheden vil frigøre dig"; for disse ord er absolut garanteret at være sande. Men da han sagde det, talte han om sine ord. Ved at forblive i hans ord, vil vi blive frigivet.

Okay, så den første ting er at elske sandheden. Den anden regel er at tænke kritisk. Ret? 1 John 4: 1 siger:

"Elskede dem, tror ikke alle inspireret udtryk, men teste de inspirerede udtryk til at se, om de stammer med Gud, fordi mange falske profeter er gået ud i verden."

Dette er ikke et forslag. Dette er en befaling fra Gud. Gud beder os om at teste ethvert udtryk, der er inspireret. Nu betyder det ikke, at kun inspirerede udtryk skal testes. Virkelig, hvis jeg kommer sammen og siger til dig, "Dette er hvad dette bibelvers betyder". Jeg taler et inspireret udtryk. Er inspirationen fra Guds ånd eller verdens ånd? Eller Satans ånd? Eller min egen ånd?

Du er nødt til at teste det inspirerede udtryk. Ellers vil du tro falske profeter. Nu vil en falsk profet udfordre dig for dette. Han vil sige, ”NEJ! INGEN! INGEN! Uafhængig tænkning, dårlig, dårlig! Uafhængig tænkning. ” Og han vil sidestille det med Jehova. Vi søger vores egne tanker om ting, og vi er uafhængige af Gud.

Men det er ikke tilfældet. Uafhængig tænkning er virkelig kritisk tænkning, og vi er befalet at engagere os i den. Jehova siger, 'tænk kritisk' - "test det inspirerede udtryk".

Okay, regelnummer 3. Hvis vi virkelig lærer, hvad Bibelen har at sige, har vi det at rydde vores sind.

Nu er dette udfordrende. Ser du, vi er fulde af forforståelser og bias og tidligere holdte fortolkninger, som vi mener er sandhed. Og så går vi ofte i studiet og tænker ”Okay, nu er der en sandhed, men hvor står det der?” Eller: "Hvordan kan jeg bevise det?"

Vi er nødt til at stoppe det. Vi er nødt til at fjerne alle tanker om tidligere "sandheder" fra vores sind. Vi skal gå ind i Bibelen, rene. En ren skifer. Og vi vil lade det fortælle os, hvad sandheden er. På den måde bliver vi ikke afvigende.

Vi har nok til at begynde med, så er du klar? Okay, her går vi.

Vi skal se på englens profeti til Daniel, som vi lige har analyseret eisegetisk. Vi vil se eksegetisk på det.

Annullerer Daniel 12: 4 Jesu ord til apostlene i Apostelgerninger 1: 7?

Okay, det første værktøj, vi har i vores værktøjssæt, er kontekstuel harmoni. Så sammenhængen skal altid harmonere. Så når vi læser i Daniel 12: 4, ”Hvad dig angår, Daniel, og forsegl bogen indtil endens tid. Mange vil køre rundt, og den sande viden bliver rigelig. ”, Finder vi tvetydighed. Vi ved ikke, hvad det betyder. Det kan betyde en af ​​to ting eller mere. Så for at nå frem til en forståelse skal vi fortolke. Nej, ingen menneskelig fortolkning! Tvetydighed er ikke bevis. Et tvetydigt skriftsted kan tjene til at afklare noget, når vi først har fastslået sandheden. Det kan tilføje mening til noget, når du først har etableret sandheden et andet sted og løst tvetydigheden

Jeremias 17: 9 fortæller os: „Hjertet er mere forræderisk end noget andet og er desperat. Hvem kan vide det? ”

Okay, hvordan gælder det? Hvis du har en ven, der viser sig at være en forræder, men du ikke kan slippe af med ham - måske er han et familiemedlem - hvad gør du? Du er altid forsigtig med at han måske forråder dig. Hvad laver du? Kan ikke slippe af med ham. Kan ikke rive vores hjerte ud af brystet.

Du ser ham som en høge! Så når det kommer til vores hjerte, ser vi det som en høge. Når som helst vi læser et vers, hvis vi begynder at være tilbøjelige til menneskelig fortolkning, handler vores hjerte forræderisk. Vi er nødt til at kæmpe imod det.

Vi ser på konteksten. Daniel 12: 1 - lad os starte med det.

”I løbet af denne tid vil Michael rejse sig, den store prins, der står for dit folks vegne. Og der vil forekomme en tid med nød, sådan som den ikke har fundet sted, siden der blev en nation indtil den tid. Og i løbet af den tid vil dit folk flygte, alle der findes nedskrevet i bogen. ”

Okay, “dit folk”. Hvem er ”dit folk”? Nu kommer vi til vores andet værktøj: Historisk perspektiv.

Sæt dig selv i Daniels sind. Daniel står der, englen taler til ham. Og englen siger, at ”den store prins Michael vil stå op for“ dit folks ”” “Åh ja, det må være Jehovas vidner,” siger Daniel. Jeg tror ikke det. Han tænker, ”Jøderne, mit folk, jøderne. Jeg ved nu, at Ærkeenglen Michael er prinsen, der står på vegne af jøderne. Og vil stå i en fremtidig tid, men der vil være en frygtelig nødstid. ”

Du kan forestille dig, hvordan det kunne have påvirket ham, fordi han lige havde set den værste trængsel, de nogensinde havde lidt. Jerusalem blev ødelagt; templet blev ødelagt; hele nationen blev affolket, ført til slaveri i Babylon. Hvordan kunne noget være værre end det? Og alligevel siger englen: "Ja, de vil være noget værre end det."

Så det var noget, der blev anvendt på Israel. Så vi leder efter en tid på slutningen, der påvirker Israel. Okay, hvornår skete det? Denne profeti siger ikke, hvornår det sker. Men vi kommer til værktøj nummer 3: Skriftlig harmoni.

Vi må se andre steder i Bibelen for at finde ud af, hvad Daniel tænker, eller hvad Daniel får at vide. Hvis vi går til Matthew 24: 21, 22, læser vi meget lignende ord, som vi lige har læst. Dette taler Jesus nu om:

”For da vil der være stor trængsel (stor nød) Sådan som ikke har fundet sted siden verdens begyndelse (siden der var en nation) indtil nu, nej eller vil forekomme igen. Faktisk, medmindre disse dage blev forkortet, ville intet kød blive frelst; men på grund af de udvalgte bliver disse dage forkortet. ”

Nogle af dine mennesker vil flygte, dem, der er skrevet ned i bogen. Ser du ligheden? Er du i tvivl?

Mattæus 24:15. Her finder vi faktisk Jesus fortæller os: "Når du ser det modbydelige, der forårsager øde, som profeten Daniel taler om, står du på et hellig sted (lad læseren bruge dømmekraft)." Hvor meget mere klart skal det være for, at vi kan se, at disse to er parallelle konti? Jesus taler om ødelæggelsen af ​​Jerusalem. Det samme som englen sagde til Daniel.

Englen sagde ikke noget om en sekundær opfyldelse. Og Jesus siger ikke noget om en sekundær opfyldelse. Nu kommer vi til det næste værktøj i vores arsenal, Referencemateriale.

Jeg taler ikke om fortolkende vejledninger som organisationens publikationer. Vi ønsker ikke at følge mænd. Vi vil ikke have mænds meninger. Vi ønsker fakta. En af de ting, jeg bruger, er BibleHub.com. Jeg bruger også Watchtower Library. Det er meget nyttigt, og jeg viser dig hvorfor.

Lad os se, hvordan vi kan bruge bibelhjælpemidler som 'Watchtower Library og BibleHub og andre, der er tilgængelige på Internettet, såsom BibleGateway til at forstå, hvad Bibelen virkelig fortæller os om ethvert emne. I dette tilfælde vil vi fortsætte vores diskussion af, hvad Bibelen siger i Daniel kapitel 12. Vi går videre til andet vers, og det lyder:

"Og mange af dem, der sover i jordens støv, vågner op, nogle til evigt liv og andre til skændsel og til evig foragt."

Så vi tænker måske, 'ja, dette taler om en opstandelse, er det ikke?'

Men hvis det er tilfældet, da vi allerede har besluttet baseret på vers 1 og på vers 4, at dette er de sidste dage i den jødiske tingenes ordning, er vi nødt til at se efter en opstandelse i den tid. Ikke kun de retfærdige til evigt liv, men andres opstandelse til skændsel og evig foragt. Og historisk set - fordi du husker det historiske perspektiv som en af ​​de ting, vi leder efter - historisk set, er der ingen beviser for, at noget sådant opstod.

Så med det i tankerne vil vi igen få Bibelens synspunkt. Hvordan finder vi ud af, hvad der menes her?

Nå, det anvendte ord er "vågn op". Så måske kunne vi finde noget der. Hvis vi skriver "kølvandet", og vi bare lægger en stjerne foran den, og bag den, og det vil få enhver forekomst af "kølvandet", "vågen", "vække" osv. Og jeg kan godt lide Reference Bibel mere end den anden, så vi går med Henvisning. Og lad os bare scanne igennem og se, hvad vi finder. (Jeg springer videre. Jeg stopper ikke ved enhver begivenhed på grund af tidsbegrænsninger.) Men selvfølgelig ville du scanne igennem hvert vers.

Romerne 13:11 siger her: "Gør det også, fordi I kender årstiden, at det allerede er timen for jer at vågne fra søvn, for nu er vores frelse nærmere end på det tidspunkt, hvor vi blev troende."

Så tydeligvis er det en følelse af at "vågne op" fra søvn. Han taler naturligvis ikke om bogstavelig søvn, men sover i åndelig forstand. Og denne er faktisk en fremragende. Efeserne 5:14: "Derfor siger han:" Vågn op, sovende, og stå op fra de døde, og Kristus skal skinne over dig. ""

Han taler tydeligvis ikke om den bogstavelige opstandelse her. Men død i åndelig forstand eller sovende i åndelig forstand og nu vågen i åndelig forstand. En anden ting, vi kan gøre, er at prøve ordet "død". Og der er mange henvisninger til det her. Igen, hvis vi virkelig vil forstå Bibelen, skal vi tage os tid til at kigge. Og straks kommer vi over denne i Mattæus 8:22. Jesus sagde til ham: "Bliv ved med at følge mig, og lad de døde begrave deres døde."

Det er klart, at en død ikke kan begrave en død i bogstavelig forstand. Men den der er åndeligt død kunne virkelig begrave en bogstavelig død person. Og Jesus siger: 'Følg mig ... vis interesse for ånden og ikke bekymre dig om ting, som de døde kan tage sig af, dem der ikke er interesseret i ånden.'

Så med det i tankerne kan vi gå tilbage til Daniel 12: 2, og hvis du tænker over det, på det tidspunkt, hvor denne ødelæggelse fandt sted i det første århundrede, hvad skete der så? Folk vågnede. Nogle til det evige liv. Apostlerne og de kristne vågnede for eksempel til det evige liv. Men andre, som troede, at de var udvalgt af Gud, vågnede de op, men ikke til livet, men til evig foragt og bebrejdelse, fordi de modsatte Jesus. De vendte sig imod ham.

Lad os gå videre til næste vers, 3: Og her er det.

"Og dem, der har indsigt, vil skinne lige så klart som himmelens vidder og dem, der bringer de mange til retfærdighed som stjernerne, for evigt og evigt."

Igen, hvornår skete det? Skete det virkelig i det 19. århundrede? Med mænd som Nelson Barbour og CT Russell? Eller i det tidlige 20. århundrede med mænd som Rutherford? Vi er interesserede i den tid, der falder sammen med ødelæggelsen af ​​Jerusalem, for alt dette er en profeti. Hvad skete der før den nødstid, som englen talte om? Hvis du ser på Johannes 1: 4, taler han om Jesus Kristus, og han siger: "Ved hjælp af ham var livet, og livet var menneskers lys." Og vi fortsætter, "og lyset skinner i mørket, men mørket har ikke overvældet det." Vers 9 siger, “det sande lys, der giver lys til enhver slags mennesker, var ved at komme til verden. Så det lys var naturligvis Jesus Kristus.

Vi kan se på en parallel af dette, hvis vi henvender os til BibleHub og derefter går til Johannes 1: 9. Vi ser de parallelle versioner her. Lad mig gøre dette lidt større. "En der er det sande lys, der giver lys til alle, der kommer til verden"? Fra Berean-studiebibelen, “Det sande lys, der giver lys til ethvert menneske, kom til verden.”

Du vil bemærke, at organisationen kan lide at begrænse ting, så de siger "enhver slags mand." Men lad os se på, hvad interlinjæren siger herovre. Der står simpelthen ”hver mand”. Så "enhver slags mennesker" er en forudindtaget gengivelse. Og dette bringer noget andet i tankerne: Mens bibelsk biblioteket, Watchtower-biblioteket, er meget nyttigt til at finde ting, er det altid godt, når du først finder et vers, at krydstjekke det i andre oversættelser og især i BibleHub.

Okay, så af Jesus med verdens lys, forlod han. Var der ekstra lys? Nå, jeg huskede noget, og jeg kunne ikke nøjagtigt huske hele sætningen eller verset, og jeg kunne heller ikke huske, hvor det var, men jeg huskede, at det havde ordene "værker" og "større", så jeg trådte ind i dem, og jeg stødte på denne henvisning her i Johannes 14:12. Husk nu, fra de ting, vi bruger, en af ​​vores regler, er at altid finde skriftlig harmoni. Så her har du et vers, der siger, ”Sandelig siger jeg dig, den, som udøver tro på mig, at man også vil udføre de gerninger, som jeg gør; og han vil udføre større gerninger end disse, fordi jeg går min vej til Faderen. ”

Så mens Jesus var lyset, gjorde hans disciple større gerninger end ham, fordi han gik sin vej til Faderen og sendte dem den Hellige Ånd og derfor ikke en mand, men mange mænd spredte sig omkring det lys, der var stærkt. Så hvis vi går tilbage til Daniel i lyset af det, vi lige har læst - og husker, at alt dette skete i den tidsperiode, der betragtes som de sidste dage - de, der har indsigt - det vil være de kristne - vil skinne strålende som vidderne himmel. De skinnede så klart, at en tredjedel af verden i dag er kristen.

Så det ser ud til at passe ganske pænt. Lad os gå til næste vers, 4:

”Hvad dig, Daniel, hold ordet hemmeligt, og forsegl bogen indtil endens tid. Mange vil rejse omkring, og den sande viden bliver rigelig. ”

Okay, så snarere end at fortolke, hvad passer med den tidsperiode, vi allerede har etableret, er i spil? Nå, rejste mange omkring? De kristne gik godt overalt. De spreder den gode nyhed over hele verden. For eksempel talte Jesus i den profeti, vi netop har talt om, hvor han forudsiger ødelæggelsen af ​​Jerusalem, i verset lige før han forudsiger denne ødelæggelse, siger han, “Og denne gode nyhed om riget vil blive forkyndt alle de beboede jorden til et vidnesbyrd for alle nationerne, og så vil enden komme. ”

Nu i forbindelse med dette, hvilken ende taler han om? Han er lige ved at tale om afslutningen på den jødiske tingenes ordning, så det ville følge, at den gode nyhed ville blive forkyndt på hele den beboede jord, før den ende kom. Skete det?

Den kolossensbog, der blev skrevet før Jerusalem blev ødelagt, har denne lille åbenbaring fra apostelen Paulus. Han siger i vers 21 i kapitel 1:

”I, der engang var fremmede og fjender, fordi jeres sind var på en ugudelig værk, har han nu forsonet ved hjælp af ens kødelige legeme gennem hans død for at præsentere jer hellig og ulastelig og åben for ingen beskyldning for ham - 23 forudsatte naturligvis, at du fortsætter i troen, etableret på grundvolden og standhaftig, ikke bliver flyttet væk fra håbet om den gode nyhed, som du hørte, og som blev forkyndt i hele skabelsen under himlen. Af denne gode nyhed blev jeg, Paulus, minister. ”

Selvfølgelig blev det ikke forkyndt på det tidspunkt i Kina. Det blev ikke forkyndt for aztekerne. Men Paulus taler om verden, som han kendte den, og så gælder dette inden for den sammenhæng, og den blev forkyndt i hele skabelsen, der er under himlen, og derfor blev Mattæus 24:14 opfyldt.

I betragtning af at, hvis vi vender tilbage til Daniel 12: 4, 'siger det, at mange vil bevæge sig rundt', og det gjorde de kristne; og den sande viden bliver rigelig. Okay, hvad mener han med 'den sande viden bliver rigelig'.

Igen leder vi efter skriftlig harmoni. Hvad skete der i det første århundrede?

Så vi behøver ikke engang at gå uden for Kolossensernes bog for at få svaret. Det siger:

”Den hellige hemmelighed, der var skjult for de tidligere systemers ting og for de tidligere generationer. Men nu er det blevet åbenbaret for hans hellige, for hvem Gud har glædet sig at gøre bekendt blandt nationerne den herlige rigdom af denne hellige hemmelighed, som er Kristus i forening med jer, håbet om hans herlighed. ” (Kol 1:26, 27)

Så der var en hellig hemmelighed - det var sand viden, men det var en hemmelighed - og den var skjult for tidligere generationer og tidligere tingsystemer, men nu i den kristne æra blev den åbenbaret, og den blev manifesteret blandt de nationer. Så igen har vi en meget let at etablere opfyldelse af Daniel 12: 4. Det er meget mere troværdigt at tro, at omgangen var bogstaveligt talt omkring med forkyndelsesarbejdet, og den sande viden, der blev rigelig, var den, der blev åbenbaret af kristne for verden, end at tro, at dette vedrører Jehovas Vidner, der vandrede omkring i Bibelen og komme op med læren fra 1914.

Okay, nu, så kommer vi til de problematiske skrifter; men er de virkelig problematiske nu, hvor vi har brugt eksegese og lad Bibelen tale for sig selv?

Lad os for eksempel gå til 11 og 12. Så lad os først gå til 11. Dette er den, som vi troede var opfyldt i forsamlinger i 1922 i Cedar Point, Ohio. Det siger:

”Og fra det tidspunkt, hvor den konstante funktion er fjernet, og den modbydelige ting, der forårsager øde, er blevet sat på plads, vil der være 1290 dage. Lykkelig er den, der holder forventning, og som ankommer til de 1,335 dage. ”

Inden vi går ind i dette, lad os endnu en gang fastslå, at vi taler om begivenheder, der fandt sted i det første århundrede og havde at gøre med ødelæggelsen af ​​Jerusalem, tidspunktet for afslutningen på den jødiske tingenes ordning. Derfor er den nøjagtige opfyldelse af dette af akademisk interesse for os, men det var af vital interesse for dem. At de forstod det korrekt, var det, der tællede. At vi forstår det korrekt, når vi ser 2000 år tilbage og forsøger at finde ud af, hvilke historiske begivenheder der fandt sted, og hvornår og hvor længe de var, er mindre kritisk.

Ikke desto mindre kan vi fastslå, at den modbydelige ting havde at gøre med romerne, der angreb Jerusalem i 66. Vi ved, at det fandt sted, fordi Jesus talte om det i Mattæus 24:15, som vi allerede har læst. Når de så det modbydelige, blev de bedt om at flygte. Og i 66 belejrede det modbydelige tempel templet, forberedte templets porte, det hellige sted til at invadere den hellige by, og derefter flygtede romerne og gav de kristne mulighed for at forlade. I 70 kom Titus tilbage, general Titus, og han ødelagde byen og hele Judæa og dræbte alle undtagen et lille antal; hvis hukommelse tjener noget som 70 eller 80 tusind blev taget til slaveri for at dø i Rom. Og hvis du går til Rom, vil du se Titusbuen, der skildrer den sejr, og de tror, ​​at det romerske Colosseum blev bygget af disse. Så de døde i fangenskab.

I det væsentlige blev Israels nation udslettet. Den eneste grund til, at der stadig er jøder, er fordi mange jøder boede uden for nationen steder som Babylon og Korinth, osv., Men nationen selv var væk. Den værste katastrofe nogensinde, der har ramt dem. Det var dog ikke alt væk i 70, fordi fæstningen i Masada var et holdout. Historikere mener, at belejringen af ​​Masada fandt sted i 73 eller 74 CE. Igen kan vi ikke være specifikke, fordi der er gået meget tid. Hvad der er vigtigt er, at de kristne i deres tid kunne vide nøjagtigt, hvad der skete, fordi de levede det. Så hvis du tager, ah, hvis du foretager en beregning af måneår fra 66 til 73 e.Kr., ser du på omkring 7 måneår. Hvis du foretager en beregning på 1,290 dage og 1,335, får du lidt mere end syv år i optælling. Så 1,290 kunne være fra denne første belejring Cestius Gallus til belejringen af ​​Titus. Og så fra Titus indtil ødelæggelsen ved Masada kunne være de 1,335 dage. Jeg siger ikke, at dette er korrekt. Dette er ikke en fortolkning. Dette er en mulighed, en spekulation. Igen, betyder det noget for os? Nej, fordi dette ikke gælder for os, men det er interessant, at hvis du ser på det fra deres perspektiv, passer det ikke. Men hvad der er vigtigt for os at forstå, findes i vers 5 til 7 i samme kapitel.

”Så kiggede jeg, Daniel, og så to andre stå der, den ene på denne bredde af strømmen og den ene på den anden bredde af strømmen. Så sagde en til den mand, der var klædt i linned, der var oppe over vandstrømmen: "Hvor længe vil det vare til slutningen af ​​disse vidunderlige ting?" Så hørte jeg manden klædt i linned, der var oppe over vandet af strømmen, da han hævede sin højre hånd og sin venstre hånd til himlen og svor ved den, der lever for evigt: ”Det vil være i en bestemt tid, bestemte tider og en halv tid. Så snart den brast i stykker af det hellige folks magt slutter, kommer alle disse ting til deres slut. ”” (Da 12: 5-7)

Som Jehovas Vidner og andre religioner hævder - faktisk ganske få hævder dette - er der en sekundær anvendelse af disse ord på tidspunktet for afslutningen af ​​den kristne tingenes ordning eller verdens tingenes ordning.

Men læg mærke til, det står her, at det hellige folk er "knust i stykker". Hvis du tager en vase og smider den ned og knuser den i stykker, bryder du den i så mange fragmenter, at den ikke kan sættes sammen igen. Det er hele betydningen af ​​sætningen "at strejke i stykker".

Det hellige folk, det vil sige de udvalgte, Kristi salvede, knuses ikke i stykker. Faktisk siger Mattæus 24:31, at de er taget, samlet af englene. Så før Harmageddon kommer, før den Almægtiges store kamp kommer, tages de udvalgte væk. Så hvad kan dette muligvis betyde? Nå, igen vender vi tilbage til det historiske perspektiv. Daniel lytter til disse engle, der taler, og så løfter denne mand over strømmen sin venstre hånd og sin højre hånd og sværger ved himlen; siger, at det vil være et bestemt tidspunkt, bestemte tidspunkter og en halv tid. Okay, godt, det igen kunne gælde fra 66 til 70, det drejede sig om et tre-og-et-halv-år-tidsrum. Det kunne være applikationen.

Men hvad der er vigtigt for os at forstå, er at de var et hellig folk. For Daniel var der ingen anden nation på jorden, der var udvalgt af Gud; reddet af Gud; reddet ud af Egypten; var de hellige eller udvalgte eller udråbte, adskilte - det er hvad hellig betyder - for Gud. Selv når de var frafaldne, selv når de gjorde ondt, var de stadig Guds folk, og han behandlede dem som sit folk, og han straffede dem som sit folk, og som hans hellige folk kom der en tid, hvor han til sidst havde fået nok , og han knuste deres magt i stykker. Det var væk. Nationen blev udryddet. Og hvad siger den mand, der står over vandet?

Han siger, når det sker, "vil alle disse ting være færdige". Alle de ting, vi lige har læst om ... hele profetien ... konge i nord ... kongen i syd, alt det vi lige har læst om, slutter, når det hellige folks magt knuses. Der kan derfor ikke være nogen sekundær anvendelse. Det er ret klart, og det er her, vi kommer med eksegese. Vi får klarhed. Vi fjerner tvetydighed. Vi undgår tåbelige fortolkninger som Cedar Point, Ohio-forsamlingen i 1922, som en opfyldelse af, hvad manden siger her er fantastiske ting.

Okay, lad os sammenfatte. Vi ved fra vores tidligere videoer og forskning, at Jesus ikke er en engel og især ikke Ærkeenglen Michael. Intet i det, vi lige har studeret, understøtter denne idé, så der er ingen grund til at ændre vores synspunkt på det. Vi ved, at Ærkeenglen Michael blev tildelt Israel. Vi ved også, at en tid med nød kom over Israel i det første århundrede. Der er historisk forskning for at bekræfte det, og det var også præcis det, Jesus talte om. Vi ved, at det hellige folk er knust, og alle disse ting blev opfyldt. Og vi ved, at de er opfyldt fuldstændigt på det tidspunkt. Englen tillader ikke efterfølgende begivenheder, nogen sekundær anvendelse eller opfyldelse.

Derfor sluttede linjen mellem kongerne i nord og kongerne i syd i det første århundrede. I det mindste sluttede anvendelsen af ​​Daniels profeti til dem i det første århundrede. Så hvad med os? Er vi i slutningens tid? Hvad med Mattæus 24, krige, hungersnød, pest, generationen, Kristi nærværelse. Vi ser på det i vores næste video. Men igen ved hjælp af eksegese. Ingen forudgående forestillinger. Vi lader Bibelen tale til os. Tak fordi du så med. Glem ikke at abonnere.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
    17
    0
    Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
    ()
    x