Tapahtuivatko ne? Oliko he alkuperältään yliluonnollisia? Onko olemassa mitään Raamatun ulkopuolista näyttöä?

esittely

Kun luemme tapahtumia, jotka on kirjattu tapahtuneiksi Jeesuksen kuoleman päivänä, mielessämme saattaa esiintyä useita kysymyksiä.

 • Onko niitä todella tapahtunut?
 • Oliko ne luonnollista vai yliluonnollista?
 • Onko olemassa mitään Raamatun ulkopuolisia todisteita niiden esiintymisestä?

Seuraava artikkeli esittää tekijän käytettävissä olevat todisteet, jotta lukija voi tehdä oman tietoisen päätöksen.

Evankeliumin tilit

Seuraavat Matthew 27: n evankeliumin tilit: 45-54, Mark 15: 33-39 ja Luke 23: 44-48 tallentavat seuraavat tapahtumat:

 • Pimeys koko maassa 3 tuntia, 6: n välilläth tunti ja 9th (Keskipäivästä 3pm)
  • Matthew 27: 45
  • Ground 15: 33
  • Luke 23: 44 - auringonvalo epäonnistui
 • Jeesuksen kuolema 9: n ympärilläth
  • Matthew 27: 46-50
  • Ground 15: 34-37
  • Luke 23: 46
 • Pyhäkön verho vuokrataan kahtena - Jeesuksen kuoleman aikaan
  • Matthew 27: 51
  • Ground 15: 38
  • Luke 23: 45b
 • Vahva maanjäristys - Jeesuksen kuoleman aikaan.
  • Matthew 27: 51 - rock-massat jaettiin.
 • Pyhien kasvattaminen
  • Matthew 27: 52-53 - haudat avattiin, nukkuneet pyhät nostettiin ylös.
 • Roomalainen Centurion julistaa 'tämä mies oli Jumalan Poika' maanjäristyksen ja muiden tapahtumien seurauksena.
  • Matthew 27: 54
  • Ground 15: 39
  • Luke 23: 47

 

Tutkitaanpa vain näitä tapahtumia lyhyesti.

Pimeys 3 tuntia

Mikä voisi johtua tästä? Minkä tahansa tämän tapahtuman piti olla luonteeltaan yliluonnollista. Kuinka niin?

 • Auringonpimennyksiä ei voida fyysisesti tapahtua pääsiäisenä kuun sijainnin vuoksi. Pääsiäisenä täysikuu on maapallon kaukana puolella aurinkoa, joten sitä ei voi varjottaa.
 • Lisäksi auringonpimennys kestää vain minuutteja (yleensä 2-3 minuuttia, äärimmäisissä tapauksissa noin 7 minuuttia) eikä 3 tuntia.
 • Myrskyt tekevät auringosta harvoin epäonnistumisen (Luken mukaan) tuomalla tehokkaasti yöaikaa. Jos pimeys kestää, pimeys kestää yleensä minuutteja eikä 3-tunteja. Lokiuunta voi tehdä päivästä muuttuvan yöksi, mutta ilmiön mekaniikka (25mph tuulet ja hiekka) vaikeuttaa ylläpitämistä pitkään.[I] Jopa nämä harvinaiset tapahtumat ovat uutisarvoisia esineitä tänään. Vielä tärkeämpää on, että missään tilissä ei mainita minkäänlaista väkivaltaista myrskyä tai vesimyrskyä tai muunlaista myrskyä. Kirjailijat ja todistajat olisivat tunteneet kaikki nämä säätyypit, mutta eivät ole kuitenkaan voineet mainita sitä. Siksi on pieni mahdollisuus, että se on erittäin vaikea myrsky, mutta ajoituksen sattuma eliminoi sen olevan mahdollisuus luonnonilmiö.
 • Ei ole todisteita tulivuorenpurkauksen pilvestä. Tällaisesta tapahtumasta ei ole fyysisiä todisteita tai todistajien kirjallisia todisteita. Myöskään evankeliumin tilien kuvaukset eivät vastaa tulivuorenpurkauksen tuloksia.
 • Sellaisten sattumien sattuma, jotka aiheuttavat pimeyden niin, että 'auringonvalo epäonnistuu', ja samalla kyetä aloittamaan tarkalleen aikaan, jolloin Jeesukseen kohdistui isku ja hävisi yhtäkkiä Jeesuksen voimassaolon päättyessä. Jopa jonkin outon, tuntemattoman tai harvinaisen vakavan fyysisen ja luonnollisen tapahtuman tapahtuessa pimeyden aikaansaamiseksi, ajoitus ja kesto eivät voi olla sattumaa. Sen piti olla yliluonnollista, tarkoittamalla Jumalan tai enkelien suorittamaa hänen ohjaustaan.

Voimakas maanjäristys

Se ei ollut vain vapina, se oli tarpeeksi vahva jakamaan avoimet kalkkikivemämassat. Myös sen esiintymisajankohta tapahtui Jeesuksen päättyessä tai välittömästi sen jälkeen.

Pyhäkköverho vuokrataan kahdeksi

Ei ole tiedossa kuinka paksua verho oli. Rabbiinisen perinteen perusteella on annettu erilaisia ​​arvioita jalasta (12 tuumaa), 4-6 tuumaa tai 1 tuumaa. Kuitenkin jopa 1 tuuma[Ii] kudottu vuohen karvasta valmistettu verho olisi erittäin vahva ja tarvitsisi huomattavaa voimaa (paljon enemmän kuin miehet pystyvät) aiheuttamaan sen vuokraamisen kahtia ylhäältä alas, kuten pyhissä kirjoituksissa kuvataan.

Pyhien kasvattaminen

Tämän kohdan tekstistä johtuen on vaikea olla varma siitä, tapahtuiko ylösnousemus vai johtuivatko maanjäristyksen avaamat hautat jotkut ruumista ja luurankoja tai nostettiinvat haudasta.

Onko Jeesuksen kuoleman hetkellä tapahtunut todellinen ylösnousemus?

Pyhät kirjoitukset eivät ole niin selkeitä tästä aiheesta. Matthew 27: 52-53 -kohdan kohta on vaikea ymmärtää. Yleinen käsitys on, että oli

 1. kirjaimellinen ylösnousemus
 2. tai, että tapahtuneesta maanjäristyksestä johtuva fyysinen mullistus antoi vaikutelman ruumiista tai luurankoista, jotka heitettiin haudoista, ehkä jotkut ”istuen” ylösnousemuksesta.

Vastustetut väitteet

 1. Miksi ei ole muuta kontekstuaalista historiallista tai pyhien kirjoitusten viitettä siitä, keitä nämä pyhät olivat, jotka ylösnoussivat? Kaiken tämän jälkeen olisi varmasti hämmästyttänyt Jerusalemin väestöä ja Jeesuksen opetuslapsia.
 2. Vaihtoehdon (b) yhteisymmärryksellä ei ole merkitystä ajatellessaan, että v53: ssä nämä ruumis tai luurankot menevät pyhään kaupunkiin Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.

Valitettavasti tähän 'ylösnousemukseen', jos se on yksi, ei viitata missään muussa evankeliumissa, joten meillä ei ole lisätietoja, jotka auttaisivat meitä ymmärtämään tarkalleen mitä tapahtui.

Perusteita asiayhteyteen ja muihin evankeliumiin tallennettuihin tapahtumiin, mahdollinen lisäselvitys voi olla seuraava:

Kreikan tekstin kirjallinen käännös kuuluu Ja haudat avattiin, ja monet nukkuneiden pyhien (pyhien) ruhot nousivat esiin 53 Ja menneet ulos haudoista hänen ylösnousemuksensa jälkeen, he menivät pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monille. "

Ehkä loogisin käsitys olisi Ja haudat avattiin [maanjäristyksen]" viitaten juuri tapahtuneeseen maanjäristykseen (ja täydentäen edellisen jakeen kuvausta).

Tili jatkuu sitten:

"Ja monet pyhistä [viitaten apostoleihin] jotka olivat nukahtaneet [fyysisesti pitäen valppautta Jeesuksen haudan ulkopuolella] sitten nousi ja mennyt ulos [alueen] haudat hänen ylösnousemuksensa jälkeen [Jeesus] he tulivat pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monille [todistamaan ylösnousemuksesta]. ”

Yleisen ylösnousemuksen jälkeen pystymme selvittämään todellisen vastauksen tapahtuneeseen.

Joonan merkki

Matthew 12: 39, Matthew 16: 4 ja Luke 11: 29 kuvaavat Jeesusta sanomalla, että ”paha ja aviorikos sukupolvi etsii edelleen merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin profeetan Joʹnahin merkki. Sillä aivan kuin Joʹnah oli valtavan kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin Ihmisen Poika tulee olemaan maan sydämessä kolme päivää ja kolme yötä ”. Katso myös Matthew 16: 21, Matthew 17: 23 ja Luke 24: 46.

Monet ovat hämmästyneitä siitä, miten tämä toteutettiin. Seuraava taulukko näyttää mahdollisen selityksen yllä esitettyihin pyhiin kirjoituksiin tallennettujen tapahtumien perusteella.

Perinteinen ymmärrys Vaihtoehtoinen ymmärtäminen Päivä Tapahtumat
Perjantai - pimeys \ yö (keskipäivä - viisitoista) Pääsiäinen (Nisan 14) Jeesus iski keskipäivän ympäri (6th Tuntia) ja kuolee ennen 3pm (9th tunnin)
Perjantai - päivä (6am - 6pm) Perjantai - päivä (3pm - 6pm) Pääsiäinen (Nisan 14) Jeesus haudattiin
Perjantai - ilta (6pm - 6am) Perjantai - ilta (6pm - 6am) Suuri sapatti - 7th Viikonpäivä Opiskelijat ja naiset lepäävät sapattia
Lauantai - päivä (6am - 6pm) Lauantai - päivä (6am - 6pm) Suuri sapatti - 7th Päivä (sapatinpäivä plus päivä pääsiäisen jälkeen oli aina sapatti) Opiskelijat ja naiset lepäävät sapattia
Lauantai - yö (6pm - 6am) Lauantai - yö (6pm - 6am) 1st Viikonpäivä
Sunnuntai - päivä (klo 6-6) Sunnuntai - päivä (klo 6-6) 1st Viikonpäivä Jeesus nousi ylös sunnuntain aikaisin
Yhteensä 3 päivää ja 2 yötä Yhteensä 3 päivää ja 3 yötä

 

Pääsiäisenä pidetään huhtikuuta 3rd (33 AD) ja ylösnousemus sunnuntaina huhtikuun 5th. Huhtikuu 5th, tänä vuonna oli auringonnousu kello 06: 22, ja historiallisesti auringonnousu olisi todennäköisesti ollut samanlainen aika.

Tämä tekee mahdolliseksi John 20: 1-tilin, joka toteaa tämän "Viikon ensimmäisenä päivänä Mary Magdalena tuli muistomerkkihaudalle varhain, kun siellä oli vielä pimeys. Hän näki kiven, joka oli jo otettu muistomerkistä."  Kaikki mitä tarvitaan Jeesuksen toteuttamiseen, nousee ylös 3: llärd päivä, onko se tapahtumassa 6: 01am ja ennen 06: 22am.

Fariseukset pelkäsivät tätä Jeesuksen ennustetta totta, vaikkakin huijauksella, kuten Matthew 27: 62-66 kertoo, kun sanotaan ”Seuraavana päivänä, joka oli valmistelun jälkeen, ylimmäiset papit ja fariseukset kokoontuivat Pilatuksen eteen sanoen:” Herra, olemme kutsuneet mieleen, että tuholainen sanoi vielä olleensa elossa: ”Kolmen päivän kuluttua minut nostetaan ylös. .' Siksi käske hauta turvata kolmanteen päivään saakka, jotta hänen opetuslapsensa eivät koskaan tule tulemaan varastamaan häntä ja sanomaan kansalle: "Hänet herätettiin kuolleista!" ja tämä viimeinen säädös on huonompi kuin ensimmäinen. ”Pilaatti sanoi heille:“ Sinulla on vartija. Mene tekemään siitä niin turvallinen kuin tiedät kuinka. "Joten he menivät ja tekivät haudan turvalliseksi sulkemalla kiven ja pitämällä vartijan."

Heidän reaktionsa osoittavat, että tämä tapahtui kolmantena päivänä ja fariseukset uskoivat tämän toteutuneen. Matthew 28: 11-15 tallentaa tapahtumat: “Kun he olivat matkalla, katso! Jotkut vartijasta menivät kaupunkiin ja ilmoittivat ylipappeille kaiken tapahtuneen. 12 Ja sen jälkeen kun nämä olivat kokoontuneet yhdessä vanhempien miesten kanssa ja neuvoneet, he antoivat sotilaille 13 riittävästi hopeapaloja ja sanoivat: ”Sano:” Hänen opetuslapsensa tulivat yöllä ja varastivat hänet nukkuessamme. ” 14 Ja jos tämä pääsee kuvernöörin korviin, me vakuutamme [hänet] ja vapautamme sinut huolettomuudesta. ”15 Joten he ottivat hopeapalkit ja tekivät niin kuin heille oli annettu ohjeet; ja tämä sanonta on levinnyt ulkomaille juutalaisten keskuudessa tähän päivään saakka. "  Huomaa: syytös oli ruumiin varastaminen eikä se, että häntä nostettiin kolmantena päivänä.

Ennustettiinko näitä tapahtumia?

Isaiah 13: 9-14

Jesaja profetoi Jehovan tulevasta päivästä ja siitä, mitä tapahtuisi ennen sen tulemista. Tämä liittyy muihin ennusteisiin, Jeesuksen kuolemantapahtumiin ja Herran / Jehovan päivään 70ADissa sekä Pietarin kertomukseen Apostolien teoista. Jesaja kirjoitti:

"Katso! Jehovan päivä on tulossa, julma sekä raivolla että palavalla vihalla, jotta maa olisi kauhistuttava esine ja hävittäisi siitä maan syntiset.

10 Sillä taivaan tähdet ja niiden tähtikuviot eivät anna valoaan; Aurinko tulee pimeäksi noustessaan, Ja kuu ei valaise valoaan.

11 Pyydän asuttua maata vastaamaan sen pahoista pahoista, ja jumalattomia heidän virheistään. Minä lopetan oletetun ylpeyden ja nöyryyn tyrannien uhria. 12 Minä teen kuolevaisen ihmisen arkaluonteisemmaksi kuin puhdistettu kulta, ja ihmisten harvemman kuin Oʹphirin kullan. 13 Siksi teen taivaan vapisevan, Ja maapallo ravistuu paikoiltaan  Armeijoiden Jehovan raivoissa hänen palavan vihansa päivänä. 14 Kuten metsästetty gaselli ja kuin parvi, jolla ei ole ketään keräämään niitä, jokainen palaa omalle kansalleen; Jokainen pakenee omalle maaltaan. ”

Amos 8: 9-10

Profeetta Amos kirjoitti samanlaisia ​​profeetallisia sanoja:

"8 Tällä tilillä maa vapiseeJa jokainen sen asukas surra. Eikö se kaikki nouse kuin Niili, ja nousee ja vajoaa alas kuin Egyptin Niili? '  9 'Sinä päivänä' julistaa suvereeni Herra Jehova '.Aion auringonlaskun keskiyölläJa Pimennän maata kirkkaana päivänä. 10 Muutan festivaalisi suruksi ja kaikki kappaleesi dirgeiksi. Laitan säkkiin kaikki lantiot ja teen jokaisen pään kaljuksi; Teen siitä kuin surun ainoasta pojasta, Ja sen loppu kuin katkera päivä. '”

Joel 2: 28-32

”Sen jälkeen minä vuodatan henkeni kaikenlaiseen lihaan, ja poikasi ja tyttäresi profetoivat, vanhat miehet unelmoittavat, ja nuoret miehet näkevät visioita. 29 Ja jopa mies- ja naisorjoilleni vuodatan henkeni noina päivinä. 30 Ja minä annan ihmeitä taivaassa ja maan päällä, Veri ja tuli ja savupylväät. 31 Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu veressä Ennen Jehovan suuren ja kunnioittavan päivän tulemista. 32 Ja kaikki, jotka kutsuvat Jehovan nimeä, pelastuvat; Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa on niitä, jotka pakenevat, kuten Jehova on sanonut: selviytyjät, joita Jehova kutsuu. ”

Aktien 2: 14-24 mukaan tämä osa Joelista toteutettiin, kun helluntaina 33AD:

”Pietari seisoi yksitoista yhdessä ja puhui heille [väkijoukolle Jerusalemissa helluntaista varten] kovalla äänellä:” Ju · dean miehet ja kaikki te Jerusalemin asukkaat, olkoon tämä teille tiedossa ja kuuntelekaa tarkkaan minun sanani. 15 Nämä ihmiset eivät itse asiassa ole humalassa, kuten luulet, sillä se on päivä kolmas tunti. 16 Päinvastoin, tätä sanottiin profeetta Joelin kautta: 17 '"Ja viime päivinä"Jumala sanoo," minä vuodatan osan hengestäni kaikenlaiselle lihalle, ja poikasi ja tyttäresi profetoivat ja nuoret miehet näkevät visioita ja vanhat miehet unelmoivat, 18 ja jopa uros- ja naisorjani päälle minä vuodan osaa hengestäni noina päivinä, ja he ennustavat. 19 Ja Annan ihmeitä taivaassa yllä ja merkkejä maan alla—Verta ja tuli sekä savupilvet. 20 Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu veressä ennen kuin suuri ja maineikas Jehovan päivä tulee. 21 Ja kaikki, jotka kutsuvat Jehovan nimeä, pelastuvat. ” 22 ”Israelin miehet, kuulkaa nämä sanat: Jeesus Naz · a · reneʹ oli mies, jonka Jumala oli sinulle julkisesti osoittanut voimakkaiden töiden ja ihmeiden ja merkkien kautta, joita Jumala teki hänen kauttaan keskuudessasi, aivan kuten itsekin tiedät. 23 Tämän miehen, jolle luovutettiin Jumalan päättäväinen tahto ja ennakko tietäminen, kiinnitit vaakaan laittomien ihmisten kädellä ja päästi hänet pois. "

Huomaat, että Pietari viittaa Jeesukseen syyksi kaikki nämä tapahtumat, ei vain Pyhän Hengen vuodattaminen, vaan myös taivaan ihmeitä ja merkkejä maan päällä. Muutoin Pietari ei olisi vain lainasi jakeita 30 ja 31 Joel 2: lta. Kuuntelevien juutalaisten on nyt myös kutsuttava Jehovan ja Herran Jeesuksen Kristuksen nimeen ja hyväksyttävä Kristuksen viesti ja varoitus pelastuakseen Herran tulevasta päivästä, joka tapahtuisi 70 AD: ssä.

Voimmeko 100-prosenttisesti olla varmoja siitä, täyttyivätkö kaikki nämä profetiat Jeesuksen kuolemantapauksessa tapahtuvilla tapahtumilla vai ovatko ne tulevaisuudessa täynnä, emme voi olla XNUMX-prosenttimäärää, mutta on olemassa vahva merkki siitä, että ne toteutuivat sitten.[Iii]

Raamatun ulkopuolisten kirjoittajien historialliset referenssit

Näihin tapahtumiin viitataan monissa historiallisissa asiakirjoissa, jotka on nyt käännetty englanniksi. Ne esitetään likimääräisessä päiväjärjestyksessä selittävien kommenttien kanssa. Se, kuinka paljon itseluottamusta heihin antaa, on henkilökohtainen päätös. On kuitenkin ehdottoman mielenkiintoista, että jo varhaisina vuosisatojen ajan Jeesuksen jälkeen varhaiset kristityt uskoivat evankeliumin kertomusten totuuteen, kuten meillä on nykyään. On myös totta, että silloinkin vastaväittäjät tai erilaiset näkemykset sekä kristitty että kristitty väittäisivät yksityiskohdista. Jopa silloin, kun kirjoituksia pidetään apokryfaalisina, kirjoituspäivämäärä ilmoitetaan. Heidät lainataan, koska ei ole väliä, onko he inspiroitu. Lähteenä heitä voidaan pitää arvoltaan samanarvoisina kuin kristillisten ja ei-kristittyjen historioitsijoiden perinteiset lähteet.

Thallus - ei kristitty kirjailija (keskimmäinen 1st Century, 52 AD)

Hänen lausuntonsa lainaa

 • Julius Africanus 221ADin maailmanhistoriassa. Katso alla oleva Julius Africanus.

Phlegon of Tralles (myöhäinen 1st Century, varhainen 2nd Century)

Hänen lausuntonsa lainaa

 • Julius Africanus (221CE-maailman historia)
 • Aleksandrian Origen
 • Pseudo-dionyyttinen areopagiitti

muiden joukossa.

Ignatius, Antiokia (varhainen 2nd Vuosisata, kirjoitukset n. 105AD - n. 115AD)

Hänen 'Kirje trallilaisille', IX luku, hän kirjoittaa:

"Hänet ristiinnaulittiin ja kuoli Pontius Pilatuksen johdolla. Hän todellakin, eikä pelkästään ulkonäöltään, ristiinnaulittiin ja kuoli taivaassa, maan päällä ja maan alla olevien olentojen silmissä. Taivaassa olevilla tarkoitan sellaisia, joilla on sisäinen luonne; maan päällä olevien, juutalaisten ja roomalaisten, ja sellaisten ihmisten kautta, jotka olivat läsnä silloin, kun Herra ristiinnaulittiin; ja niiden joukossa, jotka ovat maan alla, Herran mukana syntynyt joukko. Sillä sanoo Raamattu:Useita nukkuneiden pyhien ruhoja syntyi, " heidän hautansa avataan. Hän todellakin laskeutui pelkästään Hadesiin, mutta hän nousi joukon mukana; ja vuokraa, mikä tarkoittaa erottelua joka oli ollut olemassa maailman alusta lähtien, ja heitti sen väliseinän. Hän nousi jälleen kolmen päivän päästä, Isä nosti hänet ylös; ja vietettyään neljäkymmentä päivää apostolien luona hänet otettiin vastaan ​​Isän luo ja "istui hänen oikean käden luo odottaen, että hänen vihollisensa asetetaan hänen jalkojensa alle". Valmistautumispäivänä hän sitten kolmannella tunnilla sai Pilatukselta tuomion, Isän sallien sen tapahtua; kuudennella tunnilla hänet ristiinnaulittiin; yhdeksännessä tunnissa hän antoi hengen; ja ennen auringonlaskua hänet haudattiin. Sapatin aikana hän jatkoi maan alla haudassa, johon Arimathaean Joosef oli asettanut hänet. Herran päivän koittaessa Hän nousi kuolleista sen mukaan, mitä hän itse puhui: "Kun Joona oli kolme päivää ja kolme yötä valaan vatsassa, niin myös Ihmisen Poika on kolme päivää ja kolme yötä maan sydämessä. " Valmistelun päivä käsittää sitten intohimon; sapatti käsittää hautaamisen; Herran päivä sisältää ylösnousemuksen. " [IV]

Justin Martyr - Christian Apologist (Lähi 2nd Century, kuollut 165AD Roomassa)

Hänen 'Ensimmäinen anteeksipyyntö', kirjoitettu 156ADista, sisältää seuraavat:

 • Luvussa 13 hän sanoo:

Näiden asioiden opettajamme on Jeesus Kristus, joka myös syntyi tätä tarkoitusta varten ja oli ristiinnaulittu Pontius Pilatuksen alla, Judæan prokuristi, Tiberius Cæsarin aikoina; ja että palvelemme järkevästi Häntä, kun olemme oppineet, että Hän on todellisen Jumalan Poika ja pitäen Häntä toisessa paikassa ja profeetallista Henkeä kolmannessa, todistamme ”..

 • Luku 34

"Nyt juutalaisten maassa on kylä, kolmekymmentäviisi stadionia Jerusalemista, [Bethlehem] jossa Jeesus Kristus syntyi, kuten voit myös tietää verorekistereistä, jotka tehtiin ensimmäisen tuomarisi Judæassa Cyreniuksen alla. "

 • Luku 35

Ja sen jälkeen kun Hänet ristiinnaulittiin, he heittivät armoa Hänen rintaansa, ja ne, jotka Hänet ristiinnaulitsivat, jakoivat sen keskenään. Ja että nämä asiat tapahtuivat, voit selvittää Pontius Pilatuksen teoista" [V]

 Pilatun teot (4th Century copy, siteerattu julkaisussa 2nd Century kirjoittanut Justin Martyr)

Pilatuksen säädöksistä, ensimmäinen kreikkalainen muoto (olemassa), ei vanhempi kuin 4-luvulla jKr.), Mutta tämän nimen teokselle, ”Pontius Pilatuksen teot”, viittaa Justin Martyr, I Apology. Luku 35, 48, 2 vuosisadan puolivälissä. Tämä on hänen puolustuksensa keisarin edessä, joka olisi voinut tutkia nämä itse Pontius Pilatuksen teot. Tämä 4th luvun jäljennös, joten vaikka se voi olla aito, se on todennäköisesti aikaisemman, aitoja materiaaleja käsittelevä tai laajennettu:

"Ja silloin kun hänet ristiinnaulittiin, koko maailmassa oli pimeyttä, aurinko pimeni puolessa päivässä ja tähdet ilmestyivät, mutta heissä ei ollut kiiltoa; ja kuu, kuin se olisi muuttunut vereksi, epäonnistui hänen valossaan. Ja alemmat alueet nieltävät maailman, joten juutalaiset eivät voineet nähdä temppelin pyhäkköä, kuten he sitä kutsuvat, heidän syksyllä; ja he näkivät heidän alapuolellaan maan kuilu, siihen kuuluvien ukkosen karjujen kanssa. Ja siinä kauheudessa kuolleita miehiä nähtiin nousseen, kuten juutalaiset itse todistivat; ja he sanoivat, että Aabraham, Iisak ja Jaakob sekä 12 patriarkaa ja Mooses ja Job olivat kuolleet, kuten sanotaan, kolmetuhatta viisisataa vuotta aiemmin. Ja oli hyvin monia, joiden minä näin myös ilmestyvän vartaloon; ja he valittivat juutalaisia ​​heidän läpi käyneensä pahuudesta ja juutalaisten ja heidän lainsa tuhoamisesta. Ja maanjäristyksen pelko pysyi valmistelun kuudennesta tunnista yhdeksänteen tuntiin"[Vi]

Tertullian - Antiikin piispa (varhainen 3rd Vuosisata, noin.155AD - c.240AD)

Tertullian kirjoitti anteeksipyynnössään AD 197: stä:

Luku XXI (luku 21 par 2): Silti naulassaan ristillä, Kristuksella oli monia merkittäviä merkkejä, joilla hänen kuolemansa erotettiin kaikista muista. Omasta vapaasta tahdostaan ​​hän sanalla erotti hänestä henkensä ja odotti teloittajien työtä. Samassa tunnissa päivänvalo peruutettiin, kun aurinko oli juuri sillä hetkellä hänen pituuspiiri loimu. Ne, jotka eivät tienneet, että tämä oli ennustettu Kristuksesta, epäilemättä pitivät sitä pimennyksenä. Mutta tämä sinulla on arkistossasi, voit lukea sen siellä. ”[Vii]

Tämä osoittaa, että tuolloin oli saatavilla julkisia rekistereitä, jotka vahvistivat tapahtumat.

Lisäksi hän kirjoitti kirjassa 'Against Marcion', kirjan IV luku 42:

”Jos pidät sitä väärän Kristuksesi saalina, silti kaikki Psalmit korvaavat Kristuksen eläkkeen. Mutta katso, itse elementit ravistelevat. Sillä heidän Herransa kärsi. Jos kuitenkin heidän viholliselleen tehtiin kaikki tämä loukkaantuminen, taivas olisi loistanut valolla, aurinko olisi ollut vielä enemmän säteilevä ja päivä olisi pidentänyt kulkuaan - katsellen mielellään Marcionin Kristusta, joka on pysähtynyt hänen jälkeensä. hirsipuu! Nämä todisteet olisivat silti olleet sopivia minulle, vaikka niitä ei olisi ennustettu. Jesaja sanoo: "Minä pukeudun taivaat mustuuteen." Tämä on päivä, josta Aamos myös kirjoittaa: Ja sinä päivänä tapahtuu, sanoo Herra, että aurinko laskee keskipäivällä ja maa on pimeä kirkkaana päivänä. " (Keskipäivällä) temppelin verho repeytyi ”” [VIII]

Epäsuorasti hän tunnustaa uskonsa tapahtumien totuuteen sanomalla, että tapahtumat olisivat riittäneet hänen uskomaan Kristukseen, mutta näiden tapahtumien lisäksi tapahtui myös tosiasia, että heille profetoitiin.

Irenaeus, Polycarp-opetuslapsi (200AD?)

Aiheessa "Vasten harhaoppia - Kirja 4.34.3 - Todistus marcioniiteille, että profeetat viittasivat kaikissa ennusteissaan Kristukseen", Irenaeus kirjoittaa:

”Ja Herran intohimoon liittyvät ennakoidut kohdat toteutettiin missään muussa tapauksessa. Sillä ei tapahtunut minkään muinaisten miehen kuoleman yhteydessä, jota aurinko laski puolivälissä, temppelin verhoa ei myöskään vuokrattu, maanjäristys ei maanjäristys, kiviä vuokrattu, eikä kuolleet nousseet ylös eikä ketään näistä [vanhoista] miehistä noussut ylös kolmantena päivänä, eivätkä päässeet taivaaseen; taivaita avattiin hänen oletuksessaan, tai kansakunnat eivät uskoneet minkään muun nimeen; eikä kukaan heidän keskuudestaan, kuollut ja nousevan uudestaan, avaa uuden vapauden liiton. Siksi profeetat eivät puhu kenestäkään muusta kuin Herrasta, jossa kaikki nämä edellä mainitut merkit olivat yhtä mieltä. [Irenaeus: Adv. Haer. 4.34.3]” [IX]

Julius Africanus (varhainen 3rd Century, 160AD - 240AD) kristillinen historioitsija

Julius Africanus kirjoittaa 'Maailman historia' noin 221AD.

Luku 18:

”(XVIII) Olosuhteissa, jotka liittyvät Vapahtajamme intohimoon ja hänen elämään antavaan ylösnousemukseensa.

 1. Hänen opetuslapsensa ja apostolit ovat esittäneet meille ennen kaikkea hänen teoksistaan ​​useaan otteeseen sekä ruumiille ja sielulle kohdistuviin parannuskeinoihin, hänen opin salaisuuksiin ja kuolleista ylösnousemukseen. Koko maailmassa painettiin pelottavaa pimeyttä; ja kiviä vuokrasi maanjäristys, ja monet paikat Juudeassa ja muissa piireissä heitettiin alas. Tämä pimeys thallus, historiansa kolmannessa kirjassa, kutsuu, kuten minulle näyttää ilman syytä, auringonpimennystä. Sillä heprealaiset viettävät pääsiäistä 14. päivänä kuun mukaan, ja Vapahtajamme intohimo katoaa pääsiäistä edeltävänä päivänä; mutta auringonpimennys tapahtuu vasta, kun kuu tulee auringon alle. Ja se ei voi tapahtua milloin tahansa muulla tavalla kuin uuden kuun ensimmäisen päivän ja viimeisen vanhan, toisin sanoen niiden risteyksessä, välillä: kuinka silloin pimennyksen pitäisi tapahtua, kun kuu on melkein diametraalisesti päinvastainen aurinko? Anna tämän lausunnon kuitenkin kulkea; anna sen kantaa enemmistö mukanaan; ja pidetään tätä maailman merkitystä auringonpimennyksenä, kuten muutkin vain silmän merkkinä. (48) " [X]

Sen jälkeen sanotaan:

 "(48) Phlegon toteaa, että Tiberius Caesarin aikana täysikuussa oli auringonpimennys kuudesta tunnista yhdeksänteen- ilmeisesti se, josta puhumme. Mutta mikä on yhteinen pimennys kanssa maanjäristys, räjähtävät kivet ja kuolleiden ylösnousemus, ja niin suuri häiriö koko maailmankaikkeudessa? Varmasti mitään sellaista tapahtumaa kuin tätä ei tallenneta pitkään aikaan. Mutta se oli Jumalan aikaansaama pimeys, koska Herra sitten kärsi. Ja laskelmat osoittavat, että 70-viikkojen ajanjakso, kuten Daniel huomauttaa, on valmis tällä hetkellä. " [Xi]

Origen, Alexandria (varhainen 3rd Century, 185AD - 254AD)

Origen oli kreikkalainen tutkija ja kristillinen teologi. Hän uskoi, että pakanalliset selittivät pimeyden pimennyksenä evankeliumien yrittämiseksi ja kelvottamiseksi.

In 'Origeeni Celsusta vastaan', 2. Luku 33 (xxxiii):

 "Vaikka pystymme osoittamaan häntä kohdanneiden tapahtumien silmiinpistävän ja ihmeellisen luonteen, mutta mistä muusta lähteestä voimme antaa vastauksen kuin evankeliumin kertomuksista, joissa todetaan, että "maanjäristys tapahtui ja että kivet hajosivat , ja haudat avautuivat, ja temppelin verho repeytyi kahtena ylhäältä alas, ja päiväsaikaan vallitsi pimeys, aurinko ei antanut valoa? " [3290]”

"[3292] Ja mitä tulee pimennys Tiberius Cæsarin aikana, joiden hallituskautena Jeesus näyttää olevan ristiinnaulittu, ja suuria maanjäristyksiä joka sitten tapahtui, Flegonille mielestäni myös hän on kirjoittanut aikakirjojensa kolmastoista tai neljästoista kirjaan. " [3293] ” [Xii]

in "Öljy Celsusta vastaan, 2. Luku 59 (lix):

”Hän kuvittelee myös sen Sekä maanjäristys että pimeys olivat keksintö; [3351], mutta näiden suhteen olemme edellisillä sivuilla puolustaneet kykyjemme mukaan todistaen Flegonille, joka kertoo, että nämä tapahtumat tapahtuivat aikaan, jolloin Vapahtajamme kärsi. [3352]” [Xiii]

Eusebius (myöhäinen 3rd , Varhainen 4th Century, 263AD - 339AD) (Constantinin historioitsija)

Noin 315ADissa hän kirjoitti sisään Demonstratio Evangelica (todistus evankeliumista) Kirja 8:

"Ja tämä päivä, hän sanoo, oli Herran tuntema, eikä se ollut yötä. Se ei ollut päivä, koska, kuten on jo sanottu, "ei tule valoa"; mikä toteutui, kun "kuudennesta tunnista pimeys oli koko maassa yhdeksänteen tuntiin asti". Ei ollut myöskään yö, koska lisättiin "siinä tapauksessa, että on valoa", mikä myös täyttyi, kun päivä palautti luonnollisen valonsa yhdeksännen tunnin jälkeen.[Xiv]

Siccan arnobius (varhainen 4th Century, kuollut 330AD)

Hän kirjoitti Contra Gentes I. 53:

"Mutta kun hän vapautui ruumiista, jota hän [Jeesus] kantoi vain hyvin pienenä osana itseään (ts. Kun hän kuoli ristillä), hän antoi itsensä nähdä ja antaa tietää, kuinka suuri hän oli, kaikki omituisten tapahtumien hämmentämät maailmankaikkeuden elementit heitettiin hämmennykseen. Maanjäristys ravisteli maailmaa, meri oli nostettu syvyydestään, taivas oli varjostettu pimeydessä, The auringon tulinen palo tarkistettiin ja hänen kuumuudestaan ​​tuli maltillista; "Mitä muuta voi tapahtua, kun Hänen todettiin olevan Jumala, joka toistaiseksi pidettiin yhtenä meistä?" [Xv]

Apostolin Addaeuksen opetus (4th Luvulla?)

Tämä kirjoitus oli olemassa jo varhaisessa 5th Century, ja ymmärretään kirjoitettuna 4: äänth Luvulla.

Englanninkielinen käännös on saatavana Anti-Nicene Fathers Book 1836 -sivuston p8. Tämä kirjoitus sanoo:

”Kuningas Abgar lordi Tiberius Cæsarille: Vaikka tiedän, ettei mikään ole piilossa sinun majesteetti, kirjoitan ilmoittaaksesi pelkosi ja mahtavasta suvereenisuudestasi alla oleville juutalaisille hallintosi ja asu Palestiinan maassa ovat kokoontuneet yhteen ja ristiinnaulittu Kristus, ilman mitään syytä arvokas kuoleman jälkeen, kun Hän oli tehnyt heidän edessään merkkejä ja ihmetteli, ja oli osoittanut heille voimakkaita mahtavia teoksia, niin että hän jopa herätti kuolleet elämään heille; ja silloin kun he ristiinnaulitsivat hänet, aurinko tummeni ja Maa myös järistyi, ja kaikki luodut asiat vapisivat ja järistyivät, ja ikään kuin itsestään, klo tämä teki koko luomakunnan ja luomuksen asukkaat vähenivät. "[Xvi]

Cassiodorus (6th luvulla)

Cassiodorus, kristitty kroonikko, fl. 6th century AD, vahvistaa pimennyksen ainutlaatuisuuden: Cassiodorus, Chronicon (Patrologia Latina, v. 69) "... Herramme Jeesus Kristus kärsi (ristiinnaulitsemisen) ... ja pimennyksen [valaistu. epäonnistuminen, auringon hylkääminen] osoittautui sellaiseksi kuin koskaan ennen tai sen jälkeen. "

Käännetty latinasta: "… Dominus noster Jesus Christus passus est… et defectio solis facta est, qualis ante vel postmodum nunquam fuit."] [Xvii]

Pseudo-dionysius - areopagiitti (5th & 6th luvun kirjoitukset väittävät olevansa Dionysius Korintin tekojen 17)

Pseudo Dionysius kuvaa pimeyttä Jeesuksen iskun aikaan, sellaisena kuin se ilmestyi Egyptissä, ja sen on kirjannut Phlegon.[Xviii]

Kirjeessä "KIRJA XI. Dionysius Apollophanesille, filosofi 'sanotaan:

"Kuinka esimerkiksi kun olimme Heliopoliksessa (minä olin silloin noin kaksikymmentäviisi, ja ikäsi oli melkein sama kuin minun), tiettynä kuudentena päivänä ja noin kuudenteen tuntiin, aurinko, suureksi yllätykseksi , hämärtyi sen yli kulkevan kuun kautta, ei siksi, että se olisi jumala, vaan siksi, että Jumalan olento, kun sen todellinen valo oli laskemassa, ei kestänyt loistaa. Sitten kysyin sinulta hartaasti, mitä sinä, oi viisain ihminen, ajattelet siitä. Sinä sitten annoit sellaisen vastauksen, joka pysyi mielessäni kiinteänä ja ettei mikään unohdus, edes kuoleman kuva, koskaan sallinut paeta. Sillä kun koko pallo oli ollut koko ajan pimeässä, pimeyden musta sumu, ja aurinkokiekko oli jälleen alkanut puhdistaa ja loistaa uudestaan, otimme sitten Philip Aridaeuksen pöydän ja miettimällä taivaan palloja, opimme , mikä oli muuten hyvin tiedossa, että auringonpimennystä ei voinut tapahtua tuolloin. Seuraavaksi havaitsimme, että kuu lähestyi aurinkoa idästä ja sieppasi säteensä, kunnes se peitti kokonaisuuden; kun taas muina aikoina se lähestyi lännestä. Lisäksi huomasimme, että kun se oli saavuttanut auringon äärimmäisen reunan ja peittänyt koko pallon, se palasi sitten itään, vaikka se oli aika, joka ei vaatinut kuun läsnäoloa eikä auringon yhteys. Siksi, o moninkertaisen oppimisen aarre, koska en ollut kykenevä ymmärtämään niin suurta mysteeriä, osoitin sinua - "Mitä ajattelet tästä, oi Apollophanes, oppimisen peili?" "Mistä salaisuuksista nämä tottumattomat näytteet näyttävät sinulle olevan viitteitä?" Sitten sinä inspiroiduilla huulilla, eikä ihmisen äänen puheella, "Nämä ovat, oi erinomainen Dionysius", sanoit, "asioiden muutokset jumalallisina". Vihdoin, kun olin pannut merkille päivän ja vuoden ja tajunnut, että tuolloin todistusmerkeillään suostuin siihen, jonka Paavali ilmoitti minulle kerran, kun roikkuin hänen huulillaan, annoin käteni totuuteen ja irrotti jalkani virheiden silmistä" [XIX]

Kirjeessä VII olevassa jaksossa 3 Dionysius to Polycarp sanotaan:

"Sano hänelle kuitenkin:" Mitä vakuutat pimennyksestä, joka tapahtui pelastavan Ristin aikana [83] ? ” Me molemmat tuolloin Heliopoliksessa, ollessamme läsnä ja seisomassa yhdessä, näimme kuun lähestyvän aurinkoa yllätykseksemme (sillä sitä ei ollut määrätty yhteyteen); ja jälleen yhdeksännestä tunnista iltaan, yliluonnollisesti sijoitettuna takaisin aurinkoa vastapäätä olevaan viivaan. Ja muistuta häntä myös jostakin muusta. Sillä hän tietää, että näimme yllätykseksemme kontaktin itsestään, joka alkaa idästä ja menee kohti aurinkokiekon reunaa, sitten vetäytyy takaisin, ja jälleen sekä kontakti että uudelleen kirkastuminen. [84] , ei tapahdu samasta kohdasta, mutta siitä täysin vastakkaiselta. Niin suuria ovat kyseisen ajanjakson yliluonnolliset asiat, ja ne ovat mahdollista yksin Kristukselle, kaikkien syylle, joka tekee suuria asioita ja ihmeellisiä, joita ei ole olemassa. "[XX]

Johannes Philophonos alias. Philopon, Alexandrian historioitsija (AD490-570), kristitty uusplatonisti

Huomaa: En ole pystynyt hankkimaan alkuperäistä englanninkielistä käännöstä, enkä pääse käyttämään saksalaisen käännöksen online-versiota ja tarjoamaan siihen viitettä tämän tarjouksen todentamiseksi. Tämän lainauksen lopussa annettu viite on osa hyvin vanhaa kreikkalaista \ latinalaista versiota, joka on nyt pdf-muodossa verkossa.

Tähän viittaa seuraava verkossa oleva yhteenveto, katso pdf-sivut 3 ja 4, alkuperäisen kirjan sivut 214,215 XNUMX.[Xxi]

Philopon, kristitty uusplatonisti, fl. 6 vuosisadan jKr (De Mundi Creatione, toim. Corderius, 1630, II. 21, s. 88) kirjoitti seuraavasti kahdesta toisen vuosisadan roomalaisen historioitsijan Phlegonin mainitsemasta tapahtumasta, yhden ”suurin tuntemattomasta tyypistä aiempi ” Phlegonin ”2: nnen vuoden olympialaisten vuosi,”Eli AD 30 / 31, toinen”suurin tunnetusta tyypistä aikaisempi,”Joka oli yliluonnollinen pimeys, jota seurasi maan vapina, Phlegonin”4: nnen vuoden olympialaisten vuosi”AD 33.

Philoponin tili on seuraava: ”Phlegon mainitsee myös olympialaisissaan tämän [ristiinnaulitsemisen] pimeyden tai pikemminkin tämän yön: sillä hän sanoo, että 'auringonpimennys 202nd-olympialaisten toisena vuonna [kesä AD 30 läpi kesän AD 31] kääntyi ulos suurin tuntemattomasta tyypistä prior; ja yö tuli päivän kuudennella tunnilla keskipäivällä; niin kauan kuin tähdet ilmestyivät taivaalle. ' Nyt kun Phlegon mainitsee myös auringonpimennyksen tapahtumana, joka tapahtui, kun Kristus asetettiin ristille, ei millään muulla, on ilmeinen: Ensinnäkin, koska hänen mukaansa tällainen pimennys ei ollut tiedossa aikaisemmin; sillä jokaiselle auringonpimennykselle on vain yksi luonnollinen tapa: sillä tavalliset auringonpimennykset tapahtuvat vain kahden valaisimen yhteydessä: mutta Herran Kristuksen aikaan tapahtuma tapahtui täysikuulla; mikä on mahdotonta asioiden luonnollisessa järjestyksessä. Ja muissa auringonpimennyksissä, vaikka koko aurinko on pimentynyt, se jatkuu ilman valoa hyvin pienen ajanjakson: ja alkaa samalla tällä hetkellä puhdistua itsensä uudestaan. Mutta Herran Kristuksen aikaan ilmapiiri jatkui täysin ilman valoa kuudesta tunnista yhdeksänteen. Sama todistetaan myös Tiberius Caesarin historiasta: Sillä Phlegon sanoo, että hän aloitti hallituskautensa 2: nnen vuoden ollessa 198thth Olympiad. [Kesä AD 14 kesältä AD 15]; mutta että 4nd-olympialaisten 202thth Year [kesällä AD 32 kesällä AD 33] pimennys oli jo tapahtunut: niin että jos laskemme Tiberiuksen hallituskauden alusta, 4nd olympialaisten 202ththth Year, siellä ovat lähellä tarpeeksi 19 vuotta: ts 3 198th Olympiadista ja 16 muista neljästä, ja näin Luke tallensi sen evankeliumeihin. Tiberiuksen hallituskauden 15: ntenä vuonna [AD 29], kuten hän kertoo, Kastajan Johannes saarnaaminen oli alkanut, josta hetkestä lähtien Vapahtajan evankeliumipalvelus nousi. Se jatkui korkeintaan neljä kokonaista vuotta, kuten Eusebius osoitti kirkollisen historiansa ensimmäisessä kirjassa keräämällä tämän Josephuksen muinaismuistoista. Hänen suhteensa alkoi ylipapin Annasin kanssa, ja hänen jälkeensä oli vielä kolme ylimmäistä papia (jokaisen ylimmän papin toimikausi oli yksi vuosi), minkä jälkeen se päättyi asettamalla virkaa seuraavan ylimmäisen papin, Kaiafan, virkaan osoitteessa Kristuksen ristiinnaulitsemisen ajankohtana. Tuo vuosi oli 19th Tiberius Caesarin hallituskautena [AD 33]; jossa tapahtui Kristuksen ristiinnaulitseminen maailman pelastamiseksi; kuten myös tässä yhteydessä sen luonteensa erityisen auringonpimennyksen alkaminen, tapa, jolla Dioysios Areopagiitti asetti sen kirjallisesti kirjeessä piispalle Polycarpille. ”ja ibid., III. 9, s. 116: ”Joten Kristuksen ristiinnaulitsemisen tapahtuma, joka oli yliluonnollista, oli auringonpimennys, joka levisi täysikuulla: josta Phlegon mainitsee myös olympialaisissaan, kuten olemme kirjoittaneet edellisessä kirjassa. [Xxii]

Pietarin evankeliumi - apokryfikirjoittaminen, (8.-9th 2: n vuosisadan kopiond Luvulla?)

Suuri katkelma tästä apokryfaalisesta, dokeettisesta, evankeliumista, joka on peräisin 8: stäth tai 9th Century löydettiin Akmimista (Panopolis) Egyptissä 1886: stä.

Lainatuissa kappaleissa käsitellään Jeesuksen iskeytymisestä lähtien tapahtuneita tapahtumia.

Toisen vuosisadan lopulla Eusebiuksen kirjoituksissa hänen historiastaan. Saarn. VI. XII. 2-6, tämän Pietarin evankeliumin teoksen mainitaan olevan Antiikin Serapionin hylkäävä, ja se on tiedossa tuon vuosisadan puolivälissä tai aikaisemmassa puoliskossa. Siksi se on mahdollisesti varhainen todistaja toisen vuosisadan kristillisissä piireissä nykyisin käyneille perinteille Jeesuksen kuoleman tapahtumista.

”5. Ja se oli Keskipäivä, ja pimeys tuli koko Juudean yli: Ja he [juutalaiset johtajat] olivat huolestuneita ja ahdistuneita, etteivät auringonlaskut olleet, niin kauan kuin hän [Jeesus] oli vielä elossa. [Sillä] heille on kirjoitettu, että aurinko ei laskeutunut hänelle, joka on kuollut. . Ja yksi heistä sanoi: anna hänelle juoda sappietikkaa etikalla. Ja he sekoittivat ja antoivat hänelle juoda, ja täyttivät kaiken ja tekivät syntinsä heidän päätään vastaan. Ja monet kulkivat lampuilla, olettaen, että oli yö ja kaatuivat alas. Ja Herra huusi sanoen: Minun voimani, voimani, sinä olet hyljännyt minut. Ja kun hän oli sanonut sen, hänet otettiin vastaan. Ja siinä Tunnissa Jerusalemin temppelin vaippa vuokrattiin kahdesti. 6. Ja sitten he veivät kynnet Herran käsistä ja panivat hänet maan päälle, ja koko maa järistyi, ja nousi suuri pelko. Sitten aurinko paistoi, ja se löydettiin yhdeksäs tunti: Ja juutalaiset iloitsivat ja antoivat ruumiin Josephille, jotta hän voisi haudata sen, koska hän oli nähnyt, mitä hyvää hän oli tehnyt. Ja hän otti Herran, pesi hänet, rullasi hänet pellavakankaaseen ja vei hänet omaan hautaansa, jota kutsuttiin Joosefin puutarhaksi. "[Xxiii]

Yhteenveto

Alussa otimme esiin seuraavat kysymykset.

 • Onko niitä todella tapahtunut?
  • Varhaiset vastustajat yrittivät selittää tapahtumia luonnollisina eikä yliluonnollisina, jolloin epäsuorasti hyväksyivät tosiasiallisesti tapahtuvien tapahtumien todenmukaisuuden.
 • Oliko ne luonnollista vai yliluonnollista?
  • Se on kirjoittajan väite, jonka mukaan heidän oli oltava yliluonnollisia, jumalaperäisiä. Ei ole tunnettua luonnossa tapahtuvaa tapahtumaa, joka voisi ottaa huomioon tapahtumien tietyn sekvenssin ja keston. Ajoituksessa on liian paljon sattumia.
  • Jesaja, Amos ja Joel ennustivat tapahtumia. Apostoli Pietari vahvistaa teoissa Joelin toteutumisen alkamisen.
 • Onko olemassa mitään Raamatun ulkopuolisia todisteita niiden esiintymisestä?
  • On varhaiskristillisiä kirjailijoita, sekä tunnettuja että todennettavissa.
  • On apokryfaalikirjoittajia, jotka myös tunnustavat nämä tapahtumat.

 

Muiden aikaisten kristittyjen kirjoittajien evankeliumeissa kirjatut Jeesuksen kuoleman tapahtumat ovat paljolti vakuuttuneita. Jotkut heistä viittaavat ei-kristittyjen kirjoittajien todisteisiin näistä tapahtumista tai väitteitä vastaan. Apokryfaaliseksi pidettyjen kirjoitusten rinnalla, jotka ovat huomattavan yhtä mieltä Jeesuksen kuoleman tapahtumista, kun muilla alueilla ne poikkeavat toisinaan selvästi evankeliumista.

Myös tapahtumien ja niistä tehtyjen historiallisten kirjoitusten tarkastelu osoittaa uskon merkityksen. Aina on ollut niitä, jotka eivät voi hyväksyä sitä, että tällaiset Raamattuun ja erityisesti evankeliumiin kirjatut tapahtumat ovat totta, koska he eivät halua hyväksyä, että ne pitävät paikkansa. Samoin tänään. Tietysti kirjoittajan mielestä (ja toivomme myös teidän kanssanne), tapaus on osoitettu kohtuuttomille ihmisille "kohtuullisen epäilyksen" ulkopuolella, ja vaikka nämä tapahtumat tapahtuivat melkein 2000 vuotta sitten, voimme uskoa niihin. Ehkä tärkeämpi kysymys on, haluammeko? Olemmeko myös valmiita osoittamaan, että meillä on tuo usko?

_______________________________________________________________

[I] Katso tämä haboob Valkovenäjällä, mutta huomaat, että pimeys ei kestänyt enempää kuin 3-4 minuuttia.  https://www.dailymail.co.uk/news/article-3043071/The-storm-turned-day-night-Watch-darkness-descend-city-Belarus-apocalyptic-weather-hits.html

[Ii] 1 tuuma vastaa 2.54 cm.

[Iii] Katso erillinen artikkeli aiheesta ”Herran päivä tai Jehovan päivä, mikä?”

[IV] http://www.earlychristianwritings.com/text/ignatius-trallians-longer.html

[V] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-1-apostolic-with-justin-martyr-irenaeus/justin-martyr/first-apology-of-justin.html

[Vi] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

[Vii] https://biblehub.com/library/tertullian/apology/chapter_xxi_but_having_asserted.htm

[VIII] https://biblehub.com/library/tertullian/the_five_books_against_marcion/chapter_xlii_other_incidents_of_the.htm

[IX] https://biblehub.com/library/irenaeus/against_heresies/chapter_xxxiv_proof_against_the_marcionites.htm

[X] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-6-third-century/julius-africanus/iii-extant-fragments-five-books-chronography-of-julius-africanus.html

[Xi] https://biblehub.com/library/africanus/the_writings_of_julius_africanus/fragment_xviii_on_the_circumstances.htm

[Xii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_xxxiii_but_continues_celsus.htm

[Xiii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_lix_he_imagines_also.htm

[Xiv] http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/eusebius_de_08_book6.htm

[Xv] http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf06.xii.iii.i.liii.html

[Xvi] p1836 AntiNicene Isät Kirja 8,  http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf08.html

[Xvii] http://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0485-0585,_Cassiodorus_Vivariensis_Abbas,_Chronicum_Ad_Theodorum_Regem,_MLT.pdf  Katso latinalaisen tekstin pdf-oikeanpuoleisen sarakkeen sivu 8 pääoman C lähellä.

[Xviii] https://biblehub.com/library/dionysius/mystic_theology/preface_to_the_letters_of.htm

[XIX] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_xi_dionysius_to_apollophanes.htm

http://www.tertullian.org/fathers/areopagite_08_letters.htm

[XX] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_vii.htm

[Xxi] https://publications.mi.byu.edu/publications/bookchapters/Bountiful_Harvest_Essays_in_Honor_of_S_Kent_Brown/BountifulHarvest-MacCoull.pdf

[Xxii] https://ia902704.us.archive.org/4/items/joannisphiliponi00philuoft/joannisphiliponi00philuoft.pdf

[Xxiii] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

Tadua

Tadua-artikkelit.
  5
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x