”Det finns ... en tid att vara tyst och en tid att prata.” - Predikaren 3: 1,7

[Från ws 03/20 s.18 maj 18 - 24 maj]

En tid att prata

"Varför är det så viktigt att vi har modet att tala upp när det är nödvändigt? Tänk på två kontrasterande exempel: I ett fall behövde en man korrigera sina söner, och i det andra var en kvinna tvungen att konfrontera en framtida kung.”(Punkt.4).

Det fortsätter sedan "5Ypperstepräst Eli hade två söner för vilka han hade djup tillgivenhet. Dessa söner hade dock ingen respekt för Jehova. De hade viktiga positioner som präster som tjänade vid tabernaklet. Men de missbrukade sin auktoritet, visade grov respekt för de offer som gavs till Jehova och gjorde modigt sexuell omoral. (1 SamUEL 2: 12-17, 22) Enligt Moselagen förtjänade Elis söner att dö, men tillåtet Eli bestämde dem bara mildt och tillät dem att fortsätta att tjäna vid tabernaklet. (21 Mos. 18: 21-1) Hur såg Jehova hur Eli hanterade ärenden? Han sa till Eli: "Varför hedrar du dina söner mer än mig?" Jehova bestämde sig sedan att döda dessa två onda män. XNUMX SamUEL 2: 29, 34.

6 Vi lär oss en viktig lektion av Eli. Om vi ​​får reda på att en vän eller en släkting har brutit Guds lag måste vi tala upp och påminna honom om Jehovas normer. Då måste vi se till att han får den hjälp han behöver av Jehovas representanter. (Jamin 5:14) Vi skulle aldrig vilja vara som Eli, hedra en vän eller en släkting mer än vi hedrar Jehova. Det kräver mod att konfrontera någon som behöver korrigeras, men det är värt ansträngningen.". Vakttorns artikel fortsätter sedan omedelbart för att undersöka Abigails exempel.

Det här är till stor hjälp, men upptäckte du vad som saknas?

Tänk på situationen.

 • Israels nation var under styrning av Gud, medan Yppersteprästen var Guds representant. Myndigheterna var prästerna, det fanns ingen kung vid den tiden.
 • Snabbspedition till idag, oavsett om vi är Jehovas vittnen eller inte, lever vi alla under regeringar med myndigheter som har lagar.

När det gäller dessa mycket statliga myndigheter skrev aposteln Paulus i Rom 13: 1Låt varje själ vara underkastad de överlägsna myndigheterna, ty det finns ingen auktoritet utom med [tillägg av] Gud; de befintliga myndigheterna står placerade i sina relativa positioner av Gud ”. Det är därför Paul fortsatte att säga Därför har den som motsatte sig myndigheten tagit ståndpunkt mot Guds arrangemang; ... för det är Guds minister för dig till ditt bästa. ... för det är Guds minister, en hämnare att uttrycka vrede på den som utövar det som är dåligt. Det finns därför tvingande skäl för er människor att vara underkastade, inte bara på grund av den vrede utan också på grund av ert samvete. ” Romarna 13: 2-5.

Därför, i ljuset av dessa punkter i Vakttorns artikel och Romerska 13: 1-5, hur ska Jehovas vittnen agera därför i en anklagelse av en minderårig mot en vuxen om sexuellt missbruk av barn?

Vilka principer bör vägleda en som befinner sig i den olyckliga positionen att antingen vara ett offer eller höra anklagelsen?

Vuxna har myndighet över barn, särskilt om de är förälder till barnet. Även icke-föräldrar har ett ansvarsmått eftersom den icke-föräldern är en vuxen och barnet anses med rätta inte alltid ha möjlighet att bete sig ansvarsfullt.

 • Så vad var problemet med Elis två söner? De hade ingen respekt för den överlägsna myndigheten, i det här fallet var det Jehova. Idag skulle den överordnade myndigheten vara den sekulära myndigheten.
 • För det andra missbrukade Elis söner sin auktoritet. I dag missbrukar en vuxen som sexuellt missbrukar ett barn sin myndighet över det barnet. Detta är särskilt ännu mer om missbrukaren utses till en förtroendeposition i församlingen som äldste.
 • För det tredje, precis som Elis son begick sexuell umoral, i dag våldtar en vuxen som sexuellt missbrukar ett barn det barnet och begår en handling sexuell omoral med det barnet, eftersom den vuxna inte kan vara giftigt gift med det barnet. Barnet, som är mindreårig, kan inte funnas skyldigt i samtycke eller leda den vuxna till felaktigt, eftersom den vuxna per definition anses vara tillräckligt ansvarig för att veta bättre vad de gör och ett barn per definition inte kan förstå de fulla implikationerna av dess handlingar.
 • För det fjärde, rapporterade Eli det olagliga beteendet hos sina söner till prästerna som administrerade lagen? Nej, han täckte det. Därför säger artikeln "Vi lär oss en viktig lektion av Eli. Om vi ​​får reda på att en vän eller en släkting har brutit Guds lag måste vi tala upp och påminna honom om Jehovas normer. Då måste vi se till att han får den hjälp han behöver av Jehovas representanter". Vad bör därför i dag vara den viktiga lektionen? Visst är det att "om vi får reda på att en vän eller släkting eller äktenskapsmann har brutit mot överordnade myndigheters lag, och helt klart att lagen inte strider mot Guds lag, så har vi en skyldighet att tala upp och påminna honom om regeringens normer, och se till att han eller hon får den hjälp de behöver av myndigheternas representanter, polismyndigheterna. Dessa myndigheter är bäst placerade för att hjälpa honom eller henne att upphöra med att kränka eller bedöma om ett brott har begåtts. Det vi inte gör är att hålla handlingarna tyst som Eli gjorde, kanske för att vi felaktigt älskar rykte för en organisation som vi är en del av, mer än rättvisa. Kom ihåg att Eli älskade sitt eget rykte mer än rättvisa och dömdes för det.

Precis som Jehova betraktade denna täckning av Eli som en brist på respekt för Jehovas myndighet, skulle likväl regeringsmyndigheterna med rätta betrakta det som en brist på respekt för deras Gud tillåtna myndighet, om vi idag skulle täcka sådana brott eller anklagelser om sådana brott.

Nu kanske det inte är lätt, trots allt som artikeln säger, "Det kräver mod att konfrontera någon som behöver korrigeras, men det är värt ansträngningen". På vilka sätt? Det hindrar missbrukaren från att skada andra. Det sätter dem också i en position där de eventuellt kan få hjälp.

Men ska den misshandlade förväntas konfrontera missbrukaren personligen? Det enkla svaret är: Skulle du som vuxen konfrontera någon du såg morda någon annan? Självklart inte. Du skulle sannolikt känner dig skrämd och rädd. Så förnuft dikterar att vi i de flesta fall inte förväntar oss att ett barn konfronterar en vuxen missbrukare.

Vi måste också ställa frågan, varför tog organisationen inte tillfället i akten?

Dubbelmoral

Punkt 7 och 8 innehåller ytterligare ett fall av organisationens dubbla standarder. Den täcker händelserna kring Davids begäran om stöd från Nabal. Det står "När Abigail träffade David talade hon modigt, respektfullt och övertygande. Trots att Abigail inte var skylden för den dåliga situationen, ber hon om ursäkt till David. Hon vädjade till hans goda egenskaper och förlitade sig på Jehova för att hjälpa henne. (1 Sam. 25:24, 26, 28, 33, 34) Liksom Abigail måste vi ha modet att tala om vi ser någon gå ner på en farlig väg. (Ps. 141: 5) Vi måste vara respektfulla, men vi måste också vara djärva. När vi kärleksfullt erbjuder en person nödvändigt råd, bevisar vi att vi är en riktig vän. ProvErbs 27:17".

Här främjar organisationen exemplet på en gift kvinna som ger råd till en man som hon inte är gift med, och till en man som redan är smord till Israels framtida kung av Jehova via profeten Samuel. Om en syster i församlingen idag skulle försöka ge råd åt en äldste, skulle systeren och om hon gifta sig, hennes man, få starkt råd om att hon behöll sin ordinarie plats i församlingen genom att låta Jehova ta itu med äldsten, snarare den äldre att ödmjukt acceptera och tillämpa råd.

Punkt 13 berättar "De som utses till en förtroendeposition i församlingen kan inte vara ”dubbeltunga” eller bedrägliga ”. Här ligger en annan fråga. Här hävdar Vakttornet att de äldste utses till en förtroendeposition i församlingen. Men när dessa äldste missbrukar det förtroendet, vänder organisationen sig och hävdar vid domstol att de inte är ansvariga för att bröder och systrar ser på de äldste som män som ska lita på.

Dessutom hävdar organisationen att det är de enskilda vittnernas ansvar, inte de äldre, även om problem är täckta, på grund av en missplacerad syn på konfidentialitet.

Ingen tystnad när det är dags att vara tyst

I de flesta, om inte alla församlingar, används för mycket "konfidentialitet" som en utteckningsklausul. Det möjliggör förtal med många vittnenes goda namn att gå bakom stängda dörrar bland kroppar av äldre. Som ett resultat kan vi identifiera en av de vanligaste trasiga principerna i organisationen, den från äldres fruar som inte vet vad som händer i äldsta mötenas hemlighet. Istället för att vara tyst, bidrar både äldste och äldre fruar till det lumviga förtalet som sprider sig till församlingen i allmänhet, utan någon rätt till den förtalade.

Tyst eller tala ut?

Slutligen finns det ytterligare ett mycket viktigt tillfälle när vi ska tala upp. Vi här på denna webbplats kommer därför att tala upp och fortsätta att göra det här på den här webbplatsen.

Galaterna 6: 1 säger ”Bröder, även om en man tar något falskt steg innan han är medveten om det, försöker ni som har andliga kvalifikationer att justera en sådan man i en anda av mildhet, eftersom ni var och en håller ögonen på dig själv av rädsla kan du också bli frestad ” .

För det första är även denna vers felaktigt översatt. En genomgång av en interlinjär översättning avslöjar att ordet ”kvalifikationer” är ett infogat ord och felaktigt i sammanhanget och ändrar meningen med versen. Snälla se denna interlinjära översättning online.

"Brothers”Avser medkristna, inte bara män och inte som NWT antyder, bara äldre, de som de betraktar som de enda som har "Andliga kvalifikationer". "en man”Hänvisar också i generisk mening till någon av mänskligheten eller mänskligheten, som vi mer korrekt skulle säga idag. Den här versen bör därför läsa ”Andras kristna, även om någon borde övervinnas i viss överträdelse [ta ett fel steg], ni som är andliga [i motsats till jordiska, syndiga] återställer en sådan i en anda av mildhet som beaktar dig själv så att du inte blir frestad [eftersom du också kan ta samma falska steg, och hur skulle du vilja behandlas i det fallet?] ”.

Detta innebär att den som ser en annan ta ett fel steg, kanske lära sig något från Bibeln som strider mot något annat i Bibeln, bör acceptera korrigering.

Hur gäller detta idag?

Detta betyder att även om det styrande organet utsågs av Kristus (för vilka de inte har något bevis till skillnad från apostlarna från det första århundradet), skulle de fortfarande inte vara över rättelse. Men hur reagerar de om de kritiseras eller ger bevis på att vissa av deras läror är fel på ett allvarligt sätt, till exempel deras kronologi från 607 f.Kr. till 1914 AD, till exempel[I]? Accepterar de råden i en anda av mildhet som det gavs? Eller försöker de snarare att tystna dem med olika röster genom att märka dem som avfall och kasta dem ur församlingen?

Är det inte störande att aposteln Peter (utsedd av Kristus) var ödmjuk nog att ta emot råd från aposteln Paulus (även utsedd av Kristus), även hans medbror, men ändå det styrande organet (utan bevis på utnämning av Kristus) vägrar att ta emot råd från någon annan?

Mot bakgrund av detta publicerar vi följande öppna överklagande till Jehovas vittnes styrande organ:

Kära styrande organ

Vänligen acceptera detta råd och kritik i den anda som det ges, som är i kärlek och vänlighet med en önskan att hjälpa, inte att förstöra. Detta råd ges för att hjälpa dig och de som blint följer dig, inte för att straffa dig. Din nuvarande ofarliga inställning får tusentals vittnen att förlora sin tro, inte bara i organisationen utan mer allvarligt på Jehova, Jesus Kristus och deras underbara löften.

Undvik att de tusentals församlingar som innehåller ett stort antal höghjärtade kristna från att lära ut falskheter och lära andra falskheter om Bibeln. Det gör att de blir andligt sjuka, för som Ordspråken 13:12 säger ”Förväntningar som skjuts upp gör hjärtatsjuka ”.

Snälla lägg inte en kvarnsten runt dina egna halsar och de som blint följer dig, snarare vara ödmjuka, korrigera dina misstag och sluta vara en anledning till att snubbla för dem som älskar Gud och Kristus. (Lukas 17: 1-2)

Din bror i Kristus

Tadua

[I] Se serien “En upptäcktsresa genom tiden” på denna webbplats för en djupgående undersökning av sanningen om 607 f.Kr. som datum för Jerusalems fall till babylonierna och därmed avledningen från 1914AD som början av Jesus Kingdom. Dessutom serien på ”Den messianska profetian av Daniel 9: 24-27”, och serien med Youtube-videor på Matthew 24 bland många artiklar och videor.

Tadua

Artiklar av Tadua.
  6
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x