”Jesus fortsatte att utvecklas i visdom och i fysisk tillväxt och till förmån för Gud och människor.” - LUKAS 2:52

 [Studie 44 från ws 10/20 s.26 28 december - 03 januari 2021]

 

Detta är faktiskt en viktig fråga för alla föräldrar. Alla kristna vill att deras barn ska växa upp med en tro på Gud och tro på Jesus Kristus. Det är också ett allvarligt ämne och bör behandlas som sådant.

Varför säger då studieartikeln i början av punkt 5, ”Observera att Jehova inte valde förmögna föräldrar till Jesus. ”? Vilken betydelse har detta uttalande för ämnet för artikeln? Eller försöker organisationen antyda att ha ”rika föräldrar”Eller föräldrar som inte är fattiga, blir mindre framgångsrika eller mindre kapabla att uppfostra sina barn för att tjäna Gud?

Studieartikeln hänför sig sedan till antaganden och spekulationer för att betona att Josef och Maria var fattiga. Det är sant att vi vet att de var fattiga vid Jesu födelse (Luk 2:24). De citerar detta skriftställe. Men sedan säger de, ”Joseph kan ha haft en liten butik bredvid hans hem i Nasaret"(Fet tillagt). Om han var så fattig hela sitt liv som de verkar vilja implicera, hade han kanske inte en liten butik eftersom han inte hade råd att bygga en! Artikeln hävdar sedan, ”Deras familj måste ha varit enkel, särskilt eftersom familjen växte i storlek och omfattade minst sju barn”. Åtminstone här antar organisationen ett rimligt antagande, men verkligheten är att vi verkligen inte vet. Därför, och notera att detta är ett antagande baserat på ett typiskt liv, om Joseph var i början av 20-talet när han gifte sig med Maria och Jesus föddes, skulle han sannolikt inte ha varit en etablerad snickare. När han blev äldre kunde han ha blivit välkänd och mycket skicklig och eftertraktad med en bra inkomst, vilket faktiskt gjorde det möjligt för honom att försörja en familj på 7. Vi kunde faktiskt resonera eller gissa vidare att om Joseph var en bra far, skulle han ha fört med sig 7 barn till världen som han inte kunde stödja ordentligt? Faktum är att vi helt enkelt inte vet, och i synnerhet är spekulationerna i studieartikeln dåligt genomtänkta, vilket får en att undra över vad organisationens avsikter är att göra detta uttalande. Kan det vara att föreslå att du som Jehovas vittnen måste acceptera och troligen kommer att vara fattig?

Punkt 6 ägnar sig åt mer spekulation, återigen, inget att göra med att hjälpa barn eller Jesus att växa upp för att tjäna Gud. Det står om förlusten av sin far Joseph ”En sådan förlust har en liten menade att Jesus, den äldsta sonen, var tvungen att ta över familjeföretaget. ” (djärva våra) med hänvisning till Markus 6: 3 till stöd för detta. Allt som Markus 6: 3 säger är att Jesus var en snickare, inget annat.

Punkt 7 innehåller åtminstone god eftertanke:

"Om du är ett gift par och vill ha barn, fråga dig själv: 'Är vi den typ av ödmjuka, andligt sinnade människor som Jehova skulle välja att ta hand om ett värdefullt nytt liv?' (Ps. 127: 3, 4) Om du redan är förälder, fråga dig själv: 'Lär jag mina barn värdet av hårt arbete?' (Pred.3: 12, 13) 'Gör jag mitt bästa för att skydda mina barn från de fysiska och moraliska faror som de kan stöta på i Satans värld?' (Ords.22: 3) Du kan inte skydda dina barn från alla utmaningar de kan möta. Det är en omöjlig uppgift. Men du kan gradvis och kärleksfullt förbereda dem för verklighetens liv genom att lära dem hur man vänder sig till Guds ord för råd. (Läs Ordspråksboken 2: 1–6.) Om en släkting till exempel väljer att avvisa sann tillbedjan, hjälp dina barn att lära av Guds ord varför det är så viktigt att förbli lojal mot Jehova. (Ps. 31:23) Eller om döden kräver en nära och kära, visa dina barn hur du använder Guds ord för att klara av sorg och för att hitta fred. 2 Kor. 1: 3, 4; 2 Tim. 3:16. ”

I förhållande till frågan ”Gör jag mitt bästa för att skydda mina barn från de fysiska och moraliska faror som de kan stöta på i Satans värld? '' Du bör också ställa frågan: Lär jag mina barn att avvisa alla försök att misshandla dem, vare sig från en förälder, styvförälder eller någon de känner i församlingen, även om en äldre eller annan utsedd person eller i skolan? Faktum är att om ditt barn har två kärleksfulla, gudfruktiga föräldrar och båda föräldrarna älskar varandra, kommer de föreningar där det står inför den största risken för exponering för en pedofil att vara inom Jehovas vittnens församling. Varför? På grund av den hemlighet som läggs kring sådana anklagelser, och den tid som tillbringas i sällskap med kolleger, och de möjligheter som vissa aktiviteter ger pedofiler att sköta om ditt barn, som att arbeta ensam med ditt barn i fälttjänst. Tyvärr är det så nuförtiden att du aldrig ska låta ditt barn vara ensam med en församlingsmedlem där de är utom synhåll och eventuellt utanför din hörsel. Annars kan de prepareras utan din vetskap. Bara för att personen är äldste, församlingstjänare, pionjär eller kretstillsynsman och trodde vara andligt inriktad är ingen garanti, eftersom många genom åren har fått reda på dem och deras barn.

Antagandena om Jesu barndom fortsätter i punkt 9. Den hävdar, ”Joseph och Mary valde att upprätthålla en god andlig rutin som familj. ” Även om vi verkligen hoppas det, och Jesus tydligt hade lärt sig skrifterna väl, har vi inga bevis för eller emot det påståendet, eller för den delen den påstående som följer, vilka antaganden, ”Utan tvekan deltog de i veckomöten i synagogen i Nasaret, ...”. Faktum är att kunskapen om hur synagogor fungerade under det första århundradet e.Kr. är ojämn och ofullständig och ofta spekulation.[I] Träffades de varje vecka och vad var formatet för dessa sammankomster? Vi kan helt enkelt inte vara säkra.

Är anledningen till den spekulationen för att upprätthålla psykologiskt tryck på bröderna och systrarna i en tid då närvaron sjunker? Du kan frestas att tro att så är fallet!

Punkt 10 säger sedan till sina läsare att ”En av de mest värdefulla lektionerna som du kan lära dem är hur man håller en god andlig rutin för studier, bön, möten och deltagande i tjänsten.” Det är baserat på ett antal stora antaganden, såsom:

 • att man studerar Bibeln, snarare än konstgjorda publikationer,
 • att materialet som presenteras vid mötena inte lär oss falskhet och vrider det som Bibeln lär och
 • att man som ett resultat kan undervisa och predika sanningen till andra.

 Förmodligen den mest värdefulla lektionen du kan lära dig själv och dina barn är exemplet med beroeanerna, som finns i följande skrifter Apostlagärningarna 17:11 som säger oss ”Nu var de senare [judarna i den beröiska synagogen] ädligare än de i Tessalonika, för de tog emot ordet med största iver och tänkte dagligen noggrant undersöka skrifterna om dessa saker var så.” Aposteln Paulus blev inte förolämpad av dessa beroiska judar, utan hellre berömde han dem för att vara flitiga att testa om det som han predikade för dem verkligen var sant. Hur till skillnad från den styrande kretsen och dagens äldste, som är mer benägna att undvika dig, eller anklaga dig för avfall och saknar tro på Guds utnämning av dem och Organisationen.

 Ännu en gång tas inte hänsyn till den globala pandemin i Covid-19 i artikeln som var väl på gång när artikeln Watchtower troligen skrevs. (Även om den skrevs innan pandemin, borde den ha reviderats för att säkerställa att den fortfarande var relevant). Punkt 11 föreslår att du besöker ett betelhem tillsammans som en familj, stöder teokratiska byggprojekt, predikar i ett sällan arbetat område. Det följer upp genom att säga att ”Familjer som väljer dessa aktiviteter måste göra ekonomiska uppoffringar, och de kommer sannolikt att möta vissa utmaningar. ”. I dessa tider av pandemin har många tappat eller förlorat sina jobb. Men här uppmanas de att göra ekonomiska uppoffringar utöver dem de redan står inför på grund av pandemin.

Det sorgliga faktumet är att de allra flesta vittnen är i de lägre betalda tjänstejobben som är det första dödsfallet i någon ekonomisk nedgång, oavsett om det är fönsterrengöring, kontorsstädning, butiksarbete eller deltidsarbete. De kommer därför vanligtvis därför att ha lite eller inga besparingar för att hjälpa dem genom dessa svåra tider. När jobb blir tillgängliga, eftersom de har liten eller ingen kvalifikation, kommer de också att misslyckas med att återanställas eller vara arbetslösa mycket längre. Bär inte alla dessa förslag kännetecknen för en orolig, kärlekslös organisation, som bara främjar sina egna intressen, under skenet av att vara Guds intressen. Vid sådana tillfällen borde de minska bördorna på bröderna och systrarna. Ändå ser Anthony Morris III i månadsutsändningen i december 2020 ut som om han delar deras lidande? Det enda han verkar lida är att ta med sig en betydande mängd extra vikt.

 

Punkt 17 använder Jesu exempel för att föreslå det under rubriken "Bestäm vem du ska tjäna", den där "Då kommer du att kunna fatta det viktigaste beslutet i ditt liv, beslutet att tjäna Jehova. (Läs Josua 24:15; Predikaren 12: 1) ”. Det var sant att Jesus tjänade Jehova och genomförde sin avsikt och vilja för honom. Israeliterna och judarna tjänade Jehova (en del av tiden), för att de som nation hade ägnat sig åt Jehova, men så var inte fallet med de kristna. De kristna skulle vara vittnen till Jesus och att han var frälsningsmedlet. Judarna tjänade Jehova, men de flesta accepterade inte Kristus. Sätts du som ett vittne i en liknande ställning utan att du förstår det? Varför stod inte stycket ”beslutet att tjäna Jehova och Jesus Kristus”? Studieartikeln hänvisar till Jesus som ett exempel, men det är bara i samband med att vara en hård arbetare, ta hand om familjens ansvar och lyda Gud. Det säger ingenting om att tro på Jesus och hans frälsning för mänskligheten genom hans död och uppståndelse.

Slutligen ger punkt 18 ytterligare en sned tolkning av ett skriftställe, den här gången 1 Timoteus 6: 9-10. De hävdar, "I sanning, de som fokuserar på materiella mål hugger sig 'överallt med många smärtor' ". Paulus skrev till Timoteus ”De som är det bestämd att bli rik falla i frestelse och en snara ... för älskar pengar är en rot till alla möjliga skadliga saker ... och har knivhuggit sig överallt med många smärtor. ” Det finns en värld av skillnad mellan dem som tillfälligt kan fokusera på materiella mål för att säkerställa att de till exempel kan försörja sin nuvarande eller framtida familj, och de som är fast beslutna att vara rika och som älskar pengar. Men lurigt föreslår organisationen att varje koncentration på materiella mål är smärtsam och farlig när det är långt ifrån fallet.

Snarare ger Bibeln en balanserad attityd i Ordspråksboken 30: 8 när det står: "Ge mig varken fattigdom eller rikedom." Hur mycket bättre är orden i Ordspråken än organisationens förslag som leder alla de som lyder organisationen till eller nära fattigdom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[I] Smith, JA ”Den antika synagogan, den tidiga kyrkan och sång.” Musik & bokstävervol. 65, nr. 1, 1984, sidan 1. JSTOR, www.jstor.org/stable/736333. Åtkomst 18 december 2020.

 

Tadua

Artiklar av Tadua.
  2
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x