Undersøgelse af Matteus 24, del 11: lignelserne fra olivenbjerget

by | Maj 8, 2020 | Undersøgelse af Matthew 24-serien, Videoer | 5 kommentarer

Hej. Dette er del 11 i vores Matthew 24-serie. Fra dette tidspunkt vil vi se på lignelser, ikke på profeti. 

For at gennemgå kort: Fra Matteus 24: 4 til 44 har vi set Jesus give os profetiske advarsler og profetiske tegn. 

Advarslerne består af råd, der ikke skal tages af glatte mænd, der hævder at være salvede profeter og fortæller os at tage almindelige forekomster som krige, hungersnød, skadedyr og jordskælv som tegn på, at Kristus er ved at dukke op. Gennem historien har disse mænd dukket op med at fremsætte sådanne påstande, og uden at fejle har deres såkaldte tegn vist sig at være falske.

Han advarede også sine disciple om at blive vildledt af falske påstande om hans tilbagevenden som konge, for at han var kommet tilbage på en skjult eller usynlig måde. 

Ikke desto mindre gav Jesus sine jødiske disciple klare instruktioner om, hvad der udgjorde et ægte tegn, der skulle signalere, at tiden var inde til at følge hans anvisninger, så de kunne redde sig selv og deres familier fra ødeområdet for at ramme Jerusalem.

Derudover talte han også om et andet tegn, et ental tegn i himlen, der ville markere hans tilstedeværelse som konge - et tegn, der ville være synligt for alle, som lyn, der blinkede over himlen.

Endelig, i vers 36 til 44, gav han os advarsler om sin tilstedeværelse og understregede gentagne gange, at det ville komme uventet, og at vores største bekymring skulle forblive vågen og vågen.

Derefter ændrer han sin undervisningstaktik. Fra vers 45 og fremover vælger han at tale i lignelser - fire lignelser for at være nøjagtige.

 • Lignelsen om den trofaste og diskrete slave;
 • Lignelsen om de ti jomfruer;
 • Lignelsen om talenterne;
 • Lignelsen om fårene og gederne.

Disse blev alle givet i forbindelse med hans diskurs om Olivenbjerget, og som sådan har alle et lignende tema. 

Nu har du måske bemærket, at Mattæus 24 slutter med lignelsen om den trofaste og diskrete slave, mens de andre tre lignelser findes i det næste kapitel. Okay, jeg har en lille tilståelse. Matthew 24-serien inkluderer faktisk Matthew 25. Årsagen til dette er sammenhæng. Ser du, disse kapiteldelinger blev tilføjet længe efter ordene Matthew skrev i hans evangelieberetning. Hvad vi har gennemgået i denne serie er, hvad der almindeligvis kaldes Oliven diskurs, fordi dette skulle være sidste gang Jesus talte til sine disciple mens han var sammen med dem på Oliebjerget. Denne diskurs inkluderer de tre lignelser, der findes i Matthæus kapitel 25, og det ville være en bjørnetjeneste at ikke medtage dem i vores undersøgelse.

Men inden vi går videre, er vi nødt til at afklare noget. Lignelser er ikke profetier. Erfaringen har vist os, at når mænd behandler dem som profetier, har de en dagsorden. Lad os være forsigtige.

Lignelser er allegoriske historier. En allegori er en historie, der skal forklare en grundlæggende sandhed på en enkel og åbenlys måde. Sandheden er typisk en moralsk eller åndelig. Den lignoriske karakter af en lignelse gør dem meget åbne for fortolkning, og det uforsigtige kan optages af kloge intellektuelle. Så husk dette udtryk fra vores Herre:

 ”På det tidspunkt sagde Jesus som svar:” Jeg priser dig offentligt, Fader, Herre af himmel og jord, fordi du har skjult disse ting for de kloge og intellektuelle og har afsløret dem for babes. Ja, far, for at gøre det blev den måde, du har godkendt. ” (Matteus 11:25, 26 NWT)

Gud skjuler tingene tydeligt. De, der er stolte af deres intellektuelle kapacitet, kan ikke se Guds ting. Men Guds børn kan. Dette betyder ikke, at der kræves en begrænset mental kapacitet til at forstå Guds ting. Små børn er meget intelligente, men de er også tillidsfulde, åbne og ydmyge. I det mindste i de tidlige år, før de kommer til en alder, hvor de tror, ​​de ved alt, hvad der er at vide om alt. Okay, forældre?

Så lad os passe på indviklede eller komplekse fortolkninger af enhver lignelse. Hvis et barn ikke kunne få fornemmelsen af ​​det, er det næsten helt sikkert blevet konstrueret af menneskets sind. 

Jesus brugte lignelser var at forklare abstrakte ideer på måder, der gør dem virkelige og forståelige. En lignelse tager noget inden for vores oplevelse inden for vores livssammenhæng og bruger det til at hjælpe os med at forstå det, der ofte ligger uden for os. Paulus citerer fra Esajas 40:13, når han spørger retorisk: "Hvem forstår HERRENS [Jahve] sind" (NET Bibelen), men tilføjer derefter forsikringen: "Men vi har Kristi sind". (1 Korinther 2:16)

Hvordan kan vi forstå Guds kærlighed, barmhjertighed, glæde, godhed, dom eller hans vrede før uretfærdighed? Det er gennem Kristi sind, at vi kan lære disse ting at kende. Vor Fader gav os sin enbårne søn, som er "reflektion af hans herlighed", den "nøjagtige gengivelse af hans væsen", billedet af den levende Gud. (Hebræerne 1: 3; 2 Korinther 4: 4) Fra det der var til stede, håndgribeligt og kendt - Jesus, manden - blev vi klar over, hvad der ligger uden for os, Gud den Almægtige. 

I det væsentlige blev Jesus den levende udførelsesform for en lignelse. Han er Guds måde at gøre sig kendt for os på. "Omhyggeligt skjult i [Jesus] er alle skatte af visdom og kundskab." (Kolossenserne 2: 3)

Der er endnu en grund til, at Jesus hyppigt bruger lignelser. De kan hjælpe os med at se ting, som vi ellers ville være blinde for, måske på grund af bias, indoktrinering eller tradition.

Nathan brugte en sådan strategi, da han modigt skulle konfrontere sin konge med en meget ubehagelig sandhed. Kong David havde taget hetitten Urias hustru for derefter at dække over ægteskabsbrud, da hun blev gravid, sørgede han for, at Uria blev dræbt i kamp. I stedet for at konfrontere ham, fortalte Nathan ham en historie.

”Der var to mænd i den ene by, den ene rig og den anden fattig. Den rige mand havde meget mange får og kvæg; men den stakkels mand havde intet andet end et lille hunlam, som han havde købt. Han plejede det, og det voksede op sammen med ham og hans sønner. Det ville spise af den lille mad, han havde, og drikke fra sin kop og sove i hans arme. Det blev som en datter for ham. Senere kom en besøgende til den rige mand, men han ville ikke tage nogen af ​​sine egne får og kvæg for at forberede et måltid til den rejsende, der var kommet til ham. I stedet tog han den fattige mands lam og forberedte det til den mand, der var kommet til ham.

På dette tidspunkt blev David meget vred på manden, og han sagde til Nathan: ”Så sandt som Jehova lever, fortjener den mand, der gjorde dette, at dø! Og han skulle betale for lammet fire gange, for han gjorde det og udviste ingen medfølelse. ” (2. Samuel 12: 1-6)

David var en mand med stor lidenskab og en stærk følelse af retfærdighed. Men han havde også en stor blind plet, når det gjaldt hans egne ønsker og ønsker. 

”Så sagde Nathan til David:” Du er manden! . . .” (2. Samuel 12: 7)

Det må have føltes som et stempel i hjertet for David. 

Sådan fik Nathan David til at se sig selv, som Gud så ham. 

Lignelser er magtfulde værktøjer i hænderne på en dygtig lærer, og der har aldrig været noget dygtigere end vores Herre Jesus.

Der er mange sandheder, som vi ikke ønsker at se, og alligevel må vi se dem, hvis vi skal opnå Guds godkendelse. En god lignelse kan fjerne blindere fra vores øjne ved at hjælpe os med at nå frem til den korrekte konklusion på egen hånd, som Nathan gjorde med kong David.

Det imponerende ved Jesu lignelser er, at de sprang ud i at være fuldt udviklede på det øjeblik, ofte som svar på en konfronterende udfordring eller endda et omhyggeligt forberedt trickspørgsmål. Tag for eksempel lignelsen om den barmhjertige samaritan. Lukas fortæller os: "Men han ønskede at bevise sig retfærdig og sagde til Jesus:" Hvem er virkelig min næste? " (Lukas 10:29)

For en jøde måtte hans nabo være en anden jøde. Bestemt ikke en romer eller en græker. De var verdens mænd, hedninger. Hvad samaritanerne angår, var de som frafaldne for jøderne. De stammede fra Abraham, men de tilbad på bjerget og ikke i templet. Alligevel fik Jesus ved denne afslutning af lignelsen denne selvretfærdige jøde til at indrømme at nogen han betragtede som en frafalden var den nærmeste af partiet. Sådan er kraften i en lignelse.

Denne kraft fungerer dog kun, hvis vi lader den fungere. James fortæller os:

”Bliv dog gørere af ordet og ikke kun hørere, bedrager jer selv med falsk begrundelse. For hvis nogen hører ordet og ikke gør, er denne som en mand, der ser på sit eget ansigt i et spejl. For han ser på sig selv, og han går væk og glemmer straks, hvilken slags person han er. ” (James 1: 22-24)

Lad os demonstrere, hvorfor det er muligt for os at narre os selv med falsk begrundelse og ikke se os selv, som vi virkelig er. Lad os starte med at sætte lignelsen om den gode samaritan i en moderne ramme, der er relevant for os.

I lignelsen angribes en israelit og efterlades for døde. Hvis du er et Jehovas vidne, svarer det til en almindelig menighedsudgiver. Nu følger en præst, der går forbi på den anden side af vejen. Det kan svare til en ældste i menigheden. Dernæst gør en levit det samme. Vi kunne sige en betelit eller en pioner inden for moderne sprog. Derefter ser en samaritaner manden og yder hjælp. Det kan svare til en, som Jehovas Vidner betragter som en frafalden, eller en person, der har afleveret et brev om adskillelse. 

Hvis du kender situationer fra din egen erfaring, der passer til dette scenarie, bedes du dele dem i kommentarsektionen i denne video. Jeg kender mange.

Pointen Jesus fremsætter er, at det, der gør en person til en god nabo, er barmhjertighedens kvalitet. 

Men hvis vi ikke tænker på disse ting, kan vi gå glip af pointen og bedrage os selv med falsk ræsonnement. Her er en applikation, som organisationen laver af denne lignelse:

“Mens vi samvittighedsfuldt prøver at udøve hellighed, bør vi ikke se ud til at være overlegne og selvretfærdige, især når det drejer sig om vantro familiemedlemmer. Vores venlige kristne opførsel bør i det mindste hjælpe dem med at se at vi er forskellige på en positiv måde, at vi ved hvordan man viser kærlighed og medfølelse, ligesom den barmhjertige samaritan i Jesu illustration gjorde. - Lukas 10: 30-37. ” (w96 8/1 s. 18 par.11)

Smukke ord. Når vidner ser sig selv i spejlet, er det hvad de ser. (Dette var hvad jeg så, da jeg var ældre.) Men så går de ud i den virkelige verden, de glemmer hvilken slags person de virkelig er. De behandler ikke-troende familiemedlemmer, især hvis de plejede at være vidner, værre end nogen fremmed. Vi så fra retsudskrifterne i den australske kongelige kommission i 2015, at de fuldstændigt ville undgå et offer for seksuelt misbrug af børn, fordi hun trak sig ud af menigheden, der fortsatte med at støtte sin misbruger. Jeg ved fra min egen livserfaring, at denne holdning er universel blandt vidner, indgroet gennem gentagen indoktrinering fra publikationer og konventionens platform.

Her er en anden anvendelse af lignelsen om den gode samaritan, som de fremstiller:

”Situationen var ikke anderledes, da Jesus var på jorden. De religiøse ledere viste en fuldstændig mangel på bekymring for de fattige og trængende. De religiøse ledere blev beskrevet som "pengeelskere", der 'fortærede enkenes huse', og som var mere bekymrede over at bevare deres traditioner end at tage sig af ældre og trængende. (Lukas 16:14; 20:47; Mattæus 15: 5, 6) Det er interessant at i Jesu lignelse om den barmhjertige samaritan, en præst og en levit om at se en såret mand gik forbi ham på den modsatte side af vej snarere end at vende til side for at hjælpe ham. - Lukas 10: 30-37. ” (w06 5/1 s. 4)

Ud fra dette tror du måske, at vidne er forskellige fra disse “religiøse ledere”, de taler om. Ord kommer så let. Men gerninger råber en anden besked. 

Da jeg tjente som koordinator for de ældre for nogle år siden, forsøgte jeg at organisere et velgørende bidrag gennem menigheden for nogle trængende. Circuit Overseer fortalte mig imidlertid, at vi officielt ikke gør det. Selv om de i det første århundrede havde et officielt menighedsarrangement for at sørge for de trængende, er Jehovas vidner ældre begrænset fra at følge dette mønster. (1 Timoteus 5: 9) Hvorfor skulle en lovligt registreret velgørenhed have en politik om at squash organiserede velgørenhedsværker? 

Jesus sagde: "Den standard, du bruger til at dømme, er den standard, hvormed du vil blive dømt." (Matteus 7: 2 NLT)

Lad os gentage deres standard: ”De religiøse ledere viste en fuldstændig mangel på bekymring for de fattige og trængende. De religiøse ledere blev beskrevet som ”pengeelskere”, som ”fortærede enkernes huse” ”(w06 5/1 s. 4)

Overvej nu disse illustrationer fra nylige Watchtower-publikationer:

Kontrast det med virkeligheden for mænd, der lever i luksus, idræt uhyrligt dyre smykker og køber store mængder dyre Scotch.

Thans lektion for os er aldrig at læse en lignelse og overse dens anvendelse. Den første person, vi skal måle ved lektionen fra lignelsen, er os selv. 

For at opsummere brugte Jesus lignelser:

 • at skjule sandheden for det uværdige, men afsløre den for de troende.
 • at overvinde bias, indoktrinering og traditionel tanke.
 • at afsløre ting, som folk var blinde for.
 • at undervise i en moralsk lektion.

Endelig skal vi huske på at lignelser ikke er profetier. Jeg vil demonstrere vigtigheden af ​​at indse det i den næste video. Vores mål i de kommende videoer vil være at se på hver af de sidste fire lignelser, som Herren talte om i Olivet Diskurs og se, hvordan hver enkelt bruger os individuelt. Lad os ikke gå glip af deres mening, så vi ikke får en negativ skæbne.

Tak for din tid. Du kan tjekke beskrivelsen af ​​denne video for et link til udskriften såvel som links til hele Beroean Pickets-biblioteket med videoer. Se også den spanske YouTube-kanal kaldet "Los Bereanos." Hvis du kan lide denne præsentation, skal du også klikke på knappen Abonner for at få besked om hver videoudgivelse.

 

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.
  5
  0
  Vil elske dine tanker, bedes du kommentere.x
  ()
  x