Hej. Dette er del 11 i vores Matthew 24-serie. Fra dette tidspunkt vil vi se på lignelser, ikke profetier.

For at gennemgå kort: Fra Matteus 24: 4 til 44 har vi set Jesus give os profetiske advarsler og profetiske tegn.

Advarslerne består af råd, der ikke skal tages af glatte mænd, der hævder at være salvede profeter og fortæller os at tage almindelige forekomster som krige, hungersnød, skadedyr og jordskælv som tegn på, at Kristus er ved at dukke op. Gennem historien har disse mænd dukket op med at fremsætte sådanne påstande, og uden at fejle har deres såkaldte tegn vist sig at være falske.

Han advarede også sine disciple om at blive vildledt af falske påstande om hans tilbagevenden som konge, for at han var kommet tilbage på en skjult eller usynlig måde.

Ikke desto mindre gav Jesus sine jødiske disciple klare instruktioner om, hvad der udgjorde et ægte tegn, der skulle signalere, at tiden var inde til at følge hans anvisninger, så de kunne redde sig selv og deres familier fra ødeområdet for at ramme Jerusalem.

Derudover talte han også om et andet tegn, et ental tegn i himlen, der ville markere hans tilstedeværelse som konge - et tegn, der ville være synligt for alle, som lyn, der blinkede over himlen.

Endelig, i vers 36 til 44, gav han os advarsler om sin tilstedeværelse og understregede gentagne gange, at det ville komme uventet, og at vores største bekymring skulle forblive vågen og vågen.

Derefter ændrer han sin undervisningstaktik. Fra vers 45 og fremover vælger han at tale i lignelser - fire lignelser for at være nøjagtige.

  • Lignelsen om den trofaste og diskrete slave;
  • Lignelsen om de ti jomfruer;
  • Lignelsen om talenterne;
  • Lignelsen om fårene og gederne.

Disse blev alle givet i forbindelse med hans diskurs om Olivenbjerget, og som sådan har alle et lignende tema.

Nu har du måske bemærket, at Matthew 24 afslutter med lignelsen om den trofaste og diskrete slave, mens de tre andre lignelser findes i det næste kapitel. Okay, jeg har en lille tilståelse at lave. Matthew 24-serien inkluderer faktisk Matthew 25. Årsagen til dette er kontekst. Du forstår, disse kapitelopdelinger blev tilføjet længe efter de ord, Matthew fandt op i hans evangeliets beretning. Det, vi har gennemgået i denne serie, er, hvad der ofte kaldes Oliven diskursfordi dette skulle være sidste gang Jesus talte med sine disciple, mens han var med dem på Olivenbjerget. Denne diskurs inkluderer de tre lignelser, der findes i Matteus kapitel 25, og det ville være en bjørnetjeneste at ikke medtage dem i vores undersøgelse.

Før vi går videre, er vi nødt til at afklare noget. Lignelser er ikke profetier. Erfaringen har vist os, at når mænd behandler dem som profetier, har de en dagsorden. Lad os være forsigtige.

Lignelser er allegoriske historier. En allegori er en historie, der skal forklare en grundlæggende sandhed på en enkel og indlysende måde. Sandheden er typisk moralsk eller åndelig. En lignels allegoriske karakter gør dem meget åbne for fortolkning, og det uforsigtige kan tages ind af kloge intellektuelle. Så husk dette udtryk af vores Herre:

”På det tidspunkt sagde Jesus som svar:” Jeg priser dig offentligt, Fader, Herre af himmel og jord, fordi du har skjult disse ting for de kloge og intellektuelle og har afsløret dem for babes. Ja, far, for at gøre det blev den måde, du har godkendt. ” (Matteus 11:25, 26 NWT)

Gud skjuler tingene i synet. De, der er stolte af deres intellektuelle kapacitet, kan ikke se Guds ting. Men Guds børn kan det. Dette er ikke at sige, at der kræves en begrænset mental kapacitet for at forstå Guds ting. Små børn er meget intelligente, men de er også tillidsfulde, åbne og ydmyge. I det mindste i de første år, før de kommer til den alder, hvor de tror, ​​de ved alt, hvad der er at vide om alt. Okay, forældre?

Så lad os være opmærksomme på indviklede eller komplekse fortolkninger af enhver lignelse. Hvis et barn ikke kunne få fornemmelsen af ​​det, er det næsten helt sikkert blevet forfulgt af menneskets sind.

Jesus brugte lignelser til at forklare abstrakte ideer på måder, der gør dem virkelige og forståelige. En lignelse tager noget inden for vores oplevelse, inden for vores livssammenhæng og bruger det til at hjælpe os med at forstå det, der ofte ligger uden for os. Paulus citerer fra Jesaja 40:13, når han spørger retorisk: ”Hvem forstår Herrens [Yahweh] sind” (NET Bibelen), men så tilføjer han beroligelsen: ”Men vi har Kristi sind”. (1. Korinter 2:16)

Hvordan kan vi forstå Guds kærlighed, barmhjertighed, glæde, godhed, dom eller hans vrede inden uretfærdighed? Det er gennem Kristi sind, at vi kan lære disse ting at kende. Vor Fader gav os sin enbårne søn, der er "afspejlingen af ​​hans herlighed", den "nøjagtige repræsentation af hans meget væsen", billedet af den levende Gud. (Hebreerne 1: 3; 2. Korinter 4: 4) Fra det, der var til stede, håndgribeligt og kendt - Jesus, manden - kom vi til at forstå det, der ligger uden for os, den Almægtige Gud.

I det væsentlige blev Jesus den levende legemliggørelse af en lignelse. Han er Guds måde at gøre sig bekendt med os på. ”Omhyggeligt skjult i [Jesus] er alle skatte af visdom og viden.” (Kolosserne 2: 3)

Der er endnu en grund til Jesu hyppige brug af lignelser. De kan hjælpe os med at se ting, som vi ellers ville være blinde for, måske på grund af bias, indoktrinering eller tradition.

Nathan brugte en sådan strategi, da han modigt skulle konfrontere sin konge med en meget ubehagelig sandhed. Kong David havde taget kongen af ​​hetitten Uriah for derefter at dække hans utroskab, da hun blev gravid, arrangerede han Uria til at dræbe i kamp. I stedet for at konfrontere ham, fortalte Nathan ham en historie.

”Der var to mænd i den ene by, den ene rig og den anden fattig. Den rige mand havde meget mange får og kvæg; men den stakkels mand havde intet andet end et lille hunlam, som han havde købt. Han plejede det, og det voksede op sammen med ham og hans sønner. Det ville spise af den lille mad, han havde, og drikke fra sin kop og sove i hans arme. Det blev som en datter for ham. Senere kom en besøgende til den rige mand, men han ville ikke tage nogen af ​​sine egne får og kvæg for at forberede et måltid til den rejsende, der var kommet til ham. I stedet tog han den fattige mands lam og forberedte det til den mand, der var kommet til ham.

På dette tidspunkt blev David meget vred på manden, og han sagde til Nathan: ”Så sandt som Jehova lever, fortjener den mand, der gjorde dette, at dø! Og han skulle betale for lammet fire gange, for han gjorde det og udviste ingen medfølelse. ” (2. Samuel 12: 1-6)

David var en mand med stor lidenskab og en stærk følelse af retfærdighed. Men han havde også en stor blind plet, når det gjaldt hans egne ønsker og ønsker.

”Så sagde Nathan til David:” Du er manden! . . .” (2. Samuel 12: 7)

Det må have føltes som et stempel i hjertet for David.

Sådan fik Nathan David til at se sig selv, som Gud så ham.

Lignelser er magtfulde værktøjer i hænderne på en dygtig lærer, og der har aldrig været noget dygtigere end vores Herre Jesus.

Der er mange sandheder, som vi ikke ønsker at se, men alligevel må vi se dem, hvis vi skal få Guds godkendelse. En god lignelse kan fjerne blinderne fra vores øjne ved at hjælpe os med at nå den korrekte konklusion på egen hånd, som Nathan gjorde med kong David.

Det imponerende ved Jesu lignelser er, at de sprang ud til at blive fuldt udviklet på øjeblikket, ofte som svar på en konfronterende udfordring eller endda et nøje forberedt trickspørgsmål. Tag for eksempel lignelsen om den gode samaritan. Luke fortæller os: ”Men da han ville bevise sig retfærdig, sagde manden til Jesus:” Hvem er virkelig min nabo? ” (Luk 10:29)

For en jøde måtte hans nabo være en anden jøde. Bestemt ikke en romersk eller en græsk. De var mænd i verden, hedninger. Hvad angår samaritanerne, var de som frafald for jøderne. De stammede fra Abraham, men de tilbad på bjerget og ikke i templet. I slutningen af ​​lignelsen fik Jesus imidlertid denne selvretfærdigede jøde til at indrømme, at en person, han betragtede som en frafalden, var partiets mest naboer. Sådan er en lignelses magt.

Denne magt fungerer dog kun, hvis vi lader den fungere. James fortæller os:

”Bliv dog gørere af ordet og ikke kun hørere, bedrager jer selv med falsk begrundelse. For hvis nogen hører ordet og ikke gør, er denne som en mand, der ser på sit eget ansigt i et spejl. For han ser på sig selv, og han går væk og glemmer straks, hvilken slags person han er. ” (James 1: 22-24)

Lad os demonstrere, hvorfor det er muligt for os at narre os selv med falsk begrundelse og ikke se os selv, som vi virkelig er. Lad os starte med at sætte lignelsen om den gode samaritan i en moderne ramme, der er relevant for os.

I lignelsen angribes en israelit og overlades til død. Hvis du er Jehovas Vidne, svarer det til en fælles menighedsudgiver. Nu kommer en præst der går forbi på ydersiden af ​​vejen. Det svarer muligvis til en menigheds ældste. Dernæst gør en levit det samme. Vi kunne sige en Bethelite eller en pioner inden for moderne parlance. Så ser en samaritan mand og yder hjælp. Det kan svare til nogen, som vidnerne betragter som en frafaldet, eller en person, der har indgivet et disassosieringsbrev.

Hvis du kender til situationer fra din egen oplevelse, der passer til dette scenarie, skal du dele dem i kommentarafsnittet på denne video. Jeg kender til mange.

Pointen Jesus fremsætter er, at det, der gør en person til en god nabo, er barmhjertighedens kvalitet.

Men hvis vi ikke tænker på disse ting, kan vi gå glip af pointen og bedrage os selv med falsk begrundelse. Her er en applikation, som organisationen laver til denne lignelse:

”Mens vi samvittighedsfuldt forsøger at praktisere hellighed, skal vi ikke se ud til at være overlegne og selvretfærdige, især når vi handler med vantro familiemedlemmer. Vores venlige kristne adfærd burde i det mindste hjælpe dem med at se, at vi er forskellige på en positiv måde, at vi ved hvordan man viser kærlighed og medfølelse, ligesom den gode samaritan fra Jesu illustration. - Luk 10: 30-37. ” (w96 8/1 s. 18 par. 11)

Fine ord. Når vidner ser sig selv i spejlet, er det dette, de ser. (Dette var, hvad jeg så, da jeg var ældste.) Men så går de ud i den virkelige verden, de glemmer, hvilken slags person de virkelig er. De behandler vantro familiemedlemmer, især hvis de plejede at være vidner, værre end nogen fremmed. Vi så fra domstolstranskripterne i Royal Royal Commission 2015 i XNUMX, at de fuldstændigt ville afværge et offer for seksuelt misbrug af børn, fordi hun trak sig tilbage fra menigheden, der fortsatte med at støtte hendes overgreb. Jeg ved fra min egen livserfaring, at denne holdning er universel blandt vidner, indgroet gennem gentagen indoktrinering fra publikationer og konventionsplatformen.

Her er en anden anvendelse af lignelsen om den gode samaritan, som de fremstiller:

”Situationen var ikke anderledes, da Jesus var på jorden. De religiøse ledere viste en fuldstændig mangel på bekymring for de fattige og trængende. De religiøse ledere blev beskrevet som ”pengeelskere”, som ”fortærede enkernes huse”, og som var mere bekymrede over at bevare deres traditioner end at passe på ældre og nødlidende. (Luk 16:14; 20:47; Matteus 15: 5, 6) Det er af interesse, at i Jesu lignelse om den gode samaritan, gik en præst og en levit, når han så en skadet mand forbi ham på den modsatte side af vej snarere end at dreje til side for at hjælpe ham. - Luk 10: 30-37. ” (w06 5/1 s. 4)

Fra dette kan du tænke, at vidnet adskiller sig fra disse "religiøse ledere", de taler om. Ord kommer så let. Men gerninger råber en anden besked.

Da jeg tjente som koordinator for ældstens krop for nogle år siden, forsøgte jeg at organisere et velgørende bidrag, selvom menigheden var for nogle nødlidende. Circuit Overseer fortalte mig dog, at vi officielt ikke gør det. Selvom de havde en officiel menighedsordning i det første århundrede med henblik på at yde de nødlidende, er vidnens ældste tvunget til at følge dette mønster. (1 Timoteus 5: 9) Hvorfor ville en lovligt registreret velgørenhedsorganisation have en politik til at slå sammen organiserede velgørenhedsværker?

Jesus sagde: "Den standard, du bruger til at dømme, er den standard, hvormed du vil blive dømt." (Matteus 7: 2 NLT)

Lad os gentage deres standard: ”De religiøse ledere viste en fuldstændig mangel på bekymring for de fattige og trængende. De religiøse ledere blev beskrevet som ”pengeelskere”, som ”fortærede enkernes huse” ”(w06 5/1 s. 4)

Overvej nu disse illustrationer fra nylige Watchtower-publikationer:

Kontrast det med virkeligheden for mænd, der lever i luksus, idræt uhyrligt dyre smykker og køber store mængder dyre Scotch.

Than lektioner for os er aldrig at læse en lignelse og overse dens anvendelse. Den første person, vi skal måle efter lektionen fra lignelsen, er os selv.

For at opsummere brugte Jesus lignelser:

  • at skjule sandheden for det uværdige, men afsløre den for de troende.
  • at overvinde bias, indoktrinering og traditionel tanke.
  • at afsløre ting, som folk var blinde for.
  • at undervise i en moralsk lektion.

Endelig må vi huske, at lignelser ikke er profetier. Jeg vil demonstrere vigtigheden af ​​at indse det i den næste video. Vores mål i de kommende videoer er at se på hver af de sidste fire lignelser, som Herren talte om i Olivet Diskurs og se, hvordan hver enkelt bruger os individuelt. Lad os ikke gå glip af deres mening, så vi ikke får en negativ skæbne.

Tak for din tid. Du kan tjekke beskrivelsen af ​​denne video for et link til transkriptionen samt links til alle Beroean Pickets-biblioteket med videoer. Se også den spanske YouTube-kanal kaldet "Los Bereanos." Hvis du kan lide denne præsentation, skal du klikke på knappen Abonner for at blive underrettet om hver videoudgivelse.

Meleti Vivlon

Artikler af Meleti Vivlon.