Vastauksena Matthew 5 -sarjan viimeiseen videoon - osaan 24 - yksi säännöllisistä katsojista lähetti minulle sähköpostin, jossa kysyttiin kuinka kaksi näennäisesti liittyvää kohtaa voidaan ymmärtää. Jotkut kutsuivat näitä ongelmallisia kohtia. Raamatun tutkijat viittasivat heihin latinalausekkeella: crux interpretum. Minun piti etsiä se. Mielestäni yksi tapa selittää sen sanominen on, että ”tulkit ylittävät tiet”. Toisin sanoen tässä mielipiteet eroavat toisistaan.

Tässä on kaksi kyseistä kohtaa:

”Tietää tämä ensinnäkin, että viime päivinä pilkkaajat tulevat pilkkaamallaan seuraamaan omia himojaan ja sanoen:“ Missä on hänen tulemisensa lupaus? Koska isät nukahtivat, kaikki jatkuu samoin kuin luomisen alusta lähtien. ”(2. Piet. 3: 3, 4 NASB)

Ja:

"Mutta aina kun he vainosivat sinua yhdessä kaupungissa, pakene toiseen; sillä minä sanon teille todella, ettette lopeta käyntiä Israelin kaupunkien läpi ennen kuin Ihmisen Poika tulee. ”(Matt. 10:23 NASB)

Niiden monille raamattuopiskelijoille aiheuttama ongelma on ajankohta. Mistä “viime päivistä” Pietari puhuu? Juutalaisten asioiden järjestelmän viimeiset päivät? Nykyisen asioiden järjestelmän viimeiset päivät? Ja juuri kun Ihmisen Poika tulee? Viittasiko Jeesus ylösnousemukseensa? Viittasiko hän Jerusalemin tuhoamiseen? Viittasiko hän tulevaa läsnäoloaan?

Näissä jakeissa tai niiden välittömässä kontekstissa ei yksinkertaisesti ole annettu riittävästi tietoa, jotta voimme naulata vastaus näihin kysymyksiin tavalla, joka ei jätä epäilystäkään. Nämä eivät ole ainoita Raamatun kohtia, jotka esittelevät aikaelementin, joka aiheuttaa sekaannusta monille Raamatun opiskelijoille ja joka voi johtaa melko eksoottisiin tulkintoihin. Vertaus lampaista ja vuohista on yksi tällainen kohta. Jehovan todistajat käyttävät sitä saadakseen seuraajat noudattamaan tiukasti kaikkia hallintoelimen käskyjä. (Muuten, aiomme päästä siihen Matthew 24 -sarjassa, vaikka se löytyy 25: stäth Matteuksen luku. Sitä kutsutaan ”kirjalliseksi lisenssiksi”. Selvitä siitä.)

Joka tapauksessa tämä sai minut ajattelemaan eisegesis että eksegeesi josta olemme keskustelleet aiemmin. Niille, jotka eivät ole nähneet näitä videoita, eisegesis on kreikkalainen sana, joka tarkoittaa pääasiassa ”ulkopuolelta” ja viittaa tekniikkaan mennä Raamatun jakeeseen ennakkokäsityksen kanssa. eksegeesi sillä on päinvastainen merkitys, ”sisältäpäin”, ja viittaa tutkimukseen ilman ennakkokäsityksiä, vaan sen sijaan, että idean johdetaan itse tekstistä.

No, huomasin, että sillä on toinen puoli eisegesis että voin havainnollistaa näitä kahta kohtaa. Emme ehkä luke mitään ennakkokäsitystä näihin kohtiin; voimme tosiasiassa ajatella, että tutkimme heitä ajatuksella, että annamme pyhien kirjoitusten kertoa meille, milloin viimeiset päivät ovat ja milloin Ihmisen Poika tulee. Siitä huolimatta saatamme edelleen lähestyä näitä jakeita egeettisesti; ei ennakkokäsitykseen, vaan ennakkoon suunniteltuun keskittymiseen.

Oletko koskaan antanut jollekin neuvoja vain, jotta he kiinnittyisivät yhteen elementtiin, sivuelementtiin, kiitos ja raaputa sitten jättäen sinun tavoittavan heitä itkien: “Odota hetki! En tarkoittanut sitä!"

On vaarana, että teemme juuri tämän tutkiessamme pyhiä kirjoituksia, varsinkin kun kirjoituksissa on jonkinlainen aikaelementti, joka antaa meille väistämättä väärän toivon, että voisimme selvittää, kuinka lähellä on loppu.

Aloitetaan kysymällä itseltämme jokaisessa näissä kohdissa, mitä puhuja yrittää sanoa? Mitä mieltä hän yrittää tuoda esiin?

Aloitamme kappaleesta, jonka Pietari kirjoitti. Lukekaamme asiayhteys.

”Tietää tämä ensinnäkin, että viime päivinä pilkkaajat tulevat pilkkaamallaan seuraamaan omia himojaan ja sanoen:“ Missä on hänen tulemisensa lupaus? Koska isät nukahtivat, kaikki jatkuu samoin kuin luomisen alusta lähtien. ”Sillä kun he pitävät tätä yllä, he katoavat heidän huomautuksestaan, että taivaat olivat olemassa Jumalan sanalla kauan sitten ja maa muodostui vedestä ja vedellä, jonka kautta maailma tuolloin tuhoutui, tulvii vedellä. Mutta Hänen sanallaan nykyiset taivaat ja maa on varattu tulelle, pidetty tuomiopäivänä ja jumalattomien ihmisten tuhoamiseksi.

Mutta älä anna tämän yhden tosiasian paeta huomiosi, rakkaasi, että Herran kanssa yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Herra ei ole hidas lupauksensa suhteen, koska jotkut laskevat hitauden, mutta on kärsivällinen sinua kohtaan eikä halua minkään menehtyvän, vaan kaikkien tulevan parannuksen.

Mutta Herran päivä tulee kuin varas, jossa taivaat katoavat pauhalla ja elementit tuhoutuvat voimakkaalla kuumuudella, ja maa ja sen teot poltetaan. ”(2. Piet. 3: 3 -10 NASB)

Voisimme lukea lisää, mutta yritän pitää nämä videot lyhyinä, ja loppuosa vain vahvistaa näkemämme. Pietari ei todellakaan anna meille merkkiä tietää, milloin viimeiset päivät ovat, niin että voisimme ennustaa, kuinka lähellä olemme loppuun, koska jotkut uskonnot, mukaan lukien entinen uskontoni, saisivat meidät uskomaan. Hänen sanojensa painopiste on kestämisessä ja toivon luopumattomuudessa. Hän kertoo meille, että väistämättä on ihmisiä, jotka pilkkaavat ja pilkkaavat meitä uskosta uskoon siihen, mitä ei voida nähdä, meidän Herramme Jeesuksen tulevaan läsnäoloon. Hän osoittaa, että tällaiset ihmiset sivuuttavat historian todellisuuden viittaamalla Nooan päivän tulvaan. Noan päivän ihmiset varmasti pilkkasivat häntä siitä, että hän rakensi valtavan arkin kaukana kaikista vesistöistä. Mutta sitten Pietari varoittaa meitä, että Jeesuksen tuleminen ei ole jotain mitä voimme ennustaa, sillä hän tulee kuin varas tulee ryöstämään meidät, eikä siitä tule mitään varoitusta. Hän antaa meille varovaisen huomautuksen, että Jumalan aikataulu ja meidän omamme ovat hyvin erilaisia. Meille päivä on vain 24 tuntia, mutta jumalalle se on kaukana elämämme kestosta.

Katsokaamme nyt Jeesuksen sanoja, jotka on kirjattu Matt. 10:23. Katsokaa uudelleen tilannetta.

”Katso, minä lähetän teidät kuin lampaita susien keskellä; joten ole raivoissaan käärmeitä ja viattomia kuin kyyhkyset. "Mutta varokaa ihmisiä, sillä he luovuttavat teidät tuomioistuimille ja vievät teidät heidän synagogansa; ja sinut tuodaan jopa minun päästäni kuvernöörien ja kuninkaiden eteen todistukseksi heille ja pakanoille. "Mutta kun he luovuttavat sinut, älä murehdi siitä, kuinka tai mitä sinun sanotaan; sillä sinulle annetaan sinä hetkellä, mitä sanot. "Sillä ei sinä puhu, vaan isäsi henki puhuu sinussa.

Veli petti veljen kuolemaan, ja isä hänen lapsensa; ja lapset nousevat vanhempia vastaan ​​ja aiheuttavat heidän kuolemansa. ”Kaikki vihaavat sinua nimeni takia, mutta pelastuu se, joka on kestänyt loppuun asti.

Mutta aina kun he vainosivat sinua yhdessä kaupungissa, pakene toiseen; Sillä minä sanon teille todella: ette lopeta Israelin kaupunkien läpikäyntiä ennen kuin Ihmisen Poika tulee.

Opetuslapsi ei ole opettajansa yläpuolella eikä orja isäntänsä yläpuolella. ”Riittää, että opetuslapsi on siitä, että hänestä tulee kuin hänen opettajansa, ja orjaksi, kuten isäntään. Jos he ovat kutsuneet talonpäällikköksi Beelzebulia, kuinka paljon he pahoinpitelyn jälkeen pitävät hänen kotitaloudensa jäseniä! ”
(Matt. 10: 16-25 NASB)

Hänen sanojensa painopiste on vainossa ja sen käsittelyssä. Silti lause, johon niin monet näyttävät kiinnittyvän, on ”et päätä käydä läpi Israelin kaupunkien ennen kuin Ihmisen Poika tulee”. Jos kaipaamme hänen aikomustaan ​​ja keskitymme sen sijaan tähän yhteen lausekkeeseen, olemme irrotettuina todellisesta viestistä täällä. Keskitymme sitten: ”Milloin Ihmisen Poika tulee?” Meitä kiinnostaa, mitä hän tarkoittaa ”olematta lopettamassa Israelin kaupunkien läpi kulkemista”.

Näetkö, että puuttuisi todellinen kohta?

Tarkastellaan siis hänen sanojaan suunnittelemallaan keskittymällä. Kristittyjä on vainottu vuosisatojen ajan. Heitä vainottiin kristillisen seurakunnan alkuaikoina heti Stephenin marttyyrin jälkeen.

”Saul oli syvästi samaa mieltä hänen tappamisestaan. Ja sinä päivänä alkoi suuri vaino Jerusalemin kirkkoa vastaan, ja kaikki heidät hajotettiin Juudean ja Samarian alueille, paitsi apostolit. ”(Apostolien teot 8: 1 NASB)

Kristityt tottelivat Jeesuksen sanoja ja pakenivat vainosta. He eivät menneet kansakuntien joukkoon, koska saarnaamista ovelle pakanoille ei ollut vielä avattu. Siitä huolimatta he pakenivat Jerusalemista, josta tuolloin vainottiin.

Tiedän, että Jehovan todistajien tapauksessa he lukevat Matteuksen 10:23 ja tulkitsevat sen tarkoittavan, että he eivät lopeta saarnatavansa hyvien uutisten versiotaan ennen kuin Armageddon tulee. Tämä on aiheuttanut monille rehellisille Jehovan todistajille suurta ahdistusta, koska heille opetetaan, että kaikilla Armageddonissa kuolleilla ei ole ylösnousemusta. Siksi tämä tekee Jehovasta Jumalasta julman ja epäoikeudenmukaisen tuomarin, koska hän tosiasiassa ennustaa, että hänen kansansa eivät pysty lähettämään varoitusviestiä jokaiselle henkilölle ennen tuomionpäivää.

Mutta Jeesus ei sano sitä. Hän sanoo, että kun meitä vainotaan, meidän pitäisi lähteä. Pyyhi pöly tavaratilamme, käännä selkämme ja pakene. Hän ei sano, seiso kentälläsi ja hyväksy marttyyrityksesi.

Todistaja voi ajatella: "Mutta mitä kaikista niistä ihmisistä, joita emme ole vielä tavoittaneet saarnaustyössä?" No, näyttää siltä, ​​että Herramme kehottaa meitä olemaan huolissaan siitä, koska et aio tavoittaa heitä muutenkaan. "

Sen sijaan, että olemme huolissaan paluun ajoituksesta, meidän on keskityttävä siihen, mitä hän yrittää kertoa meille tässä kohdassa. Sen sijaan, että tunteisimme väärän velvollisuuden jatkaa saarnaamista ihmisille, jotka ovat menossa pois tieltään vainotaksemme meitä, meidän ei pidä tuntea mitään syyllisyyttä paetapaikalta. Oleskelu merkitsisi kuolleen hevosen räpyttämistä. Mikä pahempaa, se tarkoittaisi, että emme noudata johtajamme Jeesuksen suoraa käskyä. Se merkitsisi ylimielisyyttä meidän puoleltamme.

Missiomme on ensisijaisesti työskennellä pyhän hengen oppaan mukaisesti Jumalan valittujen inhimottamiseksi. Kun lukumäärämme on valmis, Jeesus tulee tuomaan asioiden järjestelmän lopun ja perustamaan vanhurskaan valtakuntansa. (Re 6:11) Tuossa valtakunnassa me osallistumme sitten kaikkien ihmisten auttamiseen pääsemään adoptioon Jumalan lapsina.

Katsotaanpa uudelleen. Peter ei antanut meille merkkejä viime päivistä. Pikemminkin hän käski meitä odottamaan pilkkaamista ja vastustusta ja että mahdollisesti meidän Herramme saapuminen vie erittäin kauan. Se, mitä hän käski meille, oli kestää eikä antaa pois.

Jeesus kertoi meille myös, että vainot tulevat ja että kun se tapahtui, emme olleet huolissamme peittämästä jokaista viimeistä aluetta, vaan sen, että meidän olisi vain paeta muualta.

Joten saavuttaessamme kohtaan, joka saa meidät raapimaan päätämme, saatamme astua taaksepäin ja kysyä itseltämme, mitä puhuja todella yrittää kertoa meille? Mihin hänen neuvonsa keskittyvät? Se on kaikki Jumalan käsissä. Meillä ei ole mitään hätää. Ainoa tehtävämme on ymmärtää suunta, jonka hän antaa meille, ja noudattaa sitä. Kiitos kun katsoit.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    3
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x