Vastauksena Matthew 5 -sarjan viimeiseen videoon - osa 24 - yksi vakituisista katsojista lähetti minulle sähköpostiviestin, jossa kysyttiin, kuinka kaksi näennäisesti toisiinsa liittyvää kohtaa voidaan ymmärtää. Jotkut kutsuisivat näitä ongelmallisiksi kohdiksi. Raamatuntutkijat viittasivat heihin latinankielisellä lauseella: crux interpretum.  Minun piti etsiä se. Luulen, että yksi tapa selittää sitä olisi sanoa, että "tulkit risteävät polkuja". Toisin sanoen tässä mielipiteet eroavat toisistaan.

Tässä on kaksi kyseistä kohtaa:

”Tietää tämä ensinnäkin, että viime päivinä pilkkaajat tulevat pilkkaamallaan seuraamaan omia himojaan ja sanoen:“ Missä on hänen tulemisensa lupaus? Koska isät nukahtivat, kaikki jatkuu samoin kuin luomisen alusta lähtien. ”(2. Piet. 3: 3, 4 NASB)

Ja:

"Mutta aina kun he vainosivat sinua yhdessä kaupungissa, pakene toiseen; sillä minä sanon teille todella, ettette lopeta käyntiä Israelin kaupunkien läpi ennen kuin Ihmisen Poika tulee. ”(Matt. 10:23 NASB)

 

Aika on ongelma, jonka nämä aiheuttavat monille raamatuntutkijoille. Mistä ”viimeisistä päivistä” Peter puhuu? Juutalaisen asiainjärjestelmän viimeiset päivät? Nykyisen asiainjärjestelmän viimeiset päivät? Ja milloin Ihmisen Poika tulee? Tarkoittiinko Jeesus ylösnousemustaan? Tarkoittiinko hän Jerusalemin tuhoa? Viittasiko hän tulevaan läsnäoloonsa?

Näissä jakeissa tai niiden välittömässä kontekstissa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tietoa, jotta voimme löytää vastauksen näihin kysymyksiin tavalla, joka ei jätä epäilystäkään. Nämä eivät ole ainoat raamatunkohdat, jotka esittävät aikaelementin, joka aiheuttaa sekaannusta monille raamatuntutkijoille ja joka voi johtaa melko eksoottisiin tulkintoihin. Vertaus lampaista ja vuohista on yksi tällainen kohta. Jehovan todistajat käyttävät sitä saadakseen seuraajansa noudattamaan tiukasti kaikkia hallintoelimiä, joita heidän on noudatettava. (Muuten, tulemme käsittelemään sitä Matthew 24 -sarjassa, vaikka se löytyy 25: stäth Matteuksen luku. Sitä kutsutaan ”kirjalliseksi lisenssiksi”. Selvitä siitä.)

Joka tapauksessa tämä sai minut ajattelemaan eisegesis ja eksegeesi josta olemme keskustelleet aiemmin. Niille, jotka eivät ole nähneet näitä videoita, eisegesis on kreikkalainen sana, joka tarkoittaa pääasiassa ”ulkopuolelta” ja viittaa tekniikkaan mennä Raamatun jakeeseen ennakkokäsityksen kanssa. eksegeesi sillä on päinvastainen merkitys, ”sisältäpäin”, ja viittaa tutkimukseen ilman ennakkokäsityksiä, vaan sen sijaan, että idean johdetaan itse tekstistä.

No, huomasin, että sillä on toinen puoli eisegesis että voin havainnollistaa näitä kahta kohtaa. Emme ehkä lue joitain ennakkoluuloja näihin kohtiin; voimme itse ajatella tutkivamme heitä ajatuksella, että annamme Raamatun kertoa meille, milloin viimeiset päivät ovat ja milloin Ihmisen Poika tulee. Siitä huolimatta saatamme silti lähestyä näitä jakeita eisegetisesti; ei ennakkoluulotulla ajatuksella, vaan ennakkoluulolla.

Oletko koskaan antanut jollekin neuvoja vain, jotta he kiinnittyisivät yhteen elementtiin, sivuelementtiin, kiitos ja raaputa sitten jättäen sinun tavoittavan heitä itkien: “Odota hetki! En tarkoittanut sitä!"

On vaarana, että teemme juuri tämän tutkiessamme pyhiä kirjoituksia, varsinkin kun kirjoituksissa on jonkinlainen aikaelementti, joka antaa meille väistämättä väärän toivon, että voisimme selvittää, kuinka lähellä on loppu.

Aloitetaan kysymällä itseltämme jokaisessa näissä kohdissa, mitä puhuja yrittää sanoa? Mitä mieltä hän yrittää tuoda esiin?

Aloitamme kappaleesta, jonka Pietari kirjoitti. Lukekaamme asiayhteys.

”Tietää tämä ensinnäkin, että viime päivinä pilkkaajat tulevat pilkkaamallaan seuraamaan omia himojaan ja sanoen:“ Missä on hänen tulemisensa lupaus? Koska isät nukahtivat, kaikki jatkuu samoin kuin luomisen alusta lähtien. ”Sillä kun he pitävät tätä yllä, he katoavat heidän huomautuksestaan, että taivaat olivat olemassa Jumalan sanalla kauan sitten ja maa muodostui vedestä ja vedellä, jonka kautta maailma tuolloin tuhoutui, tulvii vedellä. Mutta Hänen sanallaan nykyiset taivaat ja maa on varattu tulelle, pidetty tuomiopäivänä ja jumalattomien ihmisten tuhoamiseksi.

Mutta älä anna tämän yhden tosiasian paeta huomiosi, rakkaasi, että Herran kanssa yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Herra ei ole hidas lupauksensa suhteen, koska jotkut laskevat hitauden, mutta on kärsivällinen sinua kohtaan eikä halua minkään menehtyvän, vaan kaikkien tulevan parannuksen.

Mutta Herran päivä tulee kuin varas, jossa taivaat katoavat pauhalla ja elementit tuhoutuvat voimakkaalla kuumuudella, ja maa ja sen teot poltetaan. ”(2. Piet. 3: 3 -10 NASB)

Voisimme lukea lisää, mutta yritän pitää nämä videot lyhyinä, ja loppuosa vahvistaa vain sen, mitä näemme täällä. Pietari ei todellakaan anna meille merkki siitä, milloin viimeiset päivät ovat, jotta voisimme ennustaa, kuinka lähellä olemme loppua, koska jotkut uskonnot, mukaan lukien entinen uskontoni, saisivat meidät uskomaan. Hänen sanojensa keskiössä on kestäminen ja toivon luopuminen. Hän kertoo meille, että väistämättä on ihmisiä, jotka pilkkaavat ja pilkkaavat meitä uskosta siihen, mitä ei voida nähdä, Herramme Jeesuksen tulevaan läsnäoloon. Hän osoittaa, että tällaiset ihmiset sivuuttavat historian todellisuuden viittaamalla Nooan päivän tulvaan. Nooan aikaiset ihmiset pilkkasivat häntä varmasti rakentamalla valtavan arkin kaukana mistään vesimuodostumasta. Mutta sitten Pietari varoittaa meitä siitä, että Jeesuksen tulemista ei voida ennustaa, sillä hän tulee, kun varas tulee ryöstämään meitä, eikä varoitusta tule olemaan. Hän antaa meille varoituksen siitä, että Jumalan aikataulu ja meidän on hyvin erilainen. Meille päivä on vain 24 tuntia, mutta Jumalalle se on kaukana elämästämme.

Katsokaamme nyt Jeesuksen sanoja, jotka on kirjattu Matt. 10:23. Katsokaa uudelleen tilannetta.

”Katso, minä lähetän teidät kuin lampaita susien keskellä; joten ole raivoissaan käärmeitä ja viattomia kuin kyyhkyset. "Mutta varokaa ihmisiä, sillä he luovuttavat teidät tuomioistuimille ja vievät teidät heidän synagogansa; ja sinut tuodaan jopa minun päästäni kuvernöörien ja kuninkaiden eteen todistukseksi heille ja pakanoille. "Mutta kun he luovuttavat sinut, älä murehdi siitä, kuinka tai mitä sinun sanotaan; sillä sinulle annetaan sinä hetkellä, mitä sanot. "Sillä ei sinä puhu, vaan isäsi henki puhuu sinussa.

Veli petti veljen kuolemaan, ja isä hänen lapsensa; ja lapset nousevat vanhempia vastaan ​​ja aiheuttavat heidän kuolemansa. ”Kaikki vihaavat sinua nimeni takia, mutta pelastuu se, joka on kestänyt loppuun asti.

Mutta aina kun he vainosivat sinua yhdessä kaupungissa, pakene toiseen; Sillä minä sanon teille todella: ette lopeta Israelin kaupunkien läpikäyntiä ennen kuin Ihmisen Poika tulee.

Opetuslapsi ei ole opettajansa yläpuolella eikä orja isäntänsä yläpuolella. ”Riittää, että opetuslapsi on siitä, että hänestä tulee kuin hänen opettajansa, ja orjaksi, kuten isäntään. Jos he ovat kutsuneet talonpäällikköksi Beelzebulia, kuinka paljon he pahoinpitelyn jälkeen pitävät hänen kotitaloudensa jäseniä! ”
(Matt. 10: 16-25 NASB)

Hänen sanojensa painopiste on vainossa ja sen käsittelemisessä. Silti lause, johon niin monet näyttävät kiinnittyvän, on ”et pääse käymään läpi Israelin kaupunkeja ennen kuin Ihmisen Poika tulee”. Jos kaipaamme hänen aikomustaan ​​ja keskitymme sen sijaan tähän yhteen lausekkeeseen, hämmentymme täällä olevasta todellisesta sanomasta. Keskitymme sitten: "Milloin Ihmisen Poika tulee?" Olemme kiinnostuneita siitä, mitä hän tarkoittaa sanomalla, että "emme lopu käymään läpi Israelin kaupunkeja".

Näetkö, että puuttuisi todellinen kohta?

Tarkastellaan siis hänen sanojaan suunnittelemallaan keskittymällä. Kristittyjä on vainottu vuosisatojen ajan. Heitä vainottiin kristillisen seurakunnan alkuaikoina heti Stephenin marttyyrin jälkeen.

”Saul oli syvästi samaa mieltä hänen tappamisestaan. Ja sinä päivänä alkoi suuri vaino Jerusalemin kirkkoa vastaan, ja kaikki heidät hajotettiin Juudean ja Samarian alueille, paitsi apostolit. ”(Apostolien teot 8: 1 NASB)

Kristityt tottelivat Jeesuksen sanoja ja pakenivat vainosta. He eivät menneet kansakuntiin, koska pakanoille saarnaamisen ovea ei ollut vielä avattu. Siitä huolimatta he pakenivat Jerusalemista, joka oli vainon lähde tuolloin.

Tiedän, että Jehovan todistajien tapauksessa he lukevat Matteuksen 10:23 ja tulkitsevat sen tarkoittavan, että he eivät lopeta saarnatavansa hyvien uutisten versiotaan ennen kuin Armageddon tulee. Tämä on aiheuttanut monille rehellisille Jehovan todistajille suurta ahdistusta, koska heille opetetaan, että kaikilla Armageddonissa kuolleilla ei ole ylösnousemusta. Siksi tämä tekee Jehovasta Jumalasta julman ja epäoikeudenmukaisen tuomarin, koska hän tosiasiassa ennustaa, että hänen kansansa eivät pysty lähettämään varoitusviestiä jokaiselle henkilölle ennen tuomionpäivää.

Mutta Jeesus ei sano sitä. Hän sanoo, että kun meitä vainotaan, meidän pitäisi lähteä. Pyyhi pöly tavaratilamme, käännä selkämme ja pakene. Hän ei sano, seiso kentälläsi ja hyväksy marttyyrityksesi.

Todistaja voi ajatella: "Mutta mitä kaikista niistä ihmisistä, joita emme ole vielä tavoittaneet saarnaustyössä?" No, näyttää siltä, ​​että Herramme kehottaa meitä olemaan huolissaan siitä, koska et aio tavoittaa heitä muutenkaan. "

Sen sijaan, että olisimme huolissamme paluun ajoituksesta, meidän on keskityttävä siihen, mitä hän yrittää kertoa meille tässä kohdassa. Sen sijaan, että tuntisimme väärän velvoitteen jatkaa saarnaamista ihmisille, jotka pyrkivät vainoamaan meitä, meidän ei pitäisi tuntea mitään vaikeutta paeta näyttämöltä. Pysyminen vastaisi kuolleen hevosen ruoskimista. Pahempaa, se tarkoittaisi, että emme tottele johtajamme Jeesuksen suoraa käskyä. Se merkitsisi ylimielisyyttä puolestamme.

Missiomme on ensisijaisesti työskennellä pyhän hengen oppaan mukaisesti Jumalan valittujen inhimottamiseksi. Kun lukumäärämme on valmis, Jeesus tulee tuomaan asioiden järjestelmän lopun ja perustamaan vanhurskaan valtakuntansa. (Re 6:11) Tuossa valtakunnassa me osallistumme sitten kaikkien ihmisten auttamiseen pääsemään adoptioon Jumalan lapsina.

Katsotaanpa uudelleen. Peter ei antanut meille merkkejä viime päivistä. Pikemminkin hän käski meitä odottamaan pilkkaamista ja vastustusta ja että mahdollisesti meidän Herramme saapuminen vie erittäin kauan. Se, mitä hän käski meille, oli kestää eikä antaa pois.

Jeesus kertoi meille myös, että vainot tulevat ja että kun se tapahtui, emme olleet huolissamme peittämästä jokaista viimeistä aluetta, vaan sen, että meidän olisi vain paeta muualta.

Joten saavuttaessamme kohtaan, joka saa meidät raapimaan päätämme, saatamme astua taaksepäin ja kysyä itseltämme, mitä puhuja todella yrittää kertoa meille? Mihin hänen neuvonsa keskittyvät? Se on kaikki Jumalan käsissä. Meillä ei ole mitään hätää. Ainoa tehtävämme on ymmärtää suunta, jonka hän antaa meille, ja noudattaa sitä. Kiitos kun katsoit.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    3
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x