Den här artikeln kommer att diskutera hur det styrande organet (GB) för Jehovas vittnen (JW), precis som den yngre sonen i liknelsen om ”Förlorad son”, förstörde en värdefull arv. Den kommer att överväga hur arvet inträffade och förändringarna som förlorade den. Läsarna kommer att presenteras med data från "The Australian Royal Commission (ARC) in institutionella svar på sexuella övergrepp mot barn"[1] att undersöka och dra slutsatser. Dessa uppgifter kommer att läggas ut på grundval av sex olika religiösa institutioner. Detta fall illustrerar hur skadliga förändringarna har blivit för individer. Slutligen, i ljuset av kristen kärlek, kommer GB att erbjudas förslag för att uppmuntra till en mer Kristusliknande metod för att hantera dessa frågor.

Historiska sammanhang

Edmund Burke hade blivit desillusionerad av den franska revolutionen och skrev i 1790 en broschyr Reflektioner över revolutionen i Frankrike där han försvarar konstitutionell monarki, den traditionella kyrkan (anglikansk i så fall) och aristokratin.

I 1791 skrev Thomas Paine boken Människans rättigheter. Europa och Nordamerika var i omvälvning. 13-kolonierna hade fått sin oberoende från Storbritannien, och eftereffekterna av den franska revolutionen kändes. Den gamla ordningen hotades av revolutionen och början av begreppet demokrati i Europa och Nordamerika. För dem som ifrågasatte den gamla ordningen uppstod frågan om vad detta betyder för varje individs rättigheter.

De som omfamnade den nya världen såg i Paines bok och dess idéer, grunden för en ny värld som de kunde skapa genom ett republikans demokratiska system. Många av mänskliga rättigheter diskuterades men begreppen definierades inte nödvändigtvis i lag. Samtidigt skrev Mary Wollstonecraft Rättelse för kvinnors rättigheter i 1792, som kompletterade Paines arbete.

I 20th århundradet Jehovas vittnen (JW) spelade en viktig roll i att förankra många av dessa rättigheter i lag. I USA från sena 1930 till 1940 ledde deras kamp för att utöva sin tro enligt deras samvete till många rättsfall med ett betydande antal beslutade på högsta domstolnivå. Hayden Covington advokat för JW: er presenterade 111 framställningar och överklaganden till Högsta domstolen. Totalt fanns det 44-fall och dessa inkluderade dörr-till-dörr distribution av litteratur, obligatoriska flagghälsningar etc. Covington vann mer än 80% av dessa fall. Det var en liknande situation i Kanada där JW: er också vann sina fall.[2]

Samtidigt, i nazistyske Tyskland, tog JW: er en ståndpunkt för sin tro och mötte enastående nivåer av förföljelse från en totalitär regim. JW: er var ovanliga i koncentrationslägren genom att de kunde lämna när som helst om de valde att underteckna ett dokument som avstår från sin tro. De allra flesta kompromissade inte med sin tro, men ledningen vid den tyska filialen var villig att kompromissa.[3] Majoriteten är ett bevis på mod och tro under de mest otänkbara skräcken och i slutändan seger över en totalitär regim. Denna ställning upprepades mot andra totalitära regimer som Sovjetunionen, östblockländerna och andra.

Dessa segrar, tillsammans med den taktik som använts, användes av många andra grupper som kämpade för sina friheter under de kommande decennierna. JW: er hjälpte till att definiera och spela en viktig roll för att fastställa människors rättigheter. Deras ställning var alltid baserad på individernas rätt att utöva sitt personliga samvete i frågor om dyrkan och medborgarskap.

Mänskliga rättigheter etablerades och förankras genom lag, och detta kan ses i många fall som förts vid högsta domstolarna av JW: er i många länder runt om i världen. Även om många tyckte att JW: s förtjänster och deras litteratur var oskäligt, fanns det en oroväckande respekt för deras ställning och tro. Varje människors rätt att fullt ut utöva sitt samvete är en grundläggande grund för det moderna samhället. Detta var en begåvning av enormt värde tillsammans med arvet från många sunda bibelläror från Bibelstudentrörelsen av 1870 och framåt. Individen och deras relation till sin Skapare och användningen av ett personligt samvete var kärnan i varje JW: s kamp.

Organisationens uppgång

När församlingarna först bildades i 1880 / 90 var de församlingsstrukturerade. Alla församlingar (Bibelstudenterna på Russells tid kallade dem) ecclesia; en transliteration av det grekiska ordet som vanligtvis översattes "kyrka" i de flesta biblar) fick en riktlinje om struktur, syfte etc.[4] Var och en av dessa bibelstudentkyrkor var fristående enheter med utvalda äldre och diakoner. Det fanns ingen central myndighet och varje församling fungerade till förmån för sina medlemmar. Kongregationsdisciplin administrerades vid ett möte med hela ecclesia som beskrivs i Studier i skrifterna, bind sex.

Från de tidiga 1950erna beslutade det nya ledarskapet för JW: erna att bädda in Rutherfords koncept om Arrangemang[5] och flyttade till att bli ett företag. Det handlade om att skapa regler och förordningar som måste följas - som skulle hålla organisationen ”ren” - tillsammans med det nya rättsliga kommittéarrangemanget för att hantera dem som begick ”allvarliga” synder[6]. Detta involverade möte med tre äldre i ett stängt, hemligt möte för att bedöma om individen var omvänd.

Denna betydande förändring kan inte vara skriftlig baserad, vilket visas i en artikel med titeln "Är du också förknippad?"[7] Där visade sig att den katolska kyrkans utövande av utkommunikation inte hade någon skriftlig grund utan att baseras enbart på ”kanonlag”. Efter och efter denna artikel beslutade organisationen att skapa sin egen "kanonlag"[8].

Under åren efter har detta lett till en mycket autokratisk ledarskap med många beslut som har orsakat en hel del smärta och lidande för individer. En mest fascinerande fråga handlade om att vägra militärtjänst. Bibelstudenterna mötte denna utmaning under första världskriget. Det fanns artiklar skriven av WTBTS som gav vägledning men framhöll viktigt att var och en måste använda sitt eget samvete. Vissa tjänade i Medical Corps; andra skulle inte ha på sig militär uniform; vissa skulle åta sig civil service och så vidare. Alla var enade om att inte ta upp vapen för att döda sina medmänniskor, utan var och en utövade sitt eget samvete för hur man skulle hantera problemet. En utmärkt bok med titeln, Bibelstudentens samvetsgranna invändare i världskriget 1 - Storbritannien av Gary Perkins, ger utmärkta exempel på stativet.

Däremot, senare under ordförandeskapet i Rutherford, utfärdades mycket specifika regler där JW inte kunde acceptera civil service. Effekterna av detta kan ses i boken med titeln, Jag grät av floderna i Babylon: en samvetsfånge i en krigstid av Terry Edwin Walstrom, där han som JW redogör för de utmaningar som han möter och absurditeten att inte acceptera civil service på ett lokalt sjukhus. Här förklarar han i detalj hur organisationens ståndpunkt måste stödjas, medan hans eget samvete inte kunde se något problem med den civila tjänsten. Intressant nog har det från och med 1996 ansetts vara acceptabelt för JW: er att genomföra alternativ civiltjänst. Detta innebär att GB nu tillåter individen att utöva sitt samvete igen.

Lärorna utfärdade av det styrande organet, skapade i 1972 och fungerar helt sedan 1976[9]måste accepteras som "nuvarande sanning" tills "nytt ljus" uppenbaras av dem. Det har funnits en mängd regler och förordningar för flocken i alla aspekter av livet, och de som inte följer uppfattas som ”inte föredömliga”. Detta leder ofta till ett rättsligt förhör, som beskrivits tidigare, och möjlig disfellowshipping. Många av dessa regler och förordningar har genomgått en omvänd 180-grad, men de som har lämnats bort under den tidigare regeln har inte återinförts.

Detta trampar på individers personliga samvete når den punkt där man måste ifrågasätta om GB verkligen förstår det mänskliga samvete alls. I publikationen Organiserad för att göra Jehovas vilja, publicerade 2005 och 2015 i kapitel 8, stycke 28, anges i sin helhet:

”Varje förläggare måste följa sitt bibelutbildade samvete när han i bön avgör vad som är en vittnesperiod. Vissa förläggare predikar i tätbefolkade områden, medan andra arbetar territorier där det finns få invånare och betydande resor krävs. Territorierna skiljer sig åt; förläggarna skiljer sig åt hur de ser på sin tjänst. Det styrande organet lägger inte sitt samvete på den världsomspännande församlingen hur tiden som används i fälttjänsten ska räknas, och ingen annan har utsetts för att fatta en dom i denna fråga. - Matt. 6: 1; 7: 1; 1 Tim. 1: 5 ”.

Att säga att en kollektiv kropp av män (GB) skulle ha ett samvete är inte meningsfullt. Det mänskliga samvete är en av Guds stora gåvor. Var och en är unik och formad efter olika faktorer. Hur kan en grupp män ha samma samvete?

En person som inte har skickats bort kommer att undvikas av individer i JW-gemenskapen och familjemedlemmar. Sedan 1980 har denna process blivit mycket hårdare med många videor som visar flocken om hur man kan minska eller undvika kontakt helt. Denna instruktion har särskilt varit inriktad på närmaste familjemedlemmar. De som inte följer betraktas som andligt svaga och förening med dem hålls till ett minimum.

Detta strider helt klart mot den kamp som många enskilda JW: er hade med olika rättsväsende för att fastställa att det mänskliga samvete måste få blomstra. I själva verket dikterade organisationen hur en individ skulle använda sitt samvete. Kongregationsmedlemmar kunde inte ha några detaljer om förhandlingen, kunde inte prata med individen och hölls i mörkret. Det som förväntades av dem var fullständigt förtroende för processen och de män som ansvarade för utfrågningen.

Med tillkomsten av sociala medier har många ex-JW: er kommit fram och demonstrerat - i många fall med inspelningar och andra bevis - den rätta orättvisa eller orättvisa behandlingen de har fått i dessa rättsliga utfrågningar.

Resten av denna artikel kommer att belysa hur detta styrande organ, precis som den yngre sonen i liknelsen om den förlorade sonen, förstörde en enorm arv genom att överväga några av resultaten från Australiens kungliga kommission (ARC) i institutionella svar på sexuella övergrepp mot barn.

Australian Royal Commission (ARC)

ARC inrättades i 2012 för att mäta omfattningen och orsakerna till institutionellt övergrepp mot barn och i processen för att studera olika organisationers policyer och rutiner. Den här artikeln kommer att fokusera på religiösa institutioner. ARC slutförde sin funktion i december 2017 och producerade en omfattande rapport.

”Brevpatentet som lämnades till Kungliga kommissionen krävde att det” frågade institutionella svar på anklagelser och incidenter av sexuella övergrepp mot barn och relaterade frågor ”. Vid genomförandet av denna uppgift riktades Royal Commission att fokusera på systemfrågor, informeras genom att förstå individuella fall och göra fynd och rekommendationer för att bättre skydda barn mot sexuella övergrepp och lindra påverkan av övergrepp på barn när det inträffar. Royal Commission gjorde detta genom att genomföra offentliga utfrågningar, privata sessioner och ett politik- och forskningsprogram.[10] "

En kunglig kommission är den högsta utredningen i Commonwealth-länder och har ett stort antal befogenheter att begära information och individer att samarbeta. Dess rekommendationer studeras av regeringen och de kommer att besluta om lagstiftning för att verkställa rekommendationerna. Regeringen behöver inte acceptera rekommendationerna.

Metodik

Det finns tre huvudmetoder som används. Dessa är följande:

1. Politik och forskning

Varje religiös institution tillhandahöll de uppgifter som den innehöll om rapporter och hanteringar av övergrepp mot barn. Denna information studerades och specifika fall valdes för att hålla en offentlig utfrågning.

ARC konsulterade dessutom med representanter från regeringen och icke-statliga myndigheter, överlevande, institutioner, tillsynsmyndigheter, politik och andra experter, akademiker och överlevnads förespråkare och stödgrupper. Det bredare samhället hade en möjlighet att bidra till övervägande av systemfrågor och svar genom offentliga samrådsprocesser.

2. Offentliga utfrågningar

Jag kommer att tillhandahålla punkterna från Slutrapport: Volym 16, sida 3, underrubriken ”Privata utfrågningar”:

”En kunglig kommission gör vanligtvis sitt arbete genom offentliga utfrågningar. Vi var medvetna om att sexuella övergrepp mot barn har inträffat på många institutioner, som alla kunde undersökas vid en offentlig utfrågning. Men om Royal Commission skulle försöka denna uppgift, skulle många resurser behöva tillämpas under en obestämd, men lång tidsperiod. Av detta skäl godtog kommissionärerna kriterier för vilka Senior Counsel Assisting skulle identifiera lämpliga frågor för en offentlig utfrågning och föra dem fram som enskilda "fallstudier".

Beslutet att genomföra en fallstudie informerades av huruvida förhandlingen skulle främja en förståelse för systemiska frågor och ge en möjlighet att lära av tidigare misstag så att alla fynd och rekommendationer för framtida förändringar som Royal Commission gjorde gjorde skulle ha en säker grund. I vissa fall kommer relevansen av de lärdomar som ska läras att begränsas till den institution som är föremål för utfrågningen. I andra fall kommer de att ha relevans för många liknande institutioner i olika delar av Australien.

Offentliga utfrågningar hölls också för att hjälpa till att förstå omfattningen av missbruk som kan ha inträffat i särskilda institutioner eller typer av institutioner. Detta gjorde det möjligt för Royal Commission att förstå hur olika institutioner hanterades och hur de svarade på anklagelser om sexuella övergrepp mot barn. Där våra undersökningar identifierade en betydande koncentration av övergrepp i en institution, kunde saken föras fram till en offentlig utfrågning.

Offentliga utfrågningar hölls också för att berätta historierna om vissa individer, som bidrog till en allmän förståelse av arten av sexuella övergrepp, omständigheterna under vilka det kan inträffa och, viktigast av allt, den förödande inverkan det kan ha på människors liv. Offentliga utfrågningar var öppna för media och allmänheten och direktuppspelade på Royal Commission: s webbplats.

Kommissionsledamöternas resultat från varje utfrågning anges generellt i en fallstudierapport. Varje rapport överlämnades till guvernören och guvernörerna och administratörerna för varje stat och territorium och, i förekommande fall, lagts fram i det australiensiska parlamentet och offentliggjordes. Kommissionsledamöterna rekommenderade att vissa fallstudierapporter inte lämnades till mig på grund av pågående eller framtida straffrättsliga förfaranden. ”

3. Privata sessioner

Dessa sessioner skulle ge offren en möjlighet att berätta sin egen personliga berättelse om övergrepp mot sex i barn i en institutionell miljö. Följande kommer från volym 16, sida 4, underrubriken "Privata sessioner":

”Varje privat session genomfördes av en eller två kommissionärer och var en möjlighet för en person att berätta sin historia om övergrepp i en skyddad och stödjande miljö. Många konton från dessa sessioner berättas i en avidentifierad form i denna slutrapport.

Skriftliga konton tillät personer som inte avslutade privata sessioner att dela sina erfarenheter med kommissionärer. Erfarenheterna från de överlevande som beskrivs för oss i skriftliga konton har informerat denna slutrapport på samma sätt som de som delades med ossi privata sessioner.

Vi beslutade också att publicera, med deras samtycke, så många individuella överlevandes upplevelser som möjligt, som de-identifierade berättelser från privata sessioner och skriftliga konton. Dessa berättelser presenteras som berättelser om händelser som berättats av överlevande av sexuella övergrepp mot barn på institutioner. Vi hoppas att de genom att dela dem med allmänheten kommer att bidra till en bättre förståelse för den djupa effekten av sexuella övergrepp mot barn och kan bidra till att göra våra institutioner så säkra som möjligt för barn i framtiden. Berättelserna finns tillgängliga som ett online-bilaga till Volym 5, privata sessioner. ”

Det är viktigt att förstå metodiken och datakällorna. Ingen religiös institution kan göra anspråk på partiskhet eller falsk information, eftersom alla uppgifter kom från organisationerna och från offrens vittnesbörd. ARC analyserade den tillgängliga informationen, kontrollerade med företrädare för de olika religiösa institutionerna, bekräftade offren och presenterade sina resultat tillsammans med rekommendationer för specifika institutioner och som helhet.

Resultat

Jag har skapat en tabell som visar nyckelinformationen om sex religiösa institutioner som ARC undersökte. Jag rekommenderar att du läser rapporterna. De finns i 4 delar:

 • Slutrapportrekommendationer
 • Slutrapport Religiösa institutioner Volym 16: Bok 1
 • Slutrapport Religiösa institutioner Volym 16: Bok 2
 • Slutrapport Religiösa institutioner Volym 16: Bok 3

Religion & Anhängare Fallstudier Påstådda gärningsmän och positioner Totala klagomål

Rapportering till myndigheter och ursäkt till offer Kompensations-, support- och nationellt åtgärdssystem
Katolska

5,291,800

15 Fallstudier totalt. Nummer 4,6, 8, 9, 11,13,14, 16, 26, 28, 31, 35, 41, 43, 44

2849 intervjuade

1880

påstådda gärningsmän

693 Religiösa bröder (597) och systrar (96) (37%)

572 präster inklusive 388 stiftspräster och 188 religiösa präster (30%)

543 lekmän (29%)

72 med okänd religiös status (4%)

4444 Vissa fall rapporterades till civila myndigheter. Ursäkt ges.

I 1992 hade det första offentliga uttalandet som erkände missbruk hänt. Från 1996 och framåt gjordes ursäkter och från Towards Healing (2000) tillhandahölls en tydlig ursäkt för alla offer genom prästerskap och religion. I 2013 i ”Issues paper…” gavs också en tydlig ursäkt.

2845 påståenden om missbruk av sex mot barn till februari 2015 resulterade i $ 268,000,000 betalade varav $ 250,000,000 var i monetär betalning.

Genomsnitt på $ 88,000.

Ställ in en "Mot helande" -process för att hjälpa offren.

Kommer att överväga att betala till National Redress Scheme.

anglikansk

3,130,000

7 Fallstudier totalt. Nummer 3, 12, 20, 32, 34, 36, 42

594 intervjuade

569

påstådda gärningsmän

50% Lay People

43% Ordinerad prästerskap

7% okänd

1119 Vissa fall rapporterades till civila myndigheter. Ursäkt ges.

I 2002 ständiga kommittén för den allmänna synoden utfärdar en nationell ursäkt. I 2004 ursäktade den allmänna synoden.

472 klagomål (42% av alla klagomål). Fram till december 2015 $ 34,030,000 i genomsnitt $ 72,000). Detta inkluderar monetär ersättning, behandling, juridiska och andra kostnader.

Skapa ett barnskyddskommitté i 2001

2002-2003- Skapa arbetsgrupp för sexuellt missbruk

Olika resultat från dessa grupper.

Kommer att överväga att betala till National Redress Scheme

Frälsningsarmén

8,500 plus officerare

4 Fallstudier totalt. Nummer 5, 10, 33, 49

294 intervjuade

Det går inte att kvantifiera påstådda gärningsmän Vissa fall rapporterades till civila myndigheter. Ursäkt ges.

Kommer att överväga att betala till National Redress Scheme
Jehovas vittnen

68,000

2 Fallstudier totalt. Nummer 29, 54

70 intervjuade

1006

påstådda gärningsmän

579 (57%) erkände

108 (11%) var äldre eller ministerjänstemän

28 utnämndes till äldste eller ministerjänstemän efter första instans av påstådd övergrepp

1800

påstådda offer

401 (40%) förövarna delades bort.

230 återinfördes

78 släpptes mer än en gång.

Inga fall rapporterades till civila myndigheter och ingen ursäkt till något av offren. Ingen.

Ny politik som informerar offer och familjer att de har rätt att rapportera till myndigheterna.

Inget uttalande om det nationella rättssystemet.

Australiska kristna kyrkor (ACC) och anslutna pinse-kyrkor

350,000 + 260,600 = 610,600

2 totalt. Nummer 18, 55

37 intervjuade

Det går inte att kvantifiera påstådda gärningsmän Under de australiska kristna kyrkorna bad pastor Spinella om ursäkt till offren. Kommer att överväga att betala till National Redress Scheme
Förena kyrkan i Australien (kongregation, metodist och presbyterian) 1,065,000 5 totala

Nummer 23, 24, 25, 45, 46

91 intervjuade

Inte givit 430 Vissa fall rapporterades till civila myndigheter. Ordförande för generalförsamlingen Stuart McMillan gjorde det på kyrkans vägnar. 102 påståenden mot 430 anklagelser. 83 av dig 102 fick en lösning. Det totala betalade beloppet är $ 12.35 miljoner. Högsta betalning är $ 2.43 miljoner och lägsta $ 110. Genomsnittlig betalning är $ 151,000.

Kommer att överväga att betala till National Redress Scheme

frågor

Just nu föreslår jag inte att ge mina personliga slutsatser eller tankar. Det är mer användbart för varje person att överväga följande frågor:

 1. Varför misslyckades varje institution?
 2. Hur och vilken rätt har varje institution tillhandahållit för offren?
 3. Hur kan varje institution förbättra sin politik och rutiner? Vad måste vara de viktigaste målen för att uppnå detta?
 4. Varför rapporterade JW Elders and Institution inget fall till de sekulära myndigheterna?
 5. Varför har JW: erna ett så stort antal påstådda gärningsmän och klagomål med avseende på dess befolkning jämfört med de andra?
 6. Varför steg ingen äldre för en grupp som förespråkade rätten att samvete? Ger detta en indikation på den rådande kulturen?
 7. Med en historia av att motstå totalitära myndigheter, varför talade inte individer inom JW-institutionen ut eller bröt rang och rapporterade till myndigheterna?

Det finns många fler frågor som kan övervägas. Dessa räcker för det första.

Vägen framåt

Den här artikeln är skriven i en anda av kristen kärlek. Det skulle vara en remiss att påpeka misslyckanden och inte ge en möjlighet att göra ändringar. I hela Bibeln syndade trosmännen och behövde förlåtelse. Det finns många exempel till vår fördel (Romans 15: 4).

Hyrden och poeten, kung David, var kär för Jehovas hjärta, men två stora synder registreras, tillsammans med hans efterföljande omvändelse och konsekvenserna av hans handlingar. På den sista dagen av Jesu liv kan vi se misslyckanden i Nicodemus och Joseph av Arimathea, två medlemmar av Sanhedrin, men vi kan också se hur de gjorde ändringar i slutet. Det finns berättelsen om Peter, en intim vän, vars mod misslyckade honom när han förnekade sin vän och Lord tre gånger. Efter sin uppståndelse hjälper Jesus återställa Peter från sitt fallna tillstånd genom att ge honom möjlighet att visa sin omvändelse genom att bekräfta hans kärlek och lärjungeskap. Alla apostlarna flydde dagen för Jesu död, och de fick alla möjlighet att leda den kristna församlingen på pinsehelgen. Förlåtelse och god vilja ges i överflöd av vår Fader för våra synder och misslyckanden.

En väg framåt efter ARC-rapporten är att erkänna synden att misslyckas offren för övergrepp mot barn. Detta kräver följande steg:

 • Be till vår himmelske Fader och be om förlåtelse.
 • Visa bönens uppriktighet genom specifika åtgärder för att få hans välsignelser.
 • Oskyldigt ber om ursäkt till alla offer. Ställ in ett andligt och emotionellt helandeprogram för offren och deras familjer.
 • Återställ omedelbart alla offren som har lämnats bort och undvikts.
 • Håller med att ekonomiskt kompensera offren och lägg dem inte i rättsfall.
 • Äldste bör inte hantera dessa fall eftersom de inte har den nödvändiga expertisen. Gör det obligatoriskt att rapportera alla anklagelser till de civila myndigheterna. Var underkastad 'Caesar och hans lag'. En noggrann läsning av romarna 13: 1-7 visar att Jehova har satt dem på plats för att hantera sådana frågor.
 • Alla kända brottslingar bör inte få utföra något offentligt ministerium med församlingen.
 • Barn och offer välfärd bör stå i centrum för all politik och inte organisationens rykte.

Ovanstående förslag skulle göra en bra start och kan initialt störa flocken, men genom att uppriktigt förklara misstagen och visa en ödmjuk inställning, skulle en god kristen ledning komma. Flocken skulle uppskatta detta och svara med tiden.

Den yngre sonen i liknelsen återvände hem ånger, men innan han kunde säga något välkomnade Fadern honom med ett så stort hjärta. Den äldre sonen förlorades på ett annat sätt, eftersom han inte riktigt kände sin far. De två sönerna kan ge ovärderliga lektioner för dem som tar ledningen, men den viktigaste är vilken en underbar far vi har i vår Gud. Vår underbara kung Jesus imiterar sin far perfekt och är starkt intresserad av var och en av oss välmående. Han är den enda med myndighet att styra var och en av oss. (Matthew 23: 6-9, 28: 18, 20) Bygg upp flocken genom att använda skrifterna och låt var och en utöva sitt samvete om hur man bäst tjänar vår Herre och kung.

____________________________________________________________________

[1] https://www.childabuseroyalcommission.gov.au Hela omfattningen och undersökningsprogrammet från november 2012 till december 2017 när de slutliga rapporterna överlämnades till den australiensiska regeringen

[2] Se James Pentons Jehovas vittnen i Kanada: mästare för yttrandefrihet och tillbedjan. (1976). James Penton är en före detta Jehovas vittne som sedan har skrivit två böcker om Vakttorns historia.

[3] Se Detlef Garbe's Mellan motstånd och martyrdom: Jehovas vittnen i det tredje riket (2008) Översatt av Dagmar G. Grimm. För ytterligare ett partisk konto, se Årbok för Jehovas vittnen, 1974 publicerad av Watchtower Bible and Tract Society.

[4] Se Studier i skrifterna: Den nya skapelsen Vol 6, kapitel 5, "Organisationen" av pastor Charles Taze Russell i 1904. I tidigare utgåvor av Sions vakttorn hade många av dessa förslag och tankar också täckts.

[5] Intressant nog kan Rutherfords användning av orden "Organisation" och "Kyrka" vara utbytbara. Eftersom Bibelstudenterrörelsen inte accepterade en centraliserad kyrklig struktur, verkade det tydligen mer försiktigt för Rutherford att använda termen "Organisation" och "President" med absoluta makter. Vid 1938 var organisationen på plats och bibelstudenterna som inte var överens hade lämnat. Det uppskattas att cirka 75% av bibelstudenterna från Russells tid lämnade organisationen från 1917 till 1938.

[6] Denna nya metod för att hantera församlingens synder introducerades först i mars 1, 1952 Vakttorn tidningssidor 131-145, i en serie 3-artiklar varje vecka. Under 1930 fanns det två högprofilerade fall med personer som var framträdande i organisationen Watchtower Bible & Tract Society (WTBTS): Olin Moyle (juridisk rådgivare) och Walter F. Salter (Canada Branch Manager). Båda lämnade respektive huvudkontor och stod inför en rättegång av hela församlingen. Dessa försök stöds av skrifter men betraktades som orsakande oenighet inom raderna.

[7] Se Vakna 8, Januari 1947 sidor 27-28.

[8] Detta kan ha bero på att två högprofilerade individer, Olin Moyle (WTBTS Advokat) och Walter F. Salter (kanadensisk filialchef) togs bort från organisationen. Processen som användes var av hela det lokala ecclesia möte för att fatta ett beslut. Liksom i båda fallen uppstod frågorna med presidenten (Rutherford) och att ha diskuterat detta öppet skulle ha medfört ytterligare frågor från flocken

[9] Det nuvarande påståendet är en viktig avvikelse i undervisningen, varigenom det sägs att det styrande organet har funnits sedan 1919, och är detsamma som den trogna och diskreta slaven som beskrivs i Matthew 24: 45-51. Inget bevis erbjuds för något av dessa påståenden, och påståendet att denna GB har funnits sedan 1919 lätt kan motbevisas, men detta ligger inte inom ramen för denna artikel. Se ws17 februari s. 23-24 "Vem leder Guds folk idag?"

[10] Direkt offert från Slutrapport: Volym 16 förord ​​sida 3

Eleasar

JW i över 20 år. Nyligen avgick som äldste. Endast Guds ord är sanning och kan inte använda vi är i sanningen längre. Eleasar betyder "Gud har hjälpt" och jag är full av tacksamhet.