”Var uppmärksam på dig själv och din undervisning.” - 1 TIM. 4:16

 [Studie 42 från ws 10/20 s.14 14 december - 20 december 2020]

Det första stycket börjar för att övertyga läsarna att dop är viktigt för frälsning när det står ”Vad vet vi om dopets betydelse? Det är ett krav för dem som söker frälsning. ”

Är det verkligen fallet? Vad lär Bibeln ut?

Följande är de skrifter som är relevanta för detta ämne, som finns i Bibeln i motsats till artikeln Vakttornet:

Det finns ingen undervisning om frälsning i Matteus, Markus och Johannes böcker. (Det finns bara 1 användning av ordet i var och en av dessa böcker i andra sammanhang).

I Lukas 1:68 finner vi profetien om Sakarja, far till Johannes döparen där han sa: ”Han [Jehova Gud] har höjt upp ett frälsningshorn för oss i sin tjänare David, precis som han genom sina profeters mun från förr talade om frälsning från våra fiender och från alla som hatar oss, ... ”. Detta var en profetia som hänvisade till Jesus som var vid den här tiden, nu ett ofödat foster i sin mors Maria. Tyngdpunkten ligger på Jesus som frälsningsmedel.

Under sin tjänst kommenterade Jesus om Sakkeus som just hade ångrat sig om sina synder som en skatteuppköpare säger ”Vid detta sade Jesus till honom:” I dag har frälsning kommit till detta hus, för han är också en son till Abraham. Ty Människosonen kom för att söka och rädda det som var förlorat. ”. Du noterar dock att det inte nämns något om dop, bara frälsning, och genom beskrivningen av Sakkeus attityd hade det också förekommit omvändelse från hans sida.

Vi måste gå bortom de fyra evangelierna till Apostlagärningarna för att hitta vårt nästa omnämnande av frälsning. Detta är i Apostlagärningarna 4:4 när aposteln Petrus talade till härskarna och de äldre männen i Jerusalem om Jesus, som de just pälvade, ”Dessutom finns det ingen frälsning hos någon annan, för det finns inte ett annat namn under himlen som har givits bland människorna genom vilka vi måste bli frälsta.”. Återigen läggs tonvikten på Jesus som sättet att få frälsning.

I Romarna 1: 16-17 sade aposteln Paulus: ”För jag skäms inte för de goda nyheterna; det är i själva verket Guds kraft till frälsning för alla som har tro ... för i det uppenbaras Guds rättfärdighet på grund av tro och mot tro, precis som det står skrivet: 'Men den rättfärdige - genom tro kommer han leva.'". Citatet som Paulus använder är från Habakkuk 2: 4. De goda nyheterna var de goda nyheterna om det kungarike som styrdes av Kristus Jesus. Du kommer att notera att tro [på Jesus] är kravet på frälsning.

Vidare i Romarna 10: 9-10 sa aposteln Paulus: ”För om du offentligt förklarar det 'ordet i din egen mun', att Jesus är Herre och utövar tro i ditt hjärta att Gud uppväcker honom från de döda, kommer du att bli frälst. 10 För med hjärtat utövar man tro för rättfärdighet, men med munnen offentliggör man för frälsning. ”. Vad var den offentliga förklaringen för frälsning i sitt sammanhang? Predikoarbetet? Nej. Det var den offentliga förklaringen som erkände och accepterade att Jesus är Herre, tillsammans med tron ​​att Gud hade väckt honom från de döda.

I 2 Korintierna 7:10 skrev aposteln Paulus ”För sorg på ett gudomligt sätt gör omvändelse till frälsning som inte är ångrad; men världens sorg skapar döden. ”. I denna skrift nämns omvändelse [från tidigare synder] som livsviktig.

I Filipperna 2:12 uppmuntrade Paulus filipperna att göra det "... fortsätt att träna din egen frälsning med rädsla och skakningar," och i 1 Tessalonikerbrevet 5: 8 talade han om ”Hoppet om frälsning ... till förvärv av frälsning genom vår Herre Jesus Kristus.”.

Vidare i 2 Tessalonikerbrevet 2: 13-14 skrev han ”Vi är dock skyldiga att alltid tacka Gud för DIG, bröder älskade av Jehova, för Gud valde DIG från början till frälsning genom att helga DIG med ande och genom DIN tro på sanningen. 14 Till just detta öde kallade han DIG genom de goda nyheterna vi förkunnar, i syfte att förvärva vår Herre Jesus Kristus ära. ”.  Här talade han om att bli utvald för frälsning, helgad av anden och genom deras tro på sanningen.

Han nämnde hur Timoteus hade blivit klok för frälsning genom tro i förbindelser med Kristus Jesus på grund av att känna de heliga skrifterna (2 Timoteus 3: 14-15).

Hur får man frälsning? I aposteln Paulus brev till Titus i Titus 2:11 säger han kategoriskt ”För Guds oförtjänta vänlighet som ger frälsning för alla slags män har manifesterats ... ” när vi hänvisar till "... Frälsaren av oss, Kristus Jesus, ...".

Till hebreerna skrev aposteln Paulus om ”... den främsta agent [Jesus Kristus] för deras frälsning ...” (Hebr 1:10).

Däremot finns det inte ett skriftställe jag kunde finna som till och med antydde att dop behövdes för frälsning, till påståendet i Vakttornets artikel i punkt 1.

Så vad menade aposteln Petrus i 1 Petrus 3:21? Detta skriftställe citeras delvis i studieartikeln (punkt 1) med ”Dopet [är] nu sparande din ... genom Jesu Kristi uppståndelse "lägger tonvikten på dopet. En närmare granskning av denna vers i sitt sammanhang avslöjar dock följande. Dopet räddar oss bara eftersom det är en symbol för önskan att ha ett rent samvete mot Gud genom att tro på Jesu Kristi uppståndelse, genom att vi kan få frälsning. Tyngdpunkten ligger på tro på Jesus och hans uppståndelse. Dopet är en symbol för den tron. Det är inte den fysiska handlingen av dopet som kommer att rädda oss som studien föreslår. När allt kommer omkring kan man be att bli döpt på grund av påtryckningar från vänner, föräldrar, äldste och Vakttornets studieartiklar som detta snarare än på grund av att man vill visa sin tro.

Punkt 2 säger med rätta att ”För att göra lärjungar måste vi utveckla ”kunskapen att undervisa”. Ändå har inte artikeln i Vakttornet det ”Konsten att undervisa”, åtminstone för att lära ut sanning.

Sammanfattningsvis är dopet ”ett krav för dem som söker frälsning ” som påstås i studieartikeln?

Mot bakgrund av bevisen som finns i skrifterna och presenterade ovan, NEJ, är dopet inte ett krav i sig. Viktigast av allt finns det inga uppenbara skriftkrav som anges att det krävs. Organisationen lägger för mycket tonvikt på dopet snarare än på tron ​​på den uppståndna Jesus. Utan sann tro på den uppståndna Jesus är frälsning inte möjlig, döpt eller inte. Det är dock rimligt att dra slutsatsen att någon som vill tjäna Jesus och Gud vill bli döpt, inte för att rädda sig själva, utan för att symbolisera den önskan att tjäna Jesus och Gud för andra likasinnade kristna. Vi måste komma ihåg att precis som aposteln Paulus skrev i Titus 2:11, är det ”... Guds oförtjänta vänlighet som ger frälsning ... ”, inte själva dopet.

En sak som det tydligt är att dopet inte ska göra är att binda den som döps till en konstgjord organisation, oavsett vilka påståenden som görs av den organisationen.

 

För en mer ingående granskning av Vakttornets organisationens förändrade ståndpunkt om dopet under dess existens, se den här artikeln https://beroeans.net/2020/12/07/christian-baptism-in-whose-name-according-to-the-organization-part-3/.

 

Tadua

Artiklar av Tadua.
    14
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x