Pyhän hengen ensimmäinen käyttö

Ensimmäinen maininta Pyhästä Hengestä on Raamatun aivan alussa, ja se asettaa paikan sen käyttöön koko historian ajan. Löydämme sen luomisen kertomuksesta 1. Moos. 2: XNUMX: sta, jossa luemme ”Nyt maa osoittautui muodottomaksi ja tuhlaukseksi, ja vesisen syvän pinnalla oli pimeys; ja Jumalan aktiivinen voima liikkui edestakaisin vesien pinnan yli ”.

Vaikka tilissä ei mainita sitä nimenomaisesti, voimme kohtuudella päätellä, että sitä käytettiin kaiken luomiseen, kuten 1. Moos. 6: 7-XNUMX, jossa luimme:Ja Jumala jatkoi sanomalla: "Olkoon vedenpinnan yläpuolella oleva avaruus ja olkoon jakautuminen vesien ja vesien välillä." 7 Sitten Jumala jatkoi laajentumista ja jakoa vesien välillä, joiden pitäisi olla. avaruuden ja vesien, joiden tulisi olla laakson yläpuolella, alapuolella. Ja siitä tuli niin ”.

Joseph, Moses ja Joshua

41. Moos. 38: 40-XNUMX: Tämä kertomus kertoo meille, kuinka Joosefin viisaus tunnistettiin ”Joten Pharʹaoh sanoi palvelijoilleen: ”Voidaanko löytää toinen tällainen ihminen, jossa Jumalan henki on?” 39 Sen jälkeen Pharʹaoh sanoi Josephille: ”Koska Jumala on saanut sinut tietämään kaiken tämän, ei ole ketään yhtä huomaamatonta. ja viisas kuin olet. 40 Olet henkilökohtaisesti taloni päällä, ja kaikki kansani tottelevat sinua epäsuorasti. Vain valtaistuimen suhteen minä olen suurempi kuin sinä. " Oli kiistatonta, että Jumalan Henki oli hänen päällään.

Kohdassa 31. Moos. 1: 11-XNUMX huomaamme, että kertomus on maatalon rakentamisesta poistuttaessa Egyptistä, kun Jehova antaa Pyhän Henkensä tietyille israelilaisille. Tämä koski hänen tahtoaan tiettyä tehtävää varten, koska hän pyysi tabernaakkeen rakentamista. Jumalan lupaus oli, "Täytän hänet Jumalan hengellä viisaudella, ymmärryksellä, tiedolla ja kaikenlaisella käsityötavalla".

11. Moos. 17:XNUMX jatkaa Jehovan kertomusta Moosekselle, että hän siirtää osan Mooseksen antamasta hengestä niille, jotka auttavat nyt Moosta johtamaan Israelia. "Ja minun on otettava pois osa teistä olevasta hengestä ja asetettava se heidän päällensä, ja heidän on autettava sinua kantamaan ihmisten taakkaa, jota et välttämättä kanna, vaan vain sinä yksin".

Vahvistaakseen yllä olevan lausunnon, luvut 11: 26-29 kirjaavat sen ”Nyt leirillä oli kaksi miestä. Yhden nimi oli Elʹdad ja toisen nimi oli Meʹdad. Ja henki alkoi asettua heidän päällensä, niinkuin he olivat kirjoitettujen joukossa, mutta he eivät olleet menneet telttaan. Joten he toimivat profeettoina leirillä. 27 Ja nuori mies meni juoksemaan ja ilmoitti Mosekselle sanoen: “Elʹdad ja Meʹdad toimivat profeettoina leirissä!” 28 Sitten Joshua Nunin poika, Moseksen palvelija nuoruudestaan, hän vastasi ja sanoi: ” Herrani Moses, pidättäkää heidät! ”29 Mutta Moses sanoi hänelle:” Tunnetko sinä mustasukkaista minulle? Ei, toivon, että kaikki Jehovan kansa olisi profeettoja, koska Jehova laittaa henkensä heidän päällensä. ”

24. Moos. 2: XNUMX: Bileam siunaa Israelia Jumalan hengen vaikutuksesta. "Kun Baʹlaam nosti silmänsä ja näki Israelin istuvan heimojensa kautta, niin Jumalan henki tuli hänen päällensä". Tämä on huomattava tili, koska se näyttää olevan ainoa kertomus siitä, missä Pyhä Henki sai jonkun tekemään jotain muuta kuin mitä he aikoivat. (Bileam oli tarkoitus kirota Israelia).

34. Moos. 9: XNUMX kuvaa Joosuan nimeämistä Mooseksen seuraajaksi”Joshua, Nunin poika, oli täynnä viisauden henkeä, sillä Mooses oli pannut kätensä hänen päällensä; ja Israelin pojat alkoivat kuunnella häntä ja he tekivät niin kuin Jehova oli käskenyt Moosekselle. Pyhä Henki annettiin hänelle suorittamaan loppuun tehtävä, jonka Mooses aloitti, eli tuomimaan israelilaiset lupausten maahan.

Tuomarit ja kuninkaat

Tuomarit 3: 9-10 dokumentoi Othnielin nimittämisen tuomariksi pelastamaan Israelin sortomisesta luvatulla maalla. Sitten Jehova kasvatti pelastajan Israelin pojille, jotta hän voisi pelastaa heidät, Othʹni · Keʹnazin poika, Kalebin nuorempi veli. 10 Jehovan henki tuli nyt hänen päällensä, ja hänestä tuli Israelin tuomari. ”

Toinen henkilö, joka on nimitetty Pyhän Hengen tuomariksi, on Gideon. Tuomarit 6:34 kertoo kuinka Gideon pelasti Israelin sortamisesta. "Ja Jehovan henki vaipsi Gidön päälle niin, että hän meni puhaltamaan sarvea, ja Abi-ezʹritit piti kutsua yhteen hänen jälkeensä".

Tuomari Jepthathia vaadittiin jälleen kerran pelastamaan Israelia sorrosta. Pyhän Hengen antaminen on kuvattu tuomarien 11: 9, ”Jehovan henki tuli nyt Jephʹhalle…”.

Tuomarit 13:25 ja Tuomarit 14 ja 15 osoittavat, että Jehovan henki annettiin toiselle tuomarille Simsonille. ”Ajan myötä Jehovan henki alkoi ajaa häntä Maʹha-neh-daniin”. Näissä tuomariluvuissa esitetyt esitykset osoittavat, kuinka Jehovan henki auttoi häntä filistealaisia ​​vastaan, jotka olivat nyt tukahduttamassa Israelia ja huipentuivat Dagonin temppelin tuhoamiseen.

1 Samuel 10: 9-13 on mielenkiintoinen kertomus siitä, että Saulista, josta pian tuli kuningas Saul, tuli profeetta vain lyhyeksi ajaksi, Jehovan hengen ollessa hänen päällään vain tätä tarkoitusta varten: Ja tapahtui, että heti kun hän käänsi olkapäänsä lähteäkseen Samuelista, Jumala alkoi muuttaa sydämensä toiseksi; ja kaikki nämä merkit eteni totta sinä päivänä. 10 Niin he menivät sieltä mäelle, ja täällä oli joukko profeettoja tapaamaan häntä; heti Jumalan henki tuli toimimaan häntä kohtaan, ja hän alkoi puhua profeetana heidän keskellään. … 13 Hän päätti pitkään puhua profeetana ja tuli korkealle ”.

1 Samuelin 16:13 sisältää kertomuksen Daavidin voitelusta kuninkaaksi. ”Samuel otti vastaavasti öljysarven ja voideli hänet veljiensä keskelle. Ja Jehovan henki alkoi toimia Daavidin kanssa siitä päivästä eteenpäin ”.

Kuten näet kaikki tähän mennessä kertomukset osoittavat, että Jehova antoi Pyhän Henkensä vain valituille henkilöille tiettyyn tarkoitukseen, yleensä sen varmistamiseksi, että hänen tarkoitustaan ​​ei tukahdutettu ja usein vain tiettyyn aikaan.

Siirrymme nyt profeettojen aikaan.

Profeetat ja profetiat

Seuraavat kertomukset osoittavat, että sekä Elialle että Elisalle annettiin Pyhä Henki ja he toimivat Jumalan profeetoina. 2 Kings 2: 9 kuuluu seuraavasti:Ja tapahtui, että heti kun he olivat menneet E-liʹjah: n itse sanoivat E-liʹshalle: “Kysy, mitä minun pitäisi tehdä sinulle, ennen kuin minulta otetaan sinulta.” Tähän E · liʹsha sanoi: ”Ole hyvä, että kaksi osat hengessäsi voivat tulla minuun ”. Tili näyttää tapahtuneen.

Tulos kirjataan 2 Kings 2:15 "Kun Jerʹi-choissa olleiden profeettojen pojat näkivät hänet jonkin matkan päässä, he alkoivat sanoa:" E-liʹjan henki on asettunut E-liʹshaan. "".

2 Aik. 15: 1-2 kertoo meille, että Azaria, Odedin poika, varoittaa Juudan eteläistä valtakuntaa ja kuningas Asaa, että heidän tulisi palata Jehovan luo, tai hän jättää heidät.

2 Aik. 20: 14-15 kertoo, että pyhä henki on annettu vähän tunnetulle profeetalle, jotta hän antaisi kuningas Jehošafatille ohjeet olla pelkäämättä. Seurauksena kuningas ja hänen armeijansa tottelivat Jehovaa ja seisoivat ja katselivat, kuinka Jehova toi pelastuksen israelilaisille. Se kuuluu ”Ja Jaha-Ziʹelin, Zekin pojan, a-riʹaan, Beanaijan, Jein, pojan, pojan, Matin pojan, ta · ni ·aan, Leviläisen, Aʹsaphin pojat, Jehovan henki tuli. olla hänen päällään seurakunnan keskellä ... Sen vuoksi hän sanoi: ”Kiinnitä huomiota, kaikki Juuda ja sinä Jerusalemin asukkaat ja kuningas Je · hoshʹa · phat! Jehova on sanonut sinulle näin: 'Älä pelkää tai kauhu olette tämän suuren joukon takia; sillä taistelu ei ole sinun, vaan Jumalan ”.

2 Aik. 24:20 muistuttaa meitä Juudan kuninkaan Jehoaksen pahoista teoista. Tässä yhteydessä Jumala käytti papia varoittamaan Jehoaasia hänen vääristä tavoistaan ​​ja seurauksistaan:Ja itse Jumalan henki ympäröi papin Zech · a · riʹan, Jehoiʹa da: n pojan, niin että hän nousi ihmisten yläpuolelle ja sanoi heille: ”Tätä Jumala on sanonut:” Miksi sinä olet ylittämällä Jehovan käskyjen, jotta ette voi osoittautua onnistuneeksi? Koska olet jättänyt Jehovan, hän vuorostaan ​​jättää sinut. '”.

Pyhä Henki mainitaan usein koko Hesekielin näkyissä ja olevan itse Hesekielin päällä. Katso Hesekielin 11: 1,5, Hesekielin 1: 12,20 esimerkkeinä, joissa se antoi ohjeet neljälle elävälle olennolle. Täällä Pyhä Henki osallistui Jumalan näkemysten tuomiseen Hesekieliin (Hesekiel 8: 3)

Joel 2:28 on tunnettu ennustus, joka toteutui ensimmäisellä vuosisadalla. ”Ja sen jälkeen on tapahduttava, että vuodatan henkeni kaikenlaiseen lihaan, ja poikasi ja tyttäresi tietävät profetoida. Mitä tulee vanhoihisi miehiin, unelmiin, jotka he haaveilevat. Mitä tulee nuori miehesi, visioita, jotka he näkevät ”. Tämä toiminta auttoi varhaisen kristillisen seurakunnan perustamisessa (Apostolien teot 2:18).

Miikan 3: 8 Miika kertoo meille, että hänelle annettiin Pyhä Henki suorittamaan varoitusviesti ”Minusta on tullut täynnä voimaa, Jehovan henkeä, oikeudenmukaisuutta ja väkevyyttä sanoakseni Jaakobille kapinaansa ja Israelille syntinsä ”.

Messiaaniset profetiat

Jesaja 11: 1-2 kirjaa profetian Jeesuksesta, jolla on Pyhä Henki, joka toteutui hänen syntymästään asti. ”Ja Jessen kannosta täytyy lähteä oksa ulos; ja juurista itä on hedelmällinen. 2 Ja hänen päällään Jehovan hengen on asuttava, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvojen ja voimakkuuden henki, tiedon henki ja Jehovan pelko ”.. Tämän tilin toteutuminen löytyy Luuk. 1:15.

Toinen messiaaninen profetia on kirjattu Jesaja 61: 1-3, jossa todetaan:Valtaherran Herran Jehovan henki on minun päälläni siitä syystä, että Jehova on voittanut minut kertomaan hyviä uutisia nöyrille. Hän on lähettänyt minut sitomaan murtuneiden sydämet, julistamaan vapauden vankeudessa otetuille ja silmien laajan aukon jopa vangeille; 2 julistaa Jehovan hyvän tahdon vuosi ja Jumalamme kostopäivä; lohduttaa kaikkia suruja ”. Kuten lukijat todennäköisesti muistavat, Jeesus nousi ylös synagogaan, lukee näitä jakeita ja sovelsi niitä itseään kohtaan Luuk. 4:18.

Yhteenveto

 • Esikristillisinä aikoina
  • Jumala antoi Pyhän Hengen valituille henkilöille. Tämän tarkoituksena oli vain suorittaa tietty tehtävä, joka liittyi hänen tahtoonsa Israelia kohtaan ja suojata Messian tulemista ja siten viime kädessä ihmiskunnan maailmaa.
   • Joillekin johtajille
   • Annetaan joillekin tuomarille
   • Annettu joillekin Israelin kuninkaille
   • Annetaan Jumalan nimittämille profeetoille

Seuraava artikkeli käsittelee Pyhää Henkeä 1. vuosisadalla.

Tadua

Tadua-artikkelit.
  1
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x