Eric Wilson: Tervetuloa. On monia, jotka jättäessään Jehovan todistajien järjestön menettävät kaiken uskonsa Jumalaan ja epäilevät, että Raamattu sisältää hänen sanansa, joka ohjaa meitä elämään. Tämä on niin surullista, koska se, että miehet ovat harhaan johtaneet meitä, ei saisi johtaa siihen, että menetämme luottamuksen taivaalliseen isäämme. Silti sitä tapahtuu aivan liian usein, joten olen tänään pyytänyt uskonnonhistorian asiantuntijaa James Pentonia keskustelemaan Raamatun alkuperästä sellaisena kuin se meillä on tänään, ja miksi voimme luottaa siihen, että sen sanoma on yhtä tosi ja uskollinen tänään kuin se oli alun perin kirjoitettu.

Joten enempää puhumatta esitän professori Pentonin.

James Penton: Aion tänään puhua ongelmista ymmärtää, mitä Raamattu todella on. Sukupolvien ajan protestanttisessa maailmassa Raamattua on pidetty suurimpana syynä siihen, miksi useimmat uskovat kristityt. Tämän lisäksi monet ovat ymmärtäneet, että protestanttisen Raamatun 66 kirjaa ovat Jumalan sana ja väärin, ja he käyttävät usein toista Timoteukselle 3:16, 17, jossa luemme: "Kaikki kirjoitukset ovat Jumalan innoittamia. ja on hyödyllinen opille, nuhteelle, oikaisulle ja vanhurskauden opetukselle, jotta Jumalan mies olisi täydellinen, kaikilla hyvillä teoilla täysin varusteltu. "

Mutta tämä ei tarkoita, että Raamattu on väärä. Raamattua ei aina pidetty ainoana vallan perustana, jolla kristittyjen piti elää. Itse asiassa muistan pojana Länsi-Kanadassa, että näin roomalaiskatolisten virkaa, lausuntoja siitä, että 'kirkko antoi meille Raamatun; Raamattu ei antanut meille kirkkoa. '

Siten se auktoriteetti kääntää ja määrittää Raamatun tekstien merkitys jätettiin kokonaan Rooman kirkon ja sen pappien vastuulle. Kummallista kyllä, tätä kantaa pidettiin dogmana vasta protestanttisen uskonpuhdistuksen puhkeamisen jälkeen Trentin katolisessa neuvostossa. Niinpä protestanttiset käännökset kiellettiin katolisissa maissa.

Martin Luther hyväksyi ensimmäisenä kaiken heprealaisten kirjoitusten 24 kirjan aineiston, vaikka hän järjesteli ne toisin kuin juutalaiset ja koska hän ei pitänyt 12 pientä profeettaa yhtenä kirjana. Niinpä 'sola scripturan', joka on 'pelkästään Raamatun oppi', perusteella protestantismi alkoi kyseenalaistaa monia katolisia oppeja. Mutta Lutherilla itsellään oli vaikeuksia joidenkin Uuden testamentin kirjojen kanssa, etenkin Jaakobin kirjan kanssa, koska se ei sovi hänen pelkästään uskon kautta pelastetun opin ja jonkin aikaa Ilmestyskirjan kanssa. Siitä huolimatta Lutherin raamatunkäännös saksaksi loi perustan Raamatun kääntämiselle myös muille kielille.

Esimerkiksi Luther vaikutti Tindalliin ja aloitti Raamatun englanninkielisen käännöksen ja loi perustan myöhemmille englanninkielisille käännöksille, mukaan lukien King James tai Authorised Version. Otetaan kuitenkin jonkin aikaa käsitellä tiettyjä Raamatun historian näkökohtia ennen uskonpuhdistusta, joita ei yleensä tunneta.

Ensinnäkin, emme tiedä tarkalleen, miksi tai kenen toimesta heprealainen Raamattu aiemmin kanonisoitiin tai mitkä kirjat oli tarkoitus sisällyttää siihen. Vaikka meillä on melko hyviä tietoja siitä, että se tapahtui kristillisen aikakauden ensimmäisellä vuosisadalla, on kuitenkin tunnustettava, että paljon työtä sen järjestämisessä oli tehty pian sen jälkeen, kun juutalaiset palasivat Babylonian vankeudesta, joka tapahtui 539 eKr. välittömästi sen jälkeen. Suuri osa tiettyjen kirjojen käytöstä juutalaisessa Raamatussa kohdistuu pappiin ja kirjanoppineeseen Ezraan, joka korosti Tooran tai viiden ensimmäisen kirjan käyttöä sekä juutalaisissa että kristillisissä raamatuissa.

Tässä vaiheessa meidän on tunnustettava, että noin 280 eKr. Egyptissä Aleksandriassa asuva suuri juutalaisten ulkomaalaisväestö alkoi kääntää juutalaisia ​​kirjoituksia kreikaksi. Loppujen lopuksi monet näistä juutalaisista eivät enää kyenneet puhumaan hepreaa tai aramea, molemmat puhuivat nykyisessä Israelissa. Heidän tuottamiaan teoksia kutsuttiin nimellä Septuaginta-versio, joka oli myös uuden kristillisen Uuden testamentin eniten lainattu versio Raamatusta niiden kirjojen lisäksi, jotka piti kanonisoida juutalaisessa Raamatussa ja myöhemmin protestanttisessa Raamatussa. . Septuagintan kääntäjät lisäsivät noin seitsemän kirjaa, joita ei usein näy protestanttisissa raamatuissa, mutta joita pidetään deuterokanonisina kirjoina ja joita on siksi katolilaisissa ja itäisissä ortodoksisissa raamatuissa. Itse asiassa ortodoksiset papit ja tutkijat pitivät Septuaginta-Raamattua usein masoreettisen hepreankielisen tekstin yläpuolella.

Ensimmäisen vuosituhannen loppupuolella masoreeteiksi kutsutut juutalaisten kirjanoppineiden ryhmät loivat merkkijärjestelmän varmistaakseen raamatullisen tekstin asianmukaisen ääntämisen ja lausumisen. He yrittivät myös yhtenäistää kappalejakoa ja ylläpitää tulevien kirjanoppineiden asianmukaista toisintoa laatimalla luettelot Raamatun tärkeimmistä ortografisista ja kielellisistä piirteistä. Kaksi pääkoulua tai masoreettien perhettä, Ben Naphtoli ja Ben Asher, loivat hieman erilaisia ​​masoreettisia tekstejä. Ben Asherin versio vallitsi ja muodostaa perustan nykyaikaisille raamatullisille teksteille. Vanhin masoreettisen tekstikirjoituksen lähde on Aleppo Codex Keter Aram Tzova noin vuodesta 925 jKr. Vaikka se on lähinnä Masoretesin Ben Asher -koulua oleva teksti, se säilyi epätäydellisessä muodossa, koska siitä puuttuu melkein koko Toora. Vanhin täydellinen lähde masoreettiselle tekstille on Codex Leningradin (B-19-A) Codex L vuodelta 1009 jKr.

Vaikka Raamatun masoreettinen teksti on erittäin huolellinen työ, se ei ole täydellinen. Esimerkiksi hyvin harvoissa tapauksissa on merkityksettömiä käännöksiä ja on tapauksia, joissa aikaisemmat Kuolleenmeren raamatulliset lähteet (löydetyt toisen maailmansodan jälkeen) sopivat enemmän Septuagintan kuin juutalaisen Raamatun masoreettisen tekstin kanssa. Lisäksi Raamatun masoreettisen tekstin sekä Septuaginta-Raamatun ja Samaritan Tooran välillä on suurempia eroja, jotka eroavat Mooseksen kirjassa annettujen Nooan päivän vedenpaisumusta edeltävien lukujen elinaikana. Joten kuka voi kertoa, mikä näistä lähteistä on aikaisin ja siksi oikea.

Joitakin nykyaikaisia ​​Raamattuja koskevia asioita on otettava huomioon, erityisesti mitä tulee Kreikan kristillisiin kirjoituksiin tai Uuteen testamenttiin. Ensinnäkin, kristillisellä kirkolla kesti kauan sen määrittäminen, mitkä kirjat pitäisi kanonisoida tai määritellä asianmukaisiksi teoksiksi, jotka heijastavat kristinuskon luonnetta ja myös inspiroivat. Huomaa, että eräitä Uuden testamentin kirjoja oli vaikea tunnistaa Rooman valtakunnan itäkreikankielisissä osissa, mutta sen jälkeen kun kristinusko laillistettiin Konstantinuksen aikana, Uusi testamentti kanonisoitiin sellaisena kuin se on nykyään Länsi-Rooman valtakunnassa . Se oli 382, ​​mutta saman kirjeluettelon kanonisoinnin tunnustaminen tapahtui Itä-Rooman valtakunnassa vasta 600 jKr. Sen jälkeen on kuitenkin tunnustettava, että yleensä 27 kirjaa, jotka lopulta hyväksyttiin kanonisiksi, olivat jo pitkään hyväksytty varhaiskristillisen kirkon historian ja opetusten heijastavaksi. Esimerkiksi Origen (Aleksandriasta 184-253 eKr.) Näyttää käyttäneen kaikkia 27 kirjaa pyhinä kirjoituksina, jotka myöhemmin virallisesti kanonisoitiin kauan ennen kristinuskon laillistamista.

Itäisessä imperiumissa, Itä-Rooman valtakunnassa, kreikka pysyi kristillisten raamattujen ja kristittyjen peruskielenä, mutta imperiumin länsiosassa, joka vähitellen joutui germaanisten hyökkääjien, kuten goottien, frankien, kulmien ja saksien, käsiin, kreikan käyttö käytännössä katosi. Mutta latina säilyi, ja länsimaisen kirkon ensisijainen raamattu oli Jerome's Latin Vulgate, ja Rooman kirkko vastusti tämän teoksen kääntämistä mille tahansa kansankielelle, joka oli kehittymässä pitkien vuosisatojen aikana ja joita kutsutaan keskiaikaksi. Syynä on se, että Rooman kirkko katsoi, että Raamattua saatettaisiin käyttää kirkon opetuksia vastaan, jos se joutuisi maallikkojen ja monien kansojen jäsenten käsiin. Ja vaikka 11. vuosisadalta eteenpäin tapahtui kapinaa kirkkoa vastaan, suurin osa niistä voitiin pyyhkiä maallisten viranomaisten tuella.

Yksi tärkeä raamatunkäännös syntyi kuitenkin Englannissa. Se oli Uuden testamentin Wycliffe-käännös (John Wycliffe Raamatun käännökset keski-englanniksi noin 1382-1395), joka käännettiin latinaksi. Mutta se kiellettiin vuonna 1401, ja niitä käyttäneet metsästettiin ja tapettiin. Siksi vasta renessanssin seurauksena Raamatusta alkoi tulla merkitystä suuressa osassa Länsi-Euroopan maailmaa, mutta on huomattava, että tiettyjen tapahtumien oli tapahduttava paljon aikaisemmin, jotka olivat tärkeitä raamatun kääntämiselle ja julkaisemiselle.

Kirjallisen kreikan kielen osalta noin vuonna 850 jKr syntyi uudentyyppisiä kreikkalaisia ​​kirjaimia, nimeltään “kreikan minuscule. Aikaisemmin kreikkalaiset kirjat kirjoitettiin unikaalisilla aineilla, kuten koristeellisilla isoilla kirjaimilla, eikä niissä ole merkkejä sanojen välillä eikä välimerkkejä; mutta pienien kirjainten käyttöönoton myötä sanat alkoivat erota toisistaan ​​ja välimerkit alkoivat ottaa käyttöön. Mielenkiintoista on, että sama asia alkoi tapahtua Länsi-Euroopassa ottamalla käyttöön ns. "Karolingin minuscule". Joten jo tänään Raamatun kääntäjät, jotka haluavat tarkistaa muinaiskreikkalaiset käsikirjoitukset, kohtaavat ongelman tekstien välimerkeistä, mutta siirtykäämme sitten renessanssiin, sillä tuolloin tapahtui useita asioita.

Ensinnäkin muinaishistorian merkitys herätti suurta huomiota, johon sisältyi klassisen latinan kielen tutkimus ja uusi kiinnostus kreikan ja heprean kieliin. Niinpä kaksi tärkeää tutkijaa tuli esiin myöhemmällä 15-luvulla ja 16-luvun alussa. Nämä olivat Desiderius Erasmus ja Johann Reuchlin. Molemmat olivat kreikkalaisia ​​tutkijoita ja Reuchlin oli myös heprean kielen tutkija; kahdesta Erasmus oli tärkeämpi, sillä hän tuotti useita Kreikan Uuden testamentin katsauksia, jotka voisivat toimia perustana uusille käännöksille.

Nämä palautukset olivat tekstin tarkistuksia, jotka perustuivat alkuperäisten kristillisen kreikkalaisen raamatun asiakirjojen huolelliseen analyysiin, jotka olivat perustana monille Uuden testamentin käännöksille eri kielille, erityisesti saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Ei ole yllättävää, että suurin osa käännöksistä oli protestantteja. Mutta ajan myötä jotkut olivat myös katolisia. Onneksi kaikki tämä tapahtui pian painokoneen kehityksen jälkeen, ja siksi tuli helppo tulostaa monia erilaisia ​​käännöksiä Raamatusta ja levittää niitä laajasti.

Ennen kuin jatkan, minun on huomattava jotain muuta; se oli, että 13-luvun alkupuolella Magna Cartan kuuluisuudesta arkkipiispa Stephen Langton esitteli käytännön lisätä lukuja käytännössä kaikkiin raamatunkirjoihin. Sitten, kun Raamatun englanninkieliset käännökset tapahtuivat, varhaisimmat englanninkieliset raamatunkäännökset perustuivat marttyyrikuoleman Tyndalen ja Myles Coverdalen käännöksiin. Tyndalen kuoleman jälkeen Coverdale jatkoi Raamatun kääntämistä, jota kutsuttiin Matteuksen Raamatuksi. Vuonna 1537 se oli ensimmäinen englanninkielinen raamattu, joka julkaistiin laillisesti. Siihen mennessä Henry VIII oli poistanut Englannin katolisesta kirkosta. Myöhemmin kopio piispojen Raamatusta painettiin ja sitten tuli Geneven Raamattu.

Internetissä annetun lausunnon mukaan meillä on seuraava: Suosituin käännös (eli englanninkielinen käännös) oli Geneven Raamattu 1556, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Englannissa vuonna 1576 ja jonka olivat tehneet Genevessä pakkosiirtolaisuudessa eläneet englantilaiset protestantit Verisen Marian aikana. vaino. Se ei ollut koskaan kruunun valtuuttama, ja se oli erityisen suosittu puritaanien keskuudessa, mutta ei monien konservatiivisempien papistojen keskuudessa. Kuitenkin vuonna 1611 The King James Bible painettiin ja julkaistiin, vaikka sen suosiminen tai suosiminen kesti jonkin aikaa kuin Geneven raamattu. Se oli kuitenkin parempi käännös kauniille englannilleen, sen suppeudelle, mutta se on tänään vanhentunut, koska englanti on muuttunut suuresti vuodesta 1611 lähtien. Se perustui harvoihin kreikkalaisiin ja heprealaisiin lähteisiin, joita silloin oli; meillä on tänään paljon enemmän ja koska jotkut monista siinä käytetyistä englanninkielisistä sanoista eivät ole tiedossa 21-luvun ihmisille.

Okei, jatkan tämän esityksen kanssa tulevaa keskustelua nykykäännöksistä ja niiden ongelmista, mutta haluan nyt kutsua kollegani Eric Wilsonin keskustelemaan joistakin asioista, jotka olen esittänyt tässä lyhyessä katsauksessa Raamatun historiaan .

Eric Wilson: Okei Jim, mainitsit pienet kirjaimet. Mikä on kreikkalainen minuscule?

James Penton: No, termi pienikokoinen tarkoittaa todella pieniä tai pieniä kirjaimia isojen isojen kirjainten sijaan. Ja se pätee kreikkalaiseen; se pätee myös omaan kirjoitus- tai tulostusjärjestelmäämme.

Eric Wilson: Mainitsit myös palautumiset. Mitä ovat eläkkeet?

James Penton: No, taantuma, se on termi, jonka todella ihmisten pitäisi oppia, jos heitä kiinnostaa Raamatun historia. Tiedämme, että meillä ei ole alkuperäisiä käsikirjoituksia tai kirjoituksia, jotka menivät Raamattuun. Meillä on kopioita kopioista, ja ajatus oli palata aikaisempiin kopioihin, jotka meillä on, ja ehkä monissa muodoissa, jotka ovat tulleet meille, ja on olemassa kirjoituskouluja. Toisin sanoen, vähäpätöiset kirjoitukset tai ei pienimuotoiset kirjoitukset, vaan melko epäsosiaaliset kirjoitukset, jotka ilmestyvät Rooman varhaisina aikoina, ja tämä vaikeutti tarkalleen, mitkä kirjoitukset olivat apostolien aikaan, sanotaan, ja niin Rotterdamin Erasmus päätti tehdä palautus. Mikä se sitten oli? Hän keräsi kaikki tunnetut antiikin aikojen käsikirjoitukset, jotka oli kirjoitettu kreikaksi, ja kävi ne läpi, tutki niitä huolellisesti ja päätti, mikä oli paras todiste tietylle tekstille tai Raamatulle. Ja hän tunnisti, että oli joitain pyhiä kirjoituksia, jotka olivat tulleet latinankielisessä versiossa, versiossa, jota oli käytetty satojen vuosien ajan länsimaisissa yhteiskunnissa, ja huomasi, että oli tapauksia, joita ei ollut alkuperäisissä käsikirjoituksissa. Joten hän tutki näitä ja loi palauteen; se on työ, joka perustui parhaisiin todisteisiin, jotka hänellä oli kyseisenä ajankohtana, ja hän pystyi poistamaan tai osoittamaan, että tietyt latinankieliset tekstit eivät olleet oikeita. Ja se oli kehitys, joka auttoi raamatullisten teosten puhdistamisessa niin, että pääsemme jotain lähemmäksi alkuperäistä palautumisten kautta.

Nyt, Erasmuksen aikakaudesta 16-luvun alussa, on löydetty monia, monia muita käsikirjoituksia ja papyrioita (jos haluat) papereita, ja tiedämme nyt, että hänen taantumansa ei ollut ajan tasalla ja tutkijat ovat työskennelleet siitä lähtien todella, puhdistaaksemme pyhien kirjoitusten kertomukset, kuten Westcott ja Hort 19-luvulla ja uudemmat taantumukset siitä lähtien. Joten meillä on kuva siitä, miltä alkuperäiset raamatulliset kirjat olivat, ja ne näkyvät yleensä Raamatun uusimmissa versioissa. Joten tietyssä mielessä Raamattu on puhdistusten takia puhdistettu ja parempi kuin se oli Erasmus-päivinä ja varmasti parempi kuin keskiajalla.

Eric Wilson: Okei Jim, voitko nyt antaa meille esimerkin taudista? Ehkä sellainen, joka saa ihmiset uskomaan kolminaisuuteen, mutta on sittemmin osoitettu vääräksi.

James Penton: Kyllä, näitä on muutama paitsi kolminaisuuden suhteen. Ehkä yksi parhaista, lukuun ottamatta sitä, on selitys naisesta, joka on joutunut aviorikokseen ja joka vietiin Jeesuksen luokse tuomitsemaan häntä, ja hän kieltäytyi tekemästä sitä. Tuo tili on joko väärä tai sitä kutsutaan joskus "verkkovierailu- tai liikkuvaksi tiliksi", joka esiintyy Uuden testamentin ja erityisesti evankeliumien eri osissa; se on yksi; ja sitten on niin kutsuttu "Kolminaisuuden pilkku, Eli toisin sanoen taivaassa todistaa kolme, Isä, Poika ja Pyhä Henki tai Pyhä Henki. Ja se on osoittautunut vääräksi tai epätarkaksi, ei alkuperäisessä Raamatussa.

Erasmus tiesi tämän, ja kahdessa ensimmäisessä hänen tekemässään palautteessa se ei ilmestynyt, ja hän oli edessään paljon järkyttynyt katolisten teologien keskuudessa, eivätkä he halunneet, että se poistettaisiin Raamatusta; he halusivat sen siellä, olisiko sen pitänyt olla vai ei. Ja lopuksi, hän hajosi ja sanoi hyvin, jos löydät käsikirjoituksen, joka osoittaa, että tämä oli läsnä, ja he löysivät myöhäisen käsikirjoituksen, ja hän laittoi sen, kolmannen painalluksensa aikana, ja tietysti siihen oli paineita . Hän tiesi paremmin, mutta tuolloin kuka tahansa, joka otti kannan katolista hierarkiaa vastaan, tai siinä mielessä monet protestantit, saattoi päätyä polttamaan vaarnalla. Ja Erasmus oli liian kirkas mies tunnistamaan tämän, ja tietysti oli monia, jotka tulivat hänen puolustukseensa. Hän oli hyvin tahdikas henkilö, joka muutti usein paikasta toiseen, ja hän oli hyvin kiinnostunut Raamatun puhdistamisesta, ja olemme velkaa paljon Erasmukselle, ja nyt todellakin tunnustetaan, kuinka tärkeä hänen kantansa oli.

Eric Wilson: Suuri kysymys, tunnetko masoreettisen tekstin ja Septuagintan erot, puhumattakaan muista muinaisista käsikirjoituksista, mitätöivät Raamatun Jumalan sanana? No, anna minun sanoa tämä aluksi. En pidä kirkoissa ja tavallisissa ihmisissä käytetystä ilmaisusta, jonka mukaan Raamattu on Jumalan sana. Miksi vastustan tätä? Koska Raamattu ei koskaan kutsu itseään ”Jumalan sanaksi”. Uskon, että Jumalan sana esiintyy Raamatussa, mutta on muistettava, että suurella osalla Raamatusta ei ole mitään tekemistä suoraan Jumalan kanssa, ja se on historiallinen kuvaus siitä, mitä tapahtui Israelin kuninkaille, ja niin edelleen, ja me myös puhu paholainen ja myös monet väärät profeetat puhuvat Raamatussa, ja kutsua Raamattua kokonaisuudessaan ”Jumalan sanaksi” on mielestäni väärin; ja on joitain erinomaisia ​​tutkijoita, jotka ovat sen kanssa samaa mieltä. Mutta olen samaa mieltä siitä, että nämä ovat Pyhät kirjoitukset, pyhät kirjoitukset, jotka antavat meille kuvan ihmiskunnasta ajan myötä, ja mielestäni se on erittäin, erittäin tärkeää.

Onko se seikka, että Raamatussa on asioita, jotka näyttävät olevan ristiriidassa toisen kanssa, tuhoako se käsityksemme tästä kirjasarjasta? En usko. Meidän on tarkasteltava jokaisen Raamatun lainauksen kontekstia ja katsottava, onko se ristiriidassa niin vakavasti vai onko ne ristiriitaisia ​​niin vakavasti, että se saa meidät menettämään uskon Raamattuun. En usko, että näin on. Mielestäni meidän on tarkasteltava asiayhteyttä ja määritettävä aina, mitä asiayhteys sanoo tiettynä ajankohtana. Ja usein ongelmaan on melko helppoja vastauksia. Toiseksi uskon, että Raamattu osoittaa muutoksen vuosisatojen ajan. Mitä tarkoitan tällä? No, on olemassa ajatuskoulu, johon viitataan "pelastushistoriana". Saksaksi sitä kutsutaan heilsgeschichte ja tutkijat käyttävät tätä termiä usein jopa englanniksi. Ja mitä se tarkoittaa, on se, että Raamattu on avautuva kertomus Jumalan tahdosta.

Jumala löysi ihmisiä sellaisina kuin he olivat missä tahansa yhteiskunnassa. Esimerkiksi israelilaisia ​​kehotettiin tulemaan luvattuun Kanaanin maahan ja tuhoamaan siellä elävät ihmiset. Jos nyt tulemme kristinuskoon, varhaiskristillisyyteen, kristityt eivät usko miekan ottamiseen tai sotilaalliseen taisteluun useita vuosisatoja. Vasta sen jälkeen, kun Rooman valtakunta laillisti kristinuskon, he alkoivat osallistua sotilaallisiin ponnisteluihin ja niistä tuli yhtä ankara kuin kukaan muu. Ennen sitä he olivat pasifistisia. Varhaiskristityt toimivat hyvin eri tavalla kuin Daavid, Joosua ja muut olivat toimineet taistellessaan itsessään Kanaanin ympärillä ja itse Kanaanissa. Joten Jumala salli sen ja usein meidän on seisottava taaksepäin ja sanottava: "No mitä sinä oikein olet Jumalasta?" No, Jumala vastaa tähän Jobin kirjassa, kun hän sanoo: Katso, minä olen luonut kaikki nämä asiat (muotoilen täällä), etkä ollut lähelläsi, ja jos sallin jonkun kuoleman, voin myös tuo tuo henkilö takaisin haudalta, ja se voi pysyä uudelleen tulevaisuudessa. Ja kristilliset kirjoitukset osoittavat, että niin tapahtuu. Tulee yleinen ylösnousemus.

Joten emme voi aina asettaa kyseenalaiseksi Jumalan näkemystä näissä asioissa, koska emme ymmärrä, mutta näemme tämän purkautuvan tai siirtyvän Vanhan testamentin tai heprealaisten kirjoitusten hyvin peruskäsitteistä profeetoihin ja lopulta uuteen Testamentti, joka antaa meille ymmärryksen siitä, mistä Jeesus Nasaretilainen oli kyse.

Uskon syvästi näihin asioihin, joten on olemassa tapoja, joilla voimme tarkastella Raamattua, mikä tekee siitä ymmärrettävän ilmaisemaan Jumalan tahdon ja hänen jumalallisen pelastussuunnitelmansa ihmiskunnalle maailmassa. Meidän on myös tunnustettava jotain muuta, Luther korosti Raamatun kirjaimellista tulkintaa. Se menee vähän kauas, koska Raamattu on metaforojen kirja. Ensinnäkin, emme tiedä millainen taivas on. Emme voi päästä taivaaseen, ja vaikka on olemassa paljon materialisteja, jotka sanovat: "No, tässä on kaikki, eikä ole mitään sen takana", no, ehkä olemme kuin pienet intialaiset väärentäjät, jotka olivat sokeita intialaisia väärennöksiä ja jotka pitivät kiinni norsun eri osista. He eivät voineet nähdä norsua kokonaisuutena, koska heillä ei ollut kykyä, ja on nykyään niitä, jotka sanovat hyvin, että ihmiskunta ei kykene ymmärtämään kaikkea. Mielestäni se on totta, ja siksi meitä palvelee Raamatussa yksi metafora toisensa jälkeen. Ja mikä tämä on, Jumalan tahto selitetään symboleilla, jotka voimme ymmärtää, ihmisten symboleilla ja fyysisillä symboleilla, jotka voimme ymmärtää; ja siksi voimme saavuttaa ja ymmärtää Jumalan tahdon näiden metaforojen ja symbolien avulla. Ja mielestäni on paljon sellaista, mikä on välttämätöntä sen ymmärtämiseksi, mikä Raamattu on ja mikä Jumalan tahto on; ja olemme kaikki epätäydellisiä.

En usko, että minulla on avain kaikkiin Raamatussa oleviin totuuksiin, enkä usko, että kenelläkään muulla olisi. Ja ihmiset ovat hyvin ylimielisiä, kun he ajattelevat, että heillä on Jumalan välitön käsky kertoa totuus, ja on valitettavaa, että sekä suuret seurakunnat että monet kristikunnan lahkolaiset yrittävät pakottaa teologiansa ja oppinsa muille. Loppujen lopuksi Raamattu sanoo yhdessä paikassa, että meillä ei ole tarvetta opettajille. Voimme, jos yritämme oppia kärsivällisesti ja ymmärtää Jumalan tahdon Kristuksen kautta, voimme saada kuvan. Vaikka se ei ole täydellinen, koska olemme kaukana täydellisyydestä, mutta silti siellä on totuuksia, joita voimme soveltaa elämässämme ja joiden pitäisi tehdä. Ja jos teemme niin, voimme kunnioittaa suuresti Raamattua.

Eric Wilson: Kiitos Jim, kun jaoit nämä mielenkiintoiset tosiasiat ja oivallukset kanssamme.

Jim Penton: Kiitos paljon Eric, ja olen niin iloinen voidessani olla täällä ja työskennellä kanssasi viestissä monille, monille ihmisille, jotka loukkaavat raamatullisia totuuksia ja totuutta Jumalan rakkaudesta ja Kristuksen rakkaudesta ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen, meille kaikille. Meillä voi olla erilainen ymmärrys kuin muilla, mutta Jumala paljastaa lopulta kaikki nämä asiat, ja kuten apostoli Paavali sanoi, näemme lasissa pimeässä, mutta sitten ymmärrämme tai tiedämme kaikki.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.
    19
    0
    Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x