[Van ws7 / 17 p. 12 - september 4-10]

"Blijf elkaar aanmoedigen en opbouwen." - 1Th 5: 11

(Aanwezigheid: Jehovah = 23; Jezus = 16)

Na het recente verlies van mijn vrouw na vier decennia van gelukkig huwelijk, kan ik veel troost putten uit de bijbelteksten waarnaar in deze week wordt verwezen Uitkijktoren studie, vooral omdat ik niet stop bij de geciteerde verzen, maar blijf lezen om een ​​beter idee te krijgen van hoe de Vader ons troost. In paragraaf 1 worden we bijvoorbeeld opgedragen om 2 Korintiërs 1: 3, 4 te lezen:

“Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader van tedere barmhartigheden en de God van alle troost, 4 die ons troost in al onze beproevingen, zodat we anderen in elke vorm van beproeving kunnen troosten met het comfort dat we van God ontvangen. ”(2Co 1: 3, 4)

Er ontbreekt een essentieel element dat u zal ontgaan als u zich beperkt tot alleen de geciteerde verzen. Het volgende vers luidt:

“Want net zoals het lijden voor de Christus in ons overvloedig is, zo het comfort dat we ontvangen door de Christus ook in overvloed. ”(2Co 1: 5)

Het volgende “gelezen” Schriftgedeelte is Filippenzen 4: 6, 7, gevonden in paragraaf 6. Nogmaals, een uitgebreide lezing geeft extra inzicht in de manier waarop we getroost worden.

“. . .Verheug je altijd in de Heer. Ik zal opnieuw zeggen: verheug u! 5 Laat uw redelijkheid bekend worden bij alle mannen. De Heer is nabij. 6 Wees nergens bezorgd over, maar laat alles in gebed en smeking samen met dankzegging aan God bekend worden; 7 en de vrede van God die alle begrip te boven gaat, zullen uw harten en uw mentale krachten bewaken door middel van Christus Jezus. ”(Php 4: 4-7)

Het is duidelijk dat de Heer waarnaar hier wordt verwezen, Jezus Christus is die nabij is. We moeten dit niet zo opvatten dat het einde nabij is. Dit werd bijna 2,000 jaar geleden geschreven. Nee, de nabijheid is fysiek, maar wordt niet waargenomen met fysieke ogen. Jezus verzekerde ons dat waar we met ons tweeën of drie in zijn naam samenkomen, hij bij ons is. Wat een troost is dat. (Mt 18:20)

Er wordt ook naar Handelingen 9:31 verwezen in paragraaf 6. Het bevat een willekeurige invoeging van "Jehovah" in de tekst van de NWT-bijbelversie, maar in het origineel was het gebruikte woord "Heer". Als we de context lezen (vs.27, 28), zien we dat Heer inderdaad de juiste weergave is, omdat het verwijst naar de Heer Jezus die aan Saulus van Tarsus verschijnt op de weg naar Damascus en dat Saulus vrijmoedig sprak in de naam van de Heer Jezus in die stad. Dus als vers 31 spreekt over 'wandelen in de vreze des Heren', kunnen we zien dat er naar Jezus wordt verwezen. De Israëlieten moesten wandelen in de vrees voor Jehovah, maar wij zijn geen Israëlieten. Wij zijn christenen. De Vader heeft alle autoriteit en oordeel aan de Zoon gegeven, dus we moeten in vrees voor hem wandelen. (Mt 28:18; Johannes 5:22)

Paragraaf 7 tot en met 10 laat zien hoe empathisch Jezus is voor degenen van zijn volgelingen die pijn lijden. De volgende “gelezen” Schriftplaats staat in paragraaf 10: Hebreeën 4:15, 16.

Als we een paar verzen eerder hebben gelezen, kunnen we belangrijke aanvullende informatie krijgen.

“Daarom, omdat we een grote hogepriester hebben die door de hemel is gegaan, Jezus de Zoon van God, laten we vasthouden aan onze openbare verklaring van hem. 15 Want we hebben geen hogepriester die niet kan sympathiseren met onze zwakheden, maar we hebben er een die in alle opzichten is getest zoals we hebben, maar zonder zonde. 16 Laten we dan de troon van onverdiende goedheid benaderen vrijheid van meningsuiting, zodat we genade kunnen ontvangen en onverdiende vriendelijkheid kunnen vinden om ons op het juiste moment te helpen. ”(Heb 4: 14-16)

Uit persoonlijke ervaring gesproken: vasthouden aan mijn openbare verklaring van Jezus Christus heeft me enorm geholpen de pijn van het verlies te verdragen dat ik heb meegemaakt. Ik lijd dubbele verliezen. Het verlies van een levensgezel die door het huwelijk 'vlees van mijn vlees en botten van mijn botten' is geworden, zoals God het bedoeld heeft, is een uniek soort pijn, verminderd, maar niet helemaal weggedaan door de hoop die we allebei delen. (Ge 2:23) De andere pijn is heel anders, maar daar moet je niet van afnemen dat het op zijn eigen manier minder traumatisch is. Een levenslang geloof kan niet zo gemakkelijk worden weggegooid als een oude trui uittrekken. Voor vele duizenden was het ontwaken van het feit dat wat zij geloofden het enige ware geloof op aarde was - de zichtbare organisatie die door Jehovah God zelf was gekozen - zo verontrustend geweest dat hun geloof in zowel God als Zijn Christus een totale schipbreuk had geleden.

Jezus zal ons niet in de steek laten, zelfs niet als we hem in de steek laten. Hij zal op de deur kloppen, maar hij zal niet binnenkomen (Opb 3:20).

Paragraaf 11 geeft ons een aantal prachtige Schriftgedeelten om ons te troosten in tijden van enorm verdriet. Hoe triest het echter is dat de leer van Jehovah's Getuigen, die de andere schapen beschouwen als niet meer dan vrienden van God, veel van de kracht van die woorden wegneemt. Het citeert bijvoorbeeld 2 Tessalonicenzen 2:16, 17, maar negeert het feit dat deze verzen van toepassing zijn op de geadopteerde kinderen van God.

'We zijn echter altijd verplicht God voor je te bedanken, broeders die Jehovah liefheeft, omdat vanaf het begin heeft God je gekozen voor redding door je te heiligen met zijn geest en door je geloof in de waarheid. 14 Hij heeft je hiertoe geroepen door het goede nieuws dat we verklaren, zodat u de glorie van onze Heer Jezus Christus kunt verwerven. 15 Dus, broeders, blijf standvastig en houd vast aan de tradities die u werd geleerd, of het nu door een gesproken boodschap was of door een brief van ons. 16 Bovendien, moge onze Heer Jezus Christus zelf en God onze Vader, die van ons hield en eeuwige troost en goede hoop gaf door onverdiende vriendelijkheid, 17 troost je harten en maak je stevig in elke goede daad en elk woord. ”(2Th 2: 13-17)

De congregatie - een bron van grote troost

Een veelbelovende ondertitel, maar helaas heb ik dit niet gevonden. Als ik met anderen spreek die soortgelijke verliezen hebben geleden als de mijne, besef ik dat ik hierin niet de enige ben. Zelfs degenen die in de wol gestorven Jehovah's Getuigen blijven, hebben hun teleurstelling in de gemeente geuit vanwege het gebrek aan echte steun.

Ik denk niet dat dit te wijten is aan slechte wil. Het is eerder het gevolg van de routine die door de organisatie is vastgesteld. Ik herinner me dat ik het erg druk had met deze routine. Ik heb geleerd dat als ik me aan de routine zou houden, ik gered zou worden. Ik moest alle dingen doen die de Organisatie me opdroeg te doen, zoals regelmatig alle vergaderingen bijwonen, mijn uren in de velddienst houden, meer verantwoordelijkheid zoeken als aangestelde dienaar, congressen en kringvergaderingen bijwonen, de kringopziener steunen tijdens zijn bezoeken, houden de hal schoon en goed onderhouden, etc. Dit zijn zaken die goed zichtbaar en gemakkelijk te meten zijn. (Het aantal velddiensten en plaatsingen dat elke maand wordt geregistreerd, wordt bijgehouden en geregistreerd.)

Het troosten van het rouwen maakt echter geen deel uit van die routine en wordt niet gemeten. Dus het oogst geen kudos van degenen hierboven. Om deze reden heeft het de neiging om buiten de boot te vallen. Ter illustratie: een groep velddienstwagens zou zich in een afgelegen gebied kunnen bevinden (het onze was honderden vierkante mijlen groot) en vlakbij het huis van een bejaarde weduwe. Zouden ze voor een aanmoedigend bezoek gaan? Vaak niet, omdat ze hun tijd niet konden tellen en zich bewust waren van het bijhouden van hun uren, lieten ze de gelegenheid voorbijgaan om christelijke liefde te tonen en de vorm van aanbidding te beoefenen die de Vader goedkeurt. (Jakobus 1:27)

Voor degenen onder ons die deze kunstmatige vorm van aanbidding hebben of in het proces van vertrek hebben, wordt het trauma van het feit dat vrienden en familie ons de rug toekeren, verzacht door de nieuwe, oprechtere vrienden die we tegenkomen. (2 Ti 3: 5) Zoals Jezus beloofde, zullen we in feite eindigen met meer en betere vrienden en familie. (Mt 19:29) Ik heb beslist de waarheid van zijn woorden ervaren.

Blijf comfort bieden

Ik waardeer de raad onder deze ondertitel. Het is gepast. Ik vrees echter dat het te weinig te laat is. Af en toe een artikel zoals dit - hoe goed het ook mag zijn - is niet genoeg om de denkwijze te overwinnen van Getuigen die geïndoctrineerd zijn om werken op de eerste plaats te zetten, om geloof te meten aan het aantal uren dat men aan het predikingswerk besteedt.

Hoewel dit grotendeels een goed artikel is, betwijfel ik of het veel zal veranderen in de status-quo van JW.org.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    30
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x