”Dop ... sparar dig nu också.” - 1 Peter 3:21

[Från ws 03/20 s.8 maj 11 - 17 maj]

"Dop, vilket motsvarar detta är också nu sparar du (inte genom att undanröja den smuts i köttet, men av begäran till Gud om ett gott samvete), genom Jesu Kristi uppståndelse."

Vad vi gör lär vi oss om dop från denna veckas temaskrift.

Judiska ceremoniella tvätt symboliserade rensning från synd men uppnådde endast yttre rensningar.

Dopet uppnår mycket mer än de ceremoniella tvättningarna; dop leder till rent samvete när vi utövar tro på lösenofferet. Även om arken på Noas tid räddade åtta liv (vers 8), fick de inte evig frälsning. Kristi uppståndelse ger oss evig frälsning.

Syftet med denna artikel är att hjälpa läsaren att urskilja om de är redo för dop eller inte. Låt oss granska artikeln och se vad vi kan lära av författaren och de citerade skrifterna.

VAD DU BEHÖVER VETA OM TILLGÄNGNING OCH BAPTISM

Vad är engagemang?

Enligt punkt 4 när du gör en dedikation närmar du dig Jehova i bön och berättar för honom att du kommer att använda ditt liv för att tjäna honom för evigt. Matteus 16:24 citeras som den stödjande skriften för detta uttalande.

Matteus 16:24 lyder:

Då sade Jesus till sina lärjungar: "Om någon vill följa mig, låt honom förneka sig själv och plocka upp sin tortyrstav och fortsätta följa mig."

Det är viktigt att notera att Jesus inte sa att de som är det döpte borde ta upp sin tortyrstake och följa honom, sade han "Någon".

Det nämns inte heller att apostlarna döps någonstans i skrifterna. Även om det är möjligt att Jesus kunde ha döpt dem själv om du tänker på instruktionen som han gav dem att döpa människor från alla nationer som är upptagna i Matteus 28: 19,20.

I Matteus 4: 18-22 bjöd Jesus helt enkelt bröderna Peter och Andrew och två andra bröder, James och John, som alla var fiskare att följa honom. Det nämns inte att han begärde att de döptes först eller hängivna sig.

Bibeln nämner inte kravet att ägna sig före dopet.

Även om du skulle söka efter ordet "dedikation" i de flesta översättningar, skulle du inte hitta ordet i relation till dopet.

Hängivenhet och hängivenhet används vanligtvis omväxlande. Till exempel i New International Version 1 Timoteus 5:11 lyder:

”När det gäller yngre änkor, lägg dem inte på en sådan lista. För när deras sensuella önskningar övervinner sitt engagemang för Kristus, vill de gifta sig. ”

i Ny levande översättning, skriften läser:

”De yngre änkorna bör inte vara med på listan, eftersom deras fysiska önskemål kommer att överträffa deras hängivenhet till Kristus och de kommer att vilja gifta sig igen. "

Det som är viktigt är hängivenhet eller hängivenhet till Kristus både före och efter att vi döpts. Bibeln tystar om detta är ett krav innan dopet.

Tänk också på exemplet på den etiopiska Eunuch som vi diskuterade i förra veckans granskning i Apostlagärningarna 8: 26-40: https://beroeans.net/2020/05/03/love-and-appreciation-for-jehovah-lead-to-baptism/

Punkt 5

”Hur är engagemang relaterat till dop? Ditt engagemang är personligt och privat; det är mellan dig och Jehova. Dopet är offentligt; det äger rum framför andra, vanligtvis vid en församling eller ett kongress. När du blir döpt visar du andra att du redan har ägnat dig åt Jehova. * Så din dop låter andra veta att du älskar Jehova din Gud av hela ditt hjärta, själ, sinne och styrka och att du är fast besluten att tjäna honom för evigt. "

Avsnittet är korrekt när det anges att hängivenhet är personlig och privat. Måste dock dopet vara offentligt och på en församling? Finns det ett krav att låta andra veta att vi älskar Jehova genom dop?

I Apostlagärningarna 8: 36 utropar Eunuch helt enkelt Phillip: ”Se, här är vatten! Vad hindrar mig från att bli döpt? ” Det fanns ingen formell händelse eller forum som krävdes för att han skulle döpas.

Jesus gav också en mycket mer meningsfull mått på hur vi skulle se om någon verkligen dyrkar eller älskar Jehova. Luke 6: 43-45

43”Inget bra träd bär dålig frukt, och heller inte ett dåligt träd bär god frukt. 44Varje träd känns igen av sin egen frukt. Människor plockar inte fikon från taggborstar eller druvor från björnar. 45En god man tar med sig goda saker ur det goda som lagras i sitt hjärta, och en ond man tar med sig onda saker ur det onda som lagras i sitt hjärta. För munnen talar vad hjärtat är fullt av. ” - den nya internationella versionen

En person som verkligen älskar Jehova och hans vägar skulle visa andens frukt (Galaterna 5: 22-23)

Det finns inget behov att visa andra att vi är hängivna till Jehova förutom genom vårt uppförande. Skriften i 1 Peter 3:21 säger att dopet är det ”Begäran till Gud om ett gott samvete” inte en offentlig förklaring om vår tro.

Lådan:

”Två frågor som ska besvaras på Dopens dag

Har du omvänt dig från dina synder, ägnat dig åt Jehova och accepterat hans sätt att frälsa genom Jesus Kristus?

Förstår du att din dop identifierar dig som ett av Jehovas vittnen i förening med Jehovas organisation? ”

Det finns inget krav på att besvara någon av dessa frågor. Det finns inga bevis för att någon av Kristus efterföljare under det första århundradet ställdes dessa frågor, än mindre bevis på att Jehovas vittnen fanns. Att utöva tro på Jesu lösen är det enda verkliga kravet för att man ska bli döpt och även då borde ingen människa ha myndighet att bestämma om du kan döpa eller inte baserat på svaret du ger dem.

Punkterna 6 och 7 ger rimliga skäl till varför dop är nödvändigt. Dessa stöds av texten i 1 Peter 3:21

Punkt 8 “Din kärlek till Jehova måste vara den primära grunden för ditt beslut att bli döpt ”

Det här är väldigt viktigt. Din kärlek till Jehova hjälper dig att hålla dig till Jehova även efter din dop. Ungefär som att kärleken till en äktenskapskamrat får dig att hålla fast vid dem efter din bröllopsdag.

Punkt 10 - 16 talar om de grundläggande sanningar som man kan lära sig innan man fattar beslut om att bli döpt som Jehovas namn, Jesus och lösenofferet och den Helige Ande.

VAD DU BEHÖVER GÖRA FÖR BAPTISM

De flesta av tankarna i punkt 17 om de steg som ska vidtas före dopet involverar ens personliga förhållande till Jehova och är till största delen i linje med skrifterna. Det som inte är skriftligt är uttalandet: "Du kvalificerade dig att bli en otapt förlag och började predika med församlingen." Som vi sade i förra veckans granskning, baserat på dopet av evunchen, finns det ingen formell kvalificeringsprocess för dop. I själva verket började evokujen först predika efter att ha blivit döpt. Detta kvalificerade kriterium är helt enkelt där för att se till att alla vittnen följer organisationens direktiv att predika från dörr till dörr redan innan de döps.

Frågorna som ställs för kvalifikation för att vara en icke-dopad förläggare och för att bli döpt är utformade för att ge de äldre tröst att du har accepterat organisationens doktrin i några viktiga frågor som de anser grundläggande för att vara Jehovas vittne.

Punkt 20 sammanfattar verkligen vad dopsprocessen handlar om för organisationen; "Som en dopad kristen är du nu en del av en 'bröderförening'." Ja, i själva verket vad dopet gör för dig som ett av Jehovas vittnen är att få dig en plats i organisationen snarare än i en personlig relation med Kristus.

Slutsats

Artikeln är utformad för att få vittnen att tro att det finns en skriftprocess som ska följas när man blir döpt. Det finns också den icke-skriftliga uppfattningen att dop är en offentlig förklaring till andra om ditt engagemang. Dessa läror stöds inte av skrifterna. Eftersom skrifterna tystar om hängivenhet och processer som leder till dop, förblir dopet ett personligt beslut och ingen bör införa sina egna idéer om när eller hur det ska göras.