Tämän sarjan kolmessa ensimmäisessä artikkelissa tarkastellaan historiallisia, maallisia ja tieteellisiä näkökohtia Jehovan todistajien ei-verta -opin taustalla. Neljännessä artikkelissa analysoimme ensimmäistä raamatunkirjoitustekstiä, jota Jehovan todistajat käyttävät tukeakseen verta jättämättömän opinsa: 1. Moos. 9: 4.

Analysoimalla raamatullisessa historiallisessa ja kulttuurisessa kehyksessä päättelimme, että tekstiä ei voida käyttää tukemaan oppia, joka kieltää elämän turvaamisen lääketieteellisellä hoidolla ihmisen verta tai sen johdannaisia ​​käyttämällä.

Sarjan viimeisessä artikkelissa analysoidaan kahta viimeistä raamatun tekstiä, joita Jehovan todistajat käyttävät yrittäessään perustella kieltäytymisensä verensiirroista: Leviticus 17: 14 ja Acts 15: 29.

Leviticus 17: 14 perustuu Mooseksen lakiin, kun taas teot 15: 29 on apostolinen laki.

Mosaiikkilaki

Noin 600 vuoden kuluttua Nooalle annetusta verestä annetusta laista, Moosekselle, juutalaisten kansakunnan johtajana maastamuuton yhteydessä, annettiin lakilaki suoraan Jehovan Jumalalta, joka sisälsi veren käyttöä koskevat säännöt:

Ja mikä tahansa ihminen Israelin huoneesta tai muukalaisista, jotka asuvat keskuudessasi, syö kaikenlaista verta; Asetan jopa kasvoni sitä sielua vastaan, joka syö verta, ja levitän hänet kansansa keskuudesta. 11 Sillä lihan elämä on veressä; ja minä olen antanut sen sinulle alttarilla sovituksen tekemistä sielullesi: sillä se on veri, joka sovittaa sielun. 12 Siksi sanoin Israelin lapsille: kukaan teidän sielustanne ei syö verta, eikä ketään muukalainen, joka asuu teidän keskuudessanne, syö verta. 13 Ja mitä ihmistä on Israelin lapsista tai muukalaisista, jotka asuvat keskuudessanne ja jotka metsästävät ja tarttuvat kaikki elävät pedat tai linnut, joita voidaan syödä; hän jopa vuodattaa sen veren ja peittää sen pölyllä. 14 Sillä se on kaiken lihan elämä; sen veri on sen elämää varten. Sentähden sanoin Israelin lapsille: Sinun ei tule syödä minkäänlaista lihaa; sillä kaiken lihan elämä on sen verta. Joka syö, se leikataan. 15 Ja jokaisen sielun, joka syö sen, joka kuoli itsestään, tai sen, joka oli revitty petojen kanssa, olkoon se oma kotimaasi vai muukalainen, hänen on pestävä vaatteensa ja uimattava itseään vedessä ja oltava saastainen, kunnes tasainen: silloin hän on puhdas. 16 Mutta jos hän ei pese niitä, eikä kylpe lihaaan; silloin hänen on kannettava vääryytensä. ”(Leviticus 17: 10-16)

Oliko mosaiikkilaissa jotain uutta, joka lisäsi tai muutti Nooalle annettua lakia?

Sen lisäksi, että toistettiin verenvuotamatonta lihaa koskevan kiellon toistaminen ja soveltaa sitä sekä juutalaisille että muukalaisille, laki vaati myös veren kaatamista ja peittämistä maaperällä (vs. 13).

Lisäksi kuka tahansa, joka ei noudattanut näitä ohjeita, oli tapettava (vs. 14).

Poikkeusta tehtiin, kun eläin oli kuollut luonnollisista syistä tai hänet tappoi villit eläimet, koska veri ei asianmukaisesti voitaisi jakaa tällaisissa tapauksissa. Jos joku söi tuota lihaa, häntä pidetään tietyn ajan ajan epäpuhtaana ja tehdään puhdistusprosessi. Jos tätä ei tehdä, seurauksena on kova rangaistus (versiot 15 ja 16).

Miksi Jehova muuttaa verilakua israelilaisten kanssa Noalle annetusta? Löydämme vastauksen jakeesta 11:

"Sillä lihan elämä on veressä. Ja minä olen antanut sen sinulle alttarilla sovituksen tekemistä sielullesi: sillä se on veri, joka sovittaa sielun".

Jehova ei muuttanut mieltään. Nyt hänellä oli ihmisiä, jotka palvelivat häntä, ja hän oli laatimassa sääntöjä säilyttääkseen suhteensa heihin ja luodakseen perustan Messiaan alalle.

Mooseksen lain mukaan eläinverillä oli seremoniallinen käyttö: synnin lunastaminen, kuten voimme nähdä jakeessa 11. Tämä eläinveren seremoniallinen käyttö kuvasi Kristuksen lunastavaa uhrausta.

Tarkastellaan lukujen 16 ja 17 kontekstia, joissa opimme eläinveren käytöstä seremonia- ja rituaalitarkoituksiin. Se liittyy:

 1. Rituaalipäivä
 2. Alttari
 3. Ylipappi
 4. Elävä eläin uhratuksi
 5. Pyhä paikka
 6. Eläimen teurastus
 7. Hanki eläimen verta
 8. Eläinverin käyttö rituaalisääntöjen mukaisesti

On tärkeää korostaa, että jos rituaalia ei suoritettu lain määräysten mukaisesti, ylin pappi voitaisiin katkaista samalla tavalla kuin kukaan muu henkilö veren syömiseen.

Tämän mielessä voimme kysyä, mitä tekemistä Leviticus 17: 14: n käskyllä ​​on Jehovan todistajien "Ei verta" -oppiin? Vaikuttaa siltä, ​​että sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Miksi voimme sanoa sen? Vertailkaamme Leviticus 17 -sopimuksessa määrättyjä elementtejä veren rituaalisesta käytöstä syntien lunastamiseksi, koska ne saattavat koskea hengenpelastusvuodatuksen suorittamista nähdäksesi, onko korrelaatiota.

Verensiirto ei ole osa synnin lunastuksen rituaaalia.

 1. Ei ole alttaria
 2. Ei ole uhrattavaa eläintä.
 3. Eläimien verta ei käytetä.
 4. Ei ole pappia.

Lääketieteellisen menettelyn aikana meillä on seuraava:

 1. Lääketieteen ammattilainen.
 2. Luovutettu ihmisen veri tai johdannaiset.
 3. Vastaanottaja.

Siksi Jehovan todistajilla ei ole pyhien kirjoitusten perusteita soveltaa Leviticus 17: 14 tukena heidän politiikkaansa kieltää verensiirto.

Jehovan todistajat vertaa eläimen veren käyttöä uskonnollisessa rituaalissa synnin lunastamiseksi ihmisen veren käytölle lääketieteellisissä toimenpiteissä hengen pelastamiseksi. Nämä kaksi käytäntöä erottaa suuri looginen kuilu siten, että niiden välillä ei ole vastaavuutta.

Pakanat ja veri

Roomalaiset käyttivät eläin verta uhratakseen epäjumalia sekä ruokaa. Oli yleistä, että tarjous kuristettiin, keitettiin ja sitten syötiin. Jos tämä uhraus verettiin, epäjumalille uhrattiin sekä lihaa että verta ja sitten riittihenkilöt söivät lihaa ja papit juoivat verta. Rituaali juhla oli heidän palvonnansa yleinen piirre, ja siihen sisältyy uhratun lihan syöminen, liiallinen juominen ja sukupuoliorgioita. Temppeliprostituutit, sekä miehet että naiset, olivat tunnusomaisia ​​pakanalliselle palvonnalle. Roomalaiset juovat myös areenalla tapettujen gladiaattorien verta, jonka ajateltiin parantavan epilepsiaa ja toimivan afrodisiaakkina. Tällaiset käytännöt eivät rajoittuneet roomalaisiin, vaan olivat yleisiä useimpien ei-israelilaisten kansojen, kuten foinikialaisten, hetiittien, babylonialaisten ja kreikkalaisten keskuudessa.

Voimme päätellä tästä, että mosaiikkilaki veren syömiskiellollaan antoi eron juutalaisten ja pakanallisten välillä luomalla kulttuuriseinän, joka hallitsi Moseksen ajoista eteenpäin.

Apostolinen laki

Ympäri vuoden 40 CE, Jerusalemin seurakunnan apostolit ja vanhemmat miehet (mukaan lukien vieraileva apostoli Paavali ja Barnabas) kirjoittivat pakanojen seurakunnille lähetettäväksi seuraavan sisällön:

"Sillä Pyhälle Hengelle ja meille näytti hyvältä, että meille ei asetettu mitään suurempaa taakkaa kuin nämä välttämättömät asiat; 29Että pidätte tyhjää epäjumalille tarjotusta lihasta, verestä, kuristuneista asioista ja haureudesta. Jos te pidätte itsenne, tehkää hyvin. Hyvin hyvät. ”(Näytteet 15: 28,29)

Huomaa, että pyhä henki ohjaa näitä kristittyjä opettamaan pakanakristallisia pidättymään:

 1. Epäjumalille tarjottu liha;
 2. Syödä kuristuneita eläimiä;
 3. verta;
 4. Haureutta.

Onko täällä jotain uutta, ei mosaiikkilaissa? Ilmeisesti. Sana “pidättyä"Ovat apostolien käyttämiä ja"pidättyä”Näyttää olevan myös melko yksityinen ja absolutistinen. Siksi Jehovan todistajat käyttävät ”pidättyä”Oikeuttaakseen kieltäytyä käyttämästä ihmisen verta lääketieteellisiin tarkoituksiin. Mutta ennen kuin annamme ennakkoratkaisuja, henkilökohtaisia ​​tulkintoja ja näkökulmia, jotka saattavat olla vääriä, sallikaa pyhien kirjoitusten kertoa meille itselleen, mitä apostolit tarkoittivat heidän perspektiivinsä kautta ”pidättyä".

Kulttuurinen konteksti alkeellisessa kristillisessä seurakunnassa

Kuten mainittiin, pakanallisissa uskonnollisissa käytännöissä uhrattua lihaa syötiin temppelijuhlissa, joihin liittyi juopuminen ja moraalittomuus.

Juutalaisten kristittyjen seurakunta kasvoi 36 CE: n jälkeen, kun Pietari kastoi ensimmäisen ei-juutalaisen, Corneliuksen. Siitä lähtien kansakuntien mahdollisuus tulla kristilliseen seurakuntaan oli avoin, ja tämä ryhmä kasvoi erittäin nopeasti (Apostolit 10: 1-48).

Tämä pakana- ja juutalaisten kristittyjen rinnakkaiselo oli suuri haaste. Kuinka ihmiset, joilla on niin uskonnollinen tausta, voivat elää yhdessä uskoina veljinä?

Yhtäältä meillä on juutalaisia, joilla on Mooseksen lakikoodi ja jotka hallitsevat mitä he voivat syödä ja käyttää, miten he voivat toimia, heidän hygieniansa ja jopa silloin, kun he pystyivät työskentelemään.

Toisaalta pakanoiden elämäntavat rikkoivat käytännöllisesti katsoen kaikkia mosaiikkilakilakeja.

Apostolisen lain raamatullinen asiayhteys

Lukemalla Apostolien tekojen kirjan 15: nnen luvun 15, saamme seuraavat tiedot raamatullisesta ja historiallisesta tilanteesta:

 • Muutama osa kristittyjä juutalaisia ​​veljiä painosti kristillisiä pakolaisten veljiä ympärileikkaamaan ja pitämään kiinni mosaiikkilaki (vss. 1-5).
 • Jerusalemin apostolit ja vanhimmat tapaavat tutkiakseen kiistaa. Pietari, Paavali ja Barnabas kuvaavat ihmeitä ja merkkejä, joita pakana kristityt käyttivät (vss. 6-18).
 • Pietari asettaa kyseenalaiseksi lain pätevyyden, koska sekä juutalaiset että pakanat pelastettiin nyt Jeesuksen armosta (vss. 10,11).
 • James tekee lyhyen tiivistelmän keskustelusta ja painottaa, ettei pidä rasittaa pakanalaisten käännynnäisiä kirjeessä mainittujen neljän aiheen ulkopuolella, jotka kaikki liittyvät pakanallisiin uskonnollisiin käytäntöihin (vss. 19-21).
 • Kirje on kirjoitettu ja lähetetty Paavalin ja Barnabasin kanssa Antiochiaan (vss. 22-29).
 • Kirje luetaan Antiokiassa ja kaikki iloitsevat (vss. 30,31).

Huomaa, mitkä pyhät kirjoitukset kertovat meille tästä ongelmasta:

Kulttuuritaustojen erojen vuoksi pakanakristien ja juutalaisten kristittyjen rinnakkaiselo oli kokenut monia vaikeuksia.

Juutalaiset kristityt yrittivät pakottaa mosaiikkilain pakanoille.

Juutalaiset kristityt tunnustivat mosaiikkilain pätemättömyyden Herran Jeesuksen armon vuoksi.

Juutalaiset kristityt olivat huolestuneita siitä, että pakanakristit voisivat siirtyä takaisin väärään palvontaan, joten he kieltävät pakanallisiin uskonnollisiin käytäntöihin liittyvät asiat.

Idolin palvonta oli jo kielletty kristityille. Se oli annettu. Se mitä Jerusalemin seurakunta teki, kiellettiin nimenomaisesti väärään palvontaan, jumalalliseen palvontaan liittyvät käytännöt, jotka saattavat johtaa pakanat pois Kristuksesta.

Nyt ymmärrämme, miksi Jaakob asetti tapaukset, joissa syödään kuristettuja eläimiä tai lihaa, jota käytetään uhrauksessa tai veressä, samalla tasolla kuin haureus. Nämä olivat kaikki pakanallisiin temppeleihin liittyviä käytäntöjä, ja ne voivat johtaa pakanakristillisen takaisin väärään palvontaan.

Mitä "pidättäytyminen" tarkoittaa?

Kreikan sana, jota James käyttää, on “apejomai” ja kuten per Vahva sopusointu välineet “Pitää poissa” or ”Olla kaukana”.

sana apejomai tulee kahdesta kreikkalaisesta juuresta:

 • ”Apo”, välineet kaukana, erottelu, käänteinen.
 • ”Echo”, välineet syödä, nauttia tai käyttö.

Olemme jälleen havainneet, että Jamesin käyttämä sana liittyy suun syömisen tai kuluttamisen toimintaan.

Tarkastellaan tätä mielessä taas säädöksiä 15: 29 käyttämällä alkuperäistä kreikkalaista merkitystä pidättäytyminen:

"Älä syö epäjumalaille omistettua ruokaa, älä syö epäjumalaille omistettua verta, älä syö epäjumalaille omistettua kurjuutta (lihaa verellä) ja älä harjoittele seksuaalista moraalittomuutta ja pyhää prostituutiota. Jos veljet tekevät tämän, siunataan. Terveiset".

Tämän analyysin jälkeen voimme kysyä: Mitä teoilla 15: 29 on tekemistä verensiirtojen kanssa? Yhtään yhteyspistettä ei ole.

Organisaatio yrittää tehdä eläinveren syömisestä osana pakanallista rituaaalia vastaavana modernin hengenpelastusmenetelmän kanssa.

Onko apostolinen laki edelleen voimassa?

Ei ole syytä olettaa, että se ei ole. Epäjumalanpalvelus tuomitaan edelleen. Haureus on edelleen tuomittu. Koska veren syöminen tuomittiin Noan aikana, kieltoa tiukennettiin Israelin kansassa ja sitä sovellettiin uudelleen kristittyiksi tullut pakanoihin, joten ei ole syytä ehdottaa, että sitä ei enää sovelleta. Mutta jälleen puhumme veren nauttimisesta ruoana, ei lääketieteellisestä menettelystä, jolla ei ole mitään tekemistä ruokavalion kanssa.

Kristuksen laki

Pyhät kirjoitukset ovat selkeitä epäjumalanpalvelusta, haureudesta ja veren syömisestä ruuana. Lääketieteellisistä toimenpiteistä ne ovat viisaasti hiljaa.

Saatuaan selville kaiken edellä mainitun, olkoon huomattava, että olemme nyt Kristuksen lain alaisia, ja sellaisenaan jokaisen yksittäisen kristillisen tekemä päätös, joka liittyy mihin tahansa lääkärintoimenpiteisiin, jotka hän valtuuttaa tai hylkää, on henkilökohtaisen omatunnon kysymys eikä jotain vaaditaan muiden osallistumista etenkin kaikkiin oikeudellisiin luonteisiin.

Kristillinen vapaus sisältää velvollisuuden olla asettamatta henkilökohtaista näkemyksemme muiden elämään.

Johtopäätös

Muista, että Herra Jeesus opetti:

"Suuremmalla rakkaudella ei ole ketään muuta kuin tätä, että ihminen antaa elämänsä ystävilleen". (John 15: 13)

Koska elämä on veressä, tuomitsiko rakastava Jumala sinut, jos lahjoitat osan elämästämme (ihmisen verta) sukulaisen tai naapurimme hengen pelastamiseksi?

Veri symboloi elämää. Mutta onko symboli tärkeämpi kuin se, mitä se symbolisoi? Pitäisikö meidän uhrata todellisuus symbolille? Lippu symboloi sitä maata, jota se edustaa. Voisiko joku armeija uhrata maansa lipun säilyttämiseksi? Vai he jopa polttaisivat lipun, jos he pelastavatvat maansa?

Toivomme, että tämä artikkelisarja on auttanut Jehovan todistajien veljiä ja sisaria päättämään Raamatusta tästä elämä-ja kuolema -kysymyksestä ja tekemään omat tunnolliset päättämiset sille, että seuraamme sokeasti itsenäisesti nimitetyn ryhmän sanelua. miehiä.

3
0
Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x