Matt. 24, osa 6: Tutkitaanko preterismia viime päivien ennusteissa?

by | Helmikuu 13, 2020 | Tutkitaan Matthew 24 -sarjaa, Videoita | 30 kommentit

Tänään keskustelemme kristillisestä eskatologisesta opetuksesta nimeltä Preterism, latinaksi Praetor tarkoittaen ”menneisyyttä”. Jos et tiedä mitä eschatologia tarkoittaa, säästän sinulle sen etsimisen työn. Se tarkoittaa Raamatun teologiaa, joka liittyy viimeisiin päiviin. Preterismi on usko siihen, että kaikki Raamatun viimeisiä päiviä koskevat profetiat ovat jo täyttyneet. Lisäksi preteristi uskoo, että Danielin kirjan ennusteet saatiin päätökseen ensimmäisellä vuosisadalla. Hän uskoo myös, että paitsi Jeesuksen sanat Matteuksen evankeliumissa 24 täyttyivät ennen vuotta 70 tai CE, kun Jerusalem tuhoutui, vaan että jopa Johanneksen ilmestys näki sen täydellisen toteutumisen tuolloin.

Voit kuvitella ongelmat, joita tämä aiheuttaa preteristille. Huomattava osa näistä ennusteista vaatii melko kekseliäitä tulkintoja, jotta ne toimisivat ensimmäisen vuosisadan aikana valmistuneina. Esimerkiksi Ilmestyskirja puhuu ensimmäisestä ylösnousemuksesta:

”... he tulivat elämään ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuoden ajan. Loput kuolleet tulivat henkiin vasta tuhannen vuoden kuluttua. Tämä on ensimmäinen ylösnousemus. Siunattu ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; näillä toisella kuolemalla ei ole valtaa, mutta he ovat Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan tuhat vuotta. " (Ilm. 20: 4-6 NASB)

Preterismi olettaa, että tämä ylösnousemus tapahtui ensimmäisellä vuosisadalla, jolloin preteristi vaatii selittämään, kuinka tuhannet kristityt voisivat kadota maan pinnalta jättämättä jälkeäkään tällaisesta upeasta ilmiöstä. Tätä ei mainita missään myöhemmässä toisen ja kolmannen vuosisadan kristillisessä kirjoituksessa. Se, että tällainen tapahtuma jäisi muun kristittyjen yhteisön huomaamatta, antaa uskoa.

Sitten on haaste selittää paholaisen 1000-vuotinen koettelemus niin, että hän ei voi johtaa kansoja harhaan, puhumattakaan vapautuksestaan ​​ja myöhemmästä sodasta pyhien sekä Gogin ja Magogin laumojen välillä. (Ilm. 20: 7-9)

Tällaisista haasteista huolimatta monet tukevat tätä teoriaa, ja olen oppinut, että monet Jehovan todistajat ovat myös tulleet tilaamaan myös tätä profetian tulkintaa. Onko se tapa erottaa organisaation epäonnistuneesta vuoden 1914 eskatologiasta? Onko todella tärkeää, mitä uskomme viime päivinä? Nykyään elämme sinä-okei-olen-okei teologian aikakaudella. Ajatuksena on, että sillä ei todella ole väliä mitä joku meistä uskoo niin kauan kuin me kaikki rakastamme toisiamme.

Olen samaa mieltä siitä, että Raamatussa on useita kohtia, joissa ei ole mahdollista saavuttaa lopullista ymmärrystä. Monet näistä löytyvät Ilmestyskirjasta. Tietenkin, jättäessään organisaation dogmaattisuuden taakse, emme halua luoda omaa dogmaa. Siitä huolimatta, vastoin opillisen buffetin ajatusta, Jeesus sanoi, että ”on aika tulossa, ja nyt on aika, jolloin tosi palvojat palvovat Isää hengessä ja totuudessa; sellaisille ihmisille Isä pyrkii olemaan Hänen palvontaansa. " (Joh. 4:23 NASB) Lisäksi Paavali varoitti "niistä, jotka menehtyvät, koska he eivät saaneet totuuden rakkautta pelastukseen". (2Tess. 2:10 NASB)

Emme voi hyvin vähentää totuuden merkitystä. Toki, se voi olla haaste erottaa totuus fiktioista; Raamatun tosiasia ihmisten keinottelusta. Se ei silti saisi lannistaa meitä. Kukaan ei sanonut, että se olisi helppoa, mutta palkkio tämän taistelun lopussa on uskomattoman suuri ja oikeuttaa kaikki tekemämme ponnistelut. Se on työ, jota Isä palkitsee, ja siitä johtuen hän kaataa henkensä meille ohjaamaan meitä kaikkeen totuuteen. (Matt. 7: 7-11; Joh. 16:12, 13)

Onko preteristinen teologia totta? Onko tärkeää tietää, vai voidaanko tätä pitää yhtenä alueena, jolla voi olla erilaisia ​​ideoita vahingoittamatta kristittyä palvontamme? Henkilökohtaisesti otan tämän vastaan, että on erittäin tärkeää, onko tämä teologia totta vai ei. Se on todella pelastuksemme asia.

Miksi tämä on mielestäni niin? No, ajatelkaa tätä pyhien kirjoitusten kohtaa: ”Tulkaa hänestä, kansani, niin ettet osallistu hänen synneihinsä ja vastaan ​​hänen vitsauksensa” (Ilm. 18: 4 NASB).

Jos tämä profetia toteutui 70-luvulla, meidän ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota sen varoitukseen. Se on Preterist-näkymä. Mutta entä jos he ovat väärässä? Sitten Preterismia edistävät ihmiset saavat Jeesuksen opetuslapset sivuuttamaan hänen hengenpelastusvaroituksensa. Tästä voi nähdä, että Preterist-näkymän hyväksyminen ei ole yksinkertainen akateeminen valinta. Se voi hyvinkin olla elämän tai kuoleman kysymys.

Onko meillä mahdollisuus päättää, onko tämä teologia totta vai epätosi joutumatta kiisteltyihin argumentteihin tulkinnan suhteen?

Itse asiassa on.

Jotta preterismi olisi totta, Ilmestyskirjan on oltava kirjoitettu ennen 70 CE: tä. Monet preteristit väittävät, että se on kirjoitettu Jerusalemin alkuperäisen piirityksen jälkeen vuonna 66 CE, mutta ennen sen tuhoamista 70 CE

Ilmestys sisältää joukon visioita, jotka kuvaavat näitä tulevaisuuden tapahtumia.

Joten jos se olisi kirjoitettu 70-luvun jälkeen, sitä tuskin voitaisiin soveltaa Jerusalemin tuhoamiseen. Siksi, jos voimme varmistaa, että se on kirjoitettu kyseisen päivämäärän jälkeen, meidän ei tarvitse mennä pidemmälle, ja voimme hylätä preteristisen näkemyksen toisena esimerkkinä epäonnistuneista eisegellisistä päättelyistä.

Suurin osa raamatun tutkijoista julistaa Ilmestyskirjan kirjoittamisen noin 25 vuotta Jerusalemin tuhoamisen jälkeen ja asettaa sen 95 tai 96 CE: n päähän. Tämä estäisi preteristisen tulkinnan. Mutta onko se seikka tarkka? Mihin se perustuu?

Katsotaan, voimmeko vahvistaa sen.

Apostoli Paavali kertoi korinttilaisille: ”Kahden tai kolmen todistajan suulla jokainen asia on vahvistettava” (2. Kor. 13: 1). Onko meillä todistajia, jotka voivat todistaa tämän treffin?

Aloitamme ulkoisilla todisteilla.

Ensimmäinen todistaja: Irenaeus oli Polycarpin opiskelija, joka puolestaan ​​oli apostoli Johanneksen opiskelija. Hän päiväsi kirjoitusta kohti keisari Domitianin hallituskauden päättymistä, joka hallitsi 81-96 CE

Toinen todistaja: Clement Alexandriasta, joka asui 155 - 215 CE, kirjoittaa, että John lähti Patmosen saarelta, jossa hänet vangittiin Domitianuksen kuoleman jälkeen 18. syyskuuta 96 CE. Tässä yhteydessä Clement viittaa Johannekseen "vanhaksi mieheksi", jotain olisi ollut sopimatonta ennen 70-vuotiaita kirjoitettavia CE-kirjoituksia, kun otetaan huomioon, että Johannes oli yksi nuorimmista apostoleista ja siten hän olisi ollut siihen mennessä vain keski-ikäinen.

Kolmas todistaja: Kolmannen vuosisadan Ilmestyskirjan ensimmäisten kommenttien kirjoittaja Victorinus kirjoittaa:

”Kun John sanoi nämä asiat, hän oli Patmosin saarella, jonka Caesar Domitian tuomitsi miinoihin. Siellä hän näki Apokalypsyn; ja pitkään vanhetessaan hän ajatteli, että hänen pitäisi saada vapautuksensa kärsimyksellä; mutta Domitianus tapettiin, hänet vapautettiin ”(Kommentti Ilmestyskirjan 10:11)

Neljäs todistaja: Jerome (340-420 CE) kirjoitti:

”Neljännentoista vuoden kuluttua siitä, kun Nero, Domitianus, oli herättänyt toisen vainon, hän [John] karkotettiin Patmossaarelle ja kirjoitti Apokalypsen” (Lives of Illustrious Men 9).

Se tekee neljä todistajaa. Joten asia näyttää olevan vakiintuneen ulkoisten todisteiden perusteella siitä, että Ilmestyskirja on kirjoitettu vuonna 95 tai 96 CE

Onko olemassa sisäisiä todisteita tämän tueksi?

Todistus 1: Ilm. 2: 2 Herra sanoo Efesoksen seurakunnalle: "Tunnen teot, työsi ja sinnikkyytesi." Seuraavassa jakeessa hän ylistää heitä, koska "väsymättäsi olet pysynyt ja kestänyt monia asioita nimeni nimissä". Hän jatkaa tällä nuhteella: "Mutta minulla on tämä sinua vastaan: Olet hylännyt ensimmäisen rakkautesi." (Ilm. 2: 2-4 BSB)

Keisari Claudius hallitsi hallintokautta 41 - 54 eKr., Ja Paavali perusti seurakunnan valtakunnan jälkipuoliskolle Efesossa. Lisäksi kun hän oli Roomassa vuonna 61 CE, hän kiittää heitä rakkaudesta ja uskosta.

”Tästä syystä siitä lähtien, kun olen kuullut uskostasi Herraan Jeesukseen ja rakkaudestasi kaikkia pyhiä kohtaan…” (Ef. 1:15 BSB).

Jeesuksen nuhteella heille esittämä nuhtelu on järkevää vain, jos huomattava aika on kulunut. Tämä ei toimi, jos vain kourallinen vuosia on kulunut Paavalin kiitosta Jeesuksen tuomitsemiseen.

Todistus 2: Ilmestyskirjan 1: 9 mukaan John vangittiin Patmosen saarelle. Keisari Domitianus suosi tällaista vainoa. Nero, joka hallitsi 37 - 68 eKr, piti kuitenkin parempana teloitusta, kuten Pietarille ja Paavalille tapahtui.

Todistus 3: Ilm. 3:17 meille kerrotaan, että Laodicean seurakunta oli erittäin rikas ja ettei hänellä ollut mitään tarvetta. Kuitenkin, jos hyväksymme kirjoituksen ennen 70 vuotta CE, kuten preteristit väittävät, kuinka voimme ottaa sellaisen vaurauden huomioon, kun otetaan huomioon, että kaupunki tuhoutui melkein kokonaan maan 61 maanjäristyksessä, ei vaikuta kohtuulliselta uskoa, että ne voisivat siirtyä täydellisistä tuhoista valtava vauraus vain 6-8 vuodessa?

Todistus 4: 2. Pietarin ja Juudan kirjeet on kirjoitettu juuri ennen kaupungin ensimmäistä piiritystä, noin 65 eKr. He molemmat puhuvat alkavasta, korruptoivasta vaikutuksesta, joka on juuri tulossa seurakuntaan. Ilmestyskirjan aikaan tästä on tullut Nikolauksen täysivaltainen lahko, jota ei voida loogisesti toteuttaa vain muutamassa vuodessa (Ilm. 2: 6, 15).

Todistus 5: Ensimmäisen vuosisadan loppuun mennessä kristittyjen vaino oli levinnyt koko valtakunnan alueelle. Ilm. 2:13 viittaa Antipasiin, joka tapettiin Pergamumissa. Neron vainot rajoittuivat kuitenkin Roomaan eikä uskonnollisista syistä.

Näyttää olevan ylivoimainen ulkoinen ja sisäinen näyttö, joka tukee 95–96 -vuotta CE-päivämäärää, jota useimmat raamatun tutkijat pitävät kirjan kirjoittamisessa. Joten mitä preteristit väittävät torjuvansa tämän todisteen?

Varhaisessa vaiheessa puolustavat viittaavat sellaisiin asioihin kuin Jerusalemin tuhoamisen puuttuminen. Kuitenkin vuoteen 96 mennessä koko maailma tiesi Jerusalemin tuhoutumisesta, ja kristillinen yhteisö ymmärsi selvästi, että se oli kaikki tapahtunut profetian täyttymisen mukaisesti.

Meidän on pidettävä mielessä, että Johannes ei kirjoittanut kirjettä tai evankeliumia kuin muut Raamatun kirjoittajat, kuten Jaakob, Paavali tai Pietari. Hän toimi enemmän sihteerinä ottaen sanelua. Hän ei kirjoittanut omasta omaperäisyydestään. Hänen käskettiin kirjoittaa mitä hän näki. Yksitoista kertaa hänelle annetaan erityinen ohje kirjoittaa mitä hän näki tai käskettiin.

”Mitä näet kirjoittavan vierityskierrossa. . .” (Re 1:11)
Siksi kirjoita näkemät asiat muistiin. . .” (Re 1:19)
Ja kirjoita Smyrnan seurakunnan enkelelle. . .” (Re 2: 8)
Ja kirjoita Pergamumin seurakunnan enkeli. . .” (Re 2:12)
Ja kirjoita Thyatiran seurakunnan enkelelle. . .” (Re 2:18)
Ja kirjoita Sardisin seurakunnan enkelelle. . .” (Re 3: 1)
”Ja Philadelphian seurakunnan enkelelle kirjoita. . .” (Re 3: 7)
Ja kirjoita Laodicean seurakunnan enkelelle. . .” (Re 3:14)
”Ja kuulin taivaasta tulevan äänen sanovan:” Kirjoita: Onnellisia ovat kuolleet, jotka kuolevat yhdessä [Herran] kanssa Herran kanssa tästä lähtien. . . .” (Re 14:13)
"Ja hän sanoo minulle:" Kirjoita: Onnellisia ovat kutsutut Karitsan avioliiton ilta-ateriaan. " (Re 19: 9)
”Hän myös sanoo:” Kirjoita, koska nämä sanat ovat uskollisia ja totta (Re 21: 5)

Joten onko meidän todella ajatella, että nähdessään tällaisen jumalallisen suunnan osoituksen, John aikoo sanoa: “Hei, Herra. Mielestäni olisi hienoa mainita jonkin verran Jerusalemin tuhoamisesta, joka tapahtui 25 vuotta sitten… tiedättekö jälkipolvien vuoksi! ”

En vain näe sen tapahtuvan, vai mitä? Joten historiallisten tapahtumien puuttuminen ei tarkoita mitään. Se on vain nyrkkiä yrittää saada meidät hyväksymään ajatus, jonka preteristit yrittävät saada läpi. Se on eisegesis, ei muuta.

Itse asiassa, jos aiomme hyväksyä preteristisen näkemyksen, meidän on hyväksyttävä se, että Jeesuksen läsnäolo alkoi 70-luvun CE: ssä, joka perustuu Matteuksen evankeliumin kirjaan 24:30, 31 ja että pyhät nousivat ylös ja muuttuivat silmän silmänräpäyksessä tuolloin. . Jos näin olisi, miksi heidän on paeta kaupunkiin? Miksi kaikki varoitukset heti pakenemisesta, jotta ei jää kiinni ja hukkaan lopun kanssa? Miksi ei vain tempaa niitä silloin tällöin? Ja miksi sitä myöhemmän vuosisadan kristillisissä kirjoituksissa ja koko toisen vuosisadan aikana ei mainita kaikkien pyhien joukkomieltoa? Totta kai mainitaan jonkin verran koko Jerusalemin kristillisen seurakunnan katoamisesta. Itse asiassa kaikki kristityt, juutalaiset ja pakanat, olisivat kadonneet maanpinnan puolelta vuonna 70 eKr. - temmattu. Tätä tuskin jäisi huomaamatta.

Preterismilla on toinen ongelma, joka mielestäni ylittää kaiken muun ja joka tuo esiin vaarallisen näkökohdan tähän erityiseen teologiseen kehykseen. Jos kaikki tapahtui ensimmäisellä vuosisadalla, niin mitä meillä on jäljellä? Amos kertoo meille, että "suvereeni Herra Jehova ei tee mitään, ellei hän ole paljastanut luottamuksellista asiaa palvelijoilleen profeetoille" (Amos 3: 7).

Preterismi ei ota huomioon sitä. Jerusalemin tuhoamisen tapahtumien jälkeen kirjoitetun Ilmestyskirjan myötä meille jätetään symbolit antamaan meille takeet siitä, mitä tulevaisuus tuo. Jotkut näistä voimme ymmärtää nyt, kun taas toiset ilmenevät tarvittaessa. Se on tapa ennustaa.

Juutalaiset tiesivät Messiaan tulevan ja heillä oli yksityiskohtia hänen saapumisestaan, yksityiskohtia, jotka selittivät ajoitusta, sijaintia ja tärkeimpiä tapahtumia. Siitä huolimatta oli paljon, mikä oli jätetty ilmoittamatta, mutta joka tuli ilmeiseksi, kun Messias lopulta saapui. Tätä meillä on Ilmestyskirjan kanssa, ja miksi se kiinnostaa kristittyjä nykyään. Mutta preterismin kanssa kaikki tämä katoaa. Henkilökohtaisesti uskon, että preterismi on vaarallinen opetus ja meidän pitäisi välttää sitä.

Sanomalla tämän, en ehdota, että suurelta osin Matthew 24: tä ei olisi toteutunut ensimmäisellä vuosisadalla. Sanon, että onko jokin toteutunut ensimmäisellä vuosisadalla, nykypäivänä vai tulevaisuudessa, pitäisi päättää asiayhteyden perusteella eikä sitä pidä sovittaa joihinkin ennakkoon suunniteltuun aikatauluun, joka perustuu tulkitseviin spekulaatioihin.

Seuraavassa tutkimuksessamme tarkastelemme sekä Matthewssa että Ilmestyskirjassa mainitun suuren ahdistuksen merkitystä ja soveltamista. Emme yritä löytää tapaa pakottaa se mihinkään tiettyyn aikakehykseen, vaan tarkastelemme kontekstia jokaisessa paikassa, jossa se esiintyy, ja yritämme määrittää sen todellisen toteutumisen.

Kiitos kun katsoit. Jos haluat auttaa meitä jatkamaan tätä työtä, tämän videon kuvauksessa on linkki, joka vie sinut lahjoitussivulle.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.

  Lue tämä omalla kielelläsi:

  English简体 中文DansknederlandsfilippiiniläinenSUOMIFrançaisDeutschitaliano日本語한국어ພາ ສາ ລາວPolskiportuguêsPunjabivenäläinenespañolKiswahiliRuotsalainenதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng Việtzulu

  Tekijän sivut

  Voitko auttaa meitä?

  Aiheet

  Artikkelit kuukausittain

  30
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x