Matt. 24, osa 6: Tutkitaanko preterismia viime päivien ennusteissa?

by | Helmikuu 13, 2020 | Tutkitaan Matthew 24 -sarjaa, Videoita | 30 kommentit

Tänään keskustelemme kristillisestä eskatologisesta opetuksesta nimeltä Preterism, latinaksi Praetor tarkoittaa "menneisyyttä". Jos et tiedä mitä eskatologia tarkoittaa, säästän sinulle sen etsimisen työn. Se tarkoittaa Raamatun teologiaa, joka liittyy viimeisiin päiviin. Preterismi on usko siihen, että kaikki Raamatussa olevat viimeisiä päiviä koskevat profetiat ovat jo täyttyneet. Lisäksi teeskentelijä uskoo, että Danielin kirjan profetiat valmistuivat ensimmäiseen vuosisadalle mennessä. Hän uskoo myös, että Jeesuksen Matteuksen 24 luvussa mainitut sanat täyttyivät ennen Jerusalemin tuhoutumista ennen vuotta 70 tai ennen sitä, mutta jopa Johanneksen Ilmoitus näki sen täydellisen täyttyvän tuohon aikaan.

Voit kuvitella ongelmat, jotka tämä aiheuttaa preteristille. Huomattava määrä näistä ennustuksista vaatii melko kekseliäitä tulkintoja saadakseen ne toimimaan ensimmäisen vuosisadan aikana valmistuneina. Esimerkiksi Ilmestyskirjassa puhutaan ensimmäisestä ylösnousemuksesta:

”... he tulivat elämään ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuoden ajan. Loput kuolleet tulivat henkiin vasta tuhannen vuoden kuluttua. Tämä on ensimmäinen ylösnousemus. Siunattu ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; näillä toisella kuolemalla ei ole valtaa, mutta he ovat Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan tuhat vuotta. " (Ilm. 20: 4-6 NASB)

Preterismi olettaa, että tämä ylösnousemus tapahtui ensimmäisellä vuosisadalla, ja se vaatii teeskentelijän selittämään, kuinka tuhannet kristityt voisivat kadota maan pinnalta jättämättä mitään jälkiä tällaisesta upeasta ilmiöstä. Tätä ei mainita missään myöhemmissä kristillisissä kirjoituksissa toisesta ja kolmannesta vuosisadasta. Se, että muu kristitty yhteisö huomaisi tällaisen tapahtuman, uskoo.

Sitten on haaste selittää paholaisen 1000-vuotinen koettelemus niin, että hän ei voi johtaa kansoja harhaan, puhumattakaan vapautuksestaan ​​ja myöhemmästä sodasta pyhien sekä Gogin ja Magogin laumojen välillä. (Ilm. 20: 7-9)

Tällaisista haasteista huolimatta monet kannattavat tätä teoriaa, ja olen oppinut, että monet Jehovan todistajat ovat tulleet hyväksymään myös tämän ennustuksen tulkinnan. Onko se tapa etäisyydellä järjestön epäonnistuneesta eskatologiasta vuonna 1914? Onko todella tärkeää, mihin uskomme viime päivistä? Nykyään elämme sinä - okei-olen-ok teologia. Ajatuksena on, että sillä ei ole väliä mitä kukaan meistä uskoo, kunhan me kaikki rakastamme toisiamme.

Olen samaa mieltä siitä, että Raamatussa on useita kohtia, joissa on tällä hetkellä mahdotonta saavuttaa lopullista ymmärrystä. Monet näistä löytyvät Ilmestyskirjasta. tietysti, emmekä halua luoda omaa dogmamme, koska olemme jättäneet organisaation dogmatismin. Kuitenkin, toisin kuin oppipöydän ajatus, Jeesus sanoi, että ”tunti on tulossa, ja nyt on, jolloin tosi palvojat palvovat Isää hengessä ja totuudessa; sellaisille ihmisille Isä pyrkii olemaan Hänen palvojansa. " (Johannes 4:23 NASB.) Lisäksi Paavali varoitti ”niistä, jotka kuolevat, koska he eivät saaneet totuuden rakkautta pelastumaan”. (2.Tessalonikalaisille 2:10 NASB)

Emme voi minimoida totuuden merkitystä. Toki voi olla haaste erottaa totuus fiktiosta; Raamatun tosiasia ihmisten spekuloinneista. Silti sen ei pitäisi estää meitä. Kukaan ei sanonut, että se olisi helppoa, mutta palkinto tämän taistelun lopussa on ylivoimaisesti suuri ja oikeuttaa kaikki ponnistelumme. Isä palkitsee ponnistelun, jonka ansiosta hän vuodattaa henkensä päällemme ohjaamaan meidät kaikkeen totuuteen. (Matteus 7: 7--11; Johannes 16:12, 13)

Onko preteristiteologia totta? Onko tärkeää tietää se, vai onko tämä yksi niistä alueista, joilla meillä voi olla erilaisia ​​ajatuksia vahingoittamatta kristillistä palvontamme? Henkilökohtainen näkemykseni on, että sillä on suuri merkitys, onko tämä teologia totta vai ei. Kyse on todella pelastuksestamme.

Miksi luulen, että näin on? Harkitse hyvin tätä pyhien kirjoitusten kohtaa: "Tulkaa ulos hänestä, kansani, jotta ette osallistu hänen synteihinsä ja ota vastaan ​​hänen vitsauksiaan" (Ilmestys 18: 4, NASB).

Jos tämä ennustus täyttyi vuonna 70 jKr., Meidän ei tarvitse olla varoittamatta sen varoitusta. Se on Preterist-näkemys. Mutta entä jos he ovat väärässä? Sitten preterismiä edistävät kannustavat Jeesuksen opetuslapsia sivuuttamaan hänen hengenpelastavan varoituksen. Tästä voit nähdä, että Preterist-näkemyksen hyväksyminen ei ole yksinkertainen akateeminen valinta. Se voi hyvinkin olla kysymys elämästä tai kuolemasta.

Onko meillä mahdollisuus päättää, onko tämä teologia totta vai epätosi joutumatta kiisteltyihin argumentteihin tulkinnan suhteen?

Itse asiassa on.

Preterismin ollakseen totta, Ilmestyskirja on kirjoitettava ennen vuotta 70. Monet preteristit väittävät, että se on kirjoitettu Jerusalemin ensimmäisen piirityksen jälkeen vuonna 66, mutta ennen kuin se tuhottiin vuonna 70 jKr.

Ilmestys sisältää joukon visioita, jotka kuvaavat näitä tulevaisuuden tapahtumia.

Joten, jos se kirjoitettiin 70 vuoden jälkeen, sitä ei tuskin voida soveltaa Jerusalemin tuhoon. Siksi, jos voimme varmistaa, että se on kirjoitettu kyseisen päivämäärän jälkeen, meidän ei tarvitse mennä pidemmälle ja voimme hylätä preteristisen näkemyksen toisena esimerkkinä epäonnistuneista eisegetical-päättelyistä.

Suurin osa raamatuntutkijoista kirjoitti Ilmestyskirjan kirjoittamisen noin 25 vuotta Jerusalemin tuhoutumisen jälkeen, asettamalla sen 95 tai 96 eKr. Mutta onko treffaus tarkka? Mihin se perustuu?

Katsotaan, voimmeko vahvistaa sen.

Apostoli Paavali sanoi korinttilaisille: ”Kahden todistajan tai kolmen suusta on selvitettävä jokainen asia” (2. Korinttilaisille 13: 1). Onko meillä todistajia, jotka voivat todistaa tämän treffailun?

Aloitamme ulkoisilla todisteilla.

Ensimmäinen todistaja: Irenaeus oli Polycarpin opiskelija, joka puolestaan ​​oli apostoli Johannes. Hän kirjoitti kirjoituksensa kohti keisari Domitianuksen hallituskauden loppua, joka hallitsi vuosina 81-96 CE

Toinen todistaja: Clement of Alexandria, joka asui vuodesta 155 vuoteen 215 eKr., Kirjoittaa, että Johannes lähti Patmoksen saarelta, missä hänet vangittiin, kun Domitianus kuoli 18. syyskuuta 96 jKr. Tässä yhteydessä Clement viittaa Johniin "vanhana miehenä", mikä ei olisi ollut sopimatonta ennen vuotta 70 ennen CE-kirjoitusta, kun otetaan huomioon, että Johannes oli yksi nuorimmista apostoleista ja että hän olisi ollut siihen aikaan vasta keski-ikäinen.

Kolmas todistaja: Kolmannen vuosisadan Ilmestyskirjan ensimmäisten kommenttien kirjoittaja Victorinus kirjoittaa:

”Kun John sanoi nämä asiat, hän oli Patmosin saarella, jonka Caesar Domitian tuomitsi miinoihin. Siellä hän näki Apokalypsyn; ja pitkään vanhetessaan hän ajatteli, että hänen pitäisi saada vapautuksensa kärsimyksellä; mutta Domitianus tapettiin, hänet vapautettiin ”(Kommentti Ilmestyskirjan 10:11)

Neljäs todistaja: Jerome (340-420 CE) kirjoitti:

”Neljännentoista vuoden kuluttua siitä, kun Nero, Domitianus, oli herättänyt toisen vainon, hän [John] karkotettiin Patmossaarelle ja kirjoitti Apokalypsen” (Lives of Illustrious Men 9).

Se tekee neljä todistajaa. Joten asia näyttää olevan vakiintunut ulkoisista todisteista siitä, että Ilmestyskirja kirjoitettiin vuonna 95 tai 96 jKr

Onko olemassa sisäisiä todisteita tämän tueksi?

Todistus 1: Ilmestyskirjan 2: 2: ssä Herra sanoo Efesoksen seurakunnalle: "Minä tiedän teot, työnne ja sitkeytesi." Seuraavassa jakeessa hän ylistää heitä, koska "et ole väsynyt, olet sinnikkäitä ja kestänyt monia asioita nimeni vuoksi". Hän jatkaa tällä nuhtelulla: "Mutta minulla on tämä sinua vastaan: Sinä olet hylännyt ensimmäisen rakkautesi." (Ilmestys 2: 2-4 BSB)

Keisari Claudius hallitsi hallintokautta 41 - 54 eKr., Ja Paavali perusti seurakunnan valtakunnan jälkipuoliskolle Efesossa. Lisäksi kun hän oli Roomassa vuonna 61 CE, hän kiittää heitä rakkaudesta ja uskosta.

”Tästä syystä siitä lähtien, kun olen kuullut uskostasi Herraan Jeesukseen ja rakkaudestasi kaikkia pyhiä kohtaan…” (Ef. 1:15 BSB).

Jeesuksen nuhteella heille esittämä nuhtelu on järkevää vain, jos huomattava aika on kulunut. Tämä ei toimi, jos vain kourallinen vuosia on kulunut Paavalin kiitosta Jeesuksen tuomitsemiseen.

Todistus 2: Ilmestyskirjan 1: 9 mukaan Johannes vangittiin Patmoksen saarelle. Keisari Domitianus suosi tällaista vainoa. Nero, joka hallitsi vuosina 37-68 CE, piti kuitenkin teloitusta, mitä tapahtui Pietarille ja Paavalille.

Todistus 3: Ilmestyskirja 3:17 kertoo meille, että Laodicean seurakunta oli hyvin rikas eikä tarvinnut mitään. Jos kuitenkin hyväksymme kirjeen ennen 70 vuotta ennen kuin preteristit väittävät, kuinka voimme ottaa huomioon tällaisen varallisuuden, kun otetaan huomioon, että kaupunki oli lähes kokonaan tuhoutunut vuonna 61 CE-maanjäristyksessä. Ei näytä järkevältä uskoa, että he voisivat siirtyä täydestä tuhosta valtava vauraus vain 6–8 vuoden aikana?

Todistus 4: Kahden Pietarin ja Juudan kirjeet kirjoitettiin juuri ennen kaupungin ensimmäistä piiritystä, noin 2 vuotta. He molemmat puhuvat alkavasta, turmeltuneesta vaikutuksesta, joka on juuri tulossa seurakuntaan. Ilmestyksen aikaan siitä on tullut Nicolausin täysimittainen lahko, mikä ei ole loogisesti voinut tapahtua muutamassa vuodessa (Ilmestys 65: 2, 6).

Todistus 5: Ensimmäisen vuosisadan loppuun mennessä kristittyjen vaino oli levinnyt koko imperiumissa. Ilmestyskirja 2:13 viittaa Pergamumissa tapettuun Antipasiin. Neron vaino rajoittui kuitenkin Roomaan, eikä se ollut uskonnollisista syistä.

Näyttää siltä, ​​että on olemassa ylivoimaisia ​​ulkoisia ja sisäisiä todisteita, jotka tukevat 95-96 CE-päivämäärää, jota useimmat raamatuntutkijat pitävät kirjasta. Joten mitä preteristit väittävät vastustavansa tätä todistetta?

Varhaisessa vaiheessa puolustavat viittaavat sellaisiin asioihin kuin Jerusalemin tuhoamisen puuttuminen. Kuitenkin vuoteen 96 mennessä koko maailma tiesi Jerusalemin tuhoutumisesta, ja kristillinen yhteisö ymmärsi selvästi, että se oli kaikki tapahtunut profetian täyttymisen mukaisesti.

Meidän on pidettävä mielessä, että Johannes ei kirjoittanut kirjettä tai evankeliumia kuten muut raamatunkirjoittajat, kuten Jaakob, Paavali tai Pietari. Hän toimi enemmän sihteerinä sanelemassa. Hän ei kirjoittanut omasta omaperäisyydestään. Hänen käskettiin kirjoittaa, mitä hän näki. Yksitoista kertaa hänelle annetaan erityinen ohje kirjoittaa, mitä hän näki tai hänelle kerrottiin.

”Mitä näet kirjoittavan vierityskierrossa. . .” (Re 1:11)
Siksi kirjoita näkemät asiat muistiin. . .” (Re 1:19)
Ja kirjoita Smyrnan seurakunnan enkelelle. . .” (Re 2: 8)
Ja kirjoita Pergamumin seurakunnan enkeli. . .” (Re 2:12)
Ja kirjoita Thyatiran seurakunnan enkelelle. . .” (Re 2:18)
Ja kirjoita Sardisin seurakunnan enkelelle. . .” (Re 3: 1)
”Ja Philadelphian seurakunnan enkelelle kirjoita. . .” (Re 3: 7)
Ja kirjoita Laodicean seurakunnan enkelelle. . .” (Re 3:14)
”Ja kuulin taivaasta tulevan äänen sanovan:” Kirjoita: Onnellisia ovat kuolleet, jotka kuolevat yhdessä [Herran] kanssa Herran kanssa tästä lähtien. . . .” (Re 14:13)
"Ja hän sanoo minulle:" Kirjoita: Onnellisia ovat kutsutut Karitsan avioliiton ilta-ateriaan. " (Re 19: 9)
”Hän myös sanoo:” Kirjoita, koska nämä sanat ovat uskollisia ja totta (Re 21: 5)

Joten onko meidän todella ajatella, että nähdessään tällaisen jumalallisen suunnan osoituksen, John aikoo sanoa: “Hei, Herra. Mielestäni olisi hienoa mainita jonkin verran Jerusalemin tuhoamisesta, joka tapahtui 25 vuotta sitten… tiedättekö jälkipolvien vuoksi! ”

En vain näe sitä tapahtuvan, vai mitä? Joten historiallisten tapahtumien mainitsematta jättäminen ei tarkoita mitään. Se on vain juoni yrittää saada meidät hyväksymään ajatus, jonka preteristit yrittävät päästä eteenpäin. Se on eisegeesi, ei mitään muuta.

Todellakin, jos aiomme hyväksyä preteristisen näkemyksen, meidän on hyväksyttävä, että Jeesuksen läsnäolo alkoi vuonna 70 jKr Matteuksen 24:30, 31: n perusteella ja että pyhät herätettiin ja muokattiin silmänräpäyksessä tuolloin. . Jos näin olisi, niin miksi heidän täytyy paeta kaupungista? Miksi kaikki varoitukset pakenemisesta välittömästi, jotta et jää kiinni ja hukkuisi muiden kanssa? Miksi et vain tempaisi heitä silloin tuolla? Ja miksi kristillisissä kirjoituksissa myöhemmältä tuon vuosisadan ja koko toisen vuosisadan ajan ei mainita kaikkien pyhien joukkotuhoa? Varmasti mainitsisi jonkin verran koko Jerusalemin kristillisen seurakunnan katoamisen. Itse asiassa kaikki kristityt, juutalaiset ja pakanat, olisivat kadonneet maan pinnalta vuonna 70 jKr. Tämä tuskin menisi huomaamatta.

Preterismissä on toinen ongelma, joka mielestäni ylittää kaiken muun ja joka tuo esiin vaarallisen näkökohdan tälle teologiselle kehykselle. Jos kaikki tapahtui ensimmäisellä vuosisadalla, mitä muuta meille jäljelle jää? Aamos kertoo meille, että ”suvereeni Herra Jehova ei tee mitään, ellei hän ole paljastanut luottamuksellista asiaansa palvelijoilleen profeetoille” (Aamos 3: 7).

Preterismi ei ota huomioon sitä. Kun Ilmestyskirja on kirjoitettu Jerusalemin tuhotapahtumien jälkeen, meille jää symbolismeja antamaan meille varmuus siitä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Jotkut näistä voimme ymmärtää nyt, kun taas toiset käyvät ilmi tarvittaessa. Näin on ennustusten kanssa.

Juutalaiset tiesivät Messiaan tulevan ja heillä oli yksityiskohtia hänen saapumisestaan, yksityiskohtia, jotka selittivät ajoitusta, sijaintia ja tärkeimpiä tapahtumia. Siitä huolimatta oli paljon, mikä oli jätetty ilmoittamatta, mutta joka tuli ilmeiseksi, kun Messias lopulta saapui. Tätä meillä on Ilmestyskirjan kanssa, ja miksi se kiinnostaa kristittyjä nykyään. Mutta preterismin kanssa kaikki tämä katoaa. Henkilökohtaisesti uskon, että preterismi on vaarallinen opetus ja meidän pitäisi välttää sitä.

Sanomalla näin, en väitä, että suuri osa Matteuksen 24 luvusta ei toteudu ensimmäisellä vuosisadalla. Sanon, pitäisikö jotain toteutua ensimmäisellä vuosisadalla, meidän aikanamme vai tulevaisuudessa, se olisi määritettävä kontekstin perusteella eikä sitä pitäisi sovittaa joihinkin ennalta suunniteltuihin tulkitseviin spekulaatioihin perustuvaan aikakehykseen.

Seuraavassa tutkimuksessamme tarkastelemme sekä Matteuksessa että Ilmestyskirjassa viitatun suuren ahdistuksen merkitystä ja soveltamista. Emme yritä löytää tapaa pakottaa se mihinkään tiettyyn aikakehykseen, vaan pikemminkin tarkastelemme kontekstia kaikissa paikoissa, joissa se esiintyy, ja yritämme määrittää sen todellisen täyttymyksen.

Kiitos kun katsoit. Jos haluat auttaa meitä jatkamaan tätä työtä, tämän videon kuvauksessa on linkki, joka vie sinut lahjoitussivullemme.

Meleti Vivlon

Artikkelit kirjoittanut Meleti Vivlon.

  Lue tämä omalla kielelläsi:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Kirjoittajan sivut

  Voitko auttaa meitä?

  Aiheet

  Artikkelit kuukausittain

  30
  0
  Haluaisitko ajatuksiasi, kommentoi.x