Undersökning av Matthew 24, del 2: The Warning

by | Oktober 6, 2019 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 9 kommentarer

I vår sista video undersökte vi frågan som ställs av Jesus av fyra av hans apostlar som spelades in i Matthew 24: 3, Mark 13: 2 och Luke 21: 7. Vi fick veta att de ville veta när de saker som han hade profeterat - särskilt förstörelsen av Jerusalem och dess tempel - skulle ske. Vi såg också att de förväntade sig Guds rike (Kristi närvaro eller parousiaen) att börja vid den tiden. Denna förväntan bekräftas av deras fråga till Herren strax före hans uppstigning.

”Herre, kommer du nu att återställa riket till Israel?” (Apostlagärningarna 1: 6 BSB)

Vi vet att Jesus förstod människans hjärta mycket väl. Han förstod köttets svaghet. Han förstod den iver som hans lärjungar kände när hans rike kom. Han förstod hur sårbara människor är för att vilseledas. Han skulle snart dödas och så inte längre vara där för att vägleda och skydda dem. Hans öppningsord som svar på deras fråga återspeglar allt detta, för han började inte med ett direkt svar på deras fråga, utan snarare valde han möjligheten att varna dem om farorna som skulle möta och utmana dem.

Dessa varningar registreras av alla tre författarna. (Se Matteus 24: 4-14; Markus 13: 5-13; Lukas 21: 8-19)

I båda fallen är de första orden han skriver:

"Se till att ingen bedrar dig." (Matthew 24: 4 BSB)

"Var försiktig så att ingen vilseleder dig." (Markera 13: 5 BLB)

"Se upp för att du inte är lurad." (Luke 21: 8 NIV)

Han berättar sedan för dem vem som kommer att göra vilseledande. Luke säger det bäst enligt min mening.

"Han sa:" Se upp att du inte blir vilseledd, för många kommer på grundval av mitt namn och säger: 'Jag är han', och 'Förfallodagen är nära.' Gå inte efter dem. ”(Luke 21: 8 NWT)

Personligen är jag skyldig att "ha följt dem". Min indoktrinering började i spädbarn. Jag drevs omedvetet av felplacerat förtroende för de män som ledde Jehovas vittnens organisation. Jag knöt min frälsning till dem. Jag trodde jag blev räddad genom att stanna kvar i den organisation de ledde. Men okunnighet är ingen ursäkt för olydnad, och goda avsikter tillåter inte att man undgår konsekvenserna av sina handlingar. Bibeln säger tydligt att vi inte 'litar på adelsmän och människosonen för vår frälsning'. (Psalm 146: 3) Jag lyckades ignorera detta kommando genom att resonera att det gällde de ”onda” män utanför organisationen.

Män sa till mig i tryck och från plattformen att "den rätta tiden är nära", och jag trodde det. Dessa män förkunnar fortfarande detta meddelande. Baserat på en löjlig omarbetning av deras generationsläror baserad på Matteus 24:34 och en överdriven tillämpning av 1 Mosebok 6: 100 hävdar de återigen från konventplattformen att 'slutet är nära förestående'. De har gjort det i över XNUMX år och kommer inte att ge upp det.

Varför tror du det är? Varför gå till sådana löjliga ytterligheter för att hålla en misslyckad doktrin vid liv?

Kontroll, enkel och enkel. Det är svårt att kontrollera människor som inte är rädda. Om de fruktar något och ser dig som lösningen på problemet - deras skyddare, som det var - kommer de att ge dig deras trohet, deras lydnad, deras tjänster och sina pengar.

Den falska profeten förlitar sig på att införa rädsla hos sin åhörare, det är just därför vi uppmanas att inte frukta honom. (18Mo 22:XNUMX)

Ändå har det konsekvenser att förlora din rädsla för den falska profeten. Han kommer att bli arg på dig. Jesus sa att de som talar hans sanning kommer att förföljas, och att ”onda män och bedragare kommer att gå vidare från ont till sämre, vilseledande och vilseleds.” (2 Timoteus 3:13)

Framåt från dåligt till sämre. Hmm, men stämmer det inte?

Judarna som återvände från Babylon tuktades. De återvände aldrig mer till den avgudadyrkan som hade väckt Guds missnöje över dem. Ändå förblev de inte rena, men avancerade från dåligt till sämre, till och med så att de krävde att romarna dödade Guds son.

Låt oss inte luras att tro att onda män är uppenbart så eller till och med att de är medvetna om sin egen ondska. Dessa män - präster, skriftlärda och fariséer - sågs som de heligaste och mest lärda av Guds folk. De ansåg sig vara de bästa, finaste och renaste av alla Guds tillbedjare. (Johannes 7:48, 49) Men de var lögnare, som Jesus sa, och som de bästa lögnarna fick de tro sina egna lögner. (Johannes 8:44) De vilde inte bara andra utan vilseledde sig själva - av sin egen berättelse, sin egen berättelse, sin egen självbild.

Om du älskar sanning och älskar ärlighet är det väldigt svårt att tänka kring tanken att någon kan handla ondskan och verkar vara omedveten om det faktum; att en person kan skada andra - även de mest utsatta, till och med små barn - medan de faktiskt tror att han gör Guds kärleks vilja. (Johannes 16: 2; 1 Johannes 4: 8)

Kanske när du först läste den nya tolkningen av Matteus 24:34, den så kallade läran om överlappande generationer, insåg du att de bara gjorde upp saker. Du kanske tänkte, varför skulle de lära ut något som är så transparent falskt? Trodde de verkligen att bröderna bara skulle svälja ner det utan en fråga?

När vi först fick veta att organisationen som vi uppskattade så högt som Guds utvalda folk hade engagerat sig i en 10 år lång anslutning till FN, bilden av vilddjuret, blev vi chockade. De kom först ur det när de avslöjades i en tidningsartikel. De ursäktade detta vid behov för att få ett bibliotekskort. Kom ihåg att det är äktenskapsbrott med vilddjuret som fördömer Babylon den store.

Föreställ dig att berätta för din fru, "Åh, älskling, jag har precis köpt ett medlemskap i stadsbulellen, men bara för att de har ett riktigt bra bibliotek som jag behöver tillgång till."

Hur kunde de göra en sådan dum sak? Insåg de inte att så småningom de som begår äktenskapsbrott alltid fastnar med röda händer?

Nyligen har vi lärt oss att den styrande kroppen är villig att spendera miljoner dollar för att inte avslöja en lista över tusentals barnmissbrukare. Varför bryr de sig om att skydda onda mäns identitet så mycket att de skulle slösa bort miljontals dollar av dedikerade medel på strävan? Dessa verkar inte vara människors rättfärdiga handlingar som påstår sig vara både trogna och diskreta.

Bibeln talar om män som blir "tomma i sina resonemang" och att de "hävdar att de är kloka, blir dårar". Det talar om att Gud ger sådana män ett ”ogillat mentalt tillstånd”. (Romarna 1:21, 22, 28)

”Tömda resonemang”, ”dumhet”, ”ogillat mentalt tillstånd”, ”gå över från dåligt till värre” - ser du en korrelation med vad Bibeln talar om?

Bibeln är full av sådana varningar och Jesu svar på lärjungarnas fråga är inget undantag.

Men det är inte bara falska profeter som han varnar oss för. Det är också vår egen benägenhet att läsa profetisk betydelse i katastrofala händelser. Jordbävningar är ett naturfakta och förekommer regelbundet. Pest, hungersnöd och krig är alla återkommande händelser och är resultatet av vår ofullkomliga mänskliga natur. Ändå kan vi, desperat efter lättnad från lidande, vara benägna att läsa mer om dessa saker än vad som finns.

Därför fortsätter Jesus med att säga: ”När du hör till krig och rykten om krig, var inte orolig. Dessa saker måste hända, men slutet är fortfarande att komma. Nation kommer att resa sig upp mot nation och rike mot rike. Det kommer att finnas jordbävningar på olika platser såväl som hungersnöd. Det här är början på födselsvärk. ”(Mark 13: 7, 8 BSB)

"Slutet är fortfarande kvar." "Det här är början på födelsemärtor." "Var inte orolig."

En del har försökt förvandla dessa ord till vad de kallar ”ett sammansatt tecken”. Lärjungarna bad bara om ett enda tecken. Jesus talar aldrig om flera tecken eller ett sammansatt tecken. Han säger aldrig att krig, jordbävningar, pest eller hungersnöd är tecken på hans förestående ankomst. Istället varnar han sina lärjungar för att inte vara oroliga och försäkrar dem att när de ser sådana saker är slutet ännu inte.

I 14th och 15th århundradet var Europa inblandat i det som kallas Hundraårskriget. Under det kriget bröt Bubonepesten ut och dödade var som helst från 25% till 60% av Europas befolkning. Det gick bortom Europa och decimerade befolkningarna i Kina, Mongoliet och Indien. Det var förmodligen den värsta pandemin genom tiderna. Kristna trodde att världens ände hade kommit; men vi vet att det inte gjorde det. De vildes lätt eftersom de ignorerade Jesu varning. Vi kan inte riktigt skylla dem, för då var Bibeln inte lätt tillgänglig för massorna; men så är inte fallet i vår tid.

År 1914 utkämpade världen det blodigaste kriget i historien - åtminstone till den punkten. Detta var det första industrialiserade kriget - maskingevär, stridsvagnar, flygplan. Miljoner dog. Sedan kom den spanska influensan och miljontals andra dog. Allt detta gjorde marken bördig för domare Rutherfords förutsägelse om att Jesus skulle återvända 1925, och många av dagens bibelstudenter ignorerade Jesu varning och 'följde honom'. Han gjorde "en åsna" av sig själv - sina ord - och av det och av andra skäl år 1930 fortsatte endast cirka 25% av de bibelstudentgrupper som fortfarande var anslutna till Watchtower Bible and Tract Society att vara hos Rutherford.

Har vi lärt oss vår lektion? För många, ja, men inte alla. Jag får korrespondens hela tiden från uppriktiga bibelstudenter som fortfarande försöker dechiffrera Guds kronologi. Dessa tror fortfarande att första världskriget har någon profetisk betydelse. Hur är det mojligt? Lägg märke till hur New World-översättningen återger Matteus 24: 6, 7:

”Du kommer att höra om krig och rapporter om krig. Se att du inte är rädd, för dessa saker måste ske, men slutet är ännu inte.

7 ”För nation kommer att stiga mot nation och kungarike mot kungarike, och det kommer att finnas matbrist och jordbävningar på en plats efter den andra. 8 Alla dessa saker är en början på oroligheter. ”

Det fanns inget stycke i originalet. Översättaren sätter in stycket och styrs av sin förståelse av Skriften. Detta är hur doktrinär förspänning kryper till bibelöversättning.

Att inleda detta stycke med prepositionen "för" ger intrycket att vers sju är ett avbrott från vers 6. Det kan leda läsaren att acceptera tanken att Jesus säger att inte bli vilseledd av rykten om krig, utan att se upp för globalt krig. Globalt krig är tecknet, avslutar de.

Inte så.

Ordet på grekiska översatt "för" är gar och enligt Strongs Concordance betyder det "för, verkligen (en sammankoppling som används för att uttrycka orsak, förklaring, slutsats eller fortsättning)." Jesus introducerar inte en kontrasterande tanke, utan utvidgar snarare sin premiss att inte skrämmas av krig. Vad han säger - och den grekiska grammatiken visar det - återges snyggt av Good News-översättningen på ett mer samtida språk:

”Du kommer att höra bruset från striderna i närheten och nyheterna om striderna långt borta; men bli inte orolig. Sådana saker måste hända, men de betyder inte att slutet har kommit. Länder kommer att slåss mot varandra; kungadömen kommer att attackera varandra. Det kommer att finnas hungersnöd och jordbävningar överallt. Alla dessa saker är som de första smärtorna vid förlossningen. (Matthew 24: 6-8 GNT)

Nu vet jag att vissa kommer att undvika det jag säger här och kommer att svara kraftigt för att försvara sin tolkning. Jag ber bara att du först överväger de svåra fakta. CT Russell var inte den första som kom med teorier baserade på dessa och relaterade verser. Jag intervjuade nyligen historikern James Penton och fick veta att sådana prognoser har pågått i århundraden. (Förresten släpper jag Penton-intervjun snart.)

Det finns ett ordspråk som säger: "Definitionen av galenskap gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annat resultat." Hur ofta ska vi fixa på Jesu ord och förvandla hans varningsord till det han varnade oss för?

Nu kanske du tror att vi alla har rätt att tro vad vi vill; att "lev och låt leva" borde vara vårt ord. Efter de begränsningar som vi har uthärdat inom organisationen verkar det som en rimlig idé, men efter att ha levt med en extrem i decennier, låt oss inte piska över till den andra ytterligheten. Kritisk tanke är inte begränsande, men varken licentiös eller tillåtande. Kritiska tänkare vill ha sanningen.

Så om någon kommer till dig med personlig tolkning i profetisk kronologi, kom ihåg Jesu tillrättavisning mot sina lärjungar när de frågade honom om han återställde kungariket Israel vid den tiden. "Han sa till dem: 'Det tillhör inte er att känna till de tider eller årstider som Fadern har lagt i sin egen jurisdiktion.'" (Apg 1: 7)

Låt oss fundera på det ett ögonblick. Efter attackerna 9/11 inrättade USA: s regering vad den kallar, "No Fly Zones". Du flyger någonstans nära Vita huset eller Freedom Tower i New York och du kommer sannolikt att blåsa ut ur himlen. Dessa områden är nu under regeringens jurisdiktion. Du har ingen rätt att intränga.

Jesus säger att det inte tillhör oss att veta när han kommer att bli kung. Det här är inte vår ägo. Vi har inga rättigheter här.

Vad händer om vi tar något som inte är vårt? Vi drabbas av konsekvenserna. Detta är inget spel, som historien har visat. Men far straffar oss inte för att ha trängt in i hans domän. Bestraffningen är inbyggd direkt i ekvationen, förstår du? Ja, vi straffar oss själva - och de som följer oss. Detta straff uppstår när förutsagda händelser inte går i uppfyllelse. Liv går till spillo efter ett fåfängt hopp. Stor desillusion följer. Ilska. Och tyvärr resulterar alltför ofta en förlust av tro. Detta är en följd av laglöshet som härrör från förmodighet. Jesus förutspådde också detta. Hoppar vi fram en stund och läser:

”Och många falska profeter kommer att uppstå och förleda många. Och eftersom laglöshet kommer att öka kommer många kärlek att bli kalla. ” (Matteus 24:11, 12 ESV)

Så om någon kommer till dig som antar att du har avkodat Guds hemligheter och har tillgång till dold kunskap, gå inte efter dem. Det här är inte jag som pratar. Detta är vår Herres varning. Jag lyssnade inte på den varningen när jag borde ha gjort det. Så jag pratar av erfarenhet här.

Ändå kommer vissa att säga, ”Men sa Jesus inte till oss att allt skulle hända under en generation? Berättade han inte att vi kunde se det komma när vi ser att bladen spirar som förutsäger sommaren är nära? ” Sådana hänvisar till vers 32 till 35 i Matteus 24. Vi kommer till det i god tid. Men kom ihåg att Jesus inte motsäger sig själv eller vilseleder. Han säger till oss i vers 15 i samma kapitel, ”Låt läsaren använda urskiljning”, och det är precis vad vi ska göra.

Låt oss för närvarande gå vidare till nästa vers i Matteus berättelse. Från den engelska standardversionen har vi:

Matthew 24: 9-11, 13 - ”Då kommer de att leverera dig till trängsel och döda dig, och du kommer att bli hatad av alla nationer för mitt namn. Och sedan kommer många att falla bort och förråda varandra och hata varandra. Och många falska profeter kommer att uppstå och leda många vilse ... Men den som håller ut till slutet kommer att räddas. ”

Markera 13: 9, 11-13 - “Men var på vakt. Ty de kommer att överlämna dig till råd, och du blir slagen i synagogor, och du kommer att stå inför guvernörer och kungar för min skull för att vittna inför dem ... Och när de tar dig till rättegången och överlämnar dig, var inte i förväg orolig över vad du ska säga, men säg vad du har fått den timmen, för det är inte du som talar, utan den Helige Ande. Och bror kommer att överlämna bror till döds, och fadern hans barn, och barn kommer att resa upp mot föräldrar och döda dem. Och du kommer att bli hatad av alla för mitt namn. Men den som håller ut till slutet kommer att räddas. ”

Luke 21: 12-19 - "Men innan allt detta kommer de att lägga sina händer på dig och förfölja dig, överlämna dig till synagogor och fängelser, och du kommer att föras framför kungar och guvernörer för mitt namn. Detta kommer att vara din möjlighet att vittna. Låt dig därför upp i ditt sinne att inte på förhand meditera hur du ska svara, för jag kommer att ge dig en mun och visdom, som ingen av dina motståndare kommer att kunna motstå eller motsäga. Du kommer att levereras även av föräldrar och bröder, släktingar och vänner, och några av er kommer de att döda. Du kommer att bli hatad av alla för mitt namn. Men inte ett hår på ditt huvud försvinner. Genom din uthållighet kommer du att få dina liv. ”

  • Vilka är de vanliga elementen från dessa tre konton?
 • Förföljelse kommer.
 • Vi kommer att bli hatade.
 • Även de närmaste och käraste kommer att vända sig mot oss.
 • Vi kommer att stå inför kungar och guvernörer.
 • Vi kommer att vittna genom den Helige Andes kraft.
 • Vi kommer att få frälsning genom uthållighet.
 • Vi ska inte vara rädda, för vi har varnat.

Du kanske har märkt att jag har lämnat ett par verser ut. Det beror på att jag vill hantera dem specifikt på grund av deras kontroversiella natur. men innan jag kommer till det vill jag att du överväger detta: Fram till denna punkt har Jesus ännu inte svarat på den fråga som lärjungarna ställde till honom. Han har talat om krig, jordbävningar, hungersnöd, pest, falska profeter, falska krister, förföljelser och vittnesbörd även inför härskare, men han har inte gett dem något tecken.

Har det inte skett krig, jordbävningar, hungersnöd, pest under de senaste 2,000 åren? Har inte falska profeter och falska smorda eller kristus vilselett många från Jesus dag till vår? Har inte sanna lärjungar av Kristus förföljts under de senaste två årtusendena, och har de inte fött vittne inför alla härskare?

Hans ord är inte begränsade till en viss tidsperiod, varken till det första århundradet eller till vår tid. Dessa varningar har varit och kommer att fortsätta att vara relevanta tills den sista kristna går till hans eller hennes belöning.

När jag talade för mig själv kände jag aldrig förföljelse under hela mitt liv förrän jag förkunnade mig offentligt för Kristus. Det var först när jag lade Kristi ord framför människors ord som jag fick vänner att vända sig mot mig och överlämnade mig till organisationens härskare. Många av er har upplevt samma sak som jag och mycket värre. Jag har ännu inte tvingats möta riktiga kungar och guvernörer, men på vissa sätt skulle det ha varit lättare. Att hatas av någon för vilken du inte har någon naturlig tillgivenhet är svårt på ett sätt, men det bleknar i jämförelse med att de som är kära för dig, även familjemedlemmar, barn eller föräldrar, vänder sig mot dig och behandlar dig med hat. Ja, jag tror att det är det tuffaste testet av alla.

Nu, för att hantera de verserna jag hoppade över. Vers 10 i Markus 13 lyder: ”Och evangeliet måste först förkunnas för alla nationer.” Luke nämner inte dessa ord, men Matthew lägger till dem och ger därmed en vers som Jehovas vittnen fixar på som bevis för att de ensamma är Guds utvalda folk. Läsning från New World Translation:

"Och denna goda nyhet om kungariket kommer att predikas i hela den bebodda jorden för ett vittne för alla nationer, och då kommer slutet att komma." (Mt 24: 14)

Hur viktig är den här versen för ett Jehovas vittne? Jag kommer att berätta för dig från upprepade personliga möten. Du kan prata om hyckleriet i FN-medlemskapet. Du kan visa den olyckliga historien om oräkneliga fall där organisationen har satt sitt namn över de små barns välfärd genom att täcka över sexuella övergrepp mot barn. Du kan påpeka att deras läror är från människor och inte från Gud. Ändå blir allt detta avskedat av den motbevisande frågan: ”Men vem gör predikoarbetet? Vem annan vittnar för alla nationerna? Hur kan predikoarbetet genomföras utan en organisation? ”

Även när man erkänner organisationens många brister verkar många vittnen tro att Jehova kommer att förbise allt eller fixa allt i sin tid, men att han inte kommer att ta bort sin ande från den ena organisationen på jorden som uppfyller de profetiska orden av Matthew 24: 14.

En korrekt förståelse av Matthew 24: 14 är så viktigt för att hjälpa våra vittnen bröder att se deras verkliga roll i utarbetandet av fars syfte att för att göra det rättvisa, kommer vi att lämna detta för vår nästa videoöversikt.

Återigen, tack för att du tittade. Jag vill också tacka dem som stöder oss ekonomiskt. Dina donationer har hjälpt till att betala kostnaderna för att fortsätta producera dessa videor och för att lätta vår belastning.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
  9
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x