Författarens anmärkning: När jag skriver den här artikeln söker jag input från vårt samhälle. Det är min förhoppning att andra kommer att dela sina tankar och forskning om detta viktiga ämne, och att kvinnorna på denna webbplats särskilt känner sig fri att dela sin synpunkt med glädje. Den här artikeln är skriven i hopp och med önskan att vi kommer att fortsätta att expandera inom den frihet som Kristus beviljat oss genom den heliga ande och genom att följa hans bud.

"... din längtan kommer att vara efter din make och han kommer att dominera dig." - Gen. 3: 16 NWT

När Jehova (eller Yahweh eller Yehowah - din preferens) skapade de första människorna skapade han dem till sin bild.

”Och Gud fortsatte att skapa mannen i sin bild, i Guds bild skapade han honom; man och kvinna skapade han dem. ”(Genesis 1: 27 NWT)

För att undvika tanken att detta bara avser hanens art, inspirerade Gud Moses att lägga till förtydligandet: ”man och kvinna skapade han dem”. Därför, när det talar om att Gud skapar människan i sin egen bild, hänvisar det till människan, som hos båda könen. (På engelska härrör ordet ”kvinna” från ”livmodern” eller ”en man med livmoder”.) Således är både man och kvinna Guds barn. Men när de syndade, förlorade de det förhållandet. De blev oärvade. De förlorade det eviga livets arv. Som en konsekvens dör vi alla nu. (Romarna 5: 12)

Ändå implementerade Jehova, som den högsta kärleksfulla fadern, omedelbart en lösning på det problemet; ett sätt att återställa alla hans mänskliga barn tillbaka till sin familj. Men det är ett ämne för en annan tid. För närvarande måste vi förstå att förhållandet mellan Gud och mänskligheten bäst kan förstås när vi betraktar det som ett familjearrangemang, inte ett statligt. Jehovas oro berättigar inte till hans suveränitet - en fras som inte finns i Skriften - utan räddar sina barn.

Om vi ​​tänker på förhållandet mellan far och barn, hjälper det oss att lösa många problem med bibeln.

Anledningen till att jag har beskrivit allt ovan är att lägga grunden för vårt aktuella ämne som är att förstå kvinnornas roll i församlingen. Vår tematekst i Genesis 3: 16 är inte en förbannelse från Gud utan bara ett uttalande om faktum. Synd kastar balansen mellan naturliga mänskliga egenskaper. Män blir mer dominerande än avsett; kvinnor mer behövande. Denna obalans är inte bra för något av könen.

Manens missbruk av kvinnan är väl dokumenterad och tydlig i alla studier av historien. Vi behöver inte ens studera historia för att bevisa detta. Beviset omger oss och genomsyrar varje mänsklig kultur.

Ändå är detta ingen ursäkt för en kristen att bete sig på detta sätt. Guds ande gör att vi kan donera den nya personligheten; att bli något bättre. (Efesierna 4: 23, 24)

Medan vi föddes i synd, föräldralösa från Gud, har vi fått möjligheten att återvända till ett nådestatus som hans adoptivbarn. (John 1: 12) Vi kan gifta oss och ha egna familjer, men vår relation med Gud gör oss alla hans barn. Därför är din fru också din syster; din man är din bror; för vi är alla Guds barn och som en ropar vi älskande: ”Abba! Far!"

Därför skulle vi aldrig vilja uppträda på ett sådant sätt att det hindrar förhållandet vår bror eller syster har med far.

I Edens trädgård talade Jehova direkt till Eva. Han talade inte med Adam och sa till honom att vidarebefordra informationen till sin fru. Det är vettigt eftersom en far kommer att tala direkt till var och en av sina barn. Återigen ser vi hur vi förstår allt genom familjens lins och hjälper oss att förstå Skriften bättre.

Det vi försöker fastställa här är den korrekta balansen mellan rollerna för både den manliga och kvinnliga i alla aspekter av livet. Rollerna är olika. Ändå är var och en nödvändig till förmån för den andra. Gud gjorde att mannen först erkände att det inte var bra för mannen att förbli ensam. Detta indikerar tydligt att det manliga / kvinnliga förhållandet var en del av Guds design.

Enligt Youngs bokstavliga översättning:

"Och Jehova Gud säger: 'Inte bra för mannen att vara ensam, jag gör honom till en hjälper - som hans motsvarighet.'" (Genesis 2: 18)

Jag vet att många kritiserar översättningen av den nya världen, och med viss motivering, men i det här fallet gillar jag mycket dess framställning:

”Och Jehova Gud fortsatte med att säga:” Det är inte bra för mannen att fortsätta själv. Jag kommer att hjälpa honom som ett komplement till honom. ”” (Genesis 2: 18)

Både Youngs bokstavliga översättningar "Motsvarighet" och New World Translation's ”Komplement” förmedlar idén bakom den hebreiska texten. Vänder sig till Merriam-Webster Dictionary, vi har:

Komplement
1 a: något som fyller, kompletterar eller gör bättre eller perfekt
1 c: ett av två par som varandra kompletterar varandra: COUNTERPART

Inget av könen är komplett på egen hand. Var och en kompletterar den andra och ger helheten till perfektion.

Långsamt, successivt, i en takt som han vet är bäst, har vår far förberett oss för att återvända till familjen. Genom att göra detta, när det gäller vår relation med honom och med varandra, avslöjar han mycket om hur saker är tänkta att vara, i motsats till hur de är. Ändå när vi talar för den manliga av arten är vår tendens att skjuta tillbaka mot andens ledande, precis som Paulus "sparkade mot gästarna." (Apg. 26: 14 NWT)

Detta har tydligt varit fallet med min tidigare religion.

Deborahs känsla

Vårt Insikt bok producerad av Jehovas vittnen erkänner att Deborah var en profetinna i Israel, men misslyckas med att erkänna hennes särskilda roll som domare. Det ger Barak den åtskillnaden. (Se it-1 s. 743)
Detta fortsätter att vara organisationens position, vilket framgår av dessa utdrag från augusti 1, 2015 Vakttorn:

”När Bibeln först introducerar Deborah, hänvisar den till henne som” en profetinna. ”Den beteckningen gör Deborah ovanlig i Bibeln, men knappast unik. Deborah hade ett annat ansvar. Hon avgjorde tydligen också tvister genom att ge Jehovas svar på problem som uppstod. - Domare 4: 4, 5

Deborah bodde i det bergiga området Efraim, mellan städerna Betel och Rama. Där skulle hon sitta under en palmträd och tjäna folket som Jehova riktade. ”(S. 12)

"Tydligen lösa tvister ”? ”Tjäna folket"? Se hur hårt författaren arbetar för att dölja det faktum att hon var en Domaren av Israel. Läs nu Bibelkontot:

”Nu var Deborah, en profetinna, fru till Lappidoth döma Israel vid den tiden. Hon brukade sitta under Deboras palmer mellan Rama och Betel i Efraims bergsområde; israeliterna skulle gå upp till henne för dom. ”(Domare 4: 4, 5 NWT)

I stället för att erkänna Deborah som domaren hon var, fortsätter artikeln JW-traditionen att tilldela Barak den rollen.

”Han gav henne i uppdrag att kalla en stark troens man, Domare Barakoch be honom att resa sig upp mot Sisera. ”(s. 13)

Låt oss vara tydliga, Bibeln hänvisar aldrig till Barak som en domare. Organisationen kan helt enkelt inte bära tanken att en kvinna skulle vara en domare över en man, och därför ändrar de berättelsen för att passa sina egna övertygelser och fördomar.

Några kan komma att dra slutsatsen att detta var en unik omständighet som aldrig skulle upprepas. De kan dra slutsatsen att det tydligen inte fanns några bra män i Israel som skulle göra profetarbete och döma så Jehova Gud gjorde. Dessa skulle således dra slutsatsen att kvinnor inte kunde ha någon roll i att döma i den kristna församlingen. Men märk att hon inte bara var en domare, hon var också en profet.

Så om Deborah var ett unikt fall skulle vi inte hitta några bevis i den kristna församlingen att Jehova fortsatte att inspirera kvinnor till profetier och att han gjorde det möjligt för dem att sitta i dom.

Kvinnor som profeterar i församlingen

Aposteln Peter citerar från profeten Joel när han säger:

"Och under de sista dagarna", säger Gud, "kommer jag att hälla ut en del av min ande på alla slags kött, och dina söner och dina döttrar kommer att profetera och dina unga män kommer att se visioner och dina gamla män drömmer drömmar, och även på mina manliga slavar och på mina kvinnliga slavar kommer jag att hälla ut en del av min ande i de dagar, och de kommer att profetera. ”(Apg. 2: 17, 18)

Detta visade sig vara sant. Till exempel hade Philip fyra jungfruliga döttrar som profeterade. (Rättsakter 21: 9)

Eftersom vår Gud valde att hälla ut sin ande på kvinnor i de kristna församlingarna och göra dem till profeter, skulle han också göra dem till domare?

Kvinnor som bedömer i församlingen

Det finns inga domare i den kristna församlingen som i Israel. Israel var en nation med sin egen lagkod, rättsväsende och straffsystem. Den kristna församlingen är underkastad lagarna i vilket land dess medlemmar bor i. Det är därför vi har råd från aposteln Paulus som finns på romarna 13: 1-7 angående de överlägsna myndigheterna.

Men församlingen är skyldig att hantera synd inom sina rader. De flesta religioner sätter denna myndighet att döma syndare i händerna på utsedda män, såsom präster, biskopar och kardinaler. I organisationen av Jehovas vittnen placeras dom i händerna på en kommitté av manliga äldre som möts i hemlighet.

Vi såg nyligen ett skådespel i Australien när äldre medlemmar i organisationen för Jehovas vittnen, inklusive en medlem av det styrande organet, uppmanades av kommissionens tjänstemän att låta kvinnor delta i den rättsliga processen där sexuella övergrepp mot barn handlade om. Många i rättssalen och allmänheten i allmänhet blev båda chockade och bestörda av organisationens avvisande vägran att böja sig så mycket som en hårbredd när de antog dessa rekommendationer. De hävdade att deras ståndpunkt var oföränderlig eftersom de var skyldiga att följa Bibelns vägledning. Men är det fallet, eller satte de människors traditioner över Guds kommandon?

Den enda riktningen vi har från vår Herre angående rättsliga frågor i församlingen hittas i Matthew 18: 15-17.

”Om din bror syndar mot dig, gå, visa honom hans fel mellan dig och honom ensam. Om han lyssnar på dig har du fått din bror. Men om han inte lyssnar, ta med dig ett eller två till, så att vid två eller tre vittnen kan varje ord fastställas. Om han vägrar lyssna på dem, berätta det för församlingen. Om han vägrar att höra församlingen också, låt honom vara dig som en hedning eller skatteuppkopplare. ”(Matthew 18: 15-17 WEB [World English Bible]

Herren delar upp detta i tre steg. Användningen av ”bror” i vers 15 kräver inte att vi betraktar detta som enbart gäller män. Det som Jesus säger är att om din medkristen, vare sig han eller kvinna syndar mot dig, borde du diskutera det privat för att vinna tillbaka syndaren. Två kvinnor kan till exempel vara involverade i det första steget. Om detta misslyckas, kan hon ta med en eller två till så att syndaren vid munnen till två eller tre skulle kunna ledas tillbaka till rättfärdighet. Men om detta misslyckas är det sista steget att föra syndaren, man eller kvinna, inför hela församlingen.

Jehovas vittnen tolkar om detta för att betyda de äldsta kropparna. Men om vi tittar på det ursprungliga ordet som Jesus använde ser vi att en sådan tolkning inte har någon grund i det grekiska. Ordet är ekklesia.

Strong's Concordance ger oss denna definition:

Definition: En församling, en (religiös) församling.
Användning: en församling, församling, kyrka; kyrkan, hela kroppen av kristna troende.

ekklesia hänvisar aldrig till några styrande råd inom församlingen och utesluter inte heller halva församlingen på grund av kön. Ordet betyder de som har utropats, och både manliga och kvinnliga kallas för att bilda Kristi kropp, hela församlingen eller församlingen av kristna troende.

Så, vad Jesus efterlyser i detta tredje och sista steg är vad vi i moderna termer kan beteckna som ”ett ingripande”. Hela församlingen av invigda troende, både manliga och kvinnliga, ska sitta ner, lyssna på bevisen och sedan uppmana syndaren att omvända sig. De skulle kollektivt döma sin medtroende och vidta alla åtgärder de kollektivt tyckte var lämpliga.

Tror du att sexuella övergrepp mot barn skulle ha hittat en säker fristad i organisationen om Jehovas vittnen hade följt Kristi råd till brevet? Dessutom skulle de ha varit motiverade att följa Pauls ord i Romarna 13: 1-7, och de skulle ha rapporterat brottet till myndigheterna. Det skulle inte finnas någon skandal för sexuella övergrepp mot barn som plågar organisationen som nu är fallet.

En kvinnlig apostel?

Ordet ”apostel” kommer från det grekiska ordet apostolos, vilket enligt Strong's Concordance betyder: "budbäraren, en som sänds på uppdrag, en apostel, sändebud, delegat, en uppdrag av en annan att företräda honom på något sätt, särskilt en man som sänds ut av Jesus Kristus själv för att predika evangeliet."

I Romarna 16: 7 skickar Paul sina hälsningar till Andronicus och Junia som är enastående bland apostlarna. Nu är Junia på grekiska en kvinnas namn. Det härstammar från namnet på den hedniska gudinnan Juno till vilka kvinnor bad för att hjälpa dem under förlossningen. NWT ersätter "Junias", som är ett sammansatt namn som inte finns någonstans i klassisk grekisk litteratur. Junia, å andra sidan, är vanligt i sådana skrifter och alltid hänvisar till en kvinna.

För att vara rättvis mot NWT: s översättare utförs denna litterära könsförändringsoperation av de flesta bibelöversättare. Varför? Man måste anta att manlig förspänning spelas. Manliga kyrkledare kan helt enkelt inte mage tanken på en kvinnlig apostel.

Men när vi tittar på betydelsen av ordet objektivt, beskriver det inte vad vi idag skulle kalla en missionär? Och har vi inte kvinnliga missionärer? Så vad är problemet?

Vi har bevis för att kvinnor tjänade som profeter i Israel. Förutom Deborah har vi Miriam, Huldah och Anna (Exodus 15: 20; 2 Kings 22: 14; Domare 4: 4, 5; Luke 2: 36). Vi har också sett kvinnor agera som profeter i den kristna församlingen under det första århundradet. Vi har sett bevis både i israelit och i kristen tid för kvinnor som tjänar i en rättslig kapacitet. Och nu finns det bevis som pekar på en kvinnlig apostel. Varför skulle något av detta orsaka problem för män i den kristna församlingen?

En kyrklig hierarki

Kanske har det att göra med den tendens vi har att försöka etablera auktoritära hierarkier inom någon mänsklig organisation eller arrangemang. Kanske ser män på dessa saker som ett intrång på hanens myndighet. Kanske ser de Paulus ord till korintierna och efesierna som en indikation på en hierarkiordning av församlingsmyndighet.

Paulus skrev:

”Och Gud har tilldelat respektive i församlingen: först apostlarna; för det andra profeter; tredje, lärare; sedan kraftfulla verk; sedan gåvor av helande; hjälpsamma tjänster; förmåga att styra; olika tungor. ”(1 Corinthians 12: 28)

”Och han gav några som apostlar, vissa som profeter, några som evangelister, andra som herdar och lärare, ”(Efesierna 4: 11)

Detta skapar ett betydande problem för dem som skulle ta en sådan åsikt. Beviset på att kvinnliga profeter fanns i det första århundradets församling är utan tvekan, som vi har sett från några av de redan citerade texterna. Men i båda dessa verser lägger Paulus profeter precis efter apostlarna men inför lärare och herdar. Dessutom har vi sett bevis just nu på en kvinnlig apostel. Om vi ​​tar dessa vers för att antyda någon form av myndighetshierarki, kan kvinnor rankas högst upp med män.

Detta är ett bra exempel på hur ofta vi kan stöta på problem när vi närmar oss Skriften med en förutbestämd förståelse eller på grundval av en obestämd premiss. I detta fall är förutsättningen att det måste finnas någon form av myndighetshierarki i den kristna församlingen för att den ska fungera. Det finns verkligen i nästan alla kristna valörer på jorden. Men med tanke på alla sådana gruppers ojämna resultat bör vi kanske ifrågasätta hela förutsättningen för en myndighetsstruktur.

I mitt fall har jag i första hand bevittnat de hemska övergrepp som har uppstått av myndighetsstrukturen som visas i denna grafik:

Styrelseledamotet leder filialkommittéerna, som leder de resande övervakarna, som leder äldsterna, som leder förläggarna. På varje nivå finns det orättvisa och lidande. Varför? Eftersom 'man dominerar människan till sin skada'. (Prediker 8: 9)

Jag säger inte att alla de äldste är onda. Jag kände faktiskt en hel del i min tid som strävade mycket hårt efter att vara bra kristna. Ändå, om arrangemanget inte kommer från Gud, uppgår inte goda avsikter till en kulle med bönor.

Låt oss överge all föruppfattning och titta på dessa två passager med ett öppet sinne.

Paulus talar med Efesierna

Vi börjar med Efeserernas sammanhang. Jag ska börja med Nya världens översättning, och sedan byter vi till en annan version av skäl som snart kommer att bli uppenbara.

"Därför vädjar jag, fången i Herren, till dig att gå värdigt till det kallelse som du kallades med, med all ödmjukhet och mildhet, med tålamod, ställa upp varandra i kärlek, och försöka uppriktigt upprätthålla enhetens ande i fredsföreningen. En kropp finns, och en ande, precis som du kallades till ditt hopp om ditt kallelse; en Herre, en tro, en dop; en Gud och far till alla, som är över alla och genom alla och i alla. ”(Ef 4: 1-6)

Det finns inga bevis för någon form av hierarki av myndighet inom den kristna församlingen. Det finns bara en kropp och en ande. Alla de som kallas för att utgöra en del av kroppen strävar efter andens enhet. Ändå, eftersom ett organ har olika medlemmar, så gör Kristi kropp också. Han fortsätter med att säga:

”Nu fick vi en oförtjänt vänlighet till var och en av oss beroende på hur Kristus mätte ut den fria gåvan. För det står: ”När han steg upp i höjden förde han fångar; han gav gåvor till män. ”” (Efesierna 4: 7, 8)

Det är vid denna tidpunkt som vi kommer att överge Nya världens översättning på grund av förspänning. Översättaren vilseleder oss med frasen ”gåvor till män”. Detta leder oss till slutsatsen att vissa män är speciella efter att ha blivit begåvade till oss av Herren.

När vi tittar på det interlinjära har vi:

"Gåvor till män" är den korrekta översättningen, inte "gåvor till män" som NWT gör det. I själva verket, av 29 olika versioner som är tillgängliga för visning på BibleHub.com, gör inte en enda versen liksom Nya världens översättning.

Men det finns mer. Om vi ​​letar efter en korrekt förståelse av vad Paulus säger, bör vi notera det faktum att ordet han använder för "män" är anthropos och inte aner.

anthropos avser både man och kvinna. Det är en generisk term. "Mänsklig" skulle vara en bra återgivning eftersom den är könsneutral. Om Paul hade använt aner, han skulle ha hänvisat specifikt till mannen.

Paulus säger att de gåvor som han håller på att listas gavs till både de manliga och kvinnliga medlemmarna i Kristi kropp. Ingen av dessa gåvor är exklusiva för det ena könet över det andra. Ingen av dessa gåvor ges uteslutande till de manliga medlemmarna i församlingen.

Således gör NIV det:

"Det är därför det står:" När han steg upp, tog han många fångar och gav gåvor till sitt folk. "(Efesierna 5: 8 NIV)

I vers 11 beskriver han dessa gåvor:

”Han gav några att vara apostlar; och några, profeter; och några, evangelister; och några, herdar och lärare; 12 för att fullkomna de heliga, att tjäna, att bygga upp Kristi kropp; 13 tills vi alla uppnår troens enhet och kunskapen om Guds Son, till en fullvuxen människa, till mått på Kristi fullhet. 14 att vi inte längre kan vara barn, kastade fram och tillbaka och bäras med varje vind av läror, av människors lur, i facklighet, efter felaktigheter; 15 men när vi talar sanning i kärlek, kan vi växa upp i allt till honom, som är huvudet, Kristus; 16 från vilken hela kroppen, som monteras och stickas samman genom det som varje fog levererar, beroende på hur varje enskild del fungerar, får kroppen att öka till att bygga upp sig själv i kärlek. ”(Efesierna 4: 11-16 WEB [World English Bible])

Vår kropp består av många medlemmar, var och en med sin egen funktion. Ändå finns det bara ett huvud som styr alla saker. I den kristna församlingen finns det bara en ledare, Kristus. Vi alla är medlemmar som bidrar till nyttan för alla andra i kärlek.

Paulus talar med korintierna

Trots detta kan vissa motsäga sig denna resonemang som antyder att det enligt Paulus ord till korintierna finns en uttrycklig hierarki.

”Nu är du Kristi kropp och var och en av er en del av det. 28Och Gud har placerat i kyrkan först alla apostlar, andra profeter, tredje lärare, sedan mirakel, sedan gåvor för helande, hjälp, vägledning och olika slags tungor. 29Är alla apostlar? Är alla profeter? Är alla lärare? Gör alla mirakel? 30Har alla helande gåvor? Pratar alla i tungor? Tolkar alla? 31Nu önskar ivrigt de större gåvorna. Och ändå kommer jag att visa er det mest utmärkta sättet. ”(1 Corinthians 12: 28-31 NIV)

Men till och med en tillfällig undersökning av dessa vers avslöjar att dessa gåvor från andan inte är auktoritetsgåvor, men gåvor för service, för att tjäna de heliga. De som utför mirakler är inte ansvariga för dem som läker, och de som läker har inte myndighet över dem som hjälper. Snarare är de större gåvorna de som erbjuder större service.

Hur vackert Paulus illustrerar hur församlingen ska vara, och vilken kontrast det är med hur saker är i världen, och för den delen, i de flesta religioner som hävdar Christian Standard.

”Tvärtom, de kroppsdelar som verkar vara svagare är nödvändiga, 23och de delar som vi tycker är mindre hederliga behandlar vi med speciell ära. Och de delar som är osynliga behandlas med speciell blygsamhet, 24medan våra presenterbara delar inte behöver någon speciell behandling. Men Gud har sammanställt kroppen och ger större ära till de delar som saknade det, 25så att det inte bör finnas någon delning i kroppen, utan att dess delar borde ha lika oro för varandra. 26Om en del lider, lider varje del med den; om en del hedras, gläder sig alla delar med den. ”(1 Corinthians 12: 22-26 NIV)

De delar av kroppen som "verkar vara svagare är oumbärliga". Detta gäller säkert för våra systrar. Peter råder:

”Ni män, fortsätt att bo på samma sätt med dem enligt kunskap, ge dem ära till ett svagare kärl, det feminina, eftersom ni också är arvtagare med dem av den oförtjänta livets fördel, för att dina böner inte ska bli hindrad. ”(1 Peter 3: 7 NWT)

Om vi ​​misslyckas med att visa "det svagare fartyget, det feminina" på rätt sätt, då våra böner kommer att hindras. Om vi ​​berövar våra systrar en gudgiven dyrkningsrätt, vanära vi dem och våra böner kommer att hindras.

När Paul, i 1 Corinthians 12: 31, säger att vi borde sträva efter de större gåvorna, menar han att om du har gåvan att hjälpa, bör du sträva efter mirakelens gåva, eller om du har en gåva att läka, ska du sträva efter profetiens gåva? Förstår vad han menar att ha något att göra med vår diskussion om kvinnornas roll i Guds arrangemang?

Låt oss se.

Återigen bör vi vända oss till sammanhanget, men innan vi gör det, låt oss komma ihåg att kapitel- och versavsnitten som finns i alla bibelöversättningar inte fanns när dessa ord ursprungligen fästades. Så låt oss läsa sammanhanget för att inse att en kapitelbrytning inte betyder att det finns en tankebrott eller ett ämnesbyte. I detta fall leder faktiskt versen 31 direkt in i kapitel 13 vers 1.

Paul börjar med att kontrastera de gåvor som han just hänvisat till med kärlek och visar att de inte är något utan det.

”Om jag talar i tungor för män eller änglar, men inte har kärlek, är jag bara en rungande gong eller en klingande cymbal. 2Om jag har en profetiavgift och kan visa alla mysterier och all kunskap, och om jag har en tro som kan flytta berg, men inte har kärlek, är jag ingenting. 3Om jag ger allt jag besitter till de fattiga och överger min kropp till svårigheter som jag kan skryta med, men inte har kärlek, får jag ingenting. ”(1 Corinthians 13: 1-3 NIV)

Sedan ger han oss en vackert kortfattad definition av kärlek - Guds kärlek.

”Kärlek är tålamod, kärlek är snäll. Det avundas inte, det skryter inte, det är inte stolt. 5Det vanäraar inte andra, det är inte självsökande, det är inte lätt ilsket, det håller inga register över fel. 6Kärleken gläder sig inte i det onda men gläder sig över sanningen. 7Det skyddar alltid, litar alltid på, hoppas alltid, håller alltid ut. 8Kärlek misslyckas aldrig…. ”(1 Corinthians 13: 4-8 NIV)

Germane till vår diskussion är att kärlek "vanära inte andra”. Att stryka bort en gåva från en medkristen eller begränsa sin tjänst till Gud är en stor vanära.

Paul stänger med att visa att alla gåvor är tillfälliga och kommer att göras bort, men att något mycket bättre väntar oss.

"12För närvarande ser vi bara en reflektion som i en spegel; då ska vi se ansikte mot ansikte. Nu vet jag delvis; då ska jag veta helt, precis som jag är helt känd. ”(1 Corinthians 13: 12 NIV)

Avhämtningen från allt detta är tydligen att strävan efter de större gåvorna genom kärlek inte leder till framträdande nu. Att sträva efter de större gåvorna handlar om att sträva efter att vara till bättre service för andra, att bättre tjäna individens behov och hela Kristi kropp.

Vad kärlek ger oss är ett större grepp om den största gåvan som någonsin erbjudits en människa, man eller kvinna: Att regera med Kristus i himmelriket. Vilken bättre form för service till den mänskliga familjen kan det finnas?

Tre kontroversiella passager

Allt bra och bra kan du säga, men vi vill inte gå för långt, eller hur? Har ju inte Gud förklarat exakt vad kvinnornas roll är inom den kristna församlingen i passager som 1 Corinthians 14: 33-35 och 1 Timothy 2: 11-15? Sedan finns det 1 Corinthians 11: 3 som talar om ledarskap. Hur ser vi till att vi inte böjer Guds lag genom att vika för populærkulturen och sedvänjor när det gäller kvinnornas roll?

Dessa passager verkar säkert sätta kvinnor i en mycket underordnad roll. De läser:

"Som i alla heliga församlingar, 34 låt kvinnorna tysta i församlingarna, för det är inte tillåtet för dem att tala. Låt dem snarare underkastas, som lagen också säger. 35 Om de vill lära sig något, låt dem be sina män hemma, efter det är skamligt för en kvinna att tala i församlingen. ”(1 Corinthians 14: 33-35 NWT)

"Låt en kvinna lära sig i tystnad med full undergivenhet. 12 Jag tillåter inte en kvinna att undervisa eller utöva auktoritet över en man, men hon ska tystna. 13 För Adam bildades först, sedan Eva. 14 Adam lurades inte heller, men kvinnan lurades grundligt och blev överträdare. 15 Men hon kommer att hållas säkert genom förlossning, förutsatt att hon fortsätter i tro och kärlek och helighet tillsammans med sundhet i sinnet. ”(1 Timothy 2: 11-15 NWT)

”Men jag vill att du ska veta att varje människas huvud är Kristus. i sin tur är kvinnans huvud mannen; i sin tur är Kristi huvud Gud. ”(1 Corinthians 11: 3 NWT)

Innan vi kan komma in på dessa verser, bör vi upprepa en regel som vi alla har accepterat i vår bibelforskning: Guds ord motsäger sig inte. Därför, när det finns en uppenbar motsägelse, måste vi titta djupare.

Det är uppenbart att det finns en sådan uppenbar motsägelse här, för vi har sett tydliga bevis på att kvinnor i både den israeliska och den kristna eran kunde fungera som domare och att de inspirerades av den Helige Ande att profetera. Låt oss därför försöka lösa den uppenbara motsägelsen i Paulus ord.

Paul svarar på ett brev

Vi börjar med att titta på sammanhanget för det första brevet till korintierna. Vad fick Paulus att skriva detta brev?

Det hade kommit till hans uppmärksamhet från Chloes folk (1 Co 1: 11) att det fanns några allvarliga problem i den korintiska församlingen. Det fanns ett ökänt fall av grov sexuell omoral som inte behandlades. (1 Co 5: 1, 2) Det var gräl, och bröder tog varandra till domstol. (1 Co 1: 11; 6: 1-8) Han uppfattade att det fanns en fara för att församlingens förvaltare skulle kunna se sig själva upphöjda över resten. (1 Co 4: 1, 2, 8, 14) Det verkade som om de har gått utöver det som skrivits och blivit skrytande. (1 Co 4: 6, 7)

Efter att ha rådgivit dem om dessa frågor, säger han halvvägs genom brevet: "Nu angående de saker som du skrev ..." (1 Corinthians 7: 1)

Från denna punkt och framåt svarar han på frågor eller oro som de har ställt honom i sitt brev.

Det är tydligt att bröderna och systrarna i Korint hade tappat sitt perspektiv på den relativa vikten av de gåvor som de hade beviljats ​​av helig ande. Som ett resultat försökte många tala på en gång och det var förvirring vid deras sammankomster; en kaotisk atmosfär rådde som faktiskt kan tjäna till att driva bort potentiella konvertiter. (1 Co 14: 23) Paul visar dem att även om det finns många gåvor finns det bara en ande som förenar dem alla. (1 Co 12: 1-11) och det som en människokropp är även den mest obetydliga medlemmen högt uppskattad. (1 Co 12: 12-26) Han tillbringar hela kapitel 13 som visar dem att deras uppskattade gåvor inte är något i jämförelse med den kvalitet som alla måste ha: Kärlek! Om detta skulle bli överflödigt i församlingen, skulle alla deras problem försvinna.

Efter att ha fastställt detta visar Paulus att av alla gåvor bör man föredra att profetera eftersom detta bygger upp församlingen. (1 Co 14: 1, 5)

”Följ kärlek och begär allvarligt andliga gåvor, men särskilt för att du kan profetera ...5Nu önskar jag att ni alla ska tala med andra språk, utan att ni skulle profetera. Ty han är större som profeterar än han som talar med andra språk, såvida han inte tolkar, så att församlingen kan byggas upp. (1 Corinthians 14: 1, 5 WEB)

Paulus säger att han särskilt önskar att korintierna skulle profetera. Kvinnor under det första århundradet profeterade. Med tanke på det, hur kunde Paulus i samma sammanhang - till och med inom samma kapitel - säga att kvinnor inte får tala och att det är skamligt för en kvinna att tala (ergo, profetia) i församlingen?

Problemet med skiljetecken

I klassiska grekiska skrifter från det första århundradet finns det inga stora bokstäver, inga styckeseparationer, inga skiljetecken eller kapitel- och verssiffror. Alla dessa element lades till mycket senare. Det är upp till översättaren att bestämma vart han tycker att de ska gå för att förmedla meningen till en modern läsare. Med det i åtanke, låt oss titta på de kontroversiella verserna igen, men utan någon av de skiljetecken som översättaren har lagt till.

"För Gud är en Gud inte av oordning utan av frid som i alla heliga församlingar låter kvinnorna tystas i församlingarna för det är inte tillåtet för dem att tala snarare låt dem vara underordnade som lagen också" ( 1 Corinthians 14: 33, 34)

Det är ganska svårt att läsa, eller hur? Uppgiften som bibelöversättaren står inför är otrolig. Han måste bestämma var han ska lägga skiljeteckningen, men på så sätt kan han omedvetet ändra betydelsen av författarens ord. Till exempel:

World English Bible
ty Gud är inte en förvirringens gud, utan av fred. Liksom i alla heliga församlingar, låt dina hustrur tystas i församlingarna, ty det har inte tillåtits för dem att tala. men låt dem vara underkastade, som lagen också säger.

Youngs bokstavliga översättning
ty Gud är inte en tumult, utan av fred, som i alla heliga församlingar. Dina kvinnor i församlingarna låter dem tysta, ty det har inte tillåtits dem att tala, utan att vara underkastade, som också lagen säger;

Som du kan se, är World English Bible ger betydelsen att det var vanligt i alla församlingar att kvinnor tystade; medan Youngs bokstavliga översättning berättar för oss att den gemensamma atmosfären i församlingarna var en fred inte av tumult. Två mycket olika betydelser baserade på placeringen av ett enda komma! Om du skannar de mer än två dussin versionerna som finns tillgängliga på BibleHub.com ser du att översättare delas mer eller mindre 50-50 på var platsen ska komma.

Baserat på principen om skriftlig harmoni, vilken placering föredrar du?

Men det finns mer.

Inte bara är komma och perioder frånvarande i klassisk grekisk, utan även citattecken. Frågan uppstår, vad händer om Paulus citerar något från korintbrevet han svarar?

På andra ställen citerar antingen direkt eller hänvisar han tydligt till ord och tankar som uttrycks för honom i deras brev. I dessa fall ser de flesta översättare sig lämpliga att införa citattecken. Till exempel:

Nu för de saker du skrev om: "Det är bra för en man att inte ha sexuella relationer med en kvinna." (1 Corinthians 7: 1 NIV)

Nu om mat som offrats till avgudar: Vi vet att ”vi alla har kunskap.” Men kunskap puffar upp medan kärleken bygger sig upp. (1 Corinthians 8: 1 NIV)

Nu om Kristus förkunnas som uppvuxen från de döda, hur kan några av er säga: "Det finns ingen dödens uppståndelse"? (1 Corinthians 15: 14 HCSB)

Förneka sexuella relationer? Förnekar de döds uppståndelse ?! Det verkar som om korintierna hade några ganska konstiga idéer, eller hur?

Förnekade de också en kvinna sin rätt att tala i församlingen?

Att ge stöd till idén att i verserna 34 och 35 citerar Paul från Korinthiernas brev till honom är hans användning av det grekiska disjunktiva partiklet eta (ἤ) två gånger i vers 36 som kan betyda "eller, än" men också används som en avskyvärd kontrast till vad som anges tidigare. Det är det grekiska sättet att säga en sarkastisk "Så!" Eller "Verkligen?" - förmedla idén att man inte helt håller med om vad någon annan säger. Som jämförelse kan du tänka på dessa två verser skrivna till samma korintier som också börjar med eta:

”Eller är det bara Barnabas och jag som inte har rätt att avstå från att arbeta för att leva?” (1 Corinthians 9: 6 NWT)

"Eller" uppmanar vi Jehova till avundsjuka? Vi är inte starkare än han är, är vi? ”(1 Corinthians 10: 22 NWT)

Pauls ton är härskande här, till och med hånlig. Han försöker visa dem dåligheten i deras resonemang, så han börjar sin tanke med eta.

NWT kan inte tillhandahålla någon översättning för det första eta i vers 36 och gör den andra helt enkelt som "eller".

”Om de vill lära sig något, låt dem fråga sina män hemma, för det är skamligt för en kvinna att tala i församlingen. Var det från dig som Guds ord härstammade, eller nådde det bara så långt som du? ”(1 Corinthians 14: 35, 36 NWT)

Däremot läser den gamla King James-versionen:

”Och om de lär sig någonting, låt dem be sina män hemma: ty det är synd för kvinnor att tala i kyrkan. 36Vad? kom Guds ord från dig? eller kom det bara till dig? ”(1 Corinthians 14: 35, 36 KJV)

En sak till: Frasen "som lagen säger" är konstig från en hednisk församling. Till vilken lag hänvisar de? Moseloven förbjöd inte kvinnor att prata i församlingen. Var detta ett judiskt element i den korintiska församlingen som hänvisade till den muntliga lagen som praktiserades vid den tiden. (Jesus visade ofta den repressiva karaktären hos den muntliga lagen vars huvudsakliga syfte var att stärka några få män under resten. Vittnen använder sin muntliga lag på ungefär samma sätt och för samma syfte.) Eller var hedningarna som hade denna idé, felsteg av Mose lag baserat på deras begränsade förståelse av allt judiskt. Vi kan inte veta, men vad vi vet är att ingenstans i Moselagen finns en sådan bestämmelse.

Att bevara harmoni med Pauls ord på andra håll i detta brev - för att inte tala om hans andra skrifter - och att ta vederbörlig hänsyn till grekisk grammatik och syntax och det faktum att han tar upp frågor de har tagit upp tidigare, kan vi göra detta på ett frasologiskt sätt så:

”Du säger,” Kvinnor ska tystas i församlingarna. Att de inte får tala, men borde underkastas som din lag förmodligen säger. Att om de vill lära sig något, de bara skulle fråga sina män när de kommer hem, för det är skamligt för en kvinna att prata på ett möte. ”Verkligen? Så, Guds lag har sitt ursprung i dig, eller hur? Det kom bara så långt som du, gjorde det? Låt mig säga att om någon tycker att han är speciell, en profet eller någon som är begåvad med andan, skulle han bättre inse att det jag skriver till dig kommer från Herren själv! Om du vill bortse från detta faktum kommer du att bortses från! Bröder, snälla, fortsätt sträva efter att profetera, och för att vara tydlig, jag förbjuder inte att du talar i tungor heller. Se bara till att allt görs på ett anständigt och ordnat sätt. ”

Med denna förståelse återställs skriftlig harmoni och kvinnors korrekta roll, länge etablerad av Jehova, bevaras.

Situationen i Efesos

Det andra skriften som orsakar betydande kontroverser är den för 1 Timothy 2: 11-15:

”Låt en kvinna lära sig i tystnad med full undergivenhet. 12 Jag tillåter inte en kvinna att undervisa eller utöva myndighet över en man, men hon ska tystas. 13 För Adam bildades först, sedan Eva. 14 Adam lurades inte heller, men kvinnan lurades grundligt och blev överträdare. 15 Men hon kommer att hållas säkert genom förlossning, förutsatt att hon fortsätter i tro och kärlek och helighet tillsammans med sundhet i sinnet. ”(1 Timothy 2: 11-15 NWT)

Pauls ord till Timoteus ger en mycket märklig läsning om man ser dem isolerat. Till exempel väcker kommentarerna om uppfödning några intressanta frågor. Föreslår Paul att karga kvinnor inte kan skyddas? Är de som behåller sin oskuld så att de kan tjäna Herren mer fullständigt, som Paulus själv rekommenderade på 1 Corinthians 7: 9, nu oskyddad på grund av att han inte har några barn? Och hur är det att ha barn ett skydd för en kvinna? Vad är vidare med hänvisningen till Adam och Eva? Vad har det att göra med någonting här?

Ibland räcker inte det textuella sammanhanget. Vid sådana tillfällen måste vi titta på det historiska och kulturella sammanhanget. När Paulus skrev detta brev hade Timoteus skickats till Efesos för att hjälpa församlingen där. Paulus instruerar honom att "kommando vissa som inte undervisar om olika läror eller att uppmärksamma falska berättelser och släktforskningar. ”(1 Timothy 1: 3, 4) De” vissa ”i fråga identifieras inte. När vi läser detta kan vi normalt anta att de är män. Ändå kan allt som vi säkert kan anta från hans ord vara att individerna i fråga "ville vara laglärare, men inte förstod varken de saker de sa eller de saker de insisterade på så starkt." (1 Ti 1: 7)

Timothy är fortfarande ung och något sjuk, verkar det. (1 Ti 4: 12; 5: 23) Vissa försökte tydligen utnyttja dessa egenskaper för att få överhanden i församlingen.

Något annat som är anmärkningsvärt med detta brev är betoningen på frågor som involverar kvinnor. Det finns mycket mer riktning för kvinnor i detta brev än i något av de andra skrifterna av Paul. De får råd om lämpliga klädstilar (1 Ti 2: 9, 10); om korrekt uppförande (1 Ti 3: 11); om skvaller och ledighet (1 Ti 5: 13). Timothy instrueras om det rätta sättet att behandla kvinnor, både unga och gamla (1 Ti 5: 2) och om rättvis behandling av änkor (1 Ti 5: 3-16). Han varnas också specifikt för att "avvisa irreverenta falska berättelser, som de som berättas av gamla kvinnor." (1 Ti 4: 7)

Varför all denna betoning på kvinnor, och varför den specifika varningen för att avvisa falska berättelser berättade av gamla kvinnor? För att hjälpa till att svara måste vi ta hänsyn till Efesuskulturen vid den tiden. Ni kommer ihåg vad som hände när Paulus först predikade i Efesus. Det var ett stort skrik från silversmederna som tjänade pengar på att tillverka helgedomar till Artemis (aka, Diana), efesiernas flerskyddsgudinna. (Rättsakter 19: 23-34)

En kult hade byggts upp runt dyrkan till Diana som ansåg att Eva var Guds första skapelse, varefter han skapade Adam, och att det var Adam som hade lurats av ormen, inte Eva. Medlemmarna i denna kult skyllde män för världens elände. Det är därför troligt att några av kvinnorna i församlingen påverkades av detta tänkande. Kanske hade vissa till och med konverterat från denna kult till den kristna kristendomen.

Med det i åtanke, låt oss lägga märke till något annat som är distinkt med Paulus ordalydelse. Alla hans råd till kvinnor under hela brevet uttrycks i plural. Sedan byter han plötsligt till singularis i 1 Timothy 2: 12: "Jag tillåter inte en kvinna ...." Detta ger vikt till argumentet att han hänvisar till en viss kvinna som presenterar en utmaning för den gudomliga ordinerade myndigheten. (1 Ti 1: 18; 4: 14) Denna förståelse förstärks när vi tänker på att när Paul säger: "Jag tillåter inte en kvinna ... att utöva myndighet över en man ...", han använder inte det vanliga grekiska ordet för myndighet vilket är Exousia. Det ordet användes av översteprästerna och de äldste när de utmanade Jesus vid Mark 11: 28 och sa: "Med vilken myndighet (Exousia) gör du dessa saker? ”Men ordet Paulus använder för Timoteus är authentien som bär tanken på en övergripande myndighet.

HJÄLPER Word-studier ger, ”ordentligt, att ensidigt ta upp vapen, dvs agera som en autokrat - bokstavligen, självutnämnd (agera utan underkastelse).

Det som passar med allt detta är bilden av en viss kvinna, en äldre kvinna (1 Ti 4: 7) som ledde ”vissa” (1 Ti 1: 3, 6) och försökte utnyttja Timothys gudomligt ordinerade myndighet genom att utmana honom mitt i församlingen med en "annorlunda läran" och "falska berättelser" (1 Ti 1: 3, 4, 7; 4: 7).

Om detta var fallet, skulle det också förklara den annars inkongruösa hänvisningen till Adam och Eva. Paul satte rekordet rakt och lägger till vikten på sitt kontor för att återupprätta den sanna historien som framställs i Skrifterna, inte den falska berättelsen från Diana-kulturen (Artemis till grekerna).[I]
Detta leder oss slutligen till den till synes bisarra hänvisningen till uppfödning som ett sätt att hålla kvinnan säker.

Som du kan se från det interlinjära, saknas ett ord i den rendering som NWT ger denna vers.

Det saknade ordet är den definitiva artikeln, Tes, som förändrar hela meningen med versen. Låt oss inte vara för hårda mot NWT-översättarna i detta fall, eftersom den stora majoriteten av översättningarna utelämnar den definitiva artikeln här, förutom för några få.

"... hon kommer att räddas genom barnets födelse ..." - International Standard Version

”Hon [och alla kvinnor] kommer att räddas genom barnets födelse” - GUDS WORD-översättning

”Hon ska räddas genom barnfödslan” - Darby Bible Translation

”Hon ska räddas genom det barnfödda” - Youngs bokstavliga översättning

I samband med detta avsnitt som hänvisar till Adam och Eva, de barnfödda som Paul refererar till kan mycket väl vara det som avses i Genesis 3: 15. Det är avkomman (uppfödning av barn) via kvinnan som resulterar i frälsning för alla kvinnor och män, när det fröet slutligen krossar Satan i huvudet. Snarare än att fokusera på Eva och den påstådda överlägsna rollen för kvinnor, borde dessa ”vissa” fokusera på frön eller avkomman till kvinnan genom vilken alla räddas.

Förstå Pauls hänvisning till ledarskap

I Jehovas vittnars församling som jag kom från ber inte kvinnor eller undervisar de. Varje undervisningsdel som en kvinna kan ha på plattformen i Kingdom Hall - vare sig det är en demonstration, en intervju eller ett studentprat - görs alltid under det som vittnen kallar ”ledningsarrangemanget”, med en man som ansvarar för delen . Jag tror att det var en kvinna som stod upp under inspiration av den Helige Ande och började profetera som de gjorde under det första århundradet, de deltagare skulle ganska tackla de fattiga kära till marken för att kränka denna princip och agera ovanför hennes station. Vittnen får denna idé från sin tolkning av Paulus ord till korintierna:

"Men jag skulle vilja att du skulle veta att huvudet på varje man är Kristus, och kvinnans huvud är mannen, och Kristi huvud är Gud." (1 Corinthians 11: 3)

De använder Paulus användning av ordet ”huvud” för att betyda ledare eller härskare. För dem är detta en myndighetshierarki. Deras ståndpunkt ignorerar det faktum att kvinnor både bad och profeterade under det första århundradets församling.

”. . . Så när de hade kommit in, gick de upp till den övre kammaren där de bodde, Peter såväl som Johannes och James och Andrew, Filip och Thomas, Bartholomew och Matteus, James [sonen till Alfäus och Simon den ihärdiga en, och Judas [sonen] till James. På ett överensstämmande sätt var alla dessa kvar i bön, tillsammans med några kvinnor och Maria, Jesu mor och med hans bröder. ”(Apostlagärningarna 1: 13, 14 NWT)

”Varje man som ber eller profeterar att ha något på huvudet skämmer på huvudet; men varje kvinna som ber eller profeterar med sitt avslöjade huvud skämmer huvudet. . . ”(1 Corinthians 11: 4, 5)

När vi läser ”chef” tänker vi på engelska ”chef” eller ”ledare” - den ansvariga personen. Men om det är vad som menas här, får vi omedelbart ett problem. Kristus, som ledare för den kristna församlingen, säger att det inte finns några andra ledare.

"Varken kallas ledare, för din ledare är en, Kristus." (Matteus 23: 10)

Om vi ​​accepterar Pauls ord om ledarskap som en indikation på en myndighetsstruktur, blir alla kristna män ledare för alla kristna kvinnor som motsäger Jesus ord i Matteus 23: 10.

Enligt En grekisk-engelsk Lexicon, sammanställt av HG Lindell och R. Scott (Oxford University press, 1940) det grekiska ordet Paul använder är kephalé (huvud) och det hänvisar till "hela personen, eller liv, extremitet, topp (på väggen eller vanligt) eller källa, men används aldrig för gruppens ledare".

Baserat på sammanhanget här verkar det som tanken på det kephalé (huvud) betyder "källa", som i en flodhuvud, är vad Paulus har i åtanke.

Kristus kommer från Gud. Jehova är källan. Församlingen kommer från Kristus. Han är dess källa.

”... han är före alla ting, och i honom håller alla saker samman. 18Och han är kroppens huvud, kyrkan. Han är början, den förstfödda från de döda, att han i allt kan vara framstående. ”(Kolosserna 1: 17, 18 NASB)

För kolosserna använder Paulus ”huvudet” för att inte hänvisa till Kristi auktoritet utan snarare för att visa att han är källan till församlingen, början på den.

Kristna närmar sig Gud genom Jesus. En kvinna ber inte till Gud i manens namn, utan i Kristi namn. Vi alla, manliga eller kvinnliga, har samma direkta förhållande till Gud. Detta framgår av Paulus ord till galaterna:

”Ty ni är alla Guds söner genom tro på Kristus Jesus. 27Ty alla er som döpts till Kristus har klädda er med Kristus. 28Det finns varken jud eller norska, det finns varken slav eller fri man, det finns varken man eller kvinna; ty ni är alla i Kristus Jesus. 29Och om du tillhör Kristus, är du Abrahams ättlingar, arvingar enligt löfte. ”(Galaterna 3: 26-29 NASB)

I själva verket har Kristus skapat något nytt:

"Om någon är i Kristus är han därför en ny skapelse. Den gamla har gått bort. Se, det nya har kommit! ”(2 Corinthians 5: 17 BSB)

Rimligt nog. Med tanke på detta, vad försöker Paulus berätta för korintierna?

Tänk på sammanhanget. I vers åtta säger han:

”För mannen kommer inte från kvinna, utan kvinna från man; 9ty man var verkligen inte skapad för kvinnans skull, utan kvinna för mans skull. ”(1 Corinthians 11: 8 NASB)

Om han använder kephalé (huvud) i betydelsen av källan, då påminner han både män och kvinnor i församlingen att redan innan det fanns synd, i själva ursprunget till mänskligheten, skapades en kvinna av en man, hämtad från det genetiska materialet av hans kropp. Det var inte bra för mannen att förbli ensam. Han var ofullständig. Han behövde en motsvarighet.

En kvinna är inte en man och hon bör inte heller försöka vara det. Varken är en man en kvinna, och han bör inte heller försöka vara det. Var och en skapades av Gud för ett syfte. Var och en ger något annat till bordet. Medan var och en kan närma sig Gud genom Kristus, bör de göra det med att erkänna de roller som utsågs i början.

Med detta i åtanke, låt oss titta på Pauls råd efter hans förklaring om ledarskap som börjar i vers 4:

”Varje man som ber eller profeterar, med huvudet täckt, vanära sitt huvud.”

Att täcka huvudet, eller som vi snart kommer att se, att bära långt hår som kvinnor är en vanärning för att medan han talar till Gud i bön eller representerar Gud i profetier misslyckas han inte med att erkänna sin gudomligt utsedda roll.

"Men varje kvinna som ber eller profeterar med huvudet avslöjade vanära sitt huvud. För det är en och samma sak som om hon rakades. 6Ty om en kvinna inte är täckt, låt henne också klippas. Men om det är skamligt att en kvinna blir rakad eller rakad, låt henne täckas. ”

Det är tydligt att kvinnor också bad till Gud och profeterade under inspiration i församlingen. Det enda förbudet var att de hade ett bevis på att de inte gjorde det som en man, utan som en kvinna. Täckningen var det symbolet. Det betydde inte att de blev underordnade för männen utan snarare att medan de utförde samma uppgift som män gjorde de det offentligt och förklarade sin kvinnlighet till Guds ära.

Detta hjälper till att sätta in Pauls ord några vers längre ner.

13Döm själva. Är det lämpligt att en kvinna ber till Gud avslöjas? 14Lär inte ens naturen själv att om en man har långt hår, så är det en skada för honom? 15Men om en kvinna har långt hår, är det en härlighet för henne, för hennes hår ges till henne för att täcka.

Det verkar som omslaget som Paul hänvisar till är en kvinnas långa hår. Könen ska förbli distinkta medan de utför liknande roller. Den suddighet vi bevittnar i det moderna samhället har ingen plats inom den kristna församlingen.

7För en man borde verkligen inte täcka huvudet, för han är Guds bild och härlighet, men kvinnan är människans ära. 8Ty man är inte från kvinna, utan kvinna från man; 9ty ingen skapades för mannen för kvinnan, utan kvinna för mannen. 10Därför borde kvinnan ha auktoritet på huvudet på grund av änglarna.

Hans omnämnande av änglarna klargör ytterligare hans mening. Jude berättar om "änglarna som inte stannade inom sin egen myndighet, men lämnade sin rätta bostad ..." (Jude 6). Oavsett om han, kvinna eller ängel har Gud placerat var och en av oss i vår egen ställning som myndighet enligt hans nöje. Paul framhäver vikten av att ha detta i åtanke oavsett vilken funktion i tjänsten som görs tillgänglig för oss.

Kanske med tanke på den manliga tendensen att leta efter någon ursäkt för att dominera kvinnan i enlighet med den fördömelse som Jehova uttalade vid tidpunkten för den ursprungliga synden, tillägger Paul följande balanserade syn:

11Ändå är varken kvinnan oberoende av mannen eller mannen oberoende av kvinnan i Herren. 12Ty som kvinnan kom från mannen, så kommer en man också genom en kvinna; men allt är från Gud.

Ja, kvinnan är ur en man; Eva var ur Adam. Men sedan den tiden är varje man ute av en kvinna. Låt oss som män inte bli hovmodiga i vår roll. Alla saker kommer från Gud och det är för honom vi måste ta hänsyn.

Bör kvinnor be i församlingen?

Det kan tyckas konstigt att till och med fråga detta med tanke på de mycket tydliga bevisen från första Korintens kapitel 13 att kristna kvinnor från första århundradet verkligen bad och profeterade öppet i församlingen. Ändå är det mycket svårt för vissa att övervinna de seder och traditioner de har tagits upp med. De kan till och med föreslå att det var en kvinna att be, det kan orsaka snubblar och faktiskt få vissa att lämna den kristna församlingen. De skulle föreslå att det är bättre att inte utöva en kvinnas rätt att be i församlingen snarare än att snubla.

Med tanke på råden vid första Korintierna 8: 7-13 kan detta tyckas vara en skriftlig ståndpunkt. Där hittar vi Paul som säger att om han äter kött skulle få hans bror att snubbla - dvs. återgå till falsk hedensk dyrkan - att han aldrig skulle äta kött alls.

Men är det en riktig analogi? Huruvida jag äter kött på inget sätt påverkar min dyrkan till Gud. Men hur är det med om jag dricker vin eller inte?

Låt oss anta att vid Herrens kvällsmåltid skulle en syster komma in som lidit hemskt trauma som barn i händerna på en misshandlande alkoholiserad förälder. Hon anser att alkoholkonsumtion är synd. Skulle det då vara rätt att vägra att dricka vinet som symboliserar Herrens livräddande blod för att inte "snubbla" henne?

Om någons personliga fördomar hämmar min dyrkan av Gud, hämmar det också deras dyrkan av Gud. I ett sådant fall skulle förvärv faktiskt vara en anledning till att snubbla. Kom ihåg att snubblar inte hänför sig till att orsaka brott utan snarare att få någon att vika tillbaka till falsk dyrkan.

Slutsats

Vi säger av Gud att kärlek aldrig vanära någon annan. (1 Corinthians 13: 5) Vi får höra att om vi inte hedrar det svagare fartyget, det feminina, kommer våra böner att hindras. (1 Peter 3: 7) Att förneka en gudomligt beviljad rätt till tillbedjan till någon i församlingen, man eller kvinna, är att vanära den personen. I detta måste vi lägga våra personliga känslor åt sidan och lyda Gud.

Det kan mycket väl finnas en period av anpassning där vi känner oss obekväma att vara del av en metod för tillbedjan som vi alltid tyckte var fel. Men låt oss komma ihåg aposteln Petrus exempel. Hela livet hade han fått höra att vissa livsmedel var orena. Så förankrad var denna tro att det inte krävdes en utan tre upprepningar av en vision från Jesus för att övertyga honom på annat sätt. Och till och med då fylldes han av tvivel. Det var först när han bevittnade den Helige Ande som kom ner på Cornelius att han helt förstod den djupa förändringen i hans tillbedjan som ägde rum. (Rättsakter 10: 1-48)

Jesus, vår Herre, förstår våra svagheter och ger oss tid att förändras, men så småningom förväntar han oss att komma till sin synvinkel. Han satte standarden för män att imitera i rätt behandling av kvinnor. Efter hans ledning är förloppet av ödmjukhet och sann underkastelse till Fadern genom sin Son.

"Tills vi alla når upp till enhetens trosuppfattning och den exakta kunskapen om Guds Son, till att vara en fullvuxen man, uppnå den mått på staturen som tillhör Kristi fullhet." (Efesierna 4: 13 NWT)

[För mer information om detta ämne, se Kränker en kvinna som ber i församlingen rubrik?

_______________________________________

[I] En undersökning av Isis Cult med preliminär undersökning av New Testament Studies av Elizabeth A. McCabe s. 102-105; Hidden Voices: Biblical Women and Our Christian Heritage av Heidi Bright Parales p. 110

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    34
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x