Innan vi går in i den här sista videon i vår Role of Women-serie finns det ett par saker som relaterar till den tidigare videon om ledarskap som jag vill diskutera mycket kort.

Den första handlar om en del av pushbacken jag har fått från vissa tittare. Det här är män som helt instämde i tanken att kephalé betyder "källa" snarare än "myndighet över". Många engagerade sig i ad hominem-attacker eller gav bara grundlösa påståenden som om de var evangeliets sanning. Efter år sedan jag släppte videor om kontroversiella ämnen är jag van vid den typen av argumentation, så jag tar bara det hela. Men poängen jag vill göra är att sådana artiklar inte bara kommer från män som känner sig hotade av kvinnor. Du förstår, om kephalé betyder "källa", skapar det ett problem för treenighetsfolk som tror att Jesus är Gud. Om Fadern är Sonens källa, kom Sonen från Fadern precis som Adam kom från Sonen och Eva kom från Adam. Det sätter Sonen i en underordnad roll till Fadern. Hur kan Jesus vara Gud om han kommer från Gud. Vi kan leka med ord, som "skapad" kontra "född", men i slutändan, precis som Evas skapelse skilde sig från Adams, slutar vi fortfarande med att en person kommer från en annan, vilket inte passar med en trinitarisk syn.

Det andra föremålet jag ville beröra är betydelsen av 1 Korinthierna 11:10. I den nya världsöversättningen lyder denna vers: ”Det är därför kvinnan borde ha ett tecken på auktoritet på huvudet på grund av änglarna.” (1 Korinthierna 11:10)

Den senaste versionen av New World Translation på spanska går ännu längre för att införa en ideologisk tolkning. I stället för ”auktoritetstecken” står det ”señal de subjección”, som översätts till ett ”undertecknande tecken”.

Nu, i det interlinjära, finns det inget ord som motsvarar ”tecken på”. Här är vad det interlinjära säger.

Berean Literal Bible läser: ”På grund av detta borde kvinnan ha auktoritet på huvudet på grund av änglarna.”

King James Bible säger: ”Av denna anledning borde kvinnan ha makt på huvudet på grund av änglarna.”

World English Bible lyder: ”Av denna anledning borde kvinnan ha myndighet på huvudet på grund av änglarna.”

Så även om det är acceptabelt att säga "symbol för auktoritet" eller "tecken på auktoritet" eller "symbol för auktoritet" som andra versioner gör, är betydelsen inte så tydlig som jag en gång trodde. I vers 5 skriver Paulus under inspiration som ger kvinnor befogenhet att be och profetera och därför undervisa inom församlingen. Kom ihåg från våra tidigare studier att de korintiska männen försökte ta detta direkt från kvinnorna. Så ett sätt att ta detta - och jag säger inte att detta är evangelium, bara en åsikt som är värd att diskutera - är att vi talar om ett yttre tecken på att kvinnor har auktoritet att be och predika, inte att de är under auktoritet. Om du går in i ett begränsat område i en regeringsbyggnad behöver du ett pass, ett märke som tydligt visas för att visa någon att du har befogenhet att vara där. Behörigheten att be och undervisa i församlingen kommer från Jesus och läggs på kvinnor såväl som män, och huvudtäckningen som Paulus talar om - vare sig det är en halsduk eller långt hår - är ett tecken på den rätten, den auktoriteten.

Återigen säger jag inte att detta är faktum, bara att jag ser det som en möjlig tolkning av Paulus mening.

Låt oss nu gå in på ämnet för den här videon, den här sista videon i denna serie. Jag vill börja med att ställa en fråga till dig:

I Efesierbrevet 5:33 läser vi: ”Ändå måste var och en av er också älska sin hustru som han älskar sig själv, och hustrun måste respektera sin man.” Så här är frågan: Varför får inte hustrun besked att älska sin man som hon älskar sig själv? Och varför sägs inte mannen respektera sin fru? Okej, det är två frågor. Men detta råd verkar något ojämnt, skulle du inte hålla med?

Låt oss lämna svaret på dessa två frågor till slutet av vår diskussion idag.

För närvarande kommer vi att hoppa tillbaka tio verser och läsa detta:

”En man är hans hustrus huvud” (Efesierna 5:23 NV)

Vad förstår du att det betyder? Betyder det att mannen är chefen för sin fru?

Du kanske tror det. När allt kommer omkring säger föregående vers, ”Låt hustrur vara underkastade sina män ...” (Efesierna 5:22 NV)

Men då har vi versen före den som säger: ”Var underkastad varandra ...” (Efesierbrevet 5:21 NWT)

Så vem är då chefen om äktenskapskompisar ska vara föremål för varandra?

Och sedan har vi detta:

”Hustrun utövar inte myndighet över sin egen kropp, men hennes man gör; På samma sätt utövar inte mannen makten över sin egen kropp, utan hans fru gör det. ” (1 Korinthierna 7: 4)

Det passar inte med tanken på att mannen är chef och att fruen är den som blir chef.

Om du hittar allt detta förvirrande är jag delvis skyldig. Ser du, jag utelämnade något kritiskt. Låt oss kalla det konstnärlig licens. Men jag fixar det nu. Vi börjar tillbaka i vers 21 i kapitel 5 i Efesierna.

Från Berean Study Bible:

"Underordna varandra av vördnad för Kristus."

Andra ersätter "fruktan" med "vördnad".

 • "... var underkastade varandra i Kristi fruktan". (New American Standard Bible)
 • "Underkasta sig varandra i fruktan för Kristus." (Holman Christian Standard Bible)

Ordet är fobos från vilket vi får vårt engelska ord, fobi, vilket är en orimlig rädsla för något.

 • akrofobi, höjdfrykt
 • arachnophobia, rädsla för spindlar
 • klaustrofobi, rädsla för trånga eller trånga utrymmen
 • ophidiophobia, rädsla för ormar

Min mamma led av den sista. Hon skulle bli hysterisk om hon konfronterades med en orm.

Vi bör dock inte tro att det grekiska ordet avser irrationell rädsla. Tvärtom. Det hänvisar till en vördnadsfull rädsla. Vi är inte livrädd för Kristus. Vi älskar honom mycket, men vi är rädda för att missnöja honom. Vi vill inte göra honom besviken, eller hur? Varför? Eftersom vår kärlek till honom får oss att alltid vilja finna nåd i hans ögon.

Därför underkastar vi oss varandra i församlingen och inom ett äktenskap på grund av vår vördnad, vår kärlek till Jesus Kristus.

Så strax från fladdermusen börjar vi med en länk till Jesus. Vad vi läser i följande verser är direkt knutna till vårt förhållande till Herren och hans förhållande till oss.

Paul håller på att ge oss ett nytt sätt att se vårt förhållande till våra medmänniskor och med vår äktenskapspartner, och för att undvika missförstånd ger han oss ett exempel på hur dessa relationer fungerar. Han använder något vi förstår för att hjälpa oss att förstå något nytt, något annat än vad vi har vant oss vid.

Okej, nästa vers:

”Hustrur, underordna er män som Herren.” (Efesierna 5:22) Berean Study Bible den här gången.

Så vi kan inte bara säga, "Bibeln säger att fruar måste underordna sig män", eller hur? Vi måste kvalificera det, eller hur? ”När det gäller Herren” står det. De underkastade hustrurna måste visa för män att de är parallella med det underkastelse vi alla ger till Jesus.

Nästa vers:

"För mannen är hustruens huvud, precis som Kristus är kyrkans huvud, hans kropp, av vilken han är Frälsaren." (Efesierna 5:23 BSB)

Paulus fortsätter att använda förhållandet Jesus har till församlingen för att förklara vilken typ av relation en man ska ha med sin fru. Han ser till att vi inte går på egen hand med vår egen tolkning av förhållandet mellan man och hustru. Han vill knyta det till det som finns mellan vår Herre och kyrkans kropp. Och han påminner oss om att Jesu förhållande till kyrkan innebär att han är sin frälsare.

Nu vet vi från vår senaste video att ordet "huvud" på grekiska är kephalé och att det inte betyder auktoritet över en annan. Om Paulus talade om en man som hade myndighet över en kvinna och Kristus som hade myndighet över församlingen, skulle han inte ha använt det kephalé. Istället skulle han ha använt ett ord som Exousia vilket betyder auktoritet.

Kom ihåg att vi just läser från 1 Korintierbrevet 7: 4 som talar om en hustru som har myndighet över sin mans kropp och vice versa. Där hittar vi inte kephalé (huvud) men verbformen av Exousia, "Myndighet över".

Men här i Efesierna använder Paulus det kephalé vilka greker använde metaforiskt för att betyda ”topp, krona eller källa”.

Låt oss nu döma över det ett ögonblick. Han säger att "Kristus är kyrkans huvud, hans kropp". Menigheten eller kyrkan är Kristi kropp. Han är huvudet som sitter ovanpå kroppen. Paulus lär oss upprepade gånger att kroppen består av många medlemmar som alla värderas lika, även om de skiljer sig mycket från varandra. Om en medlem lider lider hela kroppen. Stoppa tån eller krossa lillfingret med en hammare så vet du vad det betyder för hela kroppen så lider.

Paulus gör denna analogi av att medlemmarna i kyrkan liknar de olika kroppsmedlemmarna om och om igen. Han använder det när han skriver till romarna, korinterna, efesierna, galaterna och kolosserna. Varför? Att göra en punkt som inte lätt fattas av människor som är födda och uppvuxna i regeringssystem som påtvingar individen många nivåer av myndighet och kontroll. Kyrkan ska inte vara så.

Jesus och kyrkans kropp är ett. (Johannes 17: 20-22)

Nu känner du dig, som medlem i kroppen,? Känner du att Jesus kräver för mycket av dig? Tänker du på Jesus som en hårdhjärtad chef som bara bryr sig om sig själv? Eller känner du dig vårdad och skyddad? Tänker du på Jesus som någon som var villig att dö för dig? Som någon som tillbringade sitt liv, inte betjänas av andra utan anstränger sig för att tjäna sin hjord?

Nu har ni män förstår vad som förväntas av dig som kvinnans huvud.

Det är inte ens som om du får göra reglerna. Jesus sa till oss att "Jag gör ingenting på egen hand, utan talar precis som Fadern lärde mig." (Johannes 8:28 ESV)

Härav följer att män behöver efterlikna detta exempel och inte göra något på egen hand utan bara baserat på vad Gud har lärt oss.

Nästa vers:

"Nu när kyrkan underordnar sig Kristus, så bör också hustrur underordna sig sina män i allt." (Efesierna 5:24 BSB)

Återigen görs jämförelsen mellan kyrkan och Kristus. En hustru har inga problem att underkasta sig en man om han agerar som huvud på Kristi sätt över församlingen.

Men Paul är inte klar med att förklara. Han fortsätter:

”Män, älska era fruar, precis som Kristus älskade kyrkan och gav sig själv för henne att helga henne, rena henne genom att tvätta med vatten genom ordet och att presentera henne för sig själv som en härlig kyrka, utan fläck eller rynkor eller någon sådan fläck, men helig och felfri. ” (Efesierna 5:24 BSB)

På ett liknande sätt vill en man älska sin fru och ge sig själv i syfte att helga henne, för att presentera henne för världen som härlig, utan fläck, rynkor eller fläckar, men helig och oskuldlig.

Vackra, högljudda ord, men hur kan en man hoppas kunna åstadkomma detta på ett praktiskt sätt i dagens värld med alla de problem vi står inför?

Låt mig försöka förklara det från något som jag upplevde i mitt eget liv.

Min avlidna fru älskade att dansa. Jag, som de flesta män, var ovilliga att komma på dansgolvet. Jag kände att jag såg obekväm ut eftersom jag inte visste hur jag skulle flytta ordentligt till musiken. Ändå bestämde vi oss för att ta danslektioner när vi hade pengarna. I vår första klass av mestadels kvinnor började instruktören med att säga ”Jag ska börja med männen i gruppen för naturligtvis leder mannen”, till vilken en ung kvinnlig student protesterade, ”Varför måste mannen leda?"

Det som förvånade mig var att alla andra kvinnor i gruppen skrattade åt henne. Den stackars saken såg ganska generad ut. Till sin uppenbara överraskning fick hon inget stöd från de andra kvinnorna i gruppen. När jag lärde mig mer och mer om dans började jag se varför så var fallet och jag insåg att balsal är en exceptionellt bra metafor för förhållandet mellan man och kvinna i äktenskapet.

Här är en bild av en balsalstävling. Vad märker du? Alla kvinnor är klädda i härliga klänningar, var och en annorlunda; medan alla män är klädda som pingviner, identiskt. Det beror på att det är mannens roll att visa upp kvinnan. Hon är fokus för uppmärksamhet. Hon har de pråliga, svårare rörelserna.

Vad sa Paulus om Kristus och församlingen? Jag gillar snarare återgivningen av vers 27 av New International Version, "att presentera henne för sig själv som en strålande kyrka, utan fläck eller rynkor eller någon annan fläck, men helig och oskuldlig."

Sådan är rollen som en man till sin fru i äktenskapet. Jag tror att anledningen till att kvinnor inte har några problem med tanken hos de män som leder på dansgolvet är att de förstår att dans inte handlar om dominans. Det handlar om samarbete. Två personer rör sig som en i syfte att producera konst - något vackert att se.

Såhär fungerar det:

För det första gör du inte danssteg i farten. Du måste lära dig dem. Någon annan har designat dem. Det finns steg för varje typ av musik. Det finns danssteg för valsmusiken, men olika steg för Fox Trav, eller Tango eller Salsa. Varje typ av musik kräver olika steg.

Du vet aldrig vad bandet eller DJ: n kommer att spela nästa, men är redo, för du har lärt dig steget till varje dans. I livet vet du aldrig vad som kommer nästa; vilken musik som ska spelas. Vi måste möta många utmaningar i ett äktenskap: ekonomiska återställningar, hälsoproblem, familjetragedier, barn ... om och om igen. Hur hanterar vi alla dessa saker? Vilka steg tar vi för att hantera dem på ett sätt som ger ära i vårt äktenskap? Vi gör inte själva stegen. Någon har designat dem för oss. För en kristen är att någon är Fadern som har meddelat allt detta till oss genom sin son Jesus Kristus. Båda danspartnerna känner till stegen. Men vilket steg som ska tas vid varje given tidpunkt är upp till mannen.

När mannen tar ledningen på dansgolvet, hur berättar han för kvinnan vilket särskilt steg de ska göra nästa? En grundläggande bakåt eller en sten vänster sväng, eller en framåt progressiv, eller en strandpromenad, eller en underarmsväng? Hur vet hon det?

Han gör allt detta genom en mycket subtil kommunikationsform. Kommunikation är nyckeln till ett framgångsrikt danspartnerskap precis som det är nyckeln till ett framgångsrikt äktenskap.

Det första de lär männen i dansklassen är dansramen. Manens högra arm bildar en halvcirkel med handen vilande på kvinnans rygg vid axelbladets nivå. Nu kommer kvinnan att vila sin vänstra arm ovanpå din högra sida med handen på din axel. Nyckeln är att mannen ska hålla armen stel. När hans kropp vänder, vänder armen med den. Det kan inte stanna kvar, för det är armens rörelse som leder kvinnan in i trappan. Till exempel, för att undvika att trampa på henne, lutar han sig in i henne innan han lyfter foten. Han lutar sig framåt och sedan steg han. Han leder alltid med vänster fot, så när hon känner att han lutar sig framåt vet hon omedelbart att hon måste lyfta höger fot och sedan gå bakåt. Och det är allt som finns i det.

Om hon inte känner att han rör sig - om han flyttar sin fot, men inte hans kropp - kommer hon att bli trampad. Det är inte bra.

Så, fast men skonsam kommunikation som är nyckeln. Kvinnan behöver veta vad mannen tänker göra. Så det är i äktenskap. Kvinnan behöver och vill ha nära kontakt med sin kompis. Hon vill känna sitt sinne, förstå hur han känner för saker. I dans vill du flytta som en. I livet vill du tänka och agera som en. Det är där skönheten i ett äktenskap ligger. Det kommer bara med tid och lång övning och många misstag - många fötter som trampas på.

Mannen säger inte till kvinnan vad hon måste göra. Han är inte hennes chef. Han kommunicerar med henne så hon känner honom.

Vet du vad Jesus vill ha av dig? Naturligtvis, för att han har sagt oss tydligt och mer har han föregått för oss.

Nu ur kvinnans synvinkel måste hon arbeta med att bära sin egen vikt. I dans vilar hon lätt på hans arm. Syftet är kontakt för kommunikation. Om hon vilar armens fulla vikt på hans, tröttnar han snabbt och armen faller. Även om de fungerar som en, har de sin egen vikt.

I dans finns det alltid en partner som lär sig snabbare än den andra. En skicklig kvinnadansare hjälper sin partner att lära sig nya steg och bättre sätt att leda, kommunicera. En skicklig manlig dansare leder inte sin partner i steg hon ännu inte har lärt sig. Kom ihåg, syftet är att producera en vacker synkronicitet på dansgolvet, inte genera varandra. Allt som får en partner att se dåligt ut, får dem båda att se dåliga ut.

I dans tävlar du inte med din kompis. Du samarbetar med henne eller honom. Du vinner tillsammans eller förlorar tillsammans.

Detta leder oss till den frågan jag tog upp i början. Varför uppmanas en man att älska sin fru som han själv och inte tvärtom? Varför uppmanas en kvinna att respektera sin man och inte tvärtom? Jag säger till dig att vad den versen faktiskt säger oss är samma sak från två olika synvinklar.

Om du hör någon säga ”säger du aldrig att du älskar mig längre.” Skulle du omedelbart anta att du hör en man prata eller en kvinna?

Förvänta dig inte att din fru förstår att du älskar henne om du inte ständigt förstärker det med öppen kommunikation. Berätta för henne att du älskar henne och visa henne att du älskar henne. Stora grandiosa gester är ofta mindre viktiga än många små repetitiva. Du kan dansa en hel dans med bara ett par grundläggande steg, men du berättar för världen hur du mår genom att visa upp din danspartner, och ännu viktigare, du visar henne hur du känner för henne. Hitta vägen varje dag för att visa att du älskar henne lika mycket som du älskar dig själv.

När det gäller den andra delen av den versen om att visa respekt, har jag hört den säga att allt Fred Astaire gjorde, gjorde Ginger Rogers också, men i höga klackar och rör sig bakåt. Detta beror på att i en danstävling kommer paret att förlora poäng för hållning om de inte möter rätt sätt. Lägg märke till att mannen står inför hur de rör sig eftersom han måste undvika kollisioner. Kvinnan ser dock var de har varit. Hon rör sig bakåt blind. För att göra detta måste hon ha absolut förtroende för sin partner.

Här är ett scenario: Ett nygift par har en läckande handfat. Mannen är under arbetet med sina skiftnycklar och frun står och tänker: "Ah, han kan göra vad som helst." Blink framåt några år. Samma scenario. Mannen är under diskbänken och försöker åtgärda läckan. Hustrun säger: ”Vi borde kanske ringa en rörmokare.”

Som en kniv till hjärtat.

För män handlar kärlek om respekt. Jag har sett kvinnor arbeta med något, när en annan kvinna kommer in i gruppen och ger ett förslag på hur man kan göra saken bättre. De lyssnar och uppskattar råd. Men du ser inte så mycket hos män. Om jag går in på en vän som gör något och omedelbart ger råd, kanske det inte går så bra. Jag visar honom inte respekt. Jag visar honom inte att jag litar på vad han gör. Om han nu ber om råd, säger han till mig att han respekterar mig, respekterar mitt råd. Det är så män binder.

Så när Efesierbrevet 5:33 säger till kvinnor att respektera sina män, säger det faktiskt samma sak som det säger till män. Det säger att du ska älska din man, men det berättar hur du ska uttrycka den kärleken på ett sätt som en man kommer att förstå.

När min avlidna fru och jag skulle dansa skulle vi ofta vara på ett trångt dansgolv. Jag måste vara redo att byta till ett annat steg för att undvika en kollision, med ett ögonblicks varsel ibland. Ibland måste jag vända, men då skulle jag gå bakåt och jag skulle vara blind och hon skulle titta. Hon kanske ser oss snart kollidera med ett annat par och dra tillbaka. Jag känner hennes motstånd och vet att jag ska stoppa eller att byta till ett annat steg omedelbart. Den subtila kommunikationen är en tvåvägsgata. Jag trycker inte, jag drar inte. Jag rör mig bara och hon följer efter, och tvärtom.

Vad händer när du kolliderar, vilket händer då och då. Du kolliderar med ett annat par och du faller? Korrekt etikett kräver att mannen använder sin större volym för att snurra så att han är under för att dämpa kvinnans fall. Återigen offrade Jesus sig själv för församlingen. En man borde vara villig att ta hösten för hustrun.

Som man eller hustru, om du någonsin oroar dig för att du inte gör vad du borde för att få äktenskapet att fungera, så titta på exemplet som Paulus ger oss om Kristus och församlingen. Hitta en parallell där till din situation, så får du se hur du åtgärdar problemet.

Jag hoppas att detta rensar en del av förvirringen om ledarskap. Jag har uttryckt ett antal personliga åsikter baserat på min erfarenhet och förståelse. Jag har engagerat mig i några allmänna här. Vänligen förstå att detta är förslag. Ta dem eller lämna dem, som du tycker passar.

Tack för att du tittade. Detta avslutar serien om kvinnors roll. Leta efter en video från James Penton, så kommer jag in på ämnet om Jesu natur och frågan om treenigheten. Om du vill hjälpa mig att fortsätta finns det en länk i beskrivningen av den här videon för att underlätta donationer.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
  14
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x