Hij heeft je verteld, o aardse man, wat goed is. En wat vraagt ​​Jehovah van je dan anders om gerechtigheid te oefenen en vriendelijkheid lief te hebben en bescheiden te zijn in het wandelen met je God? - Micah 6: 8

Ontkoppeling, disfellowshipping en de liefde voor vriendelijkheid

Wat heeft de tweede van Gods drie vereisten voor de aardse mens met uitsluiting te maken? Om dat te beantwoorden, wil ik je vertellen over een toevallige ontmoeting die enige tijd geleden onder mijn aandacht kwam.
Twee Jehovah's Getuigen komen voor het eerst bijeen op een christelijke bijeenkomst. Tijdens het gesprek dat volgt, onthult iemand dat hij een voormalige moslim is. Geïntrigeerd vraagt ​​de eerste broer hem wat hem tot Jehovah's Getuigen trok. De voormalige moslim legt uit dat het ons standpunt over de hel was. (Hellfire wordt ook onderwezen als onderdeel van de religie van de islam.) Hij legt uit hoe hij altijd vond dat de doctrine die God afschilderde als buitengewoon oneerlijk. Zijn redenering is dat, aangezien hij nooit om geboorte heeft gevraagd, God hem maar twee keuzes kon geven: "Gehoorzaam of voor altijd gemarteld worden". Waarom kon hij niet gewoon terugkeren naar de staat van niets waarin hij verkeerde voordat God hem een ​​leven gaf waar hij nooit om had gevraagd?
Toen ik deze nieuwe benadering hoorde om de valse leer van Hellfire tegen te gaan, besefte ik wat een grote waarheid deze broer had ontdekt.

Scenario A: De rechtvaardige God: je bestaat niet. God brengt je tot bestaan. Om te blijven bestaan, moet je God gehoorzamen, anders keer je terug naar wat je was, niet bestond.

Scenario B: de onrechtvaardige God: je bestaat niet. God brengt je tot bestaan. Je blijft bestaan, of je dat nu wilt of niet. Uw enige keuze is gehoorzaamheid of eindeloze marteling.

Van tijd tot tijd willen sommige leden van onze organisatie zich terugtrekken. Ze begaan geen zonde, noch veroorzaken ze verdeeldheid en verdeeldheid. Ze willen gewoon ontslag nemen. Zullen ze een parallel met scenario A ervaren en gewoon terugkeren naar de staat waarin ze zich bevonden voordat ze een van Jehovah's Getuigen waren, of is een versie van scenario B hun enige optie?
Laten we dit illustreren met een hypothetisch geval van een jong meisje dat opgroeide in een gezin van Jehovah's Getuigen. We zullen haar "Susan Smith" noemen.[I]  Op haar tiende geeft Susan, die haar ouders en vrienden een plezier wil doen, de wens uit om zich te laten dopen. Ze studeert hard en op 10-jarige leeftijd komt haar wens in vervulling, tot grote vreugde van iedereen in de gemeente. Susan in de hulppioniersdienst tijdens de zomermaanden. Op haar achttiende begint ze met de gewone pioniersdienst. Er veranderen echter dingen in haar leven en tegen de tijd dat Susan 11 is, wil ze niet langer erkend worden als een van Jehovah's Getuigen. Ze vertelt niemand waarom. Niets in haar levensstijl is in strijd met de zuivere, christelijke praktijken waar Jehovah's Getuigen om bekend staan. Ze wil er gewoon niet meer een zijn, dus vraagt ​​ze de plaatselijke ouderlingen om haar naam van de ledenlijst van de gemeente te verwijderen.
Kan Susan terugkeren naar de staat waarin ze zich bevond vóór haar doop? Is er een scenario A voor Susan?
Als ik deze vraag aan een niet-getuige zou stellen, zou hij waarschijnlijk naar jw.org gaan voor het antwoord. Googelen met 'Mijden Jehovah's Getuigen familie', zou hij dit ontdekken link die opent met de woorden:

„Degenen die gedoopt zijn als Jehovah's Getuigen maar niet langer tot anderen prediken, misschien zelfs afdrijven van de omgang met geloofsgenoten, zijn niet gemeden. In feite reiken we hen uit en proberen hun spirituele interesse weer op te wekken. ”[Vetgedrukt toegevoegd]

Dit schetst een beeld van een vriendelijk volk; iemand die hun religie aan niemand opdringt. Er is zeker niets te vergelijken met de Hellfire God van de christenheid / islam die een mens geen andere keus geeft dan volledige gehoorzaamheid of eeuwige kwelling.
Het probleem is dat wat we officieel op onze website zeggen, een klassiek voorbeeld is van politieke draai, ontworpen om een ​​gunstig beeld te geven en de niet-zo-aangename waarheid te verbergen.
Ons hypothetische scenario met Susan is niet echt hypothetisch. Het past bij de situatie van duizenden; zelfs tienduizenden. Worden in de echte wereld degenen die een cursus als die van Susan volgen, gemeden? Niet volgens de jw.org-website. Elk eerlijk lid van Jehovah's Getuigen zou echter verplicht zijn te antwoorden met een volmondig "Ja". Oké, misschien niet een volmondige. Waarschijnlijker zou het een neergeslagen hoofd, neergeslagen, voeten schuifelende, half gemompelde “Ja” zijn; maar toch een "Ja".
Het is een feit dat de ouderlingen verplicht zouden zijn om de regels te volgen die zijn opgesteld door het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen en Susan als losgekoppeld beschouwen. Het verschil tussen ontkoppeld zijn en uitgesloten worden, is vergelijkbaar met het verschil tussen stoppen en ontslagen worden. Hoe dan ook, je komt op straat terecht. Of ze nu uitgesloten of teruggetrokken zijn, dezelfde aankondiging zou vanaf het platform in de Koninkrijkszaal worden gedaan:  Susan Smith is niet langer een van Jehovah's Getuigen.[Ii]  Vanaf dat moment zou ze afgesneden zijn van al haar familie en vrienden. Niemand zou meer met haar praten, zelfs niet om beleefd hallo te zeggen als ze haar op straat zouden tegenkomen of haar op een gemeentevergadering zouden zien. Haar familie zou haar als een paria behandelen. De ouderlingen zouden hen ontmoedigen om het meest noodzakelijke contact met haar te hebben. Simpel gezegd, ze zou een verschoppeling zijn, en als familie of vrienden zouden breken met deze organisatieprocedure door zelfs maar met haar te praten, zouden ze raad krijgen, ervan beschuldigd ontrouw te zijn jegens Jehovah en zijn organisatie; en als ze de raad zouden blijven negeren, zouden ze ook het risico lopen te worden gemeden (uitgesloten).
Dit zou allemaal niet zijn gebeurd als Susan ongedoopt was gebleven. Ze had volwassen kunnen worden, zelfs gaan roken, dronken worden, rondslapen, en de JW-gemeenschap zou nog steeds met haar kunnen praten, tot haar kunnen prediken, haar aanmoedigen om haar manier van leven te veranderen, de Bijbel met haar te bestuderen, laat haar zelfs naar een familiediner gaan; allemaal zonder repercussies. Maar toen ze eenmaal was gedoopt, zat ze in ons Hellfire God-scenario B. Vanaf dat moment was haar enige keuze om alle instructies van het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen te gehoorzamen, of om afgesneden te worden van iedereen van wie ze ooit heeft gehouden.
Gezien dit alternatief proberen de meesten die de Organisatie willen verlaten rustig weg te drijven, in de hoop niet opgemerkt te worden. Maar zelfs hier geven de goedgekozen, vriendelijke woorden uit de eerste alinea van onze website antwoord op de vraag "Mijdt u voormalige leden van uw religie?" vormen een beschamende dreiging.
Overweeg dit vanaf de Herder de kudde van God boek:

Degenen die vele jaren niet zijn geassocieerd[Iii]

40. Bij de beslissing om een ​​gerechtelijke commissie te vormen of niet, moet het lichaam van ouderlingen het volgende overwegen:

  • Belijdt hij nog steeds een Getuige te zijn?
  • Wordt hij algemeen erkend als een Getuige in de gemeente of de gemeenschap?
  • Heeft de persoon een zekere mate van contact of associatie met de gemeente, zodat er een rijzende of corrumperende invloed bestaat?

Deze instructie van het Besturende Lichaam heeft geen zin, tenzij we zulke personen nog steeds als leden van de gemeente en dus onder haar gezag kunnen beschouwen. Als een niet-Getuige in de gemeenschap zondigde - zeg maar hoererij pleegde - zouden we dan overwegen een rechterlijke commissie op te richten? Hoe belachelijk zou dat zijn. Maar als diezelfde persoon gedoopt werd maar zelfs jaren eerder was afgedreven, verandert alles.
Denk eens aan onze hypothetische zus Susan.[Iv] Laten we zeggen dat ze op 25-jarige leeftijd gewoon wegdreef. Toen begon ze op 30-jarige leeftijd met roken, of werd ze misschien alcoholist. Zouden we haar nog steeds als een voormalig lid beschouwen en het aan de familie overlaten hoe zij met de situatie zouden omgaan, zoals onze website aangeeft? Misschien heeft ze gezinsondersteuning nodig; een interventie zelfs. Kunnen we het aan hen overlaten om naar eigen inzicht te handelen, op basis van hun geoefende christelijke geweten? Helaas nee. Het is niet aan hen. In plaats daarvan moeten de ouderlingen handelen.
Het laatste bewijs dat degenen die wegdrijven niet als voormalige leden worden behandeld, is het feit dat als de ouderlingen een gerechtelijke commissie zouden vormen in de zaak van Susan op basis van de voorgaande criteria en zouden besluiten haar uit te sluiten, dezelfde aankondiging zou worden gedaan als toen ze was gedissocieerd: Susan Smith is niet langer een van Jehovah's Getuigen.  Deze aankondiging slaat nergens op als Susan al geen lid was van de JW-gemeenschap. Het is duidelijk dat we haar niet als een voormalig lid beschouwen, zoals onze website aangeeft, ook al past ze in het scenario dat wordt beschreven als iemand die 'wegdreef'.
Uit onze daden blijkt dat we degenen die wegdrijven en degenen die stoppen met publiceren nog steeds beschouwen als onder het gezag van de gemeente. Een echt voormalig lid is iemand die zijn of haar lidmaatschap opzegt. Ze staan ​​niet langer onder het gezag van de gemeente. Maar voordat ze gaan, instrueren we alle leden van de gemeente in het openbaar om ze te mijden.
Voldoen we door zo te handelen aan Jehovah's vereiste om goedheid lief te hebben? Of gedragen we ons als de hellevuurgod van vals christendom en islam? Is dit hoe Christus zou handelen?
Een gezinslid dat niet tot het geloof van Jehovah's Getuigen toetreedt, kan nog steeds praten en omgaan met zijn JW-gezinsleden. Een gezinslid dat dan een JW wordt, zal echter voor altijd van alle anderen in het gezin die het geloof van Jehovah's Getuigen beoefenen, afgesneden worden. Dit zal zelfs het geval zijn als het voormalige lid een voorbeeldig leven als christen leidt.

Wat betekent het om 'van vriendelijkheid te houden'?

Het is een vreemde uitdrukking voor het moderne oor, is het niet?… "Van vriendelijkheid houden". Het houdt zoveel meer in dan alleen maar aardig zijn. Elk van onze drie vereiste woorden uit Micha 6: 8 is gekoppeld aan een actiewoord: oefening gerechtigheid, wees bescheiden terwijl wandel met God, en liefde vriendelijkheid. We moeten deze dingen niet alleen zijn, maar ze moeten ze doen; om ze te allen tijde te oefenen.
Als een man zegt dat hij echt van honkbal houdt, zou je verwachten dat hij er de hele tijd over praat, naar honkbalwedstrijden gaat, spel- en spelerstatistieken reciteert, ernaar kijkt op tv en misschien zelfs speelt wanneer hij de kans had. Als je hem het echter nooit hoort zeggen, ernaar kijkt of doet, zul je weten dat hij jou en mogelijk zichzelf bedriegt.
Vriendelijkheid liefhebben betekent in al onze handelingen onfeilbaar vriendelijk te handelen. Het betekent dat je van het concept van vriendelijkheid houdt. Het betekent altijd aardig willen zijn. Wanneer we gerechtigheid oefenen, zal het daarom getemperd worden door onze allesoverheersende liefde voor goedheid. Onze gerechtigheid zal nooit hard of koud zijn. We mogen dan wel zeggen dat we vriendelijk zijn, maar het zijn de vruchten die we voortbrengen die getuigen van onze gerechtigheid of het gebrek daaraan.
Vriendelijkheid wordt het vaakst betuigd aan mensen in nood. We moeten van God houden, maar zou er ooit een gelegenheid zijn dat God het nodig zou hebben dat we vriendelijk voor hem zijn? Vriendelijkheid is het meest nodig als er leed is. Als zodanig is het verwant aan barmhartigheid. Om het niet al te fijn te zeggen, zouden we kunnen zeggen dat barmhartigheid vriendelijkheid in actie is. Kunnen de liefde voor vriendelijkheid en het oefenen van barmhartigheid een rol spelen in de manier waarop we individueel omgaan met het beleid van de organisatie ten aanzien van gedissocieerde personen? Voordat we daarop kunnen antwoorden, moeten we de schriftuurlijke basis begrijpen - als die er is - voor disassociatie.

Is dissociatie gelijkstellen aan disfellowshipping schriftuurlijk?

Het is interessant dat je tot 1981 de gemeente kon verlaten zonder angst voor straf. "Disassociatie" was een term die alleen van toepassing was op degenen die de politiek of het leger ingingen. We hebben zulke mensen niet "uitgesloten" om niet in conflict te komen met wetten die ons veel vervolging hadden kunnen brengen. Als een ambtenaar hem vraagt ​​of we leden uit het leger sturen, zouden we kunnen antwoorden: “Absoluut niet! We sluiten geen gemeenteleden uit die ervoor kiezen om hun land te dienen in het leger of in de politiek. " Niettemin, toen de aankondiging werd gedaan vanaf het platform, wisten we allemaal wat het werkelijk betekende; of zoals Monty Python het zou kunnen omschrijven: 'Zo-en-zo gaat uit elkaar. Weet je wat ik bedoel? Weet je wat ik bedoel? Nudge, duw. Knipoog, knipoog. Zeg niets meer. Zeg niets meer."
In 1981, rond de tijd dat Raymond Franz Bethel verliet, veranderde de situatie. Tot dat moment werd een broeder die een ontslagbrief had ingediend, gewoon behandeld als iedereen die wij als "in de wereld" beschouwden. Dit was scenario A. Abrupt, na 100 jaar publiceren van het Uitkijktoren, Dat Jehovah naar verluidt dat tijdstip heeft gekozen om tot dusver verborgen waarheden over het onderwerp dissociatie via het Besturende Lichaam te onthullen? Daarna werden alle gedissocieerde degenen plotseling en zonder waarschuwing in scenario B geduwd. Deze richting werd met terugwerkende kracht toegepast. Zelfs degenen die vóór 1981 ontslag hadden genomen, werden behandeld alsof ze zich zojuist hadden teruggetrokken. Een daad van liefdevolle vriendelijkheid?
Als je de gemiddelde JW vandaag zou vragen waarom broeder Raymond Franz werd uitgesloten, zou het antwoord zijn: “Wegens afvalligheid”. Dat was niet het geval. Het is een feit dat hij werd uitgesloten omdat hij had geluncht met een vriend en werkgever die zich van de Organisatie hadden teruggetrokken voordat de functie van 1981 van kracht werd.
Maar laten we, voordat we deze actie als onrechtvaardig en onvriendelijk bestempelen, eens kijken wat Jehovah te zeggen heeft. Kunnen we onze leerstelling en ons beleid over loskoppeling van de Schrift bewijzen? Dat is niet alleen de laatste maatstaf, het is de enige.
Onze eigen encyclopedie, Inzicht in de Schrift, Volume I is een goede plek om te beginnen. "Uitsluiting" wordt behandeld onder het onderwerp "Uitsluiting". Er is echter geen subonderwerp of subkop die "Disassociatie" bespreekt. Alles wat er is, is te vinden in deze ene paragraaf:

Maar met betrekking tot iedereen die christenen was maar later de christelijke gemeente verstootte… gebood de apostel Paulus: „Houd op met omgang met” zo iemand; en de apostel Johannes schreef: „Ontvang hem nooit bij u thuis en groet hem nooit.” - 1Kor 5:11; 2Jo 9, 10. (it-1 blz. 788)

Laten we omwille van de discussie aannemen dat het verlaten van de Organisatie van Jehovah's Getuigen gelijk staat aan 'het verwerpen van de christelijke gemeente'. Ondersteunen de twee geciteerde Schriftteksten het standpunt dat zulke personen als uitgesloten worden behandeld, zelfs niet 'begroeten ze hem'?

(1 Korintiërs 5: 11) 11 Maar nu schrijf ik je om te stoppen met het gezelschap van iemand die een broer wordt genoemd die seksueel immoreel is of een hebzuchtig persoon of een afgodendienaar of een reviler of een dronkaard of een afperser, zelfs niet met zo'n man aan het eten.

Dit is duidelijk een verkeerde toepassing. Paulus heeft het hier over onberouwvolle zondaars, niet over mensen die, terwijl ze een christelijke levensstijl handhaven, ontslag nemen bij de Organisatie.

(2 John 7-11) . . Want er zijn veel misleiders de wereld ingegaan, degenen die niet erkenden dat Jezus Christus in het vlees kwam. Dit is de bedrieger en de antichrist. 8 Pas op jezelf, zodat je niet de dingen verliest waar we aan gewerkt hebben, maar dat je een volledige beloning kunt krijgen. 9 Iedereen die vooruit gaat en niet in de leer van Christus blijft, heeft God niet. Degene die wel in deze leer blijft, is degene die zowel de Vader als de Zoon heeft. 10 Als iemand naar je toe komt en deze leer niet brengt, ontvang hem dan niet bij jou thuis of zeg hem niet begroet. 11 Want degene die hem een ​​groet zegt, is een deler in zijn slechte werken.

De Inzicht boek citeert alleen de verzen 9 en 10, maar de context laat zien dat Johannes het heeft over bedriegers en antichristen, mensen die zich bezighouden met goddeloze werken, doorgaan en niet blijven in de leer van de Christus. Hij heeft het niet over mensen die stilletjes weglopen van de Organisatie.
Het toepassen van deze twee schriftplaatsen op degenen die eenvoudig de omgang met de gemeente willen verbreken, is beledigend voor zulke personen. We zijn indirect bezig met schelden, waarbij we hen bestempelen als hoereerders, afgodendienaars en antichristen.
Laten we naar het originele artikel gaan dat dit nieuwe begrip lanceerde. Zeker, als de bron van deze radicale verandering van denken zal er veel meer schriftuurlijke ondersteuning zijn dan we in de Inzicht boek.

w81 9 / 15 p. 23 par. 14, 16 Disfellowshiping - Hoe het te bekijken

14 Iemand die een echte christen is geweest, zou de weg van de waarheid kunnen verloochenen door te stellen dat hij zichzelf niet langer als een van Jehovah's Getuigen beschouwt of als iemand bekend wil worden. Wanneer deze zeldzame gebeurtenis zich voordoet, doet de persoon afstand van zijn status als christen, waarbij hij zich opzettelijk loskoppelt van de gemeente. De apostel Johannes schreef: „Ze gingen van ons weg, maar ze waren niet van ons soort; want als ze van onze soort waren geweest, zouden ze bij ons zijn gebleven. ”- 1 Johannes 2:19.

16 Personen die zich 'niet van ons soort' maken door opzettelijk het geloof en de overtuigingen van Jehovah's Getuigen te verwerpen moeten op de juiste manier worden bekeken en behandeld, net als degenen die zijn uitgesloten wegens wangedrag.

U zult waarschijnlijk opmerken dat er maar één schriftplaats wordt gebruikt om dit beleid te veranderen, wat een radicale invloed zal hebben op het leven van tienduizenden. Laten we die tekst eens goed bekijken, maar deze keer in context.

(1 John 2: 18-22) . . Jonge kinderen, het is het laatste uur, en net zoals je hebt gehoord dat de antichrist komt, zijn er zelfs nu veel antichristen verschenen, waarvan we weten dat het het laatste uur is. 19 Ze gingen van ons weg, maar ze waren niet van onze soort; want als ze van ons soort waren geweest, zouden ze bij ons zijn gebleven. Maar ze gingen weg zodat zou kunnen worden aangetoond dat niet iedereen van onze soort is. 20 En je hebt een zalving van de heilige, en jullie hebben allemaal kennis. 21 Ik schrijf je, niet omdat je de waarheid niet kent, maar omdat je het weet, en omdat er geen leugen uit de waarheid voortkomt. 22 Wie is de leugenaar dan degene die ontkent dat Jezus de Christus is? Dit is de antichrist, degene die de Vader en de Zoon ontkent.

Johannes heeft het niet over mensen die gewoon de gemeente hebben verlaten, maar over antichristen. Mensen die tegen Christus waren. Dit zijn 'leugenaars die ontkennen dat Jezus Christus is'. Ze ontkennen de Vader en de Zoon.
Het lijkt erop dat dit het beste is wat we kunnen doen. Eén schriftplaats en nog een verkeerd toegepast.
Waarom doen we dit? Wat valt er te winnen? Hoe wordt de gemeente beschermd?
Iemand vraagt ​​of zijn naam van de lijst wordt verwijderd en onze reactie is hem te straffen door hem af te sluiten van iedereen van wie hij ooit in zijn leven heeft gehouden - moeder, vader, grootouders, kinderen, intieme vrienden? En we durven dit te presenteren als de weg van de Christus? Ernstig???
Velen zijn tot de conclusie gekomen dat onze ware motivatie niets te maken heeft met de bescherming van de gemeente en alles met het behoud van kerkelijk gezag. Als u daaraan twijfelt, overweeg dan welke aansporingen we herhaaldelijk krijgen als er artikelen verschijnen - steeds vaker - over de noodzaak dat we de uitsluitingsregelingen steunen. Ons wordt verteld dat we dit moeten doen om de eenheid van de gemeente te ondersteunen. Dat we ons moeten onderwerpen aan Jehovah's theocratische organisatie en de leiding van de ouderlingen niet in twijfel moeten trekken. We worden ontmoedigd om onafhankelijk te denken en er wordt ons verteld dat als we de leiding van het Besturende Lichaam aanvechten, doorgaan en de opstandige voetstappen van Korach volgen.
Vaak zijn degenen die weggaan, tot het inzicht gekomen dat sommige van de belangrijkste leerstellingen van Jehovah's Getuigen onjuist zijn. We leren dat Christus begon te regeren 1914, waarvan we in dit forum hebben laten zien dat het niet waar is. We leren dat de meerderheid van de christenen geen hemelse hoop heeft. Nog een keer, onwaar. We hebben vals geprofeteerd over de opstanding die binnenkomt 1925. We hebben miljoenen mensen valse hoop gegeven op basis van gebrekkige chronologie. We hebben gegeven oneerlijke eer aan mannenen hen in alles behalve in naam als onze leiders behandelen. We hebben aangenomen verander de heilige geschriften, het invoegen van Gods naam op plaatsen waar het niet thuishoort, uitsluitend gebaseerd op speculatie. Misschien wel het ergste van alles, hebben we gedevalueerd de rechtmatige plaats van onze aangestelde koning door de nadruk te leggen op zijn rol in de christelijke gemeente.
Als een broeder (of zuster) verontrust is door de voortdurende leerstelling die in strijd is met de Schrift, zoals in de zojuist aangehaalde voorbeelden, en bijgevolg afstand wil nemen van de gemeente, moet hij dat heel voorzichtig en rustig doen, in het besef dat een groot zwaard hangt boven je hoofd. Als de broeder in kwestie is wat we zouden kunnen noemen, een opvallende verschijning, die als pionier en ouderling heeft gediend, is het helaas niet zo gemakkelijk om onopgemerkt terug te komen. Een strategische terugtrekking uit de Organisatie, hoe discreet ook, zal worden gezien als een aanklacht. Goedbedoelende ouderlingen zullen de broeder zeker een bezoek brengen met het oog - misschien wel een die echt oprecht is - hem te herstellen tot "geestelijke gezondheid". Ze zullen begrijpelijkerwijs willen weten waarom de broeder afdrijft, en zullen geen genoegen nemen met vage antwoorden. Ze zullen waarschijnlijk gerichte vragen stellen. Dit is het gevaarlijke gedeelte. De broeder zal de verleiding moeten weerstaan ​​om zulke directe vragen eerlijk te beantwoorden. Omdat hij een christen is, zal hij niet willen liegen, dus zijn enige optie is een beschaamd stilzwijgen bewaren, of hij kan eenvoudigweg weigeren de ouderlingen te ontmoeten.
Als hij echter eerlijk antwoordt en zegt dat hij het niet eens is met sommige van onze leringen, zal hij geschokt zijn hoe de sfeer van liefdevolle zorg voor zijn spiritualiteit verandert in iets kouds en hardvochtigs. Hij zou kunnen denken dat, aangezien hij zijn nieuwe inzichten niet promoot, de broers hem met rust zullen laten. Helaas zal dat niet het geval zijn. De reden hiervoor gaat terug naar een brief van 1 september 1980 van het Besturende Lichaam aan alle kring- en districtsopzieners - tot op heden nooit herroepen. Vanaf pagina 2, par. 1:

Houd er rekening mee dat om uitgesloten te worden, een afvallige hoeft geen promotor van afvallige opvattingen te zijn. Zoals vermeld in paragraaf twee, bladzijde 17 van de Wachttoren van 1 augustus 1980: “Het woord 'afvalligheid' komt van een Griekse term die 'afstand nemen van', 'afval, afvalligheid', 'rebellie, verlatenheid betekent. Daarom, als een gedoopte christen de leringen van Jehovah, zoals gepresenteerd door de getrouwe en beleidvolle slaaf, verlaat, en blijft geloven in andere doctrine ondanks schriftuurlijke terechtwijzing, dan is hij afvallig. Er dienen uitgebreide, vriendelijke pogingen in het werk te worden gesteld om zijn denken bij te sturen. Als hij echter, nadat hij zich zo uitgebreid heeft ingespannen om zijn denken bij te stellen, de afvallige ideeën blijft geloven en datgene wat hem via de 'slaafklasse' is verschaft, verwerpt, dan dienen passende gerechtelijke maatregelen te worden genomen.

Alleen al omdat je een ander geloof in de privacy van je eigen geest hebt, ben je een afvallige. We hebben het hier over een totale onderwerping van hart, geest en ziel. Dat zou prima zijn - inderdaad prijzenswaardig - als we het over Jehovah God hadden. Maar dat zijn we niet. We hebben het over de leringen van mensen, die beweren namens God te spreken.
Natuurlijk krijgen de ouderlingen de opdracht de dwalende eerst schriftuurlijk terecht te wijzen. Hoewel hier de aanname is dat een dergelijke „schriftuurlijke terechtwijzing” kan worden gegeven, is de beproefde realiteit dat er geen manier is om onze leerstellingen van 1914 en het systeem van redding op twee niveaus te verdedigen met gebruikmaking van Gods geïnspireerde Woord. Dat zal de ouderlingen er echter niet van weerhouden gerechtelijke stappen te ondernemen. In feite wordt ons verslag na verslag verteld dat de beschuldigde gretig is om de verschillen in geloof met de Schrift te bespreken, maar de broeders die in het oordeel zitten, zullen hem niet betrekken. Mannen die heel gewillig lange schriftuurlijke besprekingen met volkomen vreemden aangaan over leerstellingen als de Drieëenheid of de onsterfelijke ziel, zullen wegrennen voor een soortgelijk gesprek met een broeder. Waarom het verschil?
Simpel gezegd, als de waarheid aan jouw kant staat, heb je niets te vrezen. De Organisatie is niet bang haar verkondigers van deur tot deur te sturen om de Drieëenheid, het Hellevuur en de onsterfelijke ziel met leden van de kerken van de christenheid te bespreken, omdat we weten dat ze kunnen winnen door het zwaard van de geest, Gods Woord, te gebruiken. We zijn goed opgeleid om dit te doen. Wat betreft die valse doctrines: ons huis is op een rots gebouwd. Als het echter om die leerstellingen gaat die eigen zijn aan ons geloof, is ons huis op zand gebouwd. De stortvloed van water die een koude schriftuurlijke redenering is, zou ons fundament wegvreten en ons huis om ons heen doen instorten.[V]  Daarom is onze enige verdediging een beroep op autoriteit - de zogenaamde "goddelijk aangestelde" autoriteit van het Besturende Lichaam. Hiermee proberen we afwijkende meningen te onderdrukken en tegengestelde meningen het zwijgen op te leggen door misbruik van het uitsluitingsproces. We stempelen snel het figuurlijke voorhoofd van onze broer of zus met het label "Afvallige" en net als de melaatsen uit het oude Israël zullen we allemaal contact vermijden. Als ze dat niet doen, kunnen we de postzegel van de apostaat een tweede keer uittrekken.

Onze Bloodguilt

Toen we met terugwerkende kracht het beleid veranderden met betrekking tot hoe we degenen behandelen die zich uit ons terugtrekken, waren we een regeling aan het treffen die tienduizenden nadelig zou beïnvloeden. Of het sommigen tot zelfmoord heeft gedreven, wie kan zeggen; maar we weten wel dat velen tot struikelen zijn gebracht, wat tot een ergere dood leidde: de geestelijke dood. Jezus waarschuwde ons voor ons lot als we de kleine zouden laten struikelen.[Vi]  Er is een groeiend gewicht van bloedschuld als gevolg van deze verkeerde toepassing van de Schrift. Maar laten we niet denken dat het alleen van toepassing is op degenen die onder ons de leiding nemen. Als een man die over u regeert, eist dat u een steen werpt naar degene die hij heeft veroordeeld, moet u dan worden verontschuldigd voor het gooien ervan omdat u alleen bevelen opvolgt?
We moeten vriendelijkheid liefhebben. Dat is een vereiste van onze God. Laten we dat herhalen: God vereist dat we "goedheid liefhebben". Als we je medemens hard behandelen omdat we bang zijn dat we gestraft zullen worden voor het ongehoorzaam zijn aan de bevelen van mensen, houden we meer van onszelf dan van onze broeder. Deze mannen hebben alleen macht omdat we die aan hen hebben gegeven. We worden voor de gek gehouden door hen deze macht te verlenen, omdat ons wordt verteld dat ze namens God spreken als zijn aangewezen kanaal. Laten we even stoppen en ons afvragen of onze liefdevolle Vader, Jehovah, partij zou zijn bij zulke onvriendelijke en liefdeloze daden? Zijn Zoon kwam naar de aarde om de Vader aan ons te openbaren. Is dit hoe onze Heer Jezus handelde?
Toen Petrus de menigte op Pinksteren berispte omdat zij hun leiders hadden ondersteund bij het doden van de Christus, werden zij diep in het hart geraakt en tot berouw bewogen.[Vii]  Ik beken dat ik me schuldig heb gemaakt aan het veroordelen van de rechtvaardige in mijn tijd omdat ik geloof en vertrouwen stelde in het woord van mensen in plaats van mijn geweten te volgen en God te gehoorzamen. Door dat te doen, maakte ik mezelf iets verfoeilijks voor Jehovah. Nou, niet meer.[Viii] Net als de Joden in de tijd van Petrus is het tijd voor ons om ons te bekeren.
Het is waar dat er geldige schriftuurlijke redenen zijn om iemand uit de gemeenschap te sluiten. Er is een schriftuurlijke basis om zelfs maar te weigeren iemand gedag te zeggen. Maar het is niet aan iemand anders om mij of jou te vertellen wie we als broeder kunnen behandelen en wie we als outcast moeten behandelen; een paria. Het is niet aan iemand anders om me een steen te geven en te zeggen dat ik die naar een ander moet gooien zonder me alles te geven wat ik nodig heb om de beslissing voor mezelf te nemen. We mogen niet meer de koers van de naties volgen en ons geweten overgeven aan slechts een mens of een groep mensen. Op die manier is allerlei kwaad gedaan. Miljoenen hebben hun broers gedood op de slagvelden, omdat ze hun geweten overgaven aan een hoger menselijk gezag, waardoor het de verantwoordelijkheid voor hun ziel voor God op zich kon nemen. Dit is niets anders dan een grootse zelfbedrog. "Ik volgde gewoon bevelen op", zal op de dag des oordeels minder gewicht in de schaal leggen voor Jehovah en Jezus dan in Neurenberg.
Laten we vrij zijn van het bloed van alle mensen! Onze liefde voor vriendelijkheid kan tot uiting komen door verstandig barmhartigheid te oefenen. Als we op die dag voor onze God staan, laat er dan een enorm krediet van genade in het grootboek voor ons staan. We willen niet dat ons oordeel zonder Gods genade is.

(James 2: 13) . . . Voor degene die geen barmhartigheid beoefent, zal [zijn] oordeel zonder genade hebben. Barmhartigheid juicht triomfantelijk over oordeel.

Klik op om het volgende artikel in deze serie te bekijken hier.


[I] Elke verbinding met een echte persoon met deze naam is puur toeval.
[Ii]  Herder de kudde van God (ks-10E 7: 31 p. 101)
[Iii] (ks10-E 5: 40 p. 73)
[Iv] Feit is dat Susans geval verre van hypothetisch is. Haar situatie is in de loop der jaren duizenden keren herhaald binnen de wereldwijde gemeenschap van Jehovah's Getuigen.
[V] Mat. 7: 24-27
[Vi] Luke 17: 1, 2
[Vii] Handelingen 2: 37, 38
[Viii] Spreuken 17: 15

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  59
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x