Zijn ze gebeurd? Waren ze bovennatuurlijk van oorsprong? Is er extra-bijbels bewijs?

Introductie

Bij het lezen van de gebeurtenissen die zijn opgetreden op de dag van Jezus 'dood, kunnen er tal van vragen in onze gedachten rijzen.

 • Zijn ze echt gebeurd?
 • Zijn ze natuurlijk of bovennatuurlijk van oorsprong?
 • Is er enig buitenbijbels bewijs voor hun optreden?

Het volgende artikel presenteert het bewijsmateriaal waarover de auteur beschikt, zodat de lezer zijn eigen weloverwogen beslissing kan nemen.

Gospel Accounts

De volgende Gospel-accounts in Matthew 27: 45-54, Mark 15: 33-39 en Luke 23: 44-48 nemen de volgende gebeurtenissen op:

 • Duisternis over het hele land gedurende 3 uur, tussen de 6th uur en de 9th (Middag tot 3pm)
  • Matthew 27: 45
  • Mark 15: 33
  • Luke 23: 44 - zonlicht is mislukt
 • Jezus dood rond de 9th
  • Matthew 27: 46-50
  • Ground 15: 34-37
  • Luke 23: 46
 • Gordijn van het Heiligdom scheurde in tweeën - ten tijde van Jezus dood
  • Matthew 27: 51
  • Mark 15: 38
  • Luke 23: 45b
 • Sterke aardbeving - ten tijde van Jezus dood.
  • Matthew 27: 51 - rotsmassa's werden gesplitst.
 • Opwekken van heiligen
  • Matthew 27: 52-53 - graven werden geopend, heiligen in slaap gevallen werden opgeheven.
 • Roman Centurion verklaart 'deze man was Gods Zoon' als gevolg van de aardbeving en andere gebeurtenissen.
  • Matthew 27: 54
  • Mark 15: 39
  • Luke 23: 47

 

Laten we deze gebeurtenissen kort onderzoeken.

Duisternis gedurende 3 uur

Wat kan dit verklaren? Wat deze gebeurtenis ook veroorzaakte, moest van bovennatuurlijke oorsprong zijn. Hoe komt het?

 • Verduisteringen van de zon kunnen niet fysiek plaatsvinden bij Pascha vanwege de positie van de maan. Bij Pascha staat de volle maan aan de andere kant van de aarde weg van de zon en kan dus niet worden overschaduwd.
 • Bovendien duren verduisteringen van de zon slechts enkele minuten (meestal 2-3 minuten, in extreme gevallen ongeveer 7 minuten) niet 3 uur.
 • Stormen doen de zon zelden falen (zoals geregistreerd door Luke), door effectief nachttijd te brengen en als ze dat doen, duurt de duisternis meestal minuten, niet gedurende 3-uren. Een haboob kan dag veranderen in nacht, maar de mechanica van het fenomeen (25mph wind en zand) maakt het moeilijk om lang vol te houden.[I] Zelfs deze zeldzame gebeurtenissen zijn vandaag nieuwswaardige items. Wat nog belangrijker is, is dat geen van de accounts melding maakt van een gewelddadige zandstorm of stortbui of ander soort storm. De schrijvers en getuigen zouden bekend zijn geweest met al deze soorten weer, maar hebben het niet vermeld. Er is daarom een ​​kleine mogelijkheid dat het een zeer zware storm is, maar het toeval van timing elimineert het als een toevallige natuurlijke gebeurtenis.
 • Er zijn geen aanwijzingen voor een vulkaanuitbarstingswolk. Er is geen fysiek bewijs of schriftelijk bewijs voor een dergelijke gebeurtenis. De beschrijvingen in de evangelieverslagen komen evenmin overeen met de resultaten van een vulkaanuitbarsting.
 • Het toeval dat alles voldoende duisternis veroorzaakt om het 'zonlicht te doen falen', en tegelijkertijd precies kon beginnen op het moment dat Jezus werd gespietst en dan plotseling verdwenen toen Jezus verstreek. Zelfs voor een vreemde, onbekende of zeldzame ernstige fysieke en natuurlijke gebeurtenis die duisternis teweegbrengt, kunnen timing en duur geen toeval zijn. Het moest bovennatuurlijk zijn, waarmee we bedoelen uitgevoerd door God of de engelen onder zijn leiding.

Sterke aardbeving

Het was niet alleen een schudden, het was sterk genoeg om open kalkstenen rotsmassa's open te breken. Ook weer de timing ervan die plaatsvond bij of onmiddellijk nadat Jezus verstreek.

Curtain of Sanctuary huur in twee

Het is onbekend hoe dik het gordijn was. Er zijn verschillende schattingen gegeven op basis van rabbijnse traditie, van een voet (12 inch), 4-6 inch of 1 inch. Zelfs een 1-inch[Ii] gordijn gemaakt van geweven geitenhaar zou erg sterk zijn en zou veel kracht nodig hebben (veel meer dan wat mensen kunnen) om het van boven naar beneden in tweeën te laten scheuren, zoals de Schriften beschrijven.

Opwekking van de heiligen

Vanwege de tekst van deze passage is het moeilijk om er zeker van te zijn of er een opstanding plaatsvond, of dat door het openen van graven door de aardbeving, sommige lichamen en skeletten werden opgeheven of uit het graf werden gegooid.

Was er een werkelijke opstanding die plaatsvond ten tijde van Jezus 'dood?

De Schriften zijn niet zo duidelijk over dit onderwerp. De passage in Matthew 27: 52-53 is moeilijk te begrijpen. De algemene opvattingen zijn dat die er was

 1. een letterlijke opstanding
 2. of, dat de fysieke omwenteling door de aardbeving die plaatsvond de indruk wekte van een opstanding door de lichamen of skeletten die uit de graven werden gegooid, misschien wat 'rechtopstaand'.

Argumenten tegen

 1. Waarom is er geen andere contextuele historische of schriftuurlijke verwijzing naar wie deze heiligen waren die werden opgewekt? Dit zou immers zeker de bevolking van Jeruzalem en de discipelen van Jezus hebben verbaasd.
 2. Het algemene begrip van optie (b) heeft geen zin als we bedenken dat in v53 deze lichamen of skeletten na de opstanding van Jezus de heilige stad binnengaan.

Helaas wordt deze 'opstanding', als die er is, in geen van de andere evangeliën genoemd, dus er is geen verdere informatie beschikbaar om ons te helpen precies te begrijpen wat er plaatsvond.

Wat de redenering over de context en de andere gebeurtenissen die in de evangeliën zijn vastgelegd, kan echter een verdere mogelijke verklaring zijn:

Een letterlijke vertaling van de Griekse tekst luidt “En de graven werden geopend en vele lichamen van de in slaap gevallen heiligen (heiligen) verrezen 53 en nadat zij uit de graven waren uitgegaan na de opstanding van hem, gingen zij de heilige stad binnen en verschenen aan velen. "

Misschien zou het meest logische begrip zijn “En de graven werden geopend [door de aardbeving]" verwijzend naar de aardbeving die zojuist had plaatsgevonden (en de beschrijving in het vorige vers voltooide).

Het account zou dan doorgaan:

"En veel van de heiligen [verwijzend naar de apostelen] die in slaap was gevallen [fysiek terwijl je waakt buiten het graf van Jezus] toen stond hij op en ging uit de [gebied van de] graven na de opstanding van hem [Jezus] zij gingen de heilige stad binnen en verschenen aan velen [om te getuigen over de opstanding]. "

Na de algemene opstanding zullen we het feitelijke antwoord kunnen vinden op wat er is gebeurd.

Het teken van Jona

Matthew 12: 39, Matthew 16: 4 en Luke 11: 29 noteren Jezus die zegt: “Een slechte en overspelige generatie blijft zoeken naar een teken, maar er wordt geen teken gegeven behalve het teken van Joʹnah, de profeet. Want net zoals Joʹnah drie dagen en drie nachten in de buik van de enorme vis was, zo zal de Mensenzoon drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde zijn '. Zie ook Matthew 16: 21, Matthew 17: 23 en Luke 24: 46.

Velen hebben zich afgevraagd hoe dit werd vervuld. De volgende tabel geeft een mogelijke verklaring op basis van de gebeurtenissen die zijn opgenomen in de hierboven getoonde geschriften.

Traditioneel begrip Alternatief begrip Dag Events
Vrijdag - Darkness \ Night (3 - XNUMX uur) Pascha (Nisan 14) Jezus spietste rond de middag (6th Uur) en sterft vóór 3pm (9th uur)
Vrijdag - dag (6am - 6pm) Vrijdag - dag (3pm - 6pm) Pascha (Nisan 14) Jezus begraven
Vrijdag - Nacht (6pm - 6am) Vrijdag - Nacht (6pm - 6am) Grote sabbat - 7th Dag van de week Discipelen en vrouwen rusten op sabbat
Zaterdag - Dag (6am - 6pm) Zaterdag - Dag (6am - 6pm) Grote sabbat - 7th Dag (sabbatdag plus dag na Pascha was altijd een sabbat) Discipelen en vrouwen rusten op sabbat
Zaterdag - Nacht (6pm - 6am) Zaterdag - Nacht (6pm - 6am) 1st Dag van de week
Zondag - Dag (6 - 6 uur) Zondag - Dag (6 - 6 uur) 1st Dag van de week Jezus stond op zondag vroeg op
Totaal 3 dagen en 2 nachten Totaal 3 dagen en 3 nachten

 

De datum van het Pascha is de datum 3rd (33 AD) met de opstanding op zondag 5th. 5 aprilth, had dit jaar zonsopgang op 06: 22, en historisch gezien zou de zonsopgang waarschijnlijk een vergelijkbare tijd zijn geweest.

Dit maakt het account in John 20 mogelijk: 1 waarin staat dat "Op de eerste dag van de week kwam Maria Magdalena vroeg naar het herdenkingsgraf, terwijl er nog duisternis was, en zij zag de steen die al uit het herdenkingsgraf was weggehaald."  Alles wat nodig is om te vervullen dat Jezus wordt opgewekt op de 3rd dag is het na 6: 01am en vóór 06: 22am.

De Farizeeën waren bang dat deze profetie van Jezus uit zou komen, ook al is dit door bedrog zoals het verslag van Matthew 27: 62-66 laat zien wanneer er staat “De volgende dag, na de voorbereiding, kwamen de overpriesters en de Farizeeën samen voor Pilatus en zeiden:“ Meneer, we hebben bedacht dat die bedrieger zei toen hij nog leefde: 'Na drie dagen moet ik worden grootgebracht .' Beveel daarom het graf tot de derde dag veilig te stellen, zodat zijn discipelen hem nooit mogen stelen en tegen de mensen zeggen: 'Hij is uit de dood opgewekt!' en deze laatste bedrog zal erger zijn dan de eerste. 'Pilatus zei tegen hen:' JIJ hebt een bewaker. Ga het zo veilig maken als JIJ weet hoe. "Dus gingen ze en maakten het graf veilig door de steen te verzegelen en de wacht te hebben."

Dat dit op de derde dag gebeurde en de Farizeeën geloofden dat dit was vervuld, blijkt uit hun reactie. Matthew 28: 11-15 registreert de gebeurtenissen: "Terwijl ze onderweg waren, kijk! een deel van de wacht ging de stad in en rapporteerde aan de overpriesters alle dingen die waren gebeurd. 12 En nadat deze zich hadden verzameld met de oudere mannen en raad hadden ingewonnen, gaven zij een voldoende aantal zilveren stukken aan de soldaten 13 en zeiden: "Zeg:" Zijn discipelen kwamen in de nacht en stalen hem terwijl wij sliepen. " 14 En als dit de oren van de gouverneur raakt, zullen we [hem] overtuigen en JULLIE vrijmaken van zorgen. '15 Dus namen ze de zilveren stukjes en deden wat hen was opgedragen; en dit gezegde is tot op de dag van vandaag onder de Joden verspreid. '  Opmerking: de beschuldiging was dat het lichaam was gestolen, niet dat hij niet op de derde dag was grootgebracht.

Waren deze gebeurtenissen voorspeld?

Isaiah 13: 9-14

Jesaja profeteerde over de komende dag van Jehovah en wat er zou gebeuren voordat het kwam. Dit houdt verband met andere profetieën, de gebeurtenissen van Jezus 'dood en de dag van de Heer / Jehovah in 70AD, en ook het verslag van Petrus in Handelingen. Jesaja schreef:

"Kijken! De dag van Jehovah komt eraan, wreed zowel met woede als met brandende woede, om het land tot een voorwerp van verschrikking te maken, en om de zondaars van het land ervan te vernietigen.

10 Want de sterren van de hemel en hun sterrenbeelden zullen hun licht niet uitstralen; De zon wordt donker als hij opkomt, En de maan zal zijn licht niet werpen.

11 Ik zal de bewoonde aarde ter verantwoording roepen voor haar slechtheid, en de goddelozen voor hun dwaling. Ik zal een einde maken aan de trots van de aanmatigende, en ik zal de hoogmoed van tirannen vernederen. 12 Ik zal de sterfelijke mens schaarser maken dan verfijnd goud, en mensen schaarser dan het goud van Oʹphir. 13 Daarom zal ik de hemel doen beven, En de aarde zal uit zijn plaats worden geschud  Op de woede van Jehovah van legers in de dag van zijn brandende woede. 14 Als een gejaagde gazelle en als een kudde die niemand heeft om ze te verzamelen, zal elk terugkeren naar zijn eigen volk; Ieder zal naar zijn eigen land vluchten. '

Amos 8: 9-10

De profeet Amos schreef soortgelijke profetische woorden:

"8 Op dit account het land zal bevenEn elke inwoner erin zal treuren. Zullen het niet allemaal opstaan ​​als de Nijl, en opkomen en zinken als de Nijl van Egypte? '  9 'Op die dag', verklaart de soevereine Heer Jehovah, 'Ik zal de zon 's middags onder laten gaanEn Ik zal het land op een heldere dag verduisteren. 10 Ik zal je feesten in rouw veranderen En al je liedjes in dirges. Ik zal een zak op alle heupen doen en elk hoofd kaal maken; Ik zal het maken als de rouw om een ​​enige zoon, En het einde ervan als een bittere dag. '”

Joel 2: 28-32

“Daarna zal ik mijn geest uitstorten op alle soorten vlees, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw oude mannen zullen dromen dromen, en uw jonge mannen zullen visioenen zien. 29 En zelfs op mijn mannelijke slaven en vrouwelijke slaven zal ik mijn geest in die dagen uitstorten. 30 En ik zal geven wonderen in de hemel en op aarde, Bloed en vuur en rookzuilen. 31 De zon zal in duisternis worden veranderd en de maan in bloed Voor de komst van de grote en ontzagwekkende dag van Jehovah. 32 En iedereen die de naam van Jehovah aanroept, zal worden gered; Want op de berg Sion en in Jeruzalem zullen er ontsnappen, net zoals Jehovah heeft gezegd, de overlevenden die Jehovah roept. ”

Volgens Handelingen 2: 14-24 werd een deel van deze passage van Joel vervuld toen op Pinksteren 33AD:

“Petrus stond op met de Elf en sprak met hen [de menigte in Jeruzalem voor Pinksteren] met luide stem:“ Mannen van Ju ·deʹa en al uw inwoners van Jeruzalem, laat u dit kennen en luister aandachtig naar mijn woorden. 15 Deze mensen zijn in feite niet dronken, zoals je veronderstelt, want het is het derde uur van de dag. 16 Integendeel, dit werd gezegd door de profeet Joël: 17 '"En in de laatste dagen, "Zegt God," ik zal wat van mijn geest uitstorten op alle soorten vlees, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren en uw jonge mannen zullen visioenen zien en uw oude mannen zullen dromen dromen, 18 en zelfs op mijn mannelijke slaven en op mijn vrouwelijke slaven zal ik wat van mijn geest uitstorten in die dagen, en zij zullen profeteren. 19 En Ik zal wonderen boven in de hemel geven en tekenen op aarde hieronder—Bloed en vuur en rookwolken. 20 De zon zal in duisternis worden veranderd en de maan in bloed voordat de grote en illustere dag van Jehovah komt. 21 En iedereen die de naam van Jehovah aanroept, zal worden gered. '' 22 “Mannen van Israël, hoor deze woorden: Jezus de Nazireeër was een man die God openlijk aan u werd getoond door krachtige werken en wonderen en tekenen die God door hem in uw midden deed, net zoals u zelf weet. 23 Deze man, die werd overgeleverd door de vastberaden wil en de voorkennis van God, bevestigde je aan een paal door de hand van wetteloze mannen, en je deed hem af. '

U zult opmerken dat Petrus Jezus de oorzaak van noemt allen deze gebeurtenis, niet alleen het uitstorten van de Heilige Geest, maar ook de wonderen in de hemel en tekenen op aarde. Anders zou Peter alleen de verzen 30 en 31 van Joel 2 niet hebben geciteerd. De luisterende Joden moeten nu ook de naam van Jehovah en de Heer Jezus Christus aanroepen en de boodschap en waarschuwing van Christus aanvaarden om gered te worden van de komende dag van de Heer, die zou plaatsvinden in 70 AD.

Of deze profetieën allemaal werden vervuld door de gebeurtenissen die plaatsvonden bij de dood van Jezus of nog steeds een vervulling hebben in de toekomst, kunnen we niet 100 procent zeker weten, maar er is een sterke indicatie dat ze toen zijn vervuld.[Iii]

Historische verwijzingen door extra-bijbelse schrijvers

Er zijn veel verwijzingen naar deze gebeurtenissen in historische documenten die nu beschikbaar zijn in het Engels. Ze worden bij benadering in datumvolgorde gepresenteerd met verklarende opmerkingen. Hoeveel vertrouwen iemand in hen stelt, is een persoonlijke beslissing. Het is echter absoluut interessant dat zelfs in de vroege eeuwen na Jezus door vroege christenen geloof was in de waarheid van de evangelieverslagen zoals we die vandaag hebben. Het is ook waar dat tegenstanders of niet-christenen, zelfs toen, verschillende opvattingen zouden hebben over de details. Zelfs wanneer de geschriften als apocrief worden beschouwd, wordt de datum van het schrijven vermeld. Ze worden aangehaald omdat het er niet toe doet of ze geïnspireerd zijn. Als bron kunnen ze als gelijkwaardig worden beschouwd aan conventionele bronnen van christelijke en niet-christelijke historici.

Thallus - Niet-christelijke schrijver (Midden 1st Century, 52 AD)

Zijn opmerkingen worden geciteerd door

 • Julius Africanus in 221AD Geschiedenis van de wereld. Zie Julius Africanus hieronder.

Phlegon of Tralles (Late 1st Century, Early 2nd Century)

Zijn opmerkingen worden geciteerd door

 • Julius Africanus (221CE Geschiedenis van de wereld)
 • Origenes of Alexandria
 • Pseudo Dionysious de Areopagiet

onder anderen.

Ignatius van Antiochië (begin 2nd Eeuw, geschriften ca. 105 n.Chr. - ca.115 n.Chr.)

In zijn 'Brief aan de Trallians', Hoofdstuk IX, schrijft hij:

"Hij werd gekruisigd en stierf onder Pontius Pilatus. Hij werd werkelijk, en niet alleen qua uiterlijk, gekruisigd en stierf voor de ogen van wezens in de hemel en op aarde en onder de aarde. Met hen in de hemel bedoel ik degenen die onlichamelijk van aard zijn; door degenen op aarde, de Joden en Romeinen, en degenen die aanwezig waren in de tijd dat de Heer werd gekruisigd; en door degenen onder de aarde, de menigte die samen met de Heer opstond. Want zegt de Schrift: "Vele lichamen van de heiligen die sliepen ontstonden' hun graven worden geopend. Hij daalde inderdaad alleen af ​​in Hades, maar Hij stond op vergezeld van een menigte; en scheur dat middel van scheiding uiteen die bestond vanaf het begin van de wereld, en wierp haar scheidingsmuur neer. Hij stond ook weer op in drie dagen, de Vader wekte Hem op; en na veertig dagen met de apostelen te hebben doorgebracht, werd Hij opgenomen door de Vader en "ging hij aan Zijn rechterhand zitten, in de verwachting dat Zijn vijanden onder Zijn voeten zijn geplaatst". Op de dag van de voorbereiding, en op het derde uur, ontving Hij het vonnis van Pilatus, terwijl de Vader dat toestond; op het zesde uur werd Hij gekruisigd; op het negende uur gaf hij de geest op; en voor zonsondergang werd Hij begraven. Tijdens de sabbat bleef Hij onder de aarde in het graf waarin Jozef van Arimathea hem had gelegd. Bij het aanbreken van de dag des Heren stond Hij op uit de dood, volgens wat Hij zelf had gesproken: 'Zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van de walvis was, zo zal ook de Mensenzoon drie dagen en drie nachten in de buik zijn. hart van de aarde. " De dag van de voorbereiding omvat dus de hartstocht; de sabbat omvat de begrafenis; de dag des Heren bevat de opstanding. " [Iv]

Justin Martyr - Christelijke apoloog (Midden 2nd Century, stierf 165AD in Rome)

Zijn 'First Apology', geschreven over 156AD, bevat het volgende:

 • In hoofdstuk 13 zegt hij:

“Onze leraar van deze dingen is Jezus Christus, die ook voor dit doel werd geboren en was gekruisigd onder Pontius Pilatus, procureur van Judea, in de tijd van Tiberius Cæsar; en dat we Hem redelijkerwijs aanbidden, hebben geleerd dat Hij de Zoon van de ware God Zelf is en Hem op de tweede plaats houden, en de profetische Geest in de derde, zullen we bewijzen ”.

 • Hoofdstuk 34

"Nu is er een dorp in het land van de Joden, vijfendertig stadions uit Jeruzalem, [Bethlehem] waarin Jezus Christus werd geboren, zoals u ook kunt afleiden uit de registers van de heffingen die zijn gemaakt onder Cyrenius, uw eerste procureur in Juda. '

 • Hoofdstuk 35

“En nadat Hij gekruisigd was, wierpen zij loten op Zijn kleed, en zij die Hem kruisigden, verdeelden het onder hen. En dat deze dingen zijn gebeurd, kunt u vaststellen de handelingen van Pontius Pilatus. ' [V]

 The Acts of Pilate (4th Century-exemplaar, geciteerd in 2nd Century van Justin Martyr)

Uit de Handelingen van Pilatus, de eerste Griekse vorm (zo bestaand, niet ouder dan 4e eeuw na Christus), maar naar een werk met deze naam, 'de Handelingen van Pontius Pilatus', wordt verwezen door Justin Martyr, I Apology. Hoofdstuk 35, 48, in het midden van de 2e eeuw na Christus. Dit is zijn verdediging voor de keizer, die deze Handelingen van Pontius Pilatus zelf had kunnen onderzoeken. Deze 4th eeuw kopie dus hoewel het echt kan zijn, is het waarschijnlijk een bewerking of uitbreiding van eerder, echt materiaal:

"En op het moment dat hij werd gekruisigd was er duisternis over de hele wereld, de zon werd midden op de dag donker en de sterren verschenen, maar in hen verscheen geen glans; en de maan, alsof ze in bloed was veranderd, faalde in haar licht. En de wereld werd verzwolgen door de lagere gebieden, zodat het heiligdom van de tempel, zoals zij het noemen, niet door de Joden in hun val kon worden gezien; en zij zagen onder hen een afgrond van de aarde, met het gebrul van de donderslagen die erop vielen. En in die angst er werden dode mannen gezien die waren opgestaan, zoals de Joden zelf getuigden; en zij zeiden dat het Abraham, en Izaäk en Jacob, en de twaalf patriarchen, en Mozes en Job waren, die waren gestorven, zoals ze zeggen, drieduizend vijfhonderd jaar eerder. En er waren er heel veel die ik ook in het lichaam zag verschijnen; en zij maakten een klaagzang over de Joden vanwege de goddeloosheid die door hen was geschied en de vernietiging van de Joden en hun wet. En de angst voor de aardbeving bleef van het zesde uur van de voorbereiding tot het negende uur. '[Vi]

Tertullian - Bisschop van Antiochië (begin 3rd Eeuw, ca.155AD - ca.240AD)

Tertullian schreef in zijn verontschuldiging over AD 197:

Hoofdstuk XXI (Hoofdstuk 21 par 2): “Maar toch genageld aan het kruis, vertoonde Christus vele opmerkelijke tekenen, waardoor zijn dood werd onderscheiden van alle anderen. Uit vrije wil verwierp hij met een woord zijn geest, vooruitlopend op het werk van de beulen. In hetzelfde uur ook het daglicht werd ingetrokken, toen de zon op dat moment in de zijne was meridiaan bles. Degenen die niet wisten dat dit over de Christus was voorspeld, dachten ongetwijfeld dat het een eclips was. Maar dit heb je in je archieven, je kunt het daar lezen. '[Vii]

Dit geeft aan dat er op dat moment openbare registers beschikbaar waren die de gebeurtenissen bevestigden.

Ook schreef hij in 'Tegen Marcion' Boek IV Hoofdstuk 42:

“Als u het als een buit voor uw valse Christus beschouwt, compenseert de hele Psalm nog steeds het kleed van Christus. Maar zie, de elementen worden door elkaar geschud. Want hun Heer leed. Als het echter hun vijand was aan wie al deze schade werd toegebracht, zou de hemel van het licht hebben geschenen, zou de zon nog stralender zijn geweest en zou de dag zijn loop hebben verlengd - met blijdschap starend naar Marcion's Christus hangend aan zijn galg! Deze bewijzen zouden nog steeds geschikt zijn geweest voor mij, zelfs als ze niet het onderwerp van profetie waren geweest. Jesaja zegt: "Ik zal de hemelen met zwartheid bekleden." Dit zal de dag zijn, waarover Amos ook schrijft: En het zal te dien dage geschieden, zegt de Heer, dat de zon 's middags zal ondergaan en de aarde donker zal zijn op heldere dag. " (Tussen de middag) scheurde het voorhangsel van de tempel '' [Viii]

Indirect erkent hij zijn geloof in de waarheid dat de gebeurtenissen plaatsvonden door te zeggen dat de gebeurtenissen voldoende voor hem zouden zijn geweest om in Christus te geloven, maar dat deze gebeurtenissen niet alleen plaatsvonden, er was ook het feit dat ze werden voorspeld.

Irenaeus de discipel van Polycarp (200AD?)

In 'Against Heresies - Book 4.34.3 - Proof against the Marcionites, that the Prophets in al hun voorspellingen naar onze Christus', schrijft Irenaeus:

'En de punten die verband hielden met de passie van de Heer, die werden voorspeld, werden in geen enkel ander geval gerealiseerd. Want het gebeurde ook niet bij de dood van iemand onder de ouden dat de zon midden op de dag onderging, noch de sluier van de tempel scheurde, noch de aarde beefde, noch de rotsen scheurden, noch de doden opkwamen en evenmin werd een van deze mannen [vanouds] op de derde dag grootgebracht, noch in de hemel ontvangen, noch bij zijn veronderstelling werden de hemelen geopend, noch geloofden de natiën in de naam van een ander; noch legde een van hen, die dood was en weer opstond, het nieuwe verbond van vrijheid open. Daarom spraken de profeten niet over iemand anders, maar over de Heer, in wie al deze bovengenoemde tekenen overeenstemden. [Irenaeus: Adv. Haer. 4.34.3]” [Ix]

Julius Africanus (begin 3rd Century, 160AD - 240AD) Christelijke historicus

Julius Africanus schrijft in 'Geschiedenis van de wereld' rond 221AD.

In hoofdstuk 18:

“(XVIII) Over de omstandigheden die verband houden met het lijden van onze Heiland en zijn levengevende opstanding.

 1. Wat betreft zijn werken afzonderlijk, en zijn genezingen beïnvloedden lichaam en ziel, en de mysteries van zijn leer en de opstanding uit de doden, deze zijn het meest gezaghebbend door zijn discipelen en apostelen voor ons uiteengezet. Over de hele wereld was er een zeer angstige duisternis; en de rotsen scheurden door een aardbeving, en veel plaatsen in Judea en andere districten werden afgebroken. Deze duisternis thallus, in het derde boek van zijn Geschiedenis, roept, zoals mij zonder reden lijkt, een zonsverduistering op. Want de Hebreeën vieren het Pascha op de 14e dag volgens de maan, en de passie van onze Heiland faalt op de dag vóór het Pascha; maar een zonsverduistering vindt alleen plaats als de maan onder de zon komt. En het kan niet op een ander moment gebeuren dan in het interval tussen de eerste dag van de nieuwe maan en de laatste van de oude, dat wil zeggen, op hun kruising: hoe zou dan een verduistering moeten plaatsvinden als de maan bijna diametraal tegenovergesteld is? de zon? Laat die mening echter voorbij; laat het de meerderheid met zich meedragen; en laat dit voorteken van de wereld worden beschouwd als een verduistering van de zon, zoals andere een voorteken alleen voor het oog.48) " [X]

Hierna volgt verder:

 "(48) Phlegon vermeldt dat, in de tijd van Tiberius Caesar, bij volle maan was er een volledige zonsverduistering vanaf het zesde uur tot de negende-Duidelijk waar we het over hebben. Maar wat heeft een eclips gemeen met een aardbeving, de scheurende rotsen, en de opstanding van de dodenen een zo grote verstoring in het universum? Zeker, zo'n gebeurtenis als deze is voor een lange periode vastgelegd. Maar het was een duisternis veroorzaakt door God, omdat de Heer toen leed. En de berekening maakt duidelijk dat de periode van 70 weken, zoals opgemerkt in Daniel, op dit moment is voltooid. " [Xi]

Origen of Alexandria (begin 3rd Century, 185AD - 254AD)

Origen was een Griekse geleerde en christelijke theoloog. Hij geloofde dat de heidenen de duisternis verklaarden als een eclips om de evangeliën in diskrediet te brengen.

In 'Origen tegen Celsus', 2. Hoofdstuk 33 (xxxiii):

 "hoewel we in staat zijn om het opvallende en wonderbaarlijke karakter te tonen van de gebeurtenissen die Hem overkwamen, uit welke andere bron kunnen we toch een antwoord geven dan uit de evangelieverhalen, waarin staat dat 'er een aardbeving was en dat de rotsen in stukken waren gespleten , en de graven gingen open, en het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën van boven naar beneden, en die duisternis heerste overdag, de zon gaf geen licht? " [3290]”

“[3292] En met betrekking tot de eclips in de tijd van Tiberius Cæsar, in wiens heerschappij Jezus lijkt te zijn gekruisigd, en de grote aardbevingen die vervolgens plaatsvond, Phlegon ook, denk ik, heeft geschreven in het dertiende of veertiende boek van zijn Chronicles. " [3293] " [Xii]

In 'Origen tegen Celsus ', 2. Hoofdstuk 59 (lix):

“Dat verbeeldt hij zich ook zowel de aardbeving als de duisternis waren een uitvinding; [3351] maar met betrekking tot deze, hebben we in de voorgaande pagina's onze verdediging verdedigd, volgens ons vermogen, door het getuigenis van Phlegon, die vertelt dat deze gebeurtenissen plaatsvonden op het moment dat onze Heiland leed. [3352]” [Xiii]

Eusebius (Late 3rd , Vroeg 4th Century, 263AD - 339AD) (historicus van Constantijn)

In ongeveer 315AD schreef hij in Demonstratio Evangelica (Het bewijs van het evangelie) Boek 8:

'En deze dag, zegt hij, was de Heer bekend en was niet nacht. Het was geen dag, want, zoals al is gezegd, "er zal geen licht zijn"; die werd vervuld, toen "vanaf het zesde uur er duisternis was over de hele aarde tot het negende uur." Het was ook geen nacht, want "aan de avondzijde zal het licht zijn" werd toegevoegd, wat ook vervuld werd toen de dag na het negende uur zijn natuurlijke licht terugkreeg. "[Xiv]

Arnobius van Sicca (begin 4th Century, stierf 330AD)

In Contra Gentes I. 53 schreef hij:

"Maar toen, bevrijd van het lichaam, dat Hij [Jezus] slechts als een heel klein deel van Zichzelf droeg [dwz toen hij aan het kruis stierf], Hij Zichzelf liet zien en liet weten hoe groot hij was, alle elementen van het universum verbijsterd door de vreemde gebeurtenissen werden in verwarring gebracht. Een aardbeving schudde de wereld, de zee werd opgetild uit zijn diepten, de de hemel was gehuld in duisternis de vurige brand van de zon werd gecontroleerd en zijn hitte werd matig; want wat zou er nog meer kunnen gebeuren toen werd ontdekt dat hij God was die tot nu toe als een van ons werd beschouwd? [Xv]

De leer van Addaeus de apostel (4th Eeuw?)

Dit schrijven bestond al in het begin van 5th Eeuw, en begrepen te zijn geschreven in de 4th Eeuw.

Een Engelse vertaling is beschikbaar op p1836 van Anti-Nicene Fathers Book 8. Dit schrijven zegt:

“Koning Abgar aan onze heer Tiberius Cæsar: Hoewel ik weet dat niets voor hem verborgen is Uwe Majesteit, ik schrijf om uw vrees en machtige soevereiniteit te informeren dat de Joden die onder zijn uw heerschappij en wonen in het land Palestina hebben zich verzameld en gekruisigde Christus, zonder enige fout waardig van de dood, nadat Hij vóór hen tekenen had gedaan en vraagt ​​zich af en had hen krachtige machtige werken getoond, zodat Hij zelfs de doden opwekte tot leven voor hen; en op het moment dat zij Hem kruisigden, werd de zon verduisterd en de de aarde beefde ook, en alle geschapen dingen beefden en beefden, en, alsof ze van zichzelf waren, naar door deze daad krimpen de hele schepping en de bewoners van de schepping weg. ”[Xvi]

Cassiodorus (6th Eeuw)

Cassiodorus, de christelijke chroniqueur, fl. 6e eeuw na Christus, bevestigt het unieke karakter van de eclips: Cassiodorus, Chronicon (Patrologia Latina, v. 69) “… Onze Heer Jezus Christus leed (kruisiging)… en een verduistering [lit. mislukking, desertie] van de zon bleek te zijn zoals nooit tevoren of daarna. "

Vertaald uit het Latijn: "... Dominus noster Jesus Christus passus est ... et defectio solis facta est, qualis ante vel postmodum nunquam fuit."] [XVII]

Pseudo Dionysius de Areopagite (5th & 6th eeuwse geschriften die beweren Dionysius van Corinth of Acts te zijn 17)

Pseudo Dionysius beschrijft de duisternis ten tijde van de impalement van Jezus, zoals deze verscheen in Egypte, en is vastgelegd door Phlegon.[Xviii]

In de 'BRIEF XI. Dionysius tegen Apollophanes, Filosoof 'er staat:

"Hoe bijvoorbeeld, toen we in Heliopolis verbleven (ik was toen ongeveer vijfentwintig, en uw leeftijd was bijna dezelfde als de mijne), op een bepaalde zesde dag, en rond het zesde uur, de zon, tot onze grote verbazing , werd verduisterd door de maan die eroverheen ging, niet omdat het een god is, maar omdat een schepsel van God, toen het ware licht onderging, het niet kon verdragen te schijnen. Toen vroeg ik u ernstig, wat u, o de wijze man, ervan vond. U gaf dus een antwoord dat in mijn gedachten bleef hangen en dat geen enkele vergetelheid, zelfs niet die van het beeld van de dood, ooit zou ontsnappen. Want toen de hele bol helemaal verduisterd was door een zwarte mist van duisternis, en de zonneschijf weer begon te worden gezuiverd en opnieuw begon te schijnen, toen we de tafel van Philip Aridaeus namen en de bollen van de hemel beschouwden, leerden we , wat anders algemeen bekend was, dat een zonsverduistering op dat moment niet kon plaatsvinden. Vervolgens zagen we dat de maan de zon vanuit het oosten naderde en de stralen ervan onderschepte, totdat ze het geheel bedekte; terwijl het op andere momenten vanuit het westen naderde. Verder merkten we ook op dat toen het de uiterste rand van de zon had bereikt en de hele bol had bedekt, dat het toen terugging naar het oosten, hoewel dat een tijd was die noch om de aanwezigheid van de maan, noch om de combinatie van de zon. Daarom, o schatkamer van veelvoudig geleerdheid, aangezien ik niet in staat was zo'n groot mysterie te begrijpen, sprak ik u aldus aan: "Wat vindt u van dit ding, o Apollophanes, spiegel van geleerdheid?" "Van welke mysteries lijken deze ongewone voortekenen indicaties te zijn?" Gij dan, met geïnspireerde lippen, in plaats van met spraak van menselijke stem: "Dit zijn, o uitstekende Dionysius", zei gij, "veranderingen van goddelijke dingen." Eindelijk, toen ik nota had genomen van de dag en het jaar, en had gemerkt dat die tijd, door zijn getuigenis, instemde met wat Paulus mij aankondigde, eenmaal toen ik aan zijn lippen hing, toen gaf ik mijn hand naar de waarheid, en bevrijdde mijn voeten uit de mazen van dwaling. ' [Xix]

In de brief VII, sectie 3 Dionysius aan Polycarp, staat:

'Zeg echter tegen hem:' Wat bevestig je met betrekking tot de eclips, die plaatsvond ten tijde van het reddende kruis? [83] ? " Voor ons beiden zagen we in die tijd, in Heliopolis, aanwezig en samen staande, de maan de zon naderen, tot onze verbazing (want het was geen bestemde tijd voor conjunctie); en opnieuw, van het negende uur tot de avond, bovennatuurlijk weer teruggeplaatst in een lijn tegenover de zon. En hem ook aan iets verder herinneren. Want hij weet dat we tot onze verbazing het contact zelf hebben gezien, beginnend vanuit het oosten, naar de rand van de zonneschijf, dan terugwijkend, en opnieuw, zowel het contact als het opnieuw ophelderen. [84] , niet vanuit hetzelfde punt, maar vanuit dat diametraal tegenovergestelde. Zo groot zijn de bovennatuurlijke dingen van die bestemde tijd, en alleen mogelijk voor Christus, de oorzaak van allen, die grote dingen doet en wonderbaarlijk, waarvan er geen nummer is. '[Xx]

Johannes Philophonos aka. Philopon, Alexandrian Historian (AD490-570) een christelijke neoplatonist

Let op: ik heb geen originele Engelse vertaling kunnen vinden, noch toegang kunnen krijgen tot en een referentie kunnen geven voor een online versie van de Duitse vertaling om dit citaat te verifiëren. De verwijzing aan het einde van dit citaat is een deel van een zeer oude Griekse \ Latijnse versie nu in pdf online.

Er wordt naar verwezen door de volgende samenvatting die online beschikbaar is, zie de pdf-pagina's 3 en 4, de originele boekpagina 214,215.[Xxi]

Philopon, een christelijke neoplatonist, fl. 6e eeuw na Christus (De Mundi Creatione, ed. Corderius, 1630, II. 21, p. 88) schreef het volgende over twee gebeurtenissen genoemd door de Romeinse historicus Phlegon uit de tweede eeuw, één “de grootste van het onbekende type voorafgaande, " in Phlegon '2e jaar van de 202e Olympiade,"Dat is AD 30 / 31, de andere"de grootste van het bekende type eerder,"Wat de bovennatuurlijke duisternis was vergezeld van aardbevingen, in Phlegon"4e jaar van de 202e Olympiade,"AD 33.

Het account van Philopon luidt als volgt: “Phlegon maakt ook in zijn Olympiaden melding van deze [kruisiging] duisternis, of liever van deze nacht: want hij zegt, dat 'Een zonsverduistering in het tweede jaar van de 202 en Olympiade [zomer AD 30 tot zomer AD 31] draaide uit om de grootste van het onbekende type voorafgaand te zijn; en een nacht kwam op het zesde uur van de dag [middag]; zodat de sterren aan de hemel verschenen. ' Nu Phlegon ook melding maakt van de zonsverduistering als de gebeurtenis die plaatsvond toen Christus aan het kruis werd geplaatst, en niet van enige andere, is duidelijk: ten eerste, omdat hij zegt dat een dergelijke zonsverduistering in vroegere tijden niet bekend was; want er is maar één natuurlijke weg van elke zonsverduistering: want de gebruikelijke zonsverduisteringen gebeuren alleen bij de conjunctie van de twee armaturen: maar de gebeurtenis ten tijde van Christus de Heer gebeurde bij volle maan; wat onmogelijk is in de natuurlijke volgorde van dingen. En in andere verduisteringen van de zon, hoewel de hele zon wordt overschaduwd, blijft deze gedurende een zeer korte periode zonder licht door: en tegelijkertijd begint hij zich thans weer helder te maken. Maar ten tijde van de Heer Christus ging de atmosfeer volledig door zonder licht vanaf het zesde uur tot het negende. Hetzelfde wordt ook bewezen uit de geschiedenis van Tiberius Caesar: For Phlegon zegt dat hij begon te regeren in het 2e jaar van de 198e Olympiade [zomer AD 14 tot zomer AD 15]; maar dat in het 4e jaar van de 202e Olympiade [zomer AD 32 tot zomer AD 33] de eclips al had plaatsgevonden: zodat als we berekenen vanaf het begin van het bewind van Tiberius, naar het 4e jaar van de 202nd Olympiade, daar zijn bijna genoeg 19 jaar: dat wil zeggen 3 van de 198e Olympiade en 16 van de andere vier, en dit is hoe Luke het in de evangeliën heeft vastgelegd. In het 15e jaar van het bewind van Tiberius [AD 29], zoals hij het vertelt, was de prediking van Johannes de Doper begonnen, vanaf welk punt de evangelische bediening van de Heiland opkwam. Dat duurde niet langer dan vier hele jaren, zoals Eusebius aantoonde in het eerste boek van zijn kerkelijke geschiedenis, dit verzamelend uit de oudheden van Josephus. Zijn relatie begon met Annas de hogepriester, en er volgden nog eens drie hogepriesters (de ambtstermijn van elke hogepriester was een enkel jaar), waarna het werd afgesloten met de installatie in het ambt van de hogepriester die hen volgde, Kajafas, bij de tijd dat Christus werd gekruisigd. Dat jaar was de 19e van het bewind van Tiberius Caesar [AD 33]; waarbinnen de kruisiging van Christus voor de redding van de wereld plaatsvond; zoals ook in dat verband de ontplooiing van die verrassende zonsverduistering, eigenaardig van aard, de manier waarop Dionysius de Areopagiet het schriftelijk vastlegde in zijn brief aan bisschop Polycarp. 'en ibid., III. 9, p. 116: “Dus de gebeurtenis bij de kruisiging van Christus, zijnde bovennatuurlijk, was een zonsverduistering die zich afspeelde bij volle maan: waarover Phlegon ook vermeldt in zijn Olympiaden, zoals we in het vorige boek hebben geschreven. [Xxii]

Het evangelie van Petrus - apocrief schrijven, (8-9th Eeuw exemplaar van 2nd Eeuw?)

Een groot fragment van dit apocriefe, Docetische, Evangelie uit de 8th of 9th Century werd ontdekt in Akmim (Panopolis) in Egypte in 1886.

De geciteerde sectie behandelt de gebeurtenissen die plaatsvonden vanaf de tijd van Jezus impalement.

Tegen het einde van de tweede eeuw na Christus in de geschriften van Eusebius in zijn Hist. Pred. VI. XII. 2-6, dit werk van het evangelie van Petrus wordt genoemd als zijnde de afkeuring van Serapion van Antiochië en dateert van rond het midden of de vroege helft van die eeuw. Het is daarom mogelijk een vroege getuige van tradities in de christelijke kringen van de tweede eeuw met betrekking tot de gebeurtenissen bij Jezus 'dood.

“5. En het was 's middags en duisternis kwam over heel Judea: en zij [de Joodse leiders] waren verontrust en bedroefd, opdat de zon niet was ondergegaan, terwijl hij [Jezus] nog leefde: [want] het is voor hen geschreven, dat de zon niet op hem onderging die ter dood is gebracht . En een van hen zei: Geef hem te drinken gal met azijn. En zij vermengden zich en gaven hem te drinken, en vervulden alle dingen, en volbrachten hun zonden tegen hun eigen hoofd. En velen gingen rond met lampen, veronderstellen dat het nacht was en vielen neer. En de Heer riep en zei: Mijn kracht, mijn kracht, u hebt mij verlaten. En toen hij het had gezegd, werd hij opgenomen. En daarin uur werd het voorhangsel van de tempel van Jeruzalem in tweeën gescheurd. 6. En toen trokken zij de spijkers uit de handen van de Heer en legden hem op de aarde, en de hele aarde beefdeen er ontstond grote angst. Toen scheen de zon en werd het negende uur gevondenen de Joden verheugden zich, en gaven zijn lichaam aan Jozef, opdat hij het zou begraven, omdat hij gezien had, wat goede dingen hij gedaan had. En hij nam de Heere, waste hem en rolde hem in een linnen doek en bracht hem in zijn eigen graf, dat de hof van Jozef werd genoemd. '[Xxiii]

Conclusie

In het begin stelden we de volgende vragen.

 • Zijn ze echt gebeurd?
  • Vroege tegenstanders probeerden de gebeurtenissen als natuurlijk te verklaren, in plaats van bovennatuurlijk, en daarmee impliciet de waarheidsgetrouwheid te aanvaarden van de gebeurtenissen die feitelijk plaatsvonden.
 • Zijn ze natuurlijk of bovennatuurlijk van oorsprong?
  • Het is de stelling van de schrijver dat ze bovennatuurlijk moesten zijn, van goddelijke oorsprong. Er is geen natuurlijk voorkomende gebeurtenis bekend die de specifieke volgorde en duur van gebeurtenissen kan verklaren. Er zijn te veel toevalligheden in timing.
  • De gebeurtenissen werden voorspeld door Jesaja, Amos en Joel. Het begin van de vervulling van Joël wordt bevestigd door de apostel Petrus in Handelingen.
 • Is er enig buitenbijbels bewijs voor hun optreden?
  • Er zijn vroege christelijke schrijvers, zowel bekend als verifieerbaar.
  • Er zijn apocriefe schrijvers die deze gebeurtenissen eveneens erkennen.

 

Er is veel bevestiging van de gebeurtenissen van de dood van Jezus in de evangeliën van andere vroege christelijke schrijvers, van wie sommigen verwijzen naar bewijs van niet-christelijke schrijvers of argumenten tegen die gebeurtenissen. Samen met de als apocrief beschouwde geschriften, die opmerkelijk eens zijn over de gebeurtenissen van de dood van Jezus, wanneer ze in andere gebieden soms duidelijk afwijken van de evangeliën.

Het onderzoek van de gebeurtenissen en de historische geschriften erover wijzen ook op het belang van geloof. Er zijn altijd mensen geweest die niet kunnen accepteren dat dergelijke gebeurtenissen in de Bijbel en in het bijzonder in de evangeliën waar zijn, omdat ze niet willen accepteren dat ze waar zijn. Evenzo vandaag. Echter, zeker in de ogen van de auteur (en we hopen ook in uw visie), is de zaak bewezen boven 'redelijke twijfel' aan redelijke mensen en hoewel deze gebeurtenissen bijna 2000 jaar geleden plaatsvonden, kunnen we erop vertrouwen. Misschien is de belangrijkste vraag, willen we dat? Zijn we ook bereid aan te tonen dat we dat geloof wel hebben?

_______________________________________________________________

[I] Bekijk deze haboob in Wit-Rusland, maar je zult merken dat de duisternis niet veel langer duurde dan 3-4 minuten.  https://www.dailymail.co.uk/news/article-3043071/The-storm-turned-day-night-Watch-darkness-descend-city-Belarus-apocalyptic-weather-hits.html

[Ii] 1 inch is gelijk aan 2.54 cm.

[Iii] Zie afzonderlijk artikel over 'De dag des Heren of Jehovah's dag, welke?'

[Iv] http://www.earlychristianwritings.com/text/ignatius-trallians-longer.html

[V] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-1-apostolic-with-justin-martyr-irenaeus/justin-martyr/first-apology-of-justin.html

[Vi] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

[Vii] https://biblehub.com/library/tertullian/apology/chapter_xxi_but_having_asserted.htm

[Viii] https://biblehub.com/library/tertullian/the_five_books_against_marcion/chapter_xlii_other_incidents_of_the.htm

[Ix] https://biblehub.com/library/irenaeus/against_heresies/chapter_xxxiv_proof_against_the_marcionites.htm

[X] https://www.biblestudytools.com/history/early-church-fathers/ante-nicene/vol-6-third-century/julius-africanus/iii-extant-fragments-five-books-chronography-of-julius-africanus.html

[Xi] https://biblehub.com/library/africanus/the_writings_of_julius_africanus/fragment_xviii_on_the_circumstances.htm

[Xii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_xxxiii_but_continues_celsus.htm

[Xiii] https://biblehub.com/library/origen/origen_against_celsus/chapter_lix_he_imagines_also.htm

[Xiv] http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/eusebius_de_08_book6.htm

[Xv] http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf06.xii.iii.i.liii.html

[Xvi] p1836 AntiNicene Fathers Book 8,  http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf08.html

[XVII] http://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0485-0585,_Cassiodorus_Vivariensis_Abbas,_Chronicum_Ad_Theodorum_Regem,_MLT.pdf  Zie pagina 8 van pdf-rechterkolom nabij hoofd C voor Latijnse tekst.

[Xviii] https://biblehub.com/library/dionysius/mystic_theology/preface_to_the_letters_of.htm

[Xix] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_xi_dionysius_to_apollophanes.htm

http://www.tertullian.org/fathers/areopagite_08_letters.htm

[Xx] https://biblehub.com/library/dionysius/letters_of_dionysius_the_areopagite/letter_vii.htm

[Xxi] https://publications.mi.byu.edu/publications/bookchapters/Bountiful_Harvest_Essays_in_Honor_of_S_Kent_Brown/BountifulHarvest-MacCoull.pdf

[Xxii] https://ia902704.us.archive.org/4/items/joannisphiliponi00philuoft/joannisphiliponi00philuoft.pdf

[Xxiii] https://biblehub.com/library/unknown/the_letter_of_pontius_pilate_concerning_our_lord_jesus_christ/the_letter_of_pontius_pilate.htm

Tadua

Artikelen door Tadua.
  5
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x