Hallo, Eric Wilson hier.

Ik ben verrast door de reactie die mijn laatste video opriep van de Jehovah's Getuigen-gemeenschap die de JW-doctrine verdedigde dat Jezus Michael de aartsengel is. Aanvankelijk dacht ik niet dat deze doctrine zo cruciaal was voor de theologie van Jehovah's Getuigen, maar uit de reactie bleek dat ik de waarde ervan voor hen onderschatte. Toen ik video's produceerde die aantoonden dat de leer van 1914 onjuist was, kreeg ik heel weinig schriftuurlijke argumenten. Oh zeker, er waren de haters met hun haat, maar dat is gewoon machteloos gebrul. Ik kreeg zelfs nog minder weerstand tegen de openbaring dat de andere schapenleer nep was. De grootste zorg was of het paradijs op aarde zou zijn of niet. (Kort antwoord: ja, dat zal het zijn.) Dus waarom trof de video over Jezus die geen engel was, zo'n zenuw bij Getuigen?

Waarom verdedigen Jehovah's Getuigen deze leer zo hardnekkig?

Er zijn twee geesten aan het werk in de wereld. Er is de heilige geest aan het werk bij kinderen van God, en de geest van Satan, de God van deze wereld. (2 Co 4: 3, 4)

Satan haat Jezus en zal alles doen wat hij kan om te voorkomen dat we een band met hem en via hem met onze hemelse Vader krijgen. De kinderen van God zijn zijn vijand, omdat zij het zaad zijn waardoor zijn volledige nederlaag verzekerd is; dus hij zal alles doen om de ontwikkeling van dat zaad te blokkeren. Jezus verkeerd voorstellen is een van zijn belangrijkste manieren om dat te bereiken. Hij zal alles doen om onze relatie met de Zoon van God te vernietigen of te verdraaien, en daarom voelde ik me gedwongen om deze serie over de aard van Gods Zoon te beginnen.

Aan het ene uiterste heb je de Drieëenheidsleer. De meerderheid van de christenheid gelooft dat de Drie-eenheid de aard van God vertegenwoordigt en daarom de aard van Gods Zoon, of zoals ze naar hem verwijzen: "God de Zoon". Dit geloof staat zo centraal in hun geloof dat ze niemand die de Drie-eenheid niet accepteert, als een ware christen beschouwen. (Mocht je het je afvragen, we zullen de Drie-eenheid in detail onderzoeken in een reeks aankomende video's.)

Aan de andere kant heb je de antitrinitaire of unitarische Jehovah's Getuigen, samen met een minderheid van christelijke sekten, die - in het geval van de Getuigen althans - lippendienst bewijzen aan Jezus als Gods Zoon, en hem zelfs erkennen als een god, die nog steeds zijn goddelijkheid ontkent en hem marginaliseert. Voor elke Getuige die het niet met me eens is, zou ik willen vragen dat u, voordat u me vlammende opmerkingen schrijft, zelf een kleine oefening doet. Als je in je volgende velddienstgroep zit en halverwege de ochtend koffiepauze hebt, verwijs dan in je informele gesprek naar Jezus in plaats van naar Jehovah. Plaats Jezus op elk punt in het gesprek waar je normaal gesproken Jehovah's naam aanroept. En voor de lol, noem hem onze "Heer Jezus", een zin die meer dan 100 keer in de Bijbel voorkomt. Bekijk gewoon het resultaat. Kijk hoe het gesprek abrupt tot stilstand komt, alsof je net een scheldwoord hebt gebruikt. Zie je, je spreekt hun taal niet meer.

In de NWT-bijbel verschijnt 'Jezus' 1,109 keer, maar in de 5,000 + manuscripten van de christelijke geschriften verschijnt Jehovah's naam helemaal niet. Zelfs als je het aantal keren toevoegt dat de NWT-vertaalcommissie geschikt achtte om zijn naam willekeurig in te voegen - omdat ze dachten dat het daar zou moeten gaan - vind je nog steeds een vier-op-één-verhouding ten gunste van Jezus 'naam. Zelfs gezien de inspanningen van de organisatie om ons op Jehovah te laten concentreren, laten de christelijke schrijvers ons naar de Christus kijken.

Neem nu een vergelijkende blik op de Wachttoren om te zien welke naam wordt benadrukt.

'Nuf zei? Nee? Twijfel je nog steeds? Denk je dat ik overdrijf? Kijk eens naar deze illustratie uit de uitgave van 15 april 2013 De wachttoren.

Waar is Jezus? Kom niet bij mij terug, zoals sommigen hebben gezegd, dat Jezus niet wordt afgebeeld omdat dit alleen het aardse deel van Jehovah's Organisatie vertegenwoordigt. Werkelijk? Waarom is Jehovah dan hier? Als het alleen het aardse deel is, waarom zou je Jehovah dan op zijn zogenaamde wagen tonen? (Ik zeg zogenaamd omdat nergens in dit visioen van Ezechiël, noch in de rest van de Bijbel trouwens, Jehovah ooit wordt afgebeeld terwijl hij op een wagen rijdt. Als je een afbeelding van God in een wagen wilt, moet je naar heidense mythologie. Geloof me niet? Google het!)

Maar terug naar de kwestie. De christelijke gemeente wordt de bruid van Christus genoemd.

Dus, wat hebben we hier? Als u Efeziërs 5: 21-33 leest, zult u zien dat Jezus wordt afgebeeld als een echtgenoot met zijn bruid. Dus hier hebben we een foto van de bruid en de vader van de bruid, maar de bruidegom ontbreekt? Efeziërs noemt de gemeente ook het Lichaam van de Christus. Christus is het hoofd van de gemeente. Dus, wat hebben we hier? Een lichaam zonder hoofd?

Een van de redenen waarom deze vermindering van de rol van Jezus mogelijk is gemaakt, is de degradatie van onze Heer tot de status van engel.

Vergeet niet dat mensen slechts een beetje lager zijn dan de engelen.

“… Wat is de mens dat U aan hem denkt, of de mensenzoon die U voor hem zorgt? Je hebt hem iets lager gemaakt dan de engelen; Je hebt hem met glorie en eer gekroond. ”(Ps 8: 4, 5 BSB)

Dus als Jezus maar een engel is, betekent dit dat jij en ik gewoon een beetje lager zijn dan Jezus. Lijkt dat je dom, zelfs godslasterlijk? Bij mij wel.

Vader zegt ons: "Antwoord een dwaas naar zijn dwaasheid, opdat hij niet wijs wordt in zijn eigen ogen." (Sp 26: 5 BSB) Soms is de beste manier om de absurditeit van een redenering aan te tonen, deze tot het logische uiterste door te voeren. Bijvoorbeeld: als Jezus Michael is, dan is Michael een God, omdat Johannes 1: 1 parafraseert: "In het begin was Aartsengel Michael, en Aartsengel Michael was bij God, en Aartsengel Michael was een god." (Johannes 1: 1)

Alle dingen zijn gemaakt door, voor en door aartsengel Michaël volgens Johannes 1: 3 en Kol 1:16. Aartsengel Michael heeft het universum gemaakt. We moeten vertrouwen stellen in Aartsengel Michael op basis van Johannes 1:12. Aartsengel Michael is “de weg en de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader behalve door ”Aartsengel Michael. (Johannes 14: 6) Hij is de "Koning der koningen en Heer der heren". (Opb 19:16) Aartsengel Michael is de "eeuwige vader". (Jesaja 9: 6)

Maar sommigen, die nog steeds wanhopig vasthouden aan het geloof, zullen Openbaring 12: 7-12 citeren en beweren dat wie anders dan Jezus degene zou kunnen zijn die de duivel uit de hemel zou kunnen werpen? Laten we eens kijken, zullen we?

“En er brak oorlog uit in de hemel: Michael en zijn engelen vochten met de draak, en de draak en zijn engelen vochten maar ze overwonnen niet, noch werd er een plaats meer voor hen gevonden in de hemel. Dus werd de grote draak naar beneden geslingerd, de oorspronkelijke slang, die Duivel en Satan wordt genoemd, die de hele bewoonde aarde misleidt; hij werd naar de aarde geslingerd en zijn engelen werden met hem neergeslingerd. Ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: “Nu zijn de zaligheid en de macht en het koninkrijk van onze God en het gezag van zijn Christus geschied, omdat de beschuldiger van onze broeders naar beneden is geslingerd, die hen dag en nacht beschuldigt voor onze God! En zij overwonnen hem vanwege het bloed van het Lam en vanwege het woord van hun getuigenis, en zij hadden hun ziel niet lief, zelfs niet in het aangezicht van de dood. Wees daarom blij, hemel en jij die daarin woont! Wee de aarde en de zee, want de duivel is naar je toegekomen, met grote woede, wetende dat hij een korte periode heeft. ”” (Re 12: 7-12)

Getuigen beweren dat dit gebeurde in oktober van 1914 en dat Michael echt Jezus is.

Hedendaagse gezalfde christenen wezen van tevoren op oktober 1914 als een belangrijke datum. (w14 7/15 blz. 30-31 par. 10)

Blijkbaar vond vanuit de context deze strijd plaats omdat volgens vers 10 "nu de zaligheid en de kracht en het Koninkrijk van onze God en het gezag van zijn Christus zijn geschied". Aangezien Getuigen de troonsbestijging en het gezag van de Christus in oktober 1914 hebben geplaatst, moet de strijd toen of kort daarna hebben plaatsgevonden.

Maar hoe zit het met het daaropvolgende "wee de aarde en de zee"?

Voor Getuigen begint het wee met de Eerste Wereldoorlog en gaat dan verder met meer oorlogen, pestilenties, hongersnoden en aardbevingen. Kortom, omdat de duivel boos was, veroorzaakte hij veel van het bloedvergieten van de 20th eeuw.

Bovendien moet de uitdrukking "zij hebben hem overwonnen vanwege het bloed van het Lam en vanwege het woord van hun getuige" vanaf 1914 van toepassing zijn op Jehovah's Getuigen.

De problemen beginnen meteen met deze interpretatie. Ten eerste kon de duivel volgens Getuigen niet vóór oktober 1914 zijn neergeworpen, maar de oorlog (het wee) waarvoor hij zogenaamd verantwoordelijk was vanwege zijn grote woede, was op dat moment al aan de gang. Het was begonnen in juli van dat jaar en de naties hadden zich erop voorbereid in een van de grootste wapenwedstrijden in de geschiedenis van de afgelopen tien jaar. Was de duivel van plan boos te worden?

Verder hadden christenen 'Satan overwonnen door het woord van hun getuigenis sinds de tijd van Christus'. Er is niets unieks aan het geloof en de integriteit van de Bijbelonderzoekers om hen door de eeuwen heen te onderscheiden van getrouwe christenen.

Bovendien kwam het gezag van de Christus niet pas in 1914 tot stand, maar bestond het al sinds zijn opstanding. Zei hij niet: "Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde"? Hij kreeg die in 28 GT, en het zou moeilijk voor te stellen zijn dat hij later meer autoriteit zou krijgen. Betekent "alle autoriteit" niet "alle autoriteit"?

Maar ik denk dat de echte kicker de volgende is:

Denk hierover na. Jezus verlaat de aarde om naar de hemel terug te keren om het koninkrijk te ontvangen dat hij voor zijn getrouwe loopbaan op aarde heeft verdiend. Jezus illustreerde dit in een gelijkenis die begint: "Een man van adellijke afkomst reisde naar een ver land om koninklijke macht voor zichzelf veilig te stellen en terug te keren." (Lu 19:12) Toen hij in 33 GT in de hemel aankwam, ging deze profetische psalm in vervulling:

Jehovah heeft tot mijn heer verklaard:
"Ga aan mijn rechterhand zitten
Totdat ik je vijanden als een stoel voor je voeten plaats. '
(Psalm 110: 1)

Jehovah zegt tegen Jezus, de pas gekroonde Koning, dat hij stevig moet blijven zitten terwijl Hij (Jehovah) de vijanden van Jezus aan zijn voeten legt. Merk op, God vernietigt zijn vijanden niet, maar hij legt ze aan zijn voeten. Jehovah's voetenbank is de aarde. (Jesaja 66: 1) Hieruit volgt dat Jezus 'vijanden tot de aarde beperkt zouden blijven. Dat past perfect bij wat wordt beschreven dat er met Satan en zijn demonen gebeurt in Openbaring hoofdstuk 12.

Toch doet Jezus dit niet. Hij wordt geboden te zitten terwijl Jehovah dat doet. Zoals elke koning heeft Jehovah God legers die zijn bevelen uitvoeren. In de Bijbel wordt hij honderden keren "Jehovah der legerscharen" genoemd en zijn legers zijn engelachtig. Dus om deze Psalm uit te laten komen, handelt Michaël, niet Jezus, op Gods bevel en als een van de belangrijkste engelenprinsen leidt hij zijn engelenleger om de strijd aan te gaan met de Duivel. Op deze manier legt Jehovah de vijanden van Jezus aan zijn voeten.

Wanneer gebeurde dit?

Welnu, wanneer kwamen de redding, de macht, het koninkrijk van God en de autoriteit van Christus tot stand? Zeker niet in 1914. We hebben net gezien dat Jezus beweerde dat alle autoriteit al van hem was na zijn dood en opstanding. Het Koninkrijk van God en zijn Christus begon toen, maar Jezus werd verteld geduldig te zitten totdat zijn vijanden als een kruk voor zijn voeten werden onderworpen.

Er is daarom reden om aan te nemen dat de verdrijving van Satan plaatsvond in de eerste eeuw, net na Jezus 'hemelvaart. Hoe zit het met de rest van het visioen dat in Openbaring hoofdstuk 12 wordt beschreven? Dat zal het onderwerp zijn van een toekomstige reeks video's, als God het wil. Kunnen we, als we naar de rest van het visioen kijken, overeenstemming vinden met het inzicht dat het in de eerste eeuw gebeurde? Ik ben geen preterist, iemand die gelooft dat alles in de christelijke Geschriften in de eerste eeuw gebeurde. Ik geloof dat we de Schrift moeten nemen zoals ze komen en de waarheid moeten volgen waar die ook heen leidt. Ik zeg niet dogmatisch dat deze profetie in vervulling ging ten tijde van de hemelvaart van Christus, alleen dat het een duidelijke mogelijkheid is en momenteel lijkt te passen in het bijbelverhaal.

Het is een logische regel dat, hoewel we misschien niet altijd precies weten wat iets is, we heel vaak kunnen uitsluiten wat het niet is.

Het bewijs is dat deze profetie zeker niet werd vervuld in 1914. Ik geloof dat het bewijsmateriaal naar de eerste eeuw verwijst, maar als bewijsmateriaal naar voren komt om geloofwaardigheid aan een andere datum te verlenen, moeten we allemaal openstaan ​​om het te overwegen.

Is het je opgevallen hoe we, door onszelf te bevrijden van de vooroordelen die ons dwingen om religieuze dogma's op te leggen aan onze studie van de Schrift, tot een gemakkelijker, schriftuurlijk consistent begrip konden komen dan dat we onder onze oude overtuigingen dachten? Is dat niet bevredigend?

Dit is het resultaat van exegetisch naar de dingen kijken in plaats van eisegetisch. Weet je nog wat die twee termen betekenen? We hebben ze in eerdere video's besproken.

Anders gezegd, het is veel bevredigender om de Bijbel ons naar de waarheid te laten leiden in plaats van hem te dwingen onze eigen waarheid te ondersteunen.

Eigenlijk is de reden dat Jehovah's Getuigen geloven dat Michaël de aartsengel Jezus is, een direct gevolg van eisegesis, van het proberen de Schrift te dwingen hun eigen waarheid te ondersteunen. De profetieën van de koningen van het noorden en het zuiden, evenals de 1,290 dagen en 1,335 dagen van Daniël zijn allemaal beïnvloed door hun behoefte om 1914 te ondersteunen.

Dit alles zorgt voor een uitstekende objectles over de gevaren van deze studiemethode. In onze volgende video zullen we dit gebruiken als een middel om te leren hoe we de Bijbel niet moeten bestuderen, en dan zullen we ons onderzoek opnieuw doen door de juiste methode te gebruiken om tot de Bijbelse waarheid te komen. We zullen de kracht van ontdekking in uw handen leggen, in de handen van de individuele christen, waar het thuishoort. Niet in de handen van een kerkelijk gezag, een paus, een kardinaal, een aartsbisschop of een besturend lichaam.

Bedankt voor het kijken. Klik op abonneren als je op de hoogte wilt worden gehouden van de volgende videoversie.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    40
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x