Het eerste gebruik van de Heilige Geest

De eerste vermelding van de Heilige Geest staat helemaal aan het begin van de Bijbel en vormt het toneel voor gebruik door de geschiedenis heen. We vinden het in het verslag van Creation in Genesis 1: 2 waar we lezen 'Nu bleek de aarde vormloos en woest te zijn en er was duisternis op het oppervlak van [de] waterige diepte; en Gods actieve kracht bewoog heen en weer over het oppervlak van de wateren ”.

Hoewel het account het niet specifiek vermeldt, kunnen we redelijkerwijs concluderen dat het werd gebruikt om alle dingen te maken, zoals in Genesis 1: 6-7 waar we lezen: “En God ging verder met te zeggen: "Laat een uitgestrektheid tussen de wateren komen en laat een scheiding plaatsvinden tussen de wateren en de wateren." 7 Toen ging God verder met het maken van de uitgestrektheid en het maken van een verdeling tussen de wateren die zou moeten zijn onder de uitgestrektheid en de wateren die zich boven de uitgestrektheid zouden moeten bevinden. En het werd zo ”.

Joseph, Mozes en Joshua

Genesis 41: 38-40: Dit verslag informeert ons over hoe de wijsheid van Joseph werd erkend, "Dus Pharʹaoh zei tegen zijn dienaren: "Kan een andere man worden gevonden zoals deze in wie de geest van God is?" 39 Daarna zei Pharʹaoh tegen Joseph: "Aangezien God u dit alles heeft laten weten, is er niemand zo discreet en wijs als je bent. 40 Je zult persoonlijk over mijn huis zijn en al mijn mensen zullen je impliciet gehoorzamen. Alleen met betrekking tot de troon zal ik groter zijn dan jij ”. Het was niet te ontkennen dat Gods Geest op hem was.

In Exodus 31: 1-11 zien we dat het verslag betrekking heeft op de bouw van de tabernakel bij het verlaten van Egypte, waarbij Jehovah zijn Heilige Geest aan bepaalde Israëlieten geeft. Dit was voor een bepaalde taak volgens zijn wil, omdat de bouw van de tabernakel door hem was gevraagd. Gods belofte was, "Ik zal hem vervullen met de geest van God in wijsheid en begrip en in kennis en in alle soorten vakmanschap".

Numeri 11:17 gaat verder over Jehovah die Mozes vertelt dat hij een deel van de geest die hij Mozes had gegeven zou overdragen aan degenen die nu Mozes zouden helpen bij het leiden van Israël. "En ik zal een deel van de geest die op u rust wegnemen en op hen moeten plaatsen, en zij zullen u moeten helpen bij het dragen van de last van de mensen dat u het misschien niet draagt, alleen u alleen".

Ter bevestiging van de bovenstaande verklaring vermeldt Numeri 11: 26-29 dat “Nu waren er nog twee mannen over in het kamp. De naam van de ene was Elʹdad en de naam van de andere was Meʹdad. En de geest begon zich op hen te vestigen, zoals zij waren onder degenen die opgeschreven waren, maar zij waren niet naar de tent gegaan. Dus gingen ze zich gedragen als profeten in het kamp. 27 En een jonge man ging rennen en rapporteerde aan Mozes en zei: "Elʹdad en Meʹdad handelen als profeten in het kamp!" 28 Toen antwoordde Jozua, de zoon van Nun, de dienaar van Mozes vanaf zijn jonge mannelijkheid: " Mijn heer Mozes, houd hen tegen! '29 Mozes zei echter tegen hem:' Voel je je jaloers op mij? Nee, ik wou dat al het volk van Jehovah profeten was, omdat Jehovah zijn geest op hen zou leggen ”.

Numeri 24: 2 vermeldt Bileam die Israël zegent onder invloed van Gods geest. "Toen Baʹlaam zijn ogen opsloeg en Israël door zijn stammen zag tabernacen, kwam de geest van God op hem". Dit is een opmerkelijk verslag, omdat het het enige verslag lijkt te zijn van waar de Heilige Geest iemand ertoe heeft aangezet iets anders te doen dan wat hij bedoelde. (Bileam wilde Israël vervloeken).

Deuteronomium 34: 9 beschrijft de benoeming van Joshua als opvolger van Mozes, “Jozua, de zoon van Nun, was vol van de geest van wijsheid, want Mozes had zijn hand op hem gelegd; en de zonen van Israël begonnen naar hem te luisteren en zij gingen doen precies zoals Jehovah Mozes geboden had ”. De Heilige Geest kreeg hem om de taak te volbrengen die Mozes begon, namelijk het brengen van de Israëlieten naar het Beloftenland.

Rechters en koningen

Richteren 3: 9-10 documenteert de benoeming van Othniel als rechter om Israël te redden van onderdrukking in het beloofde land. „Toen wekte Jehovah een redder op voor de zonen van Israël, zodat hij hen kon redden, Othʹni · el, de zoon van Keʹnaz, de jongere broer van Caʹleb. 10 De geest van Jehovah kwam nu op hem en hij werd de rechter van Israël ”.

Een andere persoon benoemd met de Heilige Geest als rechter is Gideon. Rechters 6:34 vertelt hoe Gideon Israël opnieuw van onderdrukking redde. „En Jehovah's geest omhulde Gidʹe, zodat hij de hoorn ging blazen, en de Abi-ezʹrites moesten naar hem worden genoemd”.

Rechter Jepthath moest opnieuw Israël redden van onderdrukking. Het geven van de Heilige Geest wordt beschreven in Richteren 11: 9, „Jehovah's geest kwam nu over Jefʹthah…”.

Rechters 13:25 en rechters 14 en 15 laten zien dat Jehovah's geest aan een andere rechter, Simson, werd geschonken. „Na verloop van tijd begon Jehovah's geest hem in Maʹha · neh-dan te drijven”. De verslagen in deze hoofdstukken van Rechters laten zien hoe Jehovah's geest hem hielp tegen de Filistijnen die Israël op dit moment onderdrukten, met als hoogtepunt de vernietiging van de tempel van Dagon.

1 Samuël 10: 9-13 is een interessant verhaal waarin Saul, binnenkort koning Saul te worden, slechts een korte tijd profeet werd, met alleen Jehovah's geest op dat doel: “En het gebeurde dat zodra hij zijn schouder omsloeg om van Samuël te gaan, God zijn hart in een ander begon te veranderen; en al deze tekenen kwamen op die dag uit. 10 Dus gingen ze van daar naar de heuvel, en hier was een groep profeten om hem te ontmoeten; meteen werd de geest van God op hem werkzaam en hij begon te spreken als een profeet in het midden van hen. … 13 Eindelijk sprak hij als profeet en kwam naar de hoge plaats ”.

1 Samuël 16:13 bevat het verslag van de zalving van David als koning. “Dienovereenkomstig nam Samuël de oliehoorn en zalfde hem te midden van zijn broers. En vanaf die dag begon de geest van Jehovah op David te werken ”.

Zoals je kunt zien, geven alle verslagen tot nu toe aan dat Jehovah zijn Heilige Geest alleen aan geselecteerde personen voor een specifiek doel gaf, meestal om ervoor te zorgen dat zijn doel niet werd gedwarsboomd en vaak alleen voor een specifieke tijd.

We gaan nu verder met de tijd van profeten.

Profeten en profetie

De volgende verslagen laten zien dat zowel Elia als Elisa de Heilige Geest kregen en als profeten van God handelden. 2 Koningen 2: 9 luidt:En het gebeurde dat zodra ze over E ·liʹah zelf waren gegaan tegen E · liʹsha zeiden: “Vraag wat ik voor je moet doen voordat ik van je wordt weggenomen.” Hierop zei E · liʹsha: “Alstublieft, die twee delen in je geest kunnen tot mij komen ”. Het account geeft aan dat er is opgetreden.

Het resultaat is vastgelegd in 2 Koningen 2:15 “Toen de zonen van de profeten die in Jerʹi · cho waren hem een ​​eind weg zagen, begonnen ze te zeggen:“ De geest van Elisa is neergestreken op Elisa. ”“.

2 Chronicles 15: 1-2 vertelt ons dat Azaria, de zoon van Oded, het zuidelijke koninkrijk van Juda en koning Asa waarschuwt dat zij naar Jehovah moeten terugkeren of hij hen zal verlaten.

2 Kronieken 20: 14-15 vertelt de heilige geest die aan een weinig bekende profeet wordt gegeven zodat hij instructies aan koning Josafat zou geven om niet bang te zijn. Als gevolg daarvan gehoorzaamden de koning en zijn leger Jehovah en stonden te kijken hoe Jehovah de Israëlieten redding bracht. Er staat „Nu wat Ja · ha · ziʹel, de zoon van Zach · a · riʹah, de zoon van Be · naiʹah, de zoon van Je · iʹel, de zoon van Mat · ta · niʹah, de Leviet van de zonen van Asaf, de geest van Jehovah kwam om in het midden van de gemeente op hem te zijn ... Bijgevolg zei hij: „Let op, alle Juda en GIJ inwoners van Jeruzalem en koning Jehoshʹa · phat! Dit is wat Jehovah tot U heeft gezegd: 'Wees niet bang of angstig vanwege deze grote menigte; want de strijd is niet van U, maar van God ”.

2 Chronicles 24:20 herinnert ons aan de slechte acties van Joas, de koning van Juda. Bij deze gelegenheid gebruikte God een priester om Joas te waarschuwen voor zijn dwaling en de gevolgen: 'En Gods geest zelf omhulde Zachea a riʹah, de zoon van Jeha hoa · da de priester, zodat hij boven het volk opstond en tegen hen zei: “Dit is wat de [ware] God heeft gezegd: 'Waarom zijt U de geboden van Jehovah overschrijden, zodat GIJ niet succesvol kunt blijken te zijn? Omdat GIJ Jehovah hebt verlaten, zal hij op zijn beurt JOU verlaten. '”.

De Heilige Geest wordt vaak in heel Ezechiël genoemd in de visioenen en als zijnde op Ezechiël zelf. Zie Ezechiël 11: 1,5, Ezechiël 1: 12,20 als voorbeelden waarin het de vier levende wezens aanwijzingen gaf. Hier was de Heilige Geest betrokken bij het brengen van de visioenen van God naar Ezechiël (Ezechiël 8: 3)

Joël 2:28 is een bekende profetie die in de eerste eeuw in vervulling is gegaan. “En daarna moet het gebeuren dat ik mijn geest op alle soorten vlees zal uitstorten, en UW zonen en UW dochters zullen zeker profeteren. Wat betreft UW oude mannen, dromen die ze zullen dromen. Wat UW jongemannen betreft, visioenen zullen ze zien ”. Deze actie hielp de vroege christelijke gemeente te vestigen (Handelingen 2:18).

Micah 3: 8 Micah vertelt ons dat hem de Heilige Geest werd gegeven om een ​​waarschuwingsboodschap uit te voeren: “Ik ben zelf vol kracht geworden, met de geest van Jehovah, en van gerechtigheid en macht, om aan Jacob zijn opstand te vertellen en aan Israël zijn zonde ”.

Messiaanse profetieën

Jesaja 11: 1-2 beschrijft de profetie dat Jezus de Heilige Geest heeft, die vanaf zijn geboorte is vervuld. “En er moet een takje uitgaan uit de stronk van Jesʹse; en uit zijn wortels zal een spruit vruchtbaar zijn. 2 En op hem moet de geest van Jehovah rusten, de geest van wijsheid en begrip, de geest van raad en macht, de geest van kennis en van de vrees voor Jehovah ”. De vervulling van dit account is te vinden in Lukas 1:15.

Een andere Messiaanse profetie is opgetekend in Jesaja 61: 1-3, waarin staat: „De geest van de Soevereine Heer Jehovah is op mij, omdat Jehovah me heeft gezalfd om goed nieuws aan de zachtmoedigen te vertellen. Hij heeft mij gezonden om de gebrokenen te binden, om vrijheid te verkondigen aan degenen die gevangen zijn genomen en de wijde opening [van de ogen] zelfs aan de gevangenen; 2 om het jaar van goede wil van Jehovah te verkondigen en de dag van wraak van onze God; om alle rouwende mensen te troosten '. Zoals de lezers zich waarschijnlijk zullen herinneren, stond Jezus op in de synagoge, las deze verzen en paste ze op zichzelf toe zoals vastgelegd in Lucas 4:18.

Conclusie

 • In pre-christelijke tijden
  • De Heilige Geest werd door God aan gekozen individuen gegeven. Dit was uitsluitend om een ​​specifieke taak te vervullen met betrekking tot zijn wil voor Israël en het beschermen van de komst van de Messias en daarmee uiteindelijk de toekomst van de wereld van de mensheid.
   • Aan enkele leiders gegeven,
   • Gegeven aan sommige rechters
   • Gegeven aan enkele koningen van Israël
   • Gegeven aan Gods aangestelde profeten

Het volgende artikel gaat over de Heilige Geest in de 1e eeuw.

Tadua

Artikelen door Tadua.
  1
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x