„Ik heb de race naar de finish gelopen.” - 2 Timoteüs 4: 7

[Vanaf ws 04/20 p.26 juni 29 - 5 juli 2020]

Volgens het voorbeeld is de focus van het artikel hoe we allemaal de race voor het leven kunnen winnen, zelfs als we lijden onder de gevolgen van het ouder worden of een slopende ziekte.

De eerste alinea begint met de vraag of iemand een moeilijke race wil lopen, vooral als hij zich ziek of moe voelt. Welnu, het antwoord daarop hangt echt af van wat er op het spel staat. Als we het hebben over de Olympische Spelen die slechts om de 4 jaar plaatsvinden, dan zou een wereldkampioen waarschijnlijk aan die race willen deelnemen, zelfs als hij zich ziek voelt (in je eigen tijd op zoek naar Emil Zatopek in de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki). Voor de meesten van ons zouden we echter geen moeilijke race willen lopen, tenzij er iets belangrijks op het spel stond. Staat er iets belangrijks op het spel? Ja, we zijn zeker in de race voor het leven.

Wat was de context van Paulus 'woorden in 1 Timoteüs 4: 7?

Paulus stond op het punt te worden geëxecuteerd als martelaar terwijl hij gevangen zat in Rome:

'Want ik word al uitgegoten als een drankoffer en de tijd voor mijn vertrek is nabij. Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de race beëindigd, ik heb het geloof behouden. Nu heeft de kroon van gerechtigheid voor mij in petto, die de Heer, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag zal toekennen - en niet alleen aan mij, maar ook aan iedereen die verlangd heeft naar zijn verschijning. ' - 1 Timoteüs 4: 6-8 (New International Version)

Wat had de apostel Paulus geholpen om zo'n grote ijver en kracht te tonen? Laten we eens kijken of we het antwoord op deze vraag kunnen vinden in de studie van deze week.

In paragraaf 2 staat terecht dat de apostel Paulus zei dat alle ware christenen aan een race deelnemen. Hebreeën 12: 1 wordt aangehaald. Maar laten we de verzen 1 tot 3 lezen.

“Laten we daarom, omdat we zo'n grote wolk van getuigen om ons heen hebben, ook elk gewicht en de zonde die ons gemakkelijk verstrikt, van ons afwerpen, en laten we met volharding de race die voor ons ligt rennen, 2 als we aandachtig naar de Hoofdagent en Volmaaktheid van ons geloof kijken, Jezus. Voor de vreugde die hem wachtte, doorstond hij een martelpaal, minachtend voor schaamte, en is hij aan de rechterhand van de troon van God gaan zitten. 3 Sta eens goed stil bij degene die zo'n vijandige toespraak van zondaars tegen hun eigen belangen heeft doorstaan, zodat u niet moe wordt en opgeeft ”

Wat zouden we zeggen zijn de belangrijke punten in de woorden van Paulus hierboven wanneer we met christenen praten over een wedstrijd?

 • We zijn omringd door een grote wolk van getuigen
 • We moeten elk gewicht en de zonde van ons afwerpen
 • We moeten de race volharden
 • We moeten kijken aandachtig [gedurfde van ons] bij de Chief Agent en Perfecter van ons geloof, Jezus
 • Voor de vreugde die hem wachtte, doorstond hij een martelpaal
 • Denk goed na over degene die zulke vijandige toespraken van zondaars tegen hun eigen belangen heeft doorstaan, zodat u niet moe wordt en opgeeft

Deze tekst is zo krachtig bij het beschouwen van dit specifieke onderwerp en we zullen aan het einde van deze recensie op elk aspect terugkomen.

WAT IS DE RACE?

Alinea 3 vermeldt het volgende:

“Paul gebruikte soms kenmerken van de spellen die in het oude Griekenland werden gehouden om belangrijke lessen te leren. (1 Kor. 9: 25-27; 2 Tim. 2: 5) Bij een aantal gelegenheden gebruikte hij hardlopen als in een voetrace om de christelijke levensloop te illustreren. (1 Kor. 9:24; Gal. 2: 2; Fil. 2:16) Iemand doet mee aan dit „ras” wanneer hij zich aan Jehovah opdraagt ​​en zich laat dopen (1 Petr. 3:21) Hij komt over de eindstreep wanneer Jehovah hem de prijs van eeuwig leven toekent. ” [Vet onze]

Een bespreking van 1 Petrus 3:21 laat zien dat dit zo is geen steun de bewering over de opdracht en doop die in paragraaf 3 is gedaan.

In de Schrift staat eenvoudig dat de doop, die de belofte is van een zuiver geweten aan God, ons als christenen redt. Paulus zei niet dat we ons moesten opdragen en ons moesten laten dopen voordat we aan deze race deelnemen. Omdat toewijding een privéaangelegenheid is, begint het ras pas echt als we de beslissing nemen om Christus 'discipelen te zijn.

Nadat hij levend was gemaakt, ging hij en kondigde hij de gevangen geesten af ​​- 20 aan degenen die lang geleden ongehoorzaam waren toen God geduldig wachtte in de dagen van Noach terwijl de ark werd gebouwd. Daarin werden maar een paar mensen, acht in totaal, gered door water, 21 en dit water symboliseert de doop die je nu ook redt - niet het verwijderen van vuil van het lichaam maar de belofte van een zuiver geweten jegens God1 Petrus 3: 19-21 (New International Version)

Zie de volgende artikelen voor een meer gedetailleerde bespreking van de doop

https://beroeans.net/2020/05/10/are-you-ready-to-get-baptized/

https://beroeans.net/2020/05/03/love-and-appreciation-for-jehovah-lead-to-baptism/

Paragraaf 4 schetst drie overeenkomsten tussen het lopen van een langeafstandsrace en het leiden van een christelijk leven.

 • We moeten de juiste koers volgen
 • We moeten ons concentreren op de finish
 • We moeten onderweg uitdagingen overwinnen

In de volgende paar paragrafen wordt vervolgens elk van de drie punten in detail onderzocht.

VOLG DE JUISTE CURSUS

Paragraaf 5 zegt dat lopers de cursus moeten volgen die door de organisatoren van het evenement is uitgestippeld. Evenzo moeten we de christelijke koers volgen om de prijs van eeuwig leven te ontvangen.

De alinea noemt vervolgens twee teksten om die bewering te ondersteunen:

'Desalniettemin beschouw ik mijn eigen leven niet als iets belangrijks, als ik maar mijn cursus en de bediening die ik van de Heer Jezus heb ontvangen mag afmaken om grondig te getuigen van het goede nieuws van de onverdiende goedheid van God'. - Handelingen 20: 24

'In feite werd u tot deze cursus geroepen, omdat zelfs Christus voor u heeft geleden en een model voor u heeft achtergelaten om zijn stappen nauwlettend te volgen.' - 1 Peter 2: 21

Beide teksten zijn relevant voor deze discussie. Misschien is 1 Petrus 2:21 nog meer. Dit lijkt erg op de woorden in Hebreeën 12: 2 die we aan het begin van deze recensie hebben besproken.

Hoe zit het met de woorden in Handelingen? Deze tekst is ook geschikt omdat Jezus zijn leven concentreerde op zijn bediening en daarom zou dat een prijzenswaardige koers zijn die we zouden moeten volgen. Hoewel we dit niet met absolute zekerheid kunnen zeggen, lijkt het een andere subtiele poging om Getuigen op het huis-aan-huiswerk te concentreren, vooral als je paragraaf 16 later in deze recensie overweegt.

Er zijn veel andere teksten die relevant zijn voor deze discussie en niet worden genoemd in dit Wachttoren-artikel. Denk bijvoorbeeld aan James 1:27 die zegt "De vorm van aanbidding die schoon en onbevlekte vanuit het standpunt van onze God en Vader is dit: om te kijken na wezen en weduwen in hun verdrukking, en om zich te houden zonder spot uit de hele wereld." Zorgde Jezus voor weduwen en wezen? Zonder twijfel. Wat een mooi voorbeeld was Jezus voor ons allemaal.

BLIJF GERICHT EN VOORKOM struikelen

Paragraaf 8 tot en met 11 geven goede raad om niet toe te staan ​​dat onze fouten of de fouten van anderen ons laten struikelen, maar dat we ons beter kunnen concentreren en de prijs duidelijk in gedachten moeten houden.

HOUD DE LOPENDE ONDANKS UITDAGINGEN

Paragraaf 14 brengt ook een goed punt naar voren: “Paul kreeg met veel uitdagingen te maken. Naast dat hij door anderen werd beledigd en vervolgd, voelde hij zich soms zwak en moest hij omgaan met wat hij 'een doorn in het vlees' noemde. (2 Kor. 12: 7) Maar in plaats van die uitdagingen te zien als een reden om op te geven, zag hij ze als een kans om op Jehovah te vertrouwen. ” Als we ons concentreren op voorbeelden zoals Paulus en andere dienstknechten van God die deel uitmaken van "de grote wolk van getuigen ” we zullen Paulus kunnen navolgen en beproevingen kunnen doorstaan.

Alinea 16 zegt:

"Veel oudere en zwakke rennen op weg naar het leven. Ze kunnen dit werk niet op eigen kracht doen. In plaats daarvan putten ze uit Jehovah's kracht door naar christelijke vergaderingen te luisteren via een telefoonlijn of vergaderingen te bekijken via videostreaming. En ze doen mee aan het maken van discipelen door getuigenis te geven aan artsen, verpleegsters en familieleden. '

Hoewel er niets mis is met het bekijken van vergaderingen met videostreaming en het prediken tot artsen en verpleegkundigen, zou dat Jezus 'focus zijn geweest bij het ontmoeten van zieken en kreupelen? Nee. Hij begreep het belang van de bediening, maar telkens als hij de armen, zieken of kreupelen ontmoette, voedde hij ze, genas ze en gaf ze hoop. Zijn daden leidden zelfs tot lof voor Jehovah (Zie Matteüs 15: 30-31). We zouden een krachtiger getuigenis geven als we zorg en bezorgdheid tonen aan ouderen en zieken, in plaats van te verwachten dat ze gaan prediken. Degenen onder ons met kracht en een goede gezondheid zouden de gelegenheid kunnen aangrijpen om anderen te laten zien hoe Jehovah's prachtige eigenschappen duidelijk zijn in onze eigen daden en hen te vertellen over de beloften voor de toekomst wanneer we mensen in nood bezoeken. Als anderen dan zien hoe ons geloof ons ertoe beweegt goede werken te doen, dan prijzen ze op hun beurt Jehovah (Johannes 13:35).

Alinea's 17 tot en met 20 geven ook een aantal goede raad met betrekking tot het omgaan met fysieke beperkingen, angst of depressie.

Conclusie

Over het algemeen geeft het artikel een goed advies. Maar we moeten voorzichtig zijn met de inslag van de organisatie in paragraaf 16.

Uitbreiding op Hebreeën 12: 1-3 zou het artikel meer diepgang hebben gegeven.

Paul legt uit wat we moeten doen om de race met uithoudingsvermogen uit te voeren:

 • Focus op de grote wolk van getuigen. Lange-afstandslopers lopen altijd in groepen om hen te helpen het tempo te bepalen. We kunnen profiteren van het imiteren van het geloofstempo van andere christelijke 'hardlopers' in de race om het leven.
 • We moeten elk gewicht en de zonde die ons gemakkelijk in de knoop brengt weggooien. Marathonlopers dragen meestal zeer lichte kleding om te voorkomen dat ze worden belast. We moeten alles vermijden dat ons zou afschrikken of vertragen in onze christelijke koers.
 • Kijk aandachtig naar de hoofdagent en volmaakter van ons geloof, Jezus. Jezus is de beste hardloper die er ooit is geweest in de race om het leven. Zijn voorbeeld verdient aandacht en navolging. Als we zien hoe hij in staat was om met spot en vervolging om te gaan tot aan de dood, en nog steeds de liefde te tonen die hij voor de mensheid toonde, zullen we in staat zijn om te volharden.

9
0
Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x