„Wat weerhoudt mij ervan om me te laten dopen?” - Handelingen 8:36

[Vanaf ws 03/20 p. 2 mei 04 - 10 mei]

Alinea 1: 'Wil je gedoopt worden als discipel van Christus! Liefde en waardering hebben velen gemotiveerd om die keuze te maken. '

Dit is zo'n relevante verklaring. Waardering en liefde moeten de motiverende factor zijn die je ertoe beweegt die keuze te maken.

Vervolgens worden we door de schrijver aangemoedigd om na te denken over het voorbeeld van een ambtenaar die de koningin van Ethiopië heeft gediend.

Neem even een stap terug en probeer je te herinneren wat je motiveerde om je te laten dopen.

Waarschijnlijk voelde je ook een gevoel van liefde en waardering voor wat je had geleerd. Is het echter niet waar dat voor een aanzienlijk aantal mensen in het christendom en onder Jehovah's Getuigen familiebanden, vriendschappen en andere sociale druk mogelijk ook een rol hebben gespeeld?

De preview van het artikel van deze week zegt het volgende:

„Sommigen die van Jehovah houden, weten niet zeker of ze bereid zijn om zich als een van zijn Getuigen te laten dopen. Als u zich zo voelt, zal dit artikel u helpen enkele praktische dingen te herhalen die u tot de doop zullen leiden. '

Wat zijn de belangrijkste thema's die in dit artikel aan de orde komen?

 • Leer meer over Jehovah door middel van zijn schepping.
 • Leer Gods Woord, de bijbel, waarderen.
 • Leer Jezus lief te hebben, en je liefde voor Jehovah zal groeien.
 • Leer Jehovah's gezin lief te hebben
 • Leer Jehovah's normen waarderen en toepassen.
 • Leer Jehovah's organisatie lief te hebben en te steunen
 • Help anderen te leren van Jehovah te houden.

Met een open geest laten we zien wat we kunnen leren van het artikel van deze week over liefde en waardering dat ons ertoe beweegt ons te laten dopen.

Laten we de raad in het artikel afwegen tegen het voorbeeld van de Ethiopische functionaris.

Het verslag staat in Handelingen 8. We zullen alle verzen van vers 26 - 40 bekijken om de context te krijgen:

"26 Een engel van de Heer zei tegen Filippus: 'Sta op en ga in zuidelijke richting naar de weg die afdaalt van Jeruzalem naar Gaza.' Dit is een woestijnplek. 27 En hij stond op en ging. En er was een Ethiopiër, een eunuch, een hoffunctionaris van Candace, koningin van de Ethiopiërs, die de leiding had over al haar schatten. Hij was naar Jeruzalem gekomen om te aanbidden 28 en keerde terug, gezeten in zijn wagen, en hij las de profeet Jesaja. 29 En de Geest zei tegen Filippus: "Ga erheen en sluit u aan bij deze strijdwagen." 30 Filippus rende naar hem toe en hoorde hem de profeet Jesaja lezen en vroeg: 'Begrijp je wat je leest?' 31 En hij zei: "Hoe kan ik, tenzij iemand mij leidt?" En hij nodigde Philip uit om bij hem te komen zitten. 32 Het gedeelte van de Schrift dat hij las was dit:

'Als een schaap werd hij naar de slacht geleid en als een lam voordat zijn scheerder stil is, dus opent hij zijn mond niet. 33 In zijn vernedering werd hem de gerechtigheid ontzegd. Wie kan zijn generatie beschrijven? Want zijn leven wordt van de aarde weggenomen. '

34En de kamerling zei tegen Filippus: "Over wie, ik vraag u, zegt de profeet dit, over zichzelf of over iemand anders?" 35Toen opende Filippus zijn mond en te beginnen met deze Schrift vertelde hij hem het goede nieuws over Jezus. 36En terwijl ze langs de weg liepen, kwamen ze bij wat water en de eunuch zei: "Zie, hier is water! Wat weerhoudt me ervan om me te laten dopen? ' 38En hij beval de wagen te stoppen, en beiden gingen het water in, Filippus en de kamerling, en hij doopte hem. 39En toen ze uit het water kwamen, droeg de Geest van de Heer Filippus weg, en de kamerling zag hem niet meer en ging op weg met vreugde. 40Maar Filippus bevond zich in Azotus, en terwijl hij doorreisde predikte hij het evangelie aan alle steden totdat hij in Caesarea aankwam. - (Handelingen 8: 26 - 40) Engels Standard Version

Laten we, voordat we doorgaan met de bespreking, even stilstaan ​​bij de geciteerde verzen;

 • Een engel verschijnt aan Phillip en instrueert hem om naar het zuiden te gaan: dit was een goddelijke instructie. De verwijzing naar "engel van de Heer" geeft aan dat dit waarschijnlijk door Jezus Christus is bekrachtigd.
 • De Ethiopische kamerling was misschien joods of een joodse proseliet, maar er is geen bewijs dat hij tijd met christenen had doorgebracht
 • Begreep aanvankelijk de woorden van Jesaja niet die Phillip hem uitlegde en hoe ze op Jezus van toepassing waren
 • De Eunuch werd vervolgens op dezelfde dag gedoopt:
  • Er was geen tijd nodig om zich te bewijzen
  • Hij hoefde zijn overtuigingen aan niemand te prediken of uit te leggen
  • Er was geen formele gebeurtenis of forum nodig om zich te laten dopen
  • Er is geen bewijs dat hij verder met Phillip moest studeren en een vast materiaalformaat moest invullen
  • Geen bewijs dat hij een bepaald aantal door Phillip gestelde vragen moest beantwoorden
  • Hij begon na zijn doop en niet daarvoor tot anderen te prediken
  • Phillip heeft hem niet gevraagd om tot een specifieke organisatie te behoren of een orgaan genaamd het "Besturende Lichaam" te erkennen

De woorden in paragraaf 2 kloppen enigszins als er staat: “Maar waarom was de ambtenaar naar Jeruzalem gereisd? Omdat hij al liefde voor Jehovah had ontwikkeld. Hoe weten we? Hij had Jehovah net in Jeruzalem aanbeden. '

De schrijver gaat niet verder in op wat hij / zij bedoelt met 'Jehovah aanbidden in Jeruzalem”. Als hij naar joodse gewoonte aanbad (wat waarschijnlijk het geval is omdat hij niet ten volle had ingezien dat de woorden in Jesaja naar Jezus verwezen), dan zou dit een nutteloze vorm van aanbidding zijn geweest omdat Jezus het joodse geloof had verworpen.

Het is duidelijk dat je niet zou kunnen concluderen dat al die Farizeeën en Joden die in Jeruzalem waren en Jezus afwezen, 'al liefde voor Jehovah hadden ontwikkeld'. We kunnen waarschijnlijk concluderen dat hij liefde voor Jehovah had ontwikkeld, gebaseerd op het feit dat een engel Phillip had opgedragen om naar hem toe te gaan en ook op basis van zijn onmiddellijke verlangen om gedoopt te worden nadat hij de Schriften beter had begrepen. Het is duidelijk dat de engel bij deze man iets begeerlijks moet hebben gezien.

Alinea 3 zegt het volgende:

„Liefde voor Jehovah kan je motiveren om je te laten dopen. Maar liefde kan je er ook van weerhouden om dat te doen. Hoe? Let op enkele voorbeelden. Misschien houdt u diep van uw ongelovige familie en vrienden en maakt u zich misschien zorgen dat als u zich laat dopen, zij u zullen haten ”

Velen zijn door hun familie afgewezen omdat zij stelling namen voor wat volgens hen waar is. Familiebanden en vrienden maken het vaak moeilijk zulke moedige stappen te nemen.

Dit geldt natuurlijk ook voor Jehovah's Getuigen. Als u openlijk uw mening zou geven over onschriftuurlijke leringen die veel voorkomen onder Jehovah's Getuigen, zouden zij de eersten zijn die u terzijde schuiven en u verbannen.

De doos "Wat zit er in je hart? ' is het overwegen waard gezien de interpretatie die de schrijver geeft van wat de verschillende grondsoorten in Lucas 8 vertegenwoordigen

Dit is de gelijkenis van de zaaier in Lukas 8 uit vers 4:

4En toen een grote menigte zich verzamelde en mensen van stad na stad naar hem toe kwamen, zei hij in een gelijkenis: 5'Een zaaier ging naar buiten om zijn zaad te zaaien. En terwijl hij zaaide, vielen sommigen langs het pad en werden vertrapt onder de voeten, en de vogels van de lucht verslonden het. 6En sommigen vielen op de rots en terwijl hij opgroeide, verdorde hij, omdat hij geen vocht had. 7En sommigen vielen tussen de doornen, en de doornen groeiden ermee op en verstikten het. 8En sommigen vielen in goede aarde en groeiden en leverden honderdvoudig op. ' Terwijl hij deze dingen zei, riep hij: "Wie oren heeft om te horen, laat hem horen." - (Luke 8: 4-8) Engels Standard Version

De betekenis van het zaad: “Nu is de gelijkenis dit: Het zaad is het woord van God. (Luke 8: 4-8) Engels Standard Version

Vertrapte grond

Wachttoren: „Deze persoon vindt weinig tijd om zich voor te bereiden op zijn bijbelstudiesessie. Hij annuleert vaak zijn bijbelstudie of mist vergaderingen omdat hij druk bezig is met andere dingen. ”

Jezus in Lucas 8:12: "Degenen langs het pad zijn degenen die hebben gehoord; dan komt de duivel en neemt het woord uit hun hart weg, zodat ze niet kunnen geloven en behouden worden. '

Rotsachtige grond

Wachttoren: „Deze persoon staat druk of tegenstand van zijn leeftijdsgenoten of familie toe om te voorkomen dat hij Jehovah gehoorzaamt en naar zijn maatstaven leeft. ”

Jezus in Lucas 8:13: "En degenen op de rots zijn degenen die, wanneer ze het woord horen, het met vreugde ontvangen. Maar deze hebben geen wortel; ze geloven een tijdje en vallen in tijden van testen weg. ”

Bodem met doornen

Wachttoren: „Deze persoon houdt van wat hij over Jehovah leert, maar hij voelt dat hij zich gelukkig en veilig zal voelen als hij over geld en bezittingen beschikt. Hij mist vaak zijn persoonlijke bijbelstudiesessies omdat hij aan het werk is of bezig is met een vorm van ontspanning. ”

Jezus in Lucas 8:14: "En wat er tussen de doornen viel, zij zijn degenen die horen, maar terwijl ze op weg gaan, worden ze verstikt door de zorgen en rijkdommen en genoegens van het leven, en hun vrucht rijpt niet. ”

Fijne grond

Wachttoren: „Deze persoon bestudeert regelmatig de bijbel en probeert toe te passen wat hij leert. Zijn prioriteit in het leven is die van het behagen van Jehovah. Ondanks beproevingen en tegenstand blijft hij anderen vertellen wat hij over Jehovah weet. ”

Jezus in Lucas 8:15: "Wat dat betreft in de goede grond, zij zijn het die het woord horen, het in een eerlijk en goed hart vasthouden en geduldig vrucht dragen. '

Kruisverwijzing

Luke 8: 16 'Niemand steekt een lamp aan en bedekt hem met een pot of zet hem onder een bed. In plaats daarvan zet hij het op een kandelaar, zodat degenen die binnenkomen het licht kunnen zien. '

Romans 2: 7 'Aan degenen die door volharding in het doen van het goede heerlijkheid, eer en onsterfelijkheid zoeken, zal Hij het eeuwige leven geven.'

Lucas 6:45 “Een goed mens brengt uit de goede schat van zijn hart het goede voort; en een boze man brengt uit de boze schat van zijn hart het kwade voort: want uit de overvloed van het hart spreekt zijn mond ”

De verzen zijn duidelijk en interpreteren zichzelf. Aangezien Jezus geen verdere details geeft over de verschillende grondsoorten, kunnen we onze eigen interpretatie aan deze woorden niet toevoegen. De kruisverwijzingen naar vers 15 geven ons een idee van de focus van Jezus 'illustratie. Als we specifiek naar Lukas 6:45 verwijzen, zien we dat de focus echt lag op het feit dat de fijne grond verwijst naar degenen die een goed hart hebben en dat is wat Gods woord in staat stelt om vrucht in hen te dragen.

De poging van de schrijver om zijn interpretatie toe te voegen, is opnieuw een manier om het denken van de lezer te kanaliseren in denken in termen van JW-doctrine. De verwijzing naar 'Ondanks beproevingen en tegenstand blijft hij anderen vertellen wat hij over Jehovah weet. ” is gewoon een andere manier om Getuigen ertoe te bewegen hun tijd aan het prediken voor de Organisatie te besteden.

DE BELANGRIJKSTE LIEFDE

Alinea 4 zegt: "Als je meer van Jehovah houdt dan van al het andere, laat je niets of niemand je ervan weerhouden hem te dienen ” Dit zou waar moeten zijn, zelfs als de Organisatie het struikelblok wordt in onze aanbidding. Als u echter uw bedenkingen uitspreekt over verschillende kwesties met betrekking tot de JW-doctrine, wordt u waarschijnlijk bestempeld als een afvallige.

Paragraaf 5 vertelt ons dat we in de volgende paragrafen zullen leren hoe we kunnen "heb Jehovah lief met heel ons hart, ziel, verstand en kracht ” zoals Jezus beval in Marcus 12:30.

Leer meer over Jehovah door middel van zijn schepping -het belangrijkste punt in paragraaf 6 is dat als we nadenken over de schepping, ons respect voor Jehovah zal toenemen. Dit is waar.

In paragraaf 7, in een poging getuigen te laten voelen dat Jehovah om hen persoonlijk geeft, zegt de schrijver het volgende: De reden waarom u nu de bijbel bestudeert, is dat, zoals Jehovah zegt, „ik u tot mij heb getrokken”. (Jer.31: 3) Hoewel er geen twijfel bestaat dat Jehovah om zijn dienstknechten geeft, is er enig bewijs dat alleen degenen die de bijbel met Jehovah's Getuigen bestuderen door Jehovah worden getrokken? Geldt dit voor degenen die geen Getuigen zijn?

Tot wie waren de woorden in Jeremia gericht?

"In die tijd, zegt de HERE, zal ik de God zijn van alle families van Israël, en zij zullen mijn volk zijn." Dit zegt de HEER: „De mensen die het zwaard overleven, zullen gunst vinden in de wildernis; Ik zal komen om Israël rust te geven. ' De HEER verscheen in het verleden aan ons en zei: „Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde; Ik heb je met onfeilbare vriendelijkheid getekend. (Jeremiah 31: 1-3) Engels Standard Version

Het is duidelijk dat de Schrift alleen van toepassing is op de Israëlieten. Daarom is de Heer niet verschenen aan moderne christenen of Jehovah's Getuigen. Elke bewering dat deze woorden tegenwoordig op een groep mensen van toepassing zijn, is een opzettelijke verkeerde toepassing van de Schrift om de lezer te doen geloven dat studeren met Jehovah's Getuigen deel uitmaakt van een goddelijke roeping.

Paragraaf 8 heeft een zeer goede raad die kan worden toegepast. Kom dichter bij Jehovah door in gebed met hem te praten. Krijg kennis en begrip van zijn wegen door zijn Woord, de Bijbel, te bestuderen.

Alinea 9 zegt „Alleen de bijbel bevat de waarheid over Jehovah en zijn voornemen met jou.” Weer zo'n krachtig statement. Waarom vraagt ​​u zich dan af of de Getuigen blijven zeggen dat zij de enigen in de 'Waarheid' zijn? Waarom beweert het Besturende Lichaam dat ze Gods uitverkoren woordvoerders op aarde zijn? Waar is het bewijs uit de bijbel dat ze interpretaties van de woorden in de bijbel kunnen interpreteren en veranderen wanneer hun "licht helderder wordt"? De meeste getuigen zullen nooit beweren dat Jehovah rechtstreeks als individu tot het Besturende Lichaam spreekt, maar door een ingewikkelde uitleg kunnen ze op de een of andere manier beweren dat ze een monopolie hebben op openbaringen en interpretaties met betrekking tot de Bijbel en wereldgebeurtenissen.

Hoe dit al die jaren nooit een vraag bij me opriep, is op zichzelf verrassend. Hoe werkt deze goddelijke openbaring precies? Niemand onder de gewone Getuigen zou enig idee hebben. Wat u waarschijnlijk zult horen, is dat het in twijfel trekken van dit feit neerkomt op godslastering in de ogen van de organisatie.

In paragraaf 10 wordt ten slotte verwezen naar Jezus Christus als een andere reden waarom we de bijbel zouden moeten lezen. Toch is Jezus de basis waarop alle dopen voor christenen geldig worden.

paragraaf 11 „Leer Jezus lief te hebben, en je liefde voor Jehovah zal toenemen. Waarom? Omdat Jezus de eigenschappen van zijn Vader perfect weerspiegelt Dus hoe meer je over Jezus leert, hoe beter je Jehovah zult begrijpen en waarderen. ” Dit is misschien wel een nog grotere reden om Jezus centraal te stellen in deze discussie. Er is geen beter voorbeeld van wat de liefde van God betekent dan Jezus die zelfs tot de dood gehoorzaamde om Jehovah's voornemen te verwezenlijken. Jezus weerspiegelde Jehovah's persoonlijkheid meer dan enig ander wezen dat ooit de aarde heeft bewoond (Kolossenzen 1:15). Het grote probleem is dat de Organisatie erop gericht is ons te leren om van Jehovah te houden, maar Jezus Christus, het beste voorbeeld dat we hebben hoe we dat moeten doen, terzijde schuift.

paragraaf 13 „Leer Jehovah's gezin lief te hebben. Uw ongelovige familie en voormalige vrienden begrijpen misschien niet waarom u zich aan Jehovah wilt opdragen. Ze kunnen zelfs tegen je zijn. Jehovah zal je helpen door in een geestelijk gezin te voorzien. Als je dicht bij die spirituele familie blijft, zul je de liefde en ondersteuning vinden die je nodig hebt. ' Nog een andere vraag die je moet stellen is in welke zin zijn ze "ongelovige familie ”. Zou het kunnen dat ze in Christus geloven en misschien behoren ze tot een andere denominatie en is er daarom een ​​verschil in doctrine in plaats van schriftuurlijke principes? Wat zijn hun redenen om tegen je te zijn? Zou hun reden kunnen zijn dat JW's over het algemeen intolerant zijn voor andere christelijke denominaties?

Als de schrijver zegt: leer van „Jehovah's familie” te houden, bedoelen ze eigenlijk leren lief te hebben “Jehovah's [Getuigen]”[Vetgedrukt van ons].

Paragraaf 15 versterkt nogmaals de positie van de organisatie als woordvoerder van God door te zeggen:Soms vindt u het misschien moeilijk om te weten hoe u de bijbelse beginselen die u aan het leren bent, kunt toepassen. Daarom gebruikt Jehovah zijn organisatie om je van op de Bijbel gebaseerd materiaal te voorzien dat je kan helpen goed van kwaad te onderscheiden. ” Waar is de ondersteuning voor een dergelijke bewering? Waar is het bewijs dat Jehovah één organisatie of welke organisatie dan ook gebruikt? Hebben Jehovah's getuigen een uitgebreide vergelijking gemaakt van alle religieuze groepen, hun overtuigingen en groeipatronen om dit met zekerheid te kunnen zeggen? Het simpele antwoord is Nee! Getuigen hebben zeer beperkte discussies met andere denominaties, tenzij wanneer ze die mensen tot JW's proberen te bekeren en ze niet aanwezig zijn bij of luisteren naar niet-Getuigen religieuze discussies of ceremonies.

Alinea 16 zegt:Leer Jehovah's organisatie lief te hebben en te steunen Jehovah heeft zijn volk in gemeenten georganiseerd; zijn Zoon, Jezus, is het hoofd over hen allemaal. (Ef. 1:22; 5:23) Jezus heeft een kleine groep gezalfde mannen aangesteld om de leiding te nemen bij het organiseren van het werk dat hij vandaag wil doen. Jezus noemde deze groep mannen "de getrouwe en beleidvolle slaaf" en zij nemen hun verantwoordelijkheid serieus om je geestelijk te voeden en te beschermen. (Matt. 24: 45-47) ”.

Opnieuw een wilde bewering: moeten we ons voorstellen dat Jehovah daar zou zitten en mensen in kleine gemeenten zou schikken? Je zou nooit verwachten dat de CEO van een bedrijf werknemers in hun individuele teams organiseert, maar de schrijver wil dat we geloven dat Jehovah bezig is te beslissen hoeveel verkondigers er in een gemeente zouden moeten zijn. Maar het heeft nog een ander doel, namelijk proberen alle meningsverschillen over de wereldwijde samenvoeging van gemeenten tot bedaren te brengen, zodat Koninkrijkszalen kunnen worden verkocht.

Geen van de aangehaalde geschriften ondersteunt een van deze beweringen. Raadpleeg de volgende artikelen voor een uitgebreidere bespreking van Matteüs 24:

https://beroeans.net/2013/07/01/identifying-the-faithful-slave-part-1/

https://beroeans.net/2013/07/26/identifying-the-faithful-slave-part-2/

https://beroeans.net/2013/08/12/identifying-the-faithful-slave-part-3/

https://beroeans.net/2013/08/31/identifying-the-faithful-slave-part-4/

Conclusie

Misschien ben je op dit punt net als ik eigenlijk vergeten dat het thema van dit Wachttoren-artikel is Liefde en waardering leiden tot de doop. Het kan je worden vergeven dat je dit doet. Heel weinig in het artikel gaat eigenlijk over de doop. Tussen de discussies over het opbouwen van liefde voor Jehovah door middel van de natuur, gebed en de bijbel en het nadenken over Jezus, wordt er weinig vermeld over de doop behalve de Eunuch aan het begin van de discussie. Het volgende artikel gaat in op de vraag of iemand klaar is voor de doop. We zullen dat artikel doornemen en dan enkele schriftuurlijke gedachten uit de Bijbel bespreken over dit zeer belangrijke onderwerp.