Welkom terug. Dit is deel 10 van onze exegetische analyse van Matteüs 24.

Tot nu toe hebben we veel tijd besteed aan het wegsnijden van alle valse leringen en valse profetische interpretaties die de afgelopen twee eeuwen zoveel schade hebben toegebracht aan het geloof van miljoenen oprechte en vertrouwde christenen. We zijn de wijsheid van onze Heer gaan zien door ons te waarschuwen voor de valkuilen van het interpreteren van veelvoorkomende gebeurtenissen zoals oorlogen of aardbevingen als tekenen van zijn komst. We hebben gezien hoe hij zijn discipelen ontsnapte aan de vernietiging van Jeruzalem door hen tastbare tekenen te geven om voorbij te gaan. Maar één ding dat we niet hebben aangepakt, is het enige dat ons persoonlijk het meest raakt: zijn aanwezigheid; zijn terugkeer als koning. Wanneer zal Jezus Christus terugkeren om over de aarde te regeren en het hele menselijke ras weer met de familie van God te verzoenen?

Jezus wist dat de menselijke natuur bij ons allemaal angst zou opwekken om het antwoord op die vraag te willen weten. Hij wist ook hoe kwetsbaar dat zou zijn om ons te laten misleiden door gewetenloze mannen die leugens verkondigen. Zelfs nu, zo laat in het spel, denken fundamentalistische christenen zoals Jehovah's Getuigen dat de pandemie van het coronavirus een teken is dat Jezus op het punt staat te verschijnen. Ze lazen Jezus 'waarschuwende woorden, maar op de een of andere manier verdraaien ze ze in het tegenovergestelde van wat hij zegt.

Jezus waarschuwde ons ook herhaaldelijk dat we ten prooi zouden vallen aan valse profeten en valse gezalfden. Zijn waarschuwingen gaan door in de verzen die we gaan overwegen, maar voordat we ze lezen, wil ik een klein gedachte-experiment doen.

Kun je je een moment voorstellen hoe het zou zijn om een ​​christen te zijn in Jeruzalem in 66 GT toen de stad werd omringd door de grootste militaire kracht van de dag, het vrijwel ongeslagen leger van Rome? Zet jezelf daar nu. Vanaf de muren van de stad kun je zien dat de Romeinen een hek met puntige palen hebben gebouwd om te voorkomen dat je ontsnapt, net zoals Jezus had voorzegd. Wanneer je de Romeinen hun Tortuga-schildformatie ziet vormen om de tempelpoort klaar te maken om verbrand te worden voorafgaand aan hun invasie, herinner je Jezus 'woorden over het walgelijke ding dat op de heilige plaats staat. Alles gebeurt zoals voorspeld, maar ontsnappen lijkt onmogelijk. De mensen zijn leeggelopen en er wordt veel gesproken over simpelweg overgave, maar dat zou de woorden van de Heer niet vervullen.

Je geest zit in een warrige verwarring. Jezus zei dat je moest ontsnappen toen je deze tekenen zag, maar hoe? Ontsnappen lijkt nu een onmogelijkheid. Je gaat die avond naar bed, maar je slaapt onrustig. Je wordt verteerd door angst om je gezin te redden.

'S Morgens is er iets wonderbaarlijks gebeurd. Er komt een bericht dat de Romeinen weg zijn. Op onverklaarbare wijze heeft het hele Romeinse leger hun tenten opgevouwen en gevlucht. Joodse strijdkrachten volgen de achtervolging. Het is een geweldige overwinning! Het machtige Romeinse leger heeft zijn staart weggestopt en rent. Iedereen zegt dat de God van Israël een wonder heeft verricht. Maar jij, als christen, weet anders. Toch moet je echt zo snel vluchten? Jezus zei niet eens om terug te gaan om je spullen op te halen, maar om zonder uitstel de stad uit te gaan. Toch heb je je voorouderlijk huis, je bedrijf, veel bezittingen om te overwegen. Dan zijn er je ongelovige familieleden.

Er wordt veel gepraat over de komst van de Messias. Dat nu het Koninkrijk Israël zal worden hersteld. Zelfs enkele van uw christelijke broers hebben het hierover. Als de Messias inderdaad is gekomen, waarom dan nu vluchten?

Wacht u of vertrekt u? Dit is geen triviale beslissing. Het is een keuze voor leven en dood. Dan komen de woorden van Jezus weer bij je op.

'Als iemand dan tegen JOU zegt:' Kijk! Hier is de Christus 'of' daar! ' geloof het niet. Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan ​​die grote tekenen en wonderen zullen geven om, indien mogelijk, zelfs de uitverkorenen te misleiden. Kijken! Ik heb JOU gewaarschuwd. Daarom, als mensen tegen JOU zeggen: 'Kijk! Hij is in de woestijn ', ga niet uit; 'Kijken! Hij is in de binnenkamers ', geloof het niet. Want net zoals de bliksem uit oostelijke delen komt en naar westelijke delen schijnt, zo zal de aanwezigheid van de Mensenzoon zijn. ' (Matteüs 24: 23-27 Nieuwe-Wereldvertaling)

En dus, met deze woorden in je oren, verzamel je je familie en vlucht je naar de bergen. Je bent gered.

Ik sprak voor velen die, net als ik, luisterden naar mannen die ons vertelden dat Christus onzichtbaar was gekomen, alsof hij in een verborgen kamer was of ver weg van nieuwsgierige blikken in de wildernis, ik kan getuigen van hoe krachtig het bedrog is, en hoe het is een prooi voor ons verlangen om dingen te weten die God heeft uitgekozen om verborgen te houden. Het maakt ons gemakkelijke doelwitten voor wolven in schaapskleren die anderen willen controleren en uitbuiten.

Jezus zegt ons in niet mis te verstane bewoordingen: "Geloof het niet!" Dit is geen suggestie van onze Heer. Dit is een koninklijk bevel en we mogen niet ongehoorzaam zijn.

Vervolgens neemt hij alle zekerheid weg over hoe we zeker zullen weten dat zijn aanwezigheid is begonnen. Laten we dat nog eens lezen.

"Want net zoals de bliksem uit oostelijke delen komt en naar westelijke delen schijnt, zo zal de aanwezigheid van de Mensenzoon zijn." (Mt 24: 23-27 NWT)

Ik kan me herinneren dat ik 's avonds thuis was, tv keek, toen de bliksem flitste. Zelfs met de zonwering dicht, was het licht zo fel dat het naar binnen lekte. Ik wist dat er buiten een storm was, nog voordat ik de donder hoorde.

Waarom gebruikte Jezus die illustratie? Overweeg dit: Hij had ons net gezegd dat we niemand - IEDEREEN - zouden geloven die beweerde dat ze op de hoogte waren van Christus 'aanwezigheid. Dan geeft hij ons de lichtende illustratie. Als je buiten staat - laten we zeggen dat je in een park bent - als een bliksemschicht door de lucht flitst en de man naast je een duw geeft en zegt: 'Hé, weet je wat? Bliksem flitste gewoon. ' Je zou hem waarschijnlijk aankijken en denken: 'Wat een idioot. Denkt hij dat ik blind ben? '

Jezus vertelt ons dat je niemand nodig hebt om je over zijn aanwezigheid te vertellen, omdat je het zelf kunt zien. Bliksem is volledig niet-confessioneel. Het verschijnt niet alleen voor gelovigen, maar niet voor ongelovigen; voor de geleerden, maar niet voor de ongeletterden; voor de wijzen, maar niet voor de dwazen. Iedereen ziet het en weet wat het is.

Nu, terwijl zijn waarschuwing specifiek gericht was op zijn Joodse discipelen die tijdens de Romeinse belegering zouden leven, denk je dat er een statuut van beperkingen aan is verbonden? Natuurlijk niet. Hij zei dat zijn aanwezigheid zou worden gezien als een bliksemschicht langs de hemel. Heb je het gezien? Heeft iemand zijn aanwezigheid gezien? Nee? Dan geldt de waarschuwing nog steeds.

Onthoud wat we hebben geleerd over zijn aanwezigheid in een vorige video van deze serie. Jezus was 3 ½ jaar aanwezig als de Messias, maar zijn 'aanwezigheid' was nog niet begonnen. Het woord heeft in het Grieks een betekenis die in het Engels ontbreekt. Het woord in het Grieks is parousia en in de context van Matteüs 24 verwijst het naar de ingang op het toneel van een nieuwe en overwinnende macht. Jezus kwam (Grieks, eleusis) als de Messias en werd vermoord. Maar wanneer hij terugkeert, zal het zijn aanwezigheid zijn (Grieks, parousia) dat zijn vijanden zullen zien; de intrede van de overwinnende koning.

De aanwezigheid van Christus flitste niet voor iedereen in 1914 in de lucht, en werd ook niet gezien in de eerste eeuw. Maar daarnaast hebben we het getuigenis van de Schrift.

'En ik wil niet dat u onwetend bent, broeders, over degenen die in slaap zijn gevallen, opdat u niet treurt, zoals ook de anderen die niet hopen, want als we geloven dat Jezus stierf en weer opstond, zo ook God die slapend door Jezus zal hij met zich meebrengen, hiervoor zeggen we in het woord van de Heer dat wij die leven - die wel blijven in de tegenwoordigheid van de Heer - niet in slaap mogen komen voor degenen die slapen, omdat de Heer zelf, in een kreet, in de stem van een opperboodschapper en in de bazuin van God, zullen neerkomen uit de hemel, en de doden in Christus zullen eerst opstaan, dan zullen wij die leven, die overblijven, samen met hen zullen blijven gevangen worden in wolken om de Heer in de lucht te ontmoeten, en dus altijd bij de Heer zullen we zijn ... ”(1 Thessalonicenzen 4: 13-17 Letterlijke vertaling van Young)

Bij de aanwezigheid van Christus vindt de eerste opstanding plaats. Niet alleen worden de gelovigen opgewekt, maar tegelijkertijd zullen de levenden worden getransformeerd en opgenomen om de Heer te ontmoeten. (Ik gebruikte het woord "opname" om dit in een vorige video te beschrijven, maar een alerte kijker vestigde mijn aandacht op de associatie die deze term heeft met het idee dat iedereen naar de hemel gaat. Dus om mogelijke negatieve of misleidende connotatie te vermijden, ik zal dit "de transformatie" noemen.)

Paulus verwijst hier ook naar bij het schrijven aan de Korinthiërs:

"Kijken! Ik vertel je een heilig geheim: we zullen niet allemaal in slaap vallen in de dood, maar we zullen allemaal in een oogwenk veranderen, in een oogwenk, tijdens de laatste trompet. Want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk worden opgewekt en wij zullen worden veranderd. ' (1 Korintiërs 15:51, 52 NWT)

Als de aanwezigheid van Christus in 70 GT was gebeurd, dan zouden er geen christenen meer op aarde zijn geweest om de prediking uit te voeren die ons op het punt heeft gebracht dat een derde van de wereld beweert christen te zijn. Evenzo, als de aanwezigheid van Christus in 1914 had plaatsgevonden - zoals Getuigen beweren - en als de gezalfde die in slaap viel in de dood was opgewekt in 1919 - nogmaals, zoals Getuigen beweren - hoe komt het dan dat er tegenwoordig nog gezalfd is in de Organisatie? Ze hadden allemaal in 1919 in een oogwenk moeten zijn getransformeerd.

Of we nu praten over 70 CE of 1914 of een andere datum in de geschiedenis, de plotselinge verdwijning van een enorm aantal mensen zou zijn stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Bij afwezigheid van een dergelijke gebeurtenis en bij afwezigheid van enige melding van een zichtbare manifestatie van Christus 'komst als Koning - verwant aan een bliksemschicht in de lucht - kunnen we gerust zeggen dat hij nog moet terugkeren.

Als er twijfel blijft bestaan, overweeg dan deze Schrift die spreekt over wat Christus in zijn tegenwoordigheid zal doen:

"Nu over de komende [parousia - "Aanwezigheid"] van onze Heer Jezus Christus en ons samenzijn tot Hem, wij vragen u, broeders, om niet snel in de war te raken of gealarmeerd te worden door enige geest of boodschap of brief die van ons lijkt te komen, met de bewering dat de Dag des Heren is al gekomen. Laat niemand u op enigerlei wijze misleiden, want het zal niet komen voordat de rebellie plaatsvindt en de man van wetteloosheid - de zoon van vernietiging - wordt geopenbaard. Hij zal zich verzetten tegen en zich verheffen boven elke zogenaamde god of voorwerp van aanbidding. Dus hij zal zichzelf in de tempel van God plaatsen en verkondigen dat hij God is. ' (2 Thessalonicenzen 2: 1-5 BSB)

Vervolg van vers 7:

'Want het mysterie van wetteloosheid is al aan het werk, maar degene die het nu in bedwang houdt, zal doorgaan totdat hij uit de weg wordt geruimd. En dan zal de wetteloze worden geopenbaard, die de Heer Jezus zal doden met de adem van Zijn mond en zal vernietigen door de majesteit van Zijn komst [parousia - "aanwezigheid"]."

"De komende [parousia - "Aanwezigheid"] van de wetteloze zal vergezeld gaan van de werking van Satan, met elke soort macht, teken en vals wonder, en met elke slechte misleiding gericht tegen degenen die omkomen, omdat ze de liefde van de waarheid die zou ze hebben gered. Om deze reden zal God hen een krachtige waan sturen zodat ze de leugen zullen geloven, zodat het oordeel zal komen over allen die de waarheid niet hebben geloofd en die in goddeloosheid zijn verrukt. ” (2 Thessalonicenzen 2: 7-12 BSB)

Kan er enige twijfel over bestaan ​​dat deze wetteloze nog steeds in actie is en het heel goed doet, heel erg bedankt. Of heeft de valse religie en het afvallige christendom zijn tijd gehad? Nog niet, zo lijkt het. De ministers, vermomd met valse gerechtigheid, hebben nog steeds de grote leiding. Jezus moet deze wetteloze nog beoordelen, 'doden en vernietigen'.

En zo komen we nu bij de problematische passage van Matteüs 24: 29-31. Er staat:

'Onmiddellijk na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden, en de maan zal haar licht niet geven, en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten van de hemel zullen geschud worden. Dan zal het teken van de Zoon des mensen in de hemel verschijnen, en alle stammen van de aarde zullen zichzelf van verdriet slaan, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. En hij zal zijn engelen uitzenden met een groot trompetgeluid, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het ene uiteinde van de hemel tot hun andere uiteinde. ' (Matteüs 24: 29-31 NWT)

Waarom noem ik dit een problematische passage?

Het lijkt te praten over de aanwezigheid van Christus, nietwaar? Je hebt het teken van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel. Iedereen op aarde, zowel gelovigen als niet-gelovigen, zien het. Dan verschijnt de Christus zelf.

Ik denk dat je het ermee eens zult zijn dat het klinkt als een bliksemschicht door de lucht. Je laat een trompet klinken en dan worden de uitverkorenen verzameld. We lazen zojuist de woorden van Paulus voor aan de Tessalonicenzen en Korintiërs, die Jezus 'woorden hier evenaren. Wat is het probleem? Jezus beschrijft gebeurtenissen in onze toekomst, nietwaar?

Het probleem is dat hij zegt dat al deze dingen gebeuren "onmiddellijk na de verdrukking van die dagen ...".

Je kunt natuurlijk aannemen dat Jezus verwijst naar de verdrukking die plaatsvond in 66 GT, die werd afgebroken. Zo ja, dan kan hij niet praten over zijn toekomstige aanwezigheid, aangezien we al hebben geconcludeerd dat de transformatie van levende christenen nog niet heeft plaatsgevonden en dat er nooit een manifestatie is geweest van de koninklijke macht van Jezus waar alle mensen getuige van waren aarde die de vernietiging van de wetteloze zal veroorzaken.

Belachelijkers zeggen inderdaad nog steeds: 'Waar is deze beloofde aanwezigheid van hem? Welnu, vanaf de dag dat onze voorvaderen in slaap vielen in de dood, gaan alle dingen precies zoals ze waren vanaf het begin van de schepping. ” (2 Petrus 3: 4)

Ik geloof dat Matteüs 24: 29-31 spreekt over Jezus 'aanwezigheid. Ik geloof dat er een redelijke verklaring is voor het gebruik van de uitdrukking "onmiddellijk na die verdrukking". Voordat we er echter op ingaan, zou het alleen maar eerlijk zijn om de andere kant van de medaille te beschouwen, de opvatting van preteristen. <insert link — YouTube Card — naar deel 6>

(Speciale dank aan een "Rational Voice" voor deze informatie.)

We beginnen met vers 29:

"Maar onmiddellijk na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden, en de maan zal haar licht niet geven, en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten van de hemel zullen geschud worden." (Matteüs 24:29 Darby-vertaling)

Soortgelijke metaforen werden door God via Jesaja gebruikt bij het poëtisch profeteren tegen Babylon.

Voor de sterren van de hemel en hun sterrenbeelden
zullen hun licht niet geven.
De rijzende zon wordt verduisterd,
en de maan zal haar licht niet geven.
(Jesaja 13: 10)

Pas Jezus dezelfde metafoor toe op de vernietiging van Jeruzalem? Misschien, maar laten we nog geen conclusies trekken, want die metafoor past ook bij een toekomstige aanwezigheid, dus het is niet sluitend om aan te nemen dat ze alleen voor Jeruzalem kan gelden.

Het volgende vers in Matteüs luidt:

'En dan zal het teken van de Zoon des mensen in de hemel verschijnen; en dan zullen alle stammen van het land klagen, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. ” (Matthew 24:30 Darby)

Er is nog een andere interessante parallel in Jesaja 19: 1 die luidt:

'De last van Egypte. Zie, Jehovah rijdt op een snelle wolk en komt naar Egypte; en de afgoden van Egypte worden bewogen bij zijn aanwezigheid, en het hart van Egypte smelt in het midden ervan. ” (Darby)

De metafoor komen-in-de-wolken wordt dus gezien als de komst van een overwinnende koning en / of een tijd van oordeel. Dat zou symbolisch kunnen passen bij wat er in Jeruzalem gebeurde. Dit wil niet zeggen dat ze het 'teken van de Zoon des mensen in de hemel' werkelijk zagen en dat ze hem vervolgens letterlijk 'met kracht en grote heerlijkheid op de wolken van de hemel zagen komen'. Dachten de joden in Jeruzalem en Judea dat hun noodlot niet door de hand van Rome was, maar door de hand van God?

Sommigen wijzen op wat Jezus de religieuze leiders tijdens zijn proces vertelde als ondersteuning voor een eerste-eeuwse toepassing van Matteüs 24:30. Hij zei tegen hen: "Ik zeg jullie allemaal, vanaf nu zul je de Mensenzoon zien zitten aan de rechterhand van Kracht en komen op de wolken van de hemel." (Matteüs 26:64 BSB)

Hij zei echter niet: “op een bepaald moment in de toekomst zul je de Mensenzoon zien ...”, maar eerder “vanaf nu”. Vanaf die tijd zouden er tekenen zijn die aangeven dat Jezus aan de rechterhand van de macht zat en op de wolken van de hemel zou komen. Die tekenen kwamen niet in 70 GT, maar bij zijn dood, toen het gordijn dat het Heilige en het Allerheiligste scheidde, door de hand van God in tweeën werd gescheurd, en duisternis het land bedekte, en een aardbeving de natie schudde. De borden hielden ook niet op. Al snel liepen er veel gezalfden rond in het land, die de genezende tekenen verrichtten die Jezus had verricht en de opgestane Christus predikten.

Hoewel elk element van de profetie meer dan één toepassing lijkt te hebben, komt er een ander beeld naar voren als we alle verzen als één geheel bekijken?

Als we bijvoorbeeld naar het derde vers kijken, lezen we:

"En hij zal zijn engelen zenden met een groot geluid van bazuin, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van [het ene] uiteinde van [de] hemel tot [het andere] uiteinde van hen." (Matteüs 24:31 Darby)

Er is gesuggereerd dat Psalm 98 de toepassing van de verbeelding van vers 31 uitlegt. In die psalm zien we dat Jehovah's rechtvaardige oordelen vergezeld gaan van bazuinen en van rivieren die in hun handen klappen, en bergen die in vreugde zingen. Er is ook gesuggereerd dat sinds het gebruik van de bazuin om het volk van Israël bijeen te brengen, het gebruik van de bazuin in vers 31 verwijst naar het eruit halen van de uitverkorenen uit Jeruzalem na de Romeinse terugtocht.

Anderen suggereren dat de bijeenkomst van de uitverkorenen door de engelen spreekt tot het bijeenbrengen van christenen vanaf die tijd tot op onze dag.

Dus als je wilt geloven dat Mattheüs 24: 29-31 zijn vervulling had ten tijde van de vernietiging van Jeruzalem, of vanaf die tijd, lijkt er een pad te zijn dat je moet volgen.

Ik denk echter dat het bekijken van de profetie als geheel en binnen de context van de christelijke geschriften, in plaats van honderden jaren terug te gaan naar voorchristelijke tijden en geschriften, ons tot een meer bevredigende en harmonieuze conclusie zal leiden.

Laten we er nog eens naar kijken.

De openingszin zegt dat al deze gebeurtenissen plaatsvinden onmiddellijk na de verdrukking van die dagen. Welke dagen? Je zou kunnen denken dat het tot in Jeruzalem wordt nagemaakt omdat Jezus in vers 21 spreekt over een grote verdrukking die de stad treft. We zien echter over het hoofd dat hij sprak over twee verdrukkingen. In vers 9 lezen we:

"Dan zullen mensen je overgeven aan verdrukking en je doden, en je zult gehaat worden door alle naties vanwege mijn naam." (Matteüs 24: 9)

Deze verdrukking was niet beperkt tot de Joden, maar strekte zich uit tot alle naties. Het gaat door tot op de dag van vandaag. In deel 8 van deze serie zagen we dat er reden is om de grote verdrukking van Openbaring 7:14 te beschouwen als een voortdurende, en niet alleen als een laatste gebeurtenis voorafgaand aan Armageddon, zoals algemeen wordt aangenomen. Als we dus bedenken dat Jezus in Mattheüs 24:29 van de grote verdrukking spreekt over alle getrouwe dienstknechten van God door de tijd heen, dan wanneer die verdrukking is voltooid, beginnen de gebeurtenissen in Matteüs 24:29. Dat zou de vervulling in onze toekomst brengen. Een dergelijke positie past bij het parallelle verslag in Luke.

'Ook zullen er tekenen zijn in de zon en maan en sterren, en op aarde angst voor naties de uitweg niet kennen vanwege het gebrul van de zee en haar onrust. Mensen zullen flauwvallen uit angst en verwachting van de dingen die op de bewoonde aarde komen, want de krachten van de hemel zullen worden geschud. En dan zullen ze de Mensenzoon zien komen op een wolk met kracht en grote heerlijkheid. ' (Lucas 21: 25-27)

Wat er van 66 tot 70 GT gebeurde, veroorzaakte geen angst bij de naties van de wereld, maar alleen bij Israël. Luke's verhaal lijkt niet te kloppen met een vervulling uit de eerste eeuw.

In Matteüs 24: 3 zien we dat de discipelen een driedelige vraag stelden. Tot nu toe hebben we geleerd hoe Jezus twee van deze drie delen heeft beantwoord:

Deel 1 was: "Wanneer zullen al deze dingen zijn?" Dat heeft betrekking op de vernietiging van de stad en de tempel waarover hij sprak op zijn laatste dag dat hij in de tempel predikte.

Deel 2 was: 'Wat wordt het teken van het einde van het tijdperk?', Of, zoals de Nieuwe-Wereldvertaling het uitdrukt, 'de conclusie van het samenstel van dingen'. Dat werd vervuld toen 'het Koninkrijk van God van hen werd weggenomen en aan een natie werd gegeven die haar vruchten voortbracht'. (Matteüs 21:43) Het ultieme bewijs dat was gebeurd was de totale uitroeiing van de Joodse natie. Als ze Gods uitverkoren volk waren geweest, had hij nooit de totale vernietiging van de stad en de tempel laten plaatsvinden. Tot op de dag van vandaag is Jeruzalem een ​​betwiste stad.

Wat aan onze overweging ontbreekt, is zijn antwoord op het derde deel van de vraag. 'Wat is het teken van je aanwezigheid?'

Als zijn woorden in Matteüs 24: 29-31 in de eerste eeuw waren vervuld, dan heeft Jezus ons geen antwoord gegeven op dat derde element van de vraag. Dat zou hem niet eigen zijn. Hij zou ons op zijn minst hebben gezegd: 'Daar kan ik geen antwoord op geven.' Hij zei bijvoorbeeld eens: 'Ik heb u nog veel dingen te zeggen, maar u kunt ze nu niet verdragen.' (Johannes 16:12) Bij een andere gelegenheid, vergelijkbaar met hun vraag op de Olijfberg, vroegen ze hem rechtstreeks: "Zult u op dit moment het Koninkrijk Israël herstellen?" Hij negeerde de vraag niet en liet ze niet zonder antwoord. In plaats daarvan vertelde hij hen nadrukkelijk dat het antwoord iets was dat ze niet mochten weten.

Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat hij de vraag 'Wat zal het teken van je aanwezigheid zijn?' Onbeantwoord laat. Hij zou ons op zijn minst vertellen dat we het antwoord niet mogen weten.

Bovendien is er de nevenschikking van zijn waarschuwing dat hij niet wordt meegesleept door valse verhalen over zijn aanwezigheid. Van de verzen 15 tot 22 geeft hij zijn discipelen instructies over hoe ze met hun leven kunnen ontsnappen. Vervolgens legt hij in 23 tot 28 uit hoe hij kan voorkomen dat hij wordt misleid door verhalen over zijn aanwezigheid. Hij concludeert dat door hen te vertellen dat zijn aanwezigheid gemakkelijk te onderscheiden zal zijn voor iedereen zoals bliksem in de lucht. Vervolgens beschrijft hij gebeurtenissen die precies aan die criteria zouden voldoen. Jezus die met de wolken van de hemel kwam, zou immers net zo gemakkelijk te onderscheiden zijn als een bliksemschicht die van oost naar west flitst en de lucht verlicht.

Ten slotte zegt Openbaring 1: 7: "Zie! De zijne komt met de wolken, en elk oog zal hem zien ... ”Dit komt overeen met Matteüs 24:30 die luidt:" ... ze zullen de Mensenzoon zien komen op de wolken ... ". Aangezien Openbaring jaren na de val van Jeruzalem werd geschreven, wijst dit ook op een toekomstige vervulling.

Dus nu, wanneer we naar het laatste vers gaan, hebben we:

"En Hij zal Zijn engelen uitzenden met een luide bazuinroep, en zij zullen Zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het ene uiteinde van de hemel tot het andere." (Matteüs 24:31 BSB)

'En dan zal hij de engelen uitzenden en zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het uiterste van de aarde tot het uiterste van de hemel.' (Marcus 13:27 NWT)

Het is moeilijk in te zien hoe "van de uiterste aarde tot de uiterste hemel" zou kunnen passen bij de zeer plaatselijke uittocht die in 66 GT in Jeruzalem plaatsvond

Kijk nu naar de gemeenschappelijkheid tussen deze verzen en deze, die volgen:

"Kijken! Ik vertel U een heilig geheim: we zullen niet allemaal in slaap vallen [in de dood], maar we zullen allemaal in een oogwenk veranderen, in een oogwenk, tijdens de laatste trompet. Voor de bazuin zal klinkenen de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden. ' (1 Korintiërs 15:51, 52 NWT)

“… De Heer zelf zal met een bevelende roep uit de hemel neerdalen, met de stem van een aartsengel en met Gods trompet, en degenen die dood zijn in eendracht met Christus zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die het overleven, samen met hen worden gevangen in wolken om de Heer in de lucht te ontmoeten; en aldus zullen we altijd bij [de] Heer zijn. ' (1 Thessalonicenzen 4:16, 17)

Al deze verzen bevatten een bazuin en ze spreken allemaal over het verzamelen van de uitverkorenen in de opstanding of de transformatie, die plaatsvindt in aanwezigheid van de Heer.

Vervolgens geeft Jezus in de verzen 32 tot en met 35 van Matteüs zijn discipelen de verzekering dat de voorspelde vernietiging van Jeruzalem binnen een beperkt tijdsbestek zal plaatsvinden en voorzienbaar zal zijn. Vervolgens vertelt hij hen in de verzen 36 tot 44 het tegenovergestelde over zijn aanwezigheid. Het zal onvoorspelbaar zijn en er is geen gespecificeerd tijdsbestek voor de vervulling ervan. Als hij in vers 40 spreekt over twee mannen die werken en de ene wordt weggenomen en de andere wordt weggelaten, en dan weer naar vers 41 over twee werkende vrouwen en de ene wordt weggenomen en de andere naar links, kan hij nauwelijks praten over de ontsnapping uit Jeruzalem. Die christenen werden niet plotseling genomen, maar verlieten de stad uit eigen beweging en iedereen die dat wilde, had met hen mee kunnen gaan. Het idee dat iemand wordt genomen terwijl zijn metgezel wordt achtergelaten, past echter in het concept dat mensen in een oogwenk plotseling worden getransformeerd in iets nieuws.

Samenvattend denk ik dat wanneer Jezus zegt "onmiddellijk na de verdrukking van die dagen", hij spreekt over de grote verdrukking die jij en ik zelfs nu doorstaan. Die verdrukking zal eindigen wanneer de gebeurtenissen met betrekking tot de tegenwoordigheid van Christus plaatsvinden.

Ik geloof dat Matteüs 24: 29-31 spreekt over de aanwezigheid van Christus, niet over de vernietiging van Jeruzalem.

U kunt het echter niet met me eens zijn en dat is oké. Dit is een van die bijbelpassages waar we niet absoluut zeker kunnen zijn over de toepassing ervan. Maakt het echt uit? Als u op de ene manier denkt en ik denk op de andere, wordt onze redding dan geblokkeerd? Zie je, in tegenstelling tot de instructies die Jezus zijn joodse discipelen gaf over het ontvluchten van de stad, hangt onze redding niet af van het nemen van een actie op een bepaald moment op basis van een bepaald teken, maar eerder van onze voortdurende gehoorzaamheid elke dag van ons leven. Als de Heer dan 's nachts als een dief verschijnt, zal hij ervoor zorgen dat hij ons redt. Als de tijd komt, zal de Heer ons nemen.

Hallelujah!

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.