Mattheüs 24, deel 10: het teken van de tegenwoordigheid van Christus

by | 1 mei 2020 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 29 reacties

Welkom terug. Dit is deel 10 van onze exegetische analyse van Matteüs 24.

Tot nu toe hebben we veel tijd besteed aan het wegsnijden van alle valse leringen en valse profetische interpretaties die de afgelopen twee eeuwen zoveel schade hebben toegebracht aan het geloof van miljoenen oprechte en vertrouwende christenen. We zijn de wijsheid van onze Heer gaan zien door ons te waarschuwen voor de valkuilen van het interpreteren van veelvoorkomende gebeurtenissen zoals oorlogen of aardbevingen als tekenen van zijn komst. We hebben gezien hoe hij zijn discipelen ontsnapte aan de verwoesting van Jeruzalem door hun tastbare tekenen te geven. Maar een ding dat we niet hebben aangepakt, is het enige dat ons persoonlijk het meest raakt: zijn aanwezigheid; zijn terugkeer als koning. Wanneer zal Jezus Christus terugkeren om over de aarde te regeren en het hele menselijke ras weer met de familie van God te verzoenen?

Jezus wist dat de menselijke natuur bij ons allemaal de angst zou creëren om het antwoord op die vraag te willen weten. Hij wist ook hoe kwetsbaar dat ons zou maken om misleid te worden door gewetenloze mannen die leugens spuien. Zelfs nu, zo laat in het spel, denken fundamentalistische christenen zoals Jehovah's Getuigen dat de coronavirus-pandemie een teken is dat Jezus op het punt staat te verschijnen. Ze lazen de waarschuwende woorden van Jezus, maar op de een of andere manier verdraaien ze ze in het tegenovergestelde van wat hij zegt.

Jezus waarschuwde ons ook herhaaldelijk om niet ten prooi te vallen aan valse profeten en vals gezalfden. Zijn waarschuwingen gaan verder in de verzen die we gaan bespreken, maar voordat we ze lezen, wil ik een klein gedachte-experiment doen.

Kunt u zich een ogenblik voorstellen hoe het zou zijn om in 66 GT een christen in Jeruzalem te zijn, toen de stad werd omringd door de grootste militaire macht van die tijd, het vrijwel ongeslagen leger van Rome? Zet jezelf daar nu. Vanaf de muren van de stad kun je zien dat de Romeinen een hek van puntige palen hebben gebouwd om te voorkomen dat je ontsnapt, precies zoals Jezus had voorzegd. Als je de Romeinen hun Tortuga-schildformatie ziet vormen om de tempelpoort voor te bereiden om vóór hun invasie verbrand te worden, herinner je je Jezus 'woorden over het walgelijke ding dat in de heilige plaats staat. Alles gebeurt zoals voorspeld, maar ontsnappen lijkt onmogelijk. De mensen zijn leeggelopen en er wordt veel gesproken over overgave, maar dat zou de woorden van de Heer niet vervullen.

Je geest is in een werveling van verwarring. Jezus zei dat je moest ontsnappen toen je deze tekenen zag, maar hoe? Ontsnappen lijkt nu een onmogelijkheid. Je gaat die nacht naar bed, maar je slaapt onrustig. U maakt zich zorgen over hoe u uw gezin kunt redden.

In de ochtend is er iets wonderbaarlijks gebeurd. Er komt bericht dat de Romeinen zijn vertrokken. Op onverklaarbare wijze heeft het hele Romeinse leger hun tenten opgevouwen en gevlucht. Joodse strijdkrachten zetten de achtervolging in. Het is een geweldige overwinning! Het machtige Romeinse leger heeft zijn staart weggestopt en op de vlucht geslagen. Iedereen zegt dat de God van Israël een wonder heeft verricht. Maar u, als christen, weet anders. Maar moet je echt zo snel vluchten? Jezus zei zelfs niet terug te gaan om je spullen op te halen, maar om zonder uitstel de stad te verlaten. Toch hebt u uw voorouderlijk huis, uw bedrijf, veel bezittingen om over na te denken. Dan zijn er je ongelovige familieleden.

Er wordt veel gepraat dat de Messias is gekomen. Dat nu het koninkrijk Israël zal worden hersteld. Zelfs enkele van uw christelijke broeders hebben het hierover. Als de Messias inderdaad is gekomen, waarom dan nu vluchten?

Wacht je, of ga je weg? Dit is geen triviale beslissing. Het is een keuze op leven en dood. Dan komen de woorden van Jezus weer in je op.

'Als iemand dan tegen JOU zegt:' Kijk! Hier is de Christus 'of' daar! ' geloof het niet. Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan ​​die grote tekenen en wonderen zullen geven om, indien mogelijk, zelfs de uitverkorenen te misleiden. Kijken! Ik heb JOU gewaarschuwd. Daarom, als mensen tegen JOU zeggen: 'Kijk! Hij is in de woestijn ', ga niet uit; 'Kijken! Hij is in de binnenkamers ', geloof het niet. Want net zoals de bliksem uit oostelijke delen komt en naar westelijke delen schijnt, zo zal de aanwezigheid van de Mensenzoon zijn. ' (Matteüs 24: 23-27 Nieuwe-Wereldvertaling)

En dus, met deze woorden in je oren, verzamel je je familie en vlucht je naar de bergen. U bent gered.

Sprekend voor velen die, net als ik, luisterden naar mannen die ons vertelden dat Christus onzichtbaar was gekomen, alsof hij in een verborgen kamer was of ver weg van nieuwsgierige blikken in de wildernis, ik kan getuigen van hoe krachtig het bedrog is, en hoe het jaagt op ons verlangen om dingen te weten die God heeft besloten verborgen te houden. Het maakt ons een gemakkelijk doelwit voor wolven in schaapskleren die anderen willen beheersen en uitbuiten.

Jezus zegt ons in niet mis te verstane bewoordingen: "Geloof het niet!" Dit is geen suggestie van onze Heer. Dit is een koninklijk bevel en we mogen niet ongehoorzaam zijn.

Vervolgens neemt hij alle zekerheid weg over hoe we zeker zullen weten dat zijn aanwezigheid is begonnen. Laten we dat nog eens lezen.

"Want net zoals de bliksem uit oostelijke delen komt en naar westelijke delen schijnt, zo zal de aanwezigheid van de Mensenzoon zijn." (Mt 24: 23-27 NWT)

Ik kan me herinneren dat ik 's avonds thuis was, tv keek, toen de bliksem flitste. Zelfs met de jaloezieën dicht, was het licht zo fel dat het naar binnen lekte. Ik wist dat het buiten stormde, nog voordat ik het onweer hoorde.

Waarom gebruikte Jezus die illustratie? Denk hier eens over na: Hij had ons net gezegd niemand te geloven - IEDEREEN - die beweerde dat ze op de hoogte waren van Christus 'aanwezigheid. Dan geeft hij ons de bliksemillustratie. Als je buiten staat - laten we zeggen dat je in een park bent - wanneer een bliksemflits door de lucht flitst en de kerel naast je je een duwtje geeft en zegt: 'Hé, weet je wat? De bliksem flitste gewoon. " Je zou waarschijnlijk naar hem kijken en denken: 'Wat een idioot. Denkt hij dat ik blind ben? "

Jezus zegt ons dat je niemand nodig hebt om je over zijn aanwezigheid te vertellen, want je zult het zelf kunnen zien. Bliksem is volledig niet-confessioneel. Het verschijnt niet alleen aan gelovigen, maar niet aan ongelovigen; aan de geleerden, maar niet aan de ongeletterden; voor de wijzen, maar niet voor de dwazen. Iedereen ziet het en weet het voor wat het is.

Nu, hoewel zijn waarschuwing specifiek gericht was tot zijn Joodse discipelen die zouden leven tijdens de Romeinse belegering, denkt u dat er een verjaringstermijn op staat? Natuurlijk niet. Hij zei dat zijn aanwezigheid zou worden gezien als een bliksemflits door de lucht. Heb je het gezien? Heeft iemand zijn aanwezigheid gezien? Nee? Dan geldt de waarschuwing nog steeds.

Onthoud wat we hebben geleerd over zijn aanwezigheid in een eerdere video van deze serie. Jezus was 3 ½ jaar aanwezig als de Messias, maar zijn "aanwezigheid" was nog niet begonnen. Het woord heeft een betekenis in het Grieks die in het Engels ontbreekt. Het woord in het Grieks is parousia en in de context van Mattheüs 24 verwijst het naar de intrede op het toneel van een nieuwe en overwinnende macht. Jezus kwam (Grieks, eleusis) als de Messias en werd vermoord. Maar als hij terugkeert, zal het zijn aanwezigheid zijn (Grieks, parousia) dat zijn vijanden zullen zien; de intrede van de overwinnende koning.

De aanwezigheid van Christus flitste niet voor iedereen in de lucht in 1914, en ook niet in de eerste eeuw. Maar daarnaast hebben we het getuigenis van de Schrift.

'En ik wil niet dat u onwetend bent, broeders, over degenen die in slaap zijn gevallen, opdat u niet bedroefd zult zijn, evenals de anderen die geen hoop hebben, want als we geloven dat Jezus stierf en weer opstond, zo ook God die slapend door Jezus zal hij met zich meebrengen, want dit tot u zeggen we in het woord van de Heer, dat wij die leven - die blijven staan ​​voor de tegenwoordigheid van de Heer - niet mogen voorafgaan aan degenen die slapen, omdat de Heer zelf, met een gejuich, met de stem van een opperboodschapper, en in de bazuin van God, zullen uit de hemel neerdalen, en de doden in Christus zullen eerst opstaan, dan zullen wij die leven, die overblijven, samen met hen weggevoerd worden in wolken om de Heer in de lucht te ontmoeten, en zo zullen wij altijd bij de Heer zijn ... ”(1 Tessalonicenzen 4: 13-17 Young's Literal Translation)

Bij de aanwezigheid van Christus vindt de eerste opstanding plaats. Niet alleen worden de getrouwen opgewekt, maar tegelijkertijd zullen de levenden worden omgevormd en opgenomen om de Heer te ontmoeten. (Ik gebruikte het woord 'opname' om dit in een vorige video te beschrijven, maar een alerte kijker vestigde mijn aandacht op de associatie die deze term heeft met het idee dat iedereen naar de hemel gaat. Dus om mogelijke negatieve of misleidende connotaties te vermijden, heb ik noemt dit "de transformatie".)

Paulus verwijst hier ook naar bij het schrijven aan de Korinthiërs:

"Kijken! Ik vertel je een heilig geheim: we zullen niet allemaal in slaap vallen in de dood, maar we zullen allemaal in een oogwenk veranderen, in een oogwenk, tijdens de laatste trompet. Want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk worden opgewekt en wij zullen worden veranderd. ' (1 Korintiërs 15:51, 52 NWT)

Als de tegenwoordigheid van Christus in 70 GT had plaatsgevonden, dan zouden er geen christenen meer op aarde zijn geweest om de prediking uit te voeren die ons op het punt heeft gebracht waarop een derde van de wereld beweert christen te zijn. Evenzo, als de aanwezigheid van Christus had plaatsgevonden in 1914 - zoals Getuigen beweren - en als de in de dood slapende gezalfden in 1919 waren opgewekt - opnieuw, zoals Getuigen beweren - hoe komt het dan dat er vandaag de dag nog steeds gezalfden in de Organisatie zijn? Ze hadden in 1919 allemaal in een oogwenk getransformeerd moeten zijn.

Of we het nu hebben over 70 CE of 1914 of een andere datum in de geschiedenis, de plotselinge verdwijning van een enorm aantal mensen zou zijn stempel hebben gedrukt op de geschiedenis. Bij afwezigheid van een dergelijke gebeurtenis en bij afwezigheid van enig bericht van een zichtbare manifestatie van Christus 'komst als Koning - vergelijkbaar met een bliksemflits door de lucht - kunnen we gerust zeggen dat hij nog moet terugkeren.

Als er twijfel blijft bestaan, overweeg dan deze Schrift die spreekt over wat Christus in zijn tegenwoordigheid zal doen:

"Nu over de komende [parousia - "Aanwezigheid"] van onze Heer Jezus Christus en ons samenzijn tot Hem, wij vragen u, broeders, om niet snel in de war te raken of gealarmeerd te worden door enige geest of boodschap of brief die van ons lijkt te komen, met de bewering dat de Dag des Heren is al gekomen. Laat niemand u op enigerlei wijze misleiden, want het zal niet komen voordat de rebellie plaatsvindt en de man van wetteloosheid - de zoon van vernietiging - wordt geopenbaard. Hij zal zich verzetten tegen en zich verheffen boven elke zogenaamde god of voorwerp van aanbidding. Dus hij zal zichzelf in de tempel van God plaatsen en verkondigen dat hij God is. ' (2 Thessalonicenzen 2: 1-5 BSB)

Vervolg van vers 7:

'Want het mysterie van wetteloosheid is al aan het werk, maar degene die het nu in bedwang houdt, zal doorgaan totdat hij uit de weg wordt geruimd. En dan zal de wetteloze worden geopenbaard, die de Heer Jezus zal doden met de adem van Zijn mond en zal vernietigen door de majesteit van Zijn komst [parousia - "aanwezigheid"]."

"De komende [parousia - "Aanwezigheid"] van de wetteloze zal vergezeld gaan van de werking van Satan, met elke soort macht, teken en vals wonder, en met elke slechte misleiding gericht tegen degenen die omkomen, omdat ze de liefde van de waarheid die zou ze hebben gered. Om deze reden zal God hen een krachtige waan sturen zodat ze de leugen zullen geloven, zodat het oordeel zal komen over allen die de waarheid niet hebben geloofd en die in goddeloosheid zijn verrukt. ” (2 Thessalonicenzen 2: 7-12 BSB)

Kan er enige twijfel bestaan ​​dat deze wetteloze nog steeds in actie is en het heel goed doet, heel erg bedankt. Of heeft valse religie en afvallig christendom zijn tijd gehad? Nog niet, zo lijkt het. De ministers vermomd met valse gerechtigheid hebben nog steeds de leiding. Jezus moet deze wetteloze nog oordelen, "doden en vernietigen".

En zo komen we nu bij de problematische passage van Mattheüs 24: 29-31. Er staat:

'Onmiddellijk na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden, en de maan zal haar licht niet geven, en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten van de hemel zullen geschud worden. Dan zal het teken van de Zoon des mensen in de hemel verschijnen, en alle stammen van de aarde zullen zichzelf van verdriet slaan, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. En hij zal zijn engelen uitzenden met een groot trompetgeluid, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het ene uiteinde van de hemel tot hun andere uiteinde. ' (Matteüs 24: 29-31 NWT)

Waarom noem ik dit een problematische passage?

Het lijkt te spreken over de aanwezigheid van Christus, nietwaar? U hebt het teken van de Zoon des mensen die in de hemel verschijnt. Iedereen op aarde, zowel gelovige als niet-gelovige, ziet het. Dan verschijnt de Christus zelf.

Ik denk dat je het ermee eens zult zijn dat het klinkt als een blikseminslag door de lucht. Je hebt een trompet die klinkt en dan worden de uitverkorenen verzameld. We lazen zojuist de woorden van Paulus aan de Tessalonicenzen en Korinthiërs die parallel lopen met de woorden van Jezus hier. Wat is het probleem? Jezus beschrijft gebeurtenissen in onze toekomst, nietwaar?

Het probleem is dat hij zegt dat al deze dingen gebeuren "onmiddellijk na de verdrukking van die dagen ...".

Je kunt natuurlijk aannemen dat Jezus verwijst naar de verdrukking die plaatsvond in 66 GT, die werd afgebroken. Zo ja, dan kan hij niet praten over zijn toekomstige aanwezigheid, aangezien we al hebben geconcludeerd dat de transformatie van levende christenen nog niet heeft plaatsgevonden en dat er nooit een manifestatie is geweest van de koninklijke macht van Jezus waar alle mensen getuige van waren aarde die de vernietiging van de wetteloze zal veroorzaken.

Belachelijkers zeggen inderdaad nog steeds: 'Waar is deze beloofde aanwezigheid van hem? Welnu, vanaf de dag dat onze voorvaderen in slaap vielen in de dood, gaan alle dingen precies zoals ze waren vanaf het begin van de schepping. ” (2 Petrus 3: 4)

Ik geloof dat Mattheüs 24: 29-31 spreekt over de aanwezigheid van Jezus. Ik geloof dat er een redelijke verklaring is voor het gebruik van de uitdrukking "onmiddellijk na die verdrukking". Voordat we er echter op ingaan, zou het alleen maar eerlijk zijn om de andere kant van de medaille te beschouwen, de mening van Preterists.

(Speciale dank aan een "Rational Voice" voor deze informatie.)

We beginnen met vers 29:

"Maar onmiddellijk na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden, en de maan zal haar licht niet geven, en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten van de hemel zullen geschud worden." (Matteüs 24:29 Darby-vertaling)

Soortgelijke metaforen werden door God via Jesaja gebruikt bij het poëtisch profeteren tegen Babylon.

Voor de sterren van de hemel en hun sterrenbeelden
zullen hun licht niet geven.
De rijzende zon wordt verduisterd,
en de maan zal haar licht niet geven.
(Jesaja 13: 10)

Pas Jezus dezelfde metafoor toe op de vernietiging van Jeruzalem? Misschien, maar laten we nog geen conclusies trekken, want die metafoor past ook bij een toekomstige aanwezigheid, dus het is niet sluitend om aan te nemen dat ze alleen voor Jeruzalem kan gelden.

Het volgende vers in Matteüs luidt:

'En dan zal het teken van de Zoon des mensen in de hemel verschijnen; en dan zullen alle stammen van het land klagen, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. ” (Matthew 24:30 Darby)

Er is nog een andere interessante parallel in Jesaja 19: 1 die luidt:

'De last van Egypte. Zie, Jehovah rijdt op een snelle wolk en komt naar Egypte; en de afgoden van Egypte worden bewogen bij zijn aanwezigheid, en het hart van Egypte smelt in het midden ervan. ” (Darby)

De metafoor van 'coming-in-the-clouds' wordt dus gezien als een aanduiding van de komst van een overwinnende koning en / of een tijd van oordeel. Dat zou symbolisch kunnen passen bij wat er in Jeruzalem is gebeurd. Dit wil niet zeggen dat ze werkelijk het "teken van de Zoon des mensen in de hemel" zagen en dat ze hem vervolgens letterlijk "op de wolken des hemels zagen komen met macht en grote heerlijkheid". Hebben de Joden in Jeruzalem en Judea ingezien dat hun ondergang niet door de hand van Rome was, maar door de hand van God?

Sommigen wijzen op wat Jezus de religieuze leiders tijdens zijn proces vertelde als ondersteuning voor een eerste-eeuwse toepassing van Mattheüs 24:30. Hij zei tegen hen: "Ik zeg u allen, van nu af aan zult u de Mensenzoon zien zitten aan de rechterhand van Kracht en komen op de wolken des hemels." (Mattheüs 26:64 BSB)

Hij zei echter niet: "op een bepaald moment in de toekomst zul je de Zoon des mensen zien ..." maar eerder "van nu af aan". Vanaf dat moment zouden er tekenen zijn die erop wezen dat Jezus aan de rechterhand van Power zat en op de wolken van de hemel zou komen. Die tekenen kwamen niet in 70 GT, maar bij zijn dood toen het gordijn dat het Heilige en het Allerheiligste scheidde door de hand van God in tweeën werd gescheurd, en duisternis het land bedekte en een aardbeving de natie schokte. De borden hielden ook niet op. Al snel liepen er veel gezalfden in het land rond, die de genezende tekenen verrichtten die Jezus had verricht en de herrezen Christus predikten.

Hoewel elk element van de profetie meer dan één toepassing lijkt te hebben, komt er een ander beeld naar voren als we alle verzen als één geheel bekijken?

Als we bijvoorbeeld naar het derde vers kijken, lezen we:

"En hij zal zijn engelen zenden met een groot geluid van bazuin, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van [het ene] uiteinde van [de] hemel tot [het andere] uiteinde van hen." (Matteüs 24:31 Darby)

Er is gesuggereerd dat Psalm 98 de toepassing van de beeldspraak van vers 31 verklaart. In die Psalm zien we hoe Jehovah's rechtvaardige oordelen vergezeld gaan van trompetgeschal, maar ook rivieren die in de handen klappen en bergen zingen van vreugde. Er is ook gesuggereerd dat, aangezien trompetoproepen werden gebruikt om het volk van Israël bijeen te brengen, het gebruik van de trompet in vers 31 verwijst naar het weghalen van de uitverkorenen uit Jeruzalem na de Romeinse terugtocht.

Anderen suggereren dat de bijeenkomst van de uitverkorenen door de engelen spreekt tot het bijeenbrengen van christenen vanaf die tijd tot op onze dag.

Dus als je wilt geloven dat Mattheüs 24: 29-31 zijn vervulling had ten tijde van de vernietiging van Jeruzalem, of vanaf die tijd, lijkt er een pad te zijn dat je moet volgen.

Ik denk echter dat het bekijken van de profetie als geheel en binnen de context van de christelijke geschriften, in plaats van honderden jaren terug te gaan naar voorchristelijke tijden en geschriften, ons tot een meer bevredigende en harmonieuze conclusie zal leiden.

Laten we er nog eens naar kijken.

De openingszin zegt dat al deze gebeurtenissen onmiddellijk na de verdrukking van die dagen plaatsvinden. Welke dagen? Je zou kunnen denken dat het naar Jeruzalem wordt nagestreefd omdat Jezus in vers 21 spreekt over een grote verdrukking die de stad treft. We zien echter voorbij aan het feit dat hij over twee beproevingen sprak. In vers 9 lezen we:

"Dan zullen mensen je overgeven aan verdrukking en je doden, en je zult gehaat worden door alle naties vanwege mijn naam." (Matteüs 24: 9)

Deze verdrukking was niet beperkt tot de Joden, maar strekt zich uit tot alle naties. Het gaat door tot op de dag van vandaag. In deel 8 van deze serie zagen we dat er reden is om de grote verdrukking van Openbaring 7:14 als aan de gang te zien en niet alleen als een laatste gebeurtenis voorafgaand aan Armageddon, zoals algemeen wordt aangenomen. Dus als we bedenken dat Jezus in Mattheüs 24:29 spreekt over de grote verdrukking over alle getrouwe dienstknechten van God door de tijd heen, dan beginnen de gebeurtenissen van Mattheüs 24:29 wanneer die verdrukking is voltooid. Dat zou de vervulling in onze toekomst plaatsen. Zo'n standpunt past bij het parallelle verslag in Lucas.

'Ook zullen er tekenen zijn in de zon en maan en sterren, en op aarde angst voor naties de uitweg niet kennen vanwege het gebrul van de zee en haar onrust. Mensen zullen flauwvallen uit angst en verwachting van de dingen die op de bewoonde aarde komen, want de krachten van de hemel zullen worden geschud. En dan zullen ze de Mensenzoon zien komen op een wolk met kracht en grote heerlijkheid. ' (Lucas 21: 25-27)

Wat er tussen 66 en 70 n.Chr. Gebeurde, bracht de naties van de wereld niet leed, maar alleen Israël. Het verhaal van Luke lijkt niet te kloppen met een vervulling uit de eerste eeuw.

In Mattheüs 24: 3 zien we dat de discipelen een driedelige vraag stelden. Tot nu toe hebben we geleerd hoe Jezus twee van deze drie delen heeft beantwoord:

Deel 1 was: "Wanneer zullen al deze dingen zijn?" Dat heeft betrekking op de verwoesting van de stad en de tempel waarover hij sprak op zijn laatste dag dat hij in de tempel predikte.

Deel 2 was: "Wat zal het teken zijn van het einde van het tijdperk?", Of zoals de Nieuwe-Wereldvertaling het stelt, "het besluit van het samenstel van dingen". Dat werd vervuld toen "het koninkrijk van God van hen werd weggenomen en aan een natie werd gegeven die zijn vruchten voortbrengt". (Mattheüs 21:43) Het ultieme bewijs dat was voorgevallen, was de totale uitroeiing van de joodse natie. Als zij Gods uitverkoren volk waren geweest, zou hij nooit hebben toegestaan ​​dat de volledige vernietiging van de stad en de tempel had plaatsgevonden. Tot op de dag van vandaag is Jeruzalem een ​​betwiste stad.

Wat aan onze overweging ontbreekt, is zijn antwoord op het derde deel van de vraag. "Wat zal het teken zijn van uw aanwezigheid?"

Als zijn woorden in Mattheüs 24: 29-31 in de eerste eeuw in vervulling zouden gaan, dan zal Jezus ons geen antwoord hebben gegeven op dat derde element van de vraag. Dat zou niet kenmerkend zijn voor hem. Hij zou ons op zijn minst hebben gezegd: "Daar kan ik geen antwoord op geven." Hij zei bijvoorbeeld ooit: "Ik heb nog steeds veel te zeggen, maar je kunt ze nu niet verdragen." (Johannes 16:12) Bij een andere gelegenheid, vergelijkbaar met hun vraag op de Olijfberg, vroegen ze hem rechtstreeks: "Zult u in deze tijd het koninkrijk Israël herstellen?" Hij negeerde de vraag niet en liet ze ook niet zonder antwoord achter. In plaats daarvan vertelde hij hen nadrukkelijk dat het antwoord iets was dat ze niet mochten weten.

Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat hij de vraag "Wat zal het teken van uw aanwezigheid zijn?" Onbeantwoord zou laten. Hij zou ons op zijn minst vertellen dat we het antwoord niet mogen weten.

Bovendien is er de nevenschikking van zijn waarschuwing dat hij niet wordt meegenomen door valse verhalen over zijn aanwezigheid. Van vers 15 tot 22 geeft hij zijn discipelen instructies hoe ze met hun leven kunnen ontsnappen. Vervolgens legt hij in 23 tot 28 uit hoe hij kan voorkomen dat hij wordt misleid door verhalen over zijn aanwezigheid. Hij concludeert dat door hen te vertellen dat zijn aanwezigheid voor iedereen gemakkelijk te onderscheiden zal zijn als een bliksemschicht in de lucht. Vervolgens beschrijft hij gebeurtenissen die precies aan die criteria zouden voldoen. Per slot van rekening zou Jezus die met de wolken des hemels komt, net zo gemakkelijk te onderscheiden zijn als een bliksemflits die van oost naar west flitst en de hemel verlicht.

Ten slotte zegt Openbaring 1: 7: “Zie! Hij komt met de wolken, en elk oog zal hem zien… ”Dit komt overeen met Mattheüs 24:30 waar staat:“… zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken… ”. Aangezien Openbaring jaren na de val van Jeruzalem werd geschreven, wijst dit ook op een toekomstige vervulling.

Dus nu, wanneer we naar het laatste vers gaan, hebben we:

"En Hij zal Zijn engelen uitzenden met een luide bazuinroep, en zij zullen Zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het ene uiteinde van de hemel tot het andere." (Matteüs 24:31 BSB)

'En dan zal hij de engelen uitzenden en zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier winden, van het uiterste van de aarde tot het uiterste van de hemel.' (Marcus 13:27 NWT)

Het is moeilijk in te zien hoe "van de uiterste aarde tot de uiterste hemel" zou kunnen passen bij de zeer plaatselijke uittocht die in 66 GT in Jeruzalem plaatsvond

Kijk nu naar de gemeenschappelijkheid tussen deze verzen en deze, die volgen:

"Kijken! Ik vertel U een heilig geheim: we zullen niet allemaal in slaap vallen [in de dood], maar we zullen allemaal in een oogwenk veranderen, in een oogwenk, tijdens de laatste trompet. Voor de bazuin zal klinkenen de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden. ' (1 Korintiërs 15:51, 52 NWT)

“… De Heer zelf zal met een bevelende roep uit de hemel neerdalen, met de stem van een aartsengel en met Gods trompet, en degenen die dood zijn in eendracht met Christus zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die het overleven, samen met hen worden gevangen in wolken om de Heer in de lucht te ontmoeten; en aldus zullen we altijd bij [de] Heer zijn. ' (1 Thessalonicenzen 4:16, 17)

Al deze verzen bevatten een bazuin en ze spreken allemaal over het verzamelen van de uitverkorenen in de opstanding of de transformatie, die plaatsvindt in aanwezigheid van de Heer.

Vervolgens geeft Jezus in de verzen 32 tot 35 van Mattheüs zijn discipelen de verzekering dat de voorzegde verwoesting van Jeruzalem binnen een beperkt tijdsbestek zal komen en te voorzien zal zijn. Vervolgens vertelt hij hun in de verzen 36 tot 44 het tegenovergestelde over zijn aanwezigheid. Het zal onvoorspelbaar zijn en er is geen gespecificeerd tijdschema voor de vervulling ervan. Als hij in vers 40 spreekt over twee werkende mannen en de ene zal worden meegenomen en de andere wordt achtergelaten, en dan weer in vers 41 over twee werkende vrouwen en de een wordt meegenomen en de andere wordt achtergelaten, dan kan hij het nauwelijks hebben over de ontsnapping uit Jeruzalem. Die christenen werden niet plotseling meegenomen, maar verlieten de stad uit eigen beweging, en iedereen die dat wilde, had met hen kunnen vertrekken. Het idee dat iemand wordt meegenomen terwijl zijn metgezel wordt achtergelaten, past echter bij het concept dat mensen plotseling, in een oogwenk, in iets nieuws worden getransformeerd.

Samenvattend denk ik dat wanneer Jezus zegt "onmiddellijk na de verdrukking van die dagen", hij spreekt over de grote verdrukking die jij en ik zelfs nu doormaken. Die verdrukking zal eindigen wanneer de gebeurtenissen die verband houden met de aanwezigheid van Christus plaatsvinden.

Ik geloof dat Matteüs 24: 29-31 spreekt over de aanwezigheid van Christus, niet over de vernietiging van Jeruzalem.

U kunt het echter niet met mij eens zijn en dat is oké. Dit is een van die bijbelpassages waarvan we niet absoluut zeker kunnen zijn over de toepassing ervan. Maakt het echt uit? Als u op de ene manier denkt en ik op een andere, zal onze redding dan geblokkeerd worden? Zie je, in tegenstelling tot de instructies die Jezus zijn Joodse discipelen gaf over het ontvluchten van de stad, hangt onze redding niet af van het nemen van een actie op een bepaald moment op basis van een bepaald teken, maar eerder van onze voortdurende gehoorzaamheid elke dag van ons leven. Als de Heer dan 's nachts als een dief verschijnt, zal hij ervoor zorgen dat we ons redden. Als de tijd daar is, zal de Heer ons meenemen.

Hallelujah!

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    29
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x