Daniel 7: 1-28

Introductie

Dit opnieuw bekijken van het verslag in Daniël 7: 1-28 van Daniëls droom, werd ingegeven door het onderzoek van Daniël 11 en 12 over de koning van het noorden en de koning van het zuiden en de resultaten ervan.

Dit artikel volgt dezelfde benadering als de voorgaande artikelen over het boek Daniël, namelijk om het onderzoek exegetisch te benaderen, zodat de Bijbel zichzelf kan interpreteren. Dit leidt tot een natuurlijke conclusie, in plaats van te benaderen met vooropgezette ideeën. Zoals altijd bij elke bijbelstudie was de context erg belangrijk.

Wie was het beoogde publiek? Het werd door de engel aan Daniël gegeven onder Gods Heilige Geest, dit keer zonder enige uitleg van welke koninkrijken elk beest was, maar zoals eerder was het geschreven voor de Joodse natie. Het werd aan Daniël gegeven in de 1st jaar van Belshazzar.

Laten we beginnen met ons onderzoek.

Achtergrond van de visie

Daniël kreeg 's nachts nog een visioen. Daniël 7: 1 vermeldt wat hij zag 'Toevallig zag ik' s nachts in mijn visioenen, en zie daar! de vier winden van de hemel brachten de uitgestrekte zee in beweging. 3 En vier enorme beesten kwamen uit de zee, elk verschillend van de anderen. ”.

Het is belangrijk op te merken dat er, net als in Daniël 11 en 12, en Daniël 2, maar vier koninkrijken waren. Alleen deze keer worden de koninkrijken afgebeeld als beesten.

Daniel 7: 4

'De eerste was als een leeuw en had de vleugels van een arend. Ik bleef kijken totdat zijn vleugels waren uitgerukt, en het werd opgetild van de aarde en werd gemaakt om op twee voeten te staan, net als een man, en het kreeg het hart van een man. ”.

De beschrijving is van een majestueuze leeuw die hoog zou kunnen vliegen met krachtige vleugels. Maar toen werden zijn vleugels effectief geknipt. Het werd naar de aarde gebracht en kreeg het hart van een man, in plaats van een moedige leeuw. Welke wereldmacht werd zo beïnvloed? We hoeven alleen maar in Daniël hoofdstuk 4 te kijken voor het antwoord, dat het Babylon was, in het bijzonder Nebukadnezar, die plotseling uit zijn verheven positie werd neergehaald en vernederd.

Met vleugels was Babylon vrij om te gaan waar het wilde en viel het aan wie het wilde, maar Nebukadnezar leed totdat hij leerde:dat de Allerhoogste Heerser is in het koninkrijk der mensen, en dat hij het aan degene die hij wil, geeft. " (Daniel 4: 32)

Beest 1: Leeuw met vleugels: Babylon

Daniel 7: 5

"En zie daar! een ander beest, een tweede, het is als een beer. En aan de ene kant stond hij omhoog, en er waren drie ribben in zijn mond tussen zijn tanden; en dit is wat ze er tegen zeiden: 'Sta op, eet veel vlees' ”.

Als Babylon het eerste beest was, dan zou het logisch zijn dat Medo-Perzië het tweede was, als een beer. De beschrijving aan de ene kant kwam duidelijk overeen met de vereniging van Media en Perzië, waarbij de ene dominant was. Ten tijde van de profetie van Daniëls was het Media, maar tegen de tijd dat Babylon door Cyrus viel, was Perzië in opkomst en werd het de dominante kant van de Unie. Het Medo-Perzische rijk at veel vlees terwijl het het Babylonische rijk verteerde. Het nam ook Egypte in het zuiden over en landde richting India in het oosten en Klein-Azië en de eilanden van de Egeïsche Zee. De drie ribben duiden waarschijnlijk de drie richtingen aan waarin het uitzet, omdat er ribben overblijven bij het verslinden van veel vlees.

2nd Beest: Beer: Medo-Perzië

Daniel 7: 6

"Hierna bleef ik kijken, en, zie daar! een ander [beest], een als een luipaard, maar het had vier vleugels van een vliegend wezen op zijn rug. En het beest had vier koppen, en er werd inderdaad heerschappij aan gegeven ”.

Een luipaard is snel in het vangen van zijn prooi, met vleugels zou hij nog sneller zijn. De uitbreiding van het kleine Macedonische koninkrijk onder Alexander de Grote tot een rijk ging snel. Het duurde niet meer dan 10 jaar na de invasie van Klein-Azië dat het hele Medo-Perzische rijk en meer onder zijn controle stond.

Het gebied dat hij overnam, omvatte Libië en richting Ethiopië, en naar delen van West-Afghanistan, West-Pakistan en Noordwest-India. Heerschappij inderdaad!

Zoals we echter weten uit Daniël 11: 3-4 stierf hij een vroege dood en werd zijn koninkrijk in vieren verdeeld tussen zijn generaals, de vier hoofden.

3rd Beast: Leopard: Griekenland

Daniel 7: 7-8

"Hierna bleef ik aanschouwen in de visioenen van de nacht, en zie daar! Een vierde beest, angstaanjagend en verschrikkelijk en buitengewoon sterk. En het had ijzeren tanden, grote. Het was verslindend en verpletterend, en wat er over was, trappelde met zijn voeten. En het was iets anders dan alle andere beesten die eraan voorafgingen, en het had 10 horens. Ik bleef maar nadenken over de hoorns, en kijk! Een andere hoorn, een kleine, kwam tussen hen in, en er waren drie van de eerste hoorns die ervoor werden geplukt. En kijk! er waren ogen als de ogen van een man in deze hoorn, en er was een mond die grandioze dingen sprak. "

Daniël 2:40 noemde de 4th Het koninkrijk zou sterk zijn als ijzer, alles ervoor verpletterend en verpletterend, en dit is een kenmerk van Daniël 7: 7-8, waar het beest angstaanjagend en buitengewoon sterk was, met tanden van ijzer, verslindend, verpletterend en met zijn voeten vertrapend. Dit geeft ons de aanwijzing dat het Rome was.

4th Beest: angstaanjagend, sterk, als ijzer, met 10 horens: Rome

Hoe begrijpen we de 10 hoorns?

Als we de geschiedenis van Rome onderzoeken, zien we dat Rome lange tijd een republiek was tot de tijd van Julius Caesar (de eerste Caesar en Dictator). We kunnen ook zien dat ze vanaf Augustus de titel van keizer aannamen, en Caesar in wezen een koning. In feite is Tsaar ... Keizer van Rusland het Russische equivalent van deze titel Caesar. De Caesars van Rome blijken de volgende te zijn:

 1. Julius Caesar (ca. 48 v.Chr. - ca. 44 v.Chr.)
 2. Triumviraat (Marcus Antonius, Lepidus, Octavianus), (c.41BC - c.27BC)
 3. Augustus (Octavianus krijgt titel Augustus Caesar) (ca. 27 v.Chr. - ca. 14 n.Chr.)
 4. Tiberius (c.15 n.Chr. - c.37 n.Chr.)
 5. Gaius Caligula (c.37 n.Chr. - c.40 n.Chr.)
 6. Claudius (ca.41 n.Chr. - ca.54 n.Chr.)
 7. Nero (circa 54AD - 68AD)
 8. Galba (eind 68AD - begin 69AD)
 9. Otho (begin 69AD)
 10. Vitellius (midden tot eind 69AD)
 11. Vespasianus (eind 69AD - 78AD)

69AD werd uitgeroepen tot het Jaar van de 4 Keizers. Snel achter elkaar plukte Otho Galba eruit, Vitellius plukte Otho eruit en Vespasianus plukte Vitellius eruit. Vespasianus was een kleine [een hoorn], niet een directe afstammeling van Nero maar kwam tussen de andere hoorns voor.

De Caesars kwamen echter de een na de ander, terwijl Daniël de tien horens samen zag bestaan, en daarom past dit begrip niet het beste.

Er is echter nog een ander begrip dat mogelijk is, en dat past beter bij de hoorns die tegelijkertijd bestaan ​​en de tien hoorns die worden overtroffen door een andere hoorn.

Het is niet zo bekend dat het Romeinse Rijk in provincies was verdeeld, waarvan er vele onder de keizer vielen, maar er waren er een aantal die senatoriale provincies werden genoemd. Omdat de hoorns typisch koningen zijn, zou dit passen, aangezien gouverneurs vaak koningen werden genoemd. Het is interessant op te merken dat er gedurende het grootste deel van de eerste eeuw 10 van dergelijke senatoriale provincies waren. Volgens Strabo (boek 17.3.25) waren er 10 van dergelijke provincies in 14AD. Het waren Achaea (Griekenland), Afrika (Tunesië en West-Libië), Azië (West-Turkije), Bithynia et Pontus (Noord-Turkije, Kreta et Cyrenaica (Oost-Libië), Cyprus, Gallia Narbonesis (Zuid-Frankrijk), Hispania Baetica (Zuid-Spanje ), Macedonië en Sicilia.

Galba was gouverneur van Afrika rond 44AD tot ongeveer 49AD en was gouverneur van Hispania toen hij de troon greep als keizer.

Otho was gouverneur van Lusitania en steunde Galba's mars naar Rome, maar toen vermoordde hij Galba.

Vitellius was gouverneur van Afrika in 60 of 61 na Christus.

Vespasianus werd in 63 n.Chr. Gouverneur van Afrika.

Terwijl Galba, Otho en Vitellius carrièreheersers waren uit rijke families, had Vespasianus een bescheiden begin, echt een kleine hoorn die tussen de andere "normale hoorns" opkwam. Terwijl de andere drie gouverneurs stierven en nauwelijks tijd hadden om zichzelf tot keizer uit te roepen, werd Vespasianus keizer en behield het tot aan zijn dood zo'n 10 jaar later. Hij werd ook opgevolgd door zijn twee zonen, aanvankelijk Titus, daarna Domitianus, die de Flavische dynastie stichtten.

De tien horens van het vierde beest verwijzen naar de 10 senatoriale provincies die geregeerd werden door Romeinse gouverneurs, terwijl de keizer de rest van het Romeinse rijk regeerde.

De mond van de hoorn

Hoe moeten we begrijpen dat deze kleine hoorn een mond had die grootse of pompeuze dingen sprak? We hebben Josephus veel geciteerd in dit artikel en dat over Daniël 11 en 12, aangezien hij een van de weinige geschiedenissen van deze gebeurtenissen schreef. De mond zou kunnen zijn wat Vespasianus zelf zei of wat zijn mondstuk zei. Wie werd zijn spreekbuis? Niemand minder dan Josephus!

De introductie van de William Whiston-editie van Josephus beschikbaar op www.ultimatebiblereferencelibary.com is het lezen waard. Een deel ervan stelt "Josephus moest een defensieve oorlog voeren tegen een overweldigende kracht terwijl hij de interne ruzies in de Joodse gelederen leidde. In 67 CE werden Josephus en andere rebellen tijdens het beleg van Jotapata in een grot in het nauw gedreven en sloten ze een zelfmoordverdrag. Josephus overleefde het echter en werd gegijzeld door de Romeinen onder leiding van Vespasianus. Josephus heeft de Messiaanse profetieën slim geherinterpreteerd. Hij voorspelde dat Vespasianus de heerser zou worden van de 'hele wereld'. Josephus sloot zich aan bij de Romeinen, waarvoor hij als verrader werd bestempeld. Hij trad op als adviseur van de Romeinen en bemiddelaar met de revolutionairen. Josephus kon de rebellen niet overtuigen zich over te geven en keek uiteindelijk naar de tweede verwoesting van de tempel en de nederlaag van de Joodse natie. Zijn profetie werd waar in 68 GT toen Nero zelfmoord pleegde en Vespasianus Caesar werd. Het resultaat was dat Josephus werd vrijgelaten; hij verhuisde naar Roman en werd een Romeins staatsburger, waarbij hij de Vespasiaanse familienaam Flavius ​​aannam. Vespasianus gaf Josephus de opdracht om een ​​geschiedenis van de oorlog te schrijven, die hij voltooide in 78 CE, de Joodse oorlog. Zijn tweede grote werk, de Oudheden van de Joden, werd voltooid in 93 GT. Hij schreef tegen Apion in ongeveer 96-100 GT en The Life of Josephus, zijn autobiografie, ongeveer 100. Hij stierf kort daarna. "

In wezen beweerde Josephus dat de Joods-Messiaanse profetieën die de Eerste Joods-Romeinse Oorlog in gang hadden gezet, verwezen naar Vespasianus die keizer van Rome werd. Dit waren beslist pompeuze of grandioze beweringen.

In plaats van een goedgeschreven samenvatting te herhalen, kunt u het volgende lezen op https://www.livius.org/articles/religion/messiah/messianic-claimant-14-vespasian/

Hoogtepunten van dat artikel waren dat Josephus beweerde dat:

 • Vespasianus vervulde de profetie van Bileam in Numeri 24: 17-19
 • Vespasianus kwam uit Judea om de wereld te regeren (als keizer van Rome) als de Messias

Vespasianus steunt Josephus die de bewering verspreidt dat Vespasianus de Messias is, om de wereld te regeren en ook de profetie van Bileam vervult, waardoor hij grandioze dingen spreekt.

Daniel 7: 9-10

'Ik bleef kijken totdat er tronen waren geplaatst en de Oude van Dagen ging zitten. Zijn kleding was wit, net als sneeuw, en het haar van zijn hoofd was als schone wol. Zijn troon was vuurvlammen; zijn wielen waren een brandend vuur. 10 Er stroomde een vuurstroom en ging voor hem uit. Er waren duizendduizenden die hem bleven dienen, en tienduizend maal tienduizend die vlak voor hem bleven staan. Het Hof nam zijn zetel en er werden boeken geopend. "

Op dit punt in het visioen worden we naar Jehovah's aanwezigheid getransporteerd, waar een rechtszitting begint. Er zijn boeken [met bewijs] geopend. Deze gebeurtenissen komen terug in de verzen 13 en 14.

Daniel 7: 11-12

“Ik bleef het toen aanschouwen vanwege het geluid van de grandioze woorden die de hoorn sprak; Ik bleef kijken totdat het beest werd gedood en zijn lichaam werd vernietigd en aan het brandende vuur werd gegeven. 12 Maar wat de rest van de dieren betreft, hun heerschappij werd weggenomen, en hun leven werd voor een tijd en een seizoen verlengd ”.

Net als in Daniël 2:34 bleef Daniël kijken: "totdat het beest werd gedood en zijn lichaam werd vernietigd en het aan het brandende vuur werd gegeven " aanduiding van een tijdsperiode tussen gebeurtenissen. Er was inderdaad een tijdsperiode die voorbijging voordat de kracht van het vierde beest werd vernietigd. De geschiedenis laat zien dat de hoofdstad Rome in 410 n.Chr. Door de Visigoten werd geplunderd en in 455 n.Chr. Door de Vandalen. Het jaar dat geleerden geven als het einde van het Romeinse rijk is in 476 n.Chr. Het was sinds het begin van de tweede eeuw in verval. De macht van de andere beesten, Babylon, Medo-Perzië en Griekenland werd ook weggenomen, hoewel ze mochten overleven. In feite werden deze landen onderdeel van het Oost-Romeinse rijk, dat bekend werd als het Byzantijnse rijk met als middelpunt Constantinopel, omgedoopt tot Byzantium. Dit rijk duurde 1,000 jaar langer tot 1453 n.Chr.

Het vierde beest dat enige tijd na de kleine hoorn blijft bestaan.

De andere beesten hebben het vierde beest overleefd.

Daniel 7: 13-14

'Ik bleef het aanschouwen in de visioenen van de nacht, en zie daar! met de wolken des hemels kwam toevallig iemand als een mensenzoon; en tot de Oude van Dagen kreeg hij toegang, en ze brachten hem zelfs vóór die ene dichtbij. 14 En aan hem werd heerschappij en waardigheid en koninkrijk gegeven, opdat de volkeren, nationale groepen en talen allemaal zelfs hem zouden dienen. Zijn heerschappij is een heerschappij van onbepaalde duur die niet voorbij zal gaan, en zijn koninkrijk een die niet te gronde zal worden gericht. ”.

Het visioen keert nu terug naar de scène in Daniël 7: 11-12. De "Iemand als de zoon des mensen" kan worden geïdentificeerd als Jezus Christus. Hij komt op de wolken van de hemel aan en gaat in de tegenwoordigheid van de Oude van Dagen [Jehovah]. Aan de Zoon des mensen is “Gegeven heerschappij en waardigheid en koninkrijk, dat”Alles zou moeten "Zelfs hem dienen". Zijn heerschappij is: "een voor onbepaalde tijd blijvende heerschappij die niet zal verdwijnen ”.

Iemand als de zoon des mensen: Jezus Christus

Daniel 7: 15-16

“Wat mij betreft, Daniel, mijn geest was daardoor van binnen bedroefd, en de visioenen van mijn hoofd begonnen me bang te maken. 16 Ik ging dicht bij een van degenen die stonden, om van hem betrouwbare informatie over dit alles te vragen. En hij zei tegen mij, terwijl hij mij vervolgens de uitleg van de zaken bekendmaakte, "

Daniel was verontrust door wat hij had gezien, dus vroeg hij om meer informatie. Er werd iets meer informatie gegeven.

Daniel 7: 17-18

“Wat betreft deze enorme beesten, omdat het er vier zijn, zullen er vier koningen opstaan ​​vanaf de aarde. 18 Maar de heiligen van de Allerhoogste zullen het koninkrijk ontvangen, en zij zullen het koninkrijk voor onbepaalde tijd in bezit nemen, zelfs voor onbepaalde tijd tot onbepaalde tijden. "

De enorme beesten werden bevestigd als vier koningen die van de aarde zouden opstaan. De visie gaat dus duidelijk over heerschappij. Dit wordt bevestigd in het volgende vers wanneer Daniël eraan wordt herinnerd dat de uitverkoren, afgezonderde heiligen van de Allerhoogste het koninkrijk zouden ontvangen, een koninkrijk voor onbepaalde tijd. (Zie ook Daniël 2: 44b)

Dit lijkt te zijn gebeurd in 70 n.Chr. Of 74 n.Chr. Toen het bestaande koninkrijk en de gekozen natie Israël werd vernietigd door de 4th beest omdat ze het niet waard waren een koninkrijk voor onbepaalde tijd te ontvangen.

Koninkrijk gegeven aan de heiligen, de christenen, niet aan de natie Israël.

Daniel 7: 19-20

'Toen wilde ik zeker weten wat het vierde beest betreft, dat anders bleek te zijn dan alle andere, buitengewoon angstaanjagend, waarvan de tanden van ijzer waren en de klauwen van koper, dat verslond [en] verpletterend, en die zelfs vertrapte wat er met zijn voeten overbleef; 20 en betreffende de tien horens die op zijn kop waren, en de andere [hoorn] die omhoog kwam en waarvoor er drie vielen, zelfs die hoorn die ogen en een mond had die grootse dingen spraken en waarvan het uiterlijk groter was dan dat van zijn makkers . "

Dit is een herhaalde samenvatting van de 4th beest en de andere hoorn, die interessant genoeg niet wordt genoemd als de 11th hoorn, gewoon "de andere hoorn ”.

 

Daniel 7: 21-22

'Ik bleef aanschouwen toen diezelfde hoorn oorlog voerde tegen de heiligen, en hij overwon hen, 22 totdat de Oude van Dagen kwam en het oordeel zelf werd gegeven ten gunste van de heiligen van de Allerhoogste, en de definitieve tijd aanbrak dat de heiligen het koninkrijk zelf in bezit namen. "

De oorlog van Vespasianus tegen de joden van 67 n.Chr. Tot 69 n.Chr. Had ook gevolgen voor de christenen die in die tijd als een sekte van de joden werden beschouwd. De meerderheid sloeg echter acht op Jezus 'waarschuwing en vluchtte naar Pella. Met de vernietiging van het Joodse volk als volk, en een natie, met een groot deel van de doden en de rest in slavernij, hield het feitelijk op te bestaan ​​en ging het aanbod om een ​​koninkrijk van koningen en priesters te zijn naar de vroege christenen. Dit gebeurde waarschijnlijk in 70 n.Chr. Met de verwoesting van Jeruzalem of in 74 n.Chr. Met de val van het laatste verzet tegen de Romeinen in Masada.

Daniel 7: 23-26

“Dit is wat hij zei: 'Wat het vierde beest betreft, er is een vierde koninkrijk dat op aarde zal komen, dat zal verschillen van alle [andere] koninkrijken; en het zal de hele aarde verslinden, vertrappen en verpletteren. 24 En wat betreft de tien horens, uit dat koninkrijk zijn er tien koningen die zullen opstaan; en nog een ander zal na hen opstaan, en hijzelf zal anders zijn dan de eersten, en drie koningen zal hij vernederen. 25 En hij zal zelfs woorden spreken tegen de Allerhoogste, en hij zal voortdurend de heiligen zelf van de Allerhoogste lastigvallen. En hij zal van plan zijn tijden en wetten te veranderen, en die zullen hem een ​​tijdlang, en tijden en een halve tijd, in handen worden gegeven. 26 En het Hof zelf ging zitten, en zijn eigen heerschappij namen ze uiteindelijk weg, om [hem] te vernietigen en [hem] totaal te vernietigen. "

Het Hebreeuwse woord is vertaald als "Vernederd" [I] in de NWT Reference-editie is beter vertaald als "vernederd" of "onderworpen". Door de nederige Vespasianus op te stijgen tot keizer en een dynastie te stichten, steeg hij boven en vernederde hij in het bijzonder de voormalige senatoriale gouverneurs die van adellijke families waren en uit wie gewoonlijk niet alleen gouverneurs maar ook keizers werden gekozen, 10). De campagne van Vespasianus waarin hij de Joden aanviel, die hij 3.5 keer of 3.5 jaar in zijn hand kreeg, komt overeen met het interval tussen zijn aankomst in Galilea begin 67 n.Chr. Na zijn aanstelling door Nero eind 66 n.Chr. Tot de val van Jeruzalem in augustus 70 n.Chr.

Vespasianus 'zoon Titus volgde hem op, die op zijn beurt werd opgevolgd door Vespasianus' andere zoon Domitianus. Domitianus werd vermoord nadat hij 15 jaar had geregeerd en de Flavische dynastie van Vespasianus en zijn zonen beëindigd had. "Zijn eigen heerschappij namen ze uiteindelijk weg".

Het vierde beest: het Romeinse rijk

Kleine hoorn: Vespasianus vernedert 3 andere hoorns, Galba, Otho, Vitellius

Daniel 7: 27

“En het koninkrijk en de heerschappij en de grootsheid van de koninkrijken onder alle hemelen werden gegeven aan de mensen die de heiligen zijn van de Allerhoogste. Hun koninkrijk is een koninkrijk voor onbepaalde tijd, en alle heerschappijen zullen zelfs hen dienen en gehoorzamen ”.

Wederom wordt benadrukt dat de heerschappij van de Joden werd verwijderd en aan de christenen werd gegeven die nu de heilige (uitverkorenen, apart gezet) waren na de vernietiging van de Joodse natie.

De erfenis van de Israëlitische / Joodse natie om een ​​koninkrijk van priesters en een heilige natie te worden (Exodus 19: 5-6) werd nu doorgegeven aan degenen die Christus als de Messias accepteerden.

Daniel 7: 28

"Tot nu toe is het einde van de zaak. "

Dit was het einde van de profetie. Het eindigde met de vervanging van het Mozaïsche verbond door het in Jeremia 31:31 voorzegde verbond, waarin staat:Want dit is het verbond dat ik na die dagen met het huis van Israël zal sluiten, is de uitspraak van Jehovah. 'Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en in hun hart zal ik ze schrijven. En ik zal hun God worden, en zij zullen zelf mijn volk worden. " De apostel Paulus bevestigde dit onder inspiratie van de heilige geest in Hebreeën 10:16.

 

 

[I] https://biblehub.com/hebrew/8214.htm

Tadua

Artikelen door Tadua.
  10
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x