När Jehovas vittnenas styrande organ blir något fel och måste göra en korrigering som vanligtvis introduceras för samhället som ”nytt ljus” eller ”förfiningar i vår förståelse”, återger ursäkten ofta för att motivera förändringen att dessa män inte är inspirerad. Det finns ingen ondskan avsikt. Förändringen är faktiskt en återspegling av deras ödmjukhet och erkänner att de är lika ofullkomliga som oss andra och bara försöker göra sitt bästa för att följa ledningen av den heliga ande.

Syftet med denna multipart-serie är att sätta den troen på provet. Även om vi kan ursäkta en välmenande person som arbetar med de bästa avsikter när misstag görs, är det en helt annan sak om vi upptäcker att någon har ljugit för oss. Tänk om individen i fråga vet att något är falskt och ändå fortsätter att lära ut det? Tänk om han går ur vägen för att avbryta alla åsidosättande åsikter för att täcka över sin lögn. I ett sådant fall kanske han gör oss skadliga för det resultat som förutses i Uppenbarelseboken 22: 15.

”Utanför finns hundarna och de som utövar spiritism och de som är sexuellt omoraliska och mördarna och avgudadyrkarna och alla som älskar och praktiserar ljuger.”(Re 22: 15)

Vi vill inte vara skyldiga till att älska och öva en lögn, inte ens genom förening; så det gynnar oss att göra en noggrann undersökning av vad vi tror. Läran om Jehovas vittnen att Jesus började regera osynligt från himlen i 1914 är ett utmärkt testfall för oss att undersöka. Denna doktrin vilar helt på en tidsberäkning som har 607 BCE som utgångspunkt. Antagit att de utsedda tiderna för hedningarna som Jesus talade om vid Luke 21: 24 började det året och slutade i oktober 1914.

Enkelt uttryckt är denna doktrin en hörnsten i Jehovas vittnes trossystem; och det vilar allt på 607 fvt att vara året då Jerusalem förstördes och de överlevande togs i fångenskap till Babylon. Hur viktig är 607 fvt för vittnes tro?

  • Utan 607 inträffade inte 1914 osynliga närvaro av Kristus.
  • Utan 607 började de senaste dagarna inte i 1914.
  • Utan 607 kan det inte finnas någon generationsberäkning.
  • Utan 607 kan det inte krävas någon 1919 utnämning av det styrande organet som den trogna och diskreta slaven (Mt 24: 45-47).
  • Utan 607 blir det allt viktiga dörr-till-dörr-ministeriet för att rädda människor från förstörelse i slutet av de sista dagarna ett meningslöst slöseri med miljarder timmars ansträngning.

Med tanke på allt detta är det ganska förståeligt att organisationen skulle göra stora ansträngningar för att stödja giltigheten av 607 som ett giltigt historiskt datum trots att ingen trovärdig arkeologisk forskning eller vetenskapligt arbete stöder en sådan ståndpunkt. Vittnen ledes till att tro att all den arkeologiska forskningen som forskare gör är fel. Är detta ett rimligt antagande? Organisationen för Jehovas vittnen har ett kraftfullt investerat intresse att 607 kan bevisas när konungen Nebukadnezar förstörde Jerusalem. Å andra sidan har det globala samhället av arkeologer inget intresse av att bevisa Jehovas vittnen fel. De är bara upptagna med att få en noggrann analys av tillgängliga data. Som ett resultat är de alla överens om att datumet för Jerusalems förstörelse och det judiska flyktet till Babylon inträffade i 586 eller 587 fvt.

För att motverka detta resultat har organisationen gjort en egen forskning som vi hittar i följande källor:

Låt ditt rike komma, sidor 186-189, Bilaga

Vakttornet, Oktober 1, 2011, sidorna 26-31, "När förstördes antika Jerusalem, del 1".

Vakttornet, Nov 1, 2011, sidorna 22-28, "När förstördes antika Jerusalem, del 2".

Vad innebär Vakttornet krav?

På sidan 30 i oktober 1, 2011 Public Edition av Vakttornet vi läser:

”Varför håller många myndigheter till datum 587 BCE? De lutar sig till 2 informationskällor; skrifterna från klassiska historiker och Canon of Ptolemy. ”

Detta är helt enkelt inte sant. Idag lutar forskare sig på bokstavligen tiotusentals neo-babyloniska skriftliga dokument som är bevarade i lera, belägna i British Museum och många andra museer runt om i världen. Dessa dokument har översatts noggrant av experter och sedan jämförts med varandra. De kombinerade sedan dessa samtida dokument som pusselbitar för att komplettera en kronologisk bild. Den omfattande studien av dessa dokument presenterar de starkaste bevisen eftersom uppgifterna kommer från primära källor, människor som levde under den neo-babyloniska eran. Med andra ord var de ögonvittnen.

Babylonierna var noggranna med att spela in vardagliga aktiviteter som äktenskap, inköp, markförvärv, etc. De daterade också dessa dokument enligt regnalt år och namn på den nuvarande kungen. Med andra ord, de höll ett överväldigande överflöd av affärsintäkter och juridiska poster, oavsiktligt inspelade en kronologisk spår för varje regerande kung under den neo-babyloniska eran. Det finns så många av dessa dokument kronologiskt redovisade för att den genomsnittliga frekvensen är en för några få dagar - inte veckor, månader eller år. Så för varje vecka har experter dokument med namnet på en babylonisk kung inskrivna på den, tillsammans med det numrerade året för hans regeringstid. Arkeologer har redogjort för den fullständiga neo-babyloniska eran och de betraktar detta som ett primärt bevis. Därför ovanstående uttalande i Vakttornet artikeln är falsk. Det kräver att vi accepterar utan bevis på att dessa arkeologer ignorerar alla bevis som de har arbetat så hårt för att sammanställa till förmån för "skrifterna från klassiska historiker och Canon of Ptolemy".

Ett strawman-argument

Ett klassiskt logiskt fel, kallat ”stråmanargument”, består i att göra ett felaktigt påstående om vad din motståndare säger, tror eller gör. När din publik har accepterat denna falska premiss kan du fortsätta att riva den och visas vinnaren. Den här speciella Vakttornsartikeln (w11 10 / 1) använder en bild på sidan 31 för att bygga just ett sådant stråman-argument.

Denna "snabb sammanfattning" börjar med att ange något som är sant. ”Sekulära historiker säger vanligtvis att Jerusalem förstördes under 587 fv.” Men allt ”sekulärt” betraktas av vittnen som mycket misstänkt. Denna förspänning spelar in i deras nästa uttalande som är falskt: Bibelkronologi indikerar inte starkt att förstörelsen inträffade under 607 fvt. Bibeln ger oss faktiskt inga datum alls. Den pekar bara på det 19: e året för Nebuchadnezzars regeringstid och indikerar att servitueringsperioden varar 70 år. Vi måste lita på sekulär forskning för vårt startdatum, inte på Bibeln. (Tror du inte att om Gud ville att vi skulle göra en beräkning som vittnen har gjort, skulle han ha gett oss ett startdatum i sitt eget ord och inte krävt att vi lutar oss på sekulära källor?) Som vi har sett, tiden period 70 år är inte utan tvekan kopplad till förstörelsen av Jerusalem. Ändå, efter att ha lagt sin grund, kan förläggarna nu bygga sin halmman.

Vi har redan visat att det tredje uttalandet inte är sant. Sekulära historiker baserar inte huvudsakligen sina slutsatser på skrifter av klassiska historiker eller på Ptolemaios kanon, utan på hårda data som erhållits från tusentals ogrävda lertavlor. Emellertid förväntar förläggarna att deras läsare accepterar denna falska till nominellt värde så att de sedan kan diskreditera resultaten från "sekulära historiker" genom att hävda att de litar på opålitliga källor när de faktiskt litar på de hårda bevisen på tusentals lertavlor.

Naturligtvis finns det fortfarande faktumet med dessa lertavlor att hantera. Lägg märke till hur organisationen tvingas erkänna detta överflöd av hårda uppgifter som fastställer det exakta datumet för Jerusalems förstörelse, men ändå avfärdar allt med ett osäker antagande.

”Företagstabletter finns under alla år som traditionellt hänförs till de neo-babyloniska kungarna. När åren som dessa kungar styrde är sammanställda och en beräkning görs tillbaka från den sista neo-babyloniska kungen, Nabonidus, är datumet nått för förstörelsen av Jerusalem 587 fvt Men denna metod för dejting fungerar bara om varje kung följde den andra på samma år utan några pauser emellan. ”
(w11 11 / 1 s. 24 När förstördes forntida Jerusalem? —Part Two)

Den markerade meningen introducerar tvivel i resultaten från världens arkeologer, men ger nu bevis för att säkerhetskopiera den. Ska vi anta att organisationen för Jehovas vittnen har upptäckt hittills okända överlappningar och luckor under regnal år som otaliga dedikerade forskare har missat?

Detta kan jämföras med att avvisa fingeravtryck från en anklagad som hittades på platsen för ett brott till förmån för ett skriftligt uttalande från sin fru som hävdade att han var hemma med henne hela tiden. Dessa tusentals av kittformade tabletter är primära källor. Trots enstaka skriv- eller dechiffringsfel, oegentligheter eller saknade bitar, som en kombinerad uppsättning, presenterar de överväldigande en sammanhängande och sammanhängande bild. Primära dokument presenterar opartisk bevisning, eftersom de inte har en egen agenda. De kan inte svajas eller bestämmas. De finns bara som ett opartiskt vittne som svarar på frågor utan att uttrycka ett ord.

För att göra deras doktrin fungerar kräver organisationens beräkningar att det finns ett 20-årsklyfta i den neo-babyloniska eran som helt enkelt inte kan redovisas.

Var du medveten om att Vakttorns publikationer faktiskt har publicerat de accepterade regnalåren för de neo-babyloniska kungarna utan någon utmaning för dem? Denna tvetydighet verkar ha gjorts omedvetet. Du bör dra dina egna slutsatser från de uppgifter som listas här:

Att räkna bakåt från 539 fvt när Babylon förstördes - ett datum som både arkeologer och Jehovas vittnen är överens om - vi har Nabonidus som styrde under 17 år från 556 till 539 fvt. (it-2 p. 457 Nabonidus; se även Hjälp till Bibelns förståelse, sid. 1195)

Nabonidus följde Labashi-Marduk som bara regerade för 9 månad från 557 fvt Han utsågs av sin far, Neriglissar som regerade i fyra år från och med 561 till 557 fvt efter att ha mördat Evil-merodach som regerade i 2 år från 563 till 561 fvt
(w65 1 / 1 p. 29 De glädjas glädje är kortlivade)

Nebukadnezzar styrde i 43 år från och med 606-563 fvt (dp kap. 4 s. 50 par. 9; it-2 s. 480 par. 1)

Att lägga till dessa år ger oss ett startår för Nebukadnezzars regel som 606 fvt

kung Slutet av regeringen Regeringens längd
Nabonidus 539 fvt 17 år
Labashi-Marduk 557 fvt 9 månader (taget ett 1 år)
Neriglissar 561 fvt 4 år
Ont-Merodach 563 fvt 2 år
Nebukadnessar 606 fvt 43 år

Jerusalems murar bröts i Nebukadnezzars 18th år och förstördes av 19th år av hans regeringstid.

”I den femte månaden, på den sjunde dagen i månaden, det vill säga under Kung Nebukadnezars kung av Babylon, 19: a året, kom Nebuzaradan, vakthavande chef, kung av Babylons tjänare till Jerusalem. Han avbrände HERRENS hus, kungens hus och alla Jerusalems hus; han brände också ner varje framstående mans hus. ”(2 Kings 25: 8, 9)

Att lägga till 19 år till början av Nebuchadnezzars regering ger oss 587 BCE, vilket är exakt vad alla experter håller med om, inklusive oavsiktligt organisationen baserat på sina egna publicerade data.

Så hur kan organisationen komma åt detta? Var hittar de de saknade 19 åren för att driva tillbaka början av Nebukadnezzars regeringstid till 624 BCE för att göra deras 607 BCE förstörelse av Jerusalem arbete?

De gör inte. De lägger till en fotnot till sin artikel som vi redan har sett, men låt oss titta på den igen.

”Företagstabletter finns under alla år som traditionellt hänförs till de neo-babyloniska kungarna. När åren som dessa kungar styrde är sammanställda och en beräkning görs tillbaka från den sista neo-babyloniska kungen, Nabonidus, är datumet nått för förstörelsen av Jerusalem 587 fvt Men denna metod för dejting fungerar bara om varje kung följde den andra på samma år utan några pauser emellan. ”
(w11 11 / 1 s. 24 När förstördes forntida Jerusalem? —Part Two)

Vad det här betyder är att 19-åren måste vara där för att de måste vara där. Vi behöver att de ska vara där, så de måste vara där. Resonemanget är att Bibeln inte kan vara fel, och enligt organisationens tolkning av Jeremiah 25: 11-14 skulle det finnas sjuttio år av ödeläggelse som slutade i 537 fvt när israeliterna återvände till sitt land.

Nu håller vi med om att Bibeln inte kan vara fel, vilket ger oss två möjligheter. Antingen är världens arkeologiska samhälle fel, eller så tolkar det styrande organet Bibeln.

Här är relevant avsnitt:

”. . . Och hela detta land måste bli en förintad plats, ett förvåningsobjekt, och dessa nationer kommer att behöva tjäna kungen i Babylon sjuttio år. ”” ”Och det måste hända att när sjuttio år har uppfyllts ska jag räkna till redovisning mot kungen i Babylon och mot den nationen, "är Jehovas ytring", deras fel, till och med mot Kaldeʹans land, och jag kommer att göra det öde till avfall till oändlig tid. Och jag kommer att föra in i det landet alla mina ord som jag har sagt mot det, till och med allt som är skrivet i denna bok som Jeremia har profeterat mot alla nationer. Ty även de själva, många nationer och stora kungar, har utnyttjat dem som tjänare; och jag kommer att återbetala dem enligt deras verksamhet och efter deras hand. ”” (Jer 25: 11-14)

Ser du problemet strax utanför fladderträet? Jeremiah säger att sjuttio år skulle upphöra när Babylon kallas till redovisning. Det var i 539 BCE Därför räknar vi tillbaka 70 år ger oss 609 BCE inte 607. Så från början är organisationens beräkningar bristfälliga.

Titta nu hårt på vers 11. Det står, "dessa nationer måste tjäna kungen av Babylon 70 år. ”Det talar inte om att bli förvisad till Babylon. Det talar om att tjäna Babylon. Och det talar inte bara om Israel, utan också nationerna som omger det - ”dessa nationer”.

Israel erövrades av Babylon några 20 år innan Babylon återvände för att förstöra staden och föra bort sin befolkning. Till att börja med tjänade det Babylon som en vasalstat och hyllade. Babylon förde också bort alla intellektuella och ungdomar i nationen under den första erövringen. Daniel och hans tre följeslagare var bland den gruppen.

Så startdatum för 70-åren är inte från den tidpunkt då Babylon fullständigt förstörde Jerusalem, utan från den tid då den först erövrade alla de nationerna, inklusive Israel. Därför kan organisationen acceptera 587 BCE som det datum då Jerusalem förstördes utan att kränka 70-årets profetia. Ändå har de medvetet vägrat att göra detta. Istället har de valt att avsiktligt ignorera de hårda bevisen och göra en lögn.

Detta är den verkliga frågan vi måste möta.

Om detta bara var resultatet av ofullkomliga män som gjorde ärliga misstag på grund av bristfällighet, skulle vi kanske kunna förbise det. Vi kanske ser detta som en teori som de har framfört, inget mer. Men verkligheten är att även om det började som en välmenande teori eller tolkning, inte riktigt baserat på bevis, har de nu tillgång till bevisen. Det gör vi alla. Med tanke på detta, på vilken grund fortsätter de att främja denna teori som faktum? Om vi, som sitter i våra hem utan förmån för formell utbildning i arkeologi och kriminaltekniska vetenskaper, kan lära oss dessa saker, vem mycket mer än organisationen med de betydande resurserna till sitt förfogande? Ändå fortsätter de att upprätthålla en falsk lärdom och straffar aggressivt alla som öppet inte håller med dem - vilket vi alla vet är fallet. Vad säger detta om deras verkliga motivation? Det är upp till var och en att tänka seriöst på detta. Vi skulle inte vilja att vår Herre Jesus måste tillämpa orden i Uppenbarelseboken 22: 15 på oss individuellt.

”Utanför finns hundarna och de som utövar spiritism och de som är sexuellt omoraliska och mördarna och avgudadyrkarna och alla som älskar och praktiserar ljuger. '”(Re 22: 15)

Är vetartårnsforskarna okunniga om dessa fakta? Är de bara skyldiga till ett misstag på grund av ofullkomlighet och slarvig forskning?

Vi vill ge dig ytterligare en resurs att fundera över:

Det finns en neo-babylonisk primärkälla vars betydelse när det gäller de här kungarnas regeringstid är något Vakttornet misslyckas med att berätta om oss. Detta är en gravsteninskrift som bevisar att det inte fanns några luckor lika med tjugo år mellan dessa kungar. Det överträffar historikernas berättelser eftersom berättarna var där under dessa kungar.

Denna inskription är den korta biografin om drottningens mor till kung Nabonidus, Adad-Guppi. Denna inskription upptäcktes på en minnessten stenplatta under året 1906. En andra kopia hittades 50 år senare på en annan utgrävningsplats. Så nu har vi bekräftande bevis på dess noggrannhet.

På den berättar drottningsmoden sitt liv, även om en del av det fullbordades postumt av hennes son, kung Nabonidus. Hon var ett ögonvittne som levde genom alla kungarnas regeringstid från den neo-babyloniska perioden. Inskriptionen ger hennes ålder vid 104 med de kombinerade åren för alla regerande kungar och avslöjar att det tydligt inte fanns några luckor som organisationen hävdar. Dokumentet som det hänvisas till är NABON. N ° 24, HARRAN. Vi har återgivit innehållet nedan för din undersökning. Dessutom finns det en webbplats som heter Worldcat.org. Om du vill bekräfta om detta dokument är verkligt och inte har ändrats. Denna fantastiska webbplats kommer att visa vilket bibliotek nära dig som har en relevant bok i sina hyllor. Detta dokument finns i De gamla nära östliga texterna av James B Pritchard. Det är listat under innehållsförteckningen under Nabonidus mor. Volym 2, sida 275 eller Volym 3, sida 311, 312.

Här är en länk till en översättning online.

Adad-Guppi minnesstenstext

Från 20th år av Assurbanipal, kungen av Assyrien, att jag föddes (i)
fram till 42: a året av Assurbanipal, 3: e året för Asur-etillu-ili,
hans son, 2 I St året i Nabopolassar, 43rd år Nebuchadrezzar,
2: a året för Awel-Marduk, 4: e året av Neriglissar,
under 95 år av guden Sin, kung av gudarna i himmel och jord,
(i) som jag sökte efter helgedomen hos hans stora gudom,
(för) mina goda handlingar han tittade på mig med ett leende
han hörde mina böner, han gav mitt ord, vrede
av hans hjärta lugnade. Mot E-hul-hul är Sin-templet
som (är) i Harran, bostaden för hans hjärtas glädje, han försonades, han hade
betrakta. Synd, gudarnas kung, såg på mig och
Nabu-na'id (min) enda son, frågan om mitt livmoder, till kungariket
ropade han och kungariket Sumer och Akkad
från Egypten (på) övre havet till nedre havet
alla de länder han anförtrot hit
till hans händer. Mina två händer lyfte jag upp och till Sin, gudarnas kung,
vördnadsfullt med förmodande [(jag bad) alltså, ”Nabu-na'id
(min) son, avkomman till mitt livmoder, älskad av sin mor,]
Kol. II.

du har kallat honom till konungariket, du har uttalat hans namn,
på uppdrag av din stora gudinna kan de stora gudarna
gå vid hans båda sidor, får de få sina fiender att falla,
glöm inte, (men) göra bra E-hul-hul och efterbehandlingen av dess grund (()
När i min dröm hade hans två händer lagts på, Sin, gudarnas kung,
Så talade jag till mig: ”Med dig kommer jag att lägga händerna på din son Nabu-Na'id, gudarnas återkomst och Harran bostad;
Han ska bygga E-hul-hul, ska göra sin struktur perfekt (och) Harran
mer än (det var) innan han ska fullborda och återställa den till sin plats.
Sin syn, Nin-gal, Nusku och Sadarnunna
I. han ska låsas och få dem att komma in i E-hul-hul “. Syndets ord,
gudarnas kung, som han talade till mig, hedrade jag, och jag själv såg (det fullbordades);
Nabu-na'id, (min) enda son, avkomman från mitt livmoder, ritarna
glömt från Sin, Nin-gal, Nusku och
Sadarnunna fullkomnade han, E-hul-hul
på nytt byggde han och perfektionerade dess struktur, Harran mer
än innan han fullbordade och återställde den till sin plats; handen
av Sin, Nin-gal, Nusku och Sadarnunna från
Suanna, hans kungliga stad, fäste han, och mitt i Harran
i E-hul-hul var deras hjärtas lätthet med glädje
och med glädje låter han dem bo. Vad från tidigare tider Sin, gudarnas kung,
hade inte gjort och inte beviljat någon (han gjorde) för kärleken till mig
som någonsin hade dyrkat sin gudinna, grep taket i hans mantel-Sin, gudarnas kung,
jag lyfte upp mitt huvud och satte på mig ett gott namn i landet,
långa dagar, år av hjärtans lätthet multiplicerade han över mig.
(Nabonidus): Från Assurbanipals tid, Assyras konung, fram till 9th år
av Nabu-na'idkungen i Babylon, sonen, avkomman från mitt livmoder
104 års lycka, med den vördnad som Sin, gudarnas kung,
placerad i mig fick han mig att blomstra, mitt eget jag: synen av mina två är tydliga,
Jag är utmärkt att förstå, min hand och båda fötterna är sunda,
väl valda är mina ord, kött och dryck
håller med mig, mitt kött är bra, mitt hjärta är glad.
Mina ättlingar till fyra generationer från mig blomstrar i sig själva
Jag har sett, jag är uppfylld (med) avkomma. O Sin, gudarnas kung, till förmån
du tittade på mig, du har förlängt mina dagar: Nabu-na'id, kung av Babylon,
min son, till min herre har jag ägnat honom. Så länge han lever
låt honom inte kränka dig; genius of favour, genius of favour som (ska vara) med mig
du har utsett, och de har fått mig att få barn, med honom (också)
utse (dem) och ondska och brott mot ditt stora gudom
uthär inte, (men) låt honom dyrka ditt stora gudom. Under 2I-åren
av Nabopolassar, kung av Babylon, under 43 år av Nebukadrezzar,
son till Nabopolassar och 4 år av Neriglissar, kung av Babylon,
(när) de utövade kungariket i 68 år
av hela mitt hjärta vördade jag dem, jag höll vakten över dem,
Nabu-na'id (min) son, avkommande av mitt livmoder, före Nebukadrezzar
son till Nabopolassar och (före) Neriglissar, kung av Babylon, jag fick honom att stå,
dag och natt höll han vakt över dem
vad som var behagligt för dem han framförde kontinuerligt,
mitt namn han gjorde (att vara) favorit i deras syn, (och) som
[en dotter till] deras [egna] de lyftte mitt huvud
Kol. III.

Jag närade (deras humör) och rökelseoffer
rik, av söt smak,
Jag utsåg kontinuerligt för dem
läggs någonsin inför dem.
(Nu) under 9th år av Nabu-na'id,
kung av Babylon, ödet
av sig själv bar henne bort, och
Nabu-na'id, kung av Babylon,
(hennes) son, frågan om hennes livmoder,
hennes lik begravda och [kläder]
fantastisk, en ljus mantel
guld, ljus
vackra stenar, [ädelstenar],
kostsamma stenar
söt olja hennes lik han [smord]
de lagde det på ett hemligt ställe. [Oxar och]
får (speciellt) fettade han [slaktade]
före det. Han samlade [folket]
av Babylon och Borsippa, [med folket]
bo i långa regioner, [kungar, furstar och]
guvernörer, från [gränsen]
av Egypten vid övre havet
(till och med) till Nedersjön [gjorde han att komma upp],
sörja en
gråt han framförde, [damm?]
de kastade på huvudet under 7 dagar
och 7 nätter med
de klippte sig själva (?), sina kläder
kastades ner (?). På den sjunde dagen
folket (?) i hela landet deras hår (?)
rakat och
deras kläder
deras kläder
i (?) sina platser (?)
de ? till
på kött (?)
parfymer förfinade han samlade (?)
söt olja på huvudet [av folket]
han hällde ut, deras hjärtan
han gladde sig, han [hejde (?)]
deras sinnen, vägen [till sina hem]
han inte (?) innehöll (?)
till sina egna platser åkte de.
Gör du, vare sig en kung eller en prins.
(Resten för fragmentarisk för översättning tills: -)
Rädsla (gudarna), i himmel och jord
be till dem, [försummelse] inte [yttrandet]
av syndens mun och gudinnan
skydda ditt frö
[för alltid och alltid(?)].

Så det är dokumenterat att från 20th år Ashurbanipal till 9th år av hans egen regering, Nabonidus 'mor, Adad Guppi levde upp till * 104. Hon utelämnade pojken Kungen Labashi-Marduk, eftersom det tros att Nabonidus konstruerade sitt mord efter att han hade regerat i några månader.

Hon skulle ha varit ungefär 22 eller 23 när Nabopolasar steg upp till tronen.

Ålder Adads + Kings 'Regnal Length
23 + 21 år (Nabonassar) = 44
44 + 43 år (Nebuchadnezzar) = 87
87 + 2 år (Amel-Marduk) = 89
89 + 4 år (Neriglissar) = 93
93 Hennes son Nabonidus steg upp till tronen.
+ 9 Hon avled 9 månader senare
* 102 Nabonidus 9th år

* Detta dokument registrerar hennes ålder som 104. 2-års avvikelse är välkänd av experter. Babylonierna höll inte koll på födelsedagarna så skrivaren var tvungen att fylla i sina år. Han gjorde ett fel genom att inte redogöra för en 2-års överlappning av Asur-etillu-ili, (Assyriens kung) med Naboplassars regering (Babels kung). Se sidan 331, 332 i boken, Gentile Times omprövades, av Carl Olof Jonsson för en mer djupgående förklaring.

Det finns inga luckor som anges i detta enkla diagram, bara en överlappning. Om Jerusalem hade förstörts under 607 fvt, skulle Adad Guppi ha varit en osannolik 122 år gammal när hon dog. Dessutom matchar konungarnas år i detta dokument namnen / regnalåren för varje kung som finns på de tiotusentals babyloniska dagliga affärer och juridiska kvitton.

Vittnens undervisning om 607 fv som året för Jerusalems förstörelse är bara en hypotes som inte stöds av hårda bevis. Bevis som Adad Guppi-inskriptionen består av etablerat faktum. Denna primära källa, Adad Guppi-inskriptionen, förstör 20-årsgapet mellan kungarna. Författarna till Stöd till Bibeln Förståelse skulle ha visats Adad Guppi-biografin, men det nämns inte i någon av organisationens egna publikationer.

”Tal var och en av er med sin granne” (Efesierna 4: 25).

Med tanke på detta Guds bud, känner du att rang och fil inte hade rätt att se biografin om Adad-Guppi? Borde vi inte ha visat alla bevis Vakttornet forskare hade hittat? Hade vi inte rätt att kunna fatta ett informerat beslut om vad vi ska tro? Titta på deras egna åsikter om att dela bevis.

Detta kommando betyder dock inte att vi ska berätta för alla som ber oss allt han vill veta. Vi måste berätta sanningen till en som har rätt att veta, men om man inte har så rätt kan vi vara undvikande. (Vakttornet, Juni 1, 1960, sid. 351-352)

Kanske de inte vet om denna inskription, kanske man tror. Det är helt enkelt inte fallet. Organisationen är medveten om det. De hänvisar faktiskt till den i artikeln som behandlas. Se avsnittet Anteckningar, punkt 9 på sidan 31. De inkluderar till och med ett vilseledande uttalande.

"Även Harran-inskriptionerna av Nabonidus, (H1B), rad 30, har honom (Asur-etillu'ili) listat strax före Nabopolassar." (Återigen är ett vilseledande uttalande från Vakttornet när de försöker påstå Ptolemaios kungarlista felaktigt eftersom Asur-etillu-ili namn inte finns med på hans lista över babyloniska kungar). I själva verket var han en kung av Assyria, aldrig en dubbel kung av Babylon och Assyria. Om han var det, skulle han ha inkluderats på Ptolemys lista.

Så detta är bara ett av få bevis som styrande organet är medvetna om, men innehållet som de har dolt från rang och fil. Vad är det där ute? Nästa artikel kommer att ge mer primära bevis som talar för sig själv.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.