"... U bent vastbesloten het bloed van deze man over ons te brengen." (Handelingen 5:28)

 
De overpriesters, Farizeeën en schriftgeleerden hadden allemaal een samenzwering gepleegd en waren erin geslaagd Gods Zoon te doden. Ze waren op een zeer grote manier bloedschuldig. Toch spelen ze hier het slachtoffer. Ze portretteren zichzelf als onschuldige leiders die gewoon hun werk doen. Ze waren tenslotte het aangewezen communicatiekanaal tussen het volk en Jehovah, niet waar? Hoe oneerlijk van deze eenvoudige, gewone mensen om te proberen hen de schuld te geven van wat er is gebeurd. Jezus bracht het allemaal op zichzelf neer. De Joodse leiders wisten dat. Nu ondermijnden deze discipelen het vertrouwen van het volk in hun leiders die Jehovah zelf over zijn kudde had aangesteld. Als er echt een probleem was, moesten deze zogenaamde apostelen wachten tot Jehovah het corrigeerde. Ze mogen niet vooruit rennen. Deze Joodse leiders hadden tenslotte zoveel bereikt. Ze hadden de prachtige tempel, een wonder van de antieke wereld. Ze regeerden over een oud volk, dat beter en gezegend was dan enig ander volk op aarde, inclusief Romeinen. Deze leiders waren Gods uitverkorenen. En Gods zegen was duidelijk over hen.
Hoe onrechtvaardig, hoe kwaadaardig van deze discipelen van de zogenaamde Messias om te proberen hen tot de slechterik te maken.
Dus wat was de reactie van deze arme, hardhandige, trouwe dienstknechten van de Almachtige God op het bewijs dat de discipelen presenteerden? Hebben ze rekening gehouden met de schriftuurlijke verwijzingen die werden gebruikt om de positie van deze uitdagers te ondersteunen? Nee, ze wilden er geen gehoor aan geven. Hebben zij de bewijzen van heilige geest overwogen waardoor deze personen wonderbaarlijke genezingen verrichtten? Nogmaals nee, want ze hebben een oogje dichtgeknepen voor dergelijke gebeurtenissen. Ze zouden geen moment in hun hoofd schenken aan elk argument dat hun comfortabele zelfbeeld op de proef stelde en hun opgetogen positie riskeerde. In plaats daarvan hebben ze deze mannen gegeseld, en toen dat hen niet tegenhield, vermoordden ze een van hen en lanceerden ze vervolgens een wrede vervolging. (Acts 5:40; 7:54-60; 8:1)
Klinkt dit bekend in de oren?

Vanaf w14 7/15 blz. 15 Bijschrift: "Vermijd debatten met afvalligen"

Vanaf w14 7/15 blz. 15 Bijschrift: 'Vermijd debatten met afvalligen'


Deze geënsceneerde illustratie toont slachtoffers van getuigen die dapper de verbale vervolging doorstaan ​​die de wrede, weerbarstige afvalligen over hen teweegbrengen. Ongeveer dertig jaar geleden waren er groepen die zo handelden, door districtscongressen en zelfs Bethelkantoren te pikken. Tegenwoordig zijn er veel websites die het Besturende Lichaam aanvallen en deelnemen aan Witness bashing. De Organisatie heeft echter weinig te vrezen van zulke personen. In feite zijn ze door hen beter af, want deze aanvallers ondersteunen de illusie dat we worden vervolgd. Vervolgd worden betekent dat we Gods goedkeuring hebben. Het helpt ons om het gezegende slachtoffer te spelen.

“. . . “Gelukkig ben je wanneer mensen je verwijten en je vervolgen en liegen om het even wat goddeloze dingen tegen je zeggen omwille van mij. 12 Verheug u en spring op van vreugde, want UW beloning is groot in de hemelen; want op die manier vervolgden zij de profeten voorafgaand aan JOU. ”(Mt 5: 11, 12)

Omgekeerd, als wij degenen zijn die de vervolging verrichten, kan dat niet betekenen dat we Jehovah's zegen en goedkeuring hebben. Het idee dat ware christenen iemand vervolgen, is voor ons een gruwel. Valse religie vervolgt ware christenen. Dat is een van de manieren waarop we het ware christendom kunnen onderscheiden van de valse soort. Dus als we zien dat we anderen vervolgen, zou dat ons niet beter maken dan de religies waarop we neerkijken.
Daarom moeten we het slachtoffer spelen en iedereen die het niet met ons eens is, beschilderen als een hypocriete, afvallige slang-in-het-gras, eropuit om ons leven ellendig te maken, ons geloof te ondermijnen en onze religie te vernietigen. Dus als iemand het niet eens is met een lering, zelfs op een gezonde schriftuurlijke basis, zijn we geconditioneerd om hem te zien alsof hij een van de boze demonstranten is die hierboven zijn afgebeeld. Hij is de vervolger, niet wij.
Er is echter een groeiende realiteit die dit zorgvuldig geconstrueerde en bewaarde zelfbeeld dreigt te vernietigen.
Ik kan zowel uit persoonlijke ervaring spreken als uit verslagen uit de eerste hand, afkomstig van bekende en betrouwbare bronnen, dat er in de gemeenten al een stille vervolging gaande is. Geïnspireerd door artikelen en illustraties zoals die we pas net hebben bestudeerd in de Studie-uitgave van de Wachttoren van juli 2014, zoeken goedbedoelende ouderlingen die opereren met de soort misleide ijver waar Saulus van Tarsus om bekend stond actief iedereen die er vragen over heeft. wat wordt er geleerd.
Stel je voor dat je als ouderling wordt aangesteld en dat je vervolgens door het bijkantoor wordt geschud omdat je in het verleden een paar briefjes had geschreven omdat je je zorgen maakte over de schriftuurlijke basis van sommige leringen in de tijdschriften. Voordat een afspraak in overweging wordt genomen, kijken ze eerst in hun dossier. (Ingeschreven brieven worden nooit vernietigd, hoewel er jaren kunnen verstrijken.)
Stel je voor dat een naast familielid de kringopziener vertelt over een privégesprek waarin je een aantal twijfels had moeten uiten over een bepaalde lering in een Wachttoren-artikel, en uiteindelijk uit je voorrechten zou worden verwijderd. Stel je voor dat je door twee ouderlingen wordt ondervraagd over je "loyaliteit aan de getrouwe en beleidvolle slaaf" oftewel het Besturende Lichaam. Stel je voor dat je naar de Schrift verwijst, die de ouderlingen weigeren te lezen en te overwegen. Stel je voor dat je deugdelijke argumenten gebruikt met verwijzingen uit de publicaties om de ouderlingen steenachtig te laten zitten en je logica en redenering te negeren. Hoe konden mannen die getraind zijn om de bijbel aan de deur te gebruiken, weigeren deel te nemen aan een schriftuurlijke discussie?
De reden dat dit gebeurt - naar verluidt, keer op keer - is dat de regels veranderen als we enige lering van het Besturende Lichaam in twijfel trekken. De simpele handeling van het in twijfel trekken van merken is een mogelijke afvallige. Dus alles wat uit iemands mond komt, is besmet.  de Wachttoren heeft ons zojuist gezegd geen debatten met afvalligen aan te gaan, zodat de oudsten niet schriftuurlijk moeten redeneren.
Ik heb al lang vertrouwde vrienden die me vertelden dat zelfs als we kunnen aantonen dat een lering verkeerd is, we moeten wachten tot het Besturende Lichaam deze verandert. Tot die tijd moeten we het accepteren.
Officieel beschouwen we het Besturende Lichaam niet als onfeilbaar. Officieus geven we toe dat ze onvolmaakt zijn en fouten kunnen maken. In het echte leven behandelen we ze echter als onfeilbaar. Het idee kan het beste als volgt worden samengevat: "Behandel alles wat ze ons leren als Gods eigen waarheid - tot nader order."
Als ze worden uitgedaagd, zullen ze het slachtoffer spelen, de armen vervolgden het ware geloof. Maar wie wordt er werkelijk beproefd en getest? Wie wordt er verbaal gegeseld, mishandeld, veracht en zelfs metaforisch vermoord door afgesneden te worden van vrienden en familie?
De Organisatie maakt zich echt geen zorgen over vervelende, scheldpartijen. Ze vinden ze leuk omdat ze een illusoir keurmerk verlenen.
Waar de Organisatie zich grote zorgen over maakt, zijn ware christenen die Gods Woord boven dat van de mens stellen. Christenen die niet mishandelen, intimideren of bedreigen, maar die een veel krachtiger wapen gebruiken om leugens en hypocrisie aan de kaak te stellen - hetzelfde wapen dat hun meester gebruikte toen hij werd geconfronteerd met andere soortgelijke tegenstanders en tegenstanders: het Woord van God.
Keer op keer krijgen we rapporten waaruit blijkt dat de oudsten niet in staat zijn de schriftuurlijke argumenten van deze getrouwen te verslaan. Hun enige verdediging is terug te vallen op de tactieken die hun tegenhangers uit de eerste eeuw gebruikten om de christenen in hun midden het zwijgen op te leggen. Als ze het echter volhouden en zich niet bekeren, zullen ze een soortgelijke nederlaag krijgen en naar alle waarschijnlijkheid een soortgelijk oordeel.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    19
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x