“In die tijd bad Jezus dit gebed:“ O Vader, Heer van hemel en aarde, bedankt dat je deze dingen hebt verborgen voor degenen die zichzelf wijs en slim vinden, en dat je ze aan het kinderlijke openbaart. ”- Mt 11: 25 NLT[I]

"In die tijd zei Jezus in antwoord:" Ik prijs u publiekelijk, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor de wijzen en intellectuelen hebt verborgen en aan jonge kinderen hebt geopenbaard. "(Mt 11: 25)

Gedurende mijn afgelopen jaren als een loyaal lid van het geloof van Jehovah's Getuigen, heb ik altijd geloofd dat onze bijbelvertaling vrijwel vooringenomen was. Ik ben gekomen om te leren dat dat niet het geval is. In de loop van mijn onderzoek naar het onderwerp Jezus, ben ik erachter gekomen dat elke Bijbelvertaling bevooroordeelde weergaven bevat. Omdat ik zelf als vertaler heb gewerkt, kan ik begrijpen dat deze neiging vaak niet het gevolg is van slechte bedoelingen. Zelfs bij het vertalen van de ene moderne taal naar de andere, waren er momenten dat ik een keuze moest maken, omdat een zin in de brontaal meer dan één interpretatie toestond, maar er was geen manier om die dubbelzinnigheid over te dragen naar de doeltaal. Ik had er vaak baat bij om de auteur ter beschikking te stellen om te twijfelen, om alle twijfel weg te nemen over wat hij eigenlijk wilde overbrengen; maar de Bijbelvertaler kan God niet vragen wat hij bedoelde.
Bias is echter niet de exclusieve provincie van de vertaler. De Bijbelstudent heeft het ook. Wanneer een bevooroordeelde weergave overeenkomt met de voorkeur van de lezer, kan dit een significante afwijking van de waarheid tot gevolg hebben.
Ben ik bevooroordeeld? Ben jij? Het is waarschijnlijk veilig om Ja op beide vragen te beantwoorden. Bias is de vijand van de waarheid, dus we moeten ervoor waken. Het is echter een uiterst sluwe vijand; goed gecamoufleerd en in staat om ons te beïnvloeden zonder dat we ons zelfs bewust zijn van zijn aanwezigheid. Ons ontwaken voor de waarheid van de Bijbel en het groeiende besef dat ook wij bevooroordeeld zijn, vormt een speciale uitdaging. Het is alsof een slinger opzij wordt gehouden en dan eindelijk wordt losgelaten. Het zal niet naar zijn natuurlijke rustpositie bewegen, maar in plaats daarvan helemaal door en helemaal naar de andere kant slingeren en een punt bereiken dat bijna net zo hoog is als de vrijgavehoogte. Hoewel luchtdruk en wrijving het zullen vertragen tot het uiteindelijk in evenwicht komt, kan het lang schommelen; en het heeft slechts de kleinste hulp nodig - zeg van een wondklokveer - om eindeloos te blijven slingeren.
Als een slinger kunnen degenen onder ons die zijn verlost van de extreme orthodoxie van de JW-doctrine naar ons natuurlijke rustpunt slingeren. Dat is de plaats waar we alles ondervragen en onderzoeken wat ons is geleerd en geleerd. Het gevaar is dat we net voorbij dat punt naar het andere uiterste slingeren. Hoewel deze illustratie dient om een ​​punt te maken, is het feit dat we geen pendels zijn, alleen aangedreven door externe krachten. We kunnen zelf bepalen waar we zullen eindigen, en ons doel moet altijd zijn om evenwicht te bereiken, om in intellectueel en spiritueel evenwicht te zijn. Nooit zouden we de ene voorkeur voor de andere willen ruilen.
Sommigen, woedend over het leren van het bedrog dat ons hun hele leven aan een aantal leugens heeft gebonden, reageren door alles wat we ooit hebben geleerd te negeren. Hoe verkeerd het ook is voor Jehovah's Getuigen om alles wat door de Organisatie wordt onderwezen als waar te accepteren, het tegenovergestelde uiterste is net zo slecht: elke leerstelling die overeenkomt met onze vroegere JW-overtuiging even fout verklaren. Als we deze positie innemen, vallen we in de valstrik die Rutherford strikte. Hij was zo gedreven om afstand te nemen van de leer van de gehate kerken die samenzwoeren om hem gevangen te zetten dat hij doctrines introduceerde die verder gingen dan wat er staat geschreven. Onze bijbelversies NWT en RNWT weerspiegelen een deel van die voorkeur. Toch weerspiegelen veel andere vertalingen hun eigen vooringenomenheid. Hoe kunnen we er doorheen komen om tot de waarheid te komen?

Kleine kinderen worden

Als Jehovah's Getuigen beschouwen we onszelf als kinderlijk, en in zekere zin zijn we, want als kinderen onderwerpen we ons aan en geloven we wat onze vader ons vertelt. Onze fout ligt in het onderwerpen aan de verkeerde vader. We hebben onze eigen wijze en intellectuele. In feite, bij een vragend bezwaar tegen sommige leringen, zullen we vaak tussenbeide komen: "Denk je dat je meer weet dan het Besturende Lichaam?" Dit is niet de kinderlijke houding die Jezus bij Matthew 11: 25 uitdraagt.
Er is een lopende grap in de film De goede de slechte en de lelijke dat begint: "Er zijn twee soorten mensen op deze wereld ..." Als het gaat om het begrijpen van Gods Woord, is het geen grap, maar een axioma. Het is ook niet gewoon academisch. Het is een kwestie van leven en dood. We moeten onszelf afvragen, welke van de twee ben ik? De trotse intellectueel of het nederige kind? Dat we neigen naar het eerste is een punt waar Jezus ons zelf voor waarschuwde.

'Dus, toen hij een jong kind tot hem riep, zette hij het in hun midden 3 en zei: "Waarlijk, ik zeg u, Tenzij je je omdraait en word als jonge kinderen, GIJ zult geenszins het koninkrijk der hemelen binnengaan. ”(Mt 18: 2, 3)

Let op zijn oproep om zich om te draaien om als jonge kinderen te worden. Dit is niet de normale neiging van zondige mensen. Jezus 'eigen apostelen maakten voortdurend ruzie over hun plaats en status.

Kleine kinderen leren van logo's

Ik kan geen setting bedenken waarin het verschil tussen 'wijs en slim' en 'kinderlijk' duidelijker is dan die waarin de studie van de aard van Jezus, 'Het Woord van God', Logos, betrokken is. Er is evenmin een situatie waarin het noodzakelijker is dat onderscheid te maken.
Hoe zou een vader die een wereldberoemde expert is op het gebied van theoretische wiskunde zijn driejarige uitleggen wat hij doet? Hij zou waarschijnlijk simplistische terminologie gebruiken die ze kon begrijpen en alleen de meest basale concepten kon verklaren. Aan de andere kant zou ze zich niet realiseren hoeveel ze niet begrijpt, maar zou waarschijnlijk denken dat ze het hele plaatje heeft. Een ding is zeker. Ze zal geen twijfel hebben over wat haar vader haar vertelt. Ze zal niet zoeken naar verborgen betekenis. Ze leest niet tussen de regels door. Ze zal gewoon geloven.
Paulus openbaarde dat Jezus al de andere schepping bestond. Hij openbaarde hem als het beeld van God en degene door wie alle dingen werden gemaakt en voor wie alle dingen werden gemaakt. Hij verwees naar hem met de naam die christenen hem op dat moment kenden. Enkele jaren later werd John geïnspireerd om de naam te onthullen waarmee Jezus bij zijn terugkeer bekend zou worden. Een paar jaar later onthulde hij dat dit ook zijn oorspronkelijke naam was. Hij was, is en zal altijd "Het Woord van God" zijn, Logos.[Ii] (Kolom 1: 15, 16; Bij 19: 13; John 1: 1-3)
Paulus openbaart dat Jezus de "eerstgeborene van de schepping" is. Hier wordt het verschil tussen de "wijze en slimme" en de "kleine kinderen" duidelijk. Als Jezus werd geschapen, dan was er een tijd dat hij niet bestond; een tijd waarin God helemaal alleen bestond. God heeft geen begin; dus voor een oneindige tijd bestond hij alleen. Het probleem met deze gedachte is dat tijd zelf een geschapen ding is. Omdat God aan niets kan worden onderworpen of in iets kan leven, kan Hij niet “in de tijd” leven noch eraan worden onderworpen.
Het is duidelijk dat we te maken hebben met concepten die we niet kunnen bevatten. Toch voelen we ons vaak gedwongen om het te proberen. Daar is niets mis mee, zolang we niet vol van onszelf raken en beginnen te denken dat we gelijk hebben. Wanneer speculatie een feit wordt, treedt dogma op. De Organisatie van Jehovah's Getuigen is ten prooi gevallen aan deze ziekte en daarom zijn de meesten van ons hier op deze site.
Als we kleine kinderen willen zijn, moeten we het erover eens zijn dat papa zegt dat Jezus zijn eerstgeborene is. Hij gebruikt een term die we kunnen begrijpen, gebaseerd op een raamwerk dat gemeenschappelijk is voor elke cultuur die ooit op aarde heeft bestaan. Als ik zeg: “John is mijn eerstgeborene”, weet je meteen dat ik minstens twee kinderen heb en dat John de oudste is. Je zou niet te snel tot de conclusie komen dat ik het in een andere zin over eerstgeborene heb, zoals het belangrijkere kind.
Als God wilde dat we zouden begrijpen dat logo's geen begin hadden, had hij ons dat kunnen vertellen. Net zoals hij ons vertelde dat Hij Zelf eeuwig is. We kunnen niet begrijpen hoe dat mogelijk is, maar het maakt niet uit. Inzicht is niet vereist. Geloof is vereist. Hij deed dat echter niet, maar koos ervoor om een ​​metafoor te gebruiken - de geboorte van een eerste mensenkind in een gezin - om ons te vertellen over de oorsprong van zijn Zoon. Dat het veel vragen onbeantwoord laat, is iets waar we mee moeten leven. Het doel van eeuwig leven is tenslotte het verwerven van kennis over onze Vader en zijn Zoon. (John 17: 3)

Verplaatsen van verleden naar heden

Zowel Paul, bij Kolossenzen 1: 15, 16a en John bij John 1: 1-3 gaan ver in het verleden om de hoogste geloofsbrieven van Jezus te vestigen. Ze blijven er echter niet. Paulus, die Jezus heeft gevestigd als degene door wie, door wie en voor wie alle dingen zijn geschapen, gaat in de tweede helft van vers 16 verder met het in het heden brengen en concentreren op zijn hoofdpunt. Alle dingen, inclusief elke autoriteit en overheid, zijn aan hem onderworpen.
Johannes gaat op dezelfde manier het verleden in, maar vanuit het gezichtspunt van Jezus als Gods Woord, want het is zijn Woord dat Johannes wil benadrukken. Zelfs al het leven kwam door logos, of het leven van engelen of het leven van de eerste mensen, maar Johannes brengt ook zijn boodschap in het heden door in het vierde vers te onthullen dat: "In hem was het leven, en het leven was het licht van mensheid. ”- John 1: 4 NET[Iii]
We moeten op onze hoede zijn voor een hyperliterale lezing van deze woorden. De context laat zien wat John wilde communiceren:

"4 In hem was het levenen het leven was het licht van de mensheid. En het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis heeft het niet beheerst. Er kwam een ​​man, gezonden door God, wiens naam was John. Hij kwam als een getuige om over het licht te getuigen, zodat iedereen door hem zou kunnen geloven. Hijzelf was niet het licht, maar hij kwam om over het licht te getuigen. Het ware licht, dat iedereen licht geeft, kwam in de wereld. 10 Hij was in de wereld en de wereld werd door hem geschapen, maar de wereld herkende hem niet. 11 Hij kwam tot wat van hem was, maar zijn eigen volk ontving hem niet. 12 Maar aan allen die hem hebben ontvangen - zij die in zijn naam geloven - heeft hij het recht gegeven om Gods kinderen te worden ”- John 1: 4-12 NET Bible

Johannes spreekt niet over letterlijk licht en duisternis, maar het licht van waarheid en begrip dat de duisternis van valsheid en onwetendheid wegveegt. Maar dit is niet alleen het licht van kennis, maar het licht van het leven, want dit licht leidt tot eeuwig leven, en meer, om kinderen van God te worden.
Dit licht is de kennis van God, het Woord van God. Dit Woord - informatie, kennis, begrip - werd ons door Logos zelf overgedragen. Hij is de belichaming van Gods Woord.

Gods Woord is uniek

Zowel het concept van Gods Woord als de belichaming ervan in Logos zijn uniek.

“Dus mijn woord dat uit mijn mond gaat zal zijn. Het zal niet zonder resultaten naar me terugkeren, maar het zal zeker bereiken wat mijn vreugde is, en het zal zeker succes hebben in wat ik het stuur. "(Isa 55: 11)

Als ik zeg: "Laat er licht zijn", gebeurt er niets tenzij mijn vrouw medelijden met me heeft en opstaat om de schakelaar om te gooien. Mijn intenties, uitgedrukt in mond-tot-mondreclame, zullen in de lucht sterven tenzij ik of iemand anders ernaar handelt, en heel veel dingen kunnen stoppen - en vaak stoppen - mijn woorden komen op niets uit. Als Jehovah echter zegt: 'Er zij licht', zal er licht zijn - punt, einde verhaal.
Veel geleerden van verschillende christelijke denominaties hebben geloofd dat de verwijzing naar Wijsheid Personified in Spreuken 8: 22-36 afbeeldingen logo's. Wijsheid is de praktische toepassing van kennis. Buiten Logos zelf is de schepping van het universum de meest opvallende praktische toepassing van kennis (informatie) die er is.[Iv] Het werd bereikt door middel van en door en voor logo's. Hij is wijsheid. Hij is Gods Woord. Jehovah spreekt. Logo's wel.

De eniggeboren God

Nu spreekt John over iets echt opmerkelijks!

“Dus het Woord werd vlees en woonde onder ons, en we hadden uitzicht op zijn glorie, een glorie die behoort tot een eniggeboren zoon van een vader; en hij was vol van goddelijke gunst en waarheid ... Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren god die aan de zijde van de Vader is, is degene die hem heeft uitgelegd. ”(Joh 1: 14, 18 NWT)

Stel je voor dat Logos - Gods eigen Woord - vlees wordt en verblijft bij de mensenzonen.
Het is bijna te verbazingwekkend om over na te denken. Wat een wonderbaarlijke uitdrukking van Gods liefde!
Je hebt misschien gemerkt dat ik hier citeer uit de Nieuwe-Wereldvertaling. De reden is dat het in deze passages niet wijkt voor het vooroordeel dat veel andere vertalingen lijken te vertonen. Een snelle scan van de parallelle weergave van John 1: 18 gevonden op biblehub.com, zal onthullen dat alleen de Nieuwe Amerikaanse standaardbijbel en Aramese Bijbel in gewoon Engels geef dit correct weer als "eniggeboren god". De meeste vervangen "god" door "Zoon". Er kan worden beweerd dat "Zoon" wordt geïmpliceerd op vs. 14 op basis van de interlinear. Hetzelfde echter interlinear onthult dat "god" expliciet wordt vermeld in vs. 18. Johannes onthulde een aspect van Jezus 'natuur dat verloren is gegaan als we "god" veranderen in "Zoon".
Vers 18 sluit aan bij het eerste vers van het openingshoofdstuk van het evangelie van Johannes. Logos is niet alleen een god, maar de eniggeboren god. De duivel wordt een god genoemd, maar hij is een valse god. Engelen kunnen in zekere zin goddelijk zijn, maar het zijn geen goden. Toen Johannes zich voor een engel ter aarde wierp, werd hij al snel gewaarschuwd dat niet te doen, want de engel was slechts een “medeslaaf”.
Hoewel dit deel van de Bijbel correct is vertaald, schuwen Getuigen de waarheid die het onthult, weg. De aard van Jezus 'goddelijkheid en hoe dat zich verhoudt tot geschriften zoals Hebreeën 1: 6 zijn dingen die we nog moeten onderzoeken.
Laten we nu even ingaan op wat het kan betekenen om de "eniggeboren Zoon" en de "eniggeboren God" te zijn. - John 1: 14, 18
Er zijn drie mogelijkheden die worden geavanceerd. Eén element is gemeenschappelijk voor iedereen: 'eniggeboren' is een term die uniekheid aanduidt. Het gaat om de aard van het unieke.

Alleen verwekte - Scenario 1

De Uitkijktoren is al lang van mening dat Jezus de enige schepping is die Jehovah rechtstreeks heeft gemaakt. Alle andere dingen werden gemaakt door en door Jezus, ook bekend als Logos. Bij gebreke van een expliciete Schriftuurlijke verklaring van de term, moeten we aanvaarden dat deze interpretatie op zijn minst een mogelijkheid is.
Kort gezegd veronderstelt dit scenario dat de term 'eniggeboren' verwijst naar de unieke manier waarop Jezus werd geschapen

Alleen verwekte - Scenario 2

Logo's zijn gemaakt als een god. Als god werd hij toen door Jehovah gebruikt als de belichaming van zijn Woord. In die rol was hij gewend om alle andere dingen te creëren. Geen enkele andere schepping is gemaakt om een ​​god te zijn. Daarom is hij uniek als de eniggeboren God.
Dus dit tweede scenario verwijst naar de aard van de schepping van Jezus, dwz als de enige god die ooit is geschapen.

Alleen verwekte - Scenario 3

Jehovah verwekte Jezus rechtstreeks door Maria te insemineren. Dit is de enige keer dat hij dit deed, en de enige mens die ooit is geboren en die Jehovah kan claimen als zijn directe en enige Vader is Jezus. De god die Logos was, werd door zijn Vader Jehovah door de vrouw verwekt. Dit is uniek.

Samengevat

Ik noem deze niet om het debat op gang te brengen. Nogal Het tegenovergestelde. Ik zou graag willen dat we allemaal zien dat, totdat we afdoende kunnen bewijzen welk scenario (indien aanwezig) correct is, we het op sommige elementen eens kunnen worden. Jezus is Gods zoon. Jezus is het Woord van God of Logos. De relatie tussen Jezus en Logos met de Vader is uniek.
Het punt dat John probeert te maken is dat als we onze hemelse Vader willen leren kennen, we zijn unieke Zoon moeten leren kennen, die sinds het begin van alle dingen bij hem woonde in een intieme en zorgzame relatie. Bovendien vertelde hij ons dat als we verzoend willen worden met God, wat het voordeel is van het eeuwige leven, we ook moeten luisteren naar en gehoorzamen aan Gods Woord ... Logos ... Jezus.
Dat zijn dingen waarover we het eens moeten zijn, want het zijn zaken van leven en dood.

Een laatste woord

Om terug te keren naar mijn openingspunt, komt een deel van wat ik geloof met betrekking tot de aard van Christus overeen met de officiële JW-doctrine; een deel daarvan niet, maar sluit waarschijnlijk aan bij de leer van andere kerken in het christendom. Dat de katholieken, baptisten of Jehovah's Getuigen het voor mij hadden, zou mij niet moeten schelen, omdat het niet is dat zij iets geloven dat mij zal overtuigen, maar eerder dat ik het in de Schrift kan bevestigen. Als ze het goed hebben, is het van weinig belang, omdat de Schrift het eerst had. Ik zou niet afwijzen wat de Bijbel zegt, omdat een groep waar ik het niet mee eens ben, hetzelfde geloven als ik. Dat zou toegeven aan vooringenomenheid en vooroordelen en het zou mijn weg naar mijn Vader blokkeren. Jezus is zo. Zoals Jehovah ons zei: "Dit is mijn zoon ... luister naar hem." - Mt 17: 5
_________________________________________________
[I] Nieuwe levende vertaling
[Ii] Zoals in een vorig artikel is uitgelegd, wordt "logo's" in deze reeks artikelen gebruikt in een poging een Engelse taalmentaliteit te overwinnen om "Het Woord van God" als een titel te beschouwen in plaats van de naam die het is. (Re 19: 13)
[Iii] De NET Bijbel
[Iv] Vanuit commentaar van Anderestimme: "Hier is een uittreksel uit het voorwoord van William Dembski's boek" Being as Communion ":
“Dit boek is een uitbreiding van zijn eerdere werk en stelt de meest fundamentele en uitdagende vraag waarmee de 21ste eeuw wordt geconfronteerd, namelijk: als materie niet langer kan dienen als de fundamentele substantie van de werkelijkheid, wat dan wel? Hoewel materie het enige toegestane antwoord van de afgelopen eeuw was op de vraag wat uiteindelijk echt is (de oorsprong van materie, op zijn eigen voorwaarden, blijft een mysterie), toont Dembski aan dat er geen materie zou zijn zonder informatie, en zeker geen leven. Hij laat daarmee zien dat informatie fundamenteler is dan materie en dat begrijpelijke effectieve informatie in feite de oersubstantie is. "
Informatie als de "oersubstantie" van het universum. In het begin was er informatie

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    65
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x