Op pagina 27 van juli, 2017 Study Edition van De wachttoren, er is een artikel dat zogenaamd bedoeld is om Jehovah's Getuigen te helpen de invloed van satanische propaganda te weerstaan. Uit de titel, "Winning the Battle for Your Mind", zou men natuurlijk aannemen dat het doel van de schrijver is om elk van zijn lezers te helpen deze strijd te winnen. We moeten echter voorzichtig zijn bij het maken van een dergelijke aanname. Wie ziet de schrijver werkelijk als winnaar? Laten we het hele artikel analyseren om te zien.

Het begint met het citeren van de woorden van Paulus tot de Korinthiërs:

"Ik ben bang dat, op een of andere manier, toen de slang Eva verleidde door haar sluwheid, je geest kan corrupt zijn van de oprechtheid en de kuisheid die te wijten zijn aan de Christus. ”(2Co 11: 3)

Helaas, zoals vaak het geval is, negeert het artikel de context van de woorden van de bijbelschrijver; maar we zullen dat niet doen, aangezien de context relevant is voor de huidige discussie. Vanaf dit punt, en voor de eerste negen alinea's, biedt het artikel een aantal echt fijne, op de bijbel gebaseerde raad. Enkele hoogtepunten zijn:

 • Als je de strijd om je geest wilt winnen, moet je het gevaar van propaganda erkennen en jezelf ertegen beschermen. - par. 3
 • Wat is propaganda? In deze context is het het gebruik van bevooroordeelde of misleidende informatie om de manier waarop mensen denken en handelen te manipuleren. Sommigen stellen propaganda gelijk aan "leugens, vervorming, bedrog, manipulatie, geestbeheersing, [en] psychologische oorlogsvoering" en associëren het met "onethische, schadelijke en oneerlijke tactieken." -Propaganda en overtuiging. - par. 4
 • Hoe gevaarlijk is propaganda? Het is verraderlijk - als een onzichtbaar, reukloos, giftig gas - en het sijpelt ons bewustzijn binnen. - par. 5
 • Jezus gaf deze eenvoudige regel voor het bestrijden van propaganda: “Ken de waarheid, en de waarheid zal je bevrijden…. Op de bladzijden van de Bijbel kun je alles vinden wat je nodig hebt om Satans propaganda te bestrijden. ”- par. 7
 • Word "grondig in staat om de volledige reikwijdte van de waarheid te begrijpen". (Ef.3: 18) Dat zal van uw kant veel moeite kosten. Maar onthoud dit fundamentele feit dat door auteur Noam Chomsky werd verwoord: “Niemand zal de waarheid in je brein gieten. Het is iets dat je zelf moet ontdekken. " Dus „ontdek het zelf” door ijverig „dagelijks de Schrift zorgvuldig te onderzoeken”. - Handelingen 17:11. - par. 8
 • Houd in gedachten dat Satan niet wil dat je helder nadenkt of dingen goed beredeneert. Waarom? Omdat propaganda 'waarschijnlijk het meest effectief is', zegt een bron, "als mensen . . . worden ontmoedigd om kritisch na te denken. "(Media en maatschappij in de twintigste eeuw) Dus wees nooit passief of blind blind om te accepteren wat je hoort. (Spr. 14: 15) Gebruik je door God gegeven denkvermogen en het denkvermogen om je de waarheid eigen te maken. 2: 10-15; Rom. 12: 1, 2. - par. 9 [Vet toegevoegd]

De belangrijkste bron van deze leugenachtige, bedrieglijke en giftige propaganda is Satan de Duivel. Dit is in overeenstemming met de Schrift waar we lezen:

"Onder wie de god van dit samenstel van dingen de geest van de ongelovigen heeft verblind, zodat de verlichting van het glorieuze goede nieuws over de Christus, die het beeld van God is, er misschien niet doorheen schijnt." (2Co 4: 4)

Satan gebruikt echter een communicatiekanaal om zijn propaganda te verspreiden, Paul waarschuwt ons allemaal:

“En geen wonder, want Satan blijft zichzelf vermommen als een engel van het licht. 15 Het is daarom niets bijzonders als zijn dienaren blijven zich ook vermommen als dienaren van gerechtigheid. Maar hun einde zal zijn volgens hun werken. ”(2Co 11: 14, 15) [Vetgedrukt toegevoegd]

Zou een redelijke christen tot op dit punt in de discussie het niet eens zijn met wat er is geschreven? Onwaarschijnlijk, aangezien het allemaal past bij de reden en de Heilige Schrift.

Laten we, terugkomend op de eerste schriftuurlijke verwijzing van het artikel, het verder uitbreiden en de omstandigheden lezen die Paulus ertoe brachten zijn krachtige waarschuwing aan onze broeders in Korinthe te geven. Hij begint met te zeggen: “. . . want ik heb je persoonlijk beloofd met een echtgenoot te trouwen, dat ik je zou voorstellen als een kuise maagd aan de Christus. " (2Kor 11: 2) Paulus wilde niet dat de Korinthiërs hun geestelijke maagdelijkheid zouden verliezen door mensen over de Christus te volgen. Toch leken ze een neiging tot die bepaalde zonde te hebben. Let op:

“. . Want zoals het is, als iemand komt en een andere Jezus predikt dan degene die we predikten, of je ontvangt een andere geest dan wat je hebt ontvangen, of goed nieuws anders dan wat je hebt geaccepteerd, je verdraagt ​​hem gemakkelijk. 5 Want ik ben van mening dat ik niet minderwaardig heb bewezen dan uw superfijne apostelen in één ding. ”(2Co 11: 4, 5)

Wie waren deze 'superfijne apostelen' en waarom waren de Korinthiërs zo vatbaar om ze te verdragen?

De superfijne apostelen waren mannen binnen de gemeente die zichzelf boven anderen verhieven en de indruk namen de mantel van leiderschap binnen de gemeente op zich te nemen en Jezus te vervangen. Ze predikten een andere Jezus, een andere geest en een ander goed nieuws. De bereidheid van de Korinthiërs om zich aan zulke mannen te onderwerpen, hoeft ons niet te verbazen. Zoveel van de tragedie van de menselijke geschiedenis kan worden teruggevoerd op onze bereidheid om onze wil over te geven aan iedereen die het over ons wil heersen.

Wie zijn de “superfijne apostelen” in onze tijd en hoe kun je ze identificeren?

U zult opmerken dat Paulus de Korinthiërs vertelde dat Satans agenten - zijn dienaren - zich vermommen in de attributen van gerechtigheid. (2Kor 11:15) Daarom zou je van zijn agenten verwachten dat ze een goed lied zingen als het erom gaat je te waarschuwen voor de verraderlijke propaganda van Satan, terwijl ze diezelfde propaganda slim gebruiken om de strijd om je geest te winnen.

Is dat wat hier gebeurt?

Bouw je verdediging op

De eerste onderbreking van wat er wordt geleerd naar wat er daadwerkelijk wordt beoefend, staat onder deze ondertitel. Hier wordt ons dat verteld "Op de bladzijden van de Bijbel kun je alles vinden wat je nodig hebt om Satans propaganda te bestrijden".  Je wordt verwezen naar "Volledig in staat worden om de volledige reikwijdte van de waarheid te begrijpen" Samen 'Ontdek het zelf door ijverig' dagelijks de Schrift zorgvuldig te onderzoeken '.' '  Goede woorden en gemakkelijk gesproken, maar oefent de organisatie wat ze predikt?

Ze willen dat we elke week vijf bijeenkomsten bijwonen en ons daarop voorbereiden. Ze willen dat we onze quota voor buitendiensturen halen. Ze willen dat wij hun eigendommen gratis schoonmaken en onderhouden en ontmoedigen ons om hulp van buitenaf in te huren. Ze willen dat we een extra avond aan onze avond voor gezinsaanbidding wijden en die gebruiken om een ​​van hun publicaties te bestuderen. Ze zeggen ook dat ze willen dat we de Bijbel bestuderen, maar als je het aan een Getuige vraagt, zul je waarschijnlijk horen dat er gewoon geen tijd meer is ...

Een verder bewijs van de scheiding tussen theorie en praktijk is het aantal gevallen waarin sommige ijverige Getuigen regelingen hebben getroffen om regelmatig samen te komen om eenvoudig de bijbel te lezen en te bestuderen. Zodra de ouderlingen van zulke extra-organisatorische regelingen vernemen, krijgen de broeders in kwestie de raad om niet door te gaan en wordt hen verteld dat het Besturende Lichaam elke bijeenkomsten buiten de „theocratische” regeling ontmoedigt.

Wat gebeurt er echter als u erin slaagt 'de volledige reikwijdte van de waarheid te begrijpen' door 'de Schrift zorgvuldig te onderzoeken'? U zult waarschijnlijk enkele dingen in de Bijbel vinden die in strijd zijn met de officiële JW-doctrine. (Bijv. Het ontbreken van bewijs voor de leer van overlappende generaties.) Laten we nu zeggen dat u uw bevindingen deelt met andere Getuigen - bijvoorbeeld in een autogroep. Wat zal er waarschijnlijk gebeuren?

De derde alinea onder deze ondertitel luidt: 'Propaganda' is waarschijnlijk het meest effectief ', zegt een bron,' als mensen. . . worden ontmoedigd om kritisch na te denken. " (Media en maatschappij in de twintigste eeuw) Wees dus nooit passief of blind tevreden met wat je hoort. (Prov. 14: 15) Gebruik je door God geschonken denkvermogen en rede om de waarheid de jouwe te maken."

Hoog klinkende woorden, maar leeg in de praktijk. Getuigen worden sterk ontmoedigd om “kritisch na te denken”. Als JW word je “aangemoedigd” door enorme groepsdruk om “passief en blindelings te accepteren wat je hoort”.  Er wordt u verteld "wacht op Jehovah" als u bevindingen hebt die verschillen van het officiële JW-dogma. Als u volhardt, wordt u ervan beschuldigd onenigheid te veroorzaken, verdeeldheid te zaaien en zelfs vast te houden aan afvallige ideeën. Aangezien de straf voor laatstgenoemden is afgesneden te worden van alle familie en vrienden, kan nauwelijks worden beweerd dat Getuigen in de praktijk worden aangemoedigd om 'kritisch na te denken' en niet 'tevreden te zijn met passief en blindelings ... accepteren wat [ze] horen'.

Pas op voor pogingen om te verdelen en te overwinnen

De propagandatactiek die onder deze ondertitel wordt gebruikt, is om de christelijke gemeente gelijk te stellen met de Organisatie van Jehovah's Getuigen. Als u dat uitgangspunt accepteert, kan de schrijver de Bijbel gebruiken om te laten zien dat het verkeerd is om de Organisatie te verlaten. Paulus sprak echter tot leden van de christelijke gemeente in Korinthe en hij waarschuwde hen niet om de gemeente te verlaten, maar om een ​​verdorven gemeenteleiderschap te volgen. De superfijne apostelen probeerden de gemeente van de Christus voor hun eigen doeleinden over te nemen. Wat moeten we doen als er in deze tijd een vergelijkbare omstandigheid bestaat? Wat als de specifieke kerk waarmee we omgaan, of het nu Baptist, Catholic of JW.org is, is overgenomen door hedendaagse superfijne apostelen? Wat moeten we doen?

Satans methode van "verdeel en heers" is om ons van Jezus Christus te scheiden. Niets anders doet ertoe. Kan het hem echt schelen of we de ene valse religie verlaten voor de andere? Hoe dan ook, we zijn nog steeds onder de duim van zijn "dienaren van gerechtigheid". Dus je enige zorg zou moeten zijn of je van de Christus wordt weggenomen en verleid tot dienstbaarheid aan mensen. Probeert de Organisatie van Jehovah's Getuigen ons van de Christus te scheiden? Dat zal voor de meeste door de wol geverfde Getuigen als een schandalige vraag in de oren klinken. Laten we echter, in plaats van het idee van de hand te wijzen, wachten tot we dit specifieke punt hebben overwogen Uitkijktoren artikel.

Sta niet toe dat uw vertrouwen wordt ondermijnd

De eerste alinea onder deze ondertitel opent met deze schijnbaar geldige redenering:

Een soldaat wiens loyaliteit aan zijn leider is verzwakt, zal niet goed vechten. Dus propagandisten proberen de banden van vertrouwen en vertrouwen tussen een soldaat en zijn commandant te verbreken. Ze kunnen propaganda gebruiken als: "Je kunt je leiders niet vertrouwen!" En "Laat ze je niet in een ramp brengen!"

Uw leider is de Christus. (Mt 23:10) Elke propaganda die uw band met uw leider verzwakt, zou dus rampzalig zijn. In feite hebben velen hun vertrouwen en vertrouwen in Jezus laten ondergraven en hebben zij een schipbreuk geleden in hun geloof. Duizenden Getuigen - om nog maar te zwijgen van talloze anderen van andere religies in de christenheid - zijn agnostisch geworden, zelfs atheïst, vanwege het effect van satanische propaganda. U moet dus op uw hoede zijn voor propaganda die probeert uw banden van vertrouwen en vertrouwen in uw leider, Jezus Christus, te verbreken. Maar vergeet niet dat dit artikel u ook waarschuwt dat propaganda is als een "onzichtbaar, geurloos, giftig gas" dat 'ideeën in uw bewustzijn kan sijpelen'. Verwacht dus geen frontale aanval, maar iets veel subtielers en verraderlijkers. Merk met dat in gedachten op hoe het artikel verschuift van onze enige leider, de Christus naar het meervoud: "Je kunt je leiders niet vertrouwen!", het zegt. Welke leiders? Het artikel gaat verder:

Om gewicht toe te voegen aan deze aanvallen, kunnen ze slim gebruikmaken van eventuele fouten die leiders maken. Satan doet dit. Hij geeft nooit op om je vertrouwen in het leiderschap dat Jehovah heeft gegeven, te ondermijnen.

Het leiderschap dat Jehovah heeft verschaft, is Jezus. (Mt 23:10; 28:18) Jezus maakt geen fouten. Dus deze alinea heeft geen zin. Nergens in de bijbel is er bewijs dat Jehovah in menselijke leiders heeft voorzien. Toch wil het artikel dat je dat idee accepteert. Het artikel heeft het over het Besturende Lichaam. Het noemt ze "leiders" en verwijst naar hen als het "leiderschap dat Jehovah heeft verschaft". Dit druist rechtstreeks in tegen het bevel van onze enige echte leider die ons vertelde:

“. . . Noch 'leiders' worden genoemd, want UW Leider is één, de Christus. 11 Maar de grootste onder U moet UW dienaar zijn. 12 Wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden. ”(Mt 23: 10-12)

Dus als u de premisse van het artikel accepteert, bent u ongehoorzaam aan het gebod van uw enige, ware Heer. Kwalificeert dit feit de redenering van het artikel niet als 'verraderlijke, giftige propaganda'? Jezus zegt ons niemand “leider” te noemen en niet “onszelf te verheffen” boven anderen. Toch noemen de mannen aan het hoofd van de Organisatie zichzelf het Besturende Lichaam, dat per definitie een lichaam is van mannen die regeren of leiden. Laten we niet kibbelen. Het Besturende Lichaam zijn in naam en in de praktijk de leiders van de organisatie. Dit is direct in tegenspraak met het bevel van Jezus. Bovendien hebben ze aanmatigend verklaard dat ze de 'getrouwe en beleidvolle slaaf' zijn (Johannes 5:31) en hebben ze in druk verklaard dat ze door Christus zullen worden goedgekeurd wanneer hij terugkeert en dat hij er plezier in zal hebben hen over al zijn bezittingen aan te stellen.[I]  Kan er een beter voorbeeld zijn van zelfverheerlijking?

Hypocrisie onthuld

Wie wil de schrijver van het artikel in de strijd om je geest als winnaar uit de bus komen? Het is duidelijk dat jij het niet bent zoals we nu zullen zien:

Uw verdediging? Wees vastbesloten vast te houden aan Jehovah's organisatie en loyaal het leiderschap te steunen dat hij geeft - ongeacht welke onvolmaaktheden er aan de oppervlakte komen. - par. 13

Pardon!? “Het maakt niet uit welke onvolkomenheden er aan de oppervlakte komen” !!! Chuck "kritisch nadenken". Negeer "de waarheid kennen". Zet de noodzaak opzij om mannen verantwoordelijk te houden voor hun daden. Wees in plaats daarvan bereid om "passief en blindelings te volgen".

De op de bijbel gebaseerde aansporingen om kritische analyse te gebruiken in plaats van passieve acceptatie, die we aantreffen in de eerste negen paragrafen van deze studie, zijn eigenlijk gewoon hoog klinkende lege woorden wanneer ze door de Organisatie worden toegepast. Blijkbaar zijn ze nuttig om iedereen te onderzoeken, behalve het Besturende Lichaam. Ze hebben zichzelf zojuist gegeven carte blanche.  Ze zeggen dat wat ze ook hebben gedaan of misschien nog doen, het alleen is vanwege menselijke onvolmaaktheid en dat we het dus over het hoofd moeten zien.

U kunt wellicht vernemen dat zij een tienjarig lidmaatschap van de Verenigde Naties hadden dat de neutraliteit in gevaar bracht. U realiseert zich misschien dat de publicaties een dergelijke handeling veroordelen als een zonde, het equivalent van geestelijk overspel, en oproepen tot het loskoppelen van de dader. Maar als het om het Besturende Lichaam gaat, lijken ze bedekt te zijn met geestelijke teflon. Ze kunnen op de een of andere manier hun echtgenoot-eigenaar bedriegen en toch "kuise maagden voor de Christus" blijven. (2Kor 11: 3)

U zult misschien ontdekken dat zij decennialang systematisch hebben nagelaten om de misdaad van seksueel misbruik van kinderen aan de superieure autoriteiten te melden, zoals voorgeschreven door Gods Woord. (Romeinen 13: 1-7) Ze hebben ook de last van de "kleinen" vergroot door iedereen te mijden die zich niet aan hun leiderschap en hun gerechtelijke procedure onderwerpt. (Lukas 17: 2) Toch is dit niets om je zorgen over te maken. Ze krijgen een gratis pas. Dit is slechts menselijke onvolmaaktheid.

Terwijl we ons adviseerden om kritisch te denken en ons de waarheid eigen te maken, vertelt dit artikel ons nu dat we dat allemaal buiten beschouwing moeten laten als het gaat om de mannen aan het roer van de organisatie:

Wees niet "snel van je verstand geschud" wanneer je geconfronteerd wordt met wat schadelijke aanvallen van afvalligen of andere dergelijke bedriegers van de geest lijken te zijn - hoe plausibel hun beschuldigingen ook mogen lijken.

Het maakt niet uit hoe "Plausibel lijken hun beschuldigingen." Nog een andere verbazingwekkende verklaring. Wat als de beschuldigingen niet alleen aannemelijk zijn, maar ook waar zijn en gemakkelijk kunnen worden geverifieerd door iemand met een computer? Wat dan? Is de basis voor de rede niet de waarheid? Is het niet zo dat iemand wiens redenering op de waarheid is gebaseerd, niet ‘snel’ van zijn rede kan worden geschud om te geloven wat niet waar is? Inderdaad, wie is de afvallige? Degene die de waarheid spreekt, of degene die ons zegt het bewijs voor onze ogen te negeren? ("Let niet op de man achter het gordijn.")

Laat je niet afschrikken door terroristische tactieken

Onder de voorlaatste ondertitel lezen we:

Laat Satan niet gebruiken vrees zelf om je moraal te verzwakken of je integriteit te breken. Jezus zei: "Wees niet bang voor degenen die het lichaam doden en daarna niets meer kunnen doen." (Luke 12: 4) Heb volledig vertrouwen in Jehovah's belofte om over je te waken, je 'de kracht te geven die boven normaal is' en je te helpen elke poging om je bang te maken voor onderwerping te weerstaan.

Denk nu even na. Heb je artikelen gelezen die zijn geschreven door degenen die de Organisatie 'afvalligen' zou noemen? Als je pas onlangs naar deze site bent gekomen, lees je dit artikel misschien al die tijd en beschouw je mij als een afvallige. Ik kwaliteit zeker als een gebaseerd op de definitie van de organisatie. Gegeven dat, ben je bang? Gebruik ik angsttactieken om je te overtuigen? Welke macht heb ik over jou? Inderdaad, welke macht heeft een van deze zogenaamde afvalligen over u om u angst bij te brengen? Enige angst die u voelt bij het lezen van dit of andere soortgelijke artikelen komt niet van ons, maar van de organisatie, nietwaar? Ben je niet bang om ontdekt te worden? Wat als de oudsten zouden vernemen van uw geschreeuw? Als je deze situatie eerlijk overdenkt, zul je zien dat de enige bron van angst de organisatie is. Ze dragen de stok en zijn meer dan bereid om deze te gebruiken. Ze zullen je gemakkelijk uit de gemeenschap sluiten omdat je het niet met hen eens bent. Zij zijn degenen die je "bang willen maken tot onderwerping" door te dreigen je af te sluiten van al je familie en vrienden als je het niet met hen eens bent. Alleen zij hebben de macht om van uw leven een ellende te maken.

De hypocrisie van het veroordelen en vervolgen van "afvalligen" (zij die vrijmoedig genoeg zijn om de waarheid te spreken) voor het gebruik van angsttactieken, terwijl de enigen die dergelijke tactieken gebruiken de leiders van de Organisatie zijn, is zeker iets waarvoor zij moeten antwoorden wanneer onze Heer terugkeert.

Wees wijs - luister altijd naar Jehovah

Uit de slotparagrafen van het artikel:

Heb je ooit een film bekeken waarin je vanuit je gezichtspunt in het publiek duidelijk kunt zien dat iemand wordt bedrogen en gemanipuleerd? Vond je jezelf aan het denken: 'Geloof het niet! Ze liegen tegen je! ' Stel je dan voor dat de engelen jou dezelfde boodschap schreeuwen: "Laat je niet misleiden door de leugens van Satan!"

Sluit dan je oren voor de propaganda van Satan. (Prov. 26: 24, 25) Luister naar Jehovah en vertrouw op hem in alles wat je doet. (Prov. 3: 5-7) Reageer op zijn liefdevolle oproep: "Wees wijs, mijn zoon, en laat mijn hart zich verheugen." (Prov. 27: 11) Dan zul je de strijd om je geest winnen!

Het artikel heeft een erg binaire benadering. Ofwel volgen we Gods waarheid, of Satans leugenachtige propaganda. Jezus zei dat "hij die niet tegen ons is, voor ons is." (Marcus 9:40) Er zijn maar twee kanten aan deze vergelijking, de kant van het licht en de kant van de duisternis. Als wat de Organisatie leert niet Gods waarheid is, dan is het wel Satans propaganda. Als deze mannen die ons aannemen om ons te leiden, geen nederige dienstknechten van onze Heer zijn die zichzelf wegcijferen, dan zijn het zichzelf verheven superfijne apostelen. Je kunt ze vrezen, of je kunt de Zoon vrezen. De keuze is aan jou, maar je moet in gedachten houden dat Jezus, net als zijn Vader, jaloers is:

„Want je moet je niet neerleggen bij een andere god, omdat Jehovah, wiens naam Jaloers is, hij een jaloerse God is;” (Ex 34: 14)

“. . . Kus de zoon, opdat Hij niet woedend wordt en GIJ niet van de weg vergaat. . . ”(Ps 2: 12)

“. . . En wordt niet bang voor degenen die het lichaam doden, maar de ziel niet kunnen doden; maar wees liever bang voor hem die zowel ziel als lichaam kan vernietigen in Gehenʹna. " (Mt 10:28)

________________________________________________________________

[I] 'Wat kunnen we in het licht van het voorgaande concluderen? Als Jezus tijdens de grote verdrukking voor het oordeel komt, zal hij ontdekken dat de getrouwe slaaf loyaal tijdig geestelijk voedsel aan de huisknechten heeft uitgedeeld. Jezus zal er dan behagen in scheppen de tweede afspraak te maken - over al zijn bezittingen. Degenen die de getrouwe slaaf vormen, zullen deze aanstelling krijgen wanneer ze hun hemelse beloning ontvangen en mederegeerders met Christus worden."
(w13 7 / 15 p. 25 par. 18 "Wie is echt de trouwe en discrete slaaf?")

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  15
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x