Zelfs na 3 jaar prediken had Jezus nog steeds niet alle waarheid aan zijn discipelen geopenbaard. Is dit een les voor ons in onze predikingsactiviteit?

John 16: 12-13[1] “Ik heb nog veel dingen tegen je te zeggen, maar je kunt ze nu niet verdragen. Wanneer die echter komt, de geest van de waarheid, zal hij u in de hele waarheid leiden, want hij zal niet uit eigen initiatief spreken, maar wat hij hoort zal hij spreken, en hij zal u de dingen verklaren die komen. '

Hij hield sommige dingen tegen, omdat hij wist dat zijn volgelingen ze op dat moment niet aankonden. Is het voor ons anders als we prediken tot onze broeders van Jehovah's Getuigen (JW)? Dit is iets wat velen van ons op onze spirituele reis van bijbelstudie hebben meegemaakt. Wijsheid en onderscheidingsvermogen worden ontwikkeld met geduld, uithoudingsvermogen en tijd.

In de historische context stierf Jezus en kwam hij weer tot leven. Bij zijn opstanding gaf hij zijn discipelen zeer specifieke aanwijzingen in Matthew 28: 18-20 en Handelingen 1: 8.

"Jezus benaderde en sprak tot hen, zeggende:"Alle autoriteit is mij in de hemel en op aarde gegeven.  Ga daarom en maak discipelen van mensen uit alle natiën, hen doopend in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige geest, en leer hen onderhouden alles wat ik u geboden heb. En kijk! Ik ben de hele dag bij je tot de conclusie van het samenstel van dingen. ”” (Mt 28: 18-20)

"Maar u zult kracht ontvangen wanneer de heilige geest op u komten u zult getuigen van mij zijn in Jeruzalem, in heel Ju · deʹa en Sa · marʹi · a, en tot het verste deel van de aarde. ”” (Ac 1: 8)

Deze passages laten zien dat hij de macht heeft om zijn dienaren op aarde te ondersteunen.

Onze uitdaging is om de bijbelse waarheden die we verwerven door persoonlijk bijbellezen, onderzoek en meditatie te delen met degenen die deel uitmaken van de JW-gemeenschap, terwijl we de beschuldiging van afvalligheid met de mogelijke gevolgen ervan vermijden.

Een benadering zou kunnen zijn om het duidelijke bewijs te tonen van het debacle van het VN-lidmaatschap; de schandalige onthullingen van de Australian Royal Commission (ARC); problemen van de Nieuwe-Wereldvertaling enzovoort. Toch lijken deze duidelijke bewijslijnen nog meer obstakels in de hoofden van JW's te creëren. Laat me je een persoonlijk voorbeeld geven van waar mijn eigen aanpak een bakstenen muur raakte. Dit incident gebeurde ongeveer 4 maanden geleden.

Een gesprek met een broer die naar mijn gezondheid informeerde, leidde tot een impasse. Ik heb mijn ontevredenheid uitgesproken over de ARC-hoorzittingen. De vorige dag had de broer Bethel in Londen bezocht. Tijdens de lunch had hij een ouderling van de Australische tak ontmoet die verklaarde dat afvalligen problemen in Australië veroorzaakten en dat het ARC broeder Geoffrey Jackson het slachtoffer was. Ik vroeg hem of hij wist wat de rol en functie van de ARC is. Hij zei nee, dus ik gaf een kort overzicht van de ARC. Ik legde uit dat afvalligen niets te maken hebben met het werk van de ARC, en als ze dat deden, werden al deze andere beoordeelde instellingen ook aangevallen door afvalligen. Ik vroeg of hij de hoorzittingen had gezien of het rapport had gelezen. Het antwoord was nee. Ik stelde voor dat hij naar de hoorzittingen moest kijken en moest zien hoe professioneel en zachtaardig broeder Jackson werd behandeld, en noemde enkele van zijn opvallende opmerkingen. De broer was in de war en beëindigde het gesprek door te zeggen dat Jehovah alle problemen zou oplossen, want dit is zijn organisatie.

Ik vroeg me af wat er mis was gegaan en waarom ik een bakstenen muur had geraakt. Bij nader inzien geloof ik dat het te maken had met autoriteit. Ik had een broer gebombardeerd die niet bereid was open te zijn en er werden geen Schriften gebruikt.

Gezaghebbende referentiepunten

Het is in dit stadium belangrijk om te proberen de JW-mentaliteit te begrijpen en te begrijpen wat het geconditioneerd is om als waarheid te accepteren. In mijn jaren als ijverige JW hield ik van de bediening (doe dat nog steeds, ook al sluit ik me niet aan bij de gemeentelijke regelingen) en had altijd associatie en gastvrijheid voor de broeders. De meerderheid van de ouderlingen en congreganten die ik door de jaren heen heb gekend, bereiden veel vergaderingen voor en kunnen antwoorden geven op de vergaderingen van die week. Slechts weinigen lijken echter te mediteren over persoonlijke toepassing. Als er een punt was dat ze niet begrepen, zou de JW CD-ROM Library de enige aanspreekplaats zijn voor verder onderzoek. (Begrijp me niet verkeerd, er is een significante minderheid die ik ben tegengekomen, ouderlingen en congreganten, die serieus onderzoek doen buiten deze parameters.)

Dit betekent dat we om van JWs te 'denken' moeten leren van onze Heer Jezus. Laten we twee verslagen van zijn leer beschouwen. De eerste is Matthew 16: 13-17 en de andere in Matthew 17: 24-27.

Laten we beginnen Matthew 16: 13-17

“Toen hij in de regio Caes · a · reʹa Phi · lipʹpi was gekomen, vroeg Jezus zijn discipelen:“ Wie zeggen de mensen dat de Mensenzoon is? ”14 Ze zeiden:“ Sommigen zeggen Johannes de Doper, anderen E · liʹjah en nog anderen Jeremia of een van de profeten. "15 Hij zei tegen hen:" U echter, wie zegt u dat ik ben? "16 Simon Peter antwoordde:" U bent de Christus, de Zoon van de levende God. " 17 Als antwoord zei Jezus tegen hem: "Gelukkig ben je, Simon zoon van Joʹna, omdat vlees en bloed het je niet hebben geopenbaard, maar mijn Vader in de hemel deed dat wel." (Mt 16: 13-17)

In vers 13 werpt Jezus een vraag. Deze vraag is open en neutraal. Jezus vraagt ​​wat ze hebben gehoord. Meteen kunnen we ons een voorstelling maken van iedereen die wil delen, en dus een verscheidenheid aan antwoorden in vers 14. Dit zorgt er ook voor dat mensen betrokken raken bij de discussie omdat het gemakkelijk en neutraal is.

Daarna gaan we over naar vers 15. Hier betreft de vraag persoonlijk perspectief. De persoon moet nadenken, redeneren en mogelijk een risico nemen. Er kan een periode van stilte zijn geweest die misschien als een tijdperk voelde. Interessant in vers 16 is dat Simon Peter, nadat hij 18 maanden met Jezus had doorgebracht, heeft geconcludeerd dat Jezus de Messias en de Zoon van God is. In vers 17 beveelt Jezus Petrus aan voor zijn spirituele denkwijze en dat hij gezegend wordt door de Vader.

De belangrijkste lessen zijn als volgt:

 1. Probeer een vraag te stellen die neutraal is om mensen in discussie te brengen.
 2. Stel een persoonlijke vraag om het perspectief van het individu te ontlokken. Dit omvat denken en redeneren.
 3. Ten slotte houdt iedereen van oprechte complimenten die specifiek en gericht zijn.

Laten we nu eens kijken Matthew 17: 24-27

"Nadat ze in Ca · perʹna · um aankwamen, benaderden de mannen die de twee drachmenbelasting innen Peter en zeiden:" Betaalt uw leraar de twee drachmenbelasting niet? "25 Hij zei:" Ja. "Toen hij echter het huis binnenkwam , Sprak Jezus eerst tot hem en zei: “Wat denk jij, Simon? Van wie ontvangen de koningen van de aarde plichten of hoofdbelasting? Van hun zonen of van de vreemdelingen? '26 Toen hij zei:' Van de vreemdelingen ', zei Jezus tegen hem:' De zonen zijn echt belastingvrij. 27 Maar dat we ze niet laten struikelen, naar de zee gaan, een vishaak werpen en de eerste vis nemen die omhoog komt, en wanneer je zijn mond opent, zul je een zilveren munt vinden. Neem dat en geef het aan hen voor mij en jou. ”” (Mt 17: 24-27)

Hier gaat het om de tempelbelasting. Van alle Israëlieten ouder dan 20 werd verwacht dat zij een belasting betalen voor het onderhoud van de tabernakel en later de tempel.[2] We kunnen zien dat Peter onder druk wordt gezet door de vraag of zijn meester, Jezus, het al dan niet betaalt. Peter antwoordt 'ja', en Jezus merkt dit op zoals we kunnen zien in vers 25. Hij besluit Peter te onderwijzen en vraagt ​​naar zijn gedachten. Hij geeft hem nog twee vragen met een keuze uit twee mogelijke antwoorden. Het antwoord is zo duidelijk, zoals getoond in vers 26 waar Jezus erop wijst dat de zonen belastingvrij zijn. In Matthew 16: 13-17 heeft Peter verklaard dat Jezus de Zoon van de levende God is. De tempel is van de Levende God en als Jezus de Zoon is, is hij vrijgesteld van het betalen van die belasting. In vers 27 zegt Jezus dat hij van dit recht zal afzien om geen aanstoot te geven.

De belangrijkste lessen zijn als volgt:

 1. Gebruik persoonlijke vragen.
 2. Geef keuzes om te helpen bij het denken.
 3. Bouw voort op iemands eerdere kennis en uitdrukking van geloof.

Ik heb de bovenstaande principes in verschillende situaties gebruikt en heb tot nu toe geen negatieve reactie ontvangen. Er zijn twee onderwerpen die ik normaal gesproken deel en de resultaten tot nu toe zijn verrassend positief. De ene gaat over Jehovah die onze Vader is en de andere betreft de 'grote menigte'. Ik zal het onderwerp van onze Vader overwegen en deel uitmaken van het gezin. Het onderwerp van de "Grote menigte" zal in een verder artikel worden besproken.

Wat is onze relatie?

Wanneer broers en zussen me bezoeken, vragen ze of mijn ontbrekende vergaderingen te wijten zijn aan mijn gezondheidsproblemen of aan spirituele problemen. Ik begin met uit te leggen dat gezondheid een belangrijke rol heeft gespeeld, maar dat we ook de Bijbel kunnen overwegen. Ze zijn in dit stadium erg blij omdat het laat zien dat ik dezelfde ijverige persoon ben die ze altijd hebben gekend die gepassioneerd is door de Bijbel.

Omdat iedereen een elektronisch apparaat lijkt te hebben, vraag ik hen om de Bijbel in hun JW Library-app te openen. Ik laat ze op zoek gaan naar het woord 'organisatie'. Ze doen dit en kijken dan perplex. Ik vraag of er iets mis is terwijl ze controleren of er een fout is gemaakt. Ik stel voor dat ze de Amerikaanse spelling "organisatie" gebruiken. Alweer niets. De blik op hun gezichten is ongelooflijk.

Ik stel vervolgens voor "laten we het woord congregatie proberen" en het zal onmiddellijk 51-exemplaren weergeven onder de tabbladen "topverzen" en 177 onder de tabbladen "alle verzen". Iedereen die dit proces heeft gevolgd, is verbluft. Ik ben geneigd te zeggen: 'je zou het verschil tussen' organisatie 'en' gemeente 'vanuit een bijbels perspectief kunnen overwegen.'

Ik verplaats ze vervolgens naar 1 Timothy 3: 15 waar het luidt:maar in het geval dat ik vertraagd ben, zodat je weet hoe je je zou moeten gedragen in Gods huishouden, dat is de gemeente van [de] levende God, ” Ik laat ze het een tweede keer lezen en stel vervolgens de volgende vragen:

 1. Wat is het doel van de gemeente?
 2. Wat is de functionele indeling?

De eerste vraag die ze vrij snel beantwoorden, als een pijler en ondersteuning van de waarheid. Ik vraag waar we normaal een pilaar vinden en ze zeggen in gebouwen.

De tweede vraag duurt iets langer voordat ze zich kunnen verteren, maar ze komen bij het huishouden van God en een extra vraag kan nodig zijn over wat dat betekent, dwz dat we in Gods gezin zijn. In de Bijbel hadden huizen vaak zichtbare pilaren. Dus we zijn allemaal gezinsleden in Gods huishouden. Ik bedank hen voor het feit dat ze me als hun familielid hebben gezien en vraag of ze willen kijken naar een baanbrekend schriftgedeelte dat me verbaasde. Iedereen heeft tot nu toe 'ja' gezegd.

Nu laat ik ze Matthew 6: 9 lezen en hen vragen wat ze zien. Iedereen zegt: "Laat uw naam geheiligd worden". Ik zeg dan wat je hebt gemist. Het antwoord is "zo bid je". Ik vraag hen om door te gaan en we komen bij "Onze Vader".

Op dit punt las ik Exodus 3: 13 en vroeg of Mozes de naam van God kende? Het antwoord is altijd ja. Ik vraag waar hij naar vroeg? Ze zeggen dat het over de persoon van Jehovah en zijn kwaliteiten gaat. Op dit punt stellen we vast wat Jehovah volgens vers 14 over zichzelf onthult. We gaan door de Almachtige, Wetgever, Rechter, Koning, Herder etc.

Ik vraag dan hoe vaak Jehovah in de Hebreeuwse Geschriften die tussen 75-80% van de bijbel bestaat, Vader wordt genoemd? Ik laat een tabel zien die ik heb gemaakt en deze gaat ongeveer 15 keer. Het is nooit in gebed en hoofdzakelijk tot Israël of tot Salomo. Bovendien is het in profetische zin. Ik verklaar dat is waarom de 23rd Psalm is zo intiem, omdat de Joden de rollen van Herder en schapen kenden.

Nu vraag ik: 'wat is de openbaring dat de profeet groter dan Mozes, dat is Jezus, over Jehovah onderwijst?' Ik wijs erop dat de Joden allemaal de naam wisten en hoe het heilig is, maar Jezus introduceert hem als niet 'mijn Vader' maar "onze vader". Wat zegt hij dat we kunnen hebben? Een vader-kind relatie. Ik vraag: 'is er een groter voorrecht dan Jehovah Vader te noemen?' Het antwoord is altijd nee.

Bovendien wijs ik erop dat in de christelijke Griekse Geschriften, in alle bestaande manuscripten, de goddelijke naam slechts vier keer wordt gebruikt in de poëtische vorm van 'Jah' (zie in Openbaring hoofdstuk 19). De term Vader daarentegen wordt 262 keer gebruikt, 180 door Jezus en de rest door de schrijvers van de verschillende boeken. Ten slotte betekent de naam Jezus 'Jehovah is redding'. In wezen wordt zijn naam vergroot wanneer Jezus wordt genoemd (zie Filippenzen 2: 9-11).[3] We kunnen hem nu benaderen als 'Vader', wat heel intiem is.

Ik vraag dan, zouden ze willen weten wat dit voor christenen uit de eerste eeuw zou hebben betekend? Ze zeggen altijd ja. Ik leg vervolgens de vijf punten uit die de gelovige ten goede komen die deze relatie met de Vader aangaat.[4] De vijf punten zijn:

 1. Relatie in de 'ongeziene' wereld

De aanbidding van goden in de oude wereld was gebaseerd op het kalmeren van hen met offers en geschenken. Nu weten we dat God 'onze Vader' is, vanwege het enorme offer van Jezus voor ons voor altijd. Dit is zo'n opluchting. We hoeven niet langer een morbide angst voor de Almachtige te hebben, nu de weg naar intimiteit is vastgesteld.

2. Relatie in de 'geziene' wereld

We staan ​​allemaal voor veel moeilijke uitdagingen in ons leven. Deze kunnen op elk moment komen en kunnen continu zijn. Dit kan een slechte gezondheid zijn, onzekere tewerkstelling, afschrikwekkende financiële problemen, gezinskwesties, uitdagingen rond het levenseinde en rouw. Er zijn geen gemakkelijke antwoorden, maar we weten dat 'onze Vader' zeer geïnteresseerd zal zijn in het ondersteunen en soms oplossen van problemen. Een kind houdt van een vader die zijn hand vasthoudt en zich volledig veilig voelt. Niets is meer geruststellend en geruststellend. Dit is hetzelfde als 'onze Vader' figuurlijk onze hand vasthoudt.

3. Relatie tot elkaar

Als God 'onze Vader' is, dan zijn we broers en zussen, een gezin. We zullen vreugde en verdriet, pijn en plezier, ups en downs hebben, maar we zijn voor altijd verenigd. Wat een troost! Ook kunnen degenen die we op onze bediening ontmoeten, hun Vader leren kennen. Het is ons een voorrecht om ze te introduceren. Dit is zo'n eenvoudige en zoete bediening.

4. We zijn verheven tot royalty's

Velen lijden aan problemen van eigenwaarde. Als 'onze Vader' de Soevereine Heer is, dan zijn we allemaal prinsen en prinsessen van het grootste huishouden in het universum. 'Onze Vader' wil dat iedereen zich gedraagt ​​als zijn Koninklijke Zoon, onze oudste broer. Dat is nederig, zachtmoedig, liefhebbend, barmhartig, vriendelijk en altijd bereid te offeren voor anderen. We moeten altijd klaar staan ​​om te dienen, net als de Vader en de Zoon. Nu kunnen we elke ochtend in de spiegel kijken en de royalty in ons zien. Dat is een geweldige manier om elke dag te beginnen!

5. Onverminderde majesteit, macht, glorie maar toegankelijk

Op ons grondgebied stellen moslims vaak dat we door Allah de Vader te noemen, hem neerhalen. Dit is incorrect. God heeft voor intimiteit gezorgd en dat betekent dat we toegang kunnen krijgen tot de Majesteit van Israël, kunnen omgaan met de Almachtige God en zijn glorie kunnen weerspiegelen door zijn eniggeboren Zoon na te volgen. We hebben intimiteit en toegang, maar niets is minder geworden. Onze Vader en zijn Zoon worden niet laag gebracht, maar we worden verheven door hun actie om ons zulke intimiteit te geven.

Op dit punt worden sommigen emotioneel. Het is overweldigend. Ik stel voor dat we de discussie voorlopig beëindigen en over deze punten mediteren. Een flink aantal heeft aantekeningen gemaakt. Ik vraag vervolgens of ze willen leren hoe ze dichter bij Jezus kunnen komen, zoals te zien in Rev 3: 20 en / of Efeziërs 1: 16 door onze gebeden te verbeteren.

Het antwoord is altijd 'ja graag'. De personen vragen normaal gesproken om een ​​follow-up sessie. Ik vertel hen dat ik hun bezoeken en persoonlijke interesse in mijn situatie waardeer.

Concluderend lijkt deze aanpak te werken omdat we alleen de gezagsdragers gebruiken die JW's voorstaan; de NWT-bijbel, een publicatie van de 'Faithful Slave'; de JW Library-app; we hoeven ons in de religie niet te verzetten; we onthullen meer over Jehovah en Jezus; we volgen de manier van onderwijzen van onze Heer Jezus zo goed mogelijk na. Het individu kan onderzoek doen naar en mediteren over 'organisatie versus congregatie'. Geen deuren zijn gesloten en Hebreeën 4: 12 staat “Want het woord van God is levend en oefent kracht uit en is scherper dan enig tweesnijdend zwaard en doorboort zelfs de scheiding van ziel en geest, en van gewrichten en [hun] merg, en is in staat om gedachten en bedoelingen te onderscheiden van het hart." Al onze broeders en zusters leren graag over de Bijbel en in het bijzonder iets over Jehovah de Vader en zijn Zoon dat ze onmiddellijk kunnen toepassen. Alleen het Woord van God, de Bijbel en zijn Zoon het Levende Woord, kan het diepste deel van een mens bereiken. Laten we ons steentje bijdragen en de rest overlaten aan de Zoon die alle autoriteit en de nodige macht heeft.

__________________________________________________

[1] Alle bijbelcitaten zijn afkomstig uit de NWT 2013-editie, tenzij anders vermeld.

[2] Exodus 30: 13-15: Dit is wat al diegenen zullen geven die overgaan op degenen die genummerd zijn: een halve sikkel bij de sikkel van de heilige plaats. Twintig gerahs zijn gelijk aan een sikkel. Een halve sikkel is de bijdrage aan Jehovah. Iedereen die overgaat naar degenen die zijn geregistreerd vanaf twintig jaar en ouder, zal Jehovah's bijdrage geven. De rijken moeten niet meer geven, en de nederigen mogen niet minder dan de halve sikkel geven, om Jehovah's bijdrage te geven om verzoening voor UW zielen te doen.

[3] Om deze reden verhoogde God hem tot een superieure positie en gaf hem vriendelijk de naam die boven elke andere naam staat, zodat in de naam van Jezus elke knie zou buigen - van degenen in de hemel en die op aarde en die onder de grond. - en elke tong moet openlijk erkennen dat Jezus Christus de Heer is tot eer van God de Vader.

[4] William Barclay's commentaar op het Evangelie van Matteüs, zie sectie over Matthew 6: 9.

Eleasar

JW al meer dan 20 jaar. Onlangs afgetreden als ouderling. Alleen Gods woord is waarheid en we kunnen niet meer gebruiken, we zijn in de waarheid. Eleasar betekent "God heeft geholpen" en ik ben vol dankbaarheid.
  10
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x