In de april-uitzending op tv.jw.org staat een video van bestuurslid Mark Sanderson rond de 34-minuut, waarin hij enkele bemoedigende ervaringen vertelt van broeders die worden vervolgd in Rusland in de 1950s, waaruit blijkt hoe Jehovah gaf de steun die ze nodig hadden om te doorstaan.

Wanneer we gedesillusioneerd raken met de organisatie, is het voor ons heel gemakkelijk om alles wat eruit voortkomt in een negatief daglicht te zien. Dit kan worden veroorzaakt door onze eigen teleurstelling, door het gevoel van verraad dat we voelen bij mannen waarin we het grootste vertrouwen hebben geïnvesteerd. Woede kan ertoe leiden dat we de vele goede dingen uit het oog verliezen die we hebben verkregen door onze omgang met Jehovah's Getuigen. Aan de andere kant kunnen we in de war raken als we over dergelijke positieve ervaringen horen. We kunnen onze eigen beslissing in twijfel trekken en denken dat er feitelijk bewijs is dat Jehovah de organisatie heeft gezegend.

Wat we hier hebben zijn twee uitersten. Aan de ene kant verwerpen we alles wat goed is en verwerpen we de organisatie volledig; terwijl we aan de andere kant deze dingen kunnen zien als bewijs van Gods zegen en terug kunnen worden getrokken in de Organisatie.

Wanneer een broer als Mark Sanderson voorbeelden van christelijk geloof onder vervolging gebruikt (de organisatie gebruikt vaak het getrouwe voorbeeld van de ernstigste Bijbelstudenten in nazi-Duitsland die zichzelf geen Jehovah's Getuigen noemden, maar verbonden waren aan de Watchtower Bible and Tract-samenleving in New York ) hij doet dit niet om ons geloof in Jehovah God als de beloner van te bouwen individuen die hem liefhebben (Heb 11: 6), maar eerder om ons geloof op te bouwen in de Organisatie als de enige plaats waar zulke beloningen van God worden uitgedeeld. Er wordt niet van ons verwacht dat we deze video bekijken en concluderen dat dit weer een voorbeeld is van hoe Jehovah christenen helpt in elke denominatie die vervolgd wordt vanwege de naam van de Christus. Getuigen zullen geneigd zijn te geloven dat dit soort dingen alleen hen overkomt.

Toch zijn er overal ter wereld veel gevallen van christenen die vervolgd worden, veel erger dan wat JW's doormaken. Een eenvoudige Google-zoekopdracht zal dit onthullen. Hier is een link naar zo'n video.

We kunnen door zulke verhalen worden verleid en er veel meer in lezen dan de bedoeling is. Ik denk dat Petrus het het beste uitdrukte toen hij over de heiden Cornelius zei:

"Nu begrijp ik echt dat God niet partieel is, 35 maar in elke natie is de man die hem vreest en doet wat juist is, aanvaardbaar voor hem. (Handelingen 10: 34, 35)

Het is niet onze religieuze overtuiging die uiteindelijk telt, maar of we God wel of niet vrezen en doen wat voor hem acceptabel is. Vroeg of laat zal die angst (eerbiedige onderwerping) tot gehoorzaamheid leiden wanneer degenen in onze kerk, synagoge, tempel of Koninkrijkszaal ons vragen iets te doen dat in strijd is met wat onze Vader ons zegt te doen.

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    44
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x