Dit is de derde video in onze serie over de rol van vrouwen in de christelijke gemeente. Waarom is er zoveel weerstand tegen vrouwen die een grotere rol spelen in de christelijke gemeente? Misschien komt het hierdoor.

Wat je in deze afbeelding ziet, is typerend voor georganiseerde religie. Of je nu katholiek, protestant, mormoon bent, of zoals in dit geval een Jehova's getuige, een kerkelijke hiërarchie van menselijk gezag is wat je van je religie gewend bent. De vraag wordt dus: waar passen vrouwen in deze hiërarchie?

Dit is de verkeerde vraag en is de belangrijkste reden waarom het zo moeilijk is om de kwestie van de rol van vrouwen in de christelijke gemeente op te lossen. U ziet, we beginnen ons onderzoek allemaal op basis van een foutief uitgangspunt; het uitgangspunt is dat een kerkelijke hiërarchie de manier is waarop Jezus ons bedoelde om het christendom te organiseren. Het is niet!

In feite, als je tegen God in wilt gaan, dan is dit hoe je het doet. Je hebt mannen aangesteld om zijn plaats in te nemen.

Laten we deze afbeelding nog eens bekijken.

Wie is het hoofd van de christelijke gemeente? Jezus Christus. Waar is Jezus Christus in deze afbeelding? Hij is er niet. Jehovah is er, maar hij is slechts een boegbeeld. De top van de autoriteitspiramide is een bestuursorgaan, en alle autoriteit komt van hen.
Als je aan mij twijfelt, ga dan een Jehovah's Getuige vragen wat ze zouden doen als ze iets in de Bijbel lazen dat in tegenspraak was met iets dat het Besturende Lichaam zei. Welke zouden ze gehoorzamen, de Bijbel of het Besturende Lichaam? Als u dat doet, zult u uw antwoord hebben op de vraag waarom kerkelijke hiërarchieën het middel zijn om zich tegen God te verzetten, niet om hem te dienen. Natuurlijk, van paus tot aartsbisschop, tot president, tot het besturende lichaam, ze zullen dat allemaal ontkennen, maar hun woorden betekenen niets. Hun acties en die van hun volgelingen spreken de waarheid.

In deze video gaan we begrijpen hoe we het christendom kunnen organiseren zonder in de val te lopen die leidt tot slavernij van mensen.

Ons leidende principe komt van de lippen van niemand minder dan onze Heer Jezus Christus:

'Je weet dat de heersers in deze wereld de baas zijn over hun volk, en dat ambtenaren pronken met hun gezag over degenen onder hen. Maar onder jullie zal het anders zijn. Wie onder u een leider wil zijn, moet uw dienaar zijn, en wie de eerste onder u wil zijn, moet uw slaaf worden. Want zelfs de Mensenzoon kwam niet om gediend te worden, maar om anderen te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen. " (Mattheüs 20: 25-28 NLT)

Het gaat niet om leiderschap. Het gaat om service.

Als we dat niet door ons hoofd kunnen krijgen, zullen we de rol van vrouwen nooit begrijpen, want daarvoor moeten we eerst de rol van mannen begrijpen.

Ik krijg mensen die me ervan beschuldigen dat ik probeer mijn eigen religie te beginnen, dat ik probeer een aanhang te krijgen. Ik krijg deze beschuldiging de hele tijd. Waarom? Omdat ze geen andere motivatie kunnen bedenken. En waarom? De apostel Paulus legt uit:

'Maar een fysiek mens aanvaardt de dingen van de geest van God niet, want ze zijn dwaasheid voor hem; en hij kan ze niet leren kennen, omdat ze geestelijk worden onderzocht. De spirituele mens onderzoekt echter alle dingen, maar hijzelf wordt door niemand onderzocht. " (1 Korintiërs 2:14, 15 NWT)

Als je een spiritueel persoon bent, zul je begrijpen wat Jezus bedoelt als hij spreekt over degenen die leiding willen geven en slaven worden. Als u dat niet bent, doet u dat niet. Degenen die zichzelf in machtsposities plaatsen en heersen over de kudde van God zijn fysieke mannen. De wegen van de geest zijn hen vreemd.

Laten we ons hart openen voor de leiding van de Geest. Geen vooroordelen. Geen vooringenomenheid. Onze geest is een open lei. We beginnen met een controversiële passage uit de brief van Romeinen.

'Ik stel u voor aan Phoebe, onze zuster, die een predikant is van de gemeente in Cenchreae, zodat u haar in de Heer kunt verwelkomen op een manier die de heiligen waardig is en haar alle hulp kunt geven die ze nodig heeft, want zijzelf bleek ook een verdediger van velen te zijn, waaronder ik. " (Romeinen 16: 1, 2 NWT)

Een scan van de verschillende versies van de Bijbel die op Biblehub.com worden vermeld, onthult dat de meest gebruikelijke weergave voor "dienaar" uit vers 1 "... Phoebe, een dienaar van de kerk ..." is.

Minder gebruikelijk is "diaken, diakenen, leider, in de bediening".

Het woord in het Grieks is diakonos wat "een dienaar, dienaar" betekent volgens Strong's Concordance en wordt gebruikt om aan te duiden "een ober, dienaar; dan van iemand die een dienst verricht, een beheerder. "

Veel mannen in de christelijke gemeente zullen er geen probleem mee hebben om een ​​vrouw te zien als een ober, dienaar of iemand die een dienst verricht, maar als een administrateur? Niet zo veel. Maar hier is het probleem. Voor de meeste georganiseerde religies is een diakonos een officiële afspraak binnen de kerk of gemeente. Voor Jehovah's Getuigen verwijst het naar een dienaar in de bediening. Dit is wat De Wachttoren over het onderwerp te zeggen heeft:

Evenzo is de titel "diaken" een verkeerde vertaling van het Griekse "diákonos", wat eigenlijk "dienaar in de bediening" betekent. Aan de Filippenzen schreef Paulus: "Aan alle heiligen in eendracht met Christus Jezus die in Filippi zijn, samen met opzieners en dienaren in de bediening." (w55 5/1 blz. 264; zie ook w53 9/15 blz. 555)

De meest recente verwijzing naar het Griekse woord diákonos in de Wachttoren-publicaties, die betrekking heeft op dienaar in de bediening, komt uit 1967 en betreft de toen recente uitgave van het boek Eeuwig leven - in vrijheid van de zonen van God:

"Door het aandachtig te lezen zult u begrijpen dat epískopos [opziener] en diákonos [dienaar in de bediening] elkaar wederzijds uitsluitende termen zijn, terwijl presbýteros [oudere man] zowel op een epískopos als op een diákonos van toepassing kan zijn." (w67 1/1 blz.28)

Ik vind het merkwaardig en het vermelden waard dat de enige verwijzingen in de publicaties van Jehovah's Getuigen die diákonos in verband brengen met het ambt van „dienaar in de bediening” meer dan een halve eeuw geleden dateren. Het is bijna alsof ze niet willen dat de Getuigen van vandaag dat verband leggen. De conclusie valt niet te ontkennen. Als A = B en A = C, dan is B = C.
Of als:

diakonos = Phoebe
en
diákonos = dienaar in de bediening
harte
Phoebe = dienaar in de bediening

Er is echt geen manier om die conclusie te omzeilen, dus kiezen ze ervoor om het te negeren en hopen dat niemand het opmerkt, want erkennen betekent dat zusters kunnen worden aangesteld als dienaren in de bediening.

Laten we nu naar vers 2 gaan. Het sleutelwoord in vers 2 in de Nieuwe-Wereldvertaling is "verdediger", zoals in "… want zij zelf bleek ook een verdediger van velen te zijn". Dit woord heeft een nog grotere verscheidenheid aan weergaven in de versies die op biblehub.com worden vermeld:

Er is een enorm verschil tussen "leider" en "goede vriend", en tussen "beschermheer" en "helper". Dus wat is het?

Als je hierover een dilemma hebt, komt dat misschien omdat je nog steeds vastzit aan het vastleggen van leiderschapsrollen binnen de gemeente. Bedenk dat we slaven moeten zijn. Onze leider is één, de Christus. (Mattheüs 23:10)

Een slaaf kan zaken regelen. Jezus vroeg zijn discipelen wie de getrouwe en beleidvolle slaaf zou zijn die zijn meester over zijn bedienden aanwijst om hen te rechter tijd te voeden. Als diákonos naar een ober kan verwijzen, dan klopt de analogie, nietwaar? Zijn het niet de obers die u uw eten op het juiste moment brengen? Ze brengen je eerst voorgerechten, dan het hoofdgerecht, en als het tijd is, het dessert.

Het lijkt erop dat Phoebe de leiding nam in zijn optreden als diákonos, een dienaar van Paulus. Ze was zo vertrouwd dat hij blijkbaar zijn brief met haar hand aan de Romeinen had gestuurd, waarin ze hen aanmoedigde haar op dezelfde manier te verwelkomen als ze hem zouden hebben verwelkomd.

Laten we, met de gedachte de leiding te nemen in de gemeente door een slaaf van anderen te worden, eens stilstaan ​​bij de woorden van Paulus tot de Efeziërs en Korinthiërs.

“En God heeft de respectieve personen in de gemeente toegewezen: ten eerste, apostelen; ten tweede, profeten; ten derde, leraren; dan krachtige werken; dan gaven van genezingen; nuttige diensten; vermogen om te regisseren; verschillende tongen. " (1 Korintiërs 12:28)

"En hij gaf sommigen als apostelen, sommigen als profeten, sommigen als evangeliepredikers, sommigen als herders en leraren '' (Efeziërs 4:11)

De fysieke man zal aannemen dat Paulus hier een hiërarchie van gezagsdragers neerzet, een pikorde, zo u wilt.

Als dit het geval is, levert dit een aanzienlijk probleem op voor degenen die een dergelijk standpunt zouden innemen. In onze vorige video zagen we dat er vrouwelijke profeten bestonden in zowel de Israëlitische als de christelijke tijd, waardoor ze op de tweede plaats in deze pikorde kwamen te staan. Maar wacht, we hebben ook geleerd dat een vrouw, Junia, een apostel was, waardoor een vrouw de nummer één plek in deze hiërarchie kon innemen, als dat zo is.

Dit is een goed voorbeeld van hoe vaak we in de problemen kunnen komen als we de Schrift benaderen met een vooraf bepaald begrip of op basis van een onbetwiste premisse. In dit geval is het uitgangspunt dat er in de christelijke gemeente een of andere vorm van autoriteitshiërarchie moet bestaan ​​om te kunnen werken. Het bestaat zeker in vrijwel elke christelijke denominatie op aarde. Maar gezien de hopeloze staat van dienst van al dergelijke groepen, hebben we zelfs nog meer bewijs dat onze nieuwe premisse de juiste is. Ik bedoel, kijk naar wat degenen aanbidden onder een kerkelijke hiërarchie; kijk wat ze hebben bewerkstelligd bij het vervolgen van de kinderen van God. Het verslag van katholieken, lutheranen, calvinisten, Jehovah's Getuigen en vele anderen is afschuwelijk en slecht.

Dus, welk punt maakte Paulus?

In beide brieven spreekt Paulus over gaven die aan verschillende mannen en vrouwen worden gegeven voor de opbouw in geloof van het lichaam van Christus. Toen Jezus wegging, waren de apostelen de eersten die deze gaven gebruikten. Petrus voorspelde de komst van profeten met Pinksteren. Deze hielpen bij de ontwikkeling van de gemeente toen Christus dingen openbaarde, nieuwe inzichten. Naarmate mannen en vrouwen in kennis groeiden, werden ze leraren om anderen te onderwijzen en leerden ze van de profeten. Krachtige werken en gaven van genezing hielpen de boodschap van het goede nieuws te verspreiden en anderen ervan te overtuigen dat dit niet zomaar een groep buitenbeentjes met grote ogen was. Naarmate hun aantal groeide, waren er mensen nodig met de mogelijkheid om te beheren en te leiden. Bijvoorbeeld de zeven geestelijke mannen die waren aangewezen om toezicht te houden op de voedselverdeling, zoals opgetekend in Handelingen 6: 1-6. Naarmate de vervolging toenam en de kinderen van God onder de natiën werden verstrooid, waren gaven van talen nodig om de boodschap van het goede nieuws snel te verspreiden.

Ja, we zijn allemaal broeders en zusters, maar onze leider is slechts één, de Christus. Let op de waarschuwing die hij geeft: "Wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden ..." (Mattheüs 23:12). Onlangs verhoogde het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen zichzelf door te verklaren dat zij de Getrouwe en Discrete Slaaf waren die door Christus over zijn huisknechten was aangesteld.

In de laatste video zagen we hoe het Besturende Lichaam probeerde de rol die rechter Deborah in Israël speelde, te bagatelliseren door te beweren dat de echte rechter de man, Barak, was. We zagen hoe ze hun vertaling van de naam van een vrouw, Junia, veranderden in de verzonnen mannelijke naam, Junias, om niet toe te geven dat er een vrouwelijke apostel was. Nu verbergen ze het feit dat Phoebe, naar hun eigen aanduiding, een dienaar in de bediening was. Hebben ze nog iets anders veranderd om hun kerkelijke priesterschap, het lokaal aangestelde lichaam van ouderlingen, te ondersteunen?

Kijk eens hoe de Nieuwe-Wereldvertaling deze passage weergeeft:

“Nu werd onverdiende goedheid aan ieder van ons gegeven in overeenstemming met hoe de Christus de gratis gave afmeten. Want er staat: „Toen hij opsteeg, droeg hij gevangenen weg; hij gaf geschenken in mannen. ”” (Efeziërs 4: 7, 8)

De vertaler misleidt ons door de uitdrukking “gaven in mannen”. Dit leidt ons tot de conclusie dat sommige mannen bijzonder zijn, omdat ze ons door de Heer zijn geschonken.
Kijkend naar de interlineaire, hebben we "gaven aan mannen".

"Gaven aan mensen" is de juiste vertaling, niet "gaven aan mensen" zoals de Nieuwe-Wereldvertaling het weergeeft.

In feite is hier een lijst van meer dan 40 vertalingen en de enige die dit vers weergeeft als "in mannen" is die van de Watchtower, Bible & Tract Society. Dit is klaarblijkelijk het gevolg van vooringenomenheid, die van plan was dit bijbelvers te gebruiken als middel om het gezag van de aangestelde ouderlingen van de Organisatie over de kudde te versterken.

Maar er is meer. Als we op zoek zijn naar een goed begrip van wat Paulus zegt, moeten we er rekening mee houden dat het woord dat hij gebruikt voor "mannen" anthrópos is en niet anēr.
Anthrópos verwijst naar zowel mannelijk als vrouwelijk. Het is een algemene term. "Menselijk" zou een goede weergave zijn omdat het sekseneutraal is. Als Paul anēr had gebruikt, zou hij specifiek naar het mannetje hebben verwezen.

Paulus zegt dat de geschenken die hij op het punt staat op te sommen, werden gegeven aan zowel de mannelijke als de vrouwelijke leden van het lichaam van Christus. Geen van deze geschenken is exclusief voor het ene geslacht boven het andere. Geen van deze geschenken wordt exclusief aan de mannelijke leden van de gemeente gegeven.
Dus verschillende vertalingen geven het op deze manier weer:

In vers 11 beschrijft hij deze geschenken:

'Hij heeft er een paar gegeven om apostelen te worden; en sommigen, profeten; en sommige, evangelisten; en sommigen, herders en leraren; voor de vervolmaking van de heiligen, tot het werk van dienen, tot de opbouw van het lichaam van Christus; totdat we allemaal de eenheid van het geloof en van de kennis van de Zoon van God tot een volwassen man hebben bereikt, naar de maat van de grootte van de volheid van Christus; dat we niet langer kinderen mogen zijn, heen en weer geslingerd en rondgedragen met elke wind van leer, door bedrog van mensen, in sluwheid, na de listen van dwaling; maar als we de waarheid in liefde spreken, mogen we in alle dingen opgroeien in Hem, die het hoofd is, Christus; van wie het hele lichaam, passend en samengebonden door datgene wat elk gewricht levert, in overeenstemming met de mate waarin elk afzonderlijk deel werkt, het lichaam doet toenemen tot de opbouw van zichzelf in liefde. " (Efeziërs 4: 11-16 WEB [World English Bible])

Ons lichaam bestaat uit vele leden, elk met zijn eigen functie. Toch is er maar één hoofd dat alle dingen leidt. In de christelijke gemeente is er maar één leider, de Christus. Wij zijn allemaal leden die samen bijdragen tot het welzijn van alle anderen in liefde.

Vraag uzelf af waar u in deze lijst past terwijl we het volgende deel van de New International Version lezen.

'Nu bent u het lichaam van Christus, en ieder van u maakt er deel van uit. En God heeft in de kerk allereerst apostelen geplaatst, tweede profeten, derde leraren, dan wonderen, dan gaven van genezing, van helpen, van leiding en van verschillende soorten tongen. Zijn alle apostelen? Zijn alle profeten? Zijn alle docenten? Werken ze allemaal wonderen? Hebben ze allemaal gaven van genezing? Spreken allemaal in tongen? Allemaal interpreteren? Verlang nu gretig naar de grotere gaven. En toch zal ik je de meest voortreffelijke manier laten zien. " (1 Korintiërs 12: 28-31 NIV)

Al deze gaven worden niet aan aangestelde leiders gegeven, maar om het lichaam van Christus te voorzien van bekwame dienaren die in hun behoeften kunnen voorzien.

Hoe mooi illustreert Paulus hoe de gemeente zou moeten zijn, en wat een contrast is dit met de manier waarop de dingen in de wereld zijn, en trouwens in de meeste religies die aanspraak maken op de christelijke norm. Zelfs voordat hij deze geschenken opsomt, plaatst hij ze allemaal in het juiste perspectief:

“Integendeel, die delen van het lichaam die zwakker lijken, zijn onmisbaar, en de delen waarvan we denken dat ze minder eervol zijn, behandelen we met speciale eer. En de onderdelen die niet presentabel zijn, worden met speciale bescheidenheid behandeld, terwijl onze representatieve onderdelen geen speciale behandeling nodig hebben. Maar God heeft het lichaam in elkaar gezet en de delen die het ontbraken meer eer gegeven, zodat er geen verdeeldheid in het lichaam zou zijn, maar dat de delen evenveel zorg voor elkaar zouden hebben. Als een deel lijdt, lijdt elk deel eraan; als een deel wordt gehonoreerd, verheugt elk deel zich ermee. " (1 Korintiërs 12: 22-26 NBV)

Is er een deel van uw lichaam dat u veracht? Is er een lid van je lichaam waarvan je zou willen afhakken? Misschien een kleine teen of een pink? Ik betwijfel het. En zo is het met de christelijke gemeente. Zelfs het kleinste onderdeel is buitengewoon waardevol.

Maar wat bedoelde Paulus toen hij zei dat we naar de grotere gaven moesten streven? Gezien alles wat we hebben besproken, kon hij ons niet aansporen om meer bekendheid te verwerven, maar eerder grotere gaven van dienstbaarheid.

Nogmaals, we moeten naar de context kijken. Maar laten we, voordat we dat doen, in gedachten houden dat de indeling in hoofdstukken en vers in de bijbelvertalingen niet bestond toen die woorden oorspronkelijk werden geschreven. Laten we dus de context lezen en beseffen dat een hoofdstukonderbreking niet betekent dat er een onderbreking in het denken of een verandering van onderwerp is. In feite leidt de gedachte aan vers 31 in dit geval rechtstreeks naar hoofdstuk 13, vers 1.

Paulus begint met het vergelijken van de gaven waarnaar hij zojuist heeft verwezen met liefde en laat zien dat ze niets zijn zonder.

“Als ik in de talen van mensen en engelen spreek, maar geen liefde heb, ben ik een kletterende gong of een kloppende cimbaal geworden. En als ik de gave van profetie heb en alle heilige geheimen en alle kennis begrijp, en als ik al het geloof heb om bergen te verzetten, maar geen liefde heb, ben ik niets. En als ik al mijn bezittingen geef om anderen te voeden, en als ik mijn lichaam geef zodat ik kan opscheppen, maar geen liefde heb, dan profiteer ik er helemaal niet van. " (1 Korintiërs 13: 1-3 NWT)

Laten we duidelijk zijn in ons begrip en de toepassing van deze verzen. Het maakt niet uit hoe belangrijk u denkt dat u bent. Het maakt niet uit welke eer anderen je tonen. Het maakt niet uit hoe slim of goed opgeleid je bent. Het maakt niet uit of je een geweldige leraar bent of een ijverige prediker. Als liefde niet alles motiveert wat je doet, ben je niets. Niets. Als we geen liefde hebben, komt alles wat we doen hierop neer:
Zonder liefde ben je gewoon veel lawaai. Paul vervolgt:

“Liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde is niet jaloers. Het schept niet op, wordt niet opgeblazen, gedraagt ​​zich niet onfatsoenlijk, zoekt niet naar zijn eigen belangen, wordt niet geprovoceerd. Het houdt geen rekening met het letsel. Het verheugt zich niet over ongerechtigheid, maar verheugt zich met de waarheid. Het draagt ​​alle dingen, gelooft alle dingen, hoopt alle dingen, verdraagt ​​alle dingen. Liefde faalt nooit. Maar als er gaven van profetie zijn, zullen ze worden afgeschaft; als er tongen zijn, zullen ze ophouden; als er kennis is, zal het worden afgeschaft. " (1 Korintiërs 13: 4-8 NWT)

Dit is liefde van de hoogste orde. Dit is de liefde die God voor ons heeft. Dit is de liefde die Christus voor ons heeft. Deze liefde zoekt niet 'haar eigen belangen'. Deze liefde zoekt het beste voor de geliefde. Deze liefde zal een ander niet de eer of het voorrecht van aanbidding ontzeggen of een ander de soort relatie met God ontzeggen die haar recht is.

De kern van dit alles is blijkbaar dat het streven naar de grotere gaven door liefde nu niet tot prominentie leidt. Streven naar de grotere gaven gaat over het streven om anderen beter van dienst te zijn, om de behoeften van de persoon en het hele lichaam van Christus beter te dienen. Als je naar de beste geschenken wilt streven, streef dan naar liefde.
Door liefde kunnen we het eeuwige leven dat aan de kinderen van God wordt aangeboden, stevig vasthouden.

Laten we, voordat we afsluiten, samenvatten wat we hebben geleerd.

 1. Vrouwen werden door God gebruikt in Israëlitische tijden en in christelijke tijden als profeten, rechters en zelfs redders.
 2. Een profeet komt op de eerste plaats, want zonder het geïnspireerde woord van God, gesproken door de profeet, zou de leraar niets waardevols hebben om te onderwijzen.
 3. Gods gaven van apostelen, profeten, leraren, genezers, enzovoort, werden niet alleen aan mannen gegeven, maar aan zowel mannen als vrouwen.
 4. Een menselijke gezagsstructuur of een kerkelijke hiërarchie is hoe de wereld over anderen regeert.
 5. In de gemeente moeten degenen die leiding willen geven, slaven van anderen worden.
 6. De gave van de geest waarnaar we allemaal moeten streven, is liefde.
 7. Ten slotte hebben we één leider, de Christus, maar we zijn allemaal broers en zussen.

Wat overblijft is de vraag wat episkopos ("opzichter") en presbyteros ("oudere man") in de gemeente vormt. Moeten dit worden beschouwd als titels die verwijzen naar een officieel ambt of benoeming binnen de gemeente; en zo ja, moeten vrouwen hierin worden opgenomen?

Voordat we die vraag kunnen aanpakken, moet er echter iets dringender worden aangepakt.

Paulus vertelt de Korinthiërs dat een vrouw moet zwijgen en dat het een schande voor haar is om in de gemeente te spreken. Hij vertelt Timoteüs dat een vrouw de autoriteit van een man niet mag overnemen. Bovendien vertelt hij ons dat het hoofd van elke vrouw de man is. (1 Korintiërs 14: 33-35; 1 Timoteüs 2:11, 12; 1 Korintiërs 11: 3)

Gezien alles wat we tot nu toe hebben geleerd, hoe is dit mogelijk? Lijkt het niet in tegenspraak met wat we tot nu toe hebben geleerd? Hoe kan een vrouw bijvoorbeeld opstaan ​​in de gemeente en profeteren, zoals Paulus zelf zegt dat ze dat kan, terwijl ze tegelijkertijd zwijgt? Moet ze profeteren met gebaren of gebarentaal? De tegenstrijdigheid die ontstaat, is duidelijk. Dit zal ons redeneervermogen met behulp van exegese echt op de proef stellen, maar dat laten we over voor onze volgende video's.

Zoals altijd, bedankt voor je steun en aanmoediging.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  8
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x