Wij hebben belangrijk nieuws voor u! Erg groot nieuws, zo blijkt.

De Organisatie van Jehovah's Getuigen heeft via haar bijkantoor in Spanje zojuist een grote rechtszaak verloren met verstrekkende gevolgen voor haar wereldwijde activiteiten.

Als je ons video-interview van 20 maart 2023 met de Spaanse advocaat Carlos Bardavío hebt bekeken, zul je je herinneren dat de Spaanse afdeling van Jehovah's Getuigen onder de officiële naam Testigos Cristianos de Jehová (Jehovah's christelijke getuigen) startten een rechtszaak wegens smaad tegen de Asociación Española de Victimas de los Testigos de Jehová (De Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen).

De aanklager, zijnde de Spaanse afdeling van Jehovah's Getuigen, wilde de website van de beklaagde, https://victimasdetestigosdejehova.org, neer te halen. Ze wilden ook dat de wettelijke registratie van de Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen zou worden geëlimineerd en dat alle “schadelijke inhoud” ervan zou worden verwijderd. De afdeling JW Spanje eiste dat de verspreiding van commentaren en soortgelijke informatie die de Recht op eer, of “Recht op Eer” van de religie van Jehovah's Getuigen houdt op. Ter compensatie eisten zij dat de Vereniging van Slachtoffers een schadevergoeding zou betalen van 25,000 euro.

De JW-afdeling verzocht de rechtbank ook om van de beklaagde te eisen dat hij de kop en de uitspraak van het vonnis zou publiceren op elk platform waarover zij beschikte en gebruikte om haar “onwettige inmenging” in het “ererecht” van de Organisatie te verspreiden. Oh, en ten slotte wilde de Organisatie van Jehovah's Getuigen de beklaagde Vereniging van JW-slachtoffers om alle gerechtskosten te betalen.

Dat is wat de JW-eiser wilde. Dit is wat ze hebben! Nada, nul, en minder dan nada! Jehova's christelijke getuigen moet alle gerechtskosten betalen. Maar ik zei dat ze minder dan nada kregen, en dit is waarom.

Ik herinner me dat ik in dat video-interview met Carlos Bardavío in maart opmerkte dat ik vond dat de Organisatie van Jehovah's Getuigen een grote fout maakte bij het starten van deze rechtszaak. Ze schoten zichzelf feitelijk in de voet.

Door dit te doen, namen ze de rol van Goliath op zich door de David-achtige Spaanse Vereniging van JW-slachtoffers aan te vallen, bestaande uit slechts 70 leden, geven of nemen. Zelfs als ze zouden winnen, zouden ze overkomen als grote pestkoppen. En als ze zouden verliezen, zou het nog erger voor hen zijn, maar ik besefte niet hoeveel erger het zou zijn. Ik denk dat ze het nog niet eens beseffen. Deze zaak is veel meer geworden dan een eenvoudige, mislukte rechtszaak wegens smaad. Het heeft verstrekkende gevolgen voor het wereldwijde werk van Jehovah's Getuigen. Misschien heeft het daarom zo lang geduurd voordat de Spaanse rechtbank met een uitspraak kwam.

Toen we dat interview deden, verwachtten we dat de rechtbank in mei of juni van dit jaar een uitspraak over de zaak zou doen. We hadden niet verwacht dat we negen lange maanden zouden moeten wachten. Het feit dat het zo lang duurde om deze wetgevende baby ter wereld te brengen, getuigt van de enorme internationale implicaties van de uitspraak van de rechtbank tegen Jehovah's Getuigen.

Ik zal jullie nu enkele hoogtepunten geven, maar ik hoop de komende dagen meer details te kunnen geven. De informatie die volgt is afkomstig uit een in het Spaans gepubliceerd persbericht waarin een persconferentie van 18 december in Madrid, Spanje, wordt aangekondigd. (Ik plaats een link naar de aankondiging in het beschrijvingsveld van deze video.)

Ik parafraseer ter vereenvoudiging enkele belangrijke fragmenten uit het definitieve vonnis van de rechtbank in de uitspraak tegen Jehovah's Getuigen en in het voordeel van de beklaagde.

Met het argument dat de religieuze denominatie van Jehovah's Getuigen een ‘sekte’ vormt, legde de rechtbank uit dat de publicaties van Jehovah’s Getuigen blijk gaven van buitensporige controle die werd uitgeoefend over de levens van haar leden over zaken die de moderne Spaanse samenleving als positief zou beschouwen, zoals universitaire studies, relaties met mensen met een ander geloof of het ontbreken daarvan, huwelijken van mensen met verschillende religieuze gevoeligheden als teken van pluralisme en gezond samenleven.

Hoewel de rechtbank het recht van een religie erkende om haar eigen specifieke opvattingen over dergelijke zaken vast te houden, zag de rechtbank dat de JW-leiding haar religieuze macht gebruikte om de houding van haar leden sterk te controleren door middel van dwangmatige indoctrinatie.

De nadruk van de Organisatie op het kennen van de details van bepaalde relaties, of ze nu amoureus zijn of niet, haar wantrouwen tegenover ooggetuigenverklaringen en haar eis om eerst de oudsten te raadplegen, wijzen allemaal op een strikt hiërarchisch systeem en leggen een sfeer van aandringend toezicht bloot. Bovendien is het ontbreken van een vloeiende relatie met mensen die hun geloof niet delen bedoeld om een ​​omgeving van isolatie en sociale segregatie te creëren.

Het Spaanse woordenboek definieert ‘sekte’ (in het Spaans ‘secta’) als ‘een gesloten gemeenschap van spirituele aard, geleid door een leider die charismatische macht uitoefent over zijn volgelingen’, waarbij charismatische macht ook wordt opgevat als ‘een dwingende of indoctrinerende macht’. stroom". Het belangrijkste element van deze definitie is dat de religieuze gemeenschap is afgesneden van de samenleving, waarbij haar leden door haar leiders worden gedwongen zeer gehoorzaam te zijn aan hun regels, hun waarschuwingen en hun raad.

De rechtbank erkende het argument van de Organisatie dat het een bekende en officieel erkende religie is. Die status stelt hen echter niet boven verwijten. Er is niets in het rechtssysteem van Spanje dat een religie kan beschermen tegen waarheidsgetrouwe kritiek op basis van haar eigen gedrag jegens haar huidige en voormalige leden.

De 74 pagina's tellende uitspraak zal binnenkort beschikbaar zijn. Misschien zal de Organisatie besluiten zichzelf in de andere voet te schieten en tegen deze beslissing in beroep te gaan bij het Europese Hooggerechtshof. Ik zou het niet aan hen voorbij laten gaan vanwege wat Spreuken 4:19 zegt.

Als je een van Jehovah's Getuigen bent, zou je nu kunnen inspringen en zeggen: "Eric, bedoel je niet Spreuken 4:18, waar staat dat het pad van de rechtvaardigen steeds helderder wordt?" Nee, want we hebben het hier niet over de rechtvaardigen. Het bewijs wijst op het volgende vers:

‘De weg van de goddelozen is als de duisternis; Ze weten niet wat hen doet struikelen.” (Spreuken 4:19)

Deze rechtszaak was een dure, tijdrovende verspilling van middelen voor de Organisatie, en erger nog, een zekere manier voor hen om te struikelen en in het donker te struikelen. Ik kan me alleen maar voorstellen dat ze keken naar de glorieuze geschiedenis van het winnen van rechtszaken op het gebied van burgerrechten en mensenrechten, die teruggaat tot de dagen van Rutherford en Nathan Knorr, en dachten dat “God aan onze kant staat, dus wij zullen als overwinnaar uit de strijd komen.” Ze kunnen eenvoudigweg niet begrijpen dat zij niet meer degenen zijn die te lijden hebben onder schendingen en schendingen van de mensenrechten. Zij zijn degenen die ze veroorzaken en anderen aandoen.

Ze lopen rond in het donker en weten het niet eens, dus struikelen ze.

Als de Spaanse afdeling van Jehovah's Getuigen hiertegen in beroep gaat bij het Europese Hooggerechtshof, zou het heel goed kunnen dat die rechtbank de uitspraak van de Spaanse rechtbank steunt. Dat zou betekenen dat de religie van Jehovah's Getuigen juridisch gezien als een sekte zou worden beschouwd in alle landen van de Europese Unie.

Hoe kon deze situatie ooit terechtkomen in de religie die ooit een geweldige voorvechter van de mensenrechten was? Tientallen jaren geleden kreeg ik van een vriend die werkte voor de beroemde Canadese advocaat en Jehova's Getuige, Frank Mott-Trille, te horen dat de Canadese Bill of Rights voor een groot deel tot stand kwam vanwege de burgerrechtenzaken die door Glen How en Frank Mott werden uitgevochten. Trille om de vrijheid van religieuze rechten te verankeren in het wetboek van het land Canada. Dus hoe kon de organisatie waar ik ooit van hield en die ik diende zo ver gevallen zijn?

En wat zegt dit over de God die zij aanbidden, de God die alle christelijke religies beweren te aanbidden? Welnu, het volk Israël aanbad Jahweh of JHWH, maar toch doodden zij ook de Zoon van God. Hoe konden ze zo ver vallen? En waarom liet God het toe?

Hij stond het toe omdat Hij wil dat Zijn volk het pad naar de waarheid leert, zich bekeert van hun zonden en een goede positie bij Hem verkrijgt. Hij verdraagt ​​veel. Maar Hij heeft zijn grenzen. Wij hebben het historische verslag van wat er met Zijn dwalende volk Israël is gebeurd, nietwaar? Zoals Jezus in Mattheüs 23:29-39 zei, stuurde God hen keer op keer profeten, die zij allemaal doodden. Uiteindelijk stuurde God hun zijn eniggeboren Zoon, maar zij doodden hem ook. Op dat moment raakte Gods geduld op, en dit resulteerde in de vernietiging van de Joodse natie, waarbij haar hoofdstad, Jeruzalem, en haar heilige tempel werden vernietigd.

Hetzelfde geldt voor christelijke religies, waar Jehovah's Getuigen er één van zijn. Zoals de apostel Petrus schreef:

‘De Heer is niet traag in het nakomen van Zijn belofte, zoals sommigen traagheid begrijpen, maar Hij is geduldig met u en wil niet dat iemand verloren gaat, maar dat iedereen tot bekering komt.’ (2 Petrus 3:9 BSB)

Onze Vader tolereert de misbruiken van de christelijke religies die de verlossing van velen zoeken, maar er is altijd een grens, en als die bereikt is, kijk dan uit, of zoals Johannes zegt: “Ga weg van haar, mijn volk, als je dat niet wilt.” om met haar in haar zonden te delen, en als je geen deel van haar plagen wilt ontvangen.’ (Openbaring 18:4)

Dank aan allen die bidden voor de veiligheid en het herstel van de velen die zijn misbruikt en misbruikt door de Organisatie van Jehovah's Getuigen. Ik wil ook graag iedereen persoonlijk bedanken die ons heeft geholpen door ons werk te steunen.

 

 

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    11
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x