In onze laatste video hebben we bestudeerd hoe onze redding afhangt van onze bereidheid om niet alleen ons van onze zonden te bekeren, maar ook van onze bereidheid om anderen te vergeven die berouw hebben van het onrecht dat ze tegen ons hebben begaan. In deze video gaan we leren over een extra vereiste voor verlossing. Laten we terugkeren naar de gelijkenis die we in de vorige video hebben besproken, maar met de nadruk op de rol die barmhartigheid speelt in onze redding. We beginnen bij Mattheüs 18:23 van de Engelse standaardversie.

“Daarom kan het koninkrijk des hemels worden vergeleken met een koning die met zijn dienstknechten rekening wilde houden. Toen hij zich begon te vestigen, werd er een bij hem gebracht die hem tienduizend talenten schuldig was. En aangezien hij niet kon betalen, beval zijn meester hem te verkopen, met zijn vrouw en kinderen en alles wat hij had, en de betaling te doen. Dus viel de knecht op zijn knieën en smeekte hem: 'Heb geduld met mij, en ik zal je alles betalen.' En uit medelijden met hem liet de meester van die knecht hem vrij en schold hem de schuld kwijt. Maar toen diezelfde dienaar naar buiten ging, vond hij een van zijn mededienstknechten die hem honderd penningen schuldig was, greep hem beet en begon hem te wurgen en zei: 'Betaal wat je schuldig bent.' Zijn mededienstknecht viel dus neer en smeekte hem: 'Heb geduld met mij, dan zal ik je betalen.' Hij weigerde en ging hem in de gevangenis zetten totdat hij de schuld zou betalen. Toen zijn mededienstknechten zagen wat er was gebeurd, waren ze zeer bedroefd, en ze gingen naar hun meester en vertelden alles wat er was gebeurd. Toen riep zijn meester hem bij zich en zei tegen hem: 'Jij slechte dienaar! Ik heb je al die schuld kwijtgescholden omdat je bij mij had gesmeekt. En had u niet genadig moeten zijn met uw mededienstknecht, zoals ik u genadig was? ' En in woede leverde zijn meester hem over aan de gevangenbewaarders, totdat hij al zijn schuld zou betalen. Zo zal ook mijn hemelse Vader met ieder van u doen, als u uw broeder niet vanuit uw hart vergeeft. " (Mattheüs 18: 23-35 ESV)

Let op de reden die de koning geeft om zijn dienaar niet te vergeven: Zoals de vertaling van GODS WOORD zegt: 'Had u de andere dienaar niet net zo barmhartig moeten behandelen als ik u behandelde?'

Is het niet waar dat als we aan barmhartigheid denken, we denken aan een gerechtelijke situatie, een rechtszaak, waarin een rechter een oordeel velt over een gevangene die schuldig werd bevonden aan een misdaad? We denken aan die gevangene die om genade smeekt bij de rechter. En misschien, als de rechter een vriendelijke man is, zal hij mild zijn in het uitspreken van een vonnis.

Maar het is niet de bedoeling dat we elkaar oordelen, toch? Dus hoe komt barmhartigheid tussen ons in het spel?

Om dat te beantwoorden, moeten we bepalen wat het woord "barmhartigheid" betekent in een bijbelse context, niet hoe we het tegenwoordig in alledaagse taal zouden kunnen gebruiken.

Hebreeuws is een interessante taal omdat het de uitdrukking van abstracte ideeën of immateriële zaken behandelt door concrete zelfstandige naamwoorden te gebruiken. Het menselijk hoofd is bijvoorbeeld iets tastbaars, wat betekent dat het kan worden aangeraakt. We zouden een zelfstandig naamwoord dat naar iets tastbaars verwijst, zoals de menselijke schedel, een concreet zelfstandig naamwoord noemen. Concreet omdat het bestaat in de fysieke, tastbare vorm. Soms vraag ik me af of de schedels van sommige mensen niet echt gevuld zijn met beton, maar dat is een discussie voor een andere dag. In ieder geval kunnen onze hersenen (concreet zelfstandig naamwoord) een gedachte bedenken. Een gedachte is niet tastbaar. Het kan niet worden aangeraakt, en toch bestaat het. In onze taal is er vaak geen verband tussen een concreet zelfstandig naamwoord en een abstract zelfstandig naamwoord, tussen iets dat tastbaar is en iets anders dat ongrijpbaar is. Niet zo in het Hebreeuws. Zou het je verbazen te horen dat een lever in het Hebreeuws verbonden is met het abstracte concept van zwaar zijn, en verder met het idee van glorieus zijn?

De lever is het grootste interne orgaan van het lichaam, dus het zwaarste. Dus, om het abstracte concept van zwaarte uit te drukken, de Hebreeuwse taal is een woord afgeleid van het stamwoord voor lever. Om vervolgens het idee van ‘glorie’ uit te drukken, is er een nieuw woord uit de wortel voor ‘zwaar’ afgeleid.

Op dezelfde manier het Hebreeuwse woord Racham dat wordt gebruikt om het abstracte concept van medelijden en barmhartigheid uit te drukken, is afgeleid van een grondwoord dat verwijst naar de binnenste delen, de baarmoeder, darmen, darmen.

“Kijk uit de hemel en zie vanuit de woonplaats van uw heiligheid en van uw heerlijkheid: waar is uw ijver en uw kracht, het weerklinken van uw ingewanden en uw barmhartigheden jegens mij? Zijn ze terughoudend? " (Jesaja 63:15 KJV)

Dat is een voorbeeld van Hebreeuws parallellisme, een poëtisch middel waarin twee parallelle ideeën, vergelijkbare concepten, samen worden weergegeven - "het klinken van uw ingewanden en van uw barmhartigheden." Het toont de relatie tussen de twee.

Het is niet zo raar. Als we scènes van menselijk lijden zien, zullen we ze 'hartverscheurend' noemen, omdat we ze in onze buik voelen. Het Griekse woord splanchnizomai die wordt gebruikt om het hebben of voelen van medelijden uit te drukken slagkhnon wat letterlijk "darmen of inwendige delen" betekent. Dus het woord voor medelijden heeft te maken met 'de darmen voelen hunkeren'. In de gelijkenis was het "uit medelijden" dat de meester ertoe bewogen werd de schuld kwijt te schelden. Dus eerst is er de reactie op het lijden van een ander, de emotie van mededogen, maar dat is bijna nutteloos, zo niet gevolgd door een positieve actie, een daad van barmhartigheid. Medelijden is dus hoe we ons voelen, maar barmhartigheid is de handeling die door medelijden wordt ingegeven.

Misschien herinner je je in onze laatste video dat we hebben geleerd dat er geen wet is tegen de vrucht van de geest, wat betekent dat er geen limiet is aan hoeveel we van elk van die negen kwaliteiten kunnen hebben. Barmhartigheid is echter geen vrucht van de geest. In de gelijkenis werd de genade van de koning beperkt door de genade die zijn dienaar betoonde aan zijn medeslaven. Toen hij geen genade toonde om het lijden van een ander te verlichten, deed de koning hetzelfde.

Wie denk je dat de koning in die gelijkenis vertegenwoordigt? Het wordt duidelijk als je kijkt naar de schuld die de slaaf aan de koning verschuldigd is: tienduizend talenten. In oud geld komt dat neer op zestig miljoen denarii. Een denarius was een munt die werd gebruikt om een ​​landarbeider te betalen voor een werkdag van 12 uur. Een penning voor een dag werk. Met zestig miljoen denarii zou je zestig miljoen dagen werk kopen, wat neerkomt op ongeveer tweehonderdduizend jaar arbeid. Gezien het feit dat er pas ongeveer 7,000 jaar mensen op aarde zijn, is het een belachelijke som geld. Geen koning zou ooit zo'n astronomisch bedrag aan een slaaf lenen. Jezus gebruikt overdrijving om een ​​fundamentele waarheid naar huis te brengen. Wat jij en ik de koning schuldig zijn - dat wil zeggen, we zijn God verschuldigd - meer dan we ooit kunnen hopen te betalen, zelfs als we tweehonderdduizend jaar zouden leven. De enige manier waarop we ooit van de schuld af kunnen komen, is door het kwijt te schelden.

Onze schuld is onze overgeërfde Adamische zonde, en we kunnen onze weg niet vrij verdienen - we moeten vergeven worden. Maar waarom zou God ons onze zonden vergeven? De gelijkenis geeft aan dat we barmhartig moeten zijn.

Jakobus 2:13 beantwoordt de vraag. Hij zegt:

“Want het oordeel is zonder barmhartigheid jegens iemand die geen genade heeft betoond. Barmhartigheid zegeviert over oordeel. " Dat is van de Engelse standaardversie. De New Living Translation luidt: “Er zal geen genade zijn voor degenen die geen genade hebben getoond aan anderen. Maar als u barmhartig bent geweest, zal God barmhartig zijn als hij u oordeelt. "

Om te illustreren hoe dit werkt, gebruikt Jezus een term die te maken heeft met boekhouden.

„Pas er goed op uw gerechtigheid niet in het bijzijn van mensen te beoefenen om door hen in acht te worden genomen; anders zult GIJ geen beloning hebben bij UW Vader die in de hemelen is. Dus als je genadegaven gaat schenken, blaas dan niet op de trompet voor je uit, zoals de huichelaars in de synagogen en op straat doen, zodat ze door mensen kunnen worden verheerlijkt. Voorwaar, ik zeg U, zij krijgen hun beloning volledig. Maar u, wanneer u gaven van barmhartigheid schenkt, laat uw linkerhand dan niet weten wat uw recht doet, opdat uw gaven van barmhartigheid in het geheim zullen zijn; dan zal je Vader die in het geheim toekijkt, je terugbetalen. (Mattheüs 6: 1-4 Nieuwewereldvertaling)

In de tijd van Jezus kon een rijke man trompetters inhuren om voor hem uit te lopen terwijl hij zijn geschenkoffer naar de tempel droeg. Mensen hoorden het geluid en kwamen uit hun huizen om te zien wat er aan de hand was, om hem voorbij te zien slenteren, en ze zouden denken wat een geweldige en vrijgevige man hij is. Jezus zei dat zulke mensen volledig werden betaald. Dat zou betekenen dat er niets meer aan hen verschuldigd was. Hij waarschuwt ons om niet naar een dergelijke betaling te streven voor onze gaven van barmhartigheid.

Als we iemand in nood zien en hun lijden voelen, en dan bewogen worden om namens hen te handelen, dan voeren we een daad van barmhartigheid uit. Als we dit doen om eer voor onszelf te krijgen, dan zullen degenen die ons prijzen voor ons humanisme ons betalen. Als we het echter in het geheim doen, niet op zoek naar glorie bij mensen, maar uit liefde voor onze medemens, dan zal God die in het geheim toekijkt het opmerken. Het is alsof er een grootboek in de hemel is, en God voert er boekhoudkundige gegevens in. Uiteindelijk, op onze oordeelsdag, zal die schuld opeisbaar worden. Onze hemelse Vader zal ons betaling verschuldigd zijn. God zal ons onze daden van barmhartigheid terugbetalen door ons barmhartigheid te betonen. Daarom zegt James dat "barmhartigheid zegeviert over oordeel". Ja, we zijn schuldig aan zonde, en ja, we verdienen het om te sterven, maar God zal onze schuld van zestig miljoen denarii (10,000 talenten) kwijtschelden en ons van de dood bevrijden.

Als we dit begrijpen, zullen we de controversiële gelijkenis van de schapen en de bokken beter begrijpen. Jehovah's Getuigen begrijpen de toepassing van die gelijkenis helemaal verkeerd. In een recente video legde het Besturende Lichaam-lid Kenneth Cook jr. Uit dat de reden dat mensen in Armageddon zullen sterven, is dat ze de gezalfde leden van Jehovah's Getuigen niet barmhartig behandelden. Er zijn ongeveer 20,000 Jehovah's Getuigen die beweren gezalfd te zijn, dus dat betekent dat acht miljard mensen in Armageddon zullen sterven omdat ze er niet in geslaagd zijn een van deze 20,000 te lokaliseren en iets aardigs voor hen te doen. Moeten we werkelijk geloven dat een 13-jarige kindbruid in Azië voor eeuwig zal sterven omdat ze zelfs nooit een Jehovah's Getuige heeft ontmoet, laat staan ​​iemand die beweert gezalfd te zijn? Naarmate domme interpretaties gaan, komt dit overeen met de zeer dwaze overlappende generatieleer.

Denk hier even over na: in Johannes 16:13 zegt Jezus tegen zijn discipelen dat de heilige geest 'hen in de hele waarheid zou leiden'. Hij zegt ook in Mattheüs 12: 43-45 dat wanneer de geest niet in een man is, zijn huis leeg is en binnenkort zeven boze geesten het zullen overnemen en zijn situatie erger zal zijn dan voorheen. Vervolgens vertelt de apostel Paulus ons in 2 Korinthiërs 11: 13-15 dat er dienaren zullen zijn die beweren rechtvaardig te zijn, maar werkelijk geleid worden door de geest van Satan.

Dus welke geest leidt volgens jou het Besturende Lichaam? Is het de heilige geest die hen naar "de hele waarheid" leidt, of is het een andere geest, een goddeloze geest, die ervoor zorgt dat ze met echt dwaze en kortzichtige interpretaties komen?

Het Besturende Lichaam is geobsedeerd door de timing van de gelijkenis van de schapen en geiten. Dit komt omdat ze afhankelijk zijn van de adventistische theologie van de laatste dagen om een ​​gevoel van urgentie binnen de kudde te behouden, waardoor ze kneedbaar en gemakkelijker te beheersen zijn. Maar als we de waarde ervan voor ons individueel willen inzien, moeten we ons geen zorgen meer maken over wanneer het van toepassing zal zijn en ons zorgen gaan maken over hoe en op wie het van toepassing zal zijn.

Waarom krijgen de schapen in de gelijkenis van de schapen en bokken eeuwig leven, en waarom gaan de bokken de eeuwige vernietiging tegemoet? Het draait allemaal om barmhartigheid! De ene groep handelt barmhartig en de andere groep onthoudt genade. In de gelijkenis noemt Jezus zes daden van barmhartigheid.

 1. Voedsel voor de hongerigen,
 2. Water voor de dorstigen,
 3. Gastvrijheid voor de vreemdeling,
 4. Kleding voor de naakte,
 5. Zorg voor de zieken,
 6. Ondersteuning voor de gevangene.

In elk geval werden de schapen bewogen door het lijden van een ander en deden ze iets om dat lijden te verminderen. De geiten hielpen echter niet en toonden geen genade. Ze waren niet onder de indruk van het lijden van anderen. Misschien beoordeelden ze anderen. Waarom heb je honger en dorst? Heeft u niet voor uzelf gezorgd? Waarom zit je zonder kleding en huisvesting? Heb je slechte beslissingen genomen die je in die puinhoop hebben gebracht? Waarom ben je ziek? Zorgde je niet voor jezelf, of straft God je? Waarom zit je in de gevangenis? Je moet krijgen wat je verdiende.

Zie je, oordeel is er tenslotte bij betrokken. Herinnert u zich de tijd dat de blinde mannen naar Jezus riepen om genezen te worden? Waarom zei de menigte dat ze hun mond moesten houden?

"En kijk! twee blinde mannen die langs de weg zaten, toen ze hoorden dat Jezus langskwam, riepen het uit, zeggende: "Heer, heb medelijden met ons, Zoon van David!" Maar de menigte zei streng tegen hen dat ze moesten zwijgen; toch riepen ze des te harder, zeggende: "Heer, heb medelijden met ons, zoon van David!" Dus Jezus stopte, riep hen en zei: "Wat wil je dat ik voor je doe?" Ze zeiden tegen hem: "Heer, laat onze ogen worden geopend." Met medelijden bewogen raakte Jezus hun ogen aan, en onmiddellijk kregen ze zicht, en ze volgden hem. " (Mattheüs 20: 30-34 NWT)

Waarom riepen de blinden om genade? Omdat ze de betekenis van barmhartigheid begrepen en wilden dat er een eind kwam aan hun lijden. En waarom zei de menigte dat ze stil moesten zijn? Omdat de menigte ze als onwaardig had beoordeeld. De menigte had geen medelijden met hen. En de reden dat ze geen medelijden hadden, was omdat hun was geleerd dat als je blind, of kreupel of doof was, je had gezondigd en dat God je strafte. Ze beoordeelden hen als onwaardig en onthielden natuurlijk menselijk mededogen en medegevoel, en hadden daarom geen motivatie om barmhartig te handelen. Jezus had daarentegen medelijden met hen en dat medelijden bewoog hem tot een daad van barmhartigheid. Hij kon echter een daad van barmhartigheid verrichten omdat hij de macht van God had om het te doen, dus kregen ze hun gezichtsvermogen terug.

Als Jehovah's Getuigen iemand mijden omdat hij hun organisatie heeft verlaten, doen ze hetzelfde als de joden met die blinde mannen deden. Ze beoordelen hen als onwaardig mededogen, schuldig aan zonde en veroordeeld door God. Wanneer iemand in die situatie hulp nodig heeft, zoals een slachtoffer van kindermishandeling dat gerechtigheid zoekt, onthouden Jehovah's Getuigen die hulp. Ze kunnen niet barmhartig handelen. Ze kunnen het lijden van een ander niet verlichten, omdat ze geleerd hebben te oordelen en te veroordelen.

Het probleem is dat we niet weten wie de broers van Jezus zijn. Wie zal Jehovah God zo adopteren waardig achten als een van zijn kinderen? We kunnen het gewoon niet weten. Dat was het punt van de gelijkenis. Wanneer de schapen eeuwig leven krijgen en de bokken worden veroordeeld tot eeuwige vernietiging, vragen beide groepen: "Maar Heer, wanneer hebben we u ooit dorstig, hongerig, dakloos, naakt, ziek of gevangen zien zitten?"

Degenen die barmhartigheid toonden, deden dat uit liefde, niet omdat ze verwachtten iets te winnen. Ze wisten niet dat hun daden gelijk stonden aan het betonen van barmhartigheid jegens Jezus Christus zelf. En degenen die een barmhartige daad achterhielden terwijl het binnen hun macht lag om iets goeds te doen, wisten niet dat ze Jezus Christus zelf een liefdevolle daad onthielden.

Als je je nog steeds zorgen maakt over de timing van de gelijkenis van de schapen en geiten, bekijk die dan vanuit een persoonlijk standpunt. Wanneer is uw oordeelsdag? Is het nu niet? Als u morgen zou overlijden, hoe zou uw rekening er dan uitzien in Gods grootboek? Bent u een schaap met een grote schuld, of staat er in uw grootboek: "Volledig betaald". Niets verschuldigd.

Denk er eens over.

Voordat we sluiten, is het erg belangrijk dat we begrijpen wat het betekent dat barmhartigheid geen vrucht van de Geest is. Er is geen limiet gesteld aan een van de negen vruchten van de geest, maar barmhartigheid wordt daar niet vermeld. Er zijn dus grenzen aan het uitoefenen van barmhartigheid. Net als vergeving is barmhartigheid iets dat gemeten moet worden. Er zijn vier hoofdkwaliteiten van God waarvan we allemaal bezitten dat ze naar zijn beeld zijn gemaakt. Die eigenschappen zijn liefde, gerechtigheid, wijsheid en macht. Het is de balans van deze vier kwaliteiten die een daad van barmhartigheid voortbrengt.

Laat me het op deze manier illustreren. Hier is een kleurenafbeelding zoals je die in elk tijdschrift zou zien. Alle kleuren van deze afbeelding zijn het resultaat van een vermenging van vier verschillende kleuren inkten. Er is geel, cyaan, magenta en zwart. Als ze goed zijn gemengd, kunnen ze vrijwel elke kleur weergeven die het menselijk oog kan detecteren.

Evenzo is een daad van barmhartigheid de evenredige vermenging van de vier hoofdkwaliteiten van God in ieder van ons. Elke daad van barmhartigheid vereist bijvoorbeeld dat we onze macht uitoefenen. Onze macht, of die nu financieel, fysiek of intellectueel is, stelt ons in staat om de middelen te verschaffen om het lijden van een ander te verlichten of te elimineren.

Maar de macht hebben om te handelen is zinloos als we niets doen. Wat motiveert ons om onze kracht te gebruiken? Liefde. Liefde voor God en liefde voor onze medemens.

En liefde streeft altijd de belangen van een ander na. Als we bijvoorbeeld weten dat iemand een alcoholist of een drugsverslaafde is, kan het geven van geld een genadige daad lijken totdat we beseffen dat ze ons geschenk alleen hebben gebruikt om een ​​destructieve verslaving te bestendigen. Het zou verkeerd zijn om zonde te ondersteunen, dus de kwaliteit van gerechtigheid, van het kennen van goed en kwaad, komt nu in het spel.

Maar hoe kunnen we dan iemand helpen op een manier die zijn situatie verbetert in plaats van deze erger te maken? Dat is waar wijsheid in het spel komt. Elke daad van barmhartigheid is een manifestatie van onze macht, gemotiveerd door liefde, geregeerd door gerechtigheid en geleid door wijsheid.

We willen allemaal gered worden. We verlangen allemaal naar verlossing en vrijheid van het lijden dat een essentieel onderdeel is van het leven in dit goddeloze systeem. We zullen allemaal het oordeel onder ogen zien, maar we kunnen de overwinning behalen op een ongunstig oordeel als we in de hemel een verslag van barmhartige daden opbouwen.

Tot slot zullen we de woorden van Paulus lezen, hij zegt ons:

“Laat u niet misleiden: God laat niet met zich spotten. Want wat iemand ook zaait, dat zal hij ook oogsten 'en dan voegt hij eraan toe:' Laten we dus, zolang we de gelegenheid hebben, werken aan het goede voor allen, maar vooral voor degenen die aan ons verwant zijn in het geloof. . " (Galaten 6: 7, 10 NWT)

Bedankt voor je tijd en voor je steun.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  9
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x