Jehovah's Getuigen hebben een handige manier om iedereen die het niet met hen eens is, te ontslaan. Ze gebruiken een ad hominem-aanval om de put te vergiftigen, waarbij ze beweren dat de persoon is als Korach die in opstand kwam tegen Mozes, het communicatiekanaal van God met de Israëlieten. Ze hebben geleerd om zo te denken vanuit de publicaties en het platform. Bijvoorbeeld, in twee artikelen in de 2014 Study-editie van de Wachttoren op pagina's 7 en 13 van dat nummer maakt de Organisatie een duidelijk verband tussen Korah en degenen die zij opstandige afvalligen noemen. Deze vergelijking bereikte de hoofden van de achterban en beïnvloedt hun denken. Ik heb deze aanval zelf meegemaakt. Op een aantal gelegenheden word ik gebeld a Korah in reacties op dit kanaal. Bijvoorbeeld deze van John Tingle:

En zijn naam was Korah... hij en anderen voelden dat ze net zo heilig waren als Mozes. Dus daagden ze Mozes uit voor leiderschap... Niet God. Dus testten ze wie Jehovah gebruikte als kanaal om Gods verbondsvolk te leiden. Het was niet Korach of degenen die bij hem waren. Jehovah liet zien dat hij Mozes gebruikte. Dus het volk voor Jehovah scheidde zich af van de opstandigen en de aarde opende zich en slokte de tegenstanders op en sloot zich terug over hen en hun huisgezinnen. Het is een serieuze zaak om degene uit te dagen die Jehovah gebruikt om zijn volk op aarde te leiden. Mozes was onvolmaakt. Hij maakte fouten. De mensen morden vaak tegen hem. Toch kon Jehovah deze man gebruiken om zijn volk uit Egypte en naar het beloofde land te leiden. Totdat Mozes het volk 40 jaar lang door de woestijn had geleid, maakte hij een ernstige fout. Het kostte hem de toegang tot het beloofde land. Hij kwam als het ware tot aan de grens, en hij kon het al van verre zien. Maar God stond Mozes niet toe om naar binnen te gaan.

Interessante parallel [sic]. Deze man heeft Jehovah veertig jaar als ouderling gediend. Iemand die anderen naar het nieuwe samenstel van dingen (de beloofde nieuwe wereld) leidde. Zal deze onvolmaakte mens zich door een fout laten weerhouden om het metaforische Beloofde Land binnen te gaan? Als het Mozes kon overkomen, zou het ons allemaal kunnen overkomen. 

Tot ziens Kora! En al jullie opstandigen! Je hebt geoogst wat je hebt gezaaid.

Ik vind het interessant dat ik in deze opmerking eerst met Korach wordt vergeleken, dan met Mozes en aan het eind weer met Korach. Maar het belangrijkste punt is dat Getuigen dit verband automatisch leggen, omdat ze dat geleerd hebben, en dat doen ze zonder erbij na te denken. Ze zien niet de fundamentele fout in deze redenering die van het Besturende Lichaam naar hen toe komt.

Dus ik zou iedereen die zo denkt, willen vragen wat Korah probeerde te bereiken? Probeerde hij niet Mozes te vervangen? Hij probeerde de Israëlieten niet zover te krijgen dat ze Jehovah en zijn wetten zouden verlaten. Het enige wat hij wilde was de rol op zich nemen die Jehovah aan Mozes had gegeven, de rol van Gods communicatiekanaal.

Nu, wie is vandaag de grotere Mozes? Volgens de publicaties van de Organisatie is de Grotere Mozes Jezus Christus.

Zie je het probleem nu? De profetieën van Mozes faalden nooit. Hij ging nooit voor de Israëlieten met aanpassingen, noch sprak hij over nieuw licht om uit te leggen waarom hij een profetische proclamatie moest veranderen. Evenzo heeft de Grotere Mozes zijn volk nooit misleid met mislukte voorspellingen en verkeerde interpretaties. Korach wilde Mozes vervangen, als het ware op zijn stoel gaan zitten.

In de tijd van de Grotere Mozes waren er andere mannen die, net als Korach, in de plaats van Mozes wilden zitten als Gods aangewezen kanaal. Deze mannen waren het Besturende Lichaam van de natie Israël. Jezus sprak over hen toen hij zei: "De schriftgeleerden en de Farizeeën zijn op de stoel van Mozes gaan zitten." (Mattheüs 23:2) Dit waren degenen die de Grotere Mozes doodden door Jezus te kruisigen.

Dus als we vandaag op zoek zijn naar een hedendaagse Korach, moeten we een man of een groep mannen identificeren die proberen Jezus Christus te vervangen als Gods communicatiekanaal. Degenen die mij ervan beschuldigen als Korach te zijn, moeten zich afvragen of ze mij zien proberen Jezus te vervangen? Beweer ik dat ik Gods communicatiekanaal ben? Het onderwijzen van Gods woord bekeert een persoon niet tot zijn kanaal, net zomin als wanneer je een boek aan iemand voorleest, je zou veranderen in de auteur van dat boek. Als je de luisteraar echter begint te vertellen wat de auteur bedoelde, ga je er nu vanuit dat je de geest van de auteur kent. Zelfs dan is er niets mis met het geven van je mening als dat alles is, maar als je verder gaat en je luisteraar intimideert met bedreigingen; als u zo ver gaat dat u uw luisteraar straft die het niet eens is met uw interpretatie van de woorden van de auteur; Nou, je hebt een grens overschreden. Je hebt jezelf in de schoenen van de auteur geplaatst.

Dus om een ​​hedendaagse Korah te identificeren, moeten we op zoek naar iemand die zijn of hun luisteraars of lezers zal intimideren met bedreigingen als ze twijfelen aan hun interpretatie van het boek van de auteur. In dit geval is de auteur God en het boek de Bijbel of het woord van God. Maar het woord van God is meer dan wat er op de gedrukte pagina staat. Jezus wordt het woord van God genoemd en hij is Jehovah's communicatiekanaal. Jezus is de Grotere Mozes, en iedereen die zijn woorden vervangt door hun eigen woorden, is de hedendaagse Korach, die probeert Jezus Christus te vervangen in de gedachten en harten van de kudde van God.

Is er een groep die beweert het exclusieve bezit van de geest der waarheid te hebben? Is er een groep die de woorden van Jezus tegenspreekt? Is er een groep die beweert de Guardians of Doctrine te zijn? Is er een groep die hun eigen interpretatie aan de Schrift oplegt? Excommuniceert, verdrijft of sluit deze groep iedereen uit die het niet eens is met hun interpretatie? Rechtvaardigt deze groep... sorry... rechtvaardigt deze groep het straffen van iedereen die het niet met hen eens is door te beweren dat ze Gods kanaal zijn?

Ik denk dat we tegenwoordig in veel religies parallellen met Korach kunnen vinden. Ik ben het meest bekend met Jehovah's Getuigen, en ik weet dat acht mannen aan de top van hun kerkelijke hiërarchie beweren te zijn aangesteld als Gods kanaal.

Sommigen hebben misschien het gevoel dat ze de Bijbel zelf kunnen interpreteren. Jezus heeft echter de 'getrouwe slaaf' aangesteld als het enige kanaal voor het uitdelen van geestelijk voedsel. Sinds 1919 gebruikt de verheerlijkte Jezus Christus die slaaf om zijn volgelingen te helpen Gods eigen Boek te begrijpen en de richtlijnen ervan op te volgen. Door de instructies in de Bijbel te gehoorzamen, bevorderen we reinheid, vrede en eenheid in de gemeente. Ieder van ons doet er goed aan zich af te vragen: 'Ben ik loyaal aan het kanaal dat Jezus vandaag gebruikt?'
(w16 november blz. 16 par. 9)

 Geen enkele slaaf wordt "getrouw en beleidvol" genoemd totdat Jezus terugkeert, wat hij nog moet doen. Op dat moment zullen sommige slaven trouw worden bevonden, maar anderen zullen worden gestraft voor het doen van kwaad. Maar als Mozes Gods kanaal van Israël was en als Jezus, de Grotere Mozes, Gods kanaal voor christenen, dan is er geen plaats voor een ander kanaal. Een dergelijke bewering zou een poging zijn om zich het gezag van de Grotere Mozes, Jezus, toe te eigenen. Alleen een hedendaagse Korach zou dat proberen. Het maakt niet uit welke lippendienst ze bewijzen om onderdanig te zijn aan de Christus, het is wat ze doen dat hun ware aard laat zien. Jezus zei dat de boze slaaf "zijn medeslaven zou slaan en zou eten en drinken met de bevestigde dronkaards".

Is het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen de hedendaagse Korach? Slaan ze [hun] medeslaven'? Overweeg deze instructie van het Besturende Lichaam in de brief van 1 september 1980 aan alle kring- en districtsopzieners (ik zal een link naar de brief in de beschrijving van deze video plaatsen).

“Houd er rekening mee dat om uitgesloten te worden, een afvallige hoeft geen promotor van afvallige opvattingen te zijn. Zoals vermeld in paragraaf twee, pagina 17 van de Wachttoren van 1 augustus 1980, “Het woord 'afvalligheid' komt van een Griekse term die 'zich afzijdig houden van', 'afvalligheid, afvalligheid', 'opstand, verlating' betekent. Daarom, als een gedoopte christen de leer van Jehova verlaat, zoals gepresenteerd door de trouwe en discrete slaaf [wat betekent het Besturende Lichaam] en blijft geloven in andere doctrine ondanks schriftuurlijke terechtwijzing, dan is hij afvallig. Er dienen uitgebreide, vriendelijke pogingen te worden gedaan om zijn denkwijze bij te stellen. Echter, if, nadat zulke uitgebreide inspanningen zijn geleverd om zijn denken bij te stellen, blijft hij de afvallige ideeën geloven en verwerpt wat hem is verstrekt door de 'slavenklasse', moeten passende gerechtelijke stappen worden ondernomen.

Gewoon dingen geloven die in strijd zijn met wat het Besturende Lichaam leert, zal ertoe leiden dat iemand wordt uitgesloten en daarom wordt gemeden door familie en vrienden. Aangezien zij zichzelf als Gods kanaal beschouwen, is het in hun gedachten in feite oneens met Jehovah God zelf.

Ze hebben Jezus Christus, de Grotere Mozes, vervangen in de hoofden en harten van Jehovah's Getuigen. Beschouw dit fragment eens uit de Wachttoren van 2012 september 15, blz. 26, paragraaf 14:

Net zoals gezalfde christenen doen, blijven alerte leden van de grote schare dicht bij Gods aangewezen kanaal voor het uitdelen van geestelijk voedsel. (w12 9/15 blz. 26 par. 14)

We moeten dicht bij Jezus blijven, niet bij een Besturend Lichaam van mannen.

Er is beslist voldoende bewijs om aan te tonen dat u kunt vertrouwen op het kanaal dat Jehovah nu al bijna honderd jaar gebruikt om ons op de weg van de waarheid te leiden. (w17 juli blz. 30)

Voldoende bewijzen van de afgelopen honderd jaar dat we ze kunnen vertrouwen? Alsjeblieft!? De Bijbel vertelt ons om geen prinsen te vertrouwen aan wie geen redding toebehoort, en honderd jaar lang hebben we gezien hoe wijs die woorden zijn.

Stel uw vertrouwen niet op vorsten, noch op een mensenzoon, die geen redding kan brengen. (Psalm 146:3)

In plaats daarvan moeten we alleen op onze Heer Jezus vertrouwen.

We vertrouwen erop dat we gered worden door de onverdiende goedheid van de Heer Jezus op dezelfde manier als die mensen. (Handelingen 15:11)

Ze hebben de woorden van mensen overgenomen en superieur gemaakt aan de leringen van Christus. Ze straffen iedereen die het niet met hen eens is. Ze zijn verder gegaan dan wat er is geschreven en zijn niet in de leer van Jezus gebleven.

Iedereen die doorgaat en niet in de leer van de Christus blijft, heeft God niet. Degene die in deze leer blijft, is degene die zowel de Vader als de Zoon heeft. Als iemand naar je toe komt en deze leer niet brengt, ontvang hem dan niet in je huis en groet hem niet. Want degene die hem groet, deelt in zijn goddeloze werken. (2 Johannes 9-11)

Het moet als een schok komen om te beseffen dat deze woorden van toepassing zijn op het Besturende Lichaam en dat het Besturende Lichaam, net als Korach vanouds, probeert te zitten op de stoel van de Grotere Mozes, Jezus Christus. De vraag is: wat ga je eraan doen?

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    23
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x