“… Als dit schema of dit werk van mannen is, zal het worden omvergeworpen; 39 maar als het van God komt, zult GIJ ze niet omver kunnen werpen. . . " (Ac 5: 38, 39)

Deze woorden werden gesproken door Gamaliël, de man die Saulus van Tarsus, die later de apostel Paulus werd, instrueerde. Gamaliël stond voor het Sanhedrin en besprak wat te doen met een pestlij ke sekte van joden die Jezus verkondigden als de herrezen zoon van God. Terwijl ze bij deze gelegenheid gehoor gaven aan de woorden van hun gewaardeerde collega, dachten de mannen die die verheven kamer bezetten, dat hoogste gerechtshof van Joodse gerechtigheid, ook dat hun werk van God kwam en dus niet omvergeworpen kon worden. Hun natie was 1,500 jaar geleden opgericht door wonderbaarlijke bevrijding van dienstbaarheid in Egypte en was begiftigd met goddelijke wet door de mond van Gods profeet, Mozes. In tegenstelling tot hun voorvaderen waren deze leiders loyaal aan de wet van Mozes. Ze hielden zich niet bezig met afgoderij zoals de mannen uit vroegere tijden hadden gedaan. Ze waren door God goedgekeurd. Deze Jezus had voorspeld dat hun stad en haar tempel zouden worden vernietigd. Welke onzin! Waar anders op de aarde werd de enige ware God, Jehovah, aanbeden? Zou iemand naar het heidense Rome kunnen gaan om hem te aanbidden, of naar de heidense tempels in Korinthe of Efeze? Alleen in Jeruzalem werd de ware aanbidding beoefend. Dat het vernietigd kon worden, was volkomen belachelijk. Het was ondenkbaar. Het was onmogelijk. En het was nog geen veertig jaar verwijderd.

Hieruit volgt dat zelfs wanneer een werk van God is en niet door externe krachten kan worden omvergeworpen, het van binnenuit kan worden gecorrumpeerd, zodat het niet langer 'van God' is, op welk punt het is kwetsbaar en kan worden omvergeworpen.

Deze les van de natie Israël is er een waaraan de christenheid aandacht dient te schenken. Maar we zijn hier niet om te praten over alle duizenden religies op aarde die beweren christelijk te zijn. We zijn hier om er in het bijzonder over te praten.

Is er een verband tussen de houding van Jehovah's Getuigen vandaag en de Joodse leiders van de eerste eeuw?

Wat deden de Joodse leiders dat zo erg was? Gehoorzaam de wet van Mozes nauwgezet? Het lijkt nauwelijks een zonde. Het is waar dat ze veel aanvullende wetten hebben toegevoegd. Maar was dat zo erg? Was het zo'n zonde om overdreven streng te zijn in de naleving van de wet? Ze legden de mensen ook veel lasten op en vertelden hen hoe ze zich in elk aspect van het leven moesten gedragen. Dat lijkt veel op wat Jehovah's Getuigen tegenwoordig doen, maar nogmaals, is dat een echte zonde?

Jezus zei dat die leiders en die natie zouden betalen voor al het bloed dat vergoten was vanaf de moord op de eerste martelaar, Abel, tot aan de laatste. Waarom? Omdat ze nog niet klaar waren met het vergieten van bloed. Ze stonden op het punt de gezalfde van God, zijn enige Zoon, te doden. (Mt 23: 33-36; Mt 21: 33-41; John 1: 14)

Toch blijft de vraag. Waarom? Waarom zouden mannen die zo streng waren in het naleven van Gods wet dat ze zelfs de specerijen die ze gebruikten tiende gaven, zo'n flagrante overtreding van de wet begaan om de onschuldige te vermoorden? (Mt 23: 23)

Het is duidelijk dat denken dat je de enige ware religie op aarde bent, geen garantie is dat je niet omvergeworpen kunt worden; redding wordt ook niet verleend omdat u nauwgezette gehoorzaamheid betoont aan degenen die u beschouwt als door God aangestelde leiders. Dat gold niet voor de eerste-eeuwse natie Israël.

Hoe zit het met de waarheid? Is het hebben van de waarheid of het zijn in de waarheid een garantie voor uw redding? Niet volgens de apostel Paulus:

“. . Maar de aanwezigheid van de wetteloze is in overeenstemming met de werking van Satan met elk krachtig werk en leugenachtige tekenen en voortekenen 10 en met elk onrechtvaardig bedrog voor hen die vergaan, als vergelding omdat ze accepteerden het niet liefde van de waarheid dat ze misschien gered worden. '(2Th 2: 9, 10)

De wetteloze gebruikt onrechtvaardig bedrog om "degenen die omkomen" te misleiden als vergelding, niet omdat ze de waarheid niet hebben. Nee! Het is omdat ze dat niet doen liefde de waarheid.

Niemand heeft de hele waarheid. We hebben gedeeltelijke kennis. (1Co 13: 12) Maar wat we wel nodig hebben, is liefde voor de waarheid. Als je echt van iets houdt, geef je andere dingen op voor die liefde. Je hebt misschien een gekoesterde overtuiging, maar als je erachter komt dat het onjuist is, zal je liefde voor de waarheid ervoor zorgen dat je het valse geloof verlaat, hoe comfortabel je ook bent, omdat je iets meer wilt. U wilt de waarheid. Je houdt ervan!

De Joden hielden niet van de waarheid, dus toen de belichaming van de waarheid voor hen stond, vervolgden ze hem en doodden ze hem. (John 14: 6) Toen zijn discipelen hen vervolgens de waarheid brachten, vervolgden en doodden ze hen ook.

Hoe reageren Jehovah's Getuigen als iemand hen de waarheid brengt? Ontvangen ze die openlijk, of weigeren ze te luisteren, te discussiëren, te redeneren? Vervolgen ze het individu voor zover de wet van het land dit toestaat, door hem af te sluiten van familie en vrienden?

Kunnen Jehovah's Getuigen eerlijk zeggen dat ze van de waarheid houden wanneer ze er onweerlegbaar bewijs van krijgen en toch doorgaan met het onderwijzen van valsheid onder de disclaimer: 'We moeten op Jehovah wachten'?[I]

Als Jehovah's Getuigen de waarheid liefhebben, volgt daaruit dat hun werk van God is en niet omvergeworpen kan worden. Als ze echter zijn zoals de joden in Jezus 'tijd, bedriegen ze zichzelf misschien wel. Bedenk dat die natie oorspronkelijk van God afkomstig was, maar ervan afweek en de goddelijke goedkeuring verloor. Laten we een korte bespreking geven van de religie die zichzelf "Jehovah's volk" noemt, om te zien of er een parallel is.

De opkomst

Als een geboren en getogen Jehovah's Getuige geloofde ik dat we uniek waren onder de christelijke religies. We geloofden niet in de Drie-eenheid, maar in één God, wiens naam Jehovah is.[Ii] Zijn zoon was onze koning. We verwierpen de onsterfelijkheid van de menselijke ziel en het Hellevuur als een plaats van eeuwige straf. We verwierpen afgoderij en namen niet deel aan oorlog of politiek. Alleen wij waren in mijn ogen actief bezig met het verkondigen van het goede nieuws van het koninkrijk, en vertelden de wereld over het vooruitzicht dat ze voor altijd in een aards paradijs moesten leven. Om deze en andere redenen geloofde ik dat we de kenmerken van het ware christendom hadden.

In de afgelopen halve eeuw heb ik de Bijbel besproken en gedebatteerd met hindoes, moslims, joden en vrijwel elke grote of kleine onderafdeling van het christendom die je maar wilt noemen. Door oefening en een goede kennis van de Schrift opgedaan met de publicaties van Jehovah's Getuigen, debatteerde ik over de Drie-eenheid, het Hellevuur en de onsterfelijke ziel - de laatste is de gemakkelijkste om tegen te winnen. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik genoeg van deze debatten en maakte ik er meestal een eind aan door van tevoren mijn troefkaart uit te spelen. Ik zou de andere persoon vragen of leden van hun geloof in oorlogen vochten. Het antwoord was onveranderlijk 'Ja'. Voor mij vernietigde dat de basis van hun geloof. Elke religie die bereid was hun spirituele broeders te doden omdat hun politieke en religieuze heersers hun dat opdroegen, kon niet van God afkomstig zijn. Satan was de oorspronkelijke doodslager. (John 8: 44)

Om alle voorgaande redenen ben ik gaan geloven dat we de enige ware religie op aarde waren. Ik realiseerde me dat we misschien een aantal dingen verkeerd hadden. Bijvoorbeeld onze voortdurende herdefiniëring en definitieve verlating in het midden van de jaren negentig van de doctrine van "deze generatie". (Mt 23: 33, 34) Maar zelfs dat was niet genoeg om me aan het twijfelen te brengen. Voor mij was het niet zozeer dat we de waarheid hadden, maar dat we er dol op waren en bereid waren een oud begrip te veranderen toen we erachter kwamen dat het verkeerd was. Dit was het kenmerkende kenmerk van het christendom. Bovendien zag ik, net als de Joden uit de eerste eeuw, geen alternatief voor onze vorm van aanbidding; geen betere plek om te zijn.

Tegenwoordig realiseer ik me dat veel van de overtuigingen die uniek zijn voor Jehovah's Getuigen niet in de Bijbel kunnen worden ondersteund. Niettemin blijf ik geloven dat van alle verschillende christelijke denominaties, die van hen het dichtst bij de waarheid ligt. Maar maakt dat uit? De Joden van de eerste eeuw waren mijlenver dichter bij de waarheid dan welke andere religie van die tijd ook, maar toch werden alleen zij van de kaart vernietigd, alleen zij ondergingen Gods toorn. (Luke 12: 48)

Wat we al hebben gezien, is dat liefde voor de waarheid is wat met God telt.

Ware aanbidding hersteld

Voor degenen die Jehovah's Getuigen haten, is het zo de rigueur om fouten te vinden in elk aspect van het geloof. Dit negeert het feit dat terwijl de Duivel het veld met onkruid heeft overgezaaid, Jezus doorgaat met het planten van tarwe. (Mt 13: 24) Ik suggereer niet dat Jezus alleen tarwe plant binnen de Organisatie van Jehovah's Getuigen. Het veld is tenslotte de wereld. (Mt 13: 38) Niettemin, in de gelijkenis van de tarwe en het onkruid, is het Jezus die als eerste zaait.

In 1870, toen Charles Taze Russell nog maar 18 jaar oud was, richtten hij en zijn vader een groep op om de Bijbel analytisch te bestuderen. Het lijkt erop dat ze bezig waren met een exegetische studie van de Schrift. De groep bestond uit twee Milleritische adventistische predikanten, George Stetson en George Storrs. Beiden waren bekend met de mislukte profetische chronologie van William Miller die een periode van 2,520 jaar gebruikte die was gebaseerd op Nebukadnezars droom in Daniel 4: 1-37 om op een tijd te komen voor de terugkeer van Christus. Hij en zijn volgelingen dachten dat het 1843 of 1844 zou zijn. Deze mislukking veroorzaakte aanzienlijke ontgoocheling en verlies van geloof. Naar verluidt verwierp de jonge Russell de profetische chronologie. Misschien kwam dit door de invloed van de twee Georges. Hoe het ook zij, hun studiegroep hielp de ware aanbidding te herstellen door de wijdverbreide leerstellingen van de Drie-eenheid, het Hellevuur en de onsterfelijke ziel als onschriftuurlijk te verwerpen.

De vijand verschijnt

De duivel rust echter niet op zijn handen. Hij zal onkruid zaaien waar hij kan. In 1876 kwam Nelson Barbour, een andere Milleritische adventist, onder de aandacht van Russell. Hij zou een grote invloed op de 24-jarige hebben. Nelson overtuigde Russell ervan dat Christus in 1874 onzichtbaar terugkeerde en dat hij over nog twee jaar, 1878, weer zou komen om zijn overleden gezalfden op te wekken. Russell verkocht zijn bedrijf en wijdde al zijn tijd aan de bediening. Hij keerde zijn vorige standpunt om en omarmde nu de profetische chronologie. Deze gang van zaken was te wijten aan een man die slechts een paar jaar later in het openbaar de waarde van Christus 'losprijs zou ontkennen. Hoewel dit een breuk tussen hen zou veroorzaken, werd het zaad gezaaid dat afwijking zou veroorzaken.

Natuurlijk gebeurde er in 1878 niets, maar tegen die tijd was Russell volledig geïnvesteerd in profetische chronologie. Als zijn volgende voorspelling voor de komst van Christus 1903, 1910 of een ander jaar was geweest, zou hij er misschien eindelijk overheen zijn gekomen, maar helaas viel het jaar dat hij arriveerde samen met de grootste oorlog die tot dan toe ooit werd uitgevochten. Het jaar 1914 leek beslist het begin te zijn van de grote verdrukking die hij had voorspeld. Het was gemakkelijk te geloven dat het zou opgaan in de Grote Oorlog van God de Almachtige. (Bij 16: 14)

Russell stierf in 1916 terwijl de oorlog nog woedde en JF Rutherford - ondanks de dictaten van Russell's testament- werkte zich een weg naar de macht. In 1918 voorspelde hij onder meer dat het einde op of voor 1925 zou komen.[Iii]  Hij had iets nodig, want vrede is de vloek van de adventist, wiens geloof lijkt af te hangen van verslechterende wereldtoestanden. Zo ontstond Rutherfords beroemde campagne "Miljoenen nu levende mensen zullen nooit sterven", waarin hij voorspelde dat de bewoners van de aarde Armageddon zouden overleven, wat waarschijnlijk op of voor 1925 zou komen. Toen zijn voorspellingen niet uitkwamen, werd ongeveer 70% van alle Bijbelonderzoekers aangesloten bij het juridische bedrijf dat bekend staat als de Watchtower Bible & Tract Society trok zich terug.

Op dat moment was er geen "organisatie" per se. Er was alleen een internationale band van onafhankelijke Bijbelonderzoekers die zich abonneerden op de publicaties van het Genootschap. Ze besloten allemaal wat ze wilden accepteren en wat ze moesten afwijzen.

In het begin was er geen straf uitgesproken voor iemand die ervoor koos om het niet helemaal eens te zijn met de leer van Rutherford.

“We zouden geen ruzie hebben met iemand die de waarheid via andere kanalen wil zoeken. We zouden niet weigeren iemand als broeder te behandelen, omdat hij niet geloofde dat de Society het kanaal van de Heer is. " (1 april 1920 Wachttoren, pagina 100.)
(Natuurlijk zou dit vandaag reden zijn om te worden uitgesloten.)

Degenen die trouw bleven aan Rutherford, werden langzaamaan onder gecentraliseerd beheer gebracht en kregen een naam, Jehovah's Getuigen. Rutherford introduceerde toen een leerstelling van dubbele redding, waarin de meerderheid van Jehovah's Getuigen niet mocht deelnemen aan de emblemen noch zichzelf als kinderen van God mochten beschouwen. Deze secundaire klasse was ondergeschikt aan de gezalfde klasse - er ontstond een onderscheid tussen geestelijken en leken.[Iv]

Op dit punt moeten we er rekening mee houden dat het tweede grote profetische falen van de Society ongeveer 50 jaar na de eerste plaatsvond.

Toen, in de late 1960s, werd een boek uitgebracht met de titel, Het eeuwige leven in vrijheid van de zonen van God. Daarin werd het zaad gezaaid voor het geloof dat de terugkeer van Christus waarschijnlijk in of rond 1975 zou plaatsvinden. Dit resulteerde in een snelle groei in de gelederen van JW's up naar 1976 toen het gemiddelde aantal verkondigers 2,138,537 bereikte. Daarna volgde een paar jaar van achteruitgang, maar er was geen herhaling van de enorme afval die plaatsvond vanaf 1925 naar 1929.

Er ontstaat een patroon

Er lijkt een 50-jaarcyclus te zijn die blijkt uit deze mislukte voorspellingen.

 • 1874-78 - Nelson en Russell verkondigen een tweejarige komst en het begin van de eerste opstanding.
 • 1925 - Rutherford verwacht de opstanding van de oude waardigen en het begin van Armageddon
 • 1975 - De Society voorspelt de waarschijnlijkheid dat de duizendjarige regering van Christus zal beginnen.

Waarom lijkt dit ongeveer elke 50 jaar te gebeuren? Mogelijk omdat er genoeg tijd moet verstrijken voor degenen die gedesillusioneerd waren over het eerdere falen om uit te sterven, of omdat hun aantal zo ver afneemt dat hun waarschuwende stemmen worden genegeerd. Onthoud dat het adventisme wordt gevoed door het geloof dat het einde voor de deur staat. Een ware christen weet dat het einde op elk moment kan komen. Een adventistische christen gelooft dat het tijdens zijn leven zal komen, waarschijnlijk binnen het decennium.

Maar geloven dat een evenement heel dichtbij is, is iets anders dan een openbare verklaring afleggen dat het in een bepaald jaar zal plaatsvinden. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je de doelpalen niet verplaatsen zonder gek te kijken.

Dus waarom zou je het doen? Waarom doen duidelijk intelligente mannen voorspellingen die in strijd zijn met het duidelijk vermelde gebod van de Bijbel dat we de dag of het uur niet kunnen weten?[V]  Waarom zou je het riskeren?

De fundamentele kwestie van heerschappij

Hoe verleidde Satan de eerste mensen uit een idyllische relatie met God? Hij verkocht ze met het idee van zelfbestuur - dat ze als God zouden kunnen zijn.

"Want God weet dat op de dag dat u daarvan eet, uw ogen zullen worden geopend en dat u als goden zult zijn, wetende goed en kwaad." (Ge 3: 5 NBG)

Als een plan werkt, laat Satan het niet los, en dit plan is door de eeuwen heen blijven werken. Wat zie je als je naar de georganiseerde religie kijkt? Beperk uzelf niet tot christelijke religies. Bekijk ze allemaal. Wat zie je? Mannen die mannen besturen in de naam van God.

Vergis je niet: alle georganiseerde religie is een vorm van menselijk bestuur.

Misschien is dit de reden waarom atheïsme in opkomst is. Het is niet zo dat mensen in de wetenschap redenen hebben gevonden om aan het bestaan ​​van God te twijfelen. Wetenschappelijke ontdekkingen maken het zelfs nog moeilijker dan voorheen om aan Gods bestaan ​​te twijfelen. Nee, de heftigheid van atheïsten die Gods bestaan ​​ontkennen, heeft weinig met God te maken en alles met mensen.

Op 4 april 2009 vond op Biola University een debat plaats tussen professor William Lane Craig (een christen) van de universiteit en Christopher Hitchens (een bekende atheïst) over de vraag: "Bestaat God?" Ze kwamen snel van het hoofdonderwerp af en begonnen over religie te debatteren toen de heer Hitchens in een moment van grote eerlijkheid dit juweeltje uitbracht:

"... we hebben het over een autoriteit die andere mensen het recht zou geven mij te vertellen wat ik in de naam van God moet doen." (Zie video op het 1: 24 minuut)

Toen Jehovah de natie Israël vestigde, deed iedereen wat goed was in zijn eigen ogen. (Rechters 21: 25) Met andere woorden, er waren geen leiders die hen vertelden hoe ze hun leven moesten leiden. Dit is goddelijke heerschappij. God vertelt iedereen wat ze moeten doen. Er zijn geen mannen betrokken bij de commandostructuur boven andere mannen.

Toen het christendom werd gevestigd, werd er één schakel, de Christus, aan de commandostructuur toegevoegd. Wat 1 Corinthians 11: 3 beschrijft is een gezinsregeling, niet een door mensen gemaakte regeringshiërarchie. De laatste is van Satan.

De bijbel veroordeelt de heerschappij van mensen. Het is toegestaan, wordt een tijdlang getolereerd, maar het is niet Gods weg en zal worden afgeschaft. (Ec 8: 9; Je 10: 23; Ro 13: 1-7; Da 2: 44) Dit omvat religieuze heerschappij, vaak de strengste en meest controlerende heerschappij van allemaal. Wanneer mensen zich voornemen om namens God te spreken en andere mensen vertellen hoe ze hun leven moeten leiden, waarbij ze van hen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen, dan betreden ze geheiligd terrein, gebied dat alleen aan de Almachtige toebehoort. De Joodse leiders van Jezus 'tijd waren zulke mannen en ze gebruikten hun gezag om de mensen ertoe te brengen de Heilige van God te vermoorden. (Handelingen 2: 36)

Wanneer menselijke leiders het gevoel hebben hun greep op hun volk te verliezen, gebruiken ze angst vaak als een tactiek.

Staat de geschiedenis te herhalen?

Er is reden om aan te nemen dat de 50-jaarcyclus van mislukte adventvoorspellingen wordt herhaald, maar niet op dezelfde manier als voorheen.

In 1925 had Rutherford geen stevige greep op de verschillende bijbelonderzoekersgroepen. Bovendien waren alle publicaties door hem geschreven en droegen ze zijn naam. De voorspellingen werden dan ook sterk gezien als het werk van één man. Bovendien ging Rutherford te ver - hij kocht bijvoorbeeld een herenhuis met tien slaapkamers in San Diego om de herrezen patriarchen en koning David te huisvesten. De ontsnapping na het debacle van 10 ging dus meer over het afwijzen van de man dan het verwerpen van de leerstellingen van het geloof. Bijbelonderzoekers bleven bijbelstudenten en aanbidden zoals voorheen, maar zonder de leringen van Rutherford voorbij te gaan.

In de jaren zeventig waren de zaken anders. Tegen die tijd waren alle loyale Bijbelonderzoekersgroepen gecentraliseerd in één enkele organisatie. Er was ook geen centrale figuur die equivalent was aan Rutherford. Knorr was de president, maar de publicaties waren anoniem geschreven en men dacht toen dat ze de output waren van alle gezalfden op aarde. De aanbidding van schepsels - zoals die onder Rutherford en Russell werd ervaren - werd als onchristelijk beschouwd.[Vi]  Voor de gemiddelde Jehovah's Getuige was het onze het enige spel in de stad, dus 1975 werd afgedaan als een goedbedoelde misrekening, maar niet als iets waardoor we de geldigheid van de Organisatie als Gods uitverkoren volk in twijfel zouden trekken. In wezen accepteerden de meesten dat we een fout hadden gemaakt en dat het tijd was om verder te gaan. Bovendien dachten we nog steeds dat het einde net om de hoek was, ongetwijfeld voor het einde van de 20th eeuw, omdat de generatie van 1914 ouder werd.

De dingen zijn nu heel anders. Dit is niet het leiderschap waarmee ik ben opgegroeid.

JW.Org - De nieuwe organisatie

Toen de eeuwwisseling, en inderdaad het millennium, kwam en ging, begon de ijver voor Getuigen af ​​te nemen. We hadden niet langer de berekening van de "generatie". We zijn ons anker kwijt.

Velen geloofden dat het einde nu ver weg was. Ondanks al het gepraat over het dienen van God uit liefde, worden Getuigen gemotiveerd door de overtuiging dat het einde zeer nabij is en alleen door binnen de organisatie te blijven en hard voor haar te werken, kan op redding worden gehoopt. Angst om te verliezen is een belangrijke motiverende factor. De macht en het gezag van het Besturende Lichaam zijn gebaseerd op deze angst. Die kracht nam nu af. Er moest iets gebeuren. Er is iets gedaan.

Ten eerste begonnen ze met het opwekken van de generatieleer, gekleed in de nieuwe kleren van twee overlappende generaties. Daarna maakten ze aanspraak op een nog groter gezag door zichzelf in Christus 'naam aan te stellen als zijn getrouwe en beleidvolle slaaf. (Mt 25: 45-47) Vervolgens begonnen ze hun leringen als die slaaf gelijk te stellen met Gods geïnspireerde woord.

Ik herinner me heel duidelijk dat ik met een zwaar hart in het stadion van de 2012-districtsconventie zat terwijl ik naar het gesprek luisterde:Test Jehovah niet in je hart”, Waar ons werd verteld dat twijfelen aan de leer van het Besturende Lichaam gelijk stond aan het op de proef stellen van Jehovah.

Dit thema wordt nog steeds onderwezen. Neem bijvoorbeeld dit laatste artikel uit de September 2016 Watchtower - Studie-editie. De titel is: “Wat is 'het woord van God' dat Hebreeën 4: 12 zegt 'leeft en oefent kracht uit?'

Een zorgvuldige lezing van het artikel laat zien dat de organisatie van mening is Hebreeën 4: 12 om niet alleen op de Bijbel van toepassing te zijn, maar ook op hun publicaties. (Opmerkingen tussen haakjes toegevoegd om de echte boodschap te verduidelijken.)

“De context laat zien dat de apostel Paulus verwees naar de boodschap of uitdrukking van Gods doel, zoals vinden we in de Bijbel. ”[" zoals "duidt op een niet-exclusieve bron]

"Hebreeën 4: 12 wordt vaak geciteerd in onze publicaties om aan te tonen dat de Bijbel de macht heeft om levens te veranderen, en het is volkomen juist om die toepassing te maken. Echter, is het handig om te bekijken Hebreeën 4: 12 in de brede context. ["Echter", "brede context" wordt gebruikt om aan te geven dat hoewel het kan verwijzen naar de Bijbel, er andere toepassingen zijn om te overwegen.]

“… We hebben graag samengewerkt en blijven samenwerken Gods geopenbaarde doel. " [Men kan niet samenwerken met een doel. Dat is onzinnig. De een werkt samen met de ander. Hier impliceert de implicatie dat God zijn doel niet door middel van de Bijbel openbaart, maar door zijn organisatie en het "woord van God" oefent kracht uit in ons leven terwijl we samenwerken met de Organisatie terwijl het Gods doel aan ons openbaart.]

Met de oprichting van JW.org is het logo het identificerende kenmerk van Jehovah's Getuigen geworden. De uitzendingen richten al onze aandacht op de centrale overheid. Het leiderschap van Jehovah's Getuigen is nog nooit zo krachtig geweest als nu.

Wat zullen ze doen met al deze kracht?

De cyclus wordt herhaald?

Zeven jaar voor de mislukte voorspelling van 1925 begon Rutherford zijn campagne van miljoenen mensen die nooit zullen sterven. Het enthousiasme van 1975 begon in 1967. Hier zijn we negen jaar verlegen voor 2025. Is er iets belangrijks aan dat jaar?

De leiding zal waarschijnlijk niet opnieuw fixeren op een jaar. Ze hoeven dit echter niet echt te doen.

Onlangs gaf Kenneth Flodin, een Helper van de Onderwijscommissie, een video- presentatie op JW.org waarin hij degenen die de doctrine van de nieuwste generatie gebruikten, berispte om te berekenen wanneer het einde zou komen. Hij kwam met een jaar 2040 dat hij buiten beschouwing liet omdat "er niets, niets in de profetie van Jezus staat dat suggereert dat degenen in de tweede groep die op het moment van het einde leefden allemaal oud, vervallen en bijna dood zouden zijn." Met andere woorden, het kan onmogelijk pas in 2040 zijn.

Overweeg nu dat David Splane in september Uitzending op tv.jw.org gebruikten de leden van het Besturende Lichaam als voorbeeld voor de tweede groep gezalfden die deel uitmaken van "deze generatie". (Mt 24: 34)

Naam Geboortejaar Huidige leeftijd in 2016
Samuel Herd 1935 81
Gerrit Losch 1941 75
David Splane 1944 72
Stephen Lett 1949 67
Anthony Morris III 1950 66
Geoffrey Jackson 1955 61
Mark Sanderson 1965 51
 

Gemiddelde leeftijd:

68

In 2025 zal de gemiddelde leeftijd van het Besturende Lichaam 77 zijn. Onthoud nu: deze groep zal niet “oud, vervallen en bijna dood” zijn op het moment van het einde.

Iets ergers dan 1925 of 1975

Toen Rutherford zei dat het einde zou komen in 1925, hoefden zijn toehoorders niets specifieks te doen. Toen het Genootschap over 1975 begon te praten, werden er opnieuw geen specifieke eisen aan Jehovah's Getuigen gesteld. Zeker, velen verkochten huizen, gingen met vervroegd pensioen, verhuisden naar waar de nood groot was, maar dit deden ze op basis van hun eigen conclusies en gemotiveerd door aanmoediging van de publicaties, maar er werden geen specifieke geboden uitgevaardigd door de leiders. Niemand zei: "Je moet X en Y doen, anders wordt je niet gered."

Het Besturende Lichaam heeft hun richtlijnen tot het niveau van Gods Woord verheven. Nu hebben ze de macht om eisen te stellen aan Jehovah's Getuigen en blijkbaar is dat precies wat ze van plan zijn te doen:

„Op dat moment lijkt de levensreddende richting die we van Jehovah's organisatie ontvangen misschien niet praktisch vanuit een menselijk standpunt. We moeten allemaal klaarstaan ​​om alle instructies op te volgen die we ontvangen, of deze nu vanuit strategisch of menselijk oogpunt goed lijken of niet. ”(W13 11 / 15 p. 20 par. 17)

Het Besturende Lichaam zegt tegen zijn kudde dat ze bereid moeten zijn om onvoorwaardelijk de “levensreddende leiding” te gehoorzamen die heel goed onpraktisch en strategisch ondeugdelijk lijkt. "Luister, gehoorzaam en wees gezegend."

We wisten wat de richting zou kunnen zijn tijdens de regionale conventie van dit jaar.

Op de laatste dag zagen we een video- over angst voor mensen. Daar leerden we dat de boodschap van het goede nieuws zal veranderen in een oordeelsboodschap en als we bang zijn om mee te doen, zullen we het leven missen. Het idee is dat het Besturende Lichaam ons zal vertellen dat we een harde boodschap van veroordeling moeten uitspreken, zoals enorme hagelstenen die uit de hemel vallen. In tegenstelling tot 1925 of 1975, waar je ervoor zou kunnen kiezen om de voorspelling te geloven of niet, zijn deze keer actie en toewijding vereist. Er zal geen back-up van zijn. Geen manier om de schuld naar de kudde te schuiven.

Het is onwaarschijnlijk dat zij dit zouden doen!

Misschien heb je als redelijk mens het gevoel dat ze op geen enkele manier hun nek zouden uitsteken. Toch is dat precies wat ze in het verleden hebben gedaan. Russell en Barbour in 1878; Russell opnieuw in 1914, hoewel de mislukking door de oorlog werd verdoezeld. Dan was er Rutherford in 1925, en vervolgens Knorr en Franz in 1975. Waarom zouden intelligente mannen zo veel risico nemen op basis van speculatie? Ik weet het niet, hoewel ik geloof dat trots er veel mee te maken heeft. Trots, eenmaal losgelaten, is als een grote hond die zijn ongelukkige meester heen en weer sleept. (Pr 16: 18)

Het Besturende Lichaam is een door hoogmoed gedreven pad ingeslagen, heeft een valse interpretatie van de generatie bedacht, zichzelf uitgeroepen tot de aangestelde slaaf van Christus, voorspeld dat levensreddende instructie alleen door hen zal komen en dat ‘het woord van God’ zijn doel is geopenbaard door hen. Nu vertellen ze ons dat ze ons zullen bevelen om aan een nieuwe missie te beginnen, een proclamatie van het oordeel voor de naties. Ze zijn al te ver op deze weg gegaan. Alleen nederigheid kan ze van de rand terugtrekken, maar nederigheid en trots sluiten elkaar wederzijds uit, zoals olie en water. Waar de een binnenkomt, wordt de ander verplaatst. Voeg daarbij het feit dat Getuigen wanhopig op zoek zijn naar het einde. Ze zijn er zo gretig naar dat ze bijna alles zullen geloven wat het Besturende Lichaam zegt, als het in de juiste bewoordingen wordt geformuleerd.

A Moment of Sane Reflection

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de ijver, misschien redenerend dat dit idee van een veroordelend oordeel is wat Jehovah wil dat we doen.

Als je je zo begint te voelen, stop dan en overweeg de feiten.

 1. Zou onze liefdevolle Vader een organisatie als zijn profeet gebruiken die de afgelopen 150 jaar een ononderbroken staat van dienst heeft van mislukte voorspellingen? Kijk naar elke profeet die hij ooit in de Schrift heeft gebruikt. Was zelfs een van hen zijn hele leven een valse profeet, voordat hij het eindelijk goed kreeg?
 2. Deze oordeelsboodschap is gebaseerd op een antitypische profetische toepassing die niet door de Schrift zelf wordt gedaan. Het Besturende Lichaam heeft zulke dingen afgewezen. Kunnen we iemand vertrouwen die zijn eigen regels overtreedt? (w84 3/15 blz. 18-19 pars. 16-17; w15 3/15 blz.17)
 3. Het veranderen van de boodschap van het goede nieuws, zelfs onder het gezag van de apostelen of een engel uit de hemel zal resulteren in een vloek van God. (Galaten 1: 8)
 4. Een echte oordeelsboodschap vlak voor het einde zou aangeven dat het einde heel dichtbij is, wat de woorden van Jezus tegenspreekt Matthew 24: 4244.

Een waarschuwing, geen voorspelling

Bij het anticiperen op deze ontwikkelingen houd ik mij niet bezig met een eigen voorspelling. Ik hoop zelfs dat ik het mis heb. Misschien lees ik de wegwijzers niet goed. Ik wens dit mijn broers en zussen zeker niet toe. Desalniettemin is de huidige trend sterk, en het zou gewetenloos zijn om op de mogelijkheid te anticiperen en niet te waarschuwen.

__________________________________

[I] Wat deze vaak herhaalde zin eigenlijk betekent, is: 'We moeten wachten op het Besturende Lichaam om dingen te veranderen, als en wanneer ze ervoor kiezen.'

[Ii] 'Jehovah' is een vertaling die door William Tyndale in zijn bijbelvertaling is geïntroduceerd. We erkenden ook dat andere namen, zoals de transcriptie 'Yave' of 'Yahweh', legitieme alternatieven waren.

[Iii] "Miljoenen mensen die nu leven zullen nooit sterven"

[Iv] Voor een volledig overzicht van Rutherford's dubbele reddingsdoctrine, zie 'Verder gaan dan wat er staat geschreven'.

[V] “Blijf daarom waakzaam, want u weet niet op welke dag uw Heer komt… .Om deze reden toont ook u zich gereed, want de Zoon des mensen komt op een uur waarvan u denkt dat het niet is. . " (Mt 24: 42, 44)
"Dus toen ze zich hadden verzameld, vroegen ze hem:" Heer, herstelt u het koninkrijk op dit moment in Israël? "7 Hij zei tegen hen:" Het is niet aan u om de tijden of seizoenen te kennen die de Vader heeft geplaatst in zijn eigen rechtsgebied. ”(Ac 1: 6, 7)

[Vi] W68 5 / 15 p. 309;

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  48
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x